|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
|
|
|
|
#302 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
witam
![]() gratuluje nowo rozpakowanym mamusiom i witam nowo przybyłe na forum ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#303 |
|
Zadomowienie
|
lilijko czy oprócz tego co mi wysłałaś na PW i pampersów chcesz coś jeszcze? właśnie zamawiam
|
|
|
|
#304 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Dzięki temu też z czystym sumieniem przyjęliśmy prezent w postaci kaski od rodziców i innych gości - w końcu koszty wesela pokryliśmy sami . Także ja też wychodzę z założenia, ze najważniejsze to być w zgodzie w samym sobą - bo to Twoje życie, nie Twoich rodziców czy dziadków. Cytat:
Ja też zmykam robić pranie i obiad .dizi - 3mamy kciuki!! Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2011-01-03 o 13:18 |
||
|
|
|
#305 |
|
Rozeznanie
|
To trzymamy kciuki żeby wszystko poszło sprawnie. Duzo dobrego dla mamy i malucha
|
|
#306 |
|
BAN stały
|
Cytrynko chyba tak trzeba będzie zrobić. Ja cały czas żyję nadzieją, że nasza sprawa szybko się wyjaśni. Jest raczej spokojnie do wygrania, ale wiadomo ze może się to długo ciągnąć.
DIZI trzymamy kciuki! Zazdroszczę!!!!!!!Idę sobie poprawić humor i obejrzeć "Kogel-Mogel" a do tego serniczek (nie lubię, ale ten wyjątkowo dobry), kruszonka i kawka z mlekiem |
|
|
|
#307 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#308 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
3mamy kciuki....powodzenia.
|
|
#309 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#311 |
|
Zadomowienie
|
Dizi, trzymamy kciukasy!
|
#312 |
|
BAN stały
|
Z filmu zrezygnowałam
Kurcze, dostałam właśnie maila z "Mama rozmawia" że będzie znowu we Wrocławiu 25.01. (zapraszane są też mamy z dziećmi) ale przecież wtedy to już nie przyjdę bo albo będę właśnie rodzić, albo to mogą być ostatnie chwile przed porodem (wątpię) albo będę z maleńkim dzieckiem... Szkoda, że teraz na początku stycznia nie ma bo na poprzednim być nie mogłam... |
|
|
|
#313 |
|
Raczkowanie
|
Dizi a ja siedze i i czekam nawet mi się pisać już nie chce, hm... może to pierws objaw... ale bym chciał żeby było już po...idę kluchy zrobić
|
|
|
|
#314 |
|
BAN stały
|
Podobno najgorzej jest tak siedzieć i czekac, bo czas dłuży się jeszcze bardziej
Ja też bym chciała już, ale póki co, staram się żyć normalnie
|
|
|
|
#315 |
|
Raczkowanie
|
ja tak siedzę już od nowego roku, co dzień się zaczynam bardziej denerwować bo już bym chciała mieć to za sobą, dziś mi źle bo tż nie ma, bo w pracy tak to chociaż jakoś przy nim mi się tak nie dłuży.
|
|
|
|
#316 | ||
|
Rozeznanie
|
kochana dasz tak na imię jak się Tobie będzie podobało i nie ważne czy w okolicy będzie 2 czy 5 dzieci z takim samym imieniem
nasi znajomi mają córeczke - urodziła się w lipcu - jak widzieliśmy się w maju to się zastanawiali jak dac jej na imię i ja mówię że Alicja mi się bardzo podoba - no i jest Alicja ja tam nie mam z tym jakichs większych kłopotów bo alurat dla dziewczynki to mam masę imion które mi się podobają, większy kłopot miałam i będe miała z chłopcem jakby mi się drugi przytrafił ![]() Cytat:
trzymamy kciuki ![]() Cytat:
ja też dostałam ale na 8 lutego i będzie Zawitkowski więc się chyba przejdę na poprzednie nie dotarłam bo za późno wylazłam z roboty
|
||
|
|
|
#317 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny ja mam pytanie odnośnie L4, bo mnie tro strasznie zastanawia, a do ZUS'u nie chce mi się dzwonić,może któraś wie..
Mi się kończy umowa z dniem porodu i do tego dnia ZUS będzie mi wypłacał kasę za L4(z pierwszym dniem porodu przejdę na zaiłek macierzyński też ZUS). L4 wydaje lekarz i on przecież nie wie kiedy ja tak na prawdę urodzę(no bo termin porodu jest orientacyjny). I co jeśli np lekarz wyda mi L4 do 28lutego a ja urodzę 20, to za te 8 dni będę musiała ZUSowi oddać czy jak to jest rozliczne?? Bo oczywiście żeby przejść na zasiłek macierzyński to muszę(a raczej mój mąż:P) iść do ZUS i poskładać stosowne papiery (nie dzieje się to automatycznie). Any ideas??? i trzymam kciuki oczywiście! |
|
|
|
#318 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zaraz spytam matki bo ona w tym siedzi |
|
|
|
|
#319 |
|
Zakorzenienie
|
gabishing bo ja miałam umowę o pracę którą mi przedłużyli do dnia porodu. I teraz mam zagwostkę jak to rozwiązać, bo aż mi się nie chce wierzyć, że ZUS automatycznie mnie przejmnie i będzie wypłacał kasę przez najbliższe 5miechów...
Byłabym baaardzo wdzięczna
|
|
|
|
#320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
koperco mam podobne pytanie ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- chyba się położę
|
|
|
|
|
#321 |
|
Rozeznanie
|
dobra już wiem
jak zazębiają ci się zwolnienia to jest tak ja pisałam, i tak i tak płaci ZUS bo jak rozumiem jesteś an tym zwolnieniu już jakiś tam dłuzszy czas? bez względu an to do kiedy masz umowę bo tak jak pisze i tak pąłci ZUS jak urodzisz to idziesz na zasiłek macierzyński za który płaci ZUS ![]() nie tracisz w związku z tym żadnych uprawnień bo do zasiłku macierzyńskiego nie potrzeba mieć okreslonej ilości dni przepracowanych żeby nabrac do niego uprawnień ![]() co do ilości zatrudnionych pracowaników to tak LILIJKA ma rację ze jak jest do 20 osób to po chyba 30 dniach zwolnieia płaci ZUS natomiast jak jest powyzej 20 osób to pąłci firma a potem rozlicza się z zusem - tak ma MURON np. Edytowane przez gabishing Czas edycji: 2011-01-03 o 14:27 |
|
|
|
#322 |
|
Zakorzenienie
|
a mnie interesuje jeszcze jeden "problem" może któraś wie co i jak. Bo do tej pory jak został Ci urlop wypoczynkowy to masz prawo do marca go wykorzystać lub pracodawca po uzgodnieniu z Tobą wypłaca Ci kasę. A co się z nim dzieje w sytuacji, gdy jestem na L4 i mam do wykorzystania 24 dni urlopu za zeszły rok?? Czy pracodawca to wypłaca, czy jak??
I jak to będzie z kolejnym urlopem, czy to idzie już automatycznie pomimo ciąży, czy jakoś inaczej?? Bardzo interesują mnie te kwestie............. Dodaję, że umowę mam na czas nieokreślony, aL4 cały czas mi się zazębia.......... Edytowane przez lilijka3 Czas edycji: 2011-01-03 o 14:27 |
|
|
|
#323 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#324 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#325 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
generalnie to nie do końca jest tak... ekwiwalent za urlop bo o nim tu mowa wypłaca się tylko i wyłącznie w jednym przypadku - kiedy rozwiązuje się umowę o prace i pracownik nie ma możliwości wykorzystać zaległego urlopu w innych przypadkach pracodawca ma obowiązek udzielić urlopu, poza tym urlop przechodzi ale tylko do 3 lat bo potem "przepada" wiec proponuję wykorzystać go po macierzyńskim co do urlopu bieżącego to z dniem 1 stycznia każdego roku każdy pracownik pracujący na umowę o pracę na czas nieokreślony nabiera praw do pełnego wymiaru urlopu, zasadniczo też mozesz go wykorzystać zaraz po macierzyńskim choć nie musisz w całości
|
|
|
|
|
#326 |
|
Raczkowanie
|
Melduje się na nowym wątku
![]() Anka_bzz Gratulacje!! Dizi trzymam kciuki!! Ostatnio rzadko się pojawiam. Przez te anemie śpie prawie całymi dniami. Budzę się tylko co 3 godz na siku i jedzenie Ale staram się Was podczytywać i korzystam z rad Wyprawka już prawie gotowa a torbę dla mnie dzisiaj będę pakować. Zostało 5 tygodni, ale główka mocno napiera i wole być przygotowana bo mój Tż to beze mnie jest jak bez ręki i już to widzę jak mnie pakuję ![]() Trzymajcie się cieplutko dziewczyny Jutro o 8mej mam lekarza. Potem postaram się jakoś odezwać z wieściami
|
#327 |
|
Zakorzenienie
|
gabishing jak Ty tak "oblatana" w temacie to powiedz mi, czy w takim razie przejście na zasiłek macierzyński jest automatyczne??bo mi się wydaje że mój małż będzie musiał pójść i zanieść papiery czy ja źle myśle?
|
|
|
|
#328 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja po macierzyńskim najprawdopodobniej będę musiała iść na urlop wychowawczy (nie mam z kim zostawić dziecka) przynajmniej w części i obawiam się, że te 24 dni urlopu najzwyklej w świecie mi przepadną...... i nie wiem czy w tej sytuacji mogę zrobić tak, że po macierzyńskim pójdę na ten zaległy urlop (wtedy pracodawca będzie musiał mi normalnie kasę wypłacić) i dopiero rozpocznę wychowawczy. czy tak można?? Po drugie wypada to na okres wakacyjny, w związku z tym nie wiem czy dyrektorka będzie taka happy z tego powodu.......(ona ma humorki, więc nie wiem na co trafię) ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#329 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo ja np. jestem od dziś na urlopie macierzyńskim mimo tego że urodzę za 3 tygodnie albo szybciej ![]() wydaje mi się że albo szpital przesyła papiery do zusu albo pracodawca, ze jest to jakoś bardziej z automatu ale pewności 100% nie mam, natomiast tak czy inaczej trza się zjawic w zsiue z kwitami po becikowe yeah
|
|
|
|
|
#330 | ||
|
Zadomowienie
|
Miałam dziś paskudną noc: najpierw nie mogłam zasnąć, chyba do 1. Jak już mi się udało, to budziłam się co chwilkę na siku, na dodatek mała urządziła sobie w brzuchu imprezę, szalała jak nigdy.
i teraz spać mi się chce... na dodatek pralka coś się wiesza, piorę pieluchy, nowa jest, nie powinna ![]() lilijka3, ja też kupowałam u tego sprzedawcy co polecasz, rzeczywiście taniej wychodzi. Cytat:
też mam umowę do dnia porodu, gin zwolnienie dał do 20 stycznia. Cytat:
usnę........... Dizi również trzymam kciuki
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:07.

Dzięki i tak wielkie........

.

nawet mi się pisać już nie chce, hm... może to pierws objaw... ale bym chciał żeby było już po...