|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Hej, jestem dziś pierwsza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2312 |
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Hej
![]() Ja nie śpię od 5 ale stwierdziłam, że tu i tak nikogo o tej porze nie ma więc sama ze sobą pisać nie będę ![]() Nika mam jedno pytanko: kiedy Ty śpisz?? ![]()
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
![]() ![]() |
![]() |
#2313 |
Zadomowienie
|
Witam porannie
![]() Wczoraj musiałam uciec z Fb bo bym chyba do rana siedziała ![]() Lenka no co za cukiereczek ![]() Franek dziękuję za komplementy odnośnie jego zdjęć wszystkim ciociom ![]() Dziewczyny czy wam zdarza się jakiś taki dół?? Ja tak od wczoraj mam gorzej na psychice ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2314 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Z reguły w godzinach 7-11 ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ---------- Gratulujemy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2315 |
Zadomowienie
|
Ja też nie z powody Franka tzn moje niewyspanie jest z tego powody no ale zdaję sobie sprawę że tak jest Zaczęło się tu wszytko o urlopie, pracy i zaczęłam rozmyślać co ja po tym doktoracie (o ile w ogóle go skończę) pocznę, co z małym My w Krakwie sami samiusieńcy nie mamy kompletnie nikogo z rodziny( rudzian 200km) Do tego dochodzz zmęczenie, brak czasu, czuję się nieatrakcyjna i dużo mogłabym pisać . Dziś mój dzień na marudzenie ...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2316 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj było tak samo, a wieczorem myślałam, że zasnę na stojąco. Nie wiem co mi się pozmieniało. Tydzień temu spałam nawet do 12 w południe. Cytat:
Cytat:
U mnie w marcu jest już 20 stopni, czyli muszę latać na koszulce a wyglądając tak jak teraz za chiny ludowe nie wyjdę z domu w koszulce ![]() Co do rozszerzania diety... kurcze ja się boję zatwardzeń itp. Jakoś mi się nie śpieszy. Pascal je co 3 godziny (w nocy też) i nie widzę w tym problemu. Nie wiem po co miałabym mu wydłużać te przerwy. Sama też mam ochotę jeść co 3 godziny, a co dopiero dziecko ![]() Ale pewnie za miesiąc zacznę mu wprowadzać posiłki przeciw zatwardzeniu czyli np. jabłko. Cytat:
Jak by nie było, Pascal został zaszczepiony pierwszą w życiu szczepionką właśnie na pneumokoki. Potem po 2 tygodniach do stał jedno wkłucie 6w1, i teraz po kolejnych 2 tygodniach ma powtórkę z pneumo, potem za 2 tygodnie znowu 6w1 i tak co dwa tygodnie. Ale widać co kraj to obyczaj ![]() Pamiętam, że jak wróciłam na rok do Polski, to robili mi problemy z moim 9-letnim synem, bo się okazało, że nigdy nie był szczepiony przeciw gruźlicy. Nawet do Ministerstwa Zdrowia dzwonili dowiedzieć się co i jak ![]() Natomiast teraz gdy znowu jestem w Niemczech okazało się, że przez ten czas co byłam w Polsce, to moim dzieciom przeleciało koło nosa szczepienie na meningokoki, które tu standardowo robi się w wieku 9-10 lat i lekarz był w szoku, że w PL tego szczepienie nie dostały moje dzieci. Szybko je zaszczepił. A moja córka z tego względu, że skończyła 12 lat została zaszczepiona przeciw rakowi szyjki macicy - podejrzewam, że tego szczepienia też w PL nie ma. Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() A co do oduczania jedzenia w nocy... to ja nigdy się z tym nie spotkałam, poza tym forum ![]() Nie wiem jak wam się uda oduczyć dziecko jeść w nocy gdy ono wydziera się z głodu w niebogłosy ![]() Moja córka budziła się na cycka 1,5 roku i nie było na nią sposobu. Próbowałam kilka razy nie dać jej w nocy, ale chyba by mnie sąsiedzi zlinczowali za te wrzaski w nocy ![]() To samo było z Thomasem. Ale on chociaż przerwy między karmieniami miał dłuższe. Oliwia budziła się co 1-2 godziny, a Thomas co 4. Dlatego z Pascalem nawet nie będę próbowała walczyć. Sam kiedyś stwierdzi, że nie chce jeść i tyle ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Co do powrotu do pracy, to cieszę się, że ktoś tu ma takie podejście jak ja ![]() Co do jąderka... to jak można nie zauważyć, że jednego brakuje? ![]() ![]() A co do słoiczków, to mam takie samo zdanie jak twoja lekarka ![]() Wiem, że jest tu dużo przeciwniczek słoiczków, bo niby nie ma pewności co w nich jest itp. i że na straganach jest pewniej ![]() A ja uważam, że słoiczek to jest sprawa o wiele pewniejsza, bo jest tam wszystko czego dziecko potrzebuje w odpowiednich ilościach, a jakościowo jest na 100% lepsze niż warzywa ze straganu, gdzie właśnie nie wiadomo skąd te warzywa są. Znam babeczkę, która sprzedawała jajka. Miała je w torbie, pozawijane w gazetę itp. że niby od kurek z jej domu. A co się okazało? Że była to sąsiadka naszych znajomych, która nie ma nawet kurnika ![]() ![]() Tak samo jest z większością warzyw na straganach ![]() Poza tym nie sądzę, żeby przygotowywanie jedzonka była tańsze niż kupienie słoiczka. W koszt wchodzi przecież prąd/gaz, czas itp. ![]() Ja gotowałam tylko mojej córce, bo kompletnie gardziła słoiczkami, wszystkich firm. Musiałam jej gotować i miksować. Też było fajnie. Ale po co się w to bawić, skoro istnieją gotowce ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2317 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co prawda teraz od kilku dni jest lepiej, bo nie jestem w domu sama (dzieci mają ferie), więc nie mam czasu na użalanie się nad sobą. Ale pewnie od poniedziałku zacznie się kolejny dół, bo dzieci zaczynają szkołę i będę non stop sama z Pascalem. Sypiam podobnie jak ty. Pascal budzi się ok. 2-3 w nocy, a potem ok. 5-6 rano, i potem ok. 9-10. Więc tyle spałam, a dół i tak mnie dopadał. Potrafiłam się budzić i od razu płakać. Jak urodziłam Thomasa to taki stan utrzymywał mi się prawie rok czasu, aż teściowa mi uświadomiła, że to może być depresja poporodowa. Kupiłam jakieś ziółka przeciwdepresyjne i po jakimś czasie było mi lepiej. Mam nadzieję, że tym razem nie będę popłakiwać rok czasu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2318 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wy chociaż chudniecie (karmiące) a ja? tyję... Jakaś taka apatyczna się zrobiłam, od dwóch dni słodkiego nie jem, to już jakiś postęp |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2319 |
Zakorzenienie
|
To ja też dołączam się do doła...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No i moje kg to kolejny powód do zmartwień 48 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2320 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Pod wszystkim się podpisuję ![]() A z tym jąderkiem to dziwna sprawa, ale jak to takie maleńkie, to może myśleli, że się gdzies schowało? Dobrze, że Thomaskowi się ułożyło, jak powinno. Bardzo podobało mi się nastawienie tej lekarki, takie pro ludzkie. Sama zapytała, co z siuraczkiem, jakie wit. dostaje itp. Moja lekarka- jak spytałam ja o siuraka (co z napletem), to o mało nie padła, matko jakby to wstydliwe coś było ![]() Ja ostatnio depresantka nr 1 ![]() Ryczę se ile mogę, mąż wchodzi do domu i od drzwi woła: jak tam kotek? coby wybadać, na co się szykowac ![]() ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2321 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Lipa tez bo nie wiem jak z nia wytrzymamy w 2 pokojowym mieszkaniu. Ja juz z rodzicami nie mieszkam ok 9 lat, wiec sie odzwyczailam..... Ilona- my tez w kraku sami ;( Moi rodzice 300 km dalej. Tescioweie 350 km, chociaz na nich to i tak nie moge liczyc. Jedno co dali to 200 zl na chrzciny i tyle ![]()
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-05 o 07:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2322 | |
BAN stały
|
Cytat:
Moja pensja- to opiekunka+ jakieś 400zł więc czy jest sens powrotu do pracy dla 200 (skoro 200 na dojazdy będzie szło)? Z kolei rata kredytu, to na dzień dzisiejszy- moja pensja. Nie mam siły już o tym myśleć... Nie wyobrażam sobie mojej Pierdoły w objęciach innej baby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2323 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja chcę dopiero w wakacje zupelnie odstawiać małego od piersi i już mam przed oczami te jajka sadzone.. ![]() czekajaca na fasolke26 spróbuj podać bakterie na łyżeczce albo strzykawką drateż sobie myśle czy mimo karmienia wyłącznie piersią nie wprowadzić małemu czegoś nowego-je co 2 godziny w dzień i w nocy i nie ma przebacz.. Co do wagi po to jestem jakąś szczęściarą-fuksiarą, jem prawie non stop i to dania ciężkiego kalibru, a ważę 2 kilo mniej niż przed ciążą ![]() a zawsze mialam skłonność do tycia.. Coś mi sie też przestawiało z ciepłotą ciała, wcześciej się trzęsłam nawet latem teraz chodzę w koszulce przy zakręconych kaloryferach i mi ciepło ![]() Konto na fb kilka m-cy temu zlikwidowałam,bo nie znałam umiaru... a nk mnie wkurza i też chyba likwiduję..Więc nie uciekajcie! Dziś jedziemy prześwietlić bioderka,zawsze jakoś boję się tych wszystkich kontroli.. Edytowane przez aaannnnnnaaa Czas edycji: 2011-01-05 o 08:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2324 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Martucha - jak dobrze pamietam to ty pisalas o glutenie. Dlaczego na mleku matki podaje sie go od 5 miesiiaca a na mm od 6 tego? NIKaP-n u nas podobnie, i tez na kredycie ;( Ja ostatnio nie moge spac przez to. Mamie pojej wspominalam ze moze by sie zajela chociaz kilka miesiecy ale cos krecila, ze ok ale jak jej dziecko przywioze. Ale przeciez nie oddam malego 300 km dalej. Hm...moze ja namowie, narazie mam dola.
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-05 o 08:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2325 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja tylko raz próbowała go ściągnąć, ale się nie da, za mała dziurka, taka jakby od łebka od szpilki. Nie ma szans ściągnąć tego napletka. No i piszą różnie, jedni, żeby ściągać, inni, żeby do roku nie ruszać. A co twoja lekarka na to? Cytat:
Cytat:
Np. on ma taki zwyczaj, że zasypia wtulony twarzą w moją pachę ![]() ![]() Już tak dobrze znam się z Pascalkiem, że wiem jak reagować gdy coś jest nie tak itp. Nie wyobrażam sobie, żeby miała mnie zastąpić obca kobieta. Choć przyznam się , że kiedyś opiekowałam się małym dzieckiem. Miał 2 latka i bardzo się z nim zżyłam. Traktowałam go jak własnego synka. Normalnie go kochałam. A rozstanie z nim skończyło się u mnie wielomiesięcznym dołem. Opiekowałam się nim od 6 rano do 16.00, a o 19.00 rodzice kładli go spać. Co mieli z tego dziecka? Znali go? Przecież on całe dnie spędzał ze mną, a z nimi zaledwie 3 godziny. Gdy im mówiłam, że on poznał nowe słowo, to byli zdziwieni. Straszne to jest... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2326 |
Zakorzenienie
|
Aaaannaaa ja zagęszczałam kleikiem moje mleko z zapasów zamrażalkowych
![]() ![]() Nikuś ja też właśnie tak myslę...kto ją przytuli...czy będzie za mną płakać...jedyną osobą której mogłabym zostawić małą jest moja mama, ale pracuje...no z moim tatem też nieźle się czuje ale też pracuje... |
![]() ![]() |
![]() |
#2327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Na pocieszenie ci powiem, że takie jajka sadzone czy naleśniki to ja miałam po poprzednich dzieciach też. Córkę karmiłam 1,5 roku i syna 4 m-ce, więc po tym czasie moje cycki to była masakra. Ale... z czasem wyglądały lepiej. Nie używałam nic szczególnego, jedynie zwykły lotion po kąpieli. I właściwie po jakichś 4-5 latach moje piersi wyglądały znowu dobrze. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2328 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Od wtorku na basen może on pomoże ..a na pewno na psychikę |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2329 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2330 |
Wtajemniczenie
|
nie dolujcie mnie ;( JA musze wrocic do pracy........... I bede musiala oddac malego pod opieke, do zlobka, przedszkola.....chocicaz najchetniej bym z nim siedzila, ale nie moge sobie na to pozwolic.
#2331 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Piszecie o powrocie do pracy.Ja często o tym myślę...Do tej pracy,do której chodziłam na początku ciąży nie wrócę za żadne skarby świata!! W czerwcu jak dobrze pójdzie skończę studia i nie wiem co wtedy.Wypadałoby mi pójść do pracy,nawet nie tyle ze względów finansowych,bo nie mamy źle,ile ze względu na to,żeby sie gdzieś "zaczepić".U mnie w Lublinie jest bida z nędzą jeśli chodzi o pracę.Nie wiem co z Małą.Moja mama i teściowa mogłyby sie zająć młodą najwcześniej za dwa lata,więc lipa,bo wtedy to już Młodą do przedszkola wyślę.Na niańkę raczej nie będzie nas stać,bo w tym roku musimy się jakoś zorganizować z domem i jego lokalizacją(albo Lublin,albo Rzeszów),więc kasa będzie potrzebna...Na początku myślałam jeszcze,że może zajdę w drugą ciąże i posiedzę z dziećmi potem dopiero do pracy,ale jak patrzę na to co Moje dziecko wyprawia,to na razie nie ma mowy o drugim...I tak tkwię póki co w czarnej dupie i nie wiem co robić,muszę jeszcze z Tżtem porozmawiać. W kwetii kilogramów po ciąży to powiem wam,że ja teoretycznie ważę 0,5 kg niej niż przed ciążą,co jednak ma sie nijak do tego jak wyglądam,a wyglądam jak flak(chodzi mi oczywiście o brzuch,bo na resztę nie narzekam Mam tak galarete,ze szok...Nie wiem jak ja to zrzuce...
![]() |
#2332 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() jak ja mu dawałam to odwracał się i szukał cycka, to daje mu mąż....ale to nic nie działa...wczoraj zassał i zjadł AŻ 15ml ![]() Weronisia - u mnie też Mati je co 3 godziny (czasem w dzien co 2), w nocy przerwy ma AŻ 3,5h ![]() ![]() ![]() Co do powrotu do pracy-ja wracam w połowie kwietnia.Mati będzie miał wtedy skończone 6 miesięcy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2333 |
Wtajemniczenie
|
U nas w mieście sytuacja i tak bardzo dobra, bo opiekunkę można znaleźć spokojnie od 5zł za godzinę. Ja miałam iść do pracy na kasę do reala, co by chociaż trochę Tżta odciążyć ale jaki to ma sens, skoro tam będę zarabiać 5zł/h? nie wiem co zrobimy, cholibka....
#2334 | ||
Wtajemniczenie
|
martucha84 dzięki za przypomnienie info o glutenie
Cytat:
Cytat:
![]() IlonaN2 a nie możesz zostawić małego w weekend z TŻtem i gdzieś wybyć choćby na dzień? Albo wysłać ich gdzieś na popołudnie/wieczór i np zrobić sobie jakies domowe spa albo coś takiego? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2335 |
Zakorzenienie
|
Weronisiu-Matiego widziało w sumie już 5 pediatrów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2336 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kurcze muszę iść do pracy, bo wypadnę z rynku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2337 | ||||||
Rozeznanie
|
witam,
u nas wczoraj sukces, dziecko zasnęło o 20.55 bez ryku. niestety nie w łóżeczku ale w wózku, trzeba było ją bujać, ale lepsze to niż 2 godzinny koncert ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ja też słyszałam że są dobre ale raz kupiłam "dwójki" i bardzo słabo wchłaniały. miały taką dziwną siateczkę. teraz kupiłam 2-sztuki "4" żeby zobaczyć rozmiar, i widzę że są inne. a jakie są "3"? Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2338 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zreszta mam przypadek w rodzinie nie odciagania i chlopiec musial byc obrzezany na sam koniec.
![]() |
#2339 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Cytat:
Ja co prawda mam już jednego starszego syna, ale nie pamiętam czy mu odciągałam jak był aż taki malutki. Potem to już pamiętam, że w trakcie kąpieli mu to robiłam, ale umiał już siedzieć, więc był dużo starszy. Jutro zapytam lekarza, bo idę akurat na szczepienie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiadomo,że są różne podejścia,ale póki co my zostawiamy siusiaka w spokoju ![]() jeśli dobrze pamiętam to mówili,że jak dziecko ma pół roku to można zacząć i najlepiej podczas kąpieli Edytowane przez Kalex Czas edycji: 2011-01-05 o 08:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:43.