Robię bęc i znów kroczek... bo ja mam dopiero roczek! (list-grud 2009) - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-05, 11:42   #3241
Maria2008
Zadomowienie

GG do Maria2008
Dot.: Robię bęc i znów kroczek... bo ja mam dopiero roczek! (list-grud 2009)

elank fajnie jak by się udało z dwójką a zapisami niestety u nas tak jest

Dziewczyny w czym podajecie mleczko swoim dzieciom?

Ja zawaliłam że dałam małej butelke ze smoczkiem, a nie np. niekapek teraz mam problem. Mleko tylko z butelki ze smoczkiem
Maria2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 11:58   #3242
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Cytat:
Napisane przez olalicious07 Pokaż wiadomość
Karenina, pochwal sie tymi zdobyczami
No jak mam sie chwalic jak palanty jeszcze walizki mi nie dowiezli??

Cytat:
Napisane przez DiTu77 Pokaż wiadomość
Zazdroszczę takiego sylwestra bałaganiarskich linii lotniczych nie zazdroszczę Andrusiowi zdrówka

Cytat:
Napisane przez jo@śka Pokaż wiadomość
karenina -Przykro mi z powodu synka, ale super, że byłąś tak przygotowana. Tylu pracodawców nie chce zatrudniać matek, a my takie zapobiegliwe, zorganizowane, same zalety

Dokladnie

Wszyscy pytali sie jakie czopki maja kupic na zbicie goraczki, a ja sie dziwie po co maja kupowac, skoro ja mam ze soba 3 rozne rodzaje...

Cytat:
Napisane przez Agusia_a9 Pokaż wiadomość
filip jest strasznie sptrawny ruchowo, manualnie ale za choler.e nie chce nic gadac juz nawet przestal mowic "mama"

To normalne, ze dzieci rozwijaja sie w etapach - albo ida w rozwoj ruchowy i wtedy np. mowa jest "odlozona" na pozniej albo na odwrot...dlatego chlopcy, ktorzy przewaznie sa bardziej "rozbiegani" pozniej niz dziewczynki zaczynaja mowic itp.

Cytat:
Napisane przez kachula27 Pokaż wiadomość

Hej dziewczeta,dawno sie nie odzywalam bo teraz jak do pracy wrocilam to czasu mi na wszystko brakuje
Mam prosbe bo potrzebuje kupic drugi fotelik samochodowy dla Matiego,na codzien ja go woze w swoim aucie ale czasami tz tez go odbiera a nie mamy mozliwosci ciaglego przekladania fotelika i musimy kupic drugi ,polecicie jakis?W moim aucie mam recaro wiec chciala bym teraz treoche tanszy bo to tak zaledwie do jazdy ze 4-5 razy w miesiacu
polecicie jakis??

Nie pomoge, bo my mamy Römera u tylko ten fotelik znam...

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
Witaj ledwo sie pojawiła, a już mądrze gada
Jak grzywka? jestes dalej zadowolona?

Oj, bo w samouwielbienie wpadne...

Grzywka jakos tak sama z siebie wyladowala bardziej z boku czola niz na srodku i jest fajna...w sumie wyglada jakby byla skosna...a jak mam ochote to machniecie i jest na srodku juz....

Cytat:
Napisane przez elalank Pokaż wiadomość
Ciekawe jak będzie z przedszkolem? Czy też trzeba już zapisywać??

Ja juz André zapisalam...

Dzien doberek

spalismy dzisiaj do 10....rozpusta, ze hej normalnie...

I chcialam sie "pochwalic", jak rozkladam powoli na lopatki KLM...otoz zadzwonilam wczoraj z pytaniem kiedy dojdzie nasza trzecia walizka...odpowiedz - nie wiadomo, musze czekac, nikt nic nie wie i nie moze wyjasnic...
Na to powiedzialam wiec, ze mam male dziecko, ktore nie moze spac bez cieplego spiworka, wiec ide dzis i kupuje mu ten spiworek, bo nasz jest w niedoszlej walizce.
I wyslalam malza do Rossmana, gdzie kupil nam wszystkie akcesoria kosmetyczne - od wacikow przez szampony. szczoteczki do zebow na kremie konczac. Dla malego tez wszystko - pieluszki, chusteczki itp. Na koszt linii KLM oczywiscie.
Poza tym kupil tez nowy spiworek - taki sam jak nasz czyli Sterntaler za cene ok. 80 Euro...na koszt KLM...
Wlasnie do nich teraz dzwonilam i obiecalam, ze jesli walizka nie dojdzie dzisiaj to jutro jedziemy na szczepienie i buty oraz kurtka dziecka sa w walizce, wiec bede musiala kupic nowe. Obiecali, ze walizka dojdzie dzisiaj

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 12:29   #3243
Agusia_a9
Zadomowienie

GG do Agusia_a9

Cytat:
DJestem ciekawa wg jakich kryteriów takie maluchy 4-5 się dostają?? dzieci rodziny, znajomych??
wrrr...
powiedziec ci jak sie dostaja takie dzieciaczki ? wlasnie tak jak napisalas wiem to z wlasnego doswiadczenia. u nas dyrektorka zlobka i przedszkola jest moja sąsiadka wiec jak ja bylam mala moglam sobie wybrac doktorego przeddszkola chce chodzi i na jaka godzine gdzie inne dzieci czekaly w kolejce na przyjecie tak samo mam z filipem juz teraz wiec ze miejsce od wrzesnia jest dla niego zaklepane.. taka jest kolej zeczy w tych czasach bez znajomosci nie masz nic

Cytat:
Napisane przez Maria2008 Pokaż wiadomość

Ja zawaliłam że dałam małej butelke ze smoczkiem, a nie np. niekapek teraz mam problem. Mleko tylko z butelki ze smoczkiem
filip od urodzenia pije mleko z butelkio ze smoczkiem picie pije z niekapka a mleko z butli..

Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość

spalismy dzisiaj do 10....rozpusta, ze hej normalnie...

I chcialam sie "pochwalic", jak rozkladam powoli na lopatki KLM...otoz zadzwonilam wczoraj z pytaniem kiedy dojdzie nasza trzecia walizka...odpowiedz - nie wiadomo, musze czekac, nikt nic nie wie i nie moze wyjasnic...
Na to powiedzialam wiec, ze mam male dziecko, ktore nie moze spac bez cieplego spiworka, wiec ide dzis i kupuje mu ten spiworek, bo nasz jest w niedoszlej walizce.
I wyslalam malza do Rossmana, gdzie kupil nam wszystkie akcesoria kosmetyczne - od wacikow przez szampony. szczoteczki do zebow na kremie konczac. Dla malego tez wszystko - pieluszki, chusteczki itp. Na koszt linii KLM oczywiscie.
Poza tym kupil tez nowy spiworek - taki sam jak nasz czyli Sterntaler za cene ok. 80 Euro...na koszt KLM...
Wlasnie do nich teraz dzwonilam i obiecalam, ze jesli walizka nie dojdzie dzisiaj to jutro jedziemy na szczepienie i buty oraz kurtka dziecka sa w walizce, wiec bede musiala kupic nowe. Obiecali, ze walizka dojdzie dzisiaj

no to sie wyspaliscie:P fifi ostatnio budzil sie o 10:30 wiec tez moglam sie wyspac ale teraz przestawil sie na 6:30 i dzisiaj taaak mi si enie chcialo wdtac ze wkrecilam tzta ze mnie gardlo boli mam katar i jestem chora i spalam do 10

KLM rozwin skrot? :P naciagaj ich na co sie tylko da;p

a ja bede miala nowy tel wreszcie bo ten w ogole nie moze zlapac zasiegu :[

'Uwielbiam ludzi, którzy umieją cieszyć się najbardziej zwykłą chwilą, ludzi którym nie potrzeba zbyt wiele.'

Fifi

Agusia_a9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 12:30   #3244
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Witam mamusie

Ja juz dzis po pracy i wolne az do poniedzialku ale ten tydzien byl krotki Kamilka spi sobie i jak wstanie to jedziemy do kumpeli na plotki bo Tz idzie do pracy na 14.

Karenina ale ich zrobilas

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 12:40   #3245
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Cytat:
KLM rozwin skrot? :P naciagaj ich na co sie tylko da;p:[

KLM to niekompetentne linie lotnicze...i wcale ich nie naciagam tylko zachowuje sie adekwatnie do ich zachowania...

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
Karenina ale ich zrobilas

To jeszcze pikus, dopiero moge zrobic jak mi dzisiaj ta walizka nie bedzie stala w przedpokoju...

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 12:54   #3246
DiTu77
Zakorzenienie

Karenina dobra jesteś Naucz ich porządku
DiTu77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 13:12   #3247
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
elank fajnie jak by się udało z dwójką a zapisami niestety u nas tak jest

mleko z buteleczki LOVI ( to jedyna jaką zassał, inne odrzucił) a soczki z niekapka
gochaa_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 14:55   #3248
Maria2008
Zadomowienie

GG do Maria2008

Ja już myślałam, że tylko ja mojej daje butelke ze smoczkiem
pytam bo już nasze dzieci nie powinny pić ze smoczków (zęby)

Karenina no to dziś walizeczka powinna być

Kachula sama chce kupić bo jeszcze mamy ten od 0-13kg
Stary 2011-01-05, 17:37   #3249
DiTu77
Zakorzenienie

A propos fotelików. Ostatnio wyczytałam, że concord transformer t w testach adac dostał 4 gwiazdki - chyba go kupię (15-36kg)
http://fotelikisamochodowe.info/conc...y-15-36-kg/93/
Stary 2011-01-05, 20:29   #3250
katekatee
Zadomowienie

Witam Ja ma 4 dni wolnego Sprawy sobie pozamykałam, tylko parę telefonów w piątek wykonam i mogę wypoczywać Wypoczywać= nawamiać tżta na jakiś imprezowy weekend
Jejku dziewczyny jak ja się cieszę. Naładuje sobie akumulatory a potem będę pracować za trzech

A w temacie przedszkoli i żłobków to Wiki do 3 roku życia będzie u niani (mojej cioci) a potem pójdzie do prywatnego przedszkola. Oczywiście jeśli nam się uda do tego przedszkola dostać, a jeśli nie to znowu będzie u niani. Raczej nie będę go posyłać do państwowego przedszkola bo się dużo na ten temat nasłuchałami nie chciałabym tego na własnym dziecku przerabiać...

Kamilko witamyZazdraszczam takiej ciepłej pogody. Ja juz odliczam dni do wiosny. Ja z tych ciepłolubnych jestem,( w biurze mam temperaturę w granicach 25 stopni) gdyby nie to że musimy na marzec nazbierać 3000 na moje studia to napewno byśmy się w lutym na jakiś firstminut wybrali a tak to pozostaje czekać do wiosny

Cytat:
Napisane przez asioczka Pokaż wiadomość
Katekate a ja mialam pisac, ze Wiki tak sie zmienil na buzi i "zmężniał", ze juz chyba nikt go nie bierze za dziewczynke (pamietam co pisalas, jak w lecie zakladalas mu chustke na glowke), a tu prosze. ślepi ludzie, bo kawaler przecudnej urody i wloskow bron boze nie scinaj
Ostatnio był wystrojony w zielony kombinezon, sweterek w ciemne paski ale to i tak nie zmienił faktu że dla miłej pani był "dziewczynką". I dziękuję za komplementy

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
Kate, to nie Ty jestes dziwna, to chyba zależy od tego czy ktoś lubi tanczyć, czy nie - w każdym wieku... oj coś czuję że jakbyśmy sie razem na jakiś bal wybrały to by sie działo ja też spokojnie nie ustoję
O dzięki dziewczyny za obronę mojej normalności Ale jakoś dalej w to nie wierzę... od soboty molestuję tżta żebyśmy poszli gdzies w weekend a on mi zaproponował... kino 2 godziny siedzenia na tyłku i gapienia sie w ekrani to ma być rozrywka
Ja mam i siostrę i koleżanki żeby z nimi iść na dyskotekę ale nie po to jestem w związku żeby sama chodzic na dyskoteki, no chyba żę się mylę: confused:
Wiesz Konspi jak tak bardzo jestem ciekawa Ciebie "na żywo" że latem może wybiorę się do Wrocka i się spotkamy na realu A o wspólnym wypadzie to mi nawet nie gadaj, ubrałybyśmy 10cm szpilki i nikt by nam nie podskoczył No chyba że jakiś siatkarz lub koszykarz

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200910201762.html

katekatee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 20:51   #3251
Agusia_a9
Zadomowienie

GG do Agusia_a9

dziewuchy to jak bedziecie sie wybieraly na jakies bale we wrocku to dajcie znac z checia wybiore sie razem z wami, rozruszamy każda impreze

'Uwielbiam ludzi, którzy umieją cieszyć się najbardziej zwykłą chwilą, ludzi którym nie potrzeba zbyt wiele.'

Fifi

Stary 2011-01-05, 20:54   #3252
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:
dziewuchy to jak bedziecie sie wybieraly na jakies bale we wrocku to dajcie znac z checia wybiore sie razem z wami, rozruszamy każda impreze
Tez bym chetnie z Wami poszla bo moj Tz na dyskoteki nie lubi chodzic ale do Wrocławia mi nie po drodze

Aniołek[*]
Stary 2011-01-05, 20:57   #3253
zebra666
Zakorzenienie

Maria Piotruś też pije mleko z butelki i mi to jakoś nie przeszkadza:P od tych 2óch minut dziennie ssania nic mu nie będzie. Zresztą mój jest miłośnikiem smoczków więc przed nami ciężkie odsmoczkowywanie...
Tylko jak z takim złosnikiem sobie poradzić

Karenina ale macie jaja normalnie z tym bagażem

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 21:07   #3254
katekatee
Zadomowienie

Wiem że to nie na temat ale muszę się wygadać bo się zaraz rozpłaczę normalnie 1,5 miesiąc temu kupiłam buty zamszowe Lasocki za 240 zł. Mimo iż były zamszowe wydawały się bardzo solidne, kupiłam sobie specjalny spray żeby chronić buty przed przemoczeniem. Po tygodniu okazało się że buty pękają na szwie Nie mogłam ich od razu oddać bo nie miałam butów żeby przeczekać te dwa tygodnie reklamacji. No i w zeszłym tygodniu byłam na zakupach bo myśle że skoro już są wyprzedaże to moge kupić jakieś buty i te w końcu oddać ( Chciałam też kupić jakieś buty na sylwestra bo mieliśmy iść na dyskotekę). Więc kupiłam buty w Batcie za 200 zł z 269 zł. Po 2 dniach okazało się że urywa się kawałek materiału z obcasaa nadomiar złego dziś patrze na stronę a tu moje buty po 120zł
Jak mi buty z Lasockiego przyjdą z reklamacji to te oddam do reklamacji i jak tżt w sklepie zobaczy ile one teraz kosztują to mi chyba łeb urwie I do tego kolejna reklamacja no szlag mnie chyba trafi Jakby to zsumować to za 500zł kupiłabym sobie takie buty że brak słów

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
Tez bym chetnie z Wami poszla bo moj Tz na dyskoteki nie lubi chodzic ale do Wrocławia mi nie po drodze
No to musimy sie gdzieś spiknąć Witaj w klubie żon tżtów nie lubiących chodzić na dyskoteki

Kurcze dziewczyny no tak się wściekłam przez te buty że mnie brzuch z nerwów boli. Nie żebym była jakimś skąpcem ale ja tak strasznie nie lubię kasy marnować i to jeszcze nie z mojej winy

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200910201762.html

Edytowane przez katekatee
Czas edycji: 2011-01-05 o 21:03
katekatee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 21:13   #3255
Agusia_a9
Zadomowienie

GG do Agusia_a9

Kate trzeb trafic na pożądne buty ja rok temu w venezie za 250 kupilam zamszowe kozaczki zimowe i caly czas przemakaly niestety nie chcialo mi sie bawic w reklamacje to po prostu nosze je jesienia jak nie ma sniegu ani deszczu.. w tym roku w quazi kupilam tez zamszowe kozaczki bo tylko z takiego materialu mi sie podobaja i sa cieple wygodne i nie przemakaja no chyba ze chodze po jakis aspach co zdarzylo mi sie tylko w sylwestra i to nie z wlasnej woli, tera wyschly i normalnie w nich smigam i nie przemakaja tak wiec kazda para obuwia jest inna jedna moze przemakac a druga nie..:/

Fifi

Stary 2011-01-05, 21:26   #3256
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość

No to musimy sie gdzieś spiknąć Witaj w klubie żon tżtów nie lubiących chodzić na dyskoteki

No to mamy nowy klub

A z butami to tak jak Agusia mowi but butowi nierówny no ale szkoda tyle kasy wydalas a nic z nich nie skorzystałaś

Aniołek[*]
Stary 2011-01-05, 21:34   #3257
zebra666
Zakorzenienie

Kate współczuje.... tyle kasy-też bym się wnerwiła!

Stary 2011-01-05, 22:42   #3258
konspiracja
Zakorzenienie

Karenina, jak w jakiejś komedii - czekam co będzie jutro
Cytat:
".
Wiesz Konspi jak tak bardzo jestem ciekawa Ciebie "na żywo" że latem może wybiorę się do Wrocka i się spotkamy na realu A o wspólnym wypadzie to mi nawet nie gadaj, ubrałybyśmy 10cm szpilki i nikt by nam nie podskoczył No chyba że jakiś siatkarz lub koszykarz
O jaaaa

A z butami to kiepsko, ale bym sie wściekła...

Wczoraj ktoraś pisała o suszonych owocach, rodzynkach i muesli , dziś troszkę nasypalam i pierwszy raz danio nie weszło

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą

Edytowane przez konspiracja
Czas edycji: 2011-01-05 o 22:43
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 23:27   #3259
Maria2008
Zadomowienie

GG do Maria2008

katekatee kurcze masakra ja bym je oddała i prosiła o zwrot kasy

DiTu77 super fotelik tylko ja chce dać co najwyżej 400zł

co myślcie i fotelikach Chicco
Stary 2011-01-05, 23:48   #3260
DiTu77
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem że to nie na temat ale muszę się wygadać bo się zaraz rozpłaczę normalnie 1,5 miesiąc temu kupiłam buty zamszowe Lasocki za 240 zł. Mimo iż były zamszowe wydawały się bardzo solidne, kupiłam sobie specjalny spray żeby chronić buty przed przemoczeniem. Po tygodniu okazało się że buty pękają na szwie Nie mogłam ich od razu oddać bo nie miałam butów żeby przeczekać te dwa tygodnie reklamacji. No i w zeszłym tygodniu byłam na zakupach bo myśle że skoro już są wyprzedaże to moge kupić jakieś buty i te w końcu oddać ( Chciałam też kupić jakieś buty na sylwestra bo mieliśmy iść na dyskotekę). Więc kupiłam buty w Batcie za 200 zł z 269 zł. Po 2 dniach okazało się że urywa się kawałek materiału z obcasaa nadomiar złego dziś patrze na stronę a tu moje buty po 120zł
Jak mi buty z Lasockiego przyjdą z reklamacji to te oddam do reklamacji i jak tżt w sklepie zobaczy ile one teraz kosztują to mi chyba łeb urwie I do tego kolejna reklamacja no szlag mnie chyba trafi Jakby to zsumować to za 500zł kupiłabym sobie takie buty że brak słów

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Kurcze dziewczyny no tak się wściekłam przez te buty że mnie brzuch z nerwów boli. Nie żebym była jakimś skąpcem ale ja tak strasznie nie lubię kasy marnować i to jeszcze nie z mojej winy
Ups - też bym się wściekła

Dziewczyny weźcie mnie ze sobą - ja też uwielbiam dyskoteki, a u nas w okolicy tylko takie, że wśród tych małolatów uchodziłabym za dinozaura
Cytat:
katekatee kurcze masakra ja bym je oddała i prosiła o zwrot kasy

DiTu77 super fotelik tylko ja chce dać co najwyżej 400zł

co myślcie i fotelikach Chicco

No trochę drogi - ceny na allegro od około 700 do 1100

My mamy o ten chicco (czerwony) - jestem zadowolona
http://allegro.pl/fotelik-chicco-key...389457386.html
Stary 2011-01-05, 23:57   #3261
kamilla123
Rozeznanie

Melduję się wieczorową porą!

Właśnie sobie "zmierzch" obejrzałam, nawet fajny, ale najfajniejszy był pattinson

Maria mój mały też mleko pije z butelki ze smoczkiem, jakoś z niekapkiem nam nie wychodzi żadne picie A o chicco było kiedyś w "uwadze", że pasy podczas uderzenia wyrwało... Ale nie pamiętam jaki to był model

Ela niestety ze żłobkami i przedszkolami to tak chyba jest prawie wszędzie, najpierw rodzina, znajomi, sąsiedzi, a potem reszta "zwykłych" ludzi w kolejce.
kamilla123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-06, 07:26   #3262
magdawikp
Wtajemniczenie

GG do magdawikp Send a message via Skype™ to magdawikp

Cytat:
Napisane przez gosik_wwa Pokaż wiadomość
Chyba czas przejść na dietę bo zdrowe żywienie nic mi nie pomaga (zatrzymany metabolizm). Wiem, że sa różne opinie ale chyba spróbuję Dukana... sama nie wiem
ja dwa lata temu ściśle stosowałam te dietę i dużo schudłam ale pojawił sie Grześ
teraz nie trzymam się ścisle jej tylko stosuję pewne zasady i od maja schudłam 14 kg - powoli ale przy tej nadwadze to lepiej

Cytat:
witam noworocznie

nie bylo mnie troche ale z tztem sie ciagle klocimy fifi robi brzydkie kupki i wymiotuje za czesto. nie mowie w ogole nic:/ kiedys mowil mama a teraz tylko jeczy i sie zlosci
[
Fifi może ma taki etap i pewnie TZ też - życzę abyście doszli do porozumienia - choć sama wiem ile to czasem kosztuje, choć ja i TZ praktycznie się nie kłocimy to czasem mamy wymianę zdań i bywa niemiło, jednak zawsze staramy sie wyjaśnić sytuację, zmęczenie i stres duzo psują

Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość
A co do tej metody BLW...kiedys juz wklejalysmy link do niej - chyba jeszcze w ciazy - i troche bawi mnie robienie z czegos tak prostego metody...jak piszecie duzo z was pozwala dzieciom na eksperymenty z jedzeniem, bo to po prostu normalne...André tez je jak chce, ale w granicach razsadku - nie je TYLKO tego, co wybralby sobie z miseczki, bo tego nie uwazam za wlasciwe...

A co do tych "zalet"...hmmm....
Co znaczy, ze "[/SIZE][/FONT]Przy karmieniu łyżeczką dziecko nie ma(...) mozliwosci wyplucia, tego, co mu nie odpowiada."? Nie wiem jak wasze, ale moj dziecie bardzo dobrze potrafi wypluc to, co mu sie w danej chwili nie podoba...nawet dla zabawy tylko... wiec ta profilaktyka alergii jakos tak srednio...
Cos tam bylo jeszcze o koncu z grymaszeniem itp. "
W ten sposób nie da się wyhodować tzw. niejadka" - polemizowalabym...
"18-miesięczny maluch na BLW zwykle sam biegle posługuje się sztućcami i sam zjada podany mu obiad."
- jeszcze bardziej bym polemizowala czy to akurat zasluga tej "metody".
nic ująć nic dodać - ale ja to już przetestowałam na Izie

Cytat:
(stwierdziła, że nie trzeba dawać mięsa, bo w słoiczkach i tak są śladowe ilości )
zależy jaki słoiczek - w domowym jest go dużo

Cytat:
Napisane przez jo@śka Pokaż wiadomość
Co do tego plucia - myślę, że chodziło o to, że jak wkładamy coś dziecku łyżeczką to wkładamy to czasem głęboko i zwróćcie uwagę, że są dzieci, które tego nawet nie żują tylko od razu łykają. Z niejadkiem to myślę, że chodzi o to, że jeśli dziecka się nie zmusza do jedzenia, nie goni za nim po pokoju, dziecko może sobie wybrać co chce jeść, nie wszystko ma zmielone, to jest większa szansa na to, że polubi posiłki, że zauważymy, że nie lubi tego czy tamtego a chętnie je co innego...
Grześ jak nie wypluje to zwymiotuje - nic co nie chce nie da sie mu wepchnąć
a co do jadków i niejadków - generalnie dzici jedzą tyle ile potrzebują, wiadomo chętniej to co lubią

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
A co do jedzonka... Dalczego od arzu sztućcami... Piotrek sobie jeszcze nie radzi z nimi za to łapkami doskonale:P nawet najmniejszą marcheweczke czy makaronik, groszke, kukurydze- potrafi wziąśc i zjeść. Śmieci z dywnu wyskubuje

Jak je parówke z chlebem to najpierw zjada parówki a dopiero potem chlebuś
Dzisiaj miał na obiad ziemniaki, brokuły i mięsko z sosikiem. Najbardziej wyjadał ziemniaczki.
Grzesiek tez raczkami jada

Cytat:
filip jest strasznie sptrawny ruchowo, manualnie ale za choler.e nie chce nic gadac juz nawet przestal mowic "mama"

ostatnio nauczyl sie robic "nu nu" paluszkiem i dzisiaj pokazal nu nu mojemu tesciowi.. ale sie smial z niego ;p
Grześ tez mało mowi, kiedyś gadał tata i izia a teraz nie ma mowy - tata od wielkiego dzwonu

Cytat:
butla ze smoczkiem
Iza jak była małą to nie było mowy o niekapku - alternatywa na butle była tylko słomka, a butle odstawiła jak miała 1,5 roku

Cytat:
Wiem że to nie na temat ale muszę się wygadać bo się zaraz rozpłaczę normalnie
no to pech - kurcze ciezko teraz kupic dobre buty - nawet firma nie daje gwarancji

Kareninka no to fajnie załatwiłaś KLM - popieram
Ola - kolokwium zdasz w innym terminie

nie wiem czy coś maiałam jeszcze napisać

u nas w normie tzn znowu chorzy
ja na antybiotyku - gardło i zatoki - nie wiem co juz mam robic, dbam pilnuję i co z tego?
Iza ma jakiegoś androwirusa - brzuszek - byłam wczoraj u pediatry - dieta i dicloflor i nifuroksazyd, zobaczymy kiedy jej przejdzie
a Grześ czysty osłuchowo, gardło lekko czerwone i ma katar od któego męczy go kaszel, mam tylko dac mu prawoślazowy syrop i muckofluid do nosa i wiadomo wziewy
TŻ miał jechać na ukrainę ale nie jedzie i dobrze
nie śpię od 4.30 i wcześnniej Iza gorączkowała więc zbytnio się nie wyspałąm - zła jestem dziś mam wolne i znowu sie nie wypspałam
jutro do pracy - mam dwie decyzje do napisania a nie che mi sie mysleć ale siedze jutro sama w biurze więć co będę miała do roboty - tylko pracować

a zapomniałabym - fotki świetne ale dzieciaczki dorosleją
magdawikp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-06, 09:20   #3263
zebra666
Zakorzenienie

Madzia o matko...ale masz hardkor ciągle z tymi choróbkami. Zdrowiejcie

Stary 2011-01-06, 09:44   #3264
Agusia_a9
Zadomowienie

GG do Agusia_a9

Cytat:
Napisane przez kamilla123 Pokaż wiadomość
Melduję się wieczorową porą!

Właśnie sobie "zmierzch" obejrzałam, nawet fajny, ale najfajniejszy był pattinson
ja tez ogladalam zmierzch podobal mi sie bardzo ale pozniej jak przeczytalam ksiazki to film przy tych ksiazkach to jedna wilka pomylka !
ale chyba zawsze tak jest z filmami.. Polecam przeczytaj sobie ksiazki ja teraz sie wzielam pozadnie za czytanie i co 2 dni lece do biblioteki po nowa dostawe ksiazek, lubie oderwac sie wieczorami od rzeczywistości i pomarzyc troche

Magda wy to sie macie z tymi chorobskami ja sobie na prawde nie potrafie wyobgrazic tego jak musisz sie czuc zmeczona.. ciagle latanie po lekarzach mala iloac cnu eh mam nadzieje ze dzieciaczki wyrosna z tego duzo zdrowka

Fifi

Edytowane przez Agusia_a9
Czas edycji: 2011-01-06 o 09:45
Stary 2011-01-06, 09:56   #3265
Agusia_a9
Zadomowienie

GG do Agusia_a9

Kilka zdjęć Filipka łobuza

1.Filip przed fryzjerem
2. Filip przed fryzjerem. Zdjecie wydrukowane, oprawione i dane obojga dziadkom bardzo im sie podoba i zajmuje glówne miejsce w salonie;p
3. Filip po fryzjerze w swoim "eko" samochodzie z kartonu:P
4. Filip szaleje na swojej furze
5,6,7 Zimowy ludek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg roczek Filipka 052_zmniejszacz-pl_712853.jpg (44,9 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg roczek Filipka 094_zmniejszacz-pl_919708.jpg (38,5 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zima 044_zmniejszacz-pl_195251.jpg (46,2 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zima 084_zmniejszacz-pl_664906.jpg (35,7 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zima 113_zmniejszacz-pl_886343.jpg (43,6 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zima 124_zmniejszacz-pl_40328.jpg (33,5 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zima 128_zmniejszacz-pl_955972.jpg (33,0 KB, 27 załadowań)

Fifi

Stary 2011-01-06, 10:20   #3266
DiTu77
Zakorzenienie

Cytat:
Kilka zdjęć Filipka łobuza

1.Filip przed fryzjerem
2. Filip przed fryzjerem. Zdjecie wydrukowane, oprawione i dane obojga dziadkom bardzo im sie podoba i zajmuje glówne miejsce w salonie;p
3. Filip po fryzjerze w swoim "eko" samochodzie z kartonu:P
4. Filip szaleje na swojej furze
5,6,7 Zimowy ludek
Ale przystojniak Przed fryzjerem jeszcze bobas, po - mężczyzna
Stary 2011-01-06, 10:26   #3267
Agusia_a9
Zadomowienie

GG do Agusia_a9

Cytat:
Napisane przez DiTu77 Pokaż wiadomość
Ale przystojniak Przed fryzjerem jeszcze bobas, po - mężczyzna
czyż nie? Jak Fryzura potrafi odmienić, Fajnie takie włoski się na żel stawia

Fifi

Stary 2011-01-06, 10:36   #3268
DiTu77
Zakorzenienie

Cytat:
czyż nie? Jak Fryzura potrafi odmienić, Fajnie takie włoski się na żel stawia
Dokładnie o tym samym pomyślałąm, jak fryzura potrafi odmienić - na żel
Stary 2011-01-06, 11:20   #3269
jo@śka
Rozeznanie

Agusia - próbuj z jedzeniem, zobaczysz, że niezła zabawa jest przy tym. Co do wyjadania słodyczy z barku, to mam to samo. Nawet dziecku zjem Jak jestem w domu, to niestety wyjadam wszystko co możliwe i oczywiście odbija się to na mojej wadze
Filip łobuz świetny No i ten eko samochód taki bardzo... eko. Super! Najbardziej podoba mi się jako śnieżny ludek

Zebra - jasne, że nie musi od razu sztućcami. Po prostu te dzieci, które wcześniej zaczynają jeść same rączkami, szybciej potrafią posługiwać się łyżeczką. Na wszystko przyjdzie czas.

Karenina - To normalne, ze dzieci rozwijaja sie w etapach - albo ida w rozwoj ruchowy i wtedy np. mowa jest "odlozona" na pozniej albo na odwrot...dlatego chlopcy, ktorzy przewaznie sa bardziej "rozbiegani" pozniej niz dziewczynki zaczynaja mowic itp.
Dokładnie tak jest, choc reguły nie ma, bo mój synek choć rozbiegany, zaczął szybko mówić. Millka tak samo, jednak w momencie kiedy zaczęła chodzić, cofnęła się z mową, ale po jakimś czasie wszystko wróciło do normy.
Co do KLM, to działaj, nie można odpuszczać bylejakości.

katekatee - myślę, że przedszkole publiczne nie równe publicznemu i tak samo z prywatnymi. Zależy, jak trafisz. No ale pewnie wiesz jaka sytuacja jest u Ciebie z przedszkolami.
Współczuję sytuacji z butami... To jednak sporo kasy. Ja kupuję trochę tańsze buty zwykle (nie idę z takim założeniem, ale jakoś zwykle takie mi pasują) i liczę się z tym, że tak naprawdę to na jeden sezon. Jednak but za 260zł powinien mieć już jakąś jakość...

magdawikp - jak Ty to robisz z tymi niektórymi zasadami diety, że chudniesz? Ja nie potrafięęęęęęęęęę
Masz rację z tym, ze dzieci zwykle jedzą tyle, ile potrzebują. To my, a bardzo często babcie robią z nich niejadków...
Przykro mi, że tak chorujecie. Trzymajcie się

Co do picia mleka, to Millka głównie z piersi, ale często albo kaszkę sama z miski, albo pije z kubka doidy. Kiedyś mieliśmy kubek ze słomką, ale gdzieś się podział i jakoś nie było okazji do zakupu nowego.

U nas na szczęście noc była spokojna i Milla nie zaraziła się od brata. Teraz właśnie albo goni na około kominka albo gra w Wii z bratem i tatą. To naprawdę hit u nas. Natomiast ja zastanawiam się co by dziś robić i chyba wybiorę się z Tż do kina. Muszę się wyrwać z domu. Tylko czy któraś z babć popilnuje dzieci
A teraz historia z serii "Moja miłość do NFZ". Jakiś czas temu dostaliśmy skierowanie do alergologa. Pojechaliśmy, kazał zrobić pewne badanie. Zapisałam się więc w szpitalu pediatrycznym na to badanie. Nadszedł jego dzień, więc wstaję po 6, budzę wszystkich przed 7 i o 8:10 wychodzimy do auta, bo badanie o 9. No i w tym momencie dzwoni pani ze szpitala czy możemy przyjechać za tydzień, bo oni nie mają czegoś tam do zrobienia tego badania. No tak. Dzień wcześniej nie wiedzieli o tym... Żenada. No i ok. Pojechaliśmy następnym razem, badanie zrobione, wyniki odebrane. Dzwonię więc do poradni, zeby zapisać się do pani alergolog, na co pani w rejestracji mówi mi, ,ze oni nie mają poradni alergologicznej dla dzieci. Zgłupiałam więc. Nie wiedziałam czy źle się dodzwoniłam czy co. Przecież przed nowym rokiem byliśmy tam w tej poradni... Okazało się, że NFZ nie przedłużył im kontraktu... Jest poradnia i nagle jej nie ma. Tak po prostu Mam w piątek dzwonić, bo wtedy będzie tam ta pani doktor i zobaczymy co ona nam powie. Dobijają mnie takie sytuacje...
jo@śka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-06, 11:27   #3270
zebra666
Zakorzenienie

Agusia ale odmiana

Joaśka mam nadzieje, że teraz już dotrzecie gdzie trzeba bez takich akcji! Masakra z tą służbą zdrowia...

Edytowane przez zebra666
Czas edycji: 2011-01-06 o 11:29
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości