|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
A ja właśnie jem kolacyjkę - wróciliśmy ze szkoły rodzenia! Ale superowe zajęcia były
No i dostaliśmy filmik o kąpieli i przewijaniu - tatusiowie mają go sobie obejrzeć, jak kobietki i dzici będą w szpitalu .Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mnie oczywiście, jak to po wysiłku (dziś po ćwiczeniach na sr) skurcze biorą, ale przeżyję . No i Mały dokazywał za cały dzień. Pani od ćwiczeń się zaśmiewała z mojego brzucha, że go na kolanach noszę - no co zrobić . Od paru dni tak strasznie mnie brzuch swędzi...staram się nie drapać i smarować go cały czas, ale czasami nie wyrabiam już... Jelly - mam dla Ciebie wiadomość, która moze Ciebie trochę pocieszy . Dziś na sr gadałam z dziewczyną, która ma termin na 10 lutego, że w poniedziałek miała usg i jej córeczka waży...1700kg...także Martusia nie jest aż takim krasnoludkiem ![]() . Lekarz tej dziewczyny wprawdzie stwierdził, że jest trochę za drobna, ale kazał się nie przejmować jakoś specjalnie.
Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2011-01-05 o 21:09 |
|||
|
|
|
#1082 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
Agape piekna sesja
![]() Jelly pewno, ze lez jak kazal, pamietaj ze Ty zwiekszone ryzyko masz, bo dwie ciaze stracilas , wiec sluchaj lekarza i lez, na szczescie blisko juz masz, byle jeszcze 3 tygodnie , a ze Twoj TZ tak sie boi i stara tez sie nie dziwie, po tym co przeszliscie.Jak mowie, kazda inaczej wszystko przechodzi,. ja tez mialam druga ciaze zagrozona, wiec wiem jak to jest, teraz mam wiecej szczescia, ale tak do konca, to tez nie wiem czy aby na pewno wczesniej nie urodze, podejrzewam, ze lekarka sama tez nie bedzie wiedziala (chyba ze szyjka sie skroci i rozwarcie pojawi), a tak moze byc, ze powie, ze pochodze jeszcze 3 tygodnie, a pojade nastepnego dnia .Bo, oni tez nie przewidza, tu wychodza z zalozenia, ze jak wszystko ok. tzn. kobieta nie narzeka, szyjka zamknieta, to jest ok., tyle ze ona mnie nigdy nie spytala jak sie czuje, a zwolnienia tez nie wystawila, mimo ze najwyzszy czas, na szczescie tu ustawowo 7 tygodni przed porodem sie nalezy, wiec zglosilam szefowi, i moge sie poobijac troche ![]() Wlasnie dziewczyny, powiedzcie na ile potrzebna w szpitalu jest informacja o tym, ze mialo sie transfuzje krwi? Ja, mialam bardzo dawno, bo w dziecinstwie, no ale widze, ze ona mi w karcie zaznaczyla, ze nie mialam, no i nie wiem na ile to wazne, czy mam jej powiedziec, by to zmienila, czy to zostawic ? Co do czkawki, moja ma strasznie czesto, teraz wlasnie dwa razy miala, a z wanny jak zwykle chciala uciekac
|
|
|
|
#1083 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Tak mało mi zostało...tamte ciąże straciłam-szczęście w nieszczęściu -dość wcześnie(choć w sumie ta druga...18 tc...to nie było tak wcześnie ).I nie mam zamiaru urodzić przed terminem
|
|
|
|
|
#1084 |
|
BAN stały
|
Jelly śliczny brzuszek
![]() mysiopez ja tylko na spacer po schodach nie biegam bo rodzice (u których jesteśmy) na parterze mieszkają
|
|
|
|
#1085 |
|
Rozeznanie
|
lilijko co za babsko, a co to za roznica, czy bedzie chlopiec czy dziewczynka
![]() Nikt tego do konca nie wie, bo zdarzaja sie czasem pomylki przeciez. Co do raczki jak dziewczyny pisza, jakby cos bylo, to wczesniej by wyszlo, teraz dziecko wieksze, moze podwinela, moja tak nozke podwinela na ktoryms usg, tez sie balam, ale okazalo sie, ze rzeczywiscie podwinieta byla ![]() I u Ciebie tez ok. bedzie. Jelly sliczny pokazny brzuszek
|
|
|
|
#1086 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
alepedna nie jestem. Jak maz wróci z pracy to się dowiem, bo on jest krwiodawcą.. pewnie orientuje się w tych sprawach.
|
|
|
|
|
#1087 |
|
BAN stały
|
Make_up_istka,Marleen,dziękuję
![]() Niewiele urósł od 33 tc-naprawdę niewiele. Ale mąż powiedział,że ślicznie mi z takim brzuszkiem,iże jest taki zgrabniutki |
|
|
|
#1088 |
|
Rozeznanie
|
A propo biustu to ja cale zycie mialam kompleksy - niestety byl za duzy, zaczelo sie jak koledzy w klasie sie ze mnie smieli, bo ja juz mialam a kolezanki nie, wiec w ciazy jak urosl to jeszcze wiekszego dolka zlapalam :/ Poza tym kilka dni temu wydawalo mi sie ze leci mi siara, ale jakos przeszlo, ale jak wrocilam do domku to patrze a tam bluzka upaprana, wiec jednak....
Jelly ja tez tesknie za satynowymi pizamkami!!! Justine moja mala potrafi takie ksztalty przyjmowac ze w zyciu bym nie przypuszczala ze brzuch moze byc taki gietki a wlasnie wpila mi sie w zebra, auuuu ![]() agape sesja piekna, zazdroszcze! Edytowane przez ligotka Czas edycji: 2011-01-05 o 21:28 |
|
|
|
#1089 |
|
Zakorzenienie
|
laski w pierwszej kolejności wyłączyłam telefon, bo wiem jaka potrafi być.... przeszłam z nią gehennę, jak mieszkałam u nich......
dlatego powiedziałam sobie nigdy więcej.kaskup też tak myślę, że jakby co to do szpitala ligotko nie masz się czym martwić, na tym etapie dzieci rosną w swoim tempie. A ja za późno się skapnęłam, że możesz wpaść po drodze na herbatkę ![]() ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Jelly śliczny brzuszek....... ![]() co do rozmiarów biustu. Przed ciążą spadło mi do D, a w ciąży wróciło do E..... i o 5 cm pod biustem więcej. kompleksy na temat swoich piersi to mam cały czas......... od szkoły podstawowej? czy jakoś tak........ wiem, że taka moja uroda i musi tak być, ale chciałabym mieć to duże C lub D. Wtedy problem z biustonoszami jest mniejszy... Uwierzcie mi znaleźć biustonosz w rozmiarze E,F itd to stanowi nie lada wyzwanie.marleen32 wiesz za dużo kasy ma na komórce, to musi się kogoś uczepić, a jak ją upomnę (jak jest trzeźwa), że głupio się zachowuje to ona stwierdza, że wyolbrzymiam problem, bo przecież nic się nie stało..... ![]() ![]() Pamiętam jak jeszcze mieszkałam z mężem u nich to której soboty mąż był w pracy, teściu w pokoju u siebie, ja u nas już w łóżku leżałam, a teściowa wróciła pijana. Tak mi ubliżała, że w nerwach dzwoniłam po północy do męża, bo nie potrafiłam się uspokoić. Ona oczywiście wkroczyła po raz któryś do pokoju i on to wszystko usłyszał. Wtedy znalazłam ekspresem najtańsze do wynajęcia mieszkanie (chociaż i tak drogo) i powiedziałam mu, że jak chce to może zostać, bo ja już wysiadam nerwowo. |
|
|
|
#1090 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny świetne macie brzuszki - i nie ma co się dziwić potem, że takie ładne dzieci są na fotkach
po wyjściu z takich brzuszków;ja jutro może namówię TŻ na sesję ... o ile czas znajdziemy - w końcu to pewnie będą ostatnie fotki na jakie się załapiemy ![]() ostatnio robiłam sobie przed świętami ale bez udziału tż
|
#1091 |
|
Rozeznanie
|
mysiopez tez mysle, ze chyba nie ma sobie czym glowy zawracac, u nas w karcie sa pytania, i tam wlasnie o transfuzje bylo, ale moze jej spytam dla pewnosci i spokoju.
Jelly zgrabny brzuszek, ja mam podobny, maz tez mowi, ze super fajny zgrabniutki, rodzina jego tez, ale mi sie ogromny wydaje , a jak juz dzis z wanny sie wytaczalam, to czulam sie hmm. ciazowo .ligotko ja zawsze sie denerwowalam, ze mam maly biust, maz mowil, ze maly jest piekny i nie zamienilby na inny, ale ostatnio mowi, ze wszystko moze spac, ale biust moglby zostac jaki jest, hehe, wiec pewno z grzecznosci mowil, ze male fajne ![]() Ja, sie sama smialam, ze jajka sadzone mam :P, a tak w rzeczywistosci, na moja budowe jest jak w sam raz, bo strasznie malutki tez nie
|
|
|
|
#1092 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja sobie zrobię jakieś zdjęcia tuż przed porodem ![]() Teraz robiłam sobie sama,bo męża nie było w domu ![]() Lilijko,dziekuję
|
|
|
|
|
#1093 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczynki wróciłam od lekarza, miś koralgol waży w 34 tygodniu 2250 g, miał dziś robione KTG, fikołki i akrobatykę uprawiał. Czuję, że jest słodki i będzie bardzo grzecznym, wesołym uszatkiem
Jestem wykończona i najedzona jak balon, jadłam obiad u rodziców i potem jeszcze u teściowej nie mogłam się oprzeć pierogom A jeszcze wcześniej sama miałam niezłą gimnastykę w wannie
|
|
#1094 |
|
Rozeznanie
|
lilijko ech wspolczuje tesciowej, bardzo dobrze z tym mieszkaniem zrobilas!
Ad wizyty to ja wkurzylam sie ze w sumie bo nei wiem teraz ktory pomiar jest prawdziwy bo wg jednego jest na 34 tydzien, a wg drugiego na 37!! Jelly sliczne zdjatko! marleen widzisz kobiecie nie dogodzisz, male zle, duze zle hehe ![]() Ojc udalo sie Was nadrobic, ale glowka mnie rozbolala No i z mezem juz gadam chociaz co sie musialam nakrzyczec... A teraz czuje bol brzuszka, dziwne takie bole jakies, dzis mnie taki bolesny skurcz zlapal :/
Edytowane przez ligotka Czas edycji: 2011-01-05 o 21:44 |
|
|
|
#1095 |
|
Zadomowienie
|
lilijko - dopiero doczytałam z tą teściową...nawet sobie nie wyobrażam, co musisz czuć...ale z pijaną osobą nie ma nawet co dyskutować...ona chyba myśli, że nie chcesz jej powiedzieć, jaką płeć ma dziecko
.Z tego, co piszesz wynika, że po alkoholu agresor jej się załącza...masakra, co tu się dziwić, że mąż tak często Ciebie zawodzi, jak przykład idzie "z góry" .Jelly - brzucholek zgrabny i okrąglutki .s_a_j - super, że z Małym wszystko okej .
|
|
|
|
#1096 |
|
BAN stały
|
Cytrynko,dziekuję za wiadomość,uspokoiłaś mnie
![]() Faktycznie Martunia nie jest aż tak maleńka,jak myślałam ![]() Ligotko,Cytrynko-dziękuję Wam ![]() Kurczę,musiałam na razie usunąć zdjęcie z avatarka,bo coś mi się z komputerem dzieje ![]() Muszę męża poprosić,żeby pomajstrował coś przy tym laptopie ![]() Zresztą,Waszych avków tez nie widzę ![]() Edit: Ok,już wszystko w porzadku
Edytowane przez Jelly37 Czas edycji: 2011-01-05 o 21:56 |
|
|
|
#1097 |
|
Zadomowienie
|
dziewczynki, które musze leżeć! normalnie jesteście boskie. Ja po całym dniu leżenia mam serdecznie dośc. Mały od rana ma kolana pod zebrami i chociaz próbuje to nie mogę usiąść!!!! żadne masowanie brzucha, przemawianie nie trafia do małego, żeby się przesunął.. a w innej pozycji niz leżąca poprostu nie mam jak oddychać..
|
|
|
|
#1098 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- moja Amelka "oszalała" zupełnie.. stwierdziła ze musi dzis ze mna spac i to na miejscu TZ i na jego poduszce bo ona nim pachnie to tesknic nie bedzie.. normalnie mnie rozwaliła..ale mi tez dziwnie bez niego..
|
|
#1099 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój ma właśnie czkawkę .A mąż robi mi masaż, bo fizjoterapeutka pokazała nam w końcu, jak masować kobietę przy porodzie, bólach krzyżowych i ogółem bólach kręgosłupa...także dziś go męczę cały wieczór .Miłego wieczorku, dziewczyny Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2011-01-05 o 22:03 |
|
|
|
|
#1100 |
|
Zadomowienie
|
Jejku...chyba ja Wam musze tu przestac marudzic bo potem Wam sie udziela moj kiepski humor...nie martwcie sie niczym, bo wszystko sie jakos ulozy... ja powoli zaczynam do takiego stwierdzenia sie przekonywac
![]() A dzis myslalam ze umre z bolu przez ten....lód na drogach... Bo ide z TŻem i nagle patrze a dookola nas doslownie lodowisko i jeszcze trzeba bylo pod gorke podejsc...to mowie do TŻa ze ja nie dam rady i ogolnie wole nie ryzykowac...to zaczelismy sie cofac, zeby isc inna droga...i nagle nogi mi sie rozjechaly na boki :P a przeciez mnie krocze tak boli nawet jak schodze z lozka a co dopiero na takim lodze, gdzie cala sie jeszcze napielam zeby sie nie przewrocic.... Jeszcze do tego krzyknelam "AŁA moje krocze!!" a dookola pelno ludzi i sie spojrzeli na mnie jak na niewiadomo kogo :P bo chyba u mnie az tak ciazy nie widac pod kurtka... Ale przynajmniej TŻ mial ubaw z ich min :P A co do biustu to ja wciaz mam staniki sprzed ciazy, ale troche sie zmienil, jest pelniejszy...taki jak zawsze mialam przed okresem TŻ stwierdzil, ze nie lubi takich duzych...gdzie teraz mam max C70...a zawsze staniki kupowala B i stwierdzil, ze teskni za tamtym biustem...Ten mu nie odpowiada, bo mu sie juz w rece nie miesci :P ale on jest jakis chory, bo jemu w ciazy sie nic nie podoba...stwierdzil, ze dla niego to jest nienormalne jak inni mowia ze kobieta w ciazy moze byc piekniejsza...........Ale troche sie o mnie zaczal martwic....dzis sobie lezelismy i trzymal reke na moim brzuchu i mialam swoj napad kaszlu to az mi powiedzial, ze mam zakaz kaszlenia bo mi sie caly brzuch od tego napina, skacze i w ogole...:Pe-rosa, jak Ty masz juz 2,5cm rozwarcia to to bedzie moment jak urodzisz zazdroszcze....bo nie dosc ze luzniejszy porod to jeszcze ciaza donoszona..agape genialna sesja!! A teraz lece szukac lozeczka TŻ pojechal ze mna ogladac dzis lozeczka i stwierdzilismy ze przez neta taniej caly komplet kupic... Powiedzial, ze mam wybrac jakie chce a on zaplaci za wszystko nawet chyba chcial mi dac na fryzjera :O bo mu powiedzialam ze mi zaspiewali 165zl ;/ a on do mnie "ze moze mi dawac tyle na fryzjera ale w takim razie za taka sama kwote bedzie kupowac sobie piwa" :P czy myslicie ze to byla ironia? :P
|
#1101 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Jak się rejestrujesz odpowiednio wcześnie, to są miejsca na NFZ. Ale oni o tym nie mówią, że masz takie prawa, bo wtedy ucieka im kasa. W każdym bądź razie jestem zadowolona z wizyty, bo nie musiałam płacić, a wizyta przebiegała tak jakbym poszła prywatnie. wszystko u nas OK, Mały rozwija się książkowo, leży główką w dół, ja mam wyniki wzorowe, czuję się dobrze, chociaż mam już krótką szyjkę. Ale jak powiedział pan doktor, raczej wcześniej nie urodzę )Miałam dzisiaj pobrany wymaz w kierunku GBS, wyniki za 5 dni ![]() Idę zaraz lulać, bo po wizycie poszliśmy na shopping i troszkę się zmęczyłam
|
|
|
#1102 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Świetne wiadomości ![]() Ja też już idę spać. Do jutra,mamusie
|
|
|
|
|
#1103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mąż o dziwo dzisiaj wrócił tylko po 2-3 piwkach, czyli do wytrzymania, a teraz mi chrapie za plecami. |
|
|
|
|
#1104 |
|
Rozeznanie
|
ja tez juz ide spac..
DOBRANOC
|
#1105 |
|
Rozeznanie
|
Jelly, agape, śliczne brzuszki
![]() szizuho, a byłaś z córeczką? Bo ja szukałam w poczekalni dziewczyny z córeczką i niestety nie wiem, która to Ty?? Gdzie siedziałaś? Co do pani w rejestracji, to jej nie cierpię, ale widzę, że to nie tylko ja mam takie odczucia...
|
|
#1106 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ha ha ja też nie umiem ![]() Cytat:
fajne pomysły, bardzo fajne Cytat:
Całuję
|
|
|
#1107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wołowina jest bogata w żelazo, gorzka czekolada i kakao, poza tym wątróbka (fujj) pietruszka, suszone owoce, podobno szpinak (ale gdzieś czytałam że w szpinaku jest trudnoprzyswajalne żelazo i w sumie- jak ktoś nie lubi smaku szpinaku, to nie warto się męczyć) a ja z własnego skromnego doświadczenia- mogę polecić rzeżuchę...wiem, siarki też ma sporo, mnóstwo witamin i w ogóle- podobno to sa cudowne listki ja się zażeram (kupiłam przed wielkanocą pół kilo nasionek na allegro i do tej pory mam) wydaje mi się, że moje wspaniałe wyniki (nad którymi wiecznie się pani prowadząca rozwodzi...ze książkowe) to właśnie biorą się z jedzenia tej rzeżuchy- u mnie na oknie cały czas jest świeża, ja jem ją praktycznie do wszystkiego (kanapki, jajecznica, sałatki, surówki, nawet ziemniaczki posypuję- zamiast koperku) a tu wstawka nt. żelaza i jego przyswajalności z pożywienia: Są dwa źródła żelaza: żelazo hemowe, które jest łatwo przyswajalne przez organizm i żelazo nie hemowe zawarte miedzy innymi w roślinach które jest znacznie trudniej przyswajalne przez organizm. Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników np. witaminy C. Takie składniki jak sole wapnia, fosforu, mleko, sery, herbata (tanina), kawa i fityniany znajdujące się w nasionach zbóż zaburzają przyswajanie żelaza. Średnio tylko 10% zawartego w pokarmach żelaza jest w stanie przyswoić organizm zdrowego człowieka. W pokarmach pochodzenia zwierzęcego (żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, czarny salceson i czernina) około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka) żelazo jest w postaci trudno przyswajalnej, niehemowej i jego przyswajanie dochodzi do 5%. Spróbuj może dietą pokombinować jeśli nie masz problemów z jedzeniem (zgaga, wymioty, nudności itp) może się uda... a ja naprawdę (jako była anemiczka) gorąco polecam rzeżuchę
|
|
|
#1108 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
...ja nie narzekam dziś na młodego- przekoziołkował głową w dół (bo czasem jeszcze zdarzało mu się poprzecznie leżeć przez chwilę- strasznie nieprzyjemne było) i teraz brzuszek mam dosłownie w kolanach nawet się doktorka śmiała, ze może jak będę tak po schodach ganiać(bo chodzę po 2 stopnie- nie umiem inaczej), to go wytrząsnę i będzie lekki poród, bo już prawie główkę wystawia...a u mnie brzusio od początku ciąży niziutko sobie wisi...nie wiem jak to będzie wyglądać jak się jeszcze "programowo" przed porodem obniży..chyba naprawdę będę go mieć w kolanach. Ale dzięki temu- nie mam (odpukać) problemów z oddychaniem ani synuś mnie po żołądku mocno nie kopie. W ogóle to ja mam wrażenie, ze on leży główką w dół i ma rozkraczone nóżki, bo czasem tak mnie kopnie z lewej strony a dosłownie sekundy później z prawej...jakby na "żabę" leżał...ale moze mi się tylko wydaje
|
|
|
#1110 | |
|
Zakorzenienie
|
dziewczynki mam pytanie........ te które robią badania u Frydy (może któraś się znajdzie). 17.08.2010 miałam robione badanie HBs i dzisiaj dostając wyniki od lekarza wcięło im ten jeden......, czy mogę wystąpić o duplikat tego badania w laboratorium??
I drugie pytanie: jakie badania muszę wykonać przed końcem ciąży? Ogólnie mam: morfologię, mocz, TSH, ft4, - to na bieżąco, glukoza, glukoza po obciążeniu 50g, WR - na początku ciąży, HBs - tylko brakuje mi oryginału, a mam to wpisane w karcie ciąży i tyle............ Proszę napiszcie mi czego jeszcze brakuje, bo chciałabym to uzupełnić ![]() ---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Cytat:
u mnie się wyjaśniło dzisiaj, że łożysko mam na ścianie przedniej stąd nie czuję ruchów dziecka poza tym mam położenie miednicowe płodu co mnie akurat nie zdziwiło. Brzuszek mam tak wysoko, że jak jem, a małe się rusza, to stoi mi wszystko pod gardłem. Teraz też jak siedzę to wciska "coś" pod żebrami......... bo nie wiem czy rączki, czy nóżki
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:30.

.

to forum to prawdziwa skarbinaca

, wiec sluchaj lekarza i lez, na szczescie blisko juz masz, byle jeszcze 3 tygodnie

dlatego powiedziałam sobie nigdy więcej.
.
.
, bo jestem po prostu sfrustrowana i poirytowana ludźmi i ich zachowaniami wobec ciężarnych. Już nie będę przytaczać kolejnej autobusowej przygody...............