|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Jak to sprawdzić i co z tym zrobić???
Szukałam- nie znalazłam.
Chciałam się zapytać, czy jest możliwość dowiedzenia się z legalnego źródła o płaceniu/ niepłaceniu przez mieszkańców wspólnoty rachunków za śmieci itd? Konkretnie chodzi mi o to, że przez przypadek sąsiadka zobaczyła, iż co najmniej 3 osoby z mojego bloku mają inny adres zameldowania niż powinni mieć, a jedna osoba- mąż jednej pani ( która ma właśnie inny adres zameldowania)- nie jest zameldowany ani w poprzednim mieszkaniu, ani w obecnym. Problem polega na tym, że chciałabym sprawdzić czy osoby zameldowane w "moim" bloku płacą śmieci tylko za siebie czy za niezameldowaną osobę też. Czy jak pojadę do firmy wywożącej śmieci dostanę informację o płatnościach danych rodzin? ![]() Drugie pytanie: podejrzewam, że jedna z rodzin korzysta z prądu, za który płaci wspólnota. Nie znam się na elektryce, ale podobno jakiś przełącznik czy coś takiego jest w mieszkaniu jednej z pań ( coś, że się można podpiąć). Dodam, że była już taka sytuacja, gdzie właśnie ktoś podpiął się do sąsiadki i ciągnął prąd od niej. Zamierzam wykupić mieszkanie i nie mam zamiaru płacić za widzimisię sąsiadów... Jeżeli ma ktoś jakieś informację, podpowiedzcie mi ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak to sprawdzić i co z tym zrobić???
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
No nie, smieci nie mozesz sprawdzic, ale zglosic prad owszem, ale musisz wieedziec kto i gdzie.
Moja spoldzielnia to poraza, kazdy placi 600-700 czynszu (bez mediow) w bloku a nic nie jest zrobione, ani chodniki, ani schody, ani klatki, nic kurde. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
nikt ci takich informacji nie udzieli
najwyżej możesz sprawę zgłosić
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Koszt wywozu smieci to jakieś 3 zł, znikomy koszt.
Co innego takie podpięcie się. W starym budownictwie jest to bardziej możliwe , ale poza obserwowaniem własnego licznika to chyba nie można wiele zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
|
U mnie 12 zł od osoby !
---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Cytat:
![]() Schody się sypią, okna rozwalają, tynk już odpada- chociaż elewacja ma może 3 lata... ![]() ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- Właśnie, to ze śmieciami zgłoszę do firmy wywożącej . Zobaczę, może da się coś zrobić. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No a co do rzeczy które masz zamiar sprawdzać, to mi by to nawet nie przyszło do głowy, chociaż może to i dobrze, że robisz aż tak szczegółowe rozpoznanie, przynajmniej nie będzie niemiłej niespodzianki. Ale, z całym szacunkiem, troszeczkę mi to podpada pod intrygi upierdliwych sąsiadek. Te śmieci zwłaszcza. ![]() Ja nie zaglądałabym do portfela sąsiadom w kwestii 12zł za śmieci... Chociaż ja nie mieszkam w bloku, to być może patrzę na to trochę bardziej 'lajtowo'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | ||
|
Cytat:
![]() Co do stanu samego budynku mam trochę zastrzeżeń, ale mieszkam w nim już 20 lat, więc ... ![]() Właśnie dlatego, że moi sąsiedzi pozwalają sobie na bardzo dużo, co w przypadku wykupienia mieszkania obróci się na moją niekorzyść, chcę zawczasu wszystko uporządkować, żeby nie było właśnie niedomówień itd... Bo z tym prądem to jest tak, że jak pisałam wcześniej: ten przełącznik czy coś znajduje się w mieszkaniu jednej z sąsiadek. Oni mają dużo wykupionych rzeczy ( mieszkanie, 2 komórki, strych, piwnicę i 2 garaże). I 1 garaż wynajęli, bo za dużo płacili. Więc mieli problemy finansowe. Ale z drugiej strony, sąsiadka jak gdzieś wychodziła, zapalała swoje światło na korytarzu, które świeciło się nawet 2 godziny. Nie wiem, ale dla mnie trochę dziwne jest, że tu wynajmuje garaż, a tu tyle świeci światło. ![]() ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Nimfa, zameldowanie nie ma tu wiele do rzeczy.
Jeśli chodzi o podleganie pod spółdzielnię, czy wspólnotę -to każde mieszkanie powinno mieć zadeklarowaną przez właściciela ilośc osób, które je zamieszkują, i na tej podstawie spółdzielnia czy wspólnota obciąża właściciela rachunkiem za wywóz śmieci w przeliczeniu na każdą osobę. Wystarczy deklaracja o ilości mieszkańców w jednym mieszkaniu. U mnie tak to działa. Wyprowadziłam się od rodziców, ale meldunku nie zmieniłam. Moja mama w spółdzielni zmniejszyła ilość osób o 1 - i nikt nie patrzył na meldunki. Ja z kolei u siebie zgłosiłam .. siebie, a meldunku jak nie było tak nie ma ![]() Jeśli już tak bardzo zależy Tobie na tym aby wiedzieć czy każde mieszkanie w bloku rzetelnie płaci za wywóz śmieci - napisz/zadzwoń do spółdzielni jakby donos o tym co wiesz tzn. ile osob jest w danym mieszkaniu, i poproś aby to zweryfikowali w swoich danych. Mi osobiście nie chciałoby się robić rabanu, ale każdy po swojemu. Wywóz śmieci nie jest tani. u mnie to chyba ok 9 zł, choć musialabym sprawdzić. 3 złote to nie pamiętam kiedy były ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
No właśnie o to, że dla mnie to dziwne tyle wiedzieć o sąsiadach. Tutaj ktoś miał zapalone światło przez 2 godziny, tutaj ktoś wynajmuje komuś garaż bo ma problemy finansowe (a może wynajmują, bo nie jest im potrzebny, a to w końcu dodatkowy przychód), tam ktoś jest zameldowany gdzie indziej, a kowalska miała schabowe na obiad.
Wydaje mi się że za bardzo wszystkich ze wszystkiego rozliczasz, kojarzy mi się to z takimi dewotami, co się spotkają przed blokiem i opowiadaja 'A Kowalska wczoraj nie była w kościele, a pod numerem 55 wczoraj płakało dziecko, pewnie przemoc w rodzinie.. ![]() ![]() Takie siedzenie komuś w kieszeni i rozliczanie ze wszystkiego nie jest ani miłe ani w porządku. piszesz, że kogoś o coś podejrzewać i masz zamiar to zgłosić, może lepiej najpierw wyjaśnić między sobą, zapytać wprost albo coś. Bo tak zgłaszając coś tylko na podstawie własnych podejrzeń, to trochę podkładanie świń pod nogi. A może twoje podejrzenia wcale nie są słuszne, ale i tak możesz tym narobić komuś problemów. No ale tak jak wcześniej pisałam, możliwe że ja po prostu nie jestem w stanie tego pojąć, bo nie mieszkam i nigdy nie mieszkałam w bloku i mnie po prostu nie interesuje, co moi sąsiedzi robią u siebie w domach. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jak można przez przypadek można zobaczyc gdzie kto jest zameldowany ?
i na dodatek sprawdzić ,że mąż sąsiadki nie jest zameldowany nigdzie ? ![]() Cala nasza rodzina jest zameldowana gdzie indziej niż mieszkamy ,tu gdzie mieszkamy mam zgłoszoną liczbę osób i wg tego obliczają rachunek za np śmieci. Takie sprawy chyba załatwia spółdzielnia/wspólnota a nie firma wywożaca śmieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
![]() Ja bardzo często chodzę to na ogródek, to na dwór, to z psami...I jak biegam kilkanaście razy w tę i z powrotem, to czasami nie idzie nie zauważyć , że mniej więcej 2 g. świeci się światło ( niemniej mam z tego trochę korzyści, bo nie obijam się o korytarzowe meble). 2. No jeżeli sąsiadka mnie informuje o tym co gotuje... ![]() 3,4. To Cię zaskoczę, bo ja mieszkam jak pisałam w tym bloku 20 lat. To jest blok 8 rodzinny, z tym, że na I p. mieszkają 4 rodziny, 2 mają osobne wejścia, 2 mieszkają na dole. Czasami słychać takie rzeczy, o których nigdy by się nie chciało wiedzieć. ![]() Ja mam 99% pewności dotyczącą tego prądu itd, ale właśnie chcę się zwrócić do jakiegoś fachowca, który to sprawdzi. Właśnie nie wyobrażam sobie pójścia do sąsiadki i zapytania wprost. Myślisz, że się przyzna? " Tak, podpinam się, a wszyscy za to płacą." I cały czas o tym piszę : ja się na tym nie znam, więc nawet jak ona pokaże mi wszystko co ma związek z elektryką, to co mi po tym? ![]() ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Wiesz, co do samych sąsiadów to musiałabym założyć osobny wątek, ale nie widzę w tym sensu, bo i tak by nikt nie uwierzył w to co piszę, ale wierz mi, gdybyś miała takich sąsiadów jak ja, i by wywijaliby Ci takie numery, gwarantuję , że zrobiłabyś to samo na moim miejscu. To nie chodzi tylko o to, że chcę na kogoś donieść, bo mam taki kaprys, tylko o o wiele głębsze sprawy... ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2011-01-06 o 14:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ale przecież meldunek nie ma nic do miejsca zamieszkania. Wystarczy, że w spółdzielni zgłosi się odpowiednią liczbę osób i za tyle się płaci.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:59.