|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c
Luiza dzisiaj po kąpieli miała tyle energii jakby dopalacze jakieś wzięła
![]() ![]()
#4322 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pół roczku już mamy- raczkujemy i pełzamy :-) Maluszki majowo-czerwcowe 2010 c
Jaatka u nas tez prawda idzie na twarz, pewnie dlatego czasem tak zgrzytamy, bo jednak ciezko czasem slyszec prawde
![]() ![]() ![]() Kardashi, Blanka super stoi ![]() ![]() Bydgosiu u nas to samo, totalny szal od 19.00, dopiero pol godziny temu zasnal ten nasz Rojberek, ja Go na plecy a ten ciach na czworaczki i sie giba i tak non stop ![]() a co do meza - minie, fajny macie uklad, super z Was para - a takie momenty sie zdarzaja ![]() Silpe i Kaszpirek ja podziwiam, bo pewnie nie jest latwo zyc w takim ukladzie, na co dzien ciezko, bo samemu, jak malz jest to ciezko sie przystosowac, bo wlasnie wszystko poukladane...ale co zrobic jak zycie takie scenariusze pisze ![]()
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 ![]() Edytowane przez justin18061976 Czas edycji: 2011-01-06 o 21:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#4323 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() U nas dalszy ciąg niejedzenie. Dziś zjadł: 5.00 - 120ml, 10.00 - 120 ml, 12 - prawie cały słoiczek obiadku, DŁUUUGA PRZERWA o 17 zjadł 1/4 banana i troszeczkę sinlacu, 19. 30 - 60 ml mleka. Nie wiem co o tym myśleć, skąd takie zmiany, przecież zawsze jadł sporo, nawet narzekałam że w nocy wciąga 180 ml... a teraz nic. Owszem, budzi się co chwile w nocy, ale jeść nie chce. Jestem już zmęczona fizycznie od tego ciągłego wstawania, a wnet do pracy wracam...
![]() |
#4324 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za pocieszenie
![]() Odnośnie prezentu, to może coś takiego http://www.twojkalendarz.pl/produkty...13-stron.html/ lub http://www.fotocalendar.pl/A4_12-planszowy
#4325 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny. Nas znowu jakies choróbsko dopadło, Szymon kaszle, nie wiem czy mi się uda z nim jutro do lekarza dostać, pewnie jak zadzwonię rano to już numerków nie będzie. Ja tez mam zawalone gardło.
Lea fajne zakupy. Mój Michał ma taką samą niebieską kurtkę, fajna jest i gruba. A Szymon znowu miał tą piżamkę z 5 10 15 z pomarańczową bluzeczką, ale już wyrósł ![]() Ja planuję się w sobotę na zakupy wybrać, ale jak Szymon bardziej się pochoruje to pewnie nie wypali... Margo może kalendarze z fotką Ewci? Albo ramka ze zdjeciem? My na święta robiliśmy dla dziadków fotoalbum z takimi sztywnymi kartami, ale to już troche większy wydatek. My z tej stronki robiliśmy: http://www.najlepszefoto.pl/ Tu masz różne fotogadżety: http://www.najlepszefoto.pl/fotogadzety-cennik.html
Edytowane przez ona1981 Czas edycji: 2011-01-06 o 21:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#4326 |
Rozeznanie
|
bydgoś
![]() silpe, kaszpirek wierzę, że wam bardzo ciężko bo codziennie strasznie tęsknicie i odliczacie dni do powrotu waszych tż ale jak oni przyjeżdżają to są tak naprawdę gośćmi i trudno wtedy wbić się w normalny rytm a u nas ciężka noc ![]() ![]()
#4327 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ---------- [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;24185381]i1394645887.html Zapodam fotki .[/QUOTE] nie no twój Tymek wymiata a te kolanta sa poprostu ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:14 ---------- [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;24186084] Tymek już dupcią nie trzęsie jak stoi. ![]() masz super łozeczko bo zaokraglone my mamy kwadratowe i dlatego sie boje kiedy Ami wstaje ona nie patrzy ze moze se cos zrobic ![]() teraz juz stabilniej ale oszalec mozna nie wiedziałam ze dziec w tak krótkim czasie tyle nowych rzeczy pojmie ---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ---------- Cytat:
![]() ![]() jutro tesc jedzie sprzedac wegiel ciekawe czy cos odpali ![]() a jak nie to mam ich gdzies ale kiedys sie dowiedza ze dzieci traktuje sie równo obróci sie to kiedys przeciwko nim ![]() ---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ---------- Cytat:
moja siora se golonko postawila i na zakupy pojechała woda wyparowała garnek sie spalił i golonko tez cale szczescie ze do pozaru nie doszło tylko zadymione mieszkanie miała które wietrzyła cały tydz na klatce potwornie smierdziało hahah a ona sie smiiała ze sasiadka znów cos przypaliła swojemu mężowi ![]() ---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ---------- Cytat:
moja siora se golonko postawila i na zakupy pojechała woda wyparowała garnek sie spalił i golonko tez cale szczescie ze do pozaru nie doszło tylko zadymione mieszkanie miała które wietrzyła cały tydz na klatce potwornie smierdziało hahah a ona sie smiiała ze sasiadka znów cos przypaliła swojemu mężowi ![]() ---------- Dopisano o 00:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ---------- Cytat:
hmm a co z kompotami swojskimi czy np moge jej dac jabłkowego, brzoskwini , truskawki ( moj tato troche taki oszukany robi troche mniej owoców i mniej cukru zeby mozna odkrecic sloik i wypic duszkiem ) ---------- Dopisano o 00:29 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:30 ---------- Poprzedni post napisano o 00:29 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:30 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() w nocy mało snu w dzien nie mam szans na drzemke chodze jak zombi ---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ---------- ale młoda sliczna i jaka duza ![]()
Amelcia ![]() http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014 Edytowane przez Edzia400 Czas edycji: 2011-01-06 o 23:50 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4329 | |||||||
Zadomowienie
|
Witam Was tak z rańca. Potem już pewnie nie dane mi będzie siąść przy kompie, bo znów zwykły dzień i jesteśmy tylko we dwoje.
![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;24186084]super, ![]() Tymek już dupcią nie trzęsie jak stoi. ![]() No właśnie widać, ale Tymek ma super podparcie. Jak tak na niego patrzę to ma wrażenie że Boguś to zaledwie połowa Tymka - taka drobnica, to i nie ma się na czym dobrze wesprzeć ![]() Cytat:
![]() Na szczęście mój maluch jest tak ciekawski, że często ta ciekawość bierze górę nad czymś innym i stąd też pewnie rzadziej płacze. A ile przy tym komplementów zbiera ![]() Lea zakupy super Ci się udały ![]() Paula nawet nie wiesz jak się cieszę, że mój się nie skapnął, że w śpiworku się tylko śpi i obraca. ![]() ---------- Dopisano o 07:16 ---------- Poprzedni post napisano o 06:55 ---------- Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;24200972]a miejskie to inaczej pachną? ![]() No pewnie, bo ich w mieście nie ma ![]() Dla mnie wieś nie śmierdzi. Po prostu ma swój charakterystyczny zapach, ale już wolę go od ciągłego smrodu spalin i tego co ludzie palą w piecach. ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:20 ---------- Poprzedni post napisano o 07:16 ---------- No to jeszcze się pochwalę. Dziś stanęłam na wagę rankiem a tam 72,5kg. ![]() ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4330 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja pracuję na obrzeżu sporego miasta, niedaleko firmy jest gospodarstwo, chodzę obok niego na pocztę - tam to dopiero wonia. ![]() ![]() A mleko od krówki śmierdzi krówką. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Ja pewnie też bym zeszła, ale byłam w pracy. Mój mąż był świadkiem, bo to on wiózł Misia we wt. do babci rano. ---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Ciekawego linka mi koleżanka puściła... http://www.pudelek.pl/artykul/29564/...ji_dla_voguea/ Co o tym myślicie? ![]() Mnie foto 4,6 i 8 zwaliły na kolana. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4331 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() gratuluję wagi ![]() ![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4332 |
Zakorzenienie
|
Tak o butach pisałyście i zerknęłam sobie na tego producenta - Zetpol. Potem zmierzyłam Daniowi stopę i zdębiałam. On już ma wg tej firmy rozmiar 18.
![]() ![]() Wasze chłopaki też mają długie stópki? |
![]() ![]() |
![]() |
#4333 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
wczoraj yłam koleżanki,no i natknelam sie na wage 48kg więc jetem już szczupła i to bardzo...narazie mi to nie przeszkadza ale juz bym nie chciala schudnąć bardziej.... Cytat:
Cytat:
Cytat:
więc mówię Ci,przeistocz tę sytuację na korzyść dla siebie ![]() odkryłam chyba o co chodzi u mnie z bólami stawów,kości różnymi dolegliwościami...podejrz ewam brak wit d3 wybieram sie do lekarza w przyszlym tyg,więc zainsynuuje p.doktor takie podejrzenie....narazie postanowilam,sama brak kapivit oraz zacząć pić tran...crawda jak o tym myślę to mie trzęsie,ale mszę się przemóc...karmić zamierzam młodego jeszcze ok 4 miesięcy,więc muszę jakoś wspomóc organizm ![]()
„…to żaden powód nic nie robić tylko dlatego, że nie można zrobić wszystkiego…” Edytowane przez Dilayla Czas edycji: 2011-01-07 o 09:30 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4334 |
Zadomowienie
|
Czesc laski,
nie odzywalam sie bo mnie ksiazka wciagnela ![]() Poza tym troche klopotow, dupowaty nastroj i tak jakos...ale Velluto, sto lat dla meza! Lea, super zdjecia Tymka, swietne ma nozki ![]() ![]() ![]() Spoznione sto lat dla Silpe! AA, i Migotka, sliczna jestes ![]() Brawa za kolejne zabki i za postep z piastkami dla Bogusia Bratkowego ![]() Malvina ma dwa zeby a juz wyryla nimi kilka sladow na barierce lozeczka. Wstaje opierajac sie o sciane czy inna gladka powierzchnie, otwiera szafki, lapie uchwyty w szufladach i jest masakroza. Wszystko co mozliwe mamy pozastawiane aby nie miala dostepu, poprzewiazywane sznurkami i zabezpieczone w tak prowizoryczny sposob. Tylko lypie tymi slepkami, obserwuje i dziala... W pon. na wizycie wazyla 7,5 kg i mierzy 70 cm. Kolejna wizyta po skonczonym roczku i wizyta u dentysty. Myjecie zabki dzieciaczkom? My mamy paste dla takich maluchow i myje jej te dwa zabki i poki co lubi.
#4335 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Aż zmierzyłam stópkę Brunowi z ciekawości. Wychodzi mu 11cm,więc według firmy też nr 18 ![]() Mam dla niego dwie pary bucików(od chrzestnej) nr 21.I tak się zastanawiam,kiedy je ubierze? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4336 |
Zadomowienie
|
co nieco w temacie butów:
PIERWSZE BUTY Nie wszyscy rodzice kierują się odpowiednimi względami przy zakupie obuwia dla dziecka, a jak stwierdzono 20% wręcz kupuje nieodpowiednie pod względem zdrowotnym. Pamiętać należy ze stopy dziecka są podatne na deformacje. Wywołane nieodpowiednim obuwiem będą postępować wraz ze wzrostem dziecka i stopniowo przyjmować swój własny bieg. Prowadzić to może do wykształcenia się nieprawidłowego modelu chodu oraz utrwalenia zniekształcenia. Stopy dziecięce z jednej strony są podatne na zniekształcenia, a z drugiej będą się prawidłowo rozwijać jeżeli nie będziemy w tym przeszkadzać poprzez nieodpowiednie obuwie. Warto wiedzieć ! Dopóki dziecko spędza większość czasu leżąc, nie potrzebne są mu żadnych butów, założone luźne skarpetki na nóżki chronią je przed marznięciem. Znak "ZDROWA STOPA" jest gwarancją, że buty nim oznaczone zabezpieczą prawidłowy rozwój dziecięcych stóp. Cholewką powinna sięgać nieco ponad kostkę i mieć usztywnioną piętą, co będzie wspomagać prawidłowe ustawienie stopy. Zapięcie sięgające daleko w kierunku czubka ułatwia zakładanie, zdejmowanie i dopasowanie obuwia. Dzieci do 4 roku życia mają fizjologiczne płaskostopie spowodowane podściółką tłuszczową wypełnia sklepienie stopy. Dziecięca stopa rośnie przeciętnie około 1 cm rocznie, a w niektórych okresach nawet 1,5 cm. Wielkość stopy powinna być mierzona co 3 miesiące dzięki czemu upewniamy się, że dotychczasowe buciki nie jest za małe. Nowe buty przed zakupem powinny być mierzone na stopach dziecka, nie posługujemy się "patyczkami". Prawidłowo dobrany but powinien być dłuższy od stopy o 6 - 10 mm w zależności od kształtu czubka i układu palców oraz ze względu na przesuwanie się stopy w bucie w czasie chodzenia. Sprawnie chodzącym dzieciom można kupować obuwie płytkie pamiętając o tym aby posiadało tzw. łoże dla pięty ( zagłębieniem pod piętę ) zapobiegające przesuwaniu się pięty na boki. Obuwie, które przechodzi z dziecka na dziecko ze względu na zmieniony już kształt może wywierać niekorzystny wpływ na rozwijającą się stopę, która dopasowuje się do niego. Wkładki ortopedyczne powinny być stosowane jedynie po zaleceniu lekarskim. Nieodpowiednie niezgodne ze wskazaniami stosowanie zaopatrzenie ortopedycznego może mieć odwrotny skutek. Obuwie wykonane solidnie i estetycznie choć jest większym wydatkiem , zawsze jest lepszą inwestycją zwracającą się w dłuższym czasie użytkowania. |
![]() ![]() |
![]() |
#4337 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że tak. Luiza polubiła sok winogronowy. Rozwadniam jej go trochę. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Witajcie. U mnie pół nocy padał deszcz, teraz jest odwilż, + 4 na termometrze. Mam wrażenie, że nocki mamy coraz lepsze ![]()
![]() |
#4338 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzięki ![]() Dla mnie żenada. Nigdy bym dziecka na tak "udawaną" sesję nie puściła. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Dzięki za gratki ![]() Zęby myję od wczoraj. Kupiłam taką szczoteczkę silikonową na palec. Młodemu się od razu spodobała. Był problem żeby czyszczenie skończyć. ![]() Velluto fajne to info o butkach. To co najważniejsze dla mnie to właśnie to żeby cholewka była ponad kostkę i muszą być nowe. ![]() Edytowane przez bratkab Czas edycji: 2011-01-07 o 10:15 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4339 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dziękuję, przekaże ![]() niezła łobuziara Ci rośnie ![]() ![]() ja narazie tylko przecieram zabki gazą i chyba wezme sie za porządniejsze szczotkowanie, tylko czy to ma sens, skoro ona ciagle je w nocy... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4340 |
Wtajemniczenie
|
Pozwolę sobie zadać pytanie, na które mi nie odpisyłaście
![]() A odnośnie ząbków, to myjecie te ząbki taką normalną szczoteczką dla maluchów, czy tą nakładaną na palec? Ja używam takiej malutkiej Jordana...mała uwielbia jak jej tam szoruję po zębolach ![]() ![]() Jeśli kiedyś wcześniej pisałyście o tym to scuza że powtarzam, z moją pamięcią jest coś ostatnio nie tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4341 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a jaką macie pastę? nie mam pasty wiec myje tylko wodą i taką gumową szczoteczką. Cytat:
Cytat:
Cytat:
a zastąpienie mąki zwyklej ryżową i zwykłego cukru fruktozą to super pomysł, też już od jakiegoś czasu tak żyjemy. Jeszcze polecam makaron ryżowy, może też Ci będzie pasował ![]() U nas nocka w miarę, narzekać nie będę ![]() ![]()
![]() |
#4342 |
Zadomowienie
|
aaaaaaaaaa
ciagle zapominam się pochwalić - dziadkowie zakupili nocniczek dla mojego dziecka i powiem Wam, że prawie co dzień Natalia robi kupkę w nocnik ![]() zdecydowaliśmy na to tak szybko, bo ciągle walczymy z uciążliwymi zatwardzeniami, a jednak w pozycji siedzącej łatwiej cos wycisnąć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4343 |
Raczkowanie
|
Djerba - myjemy szczoteczką nakladaną na palec
#4344 |
Zadomowienie
|
Wczoraj upiekłam ciasto - misz masz z dwóch przepisów. Nie powiem złe nie wyszło. Dałam do lodówki i jak dziś wzięłam kawałek to r e w e l a c j a dosłownie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4345 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() dalszych sukcesów wagowych życzę! Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Maksiu nosił 18 zetpola w kwietniu, mając 8 m-cy. ![]() Tmkowi teraz nie mierzyłam, ale ma sporą nóżkę, nie tyle długą, co taką papućkowatą, z wysokim podbiciem. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4346 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pomysl z nakladka fajny. Wogole musimy udac sie na zakupy i zabezpieczenia jakies nabyc bo oprocz oslon na rogi stolu nie mamy nic a macki jej rosna ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moja tez lubi to szuranie ![]() Velluto, Mala troche wypluje troche zje ale na ulotce napisane, ze dziecku nie szkodzi ale lepiej podawac przed jedzeniem dla pewnosci aby nie zwymiotowalo. Ja nakladam cutke na szczotke i do buzki, malo tego jest i raczej malo polyka.
![]() |
#4347 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4348 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4349 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() a ja wczoraj upiekłam nieprzyzwoicie kalorycznego torcika z masą z bitej smietany kremówki, posypanego czekoladą ![]() ludzie biorę się za prace, bo mnie w końcu wywalą ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4350 |
Wtajemniczenie
|
A tak wogóle to fajną czapę dzisiaj wyhaczyłam w Pepco...cieplutka, mięciutka i nie ma wiązania pod bródką, tylko rzep....i tylko za 3 zł!!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:47.