|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2011
Cytat:
Zasiłek będzie wypłacany przez organ rentowy (najczęściej ZUS). Zgodnie z treścią art. 31 ust. 1 ww. ustawy "Miesięczny zasiłek macierzyński wynosi 100 % podstawy wymiaru zasiłku". Podstawą wymiaru będzie przeciętne, miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy" cytuję z ostatniej ANGORY Nr 2(1073), str.37
|
|
#3722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.dobrodziecka.pl/informacj...k-macierzynski W czasie urlopu macierzyńskiego (lub po wygasnieciu umowy o prace na czas okreslony) pracownicy przysługuje zasiłek macierzyński. Wynosi on 100% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia wypłaconego za okres 6 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym nastąpił początek urlopu. http://www.maluchy.pl/artykul/44 przykład: Magdalena C. była zatrudniona na podstawie umowy na czas określony, od 1 sierpnia 2007r. do 31 lipca 2008r. W trakcie wykonywania tej umowy zaszła w ciążę, a termin porodu został wyznaczony na 23 listopada 2008r. W związku z powyższym pracodawca miał obowiązek przedłużyć Magdalenie C. umowę do dnia porodu, który nastąpił 20 listopada 2008r. Od tego dnia Magdalenie C. przysługiwał zasiłek macierzyński przez 20 tygodni, wypłacany przez ZUS. http://zasilki.wieszjak.pl/zasilek-m...pieczenia.html |
|
|
|
|
#3723 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki za odpowiedz!
A jak sie ubiega o taki zasiłek i czy kazda mama zawsze go dostanie, czy zus moze odmówic. Mam umowe do czerwca 2011, kiedy składać podanie o zasiłek, kiedy mam wykorzystac urlop z 2010 i 2011r.? |
|
|
|
#3724 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też jestem z Wawy, podłączam sie do prośby o info o ten baby sound w hurtowni. Bo jakos sama zaczelam się nad tym produktem zastanawiać... Carmela, ja miałam koleżankę, której kończyła się umowa zanim miała urodzić, i faktycznie przedłuża się ona do porodu, ale później już nie. Ona musiała później zarejestrować się w UP i on miał płacić jej zasiłek, ale to są jakieś śmieszne pieniądze... Tak przynajmniej słyszałam.. jacieeeee, to normalne, że takie historie jak Kasi, wywołują w Nas dreszcz przerażenia. Wszystkie bardzo jej współczujemy, ale wiadomo, same pod sercem nosimy bobaski, i zaczynamy się zastanawiać :"Boże, żeby tylko nie było tak u mnie". Martwimy się, bo wiemy już, jakie to wszystko jest kruche, i jak z dnia na dzień wszystko może się zmienić... To smutne w gruncie rzeczy, no ale życie
Edytowane przez karolinee1983 Czas edycji: 2011-01-07 o 12:52 |
|
|
|
|
#3725 |
|
Zadomowienie
|
No Tosca-w końcu się uspokiołam,juz kiedy kiedy pytałam co z Tobą a Ty się nic nie odzywałaś
właśnie całkiem niedawno się zastanawiałam czy to będzie jedyny wątek bez mam aniołków... bo tak długo sie dzielnie trzymałyśmy....potem elianka,potem glizda, teraz kasiahexe ehhhhh oby zakończyła się ta smutna lista- a nasze kochane mamuśki pojawiły znów jako mamy oczekujące
|
|
|
|
#3726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://zasilki.wieszjak.pl/zasilek-m...ierzynski.html jak sie ubiegac o zasilek Celem przyznania i wypłaty przez ZUS zasiłku macierzyńskiego z tytułu urodzenia dziecka, składasz: zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu - w przypadku zasiłku przysługującego za okres przed porodem, skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - w przypadku zasiłku przysługującego za okres od dnia porodu, oświadczenie o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka. Występując do ZUS o zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego po wygaśnięciu tytułu do ubezpieczenia, bądź gdy umowa o pracę została Tobie przedłużona do dnia porodu, powinnaś dodatkowo przedłożyć: zaświadczenie lekarskie stwierdzające stan ciąży w okresie zatrudnienia, świadectwo pracy albo inny dokument potwierdzający rozwiązanie stosunku pracy z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy – jeżeli w takiej sytuacji przysługuje zasiłek, zaświadczenie powiatowego urzędu pracy o braku propozycji innego zatrudnienia – w przypadku ustania zatrudnienia. Oprócz wymienionych dokumentów, płatnik zasiłku będzie od nas wymagał złożenia informacji, czy podlegamy ubezpieczeniom z innego tytułu, niż nabyliśmy prawa do zasiłku. Oświadczenie to ma wykluczyć zbieg tytułów do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych. Podstawa prawna: Ustawa z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa z tego co wiem zus moze odmówic wypłaty zasiłku tylko jesli uwaza ze sie zatrudnilas by wyłudzic zasilek (wtedy musisz udownodnic ze tak nie bylo http://www.rodziceradza.pl/Niemowle/...,1,t,2017.html) albo jesli twoj pracodawca/ty sama nie odprowadzal skladek do zus Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-01-07 o 12:42 |
|
|
|
|
#3727 |
|
Zakorzenienie
|
83monia dzieki za odpowiedz, oczywisie jak to z urzedami strasznie skoplikowane
|
|
|
|
#3728 | |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie Kobietki
![]() Dzisiaj byłam na badaniach moczu, morfologia i tsh. U mnie laboratorium było dzisiaj czynne i całe szczęście bo wizyte mam w poniedziałek o 20:30, a wyniki do odebrania miedzy 16-18, więc w sam raz. Ale stojąc tam w tej kolejce, czując zapach tej przychodni i GŁODNA nagle zrobiło mi sie ciemno przed oczami, szybko kucnełam, kilka głebokich wdechów i trochę przeszło. Nie mogę się doczekać wizyty u lekarza, chciałabym codziennie widzieć, że wszystko jest w porządku. Jutro i pojutrze cały dzień na uczelni, do tego egzaminy, kurcze zaś stresik, trzymajcie kciuki! ![]() Dziewczyny mam do Was takie pytanie, pierwszy raz u lekarza byłam 5/6tc. Lekarka powiedziała, że wszystko jest wporządku, ale przepisała luteine, a ja wyczytałam że luteina jest na podtrzymanie ciąży (nie miałam żadnych bólów ani plamień), przepisała też jakies dopochwowe bo mialam jakąś infekcje. Więc po co ta luteina? Drugi raz już u niej nie byłam, bo przeniosłam się do lekarza, który ma bardzo dobra opinie i chciałam, żeby to on prowadził moją ciążę i on zapytał jakie leki biore, powiedział że jak luteine to zebym nie przestawała skoro juz biorę (wyczytałam w internecie, że nie można tak poprostu przestac jej brać, że najlepiej do 16 tc). Może któraś z Was jest w stanie mi to wytłumaczyć? Miłego Dnia ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3729 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny co do biegunek i ciągłych wymiotów ( nie tych ciążowych ) to teraz jakiś wirus panuje
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
|
|
|
#3730 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiahexe
dziewczyny byłam dziś na lumpku i upolowałam bluzeczki na ciąże na lato, zadowolona jestem bo przynajmniej nie bede musiała z brzucholkiem po lumpeksie się przeciskać wiosną
|
|
|
|
#3731 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
|
|
|
|
#3732 |
|
Wtajemniczenie
|
kasiahexe przytulam jak najmocniej potrafie, brak mi slow...
Ja mialam w srode wizyte, ale nie odezwalam sie od razu, bo pojechalismy do tesciow, a tam nie wypadalo mi dorwac sie do kompa. No ale do rzeczy: Dzidziol potwierdzony "dowcipnie" i na usg, bo jednak mialam. Ma 14,8mm. Dostalam zlecenie na badania, za 2 tyg kolejna wizyta, to wtedy zalozy mi karte ciazy. Niestety na tym usg znalazl mi jakiegos miesniaka, ktory moze przeszkadzac dziecku, stad duphaston do zazywania, ale jeszcze nie mialam okazji wykupic recepty U tesciow czekala na nas nowina, bo okazalo sie, ze siostra mojego P tez jest w ciazy, z tym ze termin ma na maj. To ich pierwsze dziecko i strasznie mnie ta nowina ucieszyla. Tesciowa i moj P obstawiaja jeszcze ciaze u bratowej, bo ostatnio kiepsko sie czuje i odmawia alkoholu, ale ta na razie milczy. A ja zachorowalam na domek na wsi, znalazlam dosyc fajna oferte, musielibysmy sprzedac nasze mieszkanie, ale nie wiem co z praca, dojezdzac stamtad do Krakowa, to troche ciezko. Dziewczyny ile kosztuje utrzymanie domu, ogrzewanie go w zimie, jakies 130m2? Nie wiem, czy dalibysmy rade. Kurde, ale sie napalilam. To moje marzenie.... |
|
|
|
#3733 |
|
Zakorzenienie
|
ja wlasnie wybieram sie na rajd lumpkowy
do zobaczenia wieczorkiem ![]() aga - zobacz tu, mysle ze sie zgadza http://forum.styl.fm/koszty-utrzymania-domu.t91237.htm bo moi rodzice tez tak na samo ogrzewanie kilka tys wydaja (kupno węgla i drewna, ogrzewaja tez wodę takze latem) Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-01-07 o 13:41 |
|
|
|
#3734 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wczoraj tez byłam w lumpku i kupiłam dwa bodziaki za całe 2 zł
![]() Dodatkowo lisytuje na all spodnie i zastanwiam się nad tym pasem ciążowym, ale chyba coś zakupie dopiero po 12 I jak sie dowiem, czy wszystko ok. Bo się martwie strasznie
|
|
|
|
#3735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tam najfajniejsze rzeczy mają ale może dopiero w przyszłym tyg będę miec okazję zajrzeć
|
|
|
#3736 |
|
Zakorzenienie
|
ja też myślałam ze nic nie znajdę, raz poszłam z koleżanką i pokazała mi jak się zachowywac na szmateksach
, nie patrze po ludziach tylko spokojnie sobie szukam a najwięcej można upolowac jak sie stanie koło kogoś kto ma mnóstwo rzeczy i mierzy i odrzuca wtedy ja sobię biorę te ciuszki i z tych wybieram cos fajnego---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- no właśnie tam bylam ale nie za bardzo lubię tam iśc bo mało miejsca tam jest i te baby się rzucają bardzo ide w następna środę do tego na przeciwko hali targowej tak jakos lużniej i jest czym oddychać |
|
|
|
#3737 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Monia dzieki! Jakis obraz mi to dalo. |
|
|
|
|
#3738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lubię na borek chodzić chociaż ostatnio zauważyłam że podnieśli się na cenach i gorsze rzeczy są, wcześniej to nówki z metkami za grosze można było dostać w środę za pół ceny, często właśnie w środy chodzę ale z rana, bo zajęcia na uczelni mam późno to zdążę oblecieć cały sklep na spokojnie. Kiedyś kupiłam super bluze za 4 złote chyba, cieplutką czystą, bez zmechaceń fajna na zimę i wiosnę bo dłuższa i brzuszek fajnie maskuje ![]() a na zmechacenia ciuszków z lumpków i nie tylko to kupiłam sobie golarkę do ubrań akumulatorową na all i jestem super zadowolona ![]() o taką: http://allegro.pl/bwg-golarka-do-ubr...390240758.html ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- u mnie zwykle na całą zimę rodzice kupują węgiel za ok. 2000zł, dom parter 3 pokoje plus kuchnia i łazienka plus do tego piętro, ale piętro to ogrzewają tak na 12-15stopni bo tam nie mieszkają tylko na parterze, ja tam pokój miałam wcześniej, ale jeszcze zostaje przeważnie, plus drzewo bo tato zawsze koło domu coś podcina to się uzbiera drzewa troche. w lecie grzanie wody piecykiem gazowym to wtedy za gaz dodatkowo więcej ok. 100-120zł , a tak to tylko tyle co kuchenka gazowa do gotowania ok. 45zł na m-c koszty ogrzewania domu przy nowych oknach, dom bez ocieplenia styropianem, myślą dopiero o tym, piec centralnego z elektronicznym sterowaniem temp i nawiewu co daje sporo oszczędności bo załadujesz cały piec i sterowanie kontroluje temp wody w obiegu, ty tylko programujesz i masz na pół dnia z głowy
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-01-07 o 14:46 |
|
|
|
|
#3739 |
|
Zakorzenienie
|
ja chyba w poniedzialek zajrze do lumpka co maja ciekawego
|
|
|
|
#3740 |
|
Zadomowienie
|
Natka, ja na poczatku tez dostalam duphaston, aby, jak to gin ujala, dac turbodoładowanie ciąży, potem mialam plamienia i jeszcze mi zwiekszyli dawke duphastonu (generalnie to jest to samo co lutka, progesteron po prostu).
Aga, mam identyczne marzenie Tylko musialabym wziac kredyt z tztem oczywiscie , i nie wiem, czy dalibysmy rade utrzymac dom, tez jestem ciekawa kosztow, jak mzoecie sie pozdielic kobitki z domami wiedza na ten temat, to bede wdzieczna (I Aga tez:P)Scio, trzymaj sie ![]() Lecę na usg,papa |
|
|
|
#3741 |
|
Zakorzenienie
|
weruczek za usg
|
#3742 |
|
Zakorzenienie
|
Byliśmy dziś w sklepie ogladac wózki, potwierdził sie nasz wczesniejszy faworyt X LANDER na dmuchanych 4 kołach.
|
|
|
|
#3743 |
|
Zadomowienie
|
Natka- luteina to hormony,pomaga utrzymac ciąże w dobrej kondycji,nie da się jej przedawkowac, wszelki nadmiar jest wydalany z organizmu,więc nie masz się czym martwic. w zasadzie to może to że ją brałaś pozwolio Ci uniknąc kłopotów typu plamienia,odklejanie łożyska itp
![]() Mam pytanie do mam już mających dzieci... Czy nie boicie się kolejnego dziecka??w moim przypadku drugiego... ja się boję strasznie... czasem nerwy mi puszczają przy jednym-mimo tego,ze moja córka nie należy do uciążliwych dzieci... normalnie się boję i czasem się zastanawiam czy dobrze zrobiłam decydujac się na drugie dziecko
|
|
|
|
#3744 |
|
Zakorzenienie
|
widzę że dzisiaj duża grupa wędruje do lekarza
![]() ja idę na 19:15 |
|
|
|
#3745 |
|
Zadomowienie
|
WERUCZEK
czekamy na wieści ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Blondynkapoznan- na wieści od Ciebie też czekamy ![]() Carmela-ja miałam X LANDERA i byłam bardzo zadowolona, Zanka tez miała,ale dla niej był chyba trochę za ciężki... |
|
|
|
#3746 |
|
Zakorzenienie
|
BABONIK jeśli chodzi o drugie dziecko to ja się nie boję... wiesz ja się ciąży boję i porodu, jak za pierwszym razem chciałam być w ciąży tak w tej to ta ciąża to tylko droga do posiadania dziecka którą muszę przetrwać, boję się że problemy z I ciąży wrócą
natomiast wózek miałam i byłam bardzo zadowolona, faktycznie ciężki a ja na 4. piętrze mieszkałam, teraz na 2. więc dałabym radę kto wie czy znowu go nie kupię
|
#3747 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kurcze chyba musze zaczac namawiac Przemka do tej propozycji, tylko on jest taki ostozny, boi sie, ze nie damy rady. Bo to jest dom w stanie syrowym zamknietym, wiec wykonczyc w srodku musielibysmy, nie wiem, czy udaloby nam sie sprzedac mieszkanie, tak zeby nam wystarczylo na kupno i wykonczenie. A z kredytem raczej nie podolalibysmy, tym bardziej, ze pojde na wychowawczy na jakis czas. Cytat:
![]() Cytat:
, ale poki co nie czuje jakiegos strachu, nawet mam jakies wrazenie, moze zludne, ze bedzie lzej niz poprzednio. Dziewczyny beda miec 4,5 i 3 lata. Bawia sie razem, mysle, ze beda mi pomagac. Wiekszosc dnia, jak beda zdrowe, beda spedzac w przedszkolu, a ja znowu bede mogla chodzic z jednym wozkiem na dlugie spacery, co moglam robic majac pierwsze dziecko. Bo z dwojka, to byly spacery na plac zabaw i z powrotem.Oczywiscie pewnie beda ciezsze dni, np. choroby, czy klotnie rodzenstwa, ale jakos wole myslec o pozytywach poki co. |
|||
|
|
|
#3748 |
|
Rozeznanie
|
.. a ja mam jutro rano USG genetyczne..
boję się czy wszystko ok po tym moim 2-tyg chorowaniu ![]() trzymajcie proszę kciuki, jutro się odezwę, tymczasem idę się wyciszyć i powalczyć z całodziennymi nudnościami..
|
#3749 |
|
Zadomowienie
|
Zanka- ja też bede myślec o x landerze... no ciąży się boję, porodu nawet nie bo u mnie z góry jasna CC... ale jakoś się boję o tą przyszłośc...
Aga- a przy drugim się nie bałaś?? pocieszające te Wasze odpowiedzi![]() a co do mieszkania to widzę,że nie powinno byc problemów ze sprzedażą mieszkania w Krakowie.tam chyba dosc dużo chętnych.trzymam za Wasz domek![]() LadyInBlack- musi byc dobrze,trzymam i czekamy na wieści
|
|
|
|
#3750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze z grubszych spraw centralne właśnie i jesteśmy w kropce bo się zastanawiamy nad gazowym bądż węglem i jedni odradzają gaz a inni polecają, no i oczywiście cała wykończeniówka, okna są, woda, prąd kanalizacja jest, teraz jak zima puści to mamy miec odbior wszystkich instalacji i geodetę. Moi rodzice nam sporo pomagają bo sami nie dalibyśmy rady, chwała im za to
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:36.

zębole