Obrączki po latach... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-07, 17:12   #31
T'ai
Zakorzenienie

Dot.: Obrączki po latach...

madziares zamówiliśmy te http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,178
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 23:23   #32
madziares25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
T'ai opowiadaj i jak wrażenia z przymiarki?
Ładne wybraliście, ale to chyba nie są jednak te grubsze...
Zastanawiamy się właśnie między 4 a 6 mm...
Ja stawiam na 5...
Ale zobaczymy...
T'ai i dlaczego właśnie te?

---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 22:44 ----------

W ogóle, to ja zawsze chciałam szersze, takie żeby rzucały się w oczy...
Jednak ja biżuterii nie noszę, a pierścionków to nigdy,bo nie mam, oprócz zaręczynowego...
I chciałabym powiedzmy obrączki 6 mm, ale powiedziano nam, że to dużo i paluszki mogą się odparzać.
W innym salonie pani doradziła 4 mm...hmm, ale wydaje mi się to mało, no i sama nie wiem, ale wydaje mi się,że najbardziej optymalnie to jednak te 5 mm wypadają.
Kiedyś srebrne sobie kupiliśmy, właśnie 5 mm i wydaje mi się,że było dobrze,potem gdzieś mi się zapodziała i kupiłam sobie sama taką tylko,że na 6 mm i to już było za dużo...sama nie wiemStraszny wybór
madziares25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 09:32   #33
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziares25 Pokaż wiadomość
T'ai opowiadaj i jak wrażenia z przymiarki?
Ładne wybraliście, ale to chyba nie są jednak te grubsze...
Zastanawiamy się właśnie między 4 a 6 mm...
Ja stawiam na 5...
Ale zobaczymy...
T'ai i dlaczego właśnie te?
wiesz co one chyba tylko na stronce na takie grube wyglądają
bo te http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,178 i te http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,3590 w rzeczywistości miały prawie identyczną grubość a wręcz bym powiedziała że grubsze ciut wydały się te nr 205

dlaczego te? bo chciałam zawsze klasyczne
te nr 267 są bardziej płaskie a te nr 205 okrągłe i tym samym wygodniejsze niż tamte dlatego zwyciężyły bo prawie ich na palcu nie czuć

4mm bo tak samo były wygodniejsze niż 5mm i TŻ nie chciał szerszych

mierzyłam jeszcze takie
http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,3587
http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,155
http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,1681
http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,143

ale na moich małych palcach najlepiej wyglądają klasyczne
a te płaskie najgorzej
Stary 2011-01-08, 14:24   #34
madziares25
Zadomowienie

Cytat:
wiesz co one chyba tylko na stronce na takie grube wyglądają
bo te http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,178 i te http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,3590 w rzeczywistości miały prawie identyczną grubość a wręcz bym powiedziała że grubsze ciut wydały się te nr 205

dlaczego te? bo chciałam zawsze klasyczne
te nr 267 są bardziej płaskie a te nr 205 okrągłe i tym samym wygodniejsze niż tamte dlatego zwyciężyły bo prawie ich na palcu nie czuć

4mm bo tak samo były wygodniejsze niż 5mm i TŻ nie chciał szerszych

mierzyłam jeszcze takie
http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,3587
http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,155
http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,1681
http://www.apart.pl/pl/szukaj,bizuteria,q,,,143

ale na moich małych palcach najlepiej wyglądają klasyczne
a te płaskie najgorzej
Wszystko jasne
Czyli jednak klasyka
Ja też już nie mogę się doczekać, oczywiście dam znać, co wybierzemy
Stary 2011-01-09, 10:56   #35
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystko jasne
Czyli jednak klasyka
Ja też już nie mogę się doczekać, oczywiście dam znać, co wybierzemy
no i inaczej to wszystko na palcu już wygląda

mierzyłam inne tylko dlatego żeby mieć jakieś porównanie ale klasyka to klasyka
Stary 2011-01-10, 12:51   #36
passionfruit
Zakorzenienie

Ja tylko przestrzegę przed obrączkami z diamentem. Ja taką mam. Niestety po urodzeniu synka mam szersze palce i obrączka jest za ciasna, a powiększyć się nie właśnie ze względu na ten nieszczęsny diament.
Stary 2011-01-12, 19:47   #37
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Moja obrączka już w dniu ślubu dostała pierwszych rys . W niedalekiej przyszłości zamierzam ją dać do polerowania, aby błyszczała jak kiedyś. Bo jakoś nie odnalazłam domowych sposobów na jej regenerację.

Może Wy znacie ?
Stary 2011-01-12, 20:01   #38
Niesforna_88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Moja obrączka już w dniu ślubu dostała pierwszych rys . W niedalekiej przyszłości zamierzam ją dać do polerowania, aby błyszczała jak kiedyś. Bo jakoś nie odnalazłam domowych sposobów na jej regenerację.

Może Wy znacie ?
a jakiego typu masz obrączkę? Ja słyszałam o polerowaniu pilnikiem tym takim do paznokci co się poleruje (co mają około4-5 stron do polerki) no i ja w domu miałam jakąś specjalną ściereczkę do polerki, a z domowych to słyszałam jeszcze o gotowaniu złotej biżuterii z wodą i solą, podobno skuteczne, chociaż sama nie próbowałam...

Lecz kiedy wszystko już będzie spełnione, bądź dla mnie takim w jakiego dziś wierzę.

Jako jedność :
Niesforna_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 11:05   #39
takaya
Zakorzenienie

My już zamówiliśmy obrączki Apart, Kruk, Yes odpadały w przedbiegach bo wszystkie ich obrączki z białym złotem są rodowane! nasze będą klasyczne i w damskiej obrączce małe brylanciki o dokładnie takie (6mm)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg obr%25C4%2585czki.jpg (11,3 KB, 151 załadowań)
takaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 14:01   #40
madziares25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Niesforna_88 Pokaż wiadomość
a jakiego typu masz obrączkę? Ja słyszałam o polerowaniu pilnikiem tym takim do paznokci co się poleruje (co mają około4-5 stron do polerki) no i ja w domu miałam jakąś specjalną ściereczkę do polerki, a z domowych to słyszałam jeszcze o gotowaniu złotej biżuterii z wodą i solą, podobno skuteczne, chociaż sama nie próbowałam...
Ja tak robię- polerką do nabłyszczania paznokci, można spróbować, nie wiem jak jubilerzy się ustosunkowali by do tego,ale zapewne stwierdzą, że najbezpieczniej obrączkę oddać w ich ręce i oni fachowo się tym zajmą
Dam znać co i jak, bo dziś idziemy zakupić

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Napisane przez takaya Pokaż wiadomość
My już zamówiliśmy obrączki Apart, Kruk, Yes odpadały w przedbiegach bo wszystkie ich obrączki z białym złotem są rodowane! nasze będą klasyczne i w damskiej obrączce małe brylanciki o dokładnie takie (6mm)
Jak dla mnie sieciówki odpadają...
Pracownicy nie są fachowcami, po prostu są przeszkoleni i mają mówić określone formułki.
Najlepiej iść do jubilera, który wykonuje biżuterię i zapytać dokładnie.
Na pewno nie kupiłabym tam swoich obrączek- one wykonywane są i tak przez małych jubilerów na zlecenie sieci...więc po co płacić sieci za wyroby z ich metką?
I jeszcze jedno, jakoś na wiosnę zakupiłam przez neta maciupeńki pierścioneczek z brylancikiem w promocji za 150 zł, niestety, ale zmuszona byłam go sprzedać u jubilera.Pani powiedziała, że brylantów nie skupuje, ale i tak powiedziała, że za ten pierścionek jest w stanie mi dać 50 zł, no oki.
Przedwczoraj poszłam orientacyjnie zapytać tam o obrączki i w gablotce zobaczyłam mój były pierścionek
A tam na nim cena 460 zł
Wow, to nie dość, że zawyżają ceny dwukrotnie niemal, to jeszcze używaną biżuterię odświeżają i sprzedają jako nową...
No po prostu szok
Także to co wydaje się być nowe, czasem wcale takie nie jest, po prostu bywa tylko odświeżone

Edytowane przez madziares25
Czas edycji: 2011-01-13 o 14:02
Stary 2011-01-13, 14:46   #41
T'ai
Zakorzenienie

nam powiedzieli że w ciągu 3 lat możemy 3x dać obrączki do odnowienia za darmo

czy ktoś wie na czym takie odnowienie polega?
polerują tylko? i czy to nie powoduje że to złoto się ściera?
Stary 2011-01-13, 20:30   #42
madziares25
Zadomowienie

Cytat:
nam powiedzieli że w ciągu 3 lat możemy 3x dać obrączki do odnowienia za darmo

czy ktoś wie na czym takie odnowienie polega?
polerują tylko? i czy to nie powoduje że to złoto się ściera?
Hejka
Odnowienie, czyli w zasadzie głównie polerowanie, no chyba, że zmiana rozmiaru w to wchodzi, ale szczegółów nie znam
Chciałam się pochwalić, dziś byliśmy z TŻ zamówić obrączki.
Klamka zapadła:
Mamy klasyczne, półokrągłe, z jasnego żółtego złota, gładkie, błyszczące, wypukłe od środka.
Grawer gratis i dożywotnia pielęgnacja w tym sklepiku, dodam, że to żadna sieciówka, tylko mały salonik.
W żadnej sieci nie chcieli przyjąć złota i z niego zrobić.
Tylko ten zakładzik się zgodził, a mnóstwo znajomych robiło tam obrączki i wszyscy zadowoleni
Warte są około 1800 zł,ale że daliśmy ok.17 gram złota zapłacimy za robociznę tylko, ale to nie więcej jak 400 zł, okaże się wszystko przy odbiorze, za ok, 2 tygodnie, najpóźniej do 29 styczniaNareszcie
T'ai klasyka to jest to
Wrzucam poglądowe zdjęcie, a nasze jak dostaniemy to też dodam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1404125338.jpg (55,8 KB, 280 załadowań)
Stary 2011-01-16, 14:07   #43
5a3cc703cdea367dc4857f7c8a4bccc3ed5dc513_63b764c3f051b
Konto usunięte

Zrobiliśmy podobnie, daliśmy swoje złoto do jubilera i przerobilismy wg. własnego projektu - TŻ ma całkowicie z żółtego złota a ja z 3 małymi paseczkami (na skos) z białego (bo mam perścionek z białego i chciałam żeby pasowała). W sumie mieliśmy trochę za dużo złota więc wyszło, że ta reszta złota- prawie pokryła robociznę,a grawer gratis , całość jakieś 100 zł a obrączki 6,5 mm. Nie chciałam takich grubych tylko max 5 mm, ale TŻ wolał grubsze 6 mm, wyszło im 6,5 i zapytali nas czy zwężać ale jak zalozyliśmy to okazało się, że wygladają super i tak zostało. Teraz wartość jakiś 1 800 bo są też dość grube ale bardzo wygodne dlatego polecam grubsze i robione na własne zamówienie - taniej i macie niepowtarzalne egzemplarze.
5a3cc703cdea367dc4857f7c8a4bccc3ed5dc513_63b764c3f051b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-16, 18:53   #44
Rybaa
Raczkowanie

Dziewczyny...
powiem Wam, że lepiej iść do jakiegoś małego salonu jubilerskiego i tam zamówić obrączki wybrane gdzieś już w katalogu apart czy tez yes tudzież kruk... sieciówki mają strasznie cienkie obrączki w standardzie i wystarczy, że potem ktoś mocniej ściśnie Wam rękę przy powitaniu i z obrączki zrobi się jajo... ja z moim TŻ'etem robiliśmy obrączki z własnego wzoru /nie jakieś tam wymyślne.. - z żółtego złota, płaskie, fazowane po bokach, soczewkowe od wewnątrz, szer. 6mm./ i powiem Wam ze są piękne - gruuube i nie do zdarcia i jesteśmy baaardzo zadowoleni i po ponad 8 miesiącach są nadal takie jak w dniu ślubu - zero jakichkolwiek zniszczeń
pozdrawiam
A.
Rybaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-16, 19:32   #45
madziares25
Zadomowienie

Dokładnie- my taką samą metodę zastosowaliśmy
Nie jestem przekonana do wyrobów z sieci...tym bardziej, że oni tych wyrobów nie wykonują, tylko małe zakładziki na ich zlecenie...
Czy nie lepiej od razu zakupić wzór u jubilera niźli przez pośrednika i dodatkowo dopłacać do interesu? Ale każdy robi jak uważa

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-16, 20:31   #46
Niesforna_88
Wtajemniczenie

dziewczyny czy to prawda, że obrączki soczewkowane nie można powiększać??? tak nam powiedział jubiler, który robi obrączki...

Lecz kiedy wszystko już będzie spełnione, bądź dla mnie takim w jakiego dziś wierzę.

Jako jedność :
Stary 2011-01-16, 21:09   #47
madziares25
Zadomowienie

My mamy takie zamówione i jak pytalismy o korektę rozmiaru, to powiedzieli, że nie ma z tym najmniejszego problemu
Problem jest, gdy obrączki mają dwa kolory złota, lub są grawerowane na zewnątrz, ale jednolite nie sprawiają trudności przy zmianie rozmiaru- są najmniej problemowe...podobno...
Stary 2011-01-17, 09:40   #48
Niesforna_88
Wtajemniczenie

Cytat:
My mamy takie zamówione i jak pytalismy o korektę rozmiaru, to powiedzieli, że nie ma z tym najmniejszego problemu
Problem jest, gdy obrączki mają dwa kolory złota, lub są grawerowane na zewnątrz, ale jednolite nie sprawiają trudności przy zmianie rozmiaru- są najmniej problemowe...podobno...
wiecie co ja już zgłupiałam... w każdym salonie lub jubilerze mówią nam co innego...

Jako jedność :
Stary 2011-01-17, 10:55   #49
madziares25
Zadomowienie

To prawda
Stary 2011-01-17, 17:26   #50
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość
Ja tylko przestrzegę przed obrączkami z diamentem. Ja taką mam. Niestety po urodzeniu synka mam szersze palce i obrączka jest za ciasna, a powiększyć się nie właśnie ze względu na ten nieszczęsny diament.
ja mam z diamentem i mówili że nie będzie najmniejszego problemu jeśli po jakiś czasie okaże się że wybraliśmy złe rozmiary i będzie trzeba poprawić np moją ( bo męża to tym bardziej bez problemu bo jest bez dodatków)

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-18, 12:23   #51
passionfruit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
ja mam z diamentem i mówili że nie będzie najmniejszego problemu jeśli po jakiś czasie okaże się że wybraliśmy złe rozmiary i będzie trzeba poprawić np moją ( bo męża to tym bardziej bez problemu bo jest bez dodatków)
Mi też tak mówili, a jak przyszło co do czego to okazało się że wcale tak to nie wygląda.
Stary 2011-01-19, 08:39   #52
butterfly20
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o obrączki z kamieniami to da się majstrować przy rozmiarze tylko w przypadku kilku firm/producentów.Np. Breuning (ceny są dość wysokie).
Jeśli chodzi o te wszystkie Aparty,Kruki itp. to można próbować,ale na własną odpowiedzialność.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 15:14   #53
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

My mamy takie jak w załączniku. Nosimy je niecałe pół roku. Mat pozostaje bez zmian, a ta świecąca część trochę się rysuje, ale ogólnie ładnie wyglądają
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg obrączki.jpg (42,2 KB, 320 załadowań)
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-22, 22:58   #54
madziares25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o obrączki z kamieniami to da się majstrować przy rozmiarze tylko w przypadku kilku firm/producentów.Np. Breuning (ceny są dość wysokie).
Jeśli chodzi o te wszystkie Aparty,Kruki itp. to można próbować,ale na własną odpowiedzialność.
Ja słyszałam (ale nie wiem czy to prawda, z ta firmą Breuning), że to taki chwyt marketingowy, wyroby drogie, bo rzekomo z lepszego złota?
To znaczy jakiego skoro próba 585?
Większość jest z brylancikami itp. podobno jeśli coś z rozmiarem nie tak, to trzeba odesłać do Niemiec ( u nas nie ma serwisu tej firmy) i trzeba czekać i czekać...słyszałam, że bywały problemy.
I jeszcze jedna opinia ( też zasłyszana), podobno oni nie bawią się tam w zmiany rozmiaru itp, bo nie ukrywajmy, ale niektóre są dość skomplikowane, po prostu wykonują tam takie same ze zmienionym rozmiarem już...
Nie wiem ile w tym prawdy, ale uwierzyłam i zaufałam małemu zakładzikowi, mnóstwo znajomych tam się zaopatrywało i nikt nie żałuje...
Do piątku mają dzwonić- zobaczymy
Stary 2011-01-28, 14:43   #55
madziares25
Zadomowienie

Odebrałam swoje w środę i jak dla nas są po prostu idealneTakie jakie mam w avatarku
Jesteśmy bardzo zadowoleni
Stary 2011-01-29, 12:31   #56
roxi1980
Zakorzenienie

https://wizaz.pl/forum/attachment.php...6&d=1294 141318
My też mamy takie właśnie jak w linku powyżej. Wykonane w grudniu 2006, więc już 5 rok leci. Całe z białego złota. Wykonane na zamówienie u zwykłego, niesieciowego jubilera, z naszego złota (złom - stare czerwone obrączki rodziców, jakieś pojedyncze kolczyki). Koszt z katalogu lżejszych wagowo był ówcześnie 1100 zł, my za robociznę zapłaciliśmy niecałe 200zł Przez to że daliśmy duuuużo złota ich waga łącznie to ok. 12g chyba, o ile dobrze pamiętam.
Teraz obrączki mają widoczne ślady użytkowania - ryski, lekko się zmatowiły, ale nadal są czysto białe, wewnątrz gdzie jest grawer - jak nówki.

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 12:45   #57
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takaya Pokaż wiadomość
Aaa..!!!
Takie chcę! Chciałam klasyczne, tylko z białego złota, a już te brylanciki mnie totalnie zauroczyły. Jeśli możesz napisać na priv, gdzie kupiłaś i jaka była cena, byłabym wdzięczna.
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 10:57   #58
anangeel
Przyczajenie

Ja dopiero za ponad 3 miesiące będę miała obrączkę na paluszku ale już wiem, że będę ją szanowała i dbała o nią. Nie będę jej miała podczas kąpieli czy zmywania naczyń. No i do snu bo nie lubię spać z biżuterią. Pierścionek zaręczynowy i łańcuszek ściągam. I nie sądze by było coś w tym złego.[/QUOTE]

18.06.2011 już niedługo ;-)

Edytowane przez anangeel
Czas edycji: 2011-02-25 o 10:58
anangeel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 11:34   #59
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anangeel Pokaż wiadomość
Ja dopiero za ponad 3 miesiące będę miała obrączkę na paluszku ale już wiem, że będę ją szanowała i dbała o nią. Nie będę jej miała podczas kąpieli czy zmywania naczyń. No i do snu bo nie lubię spać z biżuterią. Pierścionek zaręczynowy i łańcuszek ściągam. I nie sądze by było coś w tym złego.
18.06.2011 już niedługo ;-)
[/QUOTE]

Ja sobie nie wyobrażam nie ściągać biżuterii na noc. Czasami mi się zdarzy wziąć prysznic w pierścionku, ale kolczyki zdejmuję zawsze, bo myję włosy, a nie noszę wkrętek. Nie zmywam, bo używamy zmywarki.
Poza tym do prac domowych używamy rękawiczek, więc chyba nie będzie problemu z nadmiernym niszczeniem obrączek.
Stary 2011-03-07, 07:14   #60
ja :)
Zakorzenienie

Cytat:
Hejka
Odnowienie, czyli w zasadzie głównie polerowanie, no chyba, że zmiana rozmiaru w to wchodzi, ale szczegółów nie znam
Chciałam się pochwalić, dziś byliśmy z TŻ zamówić obrączki.
Klamka zapadła:
Mamy klasyczne, półokrągłe, z jasnego żółtego złota, gładkie, błyszczące, wypukłe od środka.
Grawer gratis i dożywotnia pielęgnacja w tym sklepiku, dodam, że to żadna sieciówka, tylko mały salonik.
W żadnej sieci nie chcieli przyjąć złota i z niego zrobić.
Tylko ten zakładzik się zgodził, a mnóstwo znajomych robiło tam obrączki i wszyscy zadowoleni
Warte są około 1800 zł,ale że daliśmy ok.17 gram złota zapłacimy za robociznę tylko, ale to nie więcej jak 400 zł, okaże się wszystko przy odbiorze, za ok, 2 tygodnie, najpóźniej do 29 styczniaNareszcie
T'ai klasyka to jest to
Wrzucam poglądowe zdjęcie, a nasze jak dostaniemy to też dodam
Takich właśnie szukam. Prostych, klasycznych i dokładnie taki kolor. Tylko ta cena złota..
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości