Wybuchy gniewu TŻ - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-08, 16:45   #91
madana
Zakorzenienie

Dot.: Wybuchy gniewu TŻ

Cytat:
Zauważyłem Twoje zaangażowanie w ten wątek, nie wiem czym jest ono usprawiedliwione?
- tak, moje zaangażowanie w takie wątki jest spowodowane sytuacją, w jakiej kiedyś znalazła się przyjaciółka, taka bliska, od przedszkola. Widziałam, jak ten związek ją wykańcza, nawet raz pomogłam się wyprowadzić, ale wróciła do niego, sama odeszła, gdy była już na dnie i znalazła sama siłę, aby odejść. Dlatego wiem, że pewnie nasze gadanie do AnnyPO nic nie da, bo tylko ona sama może swoja sytuację zmienić. Ale zawsze jednakowo nazywam takich facetów, to rzeczywiście dla mnie śmiecie nie mam dla nich szacunku i mieć nie będę.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 16:53   #92
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Ale zawsze jednakowo nazywam takich facetów, to rzeczywiście dla mnie śmiecie nie mam dla nich szacunku i mieć nie będę.

I więcej. Gdyby mój kumpel tak traktował kobietę - powiedziałabym mu bez oporów co o nim myślę. Tak samo gdyby przyjaciółka była w takim związku i usprawiedliwiała "misia" to też powiedziałabym jej że jest naiwna, ślepa i mam nadzieję że gorzej nie będzie. przyjaciele nie są tylko od głaskania po główce, czasem trzeba komuś pomóc otworzyć oczy.
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 16:58   #93
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monolit Pokaż wiadomość
Agresja nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem i jest raczej przejawem słabości niż siły- frazes, wiem, ale czasami i banał musi zaistnieć. Ja nie powiedziałem, że wyzwanie kogoś od "x" jest dobrym posunięciem. Czy też posunięciem szlachetnym. Wyzywania kogoś innego z definicji jest podłe i niegodziwe, ale... no właśnie ale... Irytuje mnie takie katalogowanie ludzi i z góry ich przekreślanie. Zauważyłem Twoje zaangażowanie w ten wątek, nie wiem czym jest ono usprawiedliwione? Czy traumom Twojej przyjaciółki czy czymś innym- ale to nie tak istotne. Ale powiedz juz zupełnie szczerze i z dala od emocji, czy wtedy powiedziałaś byś swojej przyjaciółce (jak męczyła się z katem), że jest "ścierą"? Chyba nie? Autorka jest ofiarą a nie katem, a jak czytam niektóre wypowiedzi to ręce mi opadają.... Nie wiem, być może w swoje patologii jestem jakimś odludkiem, ale szacunek dla ludzi jest dla mnie oczywistym i fundamentalnym zagadnieniem.
Ja wiem, że Rysiem z klanu nie jestem i nie będę, ale staram się nikomu krzywdy nie robić i nie naruszalność jego przestrzeni życiowej, a to że nie jestem z katalogu- no cóż, ktoś musi być poza katalogiem Ale szanujmy siebie na wzajem i może jutro będzie lepiej.
Pozdrawiam.
I z tego szacunku wyzywałeś i szarpałeś matkę, wyzywałeś dziewczynę, dawałeś po mordzie bratu...?

Nie masz pojęcia, czym jest szacunek.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 19:54   #94
monolit
BAN stały

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość

I więcej. Gdyby mój kumpel tak traktował kobietę - powiedziałabym mu bez oporów co o nim myślę. Tak samo gdyby przyjaciółka była w takim związku i usprawiedliwiała "misia" to też powiedziałabym jej że jest naiwna, ślepa i mam nadzieję że gorzej nie będzie. przyjaciele nie są tylko od głaskania po główce, czasem trzeba komuś pomóc otworzyć oczy.
O przyjaźni nie będę za dużo mówił, bo przyjaciół nie mam, gdyż wyznaje zasadę "biednego kardynała" : "od przyjaciół boże strzeż z wrogami sobie poradzę" ale bądź proszę konsekwentna- powiedziałbyś, bez wahania przyjaciółce, że robi źle, ale czy na pewno użyła byś określenia, że jest jak ścierka?

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
I z tego szacunku wyzywałeś i szarpałeś matkę, wyzywałeś dziewczynę, dawałeś po mordzie bratu...?

Nie masz pojęcia, czym jest szacunek.
Szacunek w wersji leksykalnej może to nie jest, ale skąd wiesz, że mojej matce szarpanie to przeszkadzało- zresztą sama zaczęła Wszak przykład idzie z góry- czyż nie? Z dziewczyną się czasem posprzeczamy, ale oboje mamy dość spory dystans i pewni jesteśmy siebie w sposób wręcz ekstremalny. A z bratem trzeba przyznać, jak atmosfera staje się nie do zniesienia i mój trzeźwy ogląd sytuacji - taki żart- nakazuje działać to się pokiereszujemy czasem( różne wizje Świata) ale bez przesady, rannych, zabitych czy z ciężkimi obrażeniami raczej nie ma.
Szacunek nie występuj tylko wtedy gdy ludzie zachowują się jak w m jak miłość, gdyż ile ludzi tyle życiorysów.
monolit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 19:59   #95
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez monolit Pokaż wiadomość
O przyjaźni nie będę za dużo mówił, bo przyjaciół nie mam, gdyż wyznaje zasadę "biednego kardynała" : "od przyjaciół boże strzeż z wrogami sobie poradzę" ale bądź proszę konsekwentna- powiedziałbyś, bez wahania przyjaciółce, że robi źle, ale czy na pewno użyła byś określenia, że jest jak ścierka?
Nie, zresztą nie powiedziałam tego i autorce. Poza tym podejrzewam że chodziło o porównanie że kogoś będzie się traktowało/biło jak ścierkę, a nie że ktoś już taki jest. po prostu bierzesz te słowa/zdania które są Ci wygodne i odpowiednio sobie interpretujesz na potrzeby swojej teorii.
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 20:05   #96
madana
Zakorzenienie

Cytat:
- nie rozumiesz, ja nie mówiłam o AnniePO , że jest ścierką, akurat takie nazwanie "zapożyczyłam" od jej "ukochanego", który nazwał ją szmatę (jakże to urocze, prawda?na pewno świadczy, że chłopczyk kocha nad życie Annę). Swojej koleżance mówiłam, że jest głupia, naiwna itp., słyszałam te same usprawiedliwienia, które tu przywoływała już Anna + standardowe "on się zmieni". Stąd wiem, że nasze gadanie NIC nie zmieni, dopóki Anna nie doświadczy (a doświadczy na bank) takiego poniżenia,że sama nie zdzierży.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-08, 20:06   #97
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Szacunek w wersji leksykalnej może to nie jest, ale skąd wiesz, że mojej matce szarpanie to przeszkadzało- zresztą sama zaczęła Wszak przykład idzie z góry- czyż nie? Z dziewczyną się czasem posprzeczamy, ale oboje mamy dość spory dystans i pewni jesteśmy siebie w sposób wręcz ekstremalny. A z bratem trzeba przyznać, jak atmosfera staje się nie do zniesienia i mój trzeźwy ogląd sytuacji - taki żart- nakazuje działać to się pokiereszujemy czasem( różne wizje Świata) ale bez przesady, rannych, zabitych czy z ciężkimi obrażeniami raczej nie ma.
Szacunek nie występuj tylko wtedy gdy ludzie zachowują się jak w m jak miłość, gdyż ile ludzi tyle życiorysów.
Przecież szacunek nie zależy od tego, co kto lubi, czy mu coś przeszkadza czy nie.

Szacunek jest pewną elementarną i niezmienną wartością, która nie jest zależna od tego, co ktoś o niej sądzi. Podobnie jak np. ze sprawiedliwością czy choćby wolnością.

To, że twojej mamie nie przeszkadza szarpanie i że sama zaczęła oznacza li i jedynie, że już wiemy, skąd takiego zachowania się nauczyłeś. Natomiast wcale cię nie usprawiedliwia, wcale nie usprawiedliwia jej i nie świadczy o tym, żę się szanujecie, bo wam wcale nie przeszkadza, że się powyzywacie i poszarpiecie od czasu do czasu.

Tak samo z bratem. Nie trzeba rannych czy zabitych,żeby określić, czy dany czyn jest zły, czy nie. Ważne jest, że podniosłeś na kogoś rękę. To, czy jemu się coś stało, czy nie już nie jest ważne. Bo gdyby było, to w takim razie czemu człowiek może stanąć przed sądem nie tylko za przestępstwo dokonane, ale również za usiłowanie? Zamiar wyrządzenia komuś krzywdy jest równie zły jak samo wyrządzenie, szkoda, że niewielu ludzi to rozumie.

Do czego zmierzam - nie jest twoją winą, że wzorce w życiu miałeś takie, a nie inne. Na plus trzeba ci przyznać, że dostrzegasz swoje błędy, jak również błędy otoczenia i potrafisz o tym normalnie mówić.

Natomiast bardzo źle, że swoje zachowanie i swojego otoczenia uważasz za normalne. To nie jest dobre i swiadczy o tym, że masz zaburzone spojrzenie na życie.

Ja nie mówię,że wszyscy powinni być krystalicznie czyści, nie. Każdy z nas popełnia błędy, wiele osób potrafi kogoś zwyzywać, szarpnąć czy uderzyć, myślę, że każdy z nas kiedyś kogoś jakoś brzydko nazwał, ja sama potrafiłam zwyzywać brata. To się zdarza, aczkolwiek jest złe i powinniśmy być tego świadomi, starać się eliminować takie zachowania z własnego życia.
Ale przerażające jest, że ty uważasz, iż mimo takich zachowań okazujesz komuś szacunek.

To NIE JEST szacunek, gdy kogoś wyzwiesz, szarpniesz, uderzysz. NIGDY. Niezależnie od tego, czy to jest skopanie narzeczonej, zwyzywanie matki czy honorowy strzał w mordę faceta, który obraził twoją dziewczynę. To zawsze jest brak szacunku (aczkolwiek w ostatnim przypadku facet z pewnością na ten szacunek nie zasługuje). I niezależnie od tego, kto zaczął - to jest złe. Oddając komuś robisz to samo zło, które on wyrządza tobie (wyjątkiem jest obrona konieczna).

Nie potrafię ogarnąć moim małym,kobiecym rozumkiem, jak można mówić, ze ceni się w życiu szacunek, że jest to fundamentalne zagadnienie - i równoczesnie opowiadać, że nie ma się problemu z wyzywaniem czy szarpaniem najbliższych. Czysta hipokryzja.

Edytowane przez Narrhien
Czas edycji: 2011-01-08 o 20:10
Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-08, 22:39   #98
marrrta1905
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AnnaPo Pokaż wiadomość
Nie wiem. Weźmiecie mnie za naiwną jak powiem, że go kocham, ale tak jest. Mieliśmy okazję się przekonać, że nie możemy bez siebie żyć. Mimo wszystko.
dla mnie temat zamkniety... wogole jaki byl jego sens skoro Ty i tak zamierzasz byc z tym jak to go niektore dziewczyny nazywaja "Miskiem" wniosek jest taki: masz bardzo niskia samoocene, niskie poczucie wartosci, uzaleznilas sie od tego chlopca ( bo zachowuje sie jak male rozpuszczone chlopaczysko,) , wmawiasz sobie ze go kochasz, ze nie mozecie bez siebie zyc, jestes jego marionetka, jestes slepa, on nie ma do Ciebie zadnego szacunku. napisalas tez ze to nie taka lata sytuacja bo mieszkace razem.. jezeli to jego mieszkanie to jestescie na dobrej drodze do tego zeby on Cie zniewolil. niedluga zabroni Ci spotykac sie ze znajomymi, staniesz sie od niego zalezna finansowo, kaze zerwac Ci kontakty z rodzina narobi Ci dzieci i juz nigdy sie od niego nie uwolnisz. jezeli sama nie potrafisz go zostawic zglos sie do psychologa... jaka widzisz przyszlosc dla siebie i ewentualnie dzieci... u boku cpuna i pijaka ??
a bedzie jeszcze gorzej... nigdy nie ufaj cpunowi.
marrrta1905 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 11:34   #99
Rena
Zakorzenienie

Moim zdaniem sama sobie zaprzeczasz. Skoro nie ma problemu, to czemu w ogole pytasz o zdanie i cytujesz te slowa?

Moze np. wczoraj rano powiedzial "o ocieplilo sie i ladnie slonce swieci", ale o tym jakos watek nie powstal... mysle, ze rozumiesz wage slow tak samo jak my ja rozumiemy. Takze nie ma sensu Ci jakos przetlumaczac.

Chwalenie sie ze wytrzymaliscie 2,5 roku. A to jakis konkurs kto z kim ile?
Agresja oczywiscie jest niesmaczna, ale np. dla mnie jeszcze gorsze jest placzacy facet. Zreszta zauwazylam ze to zazwyczaj idzie w parze, bo jedno i drugie jest przejawem tego samego - SLABOSCI.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-09, 13:46   #100
JanePanzram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnnaPo Pokaż wiadomość
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Niby to jest oczywiste, ale nie takie łatwe, bo mieszkamy ze sobą. Zobaczę jak się będzie dalej zachowywał...
Ok. Tyle, że przynajmniej świadomie obserwuj sytuację. Pamiętaj, że po każdym takim razie będzie ci się przesuwać granica. Na razie sądzisz, że miał prawo, bo on tak na co dzień się odnosi do wszystkich.

To wytłumaczenie 1.

Za następnym razem, kiedy do ciebie wyskoczy - a masz to jak amen w pacierzu zapewnione - to znajdziesz następne wytłumaczenie: no zdenerwowałam go, to mógł tak zrobić. I tak to będzie szło dalej. Będziesz z nim i tak. Ale przynajmniej świadomie z nim bądź. Nie bądź ślepa i głupiutka.

Pamiętaj, że jakby ciebie ktoś zdenerwował, to nawet w złości byś nie powiedziała do niego "wypier** wycieruchu". A to ten sam kaliber gadki jest. Myśl i używaj głowy, to wyciągniesz wnioski z tej sytuacji. Pozdro.
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-10, 11:10   #101
CrazyOlcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
Jakie to typowe. Taki sam schemat za każdym razem, dziewczyna opisuje na forum zachowanie faceta który ewidentnie ma 'coś nie tak' i widać że jest agresywny i że jej nie szanuje. Nawet ona to wie, mimo to pyta na forum chociaż wie też co każdy normalny zdrowo myślący człowiek jej odpowie. I mimo 100% odpowiedzi w tym samym stylu pisze następnego posta w którym zawsze jest 'wiem że to złe, że on robi źle, że tak nie powinien...etc...aleeeee on przecież jest poza tym taki dobry miły czuły pomocny etc etc. Usprawiedliwianie. Dlatego zanim napisałam to chciałam przeczytać Twojego drugiego posta bo teraz już wiem że działasz wg tego samego schematu co większość i niepotrzebna Ci pomoc wizażanek, musisz sama do tego dojść żeby od niego odejść za którymś razem. Oby żaden z tych razów nie okazał się śmiertelnie niebezpieczny.
i ja się pod tym podpisuje w 100%

powodzenia
CrazyOlcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-17, 22:41   #102
AnnaPo
Przyczajenie

Od tamtej pory się nie powtórzyło, choć przy ostatniej kłótni bardzo się powstrzymywał to nic złego nie powiedział. Zresztą, tak mi obiecał.
Zastanawia mnie jak to jest, że faceci tacy jak mój - przystojni, z pasjami, planami, mogą się tak zachowywać. To trochę sprzeczne.

Właśnie, miałam zapytać - Madana, Ty najczęściej udzielasz się w takich wątkach i zawsze bardzo mądrze oraz dosadnie. Z czego to się bierze? Miałaś jakieś doświadczenia, nieprzyjemności czy chodzi tylko o koleżankę, która była w toksycznym związku?
Może to dość osobiste pytanie i nie musisz odpowiadać, ale ciekawi mnie ile masz lat ;>
AnnaPo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości