Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV 2010r. - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-08, 20:13   #4861
mrowak
Zakorzenienie

Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
mrowaczku w Szwecju temperatury są takie jak i u nas w Polsce.Ja mam tam znajomych z którymi mam kontakt bardzo częsty i co gadamy to pogoda się zgadza z naszą.A ja byłam tam o każdej porze roku i jeśli chodzi o klimat to nie czułam różnicy zupełnie.

My jeszcze mamy mieszkanie 200m od plaży-bajka,wychodziłam z domu,przechodziłam na drugą stronę ulicy,kawałeczek szłam i plaża z której po drugiej stronie widziałam już Danię.Piękne miejsce i jak wakacje to właśnie tam.

Ja w necie sobie wlazłam gdzieś i "zdawałam" prawko-miałam te cholerne skrzyżowania,znaki i na 20 pkt nazbierałam aż 4

Co innego taka jazda po pustych ulicach,a co innego miasto.
Chociaż na skuterze jezdzę wszędzie,normalnie po ulicach,skrzyżowaniach.Ca łe to nasze miasteczko objechałam.
nie oslabiaj mnie z tym mieszkaniem-jeszcze powiedz, ze to WASZE

a jezdzac na skuterze mozesz poobserwowac drogi, krzyzowki, przepisy-no kurcze-ja tam w Ciebie wierze, ale nic na sile-musialabys chciec -ale polecam to bardzo fajnie moc prowadzic samocod-mnioe to czasem odpreza
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 20:39   #4862
ania p
Zakorzenienie

Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość

I w Wawie to najważniejsze aby wiedzieć gdzie się ustawić tzn. na którym pasie.
Ale znasz tą warszawską zasadę ? zawsze najszybciej jedzie sąsiedni pas
Bo tak zwykle bywa zmienisz to się wlecze i ten co na nim byłaś idzie szybko , ja przynajmniej mam tak zawsze

Cytat:
Napisane przez sidorcia Pokaż wiadomość
a ja mam problem ze snem u mojej żaby. od kilku dni zasypia ok. 23-24, a wczorej przebiła wszystko, zasnęła o 1 w nocy. i to wszystko z płaczem. ona śpiące jest już o 21, ale jak zasypia na chwilę przy butli to budzi się i się napina i nie chce spac, w koncu trzeba ją porządne wyciszyc , albo już sama nie wiem co powoduje to, że usypia w końcu. niby się tam zabawi jakos chwilę, ale ciągle jest śpiąca już po tej 21. wstaje ok. 10 rano, drzemkę ma ok. 12-13 40minutową, następnie śpi ok. 15 bo snowu jest zmęczona, i wstaje ok. 17-18 i o 21 już jest śpiąca ale coś jej nie daje usnąć. zawsze usypia leżąc na łóżku ze mną z butlą, później ją przenoszę, ale wczoraj nie dałą rady i usnęła mi jak niosłam ją z jednego pokoju do naszego, w którym chciałam ją uśpić (jakies pół minuty). ostanio wyciągałam jej gilka zaschniętego patyczkiem z tego noska, gdzie ma szwy, i robiłam to już sporo razy (prawie codziennie), i zauważyłam troszkę krwi na patyczku, dosłownie odrobinę. i dzisiaj rano to samo. może to ją męczy? bo już jak zaśnie to śpi ładnie, budzi się co 3-4h, więc nie narzekam. jak myslicie, jakim sposobem mogę ją uśpić o tej 21-22 kiedy już jest śpiąca? nie lulam jej bo ona już nawet nie chce (zasypia leżąc na łóżku już od ok. 2 tygodni ).

no i mam jeszcze jeden problem. mała dopiero teraz zaczęła jesc masowo rzeczy łyżeczką, i karmię ją na pół leżąco, bo w pionie wszystko wypada jej z buzi, też tak miałyście?

widzę, że dzieciaczki się rozchorowały. zyczę powrotu do zdrowia i wytrwałości ich mamusiom!

1. jogurcik czekoladowy, był dosłownie wszędzie...
2. korale
3. przy tej mince umiemy już cmokać
4. rośnie mi mała modelka

przepraszam za jakość, wszystko robione telefonem
co do wypoadania z buzi to mi się wydaje że ona po tej operacji moze mieć jeszcze jakieś partie w buźce takie odrętwiałe pewnie przecież tam wszystko cięte i szyte miała może to jest przyczyna ?

Cytat:
i jeszcze jedno pytanie. Natalce na bródce zrobiło się takie szorstkie coś, czerwone lekko wypukłe takie podrażnienie. jakby masa krostek złączonych. chyba od śliny, czym smarowac to mogę?
Ja bym to bephantenem smarowała albo czymś w tym stylu

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość
dziewczyny melduję, że w Rossmanie jest Bebilon po 32,49zł!!
w kauflandzie po 29.90
Stary 2011-01-08, 20:53   #4863
yoonka
Rozeznanie

Cytat:
no i mam jeszcze jeden problem. mała dopiero teraz zaczęła jesc masowo rzeczy łyżeczką, i karmię ją na pół leżąco, bo w pionie wszystko wypada jej z buzi, też tak miałyście?
musi sie nauczyc. dzieciaczki maja na poczatku taki odruch "wymiatajacy" jezykiem. wszystkie musialy sie nauczyc takiego tym jezykiem "machania", zeby jedzonko lecialo do srodka, a nei na zewnatrz
mala jest cudna

u nas wszystko fajnie. lece Was czytac
Stary 2011-01-08, 20:59   #4864
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

sidorcia ja z usypieniem też mam problemy odkąd zaczął wstawać w łóżeczku, to idzie spać tylko jak jest już tak padnięty że wstać nie może. Wczoraj żeby mieć wieczór dla siebie a nie siedzieć z małym do 23 wykapałam go o 16, a o 20 poszlam na spacer, taki już po kaszce, zasnął szybko, a potem delikatnie go do łóżeczka przełożylam i spał no niestety jest dalsza część opowieści, po godzinie sie obudził wyspany i gotów do zabawy

Dzisiaj pod Biedronką jakiś cham obił mi drzwi jak wsiadał do swojego auta i zwiałjeszcze jakby to było male draśnięcie, ale normalnie wygląda jakby z całej siły walnął, bo aż jego farba mi się z samochodu sypała. Od dzis nie lubię turkusowych busówNa szczęście citroeny maja dość mocne blachy i jak starłam to tylko lekko widać, myślę że jak napastuję to tylko zostanie niewielki ślad

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 21:50   #4865
libra777
Zakorzenienie

Witam
Anakazar , po prostu spróbuj , ja też nie jestem urodzonym kierowcą i robiłam prawko mając lat 30!!! bo stwierdziłam dość tego ile mnie będą wozić, przedtem twierdziłam że mi nie potrzebne i niech mnie wożą , a teraz jakby mi ktoś zabrał prawko to chyba bym zabiła.
Sama sobie będziesz panią .
I co najważniejsze , nie poddawać się , ja zdałam za 7 razem i po pierwszym oblanym płakałam , później już nie.A to że nie zdasz jazdy to żaden wstyd mało kto zdaje za 1 razem.
I trzeba też od razu zacząć jeździć samej bez tż z boku.
Zazdroszczę (ale pozytywnie) tej skandynawi też mi się tamte rejony podobają.

Cigi no nie wypróbowałam ,ale w zakładkach siedzi

Asiulek ,współczuję ,biedna Wercia,mam nadzieję że to nic poważnego , zdrówka jej życzę.

Sidorcia ,Natalka kochana
Co do spania to ciężko coś doradzić może jakbyś ją przetrzymała po południu nie kłądąc.
Jeśli chodzi o jedzenie to pewnie niebawem się nauczy

Madzia to miałaś wieczór dla siebie
Ale chamisko pod tą biedronką
Stary 2011-01-08, 21:50   #4866
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Ale znasz tą warszawską zasadę ? zawsze najszybciej jedzie sąsiedni pas
Bo tak zwykle bywa zmienisz to się wlecze i ten co na nim byłaś idzie szybko , ja przynajmniej mam tak zawsze
Kurcze, a ja myślałam że tylko to ja tak mam. Jest dokładnie tak jak napisałaś.

A jeżeli chodzi o jazdę po Wawie to najgorsze są skrzyżowania lub ronda gdzie są jeszcze tramwaje. Bo te dziady to są takie uprzywilejowane no i coraz więcej bus pasów jest.
Ja to często się wpycham i słyszę na CB mnie wyzywają. Ale mam to gdzieś bo dzięki temu jestem 30-40 min szybciej.

Anakazar - ja to jakbym Ci opisała tu parę moich przygód samochodem to byś padła ze śmiechu. A najgorzej to się bałam ruszania pod górkę. Byłam wstanie objechać pół Wawy tylko aby nigdzie nie stanąć pod górkę. Ale najlepiej jak pojechałam do Włoch służbowo i wzięłam samochód (zaznaczam że dopiero co zdałam prawo jazdy) i musiałam przejechać 300 km do miejsca docelowego. Pogubiłam drogi, zadzwoniłam więc do koleżanki do Polski i ona z mapą w ręku mnie prowadziła. A jak wjechałam na autostradę to z tego stresu nigdzie na bramkach nie zapłaciłam i nie wiem do dzisiaj jak to się stało ze mnie wszędzie przepuścili. No i jak wracałam to musiałam wjechać w Rzymie na taki parking wielopiętrowy i oczywiście na którymś tam piętrze na podjeździe się zatrzymałam i nie byłam w stanie ruszyć. Zrobiłą się wielka kolejka. Wszyscy trąbili i krzyczeli ( jak to Włosi) a ja sparaliżowana strachem. W końcu ten kierowca za mną wysiadł i zaproponował że on podjedzie na górę moim i tak zrobił.
A już nie wspomnę ile razy byłam holowana przez inny samochód bo moim pierwszym samochodem był maluch który dość często odmawiał posłuszeństwa. Naprawdę to były piękne chwile.

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Dzisiaj pod Biedronką jakiś cham obił mi drzwi jak wsiadał do swojego auta i zwiałjeszcze jakby to było male draśnięcie, ale normalnie wygląda jakby z całej siły walnął, bo aż jego farba mi się z samochodu sypała. Od dzis nie lubię turkusowych busówNa szczęście citroeny maja dość mocne blachy i jak starłam to tylko lekko widać, myślę że jak napastuję to tylko zostanie niewielki ślad
To chamidło jakieś. JA to przeważnie tak krzywo i na ukos parkuję aby ciężko było obok mnie zaparkować. Wszyscy wtedy myślą co za oferma tu parkowała i się boją ale przynajmniej mi nie obijają samochodu.

Edytowane przez P0P70
Czas edycji: 2011-01-08 o 21:56
P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 21:54   #4867
libra777
Zakorzenienie

P0P ale masz co wspominać teraz
Dobrze jest też parkować na dwóch miejscach , tylko że wtedy cie wszyscy wyklinają
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 22:03   #4868
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Hej dziewczyny
Wpadłam jak zwykle poczytać a tu tyle stronek .
Widzę że dzieciaczki jakoś pochorowane są. Oby wszystkie szybko wróciły do zdrowia. Tak niestety już jest z tą pogodą, wystarczy odwilż i choroby gotowe. My na szczęście jesteśmy zdrowi ale mamy problemy ze snem. Już 4 noc z rzędu nie śpimy, jak myślę idą zęby. No i jeszcze zrobiłam eksperyment - dałam dziecku na posiłek przed snem kaszkę "zdrowy brzuszek" na dobry sen. Efekt właśnie nieprzespane noce. Mała zachowuje się tak jakby miała kolkę (pamiętam ją bardzo dokładnie). Kiedyś już próbowałam i było to samo więc koniec z eksperymentami, tylko mleko i spanko.

Madzia pl - dziękujemy a właściwie Zosia . Wzajemności dla Erwina. Mam nadzieję że już zdrowy jest. Jak tam serniczek ?

Anakazar - moja koleżanka miała bardzo poważny wypadek spowodowany przez jej Tż-a. Mocno w nim ucierpiała i nie jeździła po nim przez kilka lat tak się bała. Namówiłam ją na wykupienie kilku lekcji z instruktorem i bardzo się z tego cieszę. Dziś śmiga tak że hej. Znakami się nie przejmuj - większość kierowców zna tylko podstawowe. No i trzeba praktyki więc powinnaś spróbować a będzie Ci łatwiej.

Sidorcia - faktyznie może to wypadanie to jeszcze efekt uboczny operacji. Nasze blizny po cc są odrętwiałe więc na buzi to może być bardziej odczuwalne.

Asiulek - zdrówka dla Werci. To może była taka kolka jak u nas

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
To chamidło jakieś. JA to przeważnie tak krzywo i na ukos parkuję aby ciężko było obok mnie zaparkować. Wszyscy wtedy myślą co za oferma tu parkowała i się boją ale przynajmniej mi nie obijają samochodu.
To jest niezły sposób
Stary 2011-01-08, 22:27   #4869
P0P70
Zakorzenienie

Jeżeli chodzi o samochody to ja zastanawiam się nad takim zakupem na wiosnę
http://allegro.pl/promocja-2011-mori...400744365.html

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 22:34   #4870
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

ja uwielbiam jezdzic, jeszcze nie zdazylo mi sie nokogo obic, nikt mnie nie obil , nie boje sie jezdzic jak mnie ktos w nocy obudzi i powie jedziemy do np Poznania, Warszawy czy gdzies w 10 min jestem gotowa.

cos p w podobie tylko jeepa obiecali malej moi rodzice na roczek chyba ze wpadne na jakis inny plan to im powiem
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-08, 22:38   #4871
libra777
Zakorzenienie

Ja to na razie nic nie kupuję mój syn szerokim łukiem omija kupione prze ze mnie zabawki na rzecz jakichś pokrywek , puszek po herbacie jedynie piłkę lubi i kulki , nawet zielony potwór się znudził.

Zastanawiam się nad piaskownicą.Dziewczyny które macie ogród/podwórko jakie będziecie zakładać piaskownice.Bo u nas problem jest taki że u sąsiada jest dużo kotów , które spacerują po naszym ogrodzie jak po swoim terenie i na bank piaskownica musi być nakryta , bo mi tam nasrają ,tylko jaka?Myślałyście już o tym?
Stary 2011-01-08, 22:40   #4872
Darusiaaaa
Zakorzenienie

libra u nas bedzie piaskownica drewniana z zakryciem. Tz zrobi.
A.Camus
Stary 2011-01-08, 22:50   #4873
ania p
Zakorzenienie

Pop - he he dobra byłaś , ja to w CH zawsze szukam miejsca gdzie z jednej strony auta mam te słupy betonowe jedna strona chociaz bezpieczna , choć ja mam w nosie czy mi ktoś auto obije bo my krótko samochodami jexdzimy zrobią i pójdzie i tak na handel , fajna ta bryka mała .
Ja raz drogi porabałam w wiedniu i krązyłam po mieście ze 2 godziny

Ja przygód z autaminie miałam , dwa razy tylko ktoś mi w tyłek wjechał bo miał gorsze hamulce , i zawsze się kasą skończyło
Stary 2011-01-08, 23:07   #4874
libra777
Zakorzenienie

Właśnie taka byłaby super, mój też by zrobił jak się nam uda deski kupić (bo ostatnio potrzebowaliśmy do czegoś ,to w żadnym tartaku ano stolarni w okolicy nic z tego)bo te plastikowe to beznadziejne

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

Jasne tylko pomyślałam że idę spać a mój Miko już się wierci , nocka pewnie z głowy będzie.
Tak jak dzisiejsza , masakra,rano się czułam jak po tęgiej balandze.
Mój syn się budzi w nocy w najdłuższych odstępach co godzinę , a co noc robi sobie seanse 1-2 godzinne ok.3 w nocy że budzi się co 10-15 min i nic nie daje to że biore go do nas.Po tych szopkach zasypia na jakąś godzinę i tak już do rana co godz. pobudka.
Raz na ruski rok zdarza się że się budzi kilka razy pewnie odsypia.
W dzień też nie pośpi dłużej niż pół godz chyba że ja się z nim położę i to tylko po południu.

---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

dobranoc ,ale czy ona będzie dobra to wątpię
Stary 2011-01-08, 23:26   #4875
Darusiaaaa
Zakorzenienie

libra OLIWIA JESZCZE NIE SPI!!!!

nie wiem jak ja przestawic...moze macie jakies pomysl? ona tak o 9 -10 ma mala drzemke pol godzinna -nieraz godzine spi a pozniej o 16 spiaca jest dopiero i spi do 18 dzisiaj sie obudzila za piec szosta , usnela przed 9 na pol godziny obudzila sie i nie spi nadal.
A.Camus
Stary 2011-01-09, 06:38   #4876
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Czyżbym była pierwsza??

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Asiulek - zdrówka dla Werci. To może była taka kolka jak u nas

A jak to się u was objawiało i kiedy to było?
U nas wczoraj wieczorem powtórzyła sie sytuacja. Bez takich wygibasow jak w nocy ale był straszny płacz- widać, ze coś ją boli. Dałam jej czopka przeciwbólowego i spała cala noc do teraz...Wymiotow nie ma, kupki normalne... nie wiem co robić...
Czy dziecko ząbkujace może aż tak plakać i wić się z bólu?? Bo jej pewnie idą zęby, bo slini się tak jak jeszcze nigdy...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 09:28   #4877
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
A u nas na razie nic nie piszę że zdrowy ale nie jest źle , chyba ten nifuroksazyd pomaga
ja to podaję starszemu czy tz, jak im coś takiego dolega. Przy Erwim lekarka powiedziała że on za mały.

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

Cytat:
Fajne auto, ale mam takie zboczenie, przy drugim dziecku, kup z gumowanymi kolami, lub jak nie będziesz musiała tego nosić to z gumowymi. A przy tej aukcji nie ma slowa o kołach więc najczęściej kończy się co najwyżej gumowym paskiem chodzi o jeżdzenie po chodnikach, jest cichszy, i się nie ślizga na piasku

---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ----------

Cytat:
Zastanawiam się nad piaskownicą.Dziewczyny które macie ogród/podwórko jakie będziecie zakładać piaskownice.Bo u nas problem jest taki że u sąsiada jest dużo kotów , które spacerują po naszym ogrodzie jak po swoim terenie i na bank piaskownica musi być nakryta , bo mi tam nasrają ,tylko jaka?Myślałyście już o tym?
Ja mam piaskownicę, i zawsze jak nieużywana to zamykam. Dla jednego dziecka to i te skladane wystarczą. Na zimę wkladamy do piwnicy i Eryk ma tam taki zimowy plac zabaw

Stary 2011-01-09, 09:31   #4878
sidorcia
Rozeznanie

Cytat:
sidorcia ja z usypieniem też mam problemy odkąd zaczął wstawać w łóżeczku, to idzie spać tylko jak jest już tak padnięty że wstać nie może. Wczoraj żeby mieć wieczór dla siebie a nie siedzieć z małym do 23 wykapałam go o 16, a o 20 poszlam na spacer, taki już po kaszce, zasnął szybko, a potem delikatnie go do łóżeczka przełożylam i spał no niestety jest dalsza część opowieści, po godzinie sie obudził wyspany i gotów do zabawy

u mnie wczoraj było podobnie... mała nie spała od 17, a ją już o 21 woziłam wózeczkiem i usnęła. o 21.40 wstała gotowa do zabawy! i siedziałyśmy do 24.15, ale już jak wstała o tej 21.40 to po godzinie była taka marudna, że szok. no ale dzisiaj wstała o 8 .30 śpiąca. ale nadal nie śpi. te nasze dzieci to chyba coś takiego mają, że chociaż raz przed ukończeniem roku musi im się coś przestawic :P

a to co mówicie dziewczyny o tym drętwieniu to możliwe. bo ona czesto zagryza dolna warga górna warge, i moza sobie masuje w ten sposób. gęste rzeczy idą jej gładko, nic jej nie wypada, ale coś typu jabłuszko itp, to szok :P

mam pytanie, bo boję się jej dawać te rzeczy do jedzenia z grudkami (klusek dł. 1cm!), jak wy zaczynałyscie podawać to dzieciom?
sidorcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 09:38   #4879
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Ja mam piaskownicę, i zawsze jak nieużywana to zamykam. Dla jednego dziecka to i te skladane wystarczą. Na zimę wkladamy do piwnicy i Eryk ma tam taki zimowy plac zabaw
coś podobnego mam http://allegro.pl/big-zamykana-piask...398287934.html fajna bo w piwnicy też można ustawiać. Tylko na all droga bo ja kupilam za 100zł

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

sidorcia no ja tobie nie pomogę z jedzeniem bo mój to kanapki takie normalne na pół złożone, i gryzie dziąsłami. Może najpietw dawaj makaron z takich stałych, a wcześniej to coś co się w razie czego rozpuści.

Dzisiaj mialam nockę z koszmaru

Stary 2011-01-09, 09:50   #4880
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
nie oslabiaj mnie z tym mieszkaniem-jeszcze powiedz, ze to WASZE

a jezdzac na skuterze mozesz poobserwowac drogi, krzyzowki, przepisy-no kurcze-ja tam w Ciebie wierze, ale nic na sile-musialabys chciec -ale polecam to bardzo fajnie moc prowadzic samocod-mnioe to czasem odpreza

Powiem Ci,że wszyscy we mnie wierzą,tylko ja w siebie jakoś nie

Cytat:

O kurcze,spacer o 20?No niezle...nie ma o jak dotlenić się przed snem
Cytat:
Witam
Anakazar , po prostu spróbuj , ja też nie jestem urodzonym kierowcą i robiłam prawko mając lat 30!!! bo stwierdziłam dość tego ile mnie będą wozić, przedtem twierdziłam że mi nie potrzebne i niech mnie wożą , a teraz jakby mi ktoś zabrał prawko to chyba bym zabiła.
Sama sobie będziesz panią .
I co najważniejsze , nie poddawać się , ja zdałam za 7 razem i po pierwszym oblanym płakałam , później już nie.A to że nie zdasz jazdy to żaden wstyd mało kto zdaje za 1 razem.
I trzeba też od razu zacząć jeździć samej bez tż z boku.
Zazdroszczę (ale pozytywnie) tej skandynawi też mi się tamte rejony podobają.
Ja uwielbiam to "nasze" miejscemamy warunki aby zamieszkać tam na stałe-nawet o tym już myśleliśmy,ale ja jakoś bardziej jestem chętna,żeby plan w życie wprowadzić,tż jest bardziej na nie.Może kiedyś...

Czyli co?jest tu jeszcze któraś z was bez prawa jazdy oprócz mnie i Machaj???
Cytat:
Anakazar - ja to jakbym Ci opisała tu parę moich przygód samochodem to byś padła ze śmiechu. A najgorzej to się bałam ruszania pod górkę. Byłam wstanie objechać pół Wawy tylko aby nigdzie nie stanąć pod górkę. Ale najlepiej jak pojechałam do Włoch służbowo i wzięłam samochód (zaznaczam że dopiero co zdałam prawo jazdy) i musiałam przejechać 300 km do miejsca docelowego. Pogubiłam drogi, zadzwoniłam więc do koleżanki do Polski i ona z mapą w ręku mnie prowadziła. A jak wjechałam na autostradę to z tego stresu nigdzie na bramkach nie zapłaciłam i nie wiem do dzisiaj jak to się stało ze mnie wszędzie przepuścili. No i jak wracałam to musiałam wjechać w Rzymie na taki parking wielopiętrowy i oczywiście na którymś tam piętrze na podjeździe się zatrzymałam i nie byłam w stanie ruszyć. Zrobiłą się wielka kolejka. Wszyscy trąbili i krzyczeli ( jak to Włosi) a ja sparaliżowana strachem. W końcu ten kierowca za mną wysiadł i zaproponował że on podjedzie na górę moim i tak zrobił.
A już nie wspomnę ile razy byłam holowana przez inny samochód bo moim pierwszym samochodem był maluch który dość często odmawiał posłuszeństwa. Naprawdę to były piękne chwile.
fajnie-masz co wspominać.
Ja pamiętam po tych tż codziennych naukach mieliśmy rano pojechać chyba na usg,bo to jakoś sam początek ciąży był albo jeszcze o ciąży nawet nie wiedzieliśmy-a nieważne,nie pamietam.
Tż wyszedł do sklepu,ja się ubierałam i czekam na niego i czekam i wściekła już mówie sobie"czekaj Ty ja Ci pokaże",zamknęłam dom,wsiadłam do auta i pojechałam(pierwszy raz sama)tż po sklepem pił coca cole i jak mnie zobaczył,że jadę to puszka z ręki mu wypadła i pózniej cała drogę przeżywała widok jego miny bezcenny
Cytat:
To samo tż chcę małej kupić,chyba bardziej dla siebie niż dla dziecka.
Cytat:
Ja to na razie nic nie kupuję mój syn szerokim łukiem omija kupione prze ze mnie zabawki na rzecz jakichś pokrywek , puszek po herbacie jedynie piłkę lubi i kulki , nawet zielony potwór się znudził.

Ja z zabawek też nic nie kupuje

Libra tż ma zamiar sam zrobić piaskownice zamykaną-właśnie,żeby kociaki tam nie waliły.

Normalna,tradycyjna piaskowica,nakrywana z dwóch stron pokrywami na zawiasach-jakoś po otwarciu jej z tej pokrywy mają się zrobić ławki.

Nie wiem tylko czy tż czasowo się wyrobi-raczej wątpie.Jak nie da rady to kupimy jej taką zamykaną na all-pózniej pokaże Ci w linku jak znajdę.

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

libra o coś takiego mi chodzi http://allegro.pl/piaskownica-ogrodo...389517860.html a małej na taras chcę też kupić coś takiego
http://allegro.pl/smoby-piaskownica-...387848073.html

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley

Edytowane przez anakazar
Czas edycji: 2011-01-09 o 09:45
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 09:52   #4881
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Litości....wymiękam już...padam na pysk....że też te nasze dzieci forumowe takie same zachowania mają w tym samym czasie...to jak nasze pamiętne bóle dupne... mały ma w nosie spanie!!!!!!!!wczoraj nas nie było od 7 rano i wróciliśmy po 16ej,Kubuś był z moim ojcem, spał mu tylko godzinę od 11 ej do 12 ej. Jak wróciliśmy to był meeeeega padnięty, więc ja go siup do wanny, jedzonko, piżamka i.......... miał spać!!!!a on do północy szalał co go połozyłam do łóżeczka ton on siup na brzuszek i siada, jak siadł to za szczebelki i staje i tak na okrągło...tryndanie na rękach, wożenie w wózku - nic kompletnie nic...w końcy zasnął po północy w NASZYM łózku i jeszcze na mojej poduszce więc miałam mało miejsca, później przekręcając się na bok - spadłam z łóżka i potukłam biodro - boli, a najgorsze to to, że mały śpiąc trzymał w ręce garść moich włosów i ja spadając się zadarłam z bólu bo mi włosy wyrwał i Kubuś się wystraszył i w płacz...i tak do 5 znowu nie chciał spać...zasnął, wstał po 7ej i teraz marudzi jak cholera, tryndam w wózku i śpiewam ooooooooo właśnie zasnął jezuuu ciekawe na jak długo a mój tż??? - wstał po 7 ej i pojechał na giełdę do kielc wymiękł jenyyy ręka mi ścierpła od tego tryndania
Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
libra u nas bedzie piaskownica drewniana z zakryciem. Tz zrobi.
no to w końcu się nie wyprowadzacie, czy coś przeczyłam jak relacje z ojcem??

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Czyżbym była pierwsza??

A jak to się u was objawiało i kiedy to było?
U nas wczoraj wieczorem powtórzyła sie sytuacja. Bez takich wygibasow jak w nocy ale był straszny płacz- widać, ze coś ją boli. Dałam jej czopka przeciwbólowego i spała cala noc do teraz...Wymiotow nie ma, kupki normalne... nie wiem co robić...
Czy dziecko ząbkujace może aż tak plakać i wić się z bólu?? Bo jej pewnie idą zęby, bo slini się tak jak jeszcze nigdy...
oby to były zęby

aaaa wczoraj sobie kupiłam sukienkę i nie chciało mi się mierzyć i wzięłam w ciemno i co???? za ciasna w cyckach od jutra ścisła dieta muszę w nią wejść

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 10:11   #4882
anakazar
Zakorzenienie

baobabku współczuje nocki,a zazdroszczę niedopinającej się w biuście sukienki-eeech też był czas kiedy i mi się coś w cyckach nie dopinało

Moje dziecko mnie dzisiaj wykończy,ryczy od rana histeryczka mała i gdzie przychodzi?no jasne,że z płaczem do mamy,spodnie mam całe obślinione i zasmarkane,bo nogawki się trzyma i wyciera przy okazji.

Tż jedzie po zakupy i dać kaske na orkiestrę,a ja z ryczkiem zostaje

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2011-01-09, 10:19   #4883
Mysia1234
Raczkowanie

GG do Mysia1234

hej hej.
Dawno mnie nie było, ale już zaczynam od początku...
Jak wiecie mała bardzo gorączkowała, w poniedziałek byliśmy u lekarza no ale jak pisałam już było wszystko ok.. okazało się że to ta trzy dniówka tylko że u nas trwała trochę dłużej bo dopiero na 5-ty dzień wyszła wysypka. Nie wspomnę jakie miałam nocki... (rozumiem was doskonale dziewczyny, nie wiedziałam że można byc aż tak niewyspanym)
Ale gorączka przeszła i mała już 3 nockę przesypia tzn budzi się tylko UWAGA UWAGA RAZ RAZ RAZ RAZ !!!! Na mleczko i śpi do 8 rano !!! Chyba mi ktoś dziecko podmienił Wikula nauczyła się zapalac i gasic światło, łóżeczko ma tak ustawione że jak wstanie to rączką sięga do przełącznika, więc rano wstaje z cichacza otwiera drzwi (zawsze ma lekko uchylone) i zapala światło, więc mamusia wie że córeczka wstała. A jak otwiera drzwi i ja otwieram oczy to widzę jej cieszącą się buzię
Przygotowania do ślubu trwają... restauracja w której mieliśmy miec przyjęcie wywinęła nam taki numer że szok... Na początku grudnia daliśmy zaliczkę, termin ustalony wszystko cacy. Teściowa mieszka bardzo blisko tej restauracji i na początku tyg przechodziła obok niej a tam karteczka ''remont, nieczynne'' więc dzwonię do właścicielki i pytam czy wyrobią się do 12.02 a ona że na pewno nie bo jest remont ale tam już restauracji nie będzie oddała zaliczkę i na biegu szukanie nowej... uff znaleźliśmy.

Co do prawka mam je 3 lata. Pierwsze autko którym jeździłam to honda civic... sprzedaliśmy ją po tym jak koleś skasował mi całyyy bok...:/ Później było volvo v40, później saab 9-5, między czasie mieliśmy jeszcze dwa inne autka a teraz mamy citroena berlingo. uwielbiam jeździc, a zdałam za drugim razem aaa i jeszcze jak by problemów było mało to właśnie w naszym autku montowali nam czujniki parkowania (oczywiście salon bo auto jest nowe z salonu) i wyobraźcie sobie że dwa razy naprawiali po jednym czujniki, poźniej wymienili całośc, poźniej na jeszcze inne (bo cały czas wszystkie widzą przeszkodę której nie ma!!) i te nowe całkiem inne też nie działają tzn... widzą przeszkodę której nie ma w poniedziałek 5 raz odstawiamy auto

Razem od 18.03.2005
Zaręczyny 29.07.2009
Ślubowaliśmy 12.02.2011
Mysia1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 10:33   #4884
sara 85
Zakorzenienie

Jakie krople do noska można stosować u dzieci oprócz nasivin, bo on nic nie pomaga;/
Mała ma tak zawalony nos, że nic nie pomaga;/ do tego jeszcze kaszel.
Ja też chora katar, kaszel, gorączka łeb mi pęka.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 10:42   #4885
Darusiaaaa
Zakorzenienie

Baobabku mala wczoraj padla o 1:30!!!!!!!!!!!!!!

Wyprowadzamy sie wyprowadzamy, ale zrobi tu na podworku, przyjsc zawsze mozna.
A.Camus
Stary 2011-01-09, 10:54   #4886
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
Baobabku mala wczoraj padla o 1:30!!!!!!!!!!!!!!

Wyprowadzamy sie wyprowadzamy, ale zrobi tu na podworku, przyjsc zawsze mozna.
jenyyyy
aha, ja będę do siostry jeździć, tam mamy basen i piaskownicę dla dzieci - jak będę mieć wakacje to chyba będę tam dzień w dzień u teściów nie zrobimy - jeszcze by bratowa jakiejś trutki do piachu nasypala

---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ----------

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Jakie krople do noska można stosować u dzieci oprócz nasivin, bo on nic nie pomaga;/
otrivin baby też podobno dobry

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 11:03   #4887
anakazar
Zakorzenienie

sara ja mam nasivin i jeszcze taki psikacz euphorbium-jak dla mnie to ten i ten jest nic nie wart;/

Mała ma jeszcze kaszel,który nie przechodzi,a powiedziałabym nawet,że jest gorszy niż był-dzisiaj zamieniłam jej syropy,bo te co ma nie pomagają.Jak stodal rady nie da to do lekarza pojedziemy.

Stary 2011-01-09, 11:04   #4888
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
A najgorzej to się bałam ruszania pod górkę.
dołączam do klubu-nie znosiłam tego manewru-wolałam już 1000 razy zrobić "kopertę", ale pod górkę to sikałam ze strachu jak już mi kazali w normalnym ruchu takie miejsca pokonywać, a teraz w Koninie przez 8 lat wyjeżdżałam z naszego osiedla i włączając się do ruchu musiałam właśnie pod górkę startować-innego drogi po prostu nie było. Ale do dziś tego nie lubię.

Ana, spróbowałabym na Twoim miejscu isć na kurs-zobaczysz, sprawdziśz, poćiczysz na placu, porobisz testy, a jak stwierdzisz, ze kosztuje Cię to więcej nerwów niż to wszystko jest warte to nie pójdziesz na egzamin i finito.

A pokażesz mi to Wasze szweckie miejsce na jakś fotkach?

Dołączam do problemowych nocy-ja nie wiem co się dzieje, już chyba 3 noc z kolei ygląda tak, że mała krzyczy przez s en mniej więcej co 14-20 minut i tak przez 3/4 nocy a potem pada ze zmęczenia. Czasem już podanie smoczka nie pomaga. Dzisiaj doszedł jeszcze mega karat, lekki kaszel, gorączki żadnej nie ma- nie wiem co robić. Już nawet mleko jej dzisiaj w nocy dałam, a on już w nocy nie je normalnie. Frida jest znienawidzona przez nią maksymalnie i codziennie jest ryk (tak, wiem "katarek")
Co ja mogę dziś jej podać na noc bez konsultacji lekarskiej? (jutro pojdziemy z nia) Jak nie ma gorączki to dać paracetamol jednak czy to nie ma ssensu? Ja nie wiem czy ją coś boli więc nie chcę faszerować lekami. Mam nasivin to wykorzystam,może pomoże na katar, ale 4-tej nocy, kiedy śpię max 3 godziny to już fizycznie nie jestem w stanie chyba wytrzymać tym bardziej, ze potem od rana mam siedzieć i tłumaczyć, a do tego niestety wypadałoby trochę myśleć logicznie.

Catro, pytałaś kiedyś...czuję się jakbym w sprawie z TZ stała nad jakąś wielką przepaścią, wiatr wieje mi solidnie w plecy, a ja nie wiem czy mam siłę zawrócić i przedzierać się przez wichurę walącąw oczy czy po prostu poddać się wiatrowi, bo tak poniekąd jest łątwiej. Ot, takie "mickiewiczowskie" opisanie rzeczywistości...wczoraj i dziś ok.30-40 minut siedziałam w łazience i wyłam jak głupia. Nie mam siły...budzę się rano z myślami, że jakoś dam radę, że przecież nie wolno się tak poddawać od razu, a potem mija dzień, przychodzi wieczór i już nie mam tych myśli.
Na dodatek TZ od jutra zaczyna tygodniowy tacierzyński-może się nie pozabijamy wzrokiem.
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 11:06   #4889
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie taka byłaby super, mój też by zrobił jak się nam uda deski kupić (bo ostatnio potrzebowaliśmy do czegoś ,to w żadnym tartaku ano stolarni w okolicy nic z tego)bo te plastikowe to beznadziejne

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

Jasne tylko pomyślałam że idę spać a mój Miko już się wierci , nocka pewnie z głowy będzie.
Tak jak dzisiejsza , masakra,rano się czułam jak po tęgiej balandze.
Mój syn się budzi w nocy w najdłuższych odstępach co godzinę , a co noc robi sobie seanse 1-2 godzinne ok.3 w nocy że budzi się co 10-15 min i nic nie daje to że biore go do nas.Po tych szopkach zasypia na jakąś godzinę i tak już do rana co godz. pobudka.
Raz na ruski rok zdarza się że się budzi kilka razy pewnie odsypia.
W dzień też nie pośpi dłużej niż pół godz chyba że ja się z nim położę i to tylko po południu.

---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

dobranoc ,ale czy ona będzie dobra to wątpię
są na allegro zamykane takie że jak się rozłozy to się lawki robią u mnie TZ sam zrobił z pustaków i deski na góre wstawił i sam zrobił zakrycie do niej .

a my niedługo na basen jedziemy .
Miłego dnia
Stary 2011-01-09, 11:19   #4890
cynamonkowa
Raczkowanie

GG do cynamonkowa

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Sara 85,jak Nadia ma zatkany nosek,choć właściwie już się to nie zdarza(odpukać heh) to mam kropelki,ale nie do nosa,są do inhalacji.
Kropelki Olbas,takie ułatwiające oddychanie.
Wystarczy kropla gdzieś w rogu poduszeczki i rzeczywiście działa.
Czasem kładę coś na kaloryfer i kapnę kropelkę - zapach jest taki jak w tych sztyftach do nosa.

U nas ze spaniem jest tak samo prawie jak u Baobabka Odkąd nauczyła się siadać i wstawać w łóżeczku,masakra..położę ją do spania,a ta fik i gotowa do zabawy.Zaznaczę z góry,że kładąc ją jestem pewna,że zaraz zaśnie,bo skubaniec mały po kąpieli i jedzeniu bierze kocyk i się wtula,zakrywa oczka..że niby na spanieheh a ufna matka wierzy i się cieszy taaaaaaaa
Ostatnimi czasy częściej się budzi,ale to zębiska idą..co najdziwniejsze..na tyle na ile mogę zobaczyć,bo mi nie daje..chyba dolne trójki lub czwórkina górze nie mogę wykukać.
Ciekawe dlaczego Nadia o jedynkach i dwójkach zapomniała

Edytowane przez cynamonkowa
Czas edycji: 2011-01-09 o 11:29
cynamonkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości