Kolki poszły w zapomnienie, idą ząbki-jest ślinienie.Mamy Lipiec-Sierpień 2010 cz.IV - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Który weekend wakacyjny najbardziej Ci pasuje?
23-24.07 5 29,41%
30-31.07 4 23,53%
6-7.08 3 17,65%
13-14.08 1 5,88%
20-21.08 3 17,65%
27-28.08 1 5,88%
Głosujący: 17. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-09, 21:56   #1111
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1
Dot.: Kolki poszły w zapomnienie, idą ząbki-jest ślinienie.Mamy Lipiec-Sierpień 2010

idealneciało a czemu nie dajesz mu po całym słoiczku. Jeśli masz juz sprawdzone warzywka to dawaj mu caly sloik, bo kilkoma lyzeczkami to sie nie naje. Albo gotuj mu zupki i dawaj tyle ile wynosi porcja w słoiczku albo wiecej jeslli bedzie chciał. Co do rytmu dnia to może nie pozwalaj mu na drzemkę o 19, bo nie dziwie sie, że zasypia na noc tak późno. Może o tej 19 zafunduj mu kapiel, troce zabawy a potem daj mu mleko z kleikiem i jak sie porządnie naje to może zasnie na noc.
Stary 2011-01-09, 23:32   #1112
niezawsze
Zakorzenienie

Dot.: Kolki poszły w zapomnienie, idą ząbki-jest ślinienie.Mamy Lipiec-Sierpień 2010

Idealne zrob mu na modyfikowanym, nic mu sie nie stanie przeciez jesli nie udaje Ci sie sciagnac.

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 07:48   #1113
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cześć Iga dziś nie obudziła się w nocy. Jeszcze śpi Zaczęła się strasznie rozkopywać, muszę kupić większy spiworek, bo ten który mam robi się za krótki.
ania akurat wczoraj kupiłam słoiczków za 27zł to wyślę zgłoszenie (o ile mam paragon)
idealne ja też bym robiła kaszkę na mm no i faktycznie, drzemka po 19-tej to kiepski pomysł, Iga np. o tej porze już jest po kąpieli i spi na noc.
anuszka1401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 07:55   #1114
modro
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agravka Pokaż wiadomość
aniu! misio super wyglada na tym nocniczku!!!ja zaczne z nocnikiem, jak Ada bedzie sama ladnie siedziala

etenerte-najlepszego !!!nie martw sie brakiem zebow!!!u nas tez cisza, za 10 dni konczymy pol roczku

idealne-a moze masz malo pokarmu?

ja jestem wsciekla=Ada mnie wkurza, tym swoim zasypianiem. dzis usnela dopiero o 20.40 bujana na rekach... po wielkich bojach. i po godzinie znow sie obudzila i niczym nie moglam jej uspic tylko cycem. no nie moge poprostu... przeciez juz bylo tak pieknie i z dnia na dzien jej sie odmienia i nagle nic na nia nie dziala... jestem zalamana.pomocy

U nas z zasypianiem też niedawno były przeboje, szlag mnie trafiał, bo kąpana była koło 19, a wariowała do 22, mimo że była zmęczona juz przed kąpielą.
Teraz jakoś lepiej, ale nie chwalę, bo się zaraz schrzani
W dzień w sumie cały czas ja albo tż się z nią bawimy, zajmujemy ją czymś, Mała nie jest z tych dzieci, które lubią same sobą się zajmować. Pada jakoś tak mniej więcej po 2 godzinach zabawy. Na siłę jej nie kładę - jak marudzi wyciągam z łóżeczka i zajmuję jakoś, ale spokojnie, żeby troszkę wyciszyć. Raz uśnie wieczorem jak wczoraj o 19, ale ze 2 razy w tygodniu zdarza się przeciągnąć do 21, ale i tak nie jest źle. Nie chce spać - wyciągam z łóżeczka, albo ponoszę na rękach z 5 minut, poopowiadam coś spokojnie i cicho do uszka, albo sadzam na bujaku i biorę do kuchni (wieczorem ją przeważnie ogarniam) i ona tak patrzy na to, co robię, ziewa i powoli odpływa.

modro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 08:49   #1115
chomiczek00000
Raczkowanie

anuszka gratulacje

siala trzym się cieplutko

idealneciało właśnie miałam napisać prawie to samo co marta. A tak poza tym to ja karmię piersią i Weronika już się tak 'ustawiła' że nie je częściej niż 3-4godz, przeważnie trwa to z 10-15 min i pojedzona. A zasypia ryadko z cycem.

Ja pier.ole mój szanowny szwagier właśnie robi remont nad nami i wierci coś że własnych myśli nie słyszę. Nie wspomnę o tym że się mała z wielkim rykiem obudziła(tyle co zasnęła) jak zaczął i myślałam że jej nie uspokoje.....
no ale cóż, on ma w d... że dziecko śpi.
chomiczek00000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 09:14   #1116
chomiczek00000
Raczkowanie

moja dziewczynka:
weronika 1 045.jpg
Chciałam jeszcze powiedzieć, że w listopadzie byłam na kontroli z bioderkami i wszystko ok, ale że ja jak byłam mała to miałam problemy to kazali mi się zgłosić styczeń-luty jeszcze raz. Więc zaraz po wizycie poszłam się rejestrować na co pani mi mówi że na początku stycznia mam dzw bo teraz na nowy rok nie zapisują. No to ja dzw w tamtym tyg a pani mówi że dalej nie zapisują. Więc dzw dziś i co?! i wszystkie terminy do marca zajęte a jak chce na marzec to dzw za 2 tygodnie bo teraz jeszcze nie mają rozpiski czy czegoś tam na marzec
chomiczek00000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 09:16   #1117
entertete
Rozeznanie

idealne ja piersią nie karmię, ale czy probowałaś smoczka, przytulaczka (misia, kołderki)??? O ile jeszcze jakoś zrozumiem zasypianie przy cycu to spanie mi się w głowie nie mieści kurka. Myślę, że wcześniej byłoby Ci łatwiej oduczyć, ale jeśli się tak nie stało to próbuj teraz jeśli chcesz zmiany. Na początek przy Tobie, ale bez cycka, potem bym próbowała obtulania główki (jak pisałam miś, kołderka, pielucha, żeby czuł się utulony,) no i smoka ewentualnie, mimo, że późno (jeśli ma taką potrzebę ssania). Nie dawaj za dużo płakać, ale nie dawaj od razu tego czego chce, "poddawaj się" po coraz dłuższym czasie (ale bez histerii). Najważniejsze są próby

Edytowane przez entertete
Czas edycji: 2011-01-10 o 09:27
entertete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 09:42   #1118
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

niezawsze Ty jestes rodowitą warszawianką prawda? Moja ulubiona piosenka ostatnio: http://www.youtube.com/watch?v=Ty-3S...layer_embedded Teledysk jest genialny.
Stary 2011-01-10, 09:44   #1119
alisa32
Raczkowanie

WITAJCIE DZIEWCZYNY

długo sie niodzywałam bo poprostu brak czasu dzieci rodzina itd nawet widze ze niema mnie juz na liscie no ale moze któraś jeszcze mnie pamieta a mam problem dlatego chcia labym zaczerpnac wszej rady jesli bedziecie tak dobre a wiec moja córka nza 10 dni skonczy 5 miesiecy a od kilku nawet mozna powiedziec od miesiąca niechce jesc mleka przez cały dzien udaje mi sie jej wcisnac tylko w nocy przez sen 2 razy a wdzien to musze kombinowac to budyn zupka i niewien co jeszcze troche mnie to martwi pytałam lekarza dlaczego powiedział ze pewnie jej wystarcza to co je a ja sie tym bardzo martwie poradzcie cos
alisa32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 09:45   #1120
itakasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anuszka1401 Pokaż wiadomość
Cześć Iga dziś nie obudziła się w nocy. Jeszcze śpi Zaczęła się strasznie rozkopywać, muszę kupić większy spiworek, bo ten który mam robi się za krótki.
to jak u nas, tyle ze Zosia sie budzi jak dziewczyny ida do szkoly. a w sobote kupilismy nowy spiworek bo wyrosla z poprzedniego. i obnizylismy lozeczko bo juz jej nie ufam
Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
Idealne zrob mu na modyfikowanym, nic mu sie nie stanie przeciez jesli nie udaje Ci sie sciagnac.
dokladnie, Zoska je poprostu mleczno-ryzowa. nie mam czasu na zabawe z laktatorem.
Cytat:
Napisane przez chomiczek00000 Pokaż wiadomość
moja dziewczynka:
jejku jak slicznie, piekna buzienkai t spineczka. my mamy troszke wloskow i chyba musze kupic jakas spineczke do zdjecia
idealne
hm, z tego co pamietam to u was tak bylo od poczatku ze spedzaniem czasu przy piersi. ciezko cos teraz doradzic potrzeba drastycznej zmiany nawykow ale nie wiem czy chcesz tego. i prosze pokaz twoje pociechy
Siala
ja cie strasznie strasznie tulamale chyba bedziesz zagladac

wczoraj napieklam pączkow, wyszly pyyyszne, duzo lepsze niz na sylwka. zaprosilam rodzicow, zeby ich troche rozweselic. tak mi zal taty
Stary 2011-01-10, 09:47   #1121
scoobs
Rozeznanie

Agravka, dzieci tak chyba nie raz maja. U nas tez tak bylo, ze Alex sam zasypial przez jakis czas, a po tem mu sie odwidzialo. Przez pare nocy musielismy go usypiac, nawet przynoszac na dol na lezaczek. A potem znowu jakos sie nauczyl. Dostaje smoczka, przez jakis czas nakrywalam mu oczy i tak zasypial, teraz czasem usnie a czasem ide do niego przytulic sie i dopiero wtedy. Oby te dzieci sie w koncu nauczyly!
scoobs jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-10, 10:00   #1122
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

itakasia dziękuje za przepis, sałatka wyszła przepyszna i wszystkim smakowała. Nie dałam boczku bo juz nie zdążyłam usmażyć. Wyszedł mi wielki gar i wszystko poszło.
Stary 2011-01-10, 10:13   #1123
itakasia
Zakorzenienie

Martusia
bardzo sie ciesze, ja tez ja lubie
Stary 2011-01-10, 10:15   #1124
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
moja dziewczynka:
fajnia i ta spineczka TEz mojej kupilam do zdjec

Cytat:
Napisane przez marta_d1 Pokaż wiadomość
niezawsze Ty jestes rodowitą warszawianką prawda? Moja ulubiona piosenka ostatnio: http://www.youtube.com/watch?v=Ty-3S...layer_embedded Teledysk jest genialny.
wlasnie obejzalam i weszlam na wizaz i to wkleilas Kawalek jest swietny!

Kasiu
Ty juz jesz slodycze ?

Maciuś
Stary 2011-01-10, 10:34   #1125
itakasia
Zakorzenienie

niezawsze
tak, od swiat
Stary 2011-01-10, 10:37   #1126
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez itakasia Pokaż wiadomość
niezawsze
tak, od swiat
Ja zaraz ide na ciacho na spacer z kolezanka i dziecmi, ale nie pochlaniam slodyczy tak duzo jak karmilam juz.

Maciuś
Stary 2011-01-10, 10:54   #1127
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

niezawsze no świetny Tekst brzmi bardzo współcześnie a przecież to taka stara piosenka.
A zmierzyłam sie i mam 104 cm.

Ja sie muszę wziąć za siebie, bo za dużo jen słodyczy. Maz kupi mi wagę na urodziny to może to mnie zmobilizuje No i cce znowu zacząć chodzić na aerobik.
Stary 2011-01-10, 10:57   #1128
agravka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez scoobs Pokaż wiadomość
Agravka, dzieci tak chyba nie raz maja. U nas tez tak bylo, ze Alex sam zasypial przez jakis czas, a po tem mu sie odwidzialo. Przez pare nocy musielismy go usypiac, nawet przynoszac na dol na lezaczek. A potem znowu jakos sie nauczyl. Dostaje smoczka, przez jakis czas nakrywalam mu oczy i tak zasypial, teraz czasem usnie a czasem ide do niego przytulic sie i dopiero wtedy. Oby te dzieci sie w koncu nauczyly!
dziekuje za pocieszenie...mam nadzieje, ze bedzie lepiej
agravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 11:44   #1129
idealnecialo
Zadomowienie

Cytat:
idealneciało właśnie miałam napisać prawie to samo co marta. A tak poza tym to ja karmię piersią i Weronika już się tak 'ustawiła' że nie je częściej niż 3-4godz, przeważnie trwa to z 10-15 min i pojedzona. A zasypia ryadko z cycem.
no to ci zzdroszcze...

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
Napisane przez entertete Pokaż wiadomość
idealne ja piersią nie karmię, ale czy probowałaś smoczka, przytulaczka (misia, kołderki)??? O ile jeszcze jakoś zrozumiem zasypianie przy cycu to spanie mi się w głowie nie mieści kurka. Myślę, że wcześniej byłoby Ci łatwiej oduczyć, ale jeśli się tak nie stało to próbuj teraz jeśli chcesz zmiany. Na początek przy Tobie, ale bez cycka, potem bym próbowała obtulania główki (jak pisałam miś, kołderka, pielucha, żeby czuł się utulony,) no i smoka ewentualnie, mimo, że późno (jeśli ma taką potrzebę ssania). Nie dawaj za dużo płakać, ale nie dawaj od razu tego czego chce, "poddawaj się" po coraz dłuższym czasie (ale bez histerii). Najważniejsze są próby
Smoka gryzie. przytulanie do czegos tez nic nie daje.

On tak sie drze, ze po ponad godzinie darcia ulegam, przeciez tyle to za duzo. A noszenie nie pomaga, tzn na rekach tez jest w stanie czasem zasnac, ale w pozycji pionowej. No w wozyku to juz graniczy z cudem. bylo tak ze kladlam, ryczal ponosilam znow kladlam i wozilam i tak pare razy az zasnal, ale potem zasypial pare razy u tesciowej na rekach (na lezaco! szok!) i teraz nie chce w wozyku, ostatnio podnosilam i kladlam go 15 razy i juz nie uspakajal sie na rekach tylko darł sie jak w panice jakiejs.

CZasem robie tak ze jak zasnie przy jedzeniu i juz budzenie nie pomaga by pil dalej to zabieram po cichu cyca, ale on wtedy wlasni sie najczesniej budzi i jest ryk i tylko cyc uspakaja.

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ----------

Cytat:
Napisane przez itakasia Pokaż wiadomość
dokladnie, Zoska je poprostu mleczno-ryzowa. nie mam czasu na zabawe z laktatorem.

idealne
hm, z tego co pamietam to u was tak bylo od poczatku ze spedzaniem czasu przy piersi. ciezko cos teraz doradzic potrzeba drastycznej zmiany nawykow ale nie wiem czy chcesz tego. i prosze pokaz twoje pociechy
hmm wlasnie nie wiedzialam ze karmione piersia mozna z modyfikowanym dawac kaszki.. wiadomo ze wolalabym na swoim dawac. Dobrze ze nie musze isc do pracy, bo co bym zrobila bez odciagania...

masz mnie na nk? tam sa zdj, tak ogolnie to wolalabym byc w miare "anonimowa". Duzo pisze to o swoich problemach, wolalabym by ktos znajomy tego nie znalazl.

TYlko jak tą zmianę przeprowadzić. Samo jak zasnie przy cycu nie przeszkadza mi, byle by nie chcial przez cale spanie wciągać sobie cyca.[COLOR="Silver"]

Edytowane przez idealnecialo
Czas edycji: 2011-01-10 o 11:52
idealnecialo jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-10, 11:47   #1130
roztrzepaniec989
Rozeznanie

idealne ja miałam problemy z odciąganiem :/ Nie dość, że bardzo mnie to bolało to jeszcze praktycznie wcale mleko nie leciało :/ (udawało się nakapać 5ml albo i nie) Pomogło częste odciąganie i częstsze picie Nadal czasem poboli, ale teraz zazwyczaj udaje mi się ściągnąć całą butelkę (120ml)
Stary 2011-01-10, 12:00   #1131
idealnecialo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agravka Pokaż wiadomość
idealne-a moze masz malo pokarmu?
ementualnie do glowy mi przychodzi te kryzyz laktac.. Bo maly ladnie przybiera na wadze. No chyba ze nie dociaga sobie bo przysypia albo tak poprostu sam sie od jedzenia odrywa no i potem za pol godz znow glodny? hmm

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość
idealnecialo pierwszy raz slysze zeby kleik na samej wodzie robic to samo z kaszka ryzowa! co ty go chcesz odchudzic? takie jedzenie nie bedzie wartosciowe pod zadnym wzgledem bo wszystko co wartosciowe zawiera mleko czy to twoje czy mm
ale najpierw on dostal mleko, cyca wypil az mial dosc, potem zrobilam ten kleik by dodatkowo sie nim dotkał i dostal jeszcze tego deserku troche, to tak jakbym mu zagescila wlasne mleko albo deserek tyle ze dostal oddzielnie to wszytko, no ale jedno po drugim.
Stary 2011-01-10, 12:09   #1132
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

idealne a jaki masz laktator? I jesli chcesz to możesz podawać mm, przeciez to mleko nie trucizna. Ja myślę, że synek sie nie najada dlatego tak sie budzi wieczorem i zasypia po 24. Powiem Ci, ze to strasznie późno jak na takie male dziecko. A do której spi?
Napisz jaki jest Wasz plan dnia to może uda sie nam jakos pomóc.
Co do zabawiania Gabrysia to może córcia Ci pomoże. Takie maluszki potrafią sie dogadać. Wiadomo, że musisz ich pilnować ale w między czasie cos sobie zawsze zrobisz. A próbowałaś go posadzić w foteliku? Bedzie Cie widział i obserwował jak gotujesz czy sprzątasz. Franek np uwielbia siedzieć ze mną w kuchni jak myje garnki czy gotuje albo w łaziece jak wieszam pranie.
Stary 2011-01-10, 12:11   #1133
entertete
Rozeznanie

idealne jak podasz mejla na priv to mogę Ci wysłać "jezyk niemowląt" (to dawno czytałam, na samym początku, ale coś o spaniu było) i książkę o zasypianiu (jakaś amerykańska też). Rady tam może nie są do stosowania dosłownie (bo jest tam metoda płaczowa np.), ale może coś do wykorzystania się znajdzie.
entertete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 12:29   #1134
idealnecialo
Zadomowienie

Cytat:
idealneciało a czemu nie dajesz mu po całym słoiczku. Jeśli masz juz sprawdzone warzywka to dawaj mu caly sloik, bo kilkoma lyzeczkami to sie nie naje. Albo gotuj mu zupki i dawaj tyle ile wynosi porcja w słoiczku albo wiecej jeslli bedzie chciał. Co do rytmu dnia to może nie pozwalaj mu na drzemkę o 19, bo nie dziwie sie, że zasypia na noc tak późno. Może o tej 19 zafunduj mu kapiel, troce zabawy a potem daj mu mleko z kleikiem i jak sie porządnie naje to może zasnie na noc.
Tzn dostawal po paru lyzczkach a teraz juz pol sloiczka. Wiem ze to już "wyprobowane" jak nic mu nie bylo, ale nie chcial tak duza iloscia nadal obciazac jego brzuszka. Tak jak deserkiem, moze jabłuszko z banankiem nic mu nie zaszkodzilo, ale moze jakby mu potem nagle dała całe to moglby miec rozwolnienie albo wzdecia. wiec dlatego chcialam po troche wiecej wiecej az dosc do calego.

A co do drzemki, to czasem nie koniecznie jest 19, np 20/21 a czasem nawet 22. Pospi sie budzi. Np o 23 i nie spi z godizne poltorej. To jest to. Bywa ze np o 21 kąpiel, po kapieli cyc, zasypia spi, np godzine i ptoem znow pobudka. i co wtedy zrobic. rytual sie powtarza. A probuje go czasem przetrzymac, ale wtedy jest taki placz, oczy sie zamykaja, ziewa, zlosci sie nie chce sie nawet nosic.
I dlatego u mnie jest to problem, ze juz nie wiem jak to załatwic.. jeszcze mysle o tym ze moze rano nie czekac az sam sie obudzi tylko o stalej porze go budzic.. choc dzis o 8 jadl cyca do 10 jeszcze spal a potem znow 11:45 spal 4o min. oczywiscie po napiciu sie cyca, zasnal z nim w buzi, potem wypuscil i tak spal mi na rekach.

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Cytat:
idealne a jaki masz laktator? I jesli chcesz to możesz podawać mm, przeciez to mleko nie trucizna. Ja myślę, że synek sie nie najada dlatego tak sie budzi wieczorem i zasypia po 24. Powiem Ci, ze to strasznie późno jak na takie male dziecko. A do której spi?
Co do zabawiania Gabrysia to może córcia Ci pomoże. Takie maluszki potrafią sie dogadać. Wiadomo, że musisz ich pilnować ale w między czasie cos sobie zawsze zrobisz. A próbowałaś go posadzić w foteliku? Bedzie Cie widział i obserwował jak gotujesz czy sprzątasz. Franek np uwielbia siedzieć ze mną w kuchni jak myje garnki czy gotuje albo w łaziece jak wieszam pranie.
Mialam z akuku, moja szwagierka tez ma i caly czas odciaga i jest zadowolona no ale mi sie zepsul, choc nie mialam okazji specjalnie go wyprobowac, mama elektryczny z baby ono, z niego nic nie leci, a teraz mam reczny z lakta plus, bo tylko taki byl na szybko w aptece, przed wyrywaniem zeba, wtedy tez odciagnelam 20 ml :/

Mały spi z reguły do 8-9 , no dzis dostal cyca i spal dalej do 10, wiec dosc dlugo. tylko ze niewazne o ktorej wstanie to i tak za jakis czas idzie znow spac, tzn znow placze, marudzi i zasypia przy cycu, no a jakby nosila go moj tesciowa to zasnie u niej na rekach, mimo ze bez cyca (ale tylko u neij zasypia tak)

Plan dnia? NIe mamy planu. Ogolnie wstajemy ok 9, ok 12-13 jest obiad-tesciowa podsyla, ok 14-15 i "duza" spac. No malym czesto sie kladziemy jak duza idzie spac tez do lozka z cycem i spimy razem jak sie on juz naje. to taka dluzsza drzemka jego. choc czesto ok 12 tez sopbie lubi robic ponad godzinna. duza do spania na noc klade 21 czasem 22 jezeli pozniej po drzemce wstanie. NIe mam jak zajac sie domem, maly czasem chwile polezy w wozyku to pomyje szybko naczynia po sniadaniiu, a pteom to juz nie ejst takie proste. Maz tylko sie zloscil ze nawet nie idzie tu nikogo wprowadzic do goscinnego bo ciagle balagan. Ale coz ja moge za to, mowie mu ze ma wziac malego na 2 godz i wtedy sprobowac cokolwiek z nim zrobic. Bo wiem jak to wyglada, lezec nie siedziec nie, bawic nie, troche na rekach ponoscic to tak, ale przeciez caly dzien nie idzie na rekach dzwigac, zreszta co idzie wtedy z nim na rekach tez zrobic jedna reka.
Stary 2011-01-10, 12:44   #1135
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

idealne a jak bys mu kapieli dała butle z mm i np kleikiem? Ja mysle, ze on sie tak budzi bo sobie nie dojada, moze jest malym leniuszkiem i nie chce mu sie ciagnac?Ja tez karmie piersia i mm. Co do słoiczków to jesl nic mu po nich nie ma to dawaj mu po calym, czemu miał by mieć problemy? On jest juz duzy, ma prawie poł roku. Ogólnie dobrze jakbys miała stale pory np obiadku i na pewno kapieli i karmienia na noc no i spania nocnego. A ze smoczkiem nie zasnie. Ja czasem robiłam tak, ze jak puścił cyca to dawałam smoka i sobie ssał. On traktuje Twoje piersi jak smoczek. Moze faktycznie " jezyk niemowlat" cos Ci podpowie.

Edytowane przez marta_d1
Czas edycji: 2011-01-10 o 12:46
marta_d1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 12:46   #1136
glooria
Raczkowanie

tak kaszkę i zupki podaję łyżeczką od 4 m-ca bo jak była na piersi to nie chciała butelki

co do Gabrileka to współczuję nie wiem co bym mogła poradzić ale na pewno mozes robić kaszki czy kleik na modyfikowanym
a co do usypiania próbuj metodą podnoszenia i kładzenia u mnie pomogło ale naprawdę nie mogłam sie odezwać nawet słówkiem bo od razu było wszystko od nowa
i otulałam zawsze spi w kocyku od małego pomaga nawet przy rozkopywaniu kocyk składam jak rożek i zasypia
glooria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 13:18   #1137
idealnecialo
Zadomowienie

Cytat:
Mialam z akuku, moja szwagierka tez ma i caly czas odciaga i jest zadowolona no ale mi sie zepsul, choc nie mialam okazji specjalnie go wyprobowac, mama elektryczny z baby ono, z niego nic nie leci, a teraz mam reczny z lakta plus, bo tylko taki byl na szybko w aptece, przed wyrywaniem zeba, wtedy tez odciagnelam 20 ml :/

Mały spi z reguły do 8-9 , no dzis dostal cyca i spal dalej do 10, wiec dosc dlugo. tylko ze niewazne o ktorej wstanie to i tak za jakis czas idzie znow spac, tzn znow placze, marudzi i zasypia przy cycu, no a jakby nosila go moj tesciowa to zasnie u niej na rekach, mimo ze bez cyca (ale tylko u neij zasypia tak)

Plan dnia? NIe mamy planu. Ogolnie wstajemy ok 9, ok 12-13 jest obiad-tesciowa podsyla, ok 14-15 i "duza" spac. No malym czesto sie kladziemy jak duza idzie spac tez do lozka z cycem i spimy razem jak sie on juz naje. to taka dluzsza drzemka jego. choc czesto ok 12 tez sopbie lubi robic ponad godzinna. duza do spania na noc klade 21 czasem 22 jezeli pozniej po drzemce wstanie. NIe mam jak zajac sie domem, maly czasem chwile polezy w wozyku to pomyje szybko naczynia po sniadaniiu, a pteom to juz nie ejst takie proste. Maz tylko sie zloscil ze nawet nie idzie tu nikogo wprowadzic do goscinnego bo ciagle balagan. Ale coz ja moge za to, mowie mu ze ma wziac malego na 2 godz i wtedy sprobowac cokolwiek z nim zrobic. Bo wiem jak to wyglada, lezec nie siedziec nie, bawic nie, troche na rekach ponoscic to tak, ale przeciez caly dzien nie idzie na rekach dzwigac, zreszta co idzie wtedy z nim na rekach tez zrobic jedna reka.

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Cytat:
idealne a jak bys mu kapieli dała butle z mm i np kleikiem? Ja mysle, ze on sie tak budzi bo sobie nie dojada, moze jest malym leniuszkiem i nie chce mu sie ciagnac?Ja tez karmie piersia i mm. Co do słoiczków to jesl nic mu po nich nie ma to dawaj mu po calym, czemu miał by mieć problemy? On jest juz duzy, ma prawie poł roku. Ogólnie dobrze jakbys miała stale pory np obiadku i na pewno kapieli i karmienia na noc no i spania nocnego. A ze smoczkiem nie zasnie. Ja czasem robiłam tak, ze jak puścił cyca to dawałam smoka i sobie ssał. On traktuje Twoje piersi jak smoczek. Moze faktycznie " jezyk niemowlat" cos Ci podpowie.
smoka do tej pory ssac nie umie tylko gryzie a czesto probuje. no i z butla to samo gryzie nie ssie, nawet jak czuje w niej moje mleko

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

Cytat:
Napisane przez roztrzepaniec989 Pokaż wiadomość
idealne ja miałam problemy z odciąganiem :/ Nie dość, że bardzo mnie to bolało to jeszcze praktycznie wcale mleko nie leciało :/ (udawało się nakapać 5ml albo i nie) Pomogło częste odciąganie i częstsze picie Nadal czasem poboli, ale teraz zazwyczaj udaje mi się ściągnąć całą butelkę (120ml)
no to moze bym musiala sprobowac w ten sposob

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-10, 13:20   #1138
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez idealnecialo Pokaż wiadomość

smoka do tej pory ssac nie umie tylko gryzie a czesto probuje. no i z butla to samo gryzie nie ssie, nawet jak czuje w niej moje mleko
Dziewczyny tez miałay problem z karmieniem butelka, ale w końcu sie udało. To jak nie chce z butli to może łyżeczką?
Masz bardzo ciężką sytuacje, chyba nie wiele sie zmieniło odkąd Gabrys sie urodził. Między naszymi synkami jest 3 dni roznicy. Napisze Ci jak u nas to wygląda tak mniej więcej. Zaczne od nocy. Kąpiel ok 19.30, o 20 butla z mm teraz juz je ok 230ml ( ja nie daje kleiku bo u nas sie to nie sprawdza), zasypia w łóżeczku dość szybko, spi do 1 czasem 2 potem niestety sie wybudza i biore go do siebie, budzi sie na jedzenie ok 4/5 rano, zjada 180 mm i spi tak do 8, dostaje moje mleko i piers, bo nie odciagam wystarczająco na 1 porcje, Lezymy sobie do 9/9.30. Wstajemy przebieram go w ciuszki dzienne, ja sie myje, jem sniadanie, włączam neta, on sie bawi w lózeczku, czasem siedzi w foteliku, lezy na kocu. Ok 12/12.30 zupka i spacer. Jak nie idziemy na spacer to po 12 ma drzemke ale tylko ok 20 minut. Wstaje zabawa, ok 15 cyc, zabawa i ok 17 butla z mm 180, drzemka ale budze go maksymalnie o 18.30. Do kapieli zabawa. Oczywiście jak gdzieś wychodzimy z nim to nie zaburzam mu tych stalych godzin jedzenia czy spania.
A chodzisz na spacery, spi sobie wtedy?

Edytowane przez marta_d1
Czas edycji: 2011-01-10 o 13:21
marta_d1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-10, 13:45   #1139
idealnecialo
Zadomowienie

Wiesz dodatkowo co do butelki to naweet jakby sie udalo mu pić to n ie chciałabym mu dawać mm. Uwielbiam karmić i chciałabym by pił tylko cyc nie butle wiec pewnie nie umialabym sie zmusic by dac mu mm.

Tak na spacerkach spi. teraz ma ich dosc malo bo dlugo meczyl mnie wirus jelitowy i nie bylo szans. teraz na nowo by trzeba wprowadzic spacerki. No a jak byly wielkie mrozy albo wiatr to bylismy naprwde krotko, bo nawet starsza wolala ze zimno. Zasypial a w domu za chwilke sie budzil.
Stary 2011-01-10, 13:59   #1140
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez idealnecialo Pokaż wiadomość
Wiesz dodatkowo co do butelki to naweet jakby sie udalo mu pić to n ie chciałabym mu dawać mm. Uwielbiam karmić i chciałabym by pił tylko cyc nie butle wiec pewnie nie umialabym sie zmusic by dac mu mm..
To nie wiem co Ci poradzic. Ja bym tak nie mogla funkcjonować. U mnie wyglądało tak na samym początku, ze malo mogłam zrobic. Ale dom trzeba posprzątać, obiad ugotować a Ty masz jeszcze 1 dziecko. Jak sie nia zajmujesz?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości