|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Który weekend wakacyjny najbardziej Ci pasuje? | |||
23-24.07 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 29,41% |
30-31.07 |
4 | 23,53% |
6-7.08 |
3 | 17,65% |
13-14.08 |
1 | 5,88% |
20-21.08 |
3 | 17,65% |
27-28.08 |
1 | 5,88% |
Głosujący: 17. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1171 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kolki poszły w zapomnienie, idą ząbki-jest ślinienie.Mamy Lipiec-Sierpień 2010
idealne, ja Cię nie znam, ale naprawdę współczuję, bo ja miałam sajgon jakoś tak w 4 miesiącu, no nie mogłam się ogarnąć, mimo że kolki przeszły, były problemy z zasypianiem, marudzenie itd.
I Ci powiem, że musisz się ogarnąć kobieto najpierw sama, bo jak Ty nie będziesz spokojna i poukładana to wszystko będzie do d. Co do spania to ja osobiście spać w hałasie albo mniejszym albo większym nie znoszę, więc mojej Małej tego też nie funduję. Wydaje mi się , że u Ciebie może częściowo taka sytuacja zaistniała, bo wkradł się spory chaos. Nie ma stałych mniej więcej pór jedzenia, spania, zabawy itd. Popraw mnie , jeśli się mylę. Ja miałam kiedyś problemy z usypianiem Małej, nie chciała i tyle, płacz był, ryk nie do opanowania. Teraz robię tak, że jak wstaje to je albo i nie - jak nie ma ochoty na siłę nie pakuję, zje jak zgłodnieje - potem bawi się ze mną około 2 godzin, tzn. leżymy na macie, spacerujemy po domu, zabawy z lustrem, a często siedzi w leżaczku i jak jestem w kuchni czy łazience i coś robię to ona jest ze mną, gadam do niej cały czas, jak biorę prysznic to macham zza drzwi kabiny, uwielbia jak suszę wlosy suszarką - gapi się wtedy jak urzeczona ![]() U nas sprawdza się metoda dwa na dwa - 2 godz. drzemki potem 2 godz. zabawy. Może spróbuj troszkę poukładać Wasze dni? Trzymaj się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1172 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Kolki poszły w zapomnienie, idą ząbki-jest ślinienie.Mamy Lipiec-Sierpień 2010
Cytat:
Owszem wiem ze jest zazdrosna, wiec staram sie jej mowic jaka jest super siostra jak gabrys ja lubi i kocha, ze jest moja mala dziewczynka i czesto ja caluje i przytulam i nawet bawie sie z nia jak z nim (bo przeciez on tylko tak sie bawi teraz) ze łaskocze ja glowa po brzuchu, czy robie jej pisze pani an maszynie po pleckach. Takze sprawiedliwosc jest. Aczkolwiek zawsze mogloby byc lepiej i moglaby dostawac jeszcze wiecej czasu. moze bedzie latwiej ajk maly podrosnie i bedzie sie znami bawil. Odciagalam i probowalam dawac bo mialam zeby wyrywane wiec chcialam miec mleko by nie karmic przy znieczuleniu z jedno karmienie ominac. No ale odciaglam 20ml wiec bylo mi zal mleka wiec chcialam dac, kiedys znow pare razy musialam mu dawac jakis lek, i chcialam z mlekiem podac. Wiec nie to ze nie chce butelka tylko nie chce mm. A butelka tez nie koniecznie musze karmic ale jak widac czasem w awaryjnych sytuacjach moze sie przydac jak wyrywanie, a czeka mnie kolejne. Nie twierdze ze kobety dajace mm robia to dla siebie i spokoju. Twierdze ze wole juz karmic jak karmie niz miec JA wiecej spokoju czy jakies ulatwienie. Dostal raz cyca potem kleik i troche deserku, A jak dostawal obiadek to zapil cycem. No a kleik z woda bardzo mu smakowal az sama sie zdziwilam ze chcial ciagle jeszcze. Ja sie wcale nie złoszcze, tylko poniekąd wyszlo ze robie wszystko zle i wszystkich krzywdze no i jakby nie bylo kręce. A ja tylko wlasciwie szukalam odp czy jak sie jest na piersi czy mozna dac dziecku kaszke ktora ma w sobie mleko. Bylam ciekawa czy ktos tez mimo ze karmi nie umie odciagac, i moze ma jakas rade na to, bo moze zle to robie po prostu. No i myslalam ze ktos mial ze dzidzia chodzila pozno spac i sie przestawila sama albo komus udalo sie jakos przestawic. Poddalam watpliwosci ze moze mam kryzys laktacyjny kolejny ze maly znow tak wisi, lub czy moze to wina wychodzacych zabków i sobie ssaniem masuje dla złagodzenia dziąsełka. I to chyba tyle. Tyle ze sie zawsze duzo rozpisuje wiec moze to dlatego. To dla spokoju może skonczmy temat. A ja obiecuje ze nastepny raz bede sie streszac i napisze tylko same konkretne krótkie pytani. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1174 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1175 |
Zadomowienie
|
Anoxa, mam nadzieję, że i moja córcia w końcu załapie butelkę. Dwie koleżanki poleciły mi TT, bo ich dzieci z innej nie chciały, więc jutro kupię.
Dziewczyny, czy to źle, że nie mam planu dnia? Wstajemy z Natalką między 10-11.30, przewijam ją, przebieram i zostawiam na łóżeczku przy włączonej karuzeli. Sama w tym czasie jem śniadanie, wchodzę na neta. Jak skończę biorę ją do dużego pokoju i sadzam z zabawkami na leżaczku i idę się umyć i ubrać. Do wieczora karmię ją, gdy jest głodna (nie mamy ustalonych godzin), w przerwach albo drzemie, albo się bawimy. Kapiel jest dopiero po 20tej, po kąpieli dokarmiam piersią i kłądę do łóżeczka. W nocy karmię 2-3 razy, ale zupełnie mi to nie przeszkadza, póki Natalka bezproblemowo zasypia. |
![]() ![]() |
![]() |
#1176 |
Rozeznanie
|
martysek, jak dziecko jest spokojne, zadowolone, nie placze bez powodu, nie marudzi, nie ma problemów z zasypianiem - to po co masz coś zmieniać?
Ja musialam wprowadzic, bo Małej ewidentnie nie pasowała anarchia ![]() ale mam koleżanki, które jada na totalnym spontanie ( karmią piersią), codziennie niemal kąpiel o której wypadnie o tej jest, spacery tez nieunormowane, spanie to w ogóle wolna amerykanka - a sa zadowolone, spokojne i szczęśliwe. Więc chyba zależy to od dziecka i jego charakteru. Moje tego potrzebuje. aha - no chyba że później mogą byc problemy, jak będzie większa, ale to juz nie wiem... |
![]() ![]() |
![]() |
#1177 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() jeżeli tylko ci i twojej dzidzi to nie przeszkadza to nie widzę problemu, jak ja karmiłam piersią to zgadzał się tylko rytm jedzenie spanie zabawa i tak w kółko zero organizacji godzinowej w końcu pierś na żądanie a przy mm troche sie zmienilo na spanie jedzenie zabawę i że je na konkterne godziny ![]() ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- z ciekawości ![]() Jakie mleczko piją wasze dzieciaczki: bebiko ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli chodzi o butelke to u nas przy karmieniu piersia i jednoczesnie butla nie bylo problemu przy butelkach z mam baby bo ksztalt smoczka jest przyblizony do ksztaltu sutka http://www.baby99.co.uk/f-5/75175096...Teat---2pk.jpg a co do tego planu dnia to nie tak do konca go nie masz bo z tego co czytam rano i wieczorem wykonujecie podobne czynnosci kazdego dnia mysle ze przy karmieniu piersia ciezko ulozyc taki godzinowy plan dnia bo karmienie jest na zadanie przy mm jest latwiej ja mysle ze dzieci powinny miec wszystko poukladane aby wiedzialy kiedy czas na jedzenie kiedy na zabawe a kiedy na spanie tym bardziej ze z czasem bedzie roslo i jaki kolwiek plan bedzie co raz trudniej wprowadzic choc mam znajoma ktora karmi mm i nie ma planu mala je spi i bawi sie kiedy akurat sie uda ![]()
![]() |
#1179 |
Zadomowienie
|
zdjęcia wkleję jutro, obiecuję
![]() właśnie przeszukałam całą chatę od góry do dołu i wygląda na to że mój małż zabrał ze sobą do pracy wszystkie kable usb i nie mam jak podłączyć aparatu do kompa ![]() ![]() tylko jakoś tak po południu bo na 14 idziemy do szpitala na ostatnie już badanie bioderek, to już w sumie tylko tak pro forma, bo już tyle razy mu sprawdzali i wszystko było ok, no ale dostałam zaproszenie to skorzystam ![]() ![]() ![]() ![]() martysek - ja w sumie też nie mam tak super poukładanego dnia, trzymam się najmocniej czasu kąpieli i kładzenia spać na noc, no i teraz doszła pora obiadowa, kiedy mały dostaje słoiczek, a poza tym to spacer jest albo nie (a jak jest to zależy jak się ułoży, czasem do południa, czasem już po ciemku), a cycem karmię jak jest głodny, i mnie to odpowiada i Patrykowi najwyraźniej też ![]() ![]()
#1180 |
Rozeznanie
|
http://www.youtube.com/watch?v=3rA-W...eature=related
takie coś kupiłam dziś, ale nie wiem, czy sobie czy dziecku ![]() nie wygląda tak śmiesznie jak na żywo, w sklepie się prawie posikałam ze śmiechu, a cała obsługa razem ze mną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1181 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a gdzie je wyczaiłaś i jaki koszt |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1182 |
Zakorzenienie
|
ja mala karmie nanem1, za jakies 3 tygodnie przejde na 2. my tez w sumie nie mamy jakiegos konkretnego planu dnia. wszystko zalezy od tego o ktorej mala wstanie, ale ogolnie jak cos przestawia nam sie wszystko o godzine. ale zawsze staram sie zeby jedzenie bylo co 3 h zreszta mala jak jest glodna to strasznie steka no i oczywiscie kapiel zawsze miedzy 19-20. po kapieli zje i zasypia raz natychmiast a raz w ciagu 30 min. no i znowu wrocily cale przespane nocki
![]() pozazdroscilam wam dziewczyny nocnika ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1183 |
Zakorzenienie
|
Blanka jak zawsze śliczna. No i prasa na kibelku musi być
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1184 |
Zakorzenienie
|
bajka ale mala slodko na tym nocniku wyglada
![]()
#1185 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() super, widać że malutka ![]() ![]() kilka dni i się nauczy u nas jest teraz za każdym razem coś jak ją posadzę a sadzam często i wychodzi tak że zużywamy teraz max 2 pampersy w dzień i 1 w nocy chyba że niespodziewana kupka na miescie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1186 |
Zakorzenienie
|
dzieki dziewczyny za komplementy
![]() ![]() no wlasnie a jak wysadzac takiego malucha? tzn kiedy ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- zmykam spac, bo M. juz dawno chrapie a ja nadal przed kompem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1187 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jestem wdzieczna za rady, bardzo. Bo poprobuje je, napewno. Na poczatek bede probowac odciagac. Dostanie tez regularnie codziennie obiadek deserek i kaszke ktora ma w sobie mm (tzn bedziemy sie przyzwyczajac po lyzeczce) no i cyc na żądanie. A moze jak uda mi sie odciagnac wiecej to bedzei kaszka na moim mleku. Sprobuje tez ulozyc plan dnia, chyba bedzie bardzo szczeglowy, bo czesto rozne rzeczy pomijam albo odkladam itp. Moze uda mi sie go trzymac -mam ogromna nadzieje. No i to moze pomoze nam rozwiazac jakie problemy. Jak te zmiany nie dadza zadnych rezultatów to wtedy pomyślimy np mm, ale obyśmy nie musieli. (a po cichu mysle ze moze to ten kryzus jednak.. bo mam dziwnie twarda piers od dwóch dni, wiec moze maly jednak naciagnal sobie juz wiecej mleka? ktoz to wie ![]() ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- Cytat:
![]() ![]() A to ciekawe ze moj tez dlugo po kapieli byl padniety i spal do rana a teraz tez zje, poudaje ze spi i kukuryku ![]() Ale teraz to pewnie juz ci spi.. moj tez.. dostal dwa razy cyca a ja do roboty sie zabieram ---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ---------- dzwonilam po kilku bo nigdzie nie bylo miejsca i mowilam ze dziecko, ze karmie i ze na tabletkach itp no i wszyscy mowili ze nakarmic przed wyrwaniem trzeba a potem odciagac i wylewac i chyba 6 godzin czy cos. A w koncu poczekalam do nast dnia do mojego denysty i jeszcze przed nim odciagalam i wyszlo te marne 20.. no a on mi potem mowi ze bez problemu karmic, ze jest miejscowe, nie jest tego wiele. I nawet chyba slabsze dal bo szybko puscilo-a wtedy rewalo jak cholera i tylko ketonal pomagal i tez powiedzial ze spokojnie brac go jak trzeba i karmic, a inni znow mowili ze nie wolno ze odciagac i wylewac. wiadomo ze dostaje sie do mleka i nie ejst to za dobrze ale jak trzeba to trzeba. Bo w szpitalu co nam dawali po porodize? tylko ketanol.. wiec tym tez sie sugerowałam. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1188 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczynki
![]() ![]() Iga zaczęła strasznie wierzgać nogami i podciągać się za zabawki w bujaczku ![]() ![]() jaszczka ![]() bajka jaka Ona śliczniutka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1189 |
Zakorzenienie
|
anuszka to po cichu gratuluje
![]() a my dzisiaj mielismy najgorszy poranek od kad Hubert sie urodzil nie wiem co sie stalo przez pierwsze pol godz bylo ok a pozniej jazda przez poltorej plakal caly czas musialam go nosic lulanego na rekach i to nie pomagalo dostal virbulcol czy jak to sie tam zwie i teraz okolo godzine spi ale nie wiem co sie dzialo nigdy tak nie mielismy ani nic nowego nie jadl ani nie pil ani nic mozliwe ze to te gorne jedynki tak zadzialaly na niego?
![]() |
#1190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdzi kupilas? Bajka ale super fotki a Blanka sama juz tak ladnie iedzi? Maja jeszcze nie wklada stopek do buzi trzyma sie owszem, wygina je na wszystie strony, ale do buzi ![]() Anuszka zazdroszcze u mnie nic sie nie zmienilo po przejsciu na mm nadal co 3h ![]() Dzis przelozylam MAje do jej lozeczka po zasnieciu, po pierwszej pobudce dalej poszla spac w nim a po drugiej marudzila i mimo, ze nie od razu ja wzielam(probowalam glaskac, dawac smoka itp.)to wrocila do lozka i od razu zasnela, ciezko to widze, ale dzis drugie podejscie robimy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1191 |
Zakorzenienie
|
Nie dziękujemy
![]() niezawsze życzę wytrwałości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1192 |
Zakorzenienie
|
niezawsze ja Huberta dzisiaj o 1 w nocy wzielam do siebie bo cos poplakiwal przez sen ale to juz polowa sukcesu jesli choc troche spala u siebie u nas zazwyczaj biore maloego kolo 6-7 do siebie i dosypia do 8 no chyba ze tak jak dzisiaj jest to wczesniej
wlasnie mialam was pytac czy ktoras z mamusiek spi z dzidzia bo u nas to wyglada tak jak wyzej napisalam i troche mam wyrzuty ze maly nie jest przy mnie ale z drugiej strony wiem jak poznije ciezko oduczyc
#1193 | |
Zakorzenienie
|
anoxa ja robię tak jak Ty, jeśli Iga obudzi się np. o 6 to biorę ją do siebie, naje się i "dosypiamy" razem. Poza tym śpi w swoim łóżeczku.
---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- anoxa w sobotę robię imprezę urodzinową i spróbuję sałatkę z żołądkami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1194 |
Raczkowanie
|
cześć mamuśki.Wpadłam się przywitać i jednocześnie zameldować w kolejnej części.
popisałabym ale mojja mała łobuziara tRZASKA MI PO KLAWIATURZE i efekty same widzicie. Całuję was gorąco jm bhytyfvvZJJJNbb n - a to była Wiki
#1195 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry
Nie było mnie ponad tydzień chyba ale to wszystko przez choróbsko, którego mam serdecznie dosyć od wczoraj już drugi antybiotyk bo pierwszy nie pomógł do końca i dalej męczę się z zapaleniem odkrzeli do tego doszedł bół pleców i już mi się wogóle nic nie chce. Poza tym klawaitura mi w lapie szwankuje wiec pisanie to katorga dla mnie, ale zamóiłam nową mam nadziee, że szybko przyjdzie. A i jeszcze moje tabsy anty przesytały na mnie działać co tydzień miałam okrest przez tydz. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nocki dalej nie przespane bo nie chce spać cae noce tylko pobudka co dwie a potem już co godzinę. bajka1807 - Niunia super na nocniczku wygląda ![]() anuszka1401 - mam nadzieję, że nocki już będą super, w co w naszym przypadku chycba szybko nie nastąpi sorki za błędy ale ta klawaitura mnie wyprowadza z równowagi i tak już zachwianej. aaaa Alguien - śliczny avek
#1196 |
Zakorzenienie
|
anuszka mam nadzieje ze bedzie smakowalo
a tu wam wkleje Hubcia jak ciumkoli stopy a drugie z seri co zlego to nie ja ![]() PC230925.jpgPC090921.jpg
#1197 |
Rozeznanie
|
ojeju anoxa drugie foto zarombiste "are you talking to me?"
modro chyba dla siebie ![]() ![]() Ja na razie proste zabawki kupuję, ostatnio podpatrzona u koleżanki http://allegro.pl/magiczna-kula-tiny...394593571.html, bibulkowi się podobała, ale teściowa stwierdziła, że przez to, że nie ma takiej w domu ![]() Edytowane przez entertete Czas edycji: 2011-01-11 o 11:01 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1198 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1199 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#1200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Blanka jeszcxze sama nie siedzi. tylek jej wpadl gleboko do tego nocnika no i oparcie ja przytrzymuje. co do stopek to od kilku dni sama je sobie wklada. a co do spania z maluszkami. to ja mala zawsze w sumie biore do lozka jak moj maz wychodzi do pracy czyli cos kolo 6. wtedy dostaje flaszke i dosypiamy do 9 czasem 10. no chyba ze sie nie przebudzi to jej nie biore. dzisiaj byl wyjatek i wzielam ja po 4 bo zaczela stekac, |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:20.