|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2881 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
ja też nie
![]() A mój patrol urodził sie z kruczoczarnymi włskami i tez tż stwierdził że to nie jego bejbik (bo tz juz bielutki sie robi..a ma dopiero 28 lat)Cytat:
U an sojciec nie takie zmainy robił w budynku ... ![]() Cytat:
ze etz mój na takie coś nigdy nie wpadł ![]() ale to chyba dlatego, bo brodzik mamy ![]() Cytat:
Cytat:
polecam...bo posiadam i jestem baardzo zadowolona.. małemu nie chrypi juz tak i nie świszczey w nosku.. a wczesniej zawsze go to wybudzało Cytat:
ja daje ![]() Cytat:
z dwojka dzieci nie da rady A i okazało sie ze bede miała dodatkowe 2 tyg maciezynskiego tylko wkórza mnie to , ze nie moge juz wykorzystac urlopo wychowawczego z Domika..a został mi prawie rok ![]() Cytat:
![]() Cytat:
moj Domik niestety nie chce sie odpieluchować..za chiny ludowe nie siadnie na nocnik.. ![]() A jak sie wycwanił że hoho. jak zrobi kupśtala..leci po pieluche..nastepnie do łazienki kładzie recznik na podłogi i sie kładzie . za chwile woła "mama kaku" ![]()
|
|
|
#2882 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
a ja właśnie zaaplikowałam Matiemu czopka Viburcol....45 min darł się strasznie,nie pomagało noszenie,przytulanie,susz arka,nawet cycka nie chciał
no i po czopku się uspokoił i właśnie usnął wtulony we mnie...
|
|
|
|
#2883 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jednak już każdego dnia jest lepiej i w większości radzi sobie sam.Cytat:
Zazdroszczę tym co wracają do pracy, chociaż trzeba zostawić w domku maluszka!Pat zadbał o uroczy poranek Cytat:
Cytat:
Idę Małego położyć spać, bo już mu się ziewa.
|
|
#2884 |
|
Zakorzenienie
|
aneczka jaki masz nawilżacz?
---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- tifio-tak wiem,masz rację. Zawsze to lepiej,że Mati będzie z babcią niż z opiekunką |
|
|
|
#2885 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A my wysocy Ja 176, TZ 180 więc dziecko też duże rośnie Ja też już nie chce chwalić , ale jakoś nie mogę się powstzrymać ![]() Cytat:
Cytat:
|(chyba się wystraszył) I teraz 3 dzień bez jest znowu Cytat:
Cytat:
Franek 2 nockę miał super Usnął o 21 i wstaliśmy o 8.30 a jedzonko tylko dwa razy 3.30 i 6.30 ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Cytat:
|
||||||
|
|
|
#2886 | ||
|
Rozeznanie
|
hej mamusie,
ja od poniedziałku sama z małą więc nie mam wiele czasu na czytanie i pisanie. kurcze, muszę wam powiedzieć że jak tak się jest samemu z dzieckiem 24h to brakuje dodatkowej pary rąk. najgorzej jest wieczorem jak mała jest marudna, chce na ręce a tu trzeba kąpiel przygotować i do tego te no0ce z 5-6 pobudkami a po za tym tak smutno samemu. czy któreś oprócz mnie też tak często w nocy wstaje do dziecka??? czy tylko ja mam tak przechlapane. moja mała pięknie się rozwija ale zauważyłam że ma aktywniejszą lewą stronę. wszystko lewą łapką łapie. jak leży na brzuszku to też przeważnie tylko lewą rączkę podnosi. myślicie że to powinno mnie niepokoić? i jeszcze jedno pytanko. zezują wasze dzieci??? podobno na początku życia to normalne ale kiedy zezowanie powinno zniknąć. my mamy 3 i pól miesiąca i małej nadal czasami jedno oczko ucieka. fem co do nie zauważania niektórych na wątku, to chyba tak jak w życiu jest. ja jestem tu od niedawna i muszę przyznać że jak zaczęłam tu pisać to byłam mile zaskoczona że tak mnie tu przyjęłyście. na wielu forach nowi są ignorowani a tu od razu jakoś się udało zadomowić. gratulację. wiem jak się wyczekuje takiej tygodniowej kupy. moja córcia wczoraj po tygodniu ciszy 2 kupki zrobiła. cała rodzina się cieszyła jak mała tak długo kupy nie robi to każda rozmowa tel. od dziadków zaczyna się pytaniem "czy kupa była"Cytat:
Cytat:
idę dalej was nadrabiać
|
||
|
|
|
#2887 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do kolejnej ciąży ja pasuje I to nawet nie chodzi o to że źle się w niej czułam bo czułam się super Prawie nie miał dolegliwości Nie przytyłam bardzo ale może ot będzie egoistyczne ja nie wiem jak to by było z miłością do drugiego dziecka (teraz) tylko mnie nie zabijcie Ja bardzo długo czekałom na Franka , sporo się leczyłam i chce całą swoją miłość jemu oddać nie wiem czy mam jej tyle na kolejne dziecko ale za kilka lat pewnie tak No właśnie biorę drugie opakowanie Azali i murze iść do gina..a nie chce mi się bardzo ...i o fryzjera , ale tu mi się chce.. na sobotę się zapiszę Martucha pokazałam TZ zdjęcia z basenu Zanim Franek skończy 5 miesięcy (bo chyba do wtedy dziecko zamyka buzie pod wodą?) idziemy na basen Czyli koło marca
|
|
|
|
|
#2888 |
|
Zakorzenienie
|
waniliaania boroczek mam nadzieję że to nie po szczepieniu, obserwuj smyka,
co do słoiczków to i owoce i obiad daje na razie po pół słoiczka, powoli nigdzie mi się nie spieszy, jak daje słoiczek o 10 to dopija jeszcze 100 herbaty no i mu wystarcza na te 3 h kiedy dostaje obiadek (przeważnie i tak po tym śpi więc nie ma marudzenia) i po obiadku też 3 h wytrzymuje ale to na czuwaniu, bo normalnie po samym mleku 4h to standard a w nocy więcej, a co do kaszy mannej to tak jak wczoraj pisałam Pomi i Klarissie, do 50ml wody wrzącej dodaje łyżeczkę kaszy i mieszam z kilka sekund do rozpuszczenia się i zrobienia takiego gęstego kleiku (mieszam ciągle gotując) a potem tą kaszkę mieszam z połową słoiczka, łyżeczka kaszy mannej ma być na 100ml posiłku jak mam 50 wody plus pół słoika obiadku to zawsze jest te ponad 100jak będę już sama gotować, to będę do zupki gotującej się dawać kaszę, zagęszczając ją a potem miksować, ale póki co robię osobno i łączę aaneczka zapach jest uroczy.. podoba mi się pomysł z pożegnaniem pieluch ![]() Kalex dużo siły ci życzę i kciuki za was trzymam tifio oj, wierzę że na pewno dacie sobie rade, a Pat tak poranek po zbóju ![]() hagar mój jest starszy więc to mało miarodajne, ale od jakiegoś czasu je o wstaje w nocy tylko raz, no i już nie zezuje ale nie pamiętam kiedy przestał bo wiem że to robił...
|
|
#2889 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A Twój Dominik to niezły spryciarz Ale może zrób tak jak Ilona pisała, a nóż widelec podziała!A co do teściów, to wolę jeździć do nich niż do rodziców, ale jakoś teraz nie miałam ochoty nigdzie się ruszać. No i u teściów nie byłoby Wizażu! Cytat:
Cytat:
Franek śpi, a ja idę się wziąć za jakaś robotkę, bo znów dzień minie, a ja nic nie zrobię...
|
|
#2890 |
|
Wtajemniczenie
|
hehe... mi dzis sie snil porod, ze mi powiedzieli ze tamten to byl taki probny a teraz mam rodzic i bede miec wywolywany porod
masakra z tym snem
|
#2891 | ||
|
Zadomowienie
|
mam taki
http://allegro.pl/nawilzacz-powietrz...402487392.html Eveliouses kupiła tez taki bo jej poleciłam i z tego co pisała kiedyś tez jest zadowolona.. Cytat:
moze on nie chce siadac na nocnik bo jest stary..jeszcze po synku siostry ![]() myslałam kupić taki http://allegro.pl/fisher-price-nocni...399406261.html tylko boje sie tyle kasy wydawac jak sie nie sprawdzi ![]() Dziekuje za rady spróbowac nie zaszkodzi Cytat:
zwłąszcza do zdięć Przykro mi kochana ze tak musisz sie w nocy męczyć a moze poprostu za dużo śpi w dzień?? Bo mój Patrol to 2-3 godzinki snu ma w dzien
|
|
|
#2892 |
|
Rozeznanie
|
IlonaN2 no my tylko na cycku jedziemy. z tym dokarmieniem przed snem to średnio, ona sama się dokarmia. kąpiemy ją ok 19.30 potem je i jest usypiane. ona bardzo długo zapada w głęboki sen. niby śpi ale co chwile się przebudza trzeba ją lulać albo leżeć przy niej trzymać rączki, wkładać smoka. każdego dnia jest inaczej, czasem trzeba w wózku albo na rękach usypiać. i tak przez ok 1.30-2.30 ma tak przerywany sen potem budzi się z rykiem to jej daje cyca i dopiero po tym cycku zasypia na dobre ale zazwyczaj po godzinie znów się budzi. potem różnie co godzinę, co półtora co dwie. masakra. nie wiem już co robić. ona jak była mniejsza to lepiej spała. też trudno było jej zasnąć ale jak już zasnęła to pierwszy cykl 3-4 h miała i w nocy ok 3 razy się budziła a teraz od jakiegoś miesiąca budzi się tak często. nie dość że noc mamy taką przerywaną to jeszcze wieczoru żadnego dla siebie nie mam
męczące to jest bardzo.aaneczka1984 ona w dzień ma tylko 3 drzemki po 30-40 min i jedną dłuższą na spacerze. w sumie też 2-3 h Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-01-12 o 11:19 |
|
|
|
#2893 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2894 |
|
Zakorzenienie
|
aneczka-dziękuję za odp
hagar-mój się budzi max 3 razy,ale i tak jestem niewyspana,więc podziwiam Cię,że dajesz radę tyle razy wstawać w nocy.A Twoja córeczka pije herbatki z butelki?bo z humany jest herbatka słodkich snów z m.in.melisą,może ona by pomogła jej zasnąć? a Mati wstał już po 30-min drzemce i uśmiecha się i gada do mnie,więc nie wiem co mu było teraz je i mam nadzieję,że uśnie jak zwykle na 2-3godziny |
|
|
|
#2895 | |
|
Rozeznanie
|
]
Cytat:
Kalex raz dałam jej herbatk uspokajającą z hipp niby po niej spokojnie zasnęła ale w nocy też się często budziła, jeszcze gorzej spała. wiem że ona nie koniecznie z głodu się budzi, ale nigdy nie mam pewności bo jak jest na cycu to przecież nie wiem ile zjadła poprzednio. już tak myślę żeby ją mm na noc karmić. u ciebie 2-3 h snu w dzień - zazdroszczę, u nas to marzenie Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-01-12 o 12:02 |
|
|
|
|
#2896 |
|
Zadomowienie
|
hagar1 już pisałam,że u nas też jest nieciekawie.Młoda je około 19:30-20:00 i potem jest maraton usypania.Usypiamy ją na rękach,bo inne próby na razie nie poskutkowały.I niby spi,ale jak ją odkładamy do łożeczka to ryk,no więc usypamy dalej i tak mijają godziny i czasem dalej nie da sie jej odłożyć,więc czędto jest tak,że śpi na klacie,albo u Tżta,albo u mnie....Na jedzenie sie co prawda tak często nie budzi,bo tlko 2,3, razy,ale za to ma często takie zrywy,że nagle zaczyna płakac i trzeba ją ululać i podać smoka i śpi dalej(chociaz i kilka nocy cąłkiem nieprzespanych nam się trafiło)...Nic Ci nie poradzę,bo sama sobie nie potrafię pomóc.Widzocznie trzeba jakoś przezyć ten okres
|
#2897 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2898 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas podonie - i wiek, i waga. Wczoraj zważyliśmy Natalkę na takiej domowej wadze i nam wyszło, że ma już 6,2 kg ![]() A widzisz, ciebie boli przy staniu, mnie przy kucaniu... a od niedawna jeszcze bardzo boli mnie w dole brzucha i tak się zastanawiam czy to nie jest aby przepuklina Co do snu to też niezły horror ![]() Cytat:
![]() Cytat:
To nieźle zaszalałaś! Ja muszę sobie kupić jakieś butki do chodzenia z wózkiem bo szkoda mi moich kozaków bo się niszczą, poza tym mają bardzo wysoki obcas i trochę głupio to wygląda... póki co chodzę w glanach, jak groźna mamuśka ![]() Cytat:
niż jak muszę wstawać. Na szczęście chyba wszystko nam wraca do normy - może faktycznie winne było gardziołko?Na Dzień Babci i Dziadka chyba dam jednym i drugim trochę zdjęć Natalki - wezmę i wywołam z tej okazji... albo ramkę z fotką? Sama jeszcze nie wiem... Cytat:
Cytat:
A dalej taka płaczliwa? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2899 |
|
Raczkowanie
|
bordowa-coś ci sie pomieszało bo ja nic takiego do pomi nie pisałam o budzeniu dziecka!
|
|
#2900 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Domik ma 30 stycznia 2 urodziny i wójki, ciotki, babki już pytają co kupić a mi jakoś sie nie widzi kolejna dostawa zabawek, wiec pomyslałąm ze mogli by nocnik kupić hihi a poźniej była by wielka prezentacja sikania ![]() Cytat:
A dziwne to..Domik tez lubiał byc klepany po dupci jak usypiał
|
|
|
#2901 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój Franek przez chorobę był noszony przez dwa dni żeby mu katar do płuc nie spływał i dzis się drze bo nie chce leżeć , spać w łóżeczku a jak go na ręce biorę to zadowolony Ale walczę i jak na razie 2"0 dla mnie bo dziecko po chwili płaczu śpi A teraz szamię spaghetti z tuńczykiem ..szybko i smacznie |
|
|
|
|
#2902 | ||
|
Zakorzenienie
|
Wczorajszy brak kupki okazał się jednak ciszą przed burzą
Dziś małe problemy brzuszkowe. Pascalek miesiąc temu zaczął mieć zatwardzenie. Robił po jednym bobku dziennie. Masakra. Od wzeszłego poniedziałku ma natomiast biegunkę, taką ze śluzem. Lekarz twierdzi, że jeszcze nie jest źle i nic mu nie zapisał. Wczoraj nie było nic, ani biegunki, ani niczego innego z tego otworka ![]() A dziś nad ranem ok. 3 w nocy zaczął się płacz i prężenie. Wyraźnie męczył go brzuszek. Nie dało się go uspokoić. Dałam mu SabSimplex i czopek z kminku. I ok. godziny 9.00 wystrzeliła z niego znowu biegunka z dużą ilością śluzu. Byliśmy potem na zakupach i był spokojny. Teraz od godziny znowu stęka i pojękuje. Widać, że znowu coś z brzuszkiem. Niby 1-2 kupki biegunkowe na dzień nie kwalifikują się do leczenia, powinno samo przejść. Ale kurna to już 10-ty dzień! A dziś wyraźnie cierpi. Nie wiem co robić. ![]() On jęczy tak jak przy zatwardzeniu, a każdy bąk poprzedzony jest jękiem. Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-01-12 o 14:00 |
||
|
|
|
#2903 |
|
Raczkowanie
|
a u nas chyba lekka poprawa z jedzonkiem.wczoraj już byłam tak zrezygnowana,że myślałam,że trzeba będzie do lekarza jechać.od wczoraj o 20 je już normalnie te swoje 180ml,a po obiadku 90ml.cieszę się jak głupia
![]() ale niestety jak to zwykle z życiu bywa coś kosztem czegoś...miał dzisiaj chyba z 6 pobudek w nocy.zapomniałam już jak to jest...hagar współczuję Ci no i teraz w dzień kolejna walka,bo on bardzo lubi leżeć na swojej lewej stronie i przez to główka mu się powoli robi z jednej strony bardziej wypukła,a z drugiej wklęsła.teraz już był taki zmęczony (bo od 6 nie spał),że jakoś mi się udało podłożyć mu wałeczek i zasnął...ale trochę pisku było
Edytowane przez pandziolka Czas edycji: 2011-01-12 o 13:22 |
|
|
|
#2904 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, i myślałam że ksiądz, zazwyczaj problemowy będzie miał jakieś ale, ale nie, z chrzestną, to powiedział, że spoko bo chodzi do gimnazjum gdzie ci księża nauczają i ma ją na liście do bierzmowania....więc ją przypilnuje , a mój brat bierzmowanie będzie miał 17 stycznia, chodzi teraz na taki kurs przygotowujący i jak będzie po to zaniesiemy zaświadczenie .Ksiądz mojego brata to tylko skomentował, że cytuję: "pewnie koniowi się na religię chodzić nie chciało, biegał dookoła kościoła i go nie dopuścili" (co mija się trochę z prawdą...no ale najważniejsze że nie robił problemu ) i że mamy konia dopilnować, żeby zrobił to bierzmowanie . No to pilnujemy |
|
|
|
|
#2905 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2906 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Hej Mamusie
![]() Boli mnie dzisiaj głowa Teraz obiad szykuję a po obiedzie śmigam do laryngologa. Cytat:
Do obejrzenia kilku stron z mojej fotoksiążki zapraszam na FB- wkleiłam tam kilka zdjęć. Tutaj nie wklejam, bo nie jest tak anonimowo. To jest właśnie plus FB, tam widzimy wszystko tylko, członkowie grupy a tutaj może każdy ![]() Cytat:
A dziękujemy, czekamy przepisowo do skończenia 4 miesięcy. A z tą wagą, to niby rośnie ale jak czytam ile ważą dzieciaki innych dziewczyn to wow. My dajemy na prezent to co napisałam wyżej, ramki z dużymi zdjęciami dziadki dostali już bez okazji. Cytat:
całe szczęście u nas jest to w granicach 9-tej. A jak ona wstanie o tej 5, to o której idzie spać ponownie? Cytat:
A ten słoiczek obiadowy- to dajesz pół dużego czy małego? Cytat:
Ale my na 25 centylu. Cytat:
A może ona się nie najada? Ściągałaś pokarm w nocy? Moja przyjaciółka tak miała, że w dzień pokarmu było dużo a w nocy niestety nie. Próbowałaś nakarmić mm na noc? Jeśli już o tym pisałaś, to przepraszam za pytania ale mi się wszystko miesza. Cytat:
Któraś pytała o zezowanie i bardziej aktywną lewą stronę. U nas tak było ale i to i to minęło.Już nie zezuje, a aktywniejsza była chyba prawa strona więc robiliśmy wszystko, żeby pobudzić drugą stronę i szybko bo w jakieś 2 dni się wyrównało. Do lewej rączki dawaliśmy grzechotki itp. A wczoraj padło pytanie o podawanie kropli. My podajemy Bobotic nadal, ale tylko 2 razy dziennie- na noc i nad ranem. Jak widzę, że brzuszek dokucza to podaje więcej.
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2011-01-12 o 14:04 |
|||||||
|
|
|
#2907 |
|
Zakorzenienie
|
Hagar mój Pascal też ciągle stęka, ale to u niego taka uroda
![]() Ale teraz to stękanie, to widać, ze są męki. On jęczy i popłakuje. Ja SabSimplex daję rzadko. Ostatnio już długo nie dawałam. No ale dziś w nocy byłam już zdesperowana i to było jedyne co mi przyszło na myśl, żeby mu ulżyć. I rzeczywiście się uspokoił, widocznie rozluźniło mu brzuszek. Przed chwilą na innym wątku jedna mama podsunęła mi inny pomysł: że to może być od wody. Ja robiłam mu zawsze mleko na wodzie dla niemowląt. Kupowałam taką specjalną w kartonikach, nie trzeba jej przegotowywać, jest już gotowa do podania. Ale od jakichś dwóch tygodni daję mu mleko na zwykłej wodzie z kranu, znaczy przegotowanej (tamta woda mi się skończyła i nie kupiłam nowej i tak jakoś zostało z kranówką). I to by mogło pasować, bo w tym czasie pojawiła sie biegunka. Wysłałam już córkę do sklepu, a więc następne karmienie będzie już wodą dla niemowląt. Może to coś pomoże... Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-01-12 o 14:07 |
|
|
|
#2908 |
|
Zakorzenienie
|
aaneczka oczywiście zmiany zrobimy sami, ale musi to być zatwierdzone przez kierownika budowy, bo inaczej odbioru nie dostaniemy, bo jak: na projekcie 3 kominy a są 2
O drobnych zmianach jak przesunięcie ścianki działowej nie będziemy nawet wspominać, ale zmiany zauważalne gołym okiem trzeba zgłosić My po szczepieniu , malutka śpi, upłakała się strasznie waży już 6800 mój klocuszek no i pepek już w porządku, przepukliny nie będzie czytam dalej... |
|
|
|
#2909 |
|
Raczkowanie
|
no właśnie miałam pytać jak wyglądają pępki waszych maluchów?są już takie hmm dorosłe?bo Wojtek cały czas ma taką dziurę i nie przypomina to pępuszka...
|
|
|
|
#2910 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pandziolka moj ma zwykly pepuszek taki ladny jak u doroslych w sumie to od razu po zagojeniu sie taki zrobilTe dzisiejsze poranne wymioty to chyba jednorazowy wybryk bo teraz jest ok. Mierzylam temperature i tez ok bawi sie, wesoly jest. Ale w szoku bylam ze az tyle potrafi z dziecka wyleciec.Aha- od dzis smarujemy glowke mascia na ciemieniuche, bo na czubku zrobila sie czerwona plamka z lupierzem, wielkosci mojego duzego paznokcja. Kupilam masc z AA bo lekarz tak polecil. Ma ktoras z was podobny problem? co stosujecie? ma to tylko na takim malym odszarze, reszta glowki jest ok.
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-12 o 14:48 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:49.

(bo tz juz bielutki sie robi..a ma dopiero 28 lat)
kurcze ja strasznie sie wzruszam odkąd dzieci mam..

no i po czopku się uspokoił i właśnie usnął wtulony we mnie...
Zazdroszczę tym co wracają do pracy, chociaż trzeba zostawić w domku maluszka!