![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Intercyza (przed)małżeńska??
Nie, nie ma prawa (chyba, że spadkodawca postanowi inaczej), bo spadek należy do Twojego majątku osobistego.
![]() |
#212 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem mama biega z łazienki do kuchni, wychodzi, nie ma jej długie godziny (podobno to się praca nazywa), przychodzi z danonkami i owocami, biega od kuchni do łazienki, idzie spać... Szczerze wątpię w zdolność zrozumienia przez małe dziecko siły nabywczej pieniądza i działania gospodarki, której trybikiem jest matka dająca przykład ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O ile ta pierwsza ma faktycznie wysokie stanowisko i odpowiedzialną pracę, to druga (bratowa) jest zwykłą biurwą w państwowej instytucji nie slynącej z pozytywnego działania na rozwój intelektualny pracowników ![]() A jak spytałam się bratowej TŻta, co po tej pracy robi w domu, odpowiedziała: "A, posprzątam, ugotuję, wyprasuje". Zadnego tam czytania książek czy takich tam herezji ![]() ![]() A co do rozdzielności majątkowej, to zapewne będę ją mieć, bo TZ prowadzi takie tam różne swoje interesy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja przyznam,że siedzę teraz w domu (ciąża ,l4 -z góry uprzedzam pytanie - nie,to nie jest zwolnienie z powodu mojego widzimisę). I poświęcam się własnie domowi ,sobie. I dobrze mi jak już od dawna nie było ,mimo,ze pracę swoja lubię. Teraz mam czas cieszyć się domem ,a nie wpadac do niego jak do hotelu. Do pracy wrocę moze od razu po macierzyńskim,ale jeśli będzie taka mozliwość ,to mam zamiar zostać z dzieckiem do 3 r.ż. Z własnego wyboru. Bo chcę mu poświęcić max czasu. Teraz mamy takie śmieszne czasy,że kobieta może wybrać,jesli finanse pozwalaja czy pracuje,czy jest w domu. Siedzeniem to czasem trudno nazwać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
święte słowa.dziecko widzi jeszcze jedną rzecz, że jego koledzy są odbierani ze szkoły przez rodziców,a ono albo zalega w szkolnej świetlicy,albo znów ma nową opiekunkę. koledzy odrabiają z rodzicami lekcje, wyjeżdżają na weekendowe wycieczki, chodzą na basen. ale jego rodzice zajmują się "rozwojem zawodowym i osobistym" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak i w która stronę może rozwijać praca właśnie w biurze,banku,sklepie czy nawet korporacji kiedy się wie ,że bez znajomości i tak wyżej nie podskoczy. Poza tym czy bycie prezesem oznacza bardzo inteligentnego człowieka? jeśli bedziesz wiedzieć wiecej w danej dziedzinie to jak to się przekłada na ogólna wiedzę ,skoro w domu siedzi sie przed tv ? Przykład ,moj znajomy ,pracuje na jakiś naprawiacz/konserwator itp ,jego żonka po farmacji ,nie ma szans żeby nie wiedział odp na jakieś pytanie w teleturniejach,krzyżowki, encyklopedia chodząca a ona jedzie krzyżówki panoramiczne ![]() Praca w domu zyskałaby na znaczeniu gdyby rozwiązać sprawę np. emerytury,ubezpieczenia itp. a tak lepiej iśc na taśmę i mówic ,że się człowiek rozwija. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-01-13 o 12:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nawiasem mówiąc, można też powiedzieć, że to już podlega tylko moralnej ocenie, kiedy np. jedno narobi kokosów, nakupują za to mieszkań i aut ![]() ![]() Bardziej tu się skupiłam na sytuacji, kiedy para razem już buduje swój dobro-byt, np. raczkami jednego w pracy, drugiego w domu przy dzieciach, albo rączkami obojga w pracy z czego jedno ma lepszę pensyjkę od drugiego. Bo dla mnie to jest oczywiste, że połowic czy połowica powinni mieć guzik do gadania w sprawie mieszkania, które któreś dostało po swoich dziadkach np. (i nie było np. wykupowane czy remontowane już za pieniądze partnera również) w sytuacji, w razie gdyby, gdy rodzina się miała rozpaść. Ja rozumiem podejście takich panów jak np. Normalnego tu Faceta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- tylko tam jeszcze nasza ulubiona w tym wątku autorka ![]() ![]() ![]() ![]() Także, no, nie ma to jak mieć bogate słownictwo, bogate w określenie udomowione kurki. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-13 o 12:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Jak sobie pomyślę o kilku własnych absztyfikantach, którzy potencjalnie mogliby zostać moimi mężami, to dochodze do wniosku, że z niektórymi chciałabym mieć intercyzę ograniczającą wspólność małżeńską. Serio, serio.
Ale to u mnie papierek lakmusowy związku. I może coś w tym jest, jak człowiek podświadomie wyczuwa jakieś kwasy, to się próbuje zabezpieczyć ![]() Pomijam osoby, które chronią intercyzą swojego partnera - bo prowadzą interesy, mają skłonność do hazardu, etc. I wierzę głęboko w swoim serduszku, że gdyby przeciętny, normalny facet znalazł swoją połówkę jabłka (a nie tylko darmowy seks na nogach i macicę do rodzenia darmozjadów), to wtedy nawet chciałby podzielić się swoimi osobistymi skarpetkami ![]() Bezinteresownie ![]()
Edytowane przez dzustam Czas edycji: 2011-01-13 o 13:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Zresztą, tak btw, ja tam bym się nie zgodziła zajść w ciążę z facetem, który by radośnie zadeklarował, że jak go zdradzę to on dziecko pod pachę i do widzenia. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez dzustam Czas edycji: 2011-01-13 o 13:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#222 |
BAN stały
|
No pytanie. Normalny Facet obiecał, że szynka na pewno będzie wspólna. Nic tylko brać. Faceta rzecz jasna.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Strach zostać i zburzyć, wydumanymi pierdołami o miłości, ugruntowane myślenie o statystycznych kobietach ![]()
![]() |
![]() |
#225 |
Zakorzenienie
|
Miałam kiedys kolegę, który sobie wymyslił, że przed ślubem podpisze z żona taką umowę w której będzie stało, że to które odchodzi czy tez zdradza, nie ma prawa zabrac dzieci po rozwodzie. Wymyslił sobie, że to go uchroni przed zdradami i odejściem (przyszłej i wtedy jeszcze hipotetycznej
![]() Co mu z tego wyszło, to nei wiem, bo straciłam go z oczu ![]() Tak sobie mysle, że w sumie to mnie byłoby przykro, gdyby moje dzieci zapamietały mnie jako tylko, albo głownie, kobietę pracującą. Mam nadzieję, że mi to nie grozi (i nie cieszcie się, nie dlatego, ze jestem leniem śmeirdzącym ![]() Ale... Ale one pracą nie nazywaja tylko tych czynności, które człowiek wykonuje wychodząc z domu ![]() Zaczęłam anegdotką o znajomych to tez i anegdotką skończę. ![]() Moja kolezanka, która jest prokuratorem opowiadała mi, że pewnego razu kiedy była w sądzie przyszła do niej 6 czy 7 letnia wtedy córka z tatą, bo coś tam potrzebowali. Ona była akurat na sali sądowej, oni czekali i mama zaraz po sprawie, tak jak stała, w todze, poszła do córki i męża. Mała ją obejrzała i mówi: Mamuś a ty musisz do pracy taką brzydka sukienkę zakładać? ![]() Tak to własnei dziecko uczy się od rodzica jak wazne jest pracusiowanie. Mama to mama a nie pani x, która wielce uczy dziecko pracowitości wychodząc do pracy.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-13 o 13:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to kobiety doprowadziły do tego, że w sporej części wykonują tak niedocenianą i niewdzięczną pracę domową... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sine.ira - dzięki Bogu już mam odłożonych tyle pieniędzy na emeryturę, że chyba mi nie starczy życia, żeby je wykorzystać ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Morelko, jeżeli dostałaś coś w spadku w czasie trwania małżeństwa to jest to WYŁĄCZNIE Twoje. Nie mówimy oczywiście o jakichś drobiazgach, typu mikser czy filiżanki ![]() ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Mimo najszczerszych chęci nie byłabym w stanie przewalić iluś tam baniek w ciągu roku czy dwóch. To chyba oczywiste, że dbamy o swoją starość i o to, jak będą żyły nasze dzieci. Po prostu żyjemy rozsądnie i odkładamy na przyszłość. Prawdopodobieństwo, że ja zdefrauduję pieniądze z konta jest dokładnie takie samo jak to, że zrobi to mój mąż ![]() ![]() Jeżeli chodzi o rozmowy "o zupkach i kupkach", to naprawdę nie jest tak, jak się niektórym wydaje, że mamy w piaskownicy tylko tym się zajmują. Chciałabym też zauważyć, że bardzo wiele pań w jakiejkolwiek pracy na odpowiadzialnym stanowisku też jest mamami i przecież to są dokładnie te same kobiety, które również np. po pracy czy w weekendy siedzą z dziećmi w piaskownicy. Czy nagle zidiociały??? Natomiast z drugiej strony, np. u mnie w pracy akurat wszystkie koleżanki urodziły dzieci prawie w tym samym czasie i w szacownym budynku Uniwersytetu rozmawiałyśmy WSZYSTKIE głownie o ząbkowaniu, pieluchach, kolkach itp. Podsumowując: w piaskownicy można czytać Szekspira, a w pracy (w przerwach, oczywiście) - rozmawiać o dzieciach. Luba, ja również czytając Twoje posty czuję się, jakbym czytała swoje własne ![]() A tak w ogóle, to zrobił się w tym wątku jakiś gigantyczny offtop ![]() Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-01-13 o 15:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. naprawdę warto tak wnikliwie opisywac swoje zycie na publicznym forum? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zgadzam sie co do upubliczniania szczegolow, lekkim chwaleniem mi zapachnialo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak, mieliśmy dużo szczęścia. A na forum nie jestem z imienia i nazwiska, nie podaję nawet miasta. Wiesz, długo się zastanawiałam, czy mam o tym pisać, ale po prostu jak słyszę, że ktoś mówi o intercyzie nie mając o niej bladego pojęcia, to chcę na jakichś przykładach poruszyć różne aspekty, a wiadomo, że najlepszy przykład to z własnego podwórka. Musiałam napisać troszkę detali, bo niestety obawiam się, że gdybym napisała: "mój mąż dobrze zarabia, a ja zajmuję się domem", to wiele osób może myśleć, że fajnie, zarabia może 5 tysięcy (bo to dla niektórych też bardzo dużo), ale Ty nie masz nic, to idź i pracuj, bo jak wydacie wszystko, zostaniesz z niczym. Opisałam sytuację na swoim przykładzie, bo kilka moich koleżanek było w takiej samej sytuacji jak ja i wiem, że takich par jest naprawdę sporo. A jak mam nie pisać szczegółów, skoro kiedy piszę ogólnie, że mąż dobrze zarabia, to pojawia się zdanie, że mam odkładać na emeryturę, bo nie będę NIC miała na starość ![]() Zarzut z chwaleniem się jest chyba troszkę przesadzony, bo w końcu jestem kompletnie anonimowa. Trudno by było zidentyfikować mnie wśród milionów ludzi tylko po płci i zawodzie. Lepiej by było, gdybym napisała, że to np. moja przyjaciółka ma taką sytuację???? Pewnie by padły zarzuty, że u niej wcale nie jest tak różowo i że tylko pewnie mi się pochwaliła i głupoty opowiada, a ja bzdury upubliczniam. To nie moja wina, że Polska to chory kraj, gdzie zarobki specjalisty wydają się jakąś fantastyką, a ludzie są zmuszeni pracować za tzw. michę. Każdy zagraniczny kontrahent mojego męża jest w podobnej, a właściwie nawet lepszej sytuacji materialnej i nie jest to nic niezwykłego. Zasada jest prosta w całym cywilizowanym świecie - za dobrą pracę należy się dobre wynagrodzenie. To nie moja wina, że w Polsce ludziom nie wystarcza od pierwszego do pierwszego i też uważam to za dramat. To straszne, kiedy płaciłam za lepsze szczepionki dla dziecka kilkaset złotych, a becikowe wynosi 1000zł i zdaję sobie sprawę, jak wiele dzieci nie jest zaszczepionych na pneumokoki z prostej i bardzo dramatycznej przyczyny - że ich rodziców po prostu na to nie stać. Nie wiem, czy wiesz, ale becikowe np. w Norwegii wynosi w przeliczeniu ponad 20.000zł. Takie mamy relacje zarobków i świadczeń do wszystkich cywilizowanych krajów, jak 1 do 20 tys. tylko ceny niestety takie same, jak na Zachodzie. Chwalenie się to chyba by było, gdybym swoim trybem życia to ostentacyjnie uwidaczniała wszem i wobec - ja nawet samochód mam używany, żeby nie rzucać się w oczy i żeby go nikt nie ukradł, a wypowiadam się jedynie tutaj na forum jako osoba zupełnie anonimowa. Nikt z naszych znajomych ani rodziny nie wie, ile zarabia mój mąż, bo to tylko nasza sprawa. Dlaczego nikt się nie czepia np. tego, że napisałam, że jestem prawnikiem, może też chciałam się pochwalić, jaka to jestem mądra i wykształcona? ![]() ![]() Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-01-13 o 16:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Juliette88 Czas edycji: 2011-01-13 o 15:46 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
bo prawnikow jest pierdyliard w Polsce, a ludzi z milionami na koncie nie spotyka sie na co dzien
![]() ![]() a, no i rady prawnika wiele do watku wniosly i byly naprawde rzeczowe i przydatne. swoja droga, masz cudny nick ![]() Edytowane przez yoona Czas edycji: 2011-01-13 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
Z obecnym partnerem poruszaliśmy temat intercyzy i oboje uważamy, że jest to praktyczne rozwiązanie. Podpisanie intercyzy nie godziłoby ani w jego, ani w moje poczucie wartości
![]()
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo dla mnie to nie do pomyslenia byloby kiedy jedna z osob na swoj sukces pracowala ciezko calymi latami (przed zwiazkiem jeszcze) aby byc wyksztalcona osoba i majaca duzo umiejetnosci...a w miedzyczasie byl moment slubu i ta osoba akurat zapewniala byt rodzinie...a druga po jakims czasie dopuszcza sie zdrady, romansu bla bla .. potem jest orzeczenie o winie bo osoba zdradzajaca zostala przylapana lub sama sie przyznala... i to naturalne ze osoba albo wybaczy albo po prostu wygoni z domu lub sama sie wyprowadzi... i nie dziwie sie ludziom ze chca intercyzy, ktorzy naprawde sie starali polepszyc swoje zycie by w razie czego druga osoba nie mogla im w tym zaszkodzic w sposob znaczacy Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-01-13 o 16:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
po drugiej stronie szafy
|
Dzikun - oddawaj polepszacza humoru
![]() ![]()
"Widziałeś tę dziewczynę? Ma nogi za milion złotych!" - pomagamy Dianie ![]() Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2011-01-13 o 16:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuję, yoona za komplement odnośnie mojego nicka ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ---------- Cytat:
Zgadza się, że wydatki są wyższe, ale jak napisałam zarobki i świadczenia są NIEWSPÓŁMIERNIE wyższe. Mam rodzinę w Norwegii, standard życia mają taki jak nasz i nikt im nie zarzuca, że się przechwalają dorobkiem czy czują się niedowartościowani... dlaczego? bo wszyscy dookoła nich żyją tak samo. Po prostu to nie jest nic niezwykłego dla Norwega, że ma dom, samochód, nie boi się, że mu zabraknie od pierwszego do pierwszego i nie ściboli na wakacje, bo to jest NORMALNE. Mówię oczywiście o pracownikach z odpowiednimi kwalifikacjami, a nie zwykłym pracowniku fizycznym. Polska będzie stała w miejscu chyba dopóty dopóki ludzie będążyć w przeświadczeniu, że to jest normalne, takie życie od pierwszego do pierwszego i że tak MUSI być. Bo nie musi. Ale nie o tym jest ten wątek ![]() Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2011-01-13 o 16:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
nigdzie nie napisalam, ze nie ma- napisalam ze nie ma ich duzo ( w sensie ze na kazdym kroku sie nie natykasz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:13.