|
|
#91 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Zakątek pasjonatek!:)
Karaluszysko, jak to możliwe, że jeszcze nie pochwaliłam twojego avatara?
|
|
|
|
|
#92 |
|
Rozeznanie
|
A co tu dzisiaj tak cicho ?
W gorszej wersji zakładam, że się uczycie albo ciężko pracujecie. W lepszej natomiast, że oddajecie się przyjemnością. Wiem, że dopiero styczeń ale już mam prezent dla tż na walentynki. Taki trochę kulturalny, na ogół nie czyta ale może Kamasutrę przeczyta i się czegoś pożytecznego nauczy hihi
|
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Prezent na pewno świetny ale musisz uważać, żeby nie zabolało męskie ego
Tak na marginesie to jaką kupiłaś "Kamasutrę" tzn. kto jest autorem ?
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w ogóle to tylko ja tu taki małolat, wszystkie studiują już ![]() pewnie się spodoba prezent
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam pełno zaliczeń, wracam powoli do zdrowia i generalnie humor straszny. W dodatku od dwóch tygodniu męczę książkę Reality Show i nie mam co ze sobą zrobić...
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#98 |
|
Rozeznanie
|
Znowu powrócił mi parszywy humor
![]() Zaczęło się od tego, że wczoraj w nocy zaczęłam znowu płakać z powodu mojego wyglądu. Ryczałam i ciągle się zastanawiałam, czemu muszę być taka brzydka, i w ogóle po co o siebie dbam, przecież mi już nic nie pomoże... Ale próbowałam jakoś się pocieszyć, że chcę popisać się wiedzą, a nie ładną buzią. Ale co z tego, skoro mam marne oceny. Stwierdziłam też, że nie mam żadnego zainteresowania, inni uczą się grać na instrumentach, uprawiają sport, choćby zbierają znaczki, a ja? Więc żaden chłopak nawet na mnie nie spojrzy, nie będę miała dzieci i zostanę starą panną, bo nikt mnie nie zechce. Kto chce mieć brzydką, głupią, nudną dziewczynę? W końcu tak się zmęczyłam płakaniem i poszłam spać. Rano miałam lepszy humor, ale nie na tyle żeby powiedzieć "jestem fajna, ładna i mądra". Jak wróciłam do domu, musiałam się uczyć, a teraz znowu chce mi się płakać, i choć wiem, że nie mogę, łzy po prostu same napływają mi do oczu... Co ja mam robić?! |
|
|
|
|
#99 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
trzeba siebie zaakceptować, ale wiem że to trudne i sama nie pomysłu na to w jaki sposób to zrobić... ale trzymaj się
|
|
|
#100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#101 |
|
Raczkowanie
|
Cześć, Kochane <tul tul> a co to za ponure nastroje? Pomyślcie, że jesteście super, bo np. jesteście oczytane, staracie się poszerzać swoje zainteresowania etc literackie
Gdyby każdy grał na instrumencie lub uprawiał sport byłoby to nudne ^^ liczba drużyn i orkiestr jest ograniczona o;pPonadto jesteście piękne i kobiece Żadna kobieta nie jest brzydka, a gusta są różne i jeśli uwierzymy w coś, to tak będzie![]() Zero negatywnego myślenia od teraz Weźmy pod uwagę, że zawsze może być gorzej.Zamiast się zastanawiać nad przykrymi bzdurami to dbajcie o siebie dalej, prawcie sobie małe komplementy, doceniajcie swoje walory ![]() Wczoraj oglądałam "Chłopiec w pasiastej piżamie"... i... czuję się zdeprymowana. Jutro napiszę więcej, dzisiaj tylko przybiegłam z odsieczą ![]() Na uczelni istny Sajgon, dzisiaj byłam na uczelni od 9 do 20. Miałam warsztaty w radiu, świetna sprawa! Miałam uczyć się romantyzmu na test, ale wysiadam ^^ jutro też jest dzień, o! Stwierdziłam, że zbieranie zaliczeń to jak gra w podchody - wykonujesz zadania i może wygrasz ![]() Ziewa mi się, jutro między romantyzmem a uczelnią znajdę czas to poplotkujemy^^ Dobranoc, niech Wam się przyśni tysiąc zaczarowanych wiśni!
Under the big old sun I see Edytowane przez vinnet Czas edycji: 2011-01-12 o 00:07 |
|
|
|
|
#102 |
|
Wtajemniczenie
|
vinnet, jesli o mnie chodzi to chyba stawię sobie takie postanowienie - myśleć pozytywnie o własnej osobie
a będzie to trudne ![]() Chłopiec w pasiastej piżamie - mam zamiar przeczytać
|
|
#103 |
|
Raczkowanie
|
Koniecznie
![]() D, a Ty znowu po 12 w domu? co to za porządek?Ja na szczęście skończyłam wcześniej, więc wykąpię stancjową łazienkę i biorę się za naukę ![]() Wczoraj na zajęciach dostaliśmy rankingi książek ![]() Pomyślałam, że przepiszę Wam: Najlepsze książki wszechczasów wg Newsweeka Pierwsza 10: 1. Lew Tołstoj "Wojna i pokój" 2. George Orwell "1984" 3. James Joyce "Ulysses" 4. Vladimir Nabokov "Lolita" 5. William Faulkner "Wściekłość i Wrzask" 6. Ralph Ellison "Niewidzialny człowiek" 7. Virginia Woolf "Do Latarni Morskiej" 8. Homer "Iliada i Odyseja" 9. Jane Austen "Duma i Uprzedzenie" 10. Dante Alighieri "Boska Komedia" A oto ranking "Najlepsze z najlepszych" - salonKulturalny.pl - "Anna Karenina" - Lew Tołstoj - "Baśnie" - Andersen - "Dekameron" - Boccacio - "Illiada" - Homer - "Księga dżungli" - Kipling - "Lord Jim" - Conrad - "Martwe dusze" - Gogol - "Mistrz i Małgorzata" - Bułhakow ... itd itd ![]() Zgadzacie się, czy może macie swoją własną kolejność? ciekawe na jakich kryteriach się opierali
|
|
#104 |
|
Wtajemniczenie
|
a no bo poszłam do szkoły na 10.50, w środy mam tylko 4 lekcje, a nie było nauczyciela od historii/wosi i miałabym tak - okienko matma okienko chemia, z tym że na pierwszym okienku miał byc polski, ale to nic
poszłam do domu, większość poszła mam dośc tej szkoły. chciałabym byc już na studiach ![]() co do list, to ja przeczytałam tylko jedną z tych książek 1984. jak dla mnie bardzo dobra książka.
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
vinnet też wczoraj obejrzałam ,,Chłopiej w pasiastej piżamie", strasznie się wzruszyłam, jedna łezka mi się uroniła, pewnie byłoby ich więcej, ale zaczęłam później już się domyślać zakończenia więc płaczu nie było
ale i tak film strasznie mną wzruszył i faktycznie końcówka zapada w pamięć...I jeszcze znalazłam siłę, żeby obejrzeć ,,Dzieci Ireny Sendlerowej", też piękny film, ale musiałam oglądać z dubbingiem czego nienawidzę ale i tak bardzo mi się podobał ![]() a moja przeczytana książka ostatnio, to ,,Slumdog. Milioner z ulicy", film widziałam pierwszy, ale książka a film, to moim zdaniem nie ma co porównywać. Pobeczałam się niesamowicie... Czy któraś z was to czytała? Muszę zabrać się za czytanie większej ilości książek, bo zaniedbałam ostatnio ![]() dominikahh ja to sobie przez cały czas powtarzam, że chciałabym wrócić z powrotem do LO
,,(...) when you feel my heat look into my eyes it's where my demons hide it's where my demons hide don't get too close it's dark inside it's where my demons hide (...) Edytowane przez izydorek Czas edycji: 2011-01-12 o 16:27 |
|
|
|
|
#106 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do list typu "100 najlepszych książek według X" to podchodzę raczej z dystansem, ale bardzo mi zdziwiło, gdy na pewnej liście nie było żadnej książki Christie ani Kinga Co do "Slumdoga" to widziałam film i bardzo mi się podobał Książki nie czytałam. Widziałam ją kilka razy w Makro i parę razy zastanawiałam się nad zakupem ale zrezygnowałam. Może uda mi się wyhaczyć na Allegro po niższej cenie
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Wtajemniczenie
|
izydorek, w LO nie ma nic fajnego
ja czytałam Slumdoga, ale filmu nie widziałam. Podobał mi się
|
|
#108 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ale zgadzam się dzieła powyżej są ponadczasowe i już uzupełniłam swoją listę must read.Ja miałam dzisiaj koło z zasad ustroju politycznego państwa - kto by pomyślał, że ta nasza Polska taka skomplikowana ehh..... |
||
|
|
|
|
#109 | ||
|
Rozeznanie
|
Poczekaj, aż przejdzie.
Wiem, że to paskudny stan, też tak często miewam i absolutnie nic mi nie pomaga. Cytat:
Filmu wprawdzie nie oglądałam, ale czytałam książkę. To jedna z niewielu powieści pisana z perspektywy dziecka (chociaż z narracją trzecioosobową), którą toleruję. Cytat:
Zdałam dziś megakolosa. |
||
|
|
|
|
#110 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Powieść Nicole Krauss jest doskonałym odzwierciedleniem natury człowieka. Człowiek jest sumą zdarzeń, czynów, doświadczeń, to życie nas kształtuje. Co jest gorsze życie w zapomnieniu czy życie z kimś kto był dla Ciebie wszystkim tylko tego nie pamięta??? |
|
|
|
|
|
#111 |
|
Wtajemniczenie
|
Kupiłyście jakieś książki w Biedronce? Ja wzięłam tylko "Wiek niewinności", chociaż zastanawiałam się nad innymi powieściami.
Księgarnia Dedalus była mi wcześniej znana, ale dopiero dzisiaj wnikliwie przejrzałam ich ofertę i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona i zszokowana. Niektóre książki, które chciałabym kupić kosztują tam po 4 złote! Aż ciężko mi uwierzyć, że to prawda!
|
|
|
|
|
#112 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczęta
co tu tak cicho??![]() Rozumiem, że wszystkie zmęczone po tygodniu Ja nie czuję nóg, tak więc powoli spać!Planuję iść na "Black swan" z Portman, zaintrygował mnie trailer, a poza tym reżyser mnie pociąga ![]() Szalonych pomysłów na weekend! Pisu pisu w międzyczasie
|
|
#113 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A szkoda, bo ceny mają naprawdę przystępne.
|
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niestety przez cały czas są te same egzemplarze. Nie wrzucają nic nowego Vinnet, też muszę obejrzeć ten film!
|
|
|
|
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj obejrzę "Fish tank"
![]() Nic mi się nie chcę, ale napiszę recenzję. Muszę, ostatni dzień
|
|
#116 |
|
Rozeznanie
|
To ja czekam na wrażenia.
![]() Byłam wczoraj na spektaklu wg "Dzienników" Gombrowicza (swoją drogą świetna, bardzo pomysłowa adaptacja) i teraz koniecznie muszę zdobyć ksiażkę! Niektóre teksty zupełnie nie starciły na aktualności. |
|
|
|
|
#117 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Świetnie się bawiłam, odstresowałam i naprawdę miło spędziłam czas. Nie pamiętam żeby ostatnio jakiś film bawił mnie tak jak komedie w teatrze,
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja zakupiłam książkę - Fight Club Chucka Palahniuka, od dawna chciałam ją przeczytać a co dopiero mieć
i na allegro dziś Delicje z Dextera. Jeffa Lindsaya - musiałam, mam pozostałe 4 części. Dostałam od taty pieniądze na to właśnie i w ogóle postanowiłam, że będę sobie od czasu do czasu kupować książki jakieś, głównie na allegro coś używanego Dosiak - ciekawy ten tytuł
|
|
#119 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czytałam dzienniki Gombrowicza dodatkowo proponuję Mrożka, odradzam Marii Dąbrowskiej![]() Nie wiem, czy wiesz, ale Gombrowicz pisał je na... "zamówienie", świadomy ich wydania ![]() ---------- Dopisano o 00:45 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 22:53 ---------- Jak będziecie miały czas, to poczytajcie jestem ciekawa Waszego zdania, wrażeń![]() link: http://wpmt.pl/prace/proza/noli-me-tangere-14135
|
|
|
#120 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Również postanowiłam, że na razie książki będę kupować na Allegro. Używane, oczywiście W ten sposób można sporo zaoszczędzić. Szkoda tylko, że często dają zdjęcie okładki z internetu Jak kupuję używaną książkę to chcę wiedzieć, jak ona wygląda. Nie mam zamiaru kupować kota w worku. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.

i się czegoś pożytecznego nauczy hihi
Tak na marginesie to jaką kupiłaś "Kamasutrę" tzn. kto jest autorem ?

1984. jak dla mnie bardzo dobra książka. 
A szkoda, bo ceny mają naprawdę przystępne.