Czym karmicie swoje zwierzaki? :D - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-07, 14:05   #691
ratta
Wtajemniczenie

Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D

Cytat:
Napisane przez colorful angel Pokaż wiadomość
nie zrozumialam do konca ostatniego zdania, nie uwazacie karm z wypelniaczami zbozowymi? o to chodzi...?
Myślę, że miało być nie używamy. Ja staram się unikać, ale mam kota. Jednak nie wywalam próbek gorszej karmy. Masz rację świat się zmienia, kiedyś zwierzęta żyły inaczej, nie chodziły ze wszystkim do weterynarza, albo wcale nie chodziły, biegały po polach. My też już w jaskiniach, czy domach bez elektryczności nie mieszkamy. Wybierz coś sama, jedni są za BARFEM, inni za karmą z dodatkami innych produktów, a jeszcze inni upierają się, że zwierzę musi dostać w pełni zbilansowaną karmę i jakieś dodatki tylko zakłócą działanie.
A i tak myślę, że karma nie ma dużego wpływu na długość życia, czasem nawet na jakość, jak u ludzi, co nie znaczy że można żywić źle. Wybierz coś co wg Ciebie jest logiczne

----

Dla kota to nie bardzo surowe jajko rozumiane jako całe jajko, skorupkę najlepiej wysuszyć lub wyprażyć i przemielić, a białko można sobie darować. I jakie to fakty, skoro drapieżnik by sobie upolował całe, o ile w ogóle jajo by jadł.

Z góry dziękuję za pomoc.

ratta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 14:16   #692
guuma
Raczkowanie

Mam boxera 9 tyg
Daje mu Royal Canin,30 for Boxer Puppy,
specjalna sucha karma dla szczeniakow.
Moj Borysek dostaje rowniez puszeczki niemieckiej firmy Real Nature rowniez dla szczeniakow.
Polecam wszystkim produkty tej wlasnie firmy,
sprawdzcie sobie sklad jedzonka,
zero chemii,100 % miecho :p
Rozmawialam z wetem ostatnio,powiedzial,ze te wszystkie pedigree dla psa,to jak mc donald dla nas-niby sie najesz,ale jakosc tego posilku pozostawia wiele do zyczenia...
Ja staram sie odzywiac zdrowo,
wiec dlaczego psa mam karmic byle czym?
kochany moj Borysek!
Stary 2011-01-07, 14:25   #693
lapinne
Zadomowienie

taaa swietna karma: Ryż, kukurydza, suszone mięso drobiowe, suszone białka wieprzowe L.I.P.*, tłuszcze zwierzęce, izolowane białka roślinne L.I.P.*, hydrolizowane białka zwierzęce, oleje roślinne (sojowy, koprowy), pulpa buraczana, sole mineralne, włókno roślinne, fruktooligosacharydy, łuski i nasiona psyllium, proszek jajeczny, polifosforan sodu, DL-metionina, tauryna, wyciąg z drożdży (źródło mannooligosacharydów), hydrolizowane skorupiaki (źródło glukozaminy), L-lizyna, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny), L-karnityna, hydrolizowana chrząstka (źródło chondroityny).

ryz i kukurydza na pierwszym miejscu.
producent pisze "tlusze zwierzece" tzn, ze ma cos do ukrycia-bo co to za tluszcze?

dla seterow tez jest royal...ale...no wlasnie: moj pies nie je BYLE CZEGO.
uwazam, ze dla szczeniat ras duzych krama musi byc naprawde super, zeby nie bylo z tego klopotow.
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 19:35   #694
colorful angel
Raczkowanie

no widzicie, ale czesto sie spotykam ze trzema wiodacymi firmami karm jest royal, eukanuba, hills
hills ma srodki konserwujace BHT/BTA i jeszcze jakies, bez przesady bo nie zabija od razu, ale jednak sa, sama kupilam Best Choice i choc nie byylo o tym napisane to na opakowaniu dowiedzialam sie ze takze ma srodki chemiczne konserwujace, 15 kilo musimy zmeczyc
eukanube slyszalam ze sa przypadki drapiacych sie psow po niej, ja nie mam nic przeciwko, kiedys moje karmilam eukanuba dla spanieli, w tej chwili niejadek nie chce jej ruszyc bo kupilam kilogram mu dla urozmaicenia do best choice
royal - nie uzywalam ale podobno jest przereklamowny, szczerze to nawet nie zagladalam mu w sklad wiec nie wypowiadam sie

co czlowiek to opinia
hehe... dzis moj pojechal i dzwoni ze jest kolejka u rzeznika i ze jedzie do domu, kosci nie kupi, focha mu walnelam bo nie mamy tak czasu jezdzic w porach kiedy czynne sa sklepy na zakupy, ale kochany obszukal cale miasto i kupil te kosci-tuki, oczywiscie dostaly zaraz po jednej - radosc mega reszta zamrozona na pozniej mam nadzieje ze "zetra" troche osad z zebow ktory sie im robi, a meczyly sie, meczyly

Edytowane przez colorful angel
Czas edycji: 2011-01-07 o 19:40
colorful angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-11, 01:42   #695
guuma
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
taaa swietna karma: Ryż, kukurydza, suszone mięso drobiowe, suszone białka wieprzowe L.I.P.*, tłuszcze zwierzęce, izolowane białka roślinne L.I.P.*, hydrolizowane białka zwierzęce, oleje roślinne (sojowy, koprowy), pulpa buraczana, sole mineralne, włókno roślinne, fruktooligosacharydy, łuski i nasiona psyllium, proszek jajeczny, polifosforan sodu, DL-metionina, tauryna, wyciąg z drożdży (źródło mannooligosacharydów), hydrolizowane skorupiaki (źródło glukozaminy), L-lizyna, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny), L-karnityna, hydrolizowana chrząstka (źródło chondroityny).

ryz i kukurydza na pierwszym miejscu.
producent pisze "tlusze zwierzece" tzn, ze ma cos do ukrycia-bo co to za tluszcze?

dla seterow tez jest royal...ale...no wlasnie: moj pies nie je BYLE CZEGO.
uwazam, ze dla szczeniat ras duzych krama musi byc naprawde super, zeby nie bylo z tego klopotow.
ok moze sklad nie jest idealny,ale lepsze to napewno nic jakies pedigree i inne gowna.
jesli chodzi o "ulepszacze",to prawda jest taka,ze KAZDA karma ma srodki chemiczne i tyle.
nawet jesli na opakowaniu jest napisane,ze nie dodano chemii,to to oznacza jedynie,ze przy pakowaniu tego jedzonka jej nie dodano.
a w jakim stanie "chemicznym" przyszly polprodukty to juz inna bajka...
kiedys nie bylo takiego wyboru,to i ludzie nie szaleli-takie moje zdanie.
pies mojej babci jadl wszystko,co mu dali,jak to na wsi.
i zyl chyba z 14 czy 16 lat,nie pamietam dokladnie.
i tu uprzedzam pytanie-TAK-BYL ZDROWY.
zginal po kolami auta niestety.
Lapinne powiedz mi prosze,czym mam karmic psa?

Edytowane przez guuma
Czas edycji: 2011-01-11 o 01:43
guuma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-11, 12:25   #696
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez guuma Pokaż wiadomość
...to prawda jest taka,ze KAZDA karma ma srodki chemiczne i tyle.
...
i tu uprzedzam pytanie-TAK-BYL ZDROWY...
Bo taka jest prawda

Psy mimo, że będą karmione gotowymi karmami to powinny również otrzymywać mięso.
Karm na rynku obecnie jest mnóstwo i mają tyle opinii, ile ludzi je opiniuje .
Ja stosuje od lat zasadę "krakowskim targiem" - daję i to i to. Psy są zdrowe, nie miałam nigdy żadnego alergika, ładnie wyglądają i to dla mnie jest wyznacznikiem , ze wszystko jest ok .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sa8.jpg (62,8 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg sa2.jpg (60,2 KB, 25 załadowań)
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-11, 15:09   #697
lady opium
Zadomowienie

Stellanova, jak kolorowo w tych miseczkach i jak ładnie podane

08.06.2012
, 17.08.2013, 06.11.2013, 03.02.2014

lady opium jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-11, 19:30   #698
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez guuma Pokaż wiadomość
ok moze sklad nie jest idealny,ale lepsze to napewno nic jakies pedigree i inne gowna.
jesli chodzi o "ulepszacze",to prawda jest taka,ze KAZDA karma ma srodki chemiczne i tyle.
nawet jesli na opakowaniu jest napisane,ze nie dodano chemii,to to oznacza jedynie,ze przy pakowaniu tego jedzonka jej nie dodano.
a w jakim stanie "chemicznym" przyszly polprodukty to juz inna bajka...
i tu uprzedzam pytanie-TAK-BYL ZDROWY.
zginal po kolami auta niestety.
Lapinne powiedz mi prosze,czym mam karmic psa?
royal canin jest tak naprawde tylko troche lepszy niz marketowka.
to nie jest w zadnym wypadku karma dobra, a moim zdaniem szczeniak i to rasy duzej powinien otrzymywac karme jak najlepsza.
to, ze czyjs pies cale zycie jadl resztki i cieszyl sie dobrym zdrowiem, nie jest dla mnie argumentem...ja swojego psa zywie dobrze, bo sama jem dobrze.

jesli chodzi o karme dla takiego gnojka to sprobowalabym orijena large breed puppy lub acany.
Stary 2011-01-12, 00:37   #699
guuma
Raczkowanie

Cytat:
to nie jest w zadnym wypadku karma dobra, a moim zdaniem szczeniak i to rasy duzej powinien otrzymywac karme jak najlepsza.
to, ze czyjs pies cale zycie jadl resztki i cieszyl sie dobrym zdrowiem, nie jest dla mnie argumentem...ja swojego psa zywie dobrze, bo sama jem dobrze.

jesli chodzi o karme dla takiego gnojka to sprobowalabym orijena large breed puppy lub acany.
no sprobuje,choc nie wiem czy tu znajde,
ale zawsze przez netka mozna zamowic
Stary 2011-01-12, 06:58   #700
Namietne_Usta
Zakorzenienie

Cytat:
Zdecydowanie się z tym nie zgodzę.
Royal jest świetną karmą, o czym można się przekonać, opierając się na opiniach dobrych weterynarzy i właścicieli psów. Takie jest moje zdanie.

Polecam również Eukanubę - utrzymuje podobny poziom.
Namietne_Usta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 08:07   #701
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Namietne_Usta Pokaż wiadomość
Royal jest świetną karmą, o czym można się przekonać, opierając się na opiniach dobrych weterynarzy i właścicieli psów. Takie jest moje zdanie.

Royal ma świetny marketing
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 08:25   #702
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:

najpierw przeczytaj skład z przeanalizowaniem i porównaniem z innymi karmami

potem pomysl jaka prowizję ma vet od sprzedazy ... co łaska tego nie robi

kolejna sprawa - programy lojalnościowe, ze znizkami oraz wyprawkami dla hodowców
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-12, 19:08   #703
lapinne
Zadomowienie

Cytat:

a co jest w tej karmie swietnego?
bo chyba nie konserwanty i kukurydza na pierwszym miejscu w skladzie...
Stary 2011-01-12, 19:38   #704
Namietne_Usta
Zakorzenienie

Ważna też jest ilość mięsa w karmie.
Nie chciałam prowokować zdenerwowanie, także przepraszam,jeśli kogoś wkurzyłam, nie o to mi chodzilo.
Nasze psy poprostu od zawsze jedzą Eukanubę i mają się świetnie. A Canin wydaje się być podobny jakościowo.
Stary 2011-01-12, 20:19   #705
lapinne
Zadomowienie

i dlatego ani eukanuby ani royala nigdy nie dalabym psu.
Stary 2011-01-12, 20:34   #706
Namietne_Usta
Zakorzenienie

My jeszcze dodatkowo gotujemy psom - mięso+ warzywa + makaron/ryż.
Myślę, że to dobre połączenie.

Lapinne, a jaką karmę Ty byś poleciła?

Jeśli chodzi o Royal i Eukanuba to ja jednak uważam,że są dobrej jakości.

Największą tragedią są karmy marketowe (Pedigree, Chappi) - to jest świnństwo, mają ok 4% mięsa w postaci oczu itp..
Stary 2011-01-12, 20:45   #707
lapinne
Zadomowienie

zalezy dla jakiego psa.

royal i eukanuba to sa podlaj jakosci zbozowki.

jesli zas chodzi o ryz/makaron plus gotowane mieso i warzywa...juz wielokrotnie pisalam w tym watku: jestem wrogim takiego zywienia. u mnie w domu pies gotowanego jedzenia nie dostaje. tylko suche lub surowizne.
Stary 2011-01-12, 23:55   #708
Stellanova
BAN stały

Cytat:
My jeszcze dodatkowo gotujemy psom - mięso+ warzywa + makaron/ryż.
Myślę, że to dobre połączenie..
Bardzo dobre połączenie

Cytat:
Jeśli chodzi o Royal i Eukanuba to ja jednak uważam,że są dobrej jakości...
To sa dobre karmy ale jesli chodzi o mopsy to akurat moje po Eukanubie zaczynały sie drapać. Jak odstawiłam wszystko sie skończyło. Ale np. inne psy wcale nie drapały sie po tej karmie tylko ma mopsy tak ona działała.

A teraz wszystkie moja dostają i prawdziwe jedzonko i karmę namoczona i jestem z nich zadowolona
Stary 2011-01-13, 07:41   #709
aaby
Zakorzenienie

My nasze Norwegi karmimy:
Karma mokra:
- Bozita (w sosie i galaretce)
- Animonda Carny Kitten
- Gourmet Gold
Karma sucha:
- Royal Canin Sterilised 37
- Royal Canin Kitten 36
Okazjonalnie surowa pierś z kurczaka.

Niestety chyba musimy poszukać czegoś innego mokrego, bo bez tego ani rusz, a w ostatnich dniach koty mają meeega śmierdzące ku.pale I kot większy ma luźną koopę

Odtąd MY - już nigdy JA.
W duecie siła.

aaby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 09:10   #710
colorful angel
Raczkowanie

Royal dla Was, niektorych to takie g..., rozumiem ze to Wasze zdanie wiec spoko, ja za Royalem tez nie jestem ale z racji tego ze go nie mialam nigdy nawet to nie bede jednak az tak jednoznacznie sie wypowiadac, tylko skoro to taki szajs to czemu wiekszosc, a spora wiekszosc wetow, ma wlasnie Royala u siebie....? malo tego maja czesto Royala w pelnym skladzie tzn. lacznie z Royalem weterynaryjnym...
nie chodzi mi o przekonywanie Was do tej karmy bo jako tako zdania o tej karmie sama nie mam, chodzi mi tylko o zwrocenie uwagi na ten fakt, bo jakby nie bylo to upierajmy sie przy swoim ze my wiemy przeciez lepiej niz jakis tam wet, tylko ze jak cos sie dzieje nie halo to i tak biegniemy szybko w drzwi do niego...
Stary 2011-01-13, 10:46   #711
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Royal dla Was, niektorych to takie g..., rozumiem ze to Wasze zdanie wiec spoko, ja za Royalem tez nie jestem ale z racji tego ze go nie mialam nigdy nawet to nie bede jednak az tak jednoznacznie sie wypowiadac, tylko skoro to taki szajs to czemu wiekszosc, a spora wiekszosc wetow, ma wlasnie Royala u siebie....? malo tego maja czesto Royala w pelnym skladzie tzn. lacznie z Royalem weterynaryjnym...
nie chodzi mi o przekonywanie Was do tej karmy bo jako tako zdania o tej karmie sama nie mam, chodzi mi tylko o zwrocenie uwagi na ten fakt, bo jakby nie bylo to upierajmy sie przy swoim ze my wiemy przeciez lepiej niz jakis tam wet, tylko ze jak cos sie dzieje nie halo to i tak biegniemy szybko w drzwi do niego...
Nie raz było wspominane, że weci sprzedają karmy, które na ogół sponsorują lub w jakiś sposób wspomagają ich lecznicę... więc to nie jest wskaźnik jakości karmy.
A weterynarz leczy zwierzęta, a nie jest ekspertem od żywienia. Natomiast weterynaryjne karmy mają inny skład niż te bytowe, którymi to najczęściej karmimy zdrowe zwirzęta, więc też nie mozna ich porównywać...
Ja sama karmię psiaka Eukanubą, ale tylko dlatego, że wychodzi mi najtaniej przy swoim składzie...
Także Eukanuba i Royal to są dobre karmy, ale prawda jest taka, że są od nich też lepsze, bo bezzbożowe.
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-13, 18:30   #712
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
znasz takie słowo jak marketing; maja cholernie dobrze rozbudowany (to jedyny ich +)

zobacz na listę przedstawicieli regionalnych RC - to weci

a myślisz, że weci sprzedają karmę w lecznicy za ... bóg zapłać
Stary 2011-01-13, 20:46   #713
colorful angel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
znasz takie słowo jak marketing; maja cholernie dobrze rozbudowany (to jedyny ich +)

zobacz na listę przedstawicieli regionalnych RC - to weci

a myślisz, że weci sprzedają karmę w lecznicy za ... bóg zapłać
po raz kolejny mowie, nie chce nikogo przekonywac o royalu ze jest dobry lub zly, bylam ciekawa waszego zdania

pewnie ze nie sa to technicy zywieniowi, ale jesli mamy problem zywieniowy to tez pukamy do drzwi ich gabinetu...
mysle ze trucizny by nie mieli i nie polecali...
idac tym sladem nie mozna ufac dentyscie ktory wcisnie nam paste ta "naj" czyli taka ktora im sie oplaca bez wzgledu na nasze dobro itp. ... leczmy sie sami...?
oczywiscie przyznaje racje ze marketing robi wiele, ale jednak jak slysze ze to totalny szajs... hmmm.... no to tak nie do konca, choc wydaje mi sie ze przez ten marketing jest on rzeczywiscie ciut przereklamowany
Stary 2011-01-13, 20:55   #714
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
....
przeczytaj skład z przeanalizowaniem a potem porównaj z innymi karmami dostepnymi na rynku

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2011-01-13 o 20:58
Stary 2011-01-13, 22:51   #715
Stellanova
BAN stały

Cytat:
oczywiscie przyznaje racje ze marketing robi wiele, ale jednak jak slysze ze to totalny szajs... hmmm.... no to tak nie do konca...
Zawsze można sprawę odwrócić mówić , że jest to marketing danej firmy czy firm robiacej innym firmom "anty-marketing"
Stary 2011-01-14, 04:51   #716
renekmgb
Raczkowanie

1 piesek royal canin mini junior
2 piesek royal canin dla yorkow
3 piesek eukanuba adult large
kotek różnie, głównie purina i royal dla kotów

Poza tym raz lub 2 razy w tygodniu na obiadek gotuję swoim pupilkom mięso z warzywami i ryżem lub kaszą
renekmgb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 10:31   #717
Kasiulka22
Zakorzenienie

Co do royala to jedyna karma która u mojej kici powodowała malutkie i praktycznie niewyczuwalne kupy. Miałam Hills'a, Royala i teraz mamy Sanabelle, ale zamierzam zakupić Acane i spróbować

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-14, 21:15   #718
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość
Co do royala to jedyna karma która u mojej kici powodowała malutkie i praktycznie niewyczuwalne kupy. Miałam Hills'a, Royala i teraz mamy Sanabelle, ale zamierzam zakupić Acane i spróbować
Czy mogę spytać o to czemu zmieniasz karmę jeśli np. dana karma dobrze służy Twojemu zwierzaczkowi ?.
Stary 2011-01-15, 20:24   #719
brykiet
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
Czy mogę spytać o to czemu zmieniasz karmę jeśli np. dana karma dobrze służy Twojemu zwierzaczkowi ?.
Zła dieta, zarówno u psa jak i u człowieka może dać objawy po bardzo długim okresie czasu. Dieta psa powinna składać się głowinie z białka i tłuszczów, węglowodany są dopuszczalne i dobrze tolerowane ale nie powinno być ich więcej niż 30%. Dodatkowo zboża mogą powodować alergie. Dla tego też należy czytać dokładnie skład kupowanej karmy.

Na przykład Royal Canin Mini Adult:
Kukurydza, mąka kukurydziana, suszone mięso drobiowe, tłuszcze zwierzęce, gluten kukurydziany, wątróbka drobiowa, pulpa buraczana, drożdże, olej roślinny, tran, sole mineralne, pierwiastki śladowe, polifosforan sodu, DL-metionina, proszek jajeczny, L- lizyny, L-karnityna, witaminy.

I do porównania Acana Adult Small Breed:
Dehytratyzowane mięso z kurczaka (40%), owies, świeże mięso z kurczaka, groszek, brązowyryż, świeżemięsołososia, tłuszcz z kurczaka(konserwowany mieszaniną tokoferoli i rozmarynem), wątróbka z kurczaka, świeże całe jaja, lucerna, olej z łososia, dynia, kurza chrząstka (naturalne źródło glukozaminy i chondroityny), jabłka, marchewka, zielona rzepa, żurawina wielkoowocowa, świdośliwa olcholistna, morskie wodorosty (morszczyn pęcheżykowaty, algi czerwone), korzeń łopianu, korzeń prawoślazu, jagody jałowca, kozieradka, nasiona kopru, dzięgiel litwor, rokitnik zwyczajny, korzeń cykorii, pokrzywa, liść czerwonej maliny, ostrpest, liść mięty pieprzowej, kwiat nagietka, rumianku +witaminyiminerały.

Węglowodany: 28%

Royal niestety nie przyznaje się ile dokładnie jest węglowodanów (albo mi się nie udało tego znaleźć) ale zgodnie z obowiązującymi przepisami składniki muszą być wymienione w kolejności zaczynając od tych których jest najwięcej, więc wnioski można wyciągnąć samemu.

A i żeby ktoś mnie źle nie zrozumiał, nie mam zamiaru reklamować Acany bo w zasadzie są karmy jeszcze lepsze ale jedna z przedmówczyń o niej wspomniała a wydaję mi się że jest dobrym przekładem.

Tak więc czytajcie skład na opakowaniu oraz analizę jeśli producent się nią chwali.
brykiet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-15, 20:57   #720
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
Żeby urozmaicić smak i dietę. Sama nie wiem jak lepiej.Można dawać jedną i tą samą karmę latami?

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości