|
|
#691 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D
Cytat:
A i tak myślę, że karma nie ma dużego wpływu na długość życia, czasem nawet na jakość, jak u ludzi, co nie znaczy że można żywić źle. Wybierz coś co wg Ciebie jest logiczne ![]() ---- Dla kota to nie bardzo surowe jajko rozumiane jako całe jajko, skorupkę najlepiej wysuszyć lub wyprażyć i przemielić, a białko można sobie darować. I jakie to fakty, skoro drapieżnik by sobie upolował całe, o ile w ogóle jajo by jadł.
|
|
|
|
#692 |
|
Raczkowanie
|
Mam boxera 9 tyg
Daje mu Royal Canin,30 for Boxer Puppy, specjalna sucha karma dla szczeniakow. Moj Borysek dostaje rowniez puszeczki niemieckiej firmy Real Nature rowniez dla szczeniakow. Polecam wszystkim produkty tej wlasnie firmy, sprawdzcie sobie sklad jedzonka, zero chemii,100 % miecho :p Rozmawialam z wetem ostatnio,powiedzial,ze te wszystkie pedigree dla psa,to jak mc donald dla nas-niby sie najesz,ale jakosc tego posilku pozostawia wiele do zyczenia... Ja staram sie odzywiac zdrowo, wiec dlaczego psa mam karmic byle czym? kochany moj Borysek!
|
|
#693 |
|
Zadomowienie
|
taaa swietna karma: Ryż, kukurydza, suszone mięso drobiowe, suszone białka wieprzowe L.I.P.*, tłuszcze zwierzęce, izolowane białka roślinne L.I.P.*, hydrolizowane białka zwierzęce, oleje roślinne (sojowy, koprowy), pulpa buraczana, sole mineralne, włókno roślinne, fruktooligosacharydy, łuski i nasiona psyllium, proszek jajeczny, polifosforan sodu, DL-metionina, tauryna, wyciąg z drożdży (źródło mannooligosacharydów), hydrolizowane skorupiaki (źródło glukozaminy), L-lizyna, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny), L-karnityna, hydrolizowana chrząstka (źródło chondroityny).
ryz i kukurydza na pierwszym miejscu. producent pisze "tlusze zwierzece" tzn, ze ma cos do ukrycia-bo co to za tluszcze? dla seterow tez jest royal...ale...no wlasnie: moj pies nie je BYLE CZEGO. uwazam, ze dla szczeniat ras duzych krama musi byc naprawde super, zeby nie bylo z tego klopotow. |
|
|
|
|
#694 |
|
Raczkowanie
|
no widzicie, ale czesto sie spotykam ze trzema wiodacymi firmami karm jest royal, eukanuba, hills
hills ma srodki konserwujace BHT/BTA i jeszcze jakies, bez przesady bo nie zabija od razu, ale jednak sa, sama kupilam Best Choice i choc nie byylo o tym napisane to na opakowaniu dowiedzialam sie ze takze ma srodki chemiczne konserwujace, 15 kilo musimy zmeczyc eukanube slyszalam ze sa przypadki drapiacych sie psow po niej, ja nie mam nic przeciwko, kiedys moje karmilam eukanuba dla spanieli, w tej chwili niejadek nie chce jej ruszyc bo kupilam kilogram mu dla urozmaicenia do best choice royal - nie uzywalam ale podobno jest przereklamowny, szczerze to nawet nie zagladalam mu w sklad wiec nie wypowiadam sie co czlowiek to opinia ![]() hehe... dzis moj pojechal i dzwoni ze jest kolejka u rzeznika i ze jedzie do domu, kosci nie kupi, focha mu walnelam bo nie mamy tak czasu jezdzic w porach kiedy czynne sa sklepy na zakupy, ale kochany obszukal cale miasto i kupil te kosci-tuki, oczywiscie dostaly zaraz po jednej - radosc mega reszta zamrozona na pozniej mam nadzieje ze "zetra" troche osad z zebow ktory sie im robi, a meczyly sie, meczyly
Edytowane przez colorful angel Czas edycji: 2011-01-07 o 19:40 |
|
|
|
|
#695 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jesli chodzi o "ulepszacze",to prawda jest taka,ze KAZDA karma ma srodki chemiczne i tyle. nawet jesli na opakowaniu jest napisane,ze nie dodano chemii,to to oznacza jedynie,ze przy pakowaniu tego jedzonka jej nie dodano. a w jakim stanie "chemicznym" przyszly polprodukty to juz inna bajka... kiedys nie bylo takiego wyboru,to i ludzie nie szaleli-takie moje zdanie. pies mojej babci jadl wszystko,co mu dali,jak to na wsi. i zyl chyba z 14 czy 16 lat,nie pamietam dokladnie. i tu uprzedzam pytanie-TAK-BYL ZDROWY. zginal po kolami auta niestety. Lapinne powiedz mi prosze,czym mam karmic psa?
Nie mogę mieć ani ojca, ani matki, ani jednej rzeczy, którą bym przycisnęła do serca z miłością, dopóki z oblicza ziemi nie zniknę... Edytowane przez guuma Czas edycji: 2011-01-11 o 01:43 |
|
|
|
|
|
#696 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Psy mimo, że będą karmione gotowymi karmami to powinny również otrzymywać mięso. Karm na rynku obecnie jest mnóstwo i mają tyle opinii, ile ludzi je opiniuje .Ja stosuje od lat zasadę "krakowskim targiem" - daję i to i to. Psy są zdrowe, nie miałam nigdy żadnego alergika, ładnie wyglądają .
|
|
|
|
|
|
#697 |
|
Zadomowienie
|
Stellanova, jak kolorowo w tych miseczkach i jak ładnie podane
|
|
#698 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to nie jest w zadnym wypadku karma dobra, a moim zdaniem szczeniak i to rasy duzej powinien otrzymywac karme jak najlepsza. to, ze czyjs pies cale zycie jadl resztki i cieszyl sie dobrym zdrowiem, nie jest dla mnie argumentem...ja swojego psa zywie dobrze, bo sama jem dobrze. jesli chodzi o karme dla takiego gnojka to sprobowalabym orijena large breed puppy lub acany. |
|
|
|
|
|
#699 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale zawsze przez netka mozna zamowic
|
|
|
#700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Royal jest świetną karmą, o czym można się przekonać, opierając się na opiniach dobrych weterynarzy i właścicieli psów. Takie jest moje zdanie. Polecam również Eukanubę - utrzymuje podobny poziom. |
|
|
|
|
|
#701 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#702 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
potem pomysl jaka prowizję ma vet od sprzedazy ... co łaska tego nie robi kolejna sprawa - programy lojalnościowe, ze znizkami oraz wyprawkami dla hodowców |
|
|
|
|
|
#703 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo chyba nie konserwanty i kukurydza na pierwszym miejscu w skladzie... |
|
|
|
|
|
#704 |
|
Zakorzenienie
|
Ważna też jest ilość mięsa w karmie.
Nie chciałam prowokować zdenerwowanie, także przepraszam,jeśli kogoś wkurzyłam, nie o to mi chodzilo. Nasze psy poprostu od zawsze jedzą Eukanubę i mają się świetnie. A Canin wydaje się być podobny jakościowo. |
|
|
|
|
#705 |
|
Zadomowienie
|
i dlatego ani eukanuby ani royala nigdy nie dalabym psu.
|
|
|
|
|
#706 |
|
Zakorzenienie
|
My jeszcze dodatkowo gotujemy psom - mięso+ warzywa + makaron/ryż.
Myślę, że to dobre połączenie. Lapinne, a jaką karmę Ty byś poleciła? Jeśli chodzi o Royal i Eukanuba to ja jednak uważam,że są dobrej jakości. Największą tragedią są karmy marketowe (Pedigree, Chappi) - to jest świnństwo, mają ok 4% mięsa w postaci oczu itp.. |
|
|
|
|
#707 |
|
Zadomowienie
|
zalezy dla jakiego psa.
royal i eukanuba to sa podlaj jakosci zbozowki. jesli zas chodzi o ryz/makaron plus gotowane mieso i warzywa...juz wielokrotnie pisalam w tym watku: jestem wrogim takiego zywienia. u mnie w domu pies gotowanego jedzenia nie dostaje. tylko suche lub surowizne. |
|
|
|
|
#708 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
A teraz wszystkie moja dostają i prawdziwe jedzonko i karmę namoczona i jestem z nich zadowolona |
||
|
|
|
|
#709 |
|
Zakorzenienie
|
My nasze Norwegi karmimy:
Karma mokra: - Bozita (w sosie i galaretce) - Animonda Carny Kitten - Gourmet Gold Karma sucha: - Royal Canin Sterilised 37 - Royal Canin Kitten 36 Okazjonalnie surowa pierś z kurczaka. Niestety chyba musimy poszukać czegoś innego mokrego, bo bez tego ani rusz, a w ostatnich dniach koty mają meeega śmierdzące ku.pale I kot większy ma luźną koopę
|
|
#710 |
|
Raczkowanie
|
Royal dla Was, niektorych to takie g..., rozumiem ze to Wasze zdanie wiec spoko, ja za Royalem tez nie jestem ale z racji tego ze go nie mialam nigdy nawet to nie bede jednak az tak jednoznacznie sie wypowiadac, tylko skoro to taki szajs to czemu wiekszosc, a spora wiekszosc wetow, ma wlasnie Royala u siebie....? malo tego maja czesto Royala w pelnym skladzie tzn. lacznie z Royalem weterynaryjnym...
nie chodzi mi o przekonywanie Was do tej karmy bo jako tako zdania o tej karmie sama nie mam, chodzi mi tylko o zwrocenie uwagi na ten fakt, bo jakby nie bylo to upierajmy sie przy swoim ze my wiemy przeciez lepiej niz jakis tam wet, tylko ze jak cos sie dzieje nie halo to i tak biegniemy szybko w drzwi do niego... |
|
|
|
|
#711 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A weterynarz leczy zwierzęta, a nie jest ekspertem od żywienia. Natomiast weterynaryjne karmy mają inny skład niż te bytowe, którymi to najczęściej karmimy zdrowe zwirzęta, więc też nie mozna ich porównywać... Ja sama karmię psiaka Eukanubą, ale tylko dlatego, że wychodzi mi najtaniej przy swoim składzie... Także Eukanuba i Royal to są dobre karmy, ale prawda jest taka, że są od nich też lepsze, bo bezzbożowe. |
|
|
|
|
|
#712 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zobacz na listę przedstawicieli regionalnych RC - to weci a myślisz, że weci sprzedają karmę w lecznicy za ... bóg zapłać |
|
|
|
|
|
#713 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pewnie ze nie sa to technicy zywieniowi, ale jesli mamy problem zywieniowy to tez pukamy do drzwi ich gabinetu... mysle ze trucizny by nie mieli i nie polecali... idac tym sladem nie mozna ufac dentyscie ktory wcisnie nam paste ta "naj" czyli taka ktora im sie oplaca bez wzgledu na nasze dobro itp. ... leczmy sie sami...? oczywiscie przyznaje racje ze marketing robi wiele, ale jednak jak slysze ze to totalny szajs... hmmm.... no to tak nie do konca, choc wydaje mi sie ze przez ten marketing jest on rzeczywiscie ciut przereklamowany |
|
|
|
|
|
#714 |
|
Wtajemniczenie
|
przeczytaj skład z przeanalizowaniem a potem porównaj z innymi karmami dostepnymi na rynku
Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2011-01-13 o 20:58 |
|
|
|
|
#715 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#716 |
|
Raczkowanie
|
1 piesek royal canin mini junior
2 piesek royal canin dla yorkow 3 piesek eukanuba adult large kotek różnie, głównie purina i royal dla kotów Poza tym raz lub 2 razy w tygodniu na obiadek gotuję swoim pupilkom mięso z warzywami i ryżem lub kaszą
|
|
|
|
|
#717 |
|
Zakorzenienie
|
Co do royala to jedyna karma która u mojej kici powodowała malutkie i praktycznie niewyczuwalne kupy. Miałam Hills'a, Royala i teraz mamy Sanabelle, ale zamierzam zakupić Acane i spróbować
|
|
#718 |
|
BAN stały
|
Czy mogę spytać o to czemu zmieniasz karmę jeśli np. dana karma dobrze służy Twojemu zwierzaczkowi ?.
|
|
|
|
|
#719 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Na przykład Royal Canin Mini Adult: Kukurydza, mąka kukurydziana, suszone mięso drobiowe, tłuszcze zwierzęce, gluten kukurydziany, wątróbka drobiowa, pulpa buraczana, drożdże, olej roślinny, tran, sole mineralne, pierwiastki śladowe, polifosforan sodu, DL-metionina, proszek jajeczny, L- lizyny, L-karnityna, witaminy. I do porównania Acana Adult Small Breed: Dehytratyzowane mięso z kurczaka (40%), owies, świeże mięso z kurczaka, groszek, brązowyryż, świeżemięsołososia, tłuszcz z kurczaka(konserwowany mieszaniną tokoferoli i rozmarynem), wątróbka z kurczaka, świeże całe jaja, lucerna, olej z łososia, dynia, kurza chrząstka (naturalne źródło glukozaminy i chondroityny), jabłka, marchewka, zielona rzepa, żurawina wielkoowocowa, świdośliwa olcholistna, morskie wodorosty (morszczyn pęcheżykowaty, algi czerwone), korzeń łopianu, korzeń prawoślazu, jagody jałowca, kozieradka, nasiona kopru, dzięgiel litwor, rokitnik zwyczajny, korzeń cykorii, pokrzywa, liść czerwonej maliny, ostrpest, liść mięty pieprzowej, kwiat nagietka, rumianku +witaminyiminerały. Węglowodany: 28% Royal niestety nie przyznaje się ile dokładnie jest węglowodanów (albo mi się nie udało tego znaleźć) ale zgodnie z obowiązującymi przepisami składniki muszą być wymienione w kolejności zaczynając od tych których jest najwięcej, więc wnioski można wyciągnąć samemu. A i żeby ktoś mnie źle nie zrozumiał, nie mam zamiaru reklamować Acany bo w zasadzie są karmy jeszcze lepsze ale jedna z przedmówczyń o niej wspomniała a wydaję mi się że jest dobrym przekładem. Tak więc czytajcie skład na opakowaniu oraz analizę jeśli producent się nią chwali. |
|
|
|
|
|
#720 |
|
Zakorzenienie
|
Żeby urozmaicić smak i dietę. Sama nie wiem jak lepiej.Można dawać jedną i tą samą karmę latami?
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:47.

reszta zamrozona na pozniej 

I kot większy ma luźną koopę