|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Późne powroty do domu, dziewczyna, rodzice
Cytat:
i fakt, czym on się niby różni od 15 latka? Mieszka z rodzicami - mieszka. Uczy się? No uczy. Utrzymują go rodzice? No utrzymują. Pomijam to że pewnie jej mieszkanie też sponsorują rodzice. Dorosłość to nie kwestia wieku a samodzielności. Śmieszne jest wypisywanie że studiowanie do czegoś upoważnia
|
|
|
|
#32 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A panna co ,urwała się ze smyczy i mądruje ![]() W ogóle te teksty o nadopiekunczości rodziców mnie już na łopatki rozkładają. Ale rodzice mają wymagania,nie ma co
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"Mężczyźni są jak alkohol: wyrzekanie się ich jest ascezą, która niesie ze sobą rozgoryczenie, rozkoszowanie się nimi jest sposobem na życie, który rozjaśnia dzień powszedni, uzależnianie się od nich jest... głupotą." co Cię ujęło/ujmuje w TŻ? https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497112 |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
Powiem Ci drogi Autorze, że jestem po studiach, mieszkam od lat w innym mieście, a jak wracam do domu i wychodzę gdzieś ze znajomymi, mama ok. północy pisze, że się o mnie martwi i żebym wracała do domu bo późno i niebezpiecznie. Rodzice tak mają, że choćbyś był po pięćdziesiątce i tak będą się przejmować.
Zgadzam się z dziewczynami, że Twoja dama troszkę wydziwia, w końcu nie musisz się zbierać o 21, możesz spokojnie posiedzieć do północy. Ja np. nigdy nie lubiłam jak mój chłopak wracał nocą do domu, wolałam już żeby przenocował albo pojechał o tej 22 i spokojnie dotarł, raz że o tej porze jeszcze sporo ludzi i jakoś tak spokojniej, a dwa, żeby nie miał problemów w domu (mimo że mamy szczęście i nigdy nie miał, nawet jak zasnął u mnie na amen i nie mogłam go dobudzić, więc dałam jego mamie znać, żeby się nie martwiła, bo jest bezpieczny, tylko padł). Jak dla mnie jej zachowanie to z jednej strony egoizm (bo ONA tak chce), a z drugiej pozowanie na wielką dorosłość, bo uwierz, miesiąc związku to właściwie nic z perspektywy Twoich rodziców. |
|
|
|
|
#35 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i zobaczysz, że zmienią nastawienei do dziewczyny i waszych 'zachcianek'.
"Mężczyźni są jak alkohol: wyrzekanie się ich jest ascezą, która niesie ze sobą rozgoryczenie, rozkoszowanie się nimi jest sposobem na życie, który rozjaśnia dzień powszedni, uzależnianie się od nich jest... głupotą." co Cię ujęło/ujmuje w TŻ? https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497112 |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
a ja przyznam, że dziewczynę trochę rozumiem
większość moich znajomych w wieku 20+ nie ma nakazu wracania do domu o tej i o tej. u mnie zasada jest jedna: daj znać gdzie jesteś i wracaj po cichu żeby nikogo nie budzić oczywiście rodzice maja prawo mieć takie zasady ale może warto z nimi troszkę po negocjować |
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Ale przecież rodzice jasno powiedzieli,że na noc zostawać nie może, bo "to nie wypada".
Więc gdzie tutaj troska o bezpieczeństwo? Ja rozumiem - późne powroty. To jest jak najbardziej ok. Sama bym się sprzeciwiała, bo w obecnych czasach nie ma co ryzykować. Ale fakt, że rodzice żywią i utrzymują chłopaka nie sprawia, że mogą decydować o jego poglądach i życiu seksualnym bo dam sobie rękę uciąć, że w kwestii nocowania o to właśnie chodzi, no proszę was. A dziewczyna niby kiedy ma powiedzieć,że jej się to nie podoba, po roku, dwóch latach, po ślubie? Zaraz na początku trzeba wszelkie niejasności wyjaśniać, bo im dłużej to trwa, tym ciężej to zmienić. Aczkolwiek, szczerze, ja uważam,że akurat ta dziewczyna zwróciła chłopakowi uwagę w mocno niekulturalny sposób, powinna tę rozmowę poprowadzić inaczej.
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
zreszta to nie jest tak, ze im poznniej tym niezbezpieczniej.
ja czuje sie lepiej jak wracam sama ok 3/4 niż 12/1. wtedy już zazwyczaj wszyscy śpią i jest po prostu pusto. a więcej ludzi ,, szukających przygód" włóczy się po mieście wcześniej. wiec kwestia bezpieczeństwa jest wątpliwa. |
|
|
|
|
#40 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
miesiąc może go buntować przeciwko rodzicom ![]() Jasne, ze może jej sie cos tam nie podobać, jej prawo. Ale podburzanie go przeciwko rodzicom i branie go pod włos, że niby maminsynek to już nie bałdzo. Jakos bym się średnio ustosunkowała do takiej dziewczyny, gdybym się dowiedziała o jej gierkach. ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ---------- Cytat:
![]() A rodzice sa Twoimi rodzicami już 20 lat i chyba Cię w życiu czegos nauczyli? Miedzy innymi tego, zeby słuchac przede wszystkim siebie. Mam pytanie w związku z tym. Czy Tobie ta sytuacja przeszkadza? Czy uważasz, że rodzice przesadzają?
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-01-16 o 16:56 |
||
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
moim zdaniem rodzice źle nie mówią, fakt jesteś dorosły, ale jednak nadal na ich utrzymaniu, a dziewczyna może sobie gadać, bo mieszka sama i nikt jej nie "skontroluje" o której ona wraca do domu od kolegów
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Trochę nie wyobrażam sobie, żeby rodzice nakazali mi w wieku 20 lat o której mam wracać
W tym wieku to już dawno jeździłam sama do mojego ówczesnego chłopaka, który mieszkał w innym mieście.Sprawa jest prosta, idę i mówię gdzie jestem, mam przy sobie telefon (jak się martwią to zawsze mogą zadzwonić). Zawsze byłam szczera, mówiłam co się dzieje a rodzice mi ufali ![]() Oczywiście inni rodzice mogą mieć inne podejście, ale na pewno byłoby kilka rozmów ten temat, aby ich uświadomić, że trzymając pod kloszem wcale nie uchronią od zła tego świata
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zadomowienie
|
Myślę, że czas abyś porozmawiał ze swoją dziewczyną. Cwana jest, bo nie ma jak to się mówi starych na karku. A jeśli chodzi o zasypianie to możecie zasypiać o 23.00 skoro chcecie razem to robić, a nie o 1.00 w nocy. Moim zdaniem pory twoich powrotów są dobre. A porównywanie ciebie do innych gostków na twoim miejscu mnie wyprowadziłoby z równowagi i nie wiem czy chciałabym kontynuować taką znajomość.
|
|
#44 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo latwo jest sie do takiego stanu rzeczy przyzwyczaic. Nie znam kobiety, ktora chcialaby miec faceta uzaleznionego od rodzicow. Kiedys pepowine trzeba przerwac, im wczesniej tym lepiej. Pozniej czyta sie watek o facecie 20- kilkuletnim, ktoremu tatus sklada rzeczy, albo mamusia nie pozwala na zycie po swojemu. Niestety znam z zycia facetow, ktorzy nie musieli wylatywac z gniazdka, a teraz maja 30 lat i dalej palaja sie w luksusie. Mamusia sprzatnie, ugotuje, wyprasuje. Zyc i nie umierac. Tylko ktora chce z takim byc? Wydaje mi sie, ze dziewczyna bada teren i zwyczajnie ja dziwi ta sytuacja. Daje jej to do zastanowienia, ze jezli teraz rodzice maja na niego taki wplyw, to co bedzie w przyszlosci? |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Merys - dokładnie
---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#47 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Cytat:
Ale jakoś tak się dziwnie składa, że rodzice niemal zawsze obawiają się właśnie późnej pory.
|
||
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chłopak powinien zebrać na odwagę i powiedzieć im, czemu chce zostać na noc u niej i że nie chodzi o "TO" Tak czy siak to on powinien zdecydować co chce i odpowiednio do tego, albo uświadomić dziewczynę że będzie max do 24 albo rodziców, żeby nie przesadzali bo mogą mu zaufać, że dziadkami nie będą
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jak zbudowac powazny zwiazek?
Od czegos trzeba zaczac. |
|
|
|
|
#50 |
|
Zadomowienie
|
wracanie do domu o 3 w nocy,a nie o 1 nie jwst konieczna przeslanka do budowania 'powaznego zwiazku'
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Merys mówiła o usamodzielnieniu się
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zadomowienie
|
ale co ma bycie samodzielnym do powaznego zwiazku? ( oczywiscie jak brac slub, narzeczenstwo i te sprawy to juz trzeba byc niezaleznym finansowo,ale na początku nie ma co szalec...)
jak Ty to w ogole widzisz? on sie wyprowadza od rodzicow, rzuca dzienne studia, zeby miec czas na pracę bo jego bella wziela go pod wlos uwaga o mamisynku?ja rozumiem jeszcze gdyby rodzice o 20 wydzwaniali po niego z pytaniem gdzie sie po nocy pałęta, ale 1 w nocy wydaje sie być ok... zasypiać razem jest fajnie (bo tu bardziej o to chodzi,a nie o seks),ale spokojnie mozna wziać na wstrzymanie- jesli to ma byc pwoazny zwiazek to cale zycie rpzed nimi
Edytowane przez milka8686 Czas edycji: 2011-01-16 o 18:19 |
|
|
|
|
#53 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Nie bardzo rozumiem, dlaczego dla niektórych mieszkanie z rodzicami = bycie leniem, nieużytkiem i totalnie niesamodzielną osobą...
Nie rozumiem też, dlaczego brak pozwolenia na nocowanie u partnera po miesiącu związku ma być tragedią i okrucieństwem ze strony rodziców.
|
|
|
#54 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
heloł facet ma 20 lat!
Ja rozumiem jakby miał 16 i rodzice by mu wszystko dyktowali, ale mając 20 lat to na serio przegięcie wyznaczanie do której ma być, gdzie (tylko brakuje jeszcze wskazania z kim), podpierając to jakimiś wykrętami o bezpieczeństwie... jak ma być bezpieczny to niech na noc zostanie a nie wraca o 1szej w nocy ![]() Moim zdaniem dziewczyna go wcale nie podburza, tylko zdziwiona jest tym, ze chłopak od 2lat może prawnie prowadzić biznes, zachlać ryj, być ojcem i mężem, a rodzice mówią, że chłopakowi nie wypada wracać po 24
|
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
Myślę , że jeżeli naprawdę jej na Tobie zależy to uszanuje decyzję twoich rodziców..
A jeżeli tobie też to tak bardzo nie pasuje to może powinieneś przedyskutować to z rodzicami raz jeszcze i wytłumaczyć im twoje poglądy na ten temat. Mógłbyś też zapytać się ich jak to z nimi było kiedy byli w twoim wieku.. |
|
|
|
|
#57 |
|
Zadomowienie
|
Kmee, ile masz lat?
Bo jak ja na ten przykład byłam w liceum to też ludzie na studiach mi się wydawali super dorośli- i fakt tak być może powinno być,ale jak ktoś studiuje dziennie to na początku ciężko o pracę, ergo żyje sie na garnuszku rodziców (co nie jest powodem do wstydu gdy ma się 20 lat,co innego 24,25 i w górę) i należy szanować zasady panujące w ich domu (że nie wspomnę, ze należy szanować juz samych rodzicow![]() Poza tym skąd wiesz, że są to 'wykręty o bezpieczeństwie'?
Edytowane przez milka8686 Czas edycji: 2011-01-16 o 18:39 |
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, chyba za bardzo nadinterpretujecie to co napisalam. Nikt mu nie kaze rzucac szkoly i sie wyprowadzac. Wystarczy zaczac od stanowczego "mamo, tato, zaufajcie mi bo nie jestem juz dzieckiem". |
|
|
|
|
|
#59 | ||
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
I nie, ona nie jest zdziwiona, ona próbuje wpędzić go w jakieś dziwne poczucie winy. Bo wraca grzecznie do domu na noc. No bezczelny!!
|
|
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
Bartłomieju
Teraz to powinieneś myśleć o sesji i stypendium. O pannie pomyślisz za miesiąc. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.

i mądruje

W tym wieku to już dawno jeździłam sama do mojego ówczesnego chłopaka, który mieszkał w innym mieście.