|
|
#811 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII
U:
- bułka podłużna z ziarnkami ciemna: - pół z serkiem hochland topionym śmietankowym i konfiturą czereśniową - pół z masłem, serem i krakowską suchą pomidor, ogórek kiszony; kawa z mlekiem twarożek cały+ 2 łychy masła orzechowego sante, banan, kawa z mlekiem zupa pomidorowa z mięsem i makaronem pełnoziarnistym pierś z kurczaka smażona w cieście cebulowym; sałatka jarzynowa z serdelką z majonezem- dużo, kawał pszennego chleba wiejskiego z masłem sałatka j. w- miseczka
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do kolacji to nie powinnaś jeść samych kanapek z masłem. coś na to powinnaś kłaśc.
|
|
#813 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Napisane przez pati2404 Dzisiejsze P : śniadanie : parowka Berlinka (50g,125 kcal), kawałek bagietki (80g ) przekeojone na pół, jedna połówka z masłem, druga z serkeim Capri II śniadanie : Danmleko waniliowe, pomarańcz obiad : porcja (200 g ) ryby smażone, panierowanej w sosie ketchupowym i cebuli podwieczorek : budyn Słodka Chwila (na wodzie ) szklanka, drożdżówka koalcja : rogal 100 g przedzielony na 4 -jedna ćwiartka z masłem, druga z dżemem , trzecia z pasztetem drobiowym, czwarta z serkeim capri pomarańcz i jak ? Cytat:
A ja uważam droga Ervisho, że powinnaś zająć się swoimi zaburzeniami odżywiania, ponieważ osoba, która miała (a raczej ma, bo widzę, że jesteś maniaczką forum dotyczących dietetyki) zaburzenia odżywiania nie powinna wypowiadać się na temat innych jadłospisów, czy to jest U czy to jest P czy to jest R. Tak choćby jak widziałam jak "Olencyjka" dodała swój jadłospis na P, który nie był zły jednak Ty do każdego masz ale. Ciekawa jestem, czy Ty naprawdę odżywiasz się tak jak doradzasz innym, czy jest to Twoim marzeniem, żeby tak się odżywiać i tym samym doradzać innym. Radzę może wybrać się na kierunek studiów dotyczące dietetyki, bo widzę, że "idealnie" każdemu doradzasz. Myślę, że powyższy jadłospis na P nie jest idealny, ale każdy ma swoje początki. Ciekawa jestem na jakie dokładnie zaburzenia odżywiania cierpisz.
|
|
|
#814 |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() chciałam napisac to samo. Ervisha, dla mnie wyglada to tak, że 'wpychasz' innym chorym dziewczyna zarcie zeby one tez przytyły (jestes na p, tak?) i zebys nie czula sie grubsza, gorsza etc. ot karmisz swoja chorobe. brawo dziewczyno, ogarnij sie. |
|
|
|
#815 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Musze przytyc. czytam Wasze wypowiedzi i jadlospisy na przytycie i wiem, ze ja tak nie dam rady. Myslalam, ze bede zajadac sie smakolykami, a jednak jedyne co jestem w stanie zjesc to chleb razowy i serkiem bieluch a na obiad jakis makaron.. nie ma opcji, bym wziela sobie cokolwiek do jedzenia sama z siebie, dodala czemus smaku, jakis dodatek nawet itd (dlatego jem z rodzicami, tylko obowiazkowe absolutne minimim.) przez dluzszy czas jadlam ok 50 kcal dziennie. teraz zupelnie nie jestem otowa psychicznie na wiecej niz musze zjesc kazdego dnia. sniadanie: 2 kromki razowego pieczywa posmarowane bieluchem obiad: niewielka porcja makaronu al dente i jakis nietlusty sos, tunczyk, albo cos takiego kolacja: tak jak sniadanie nie pytam czy przytyje, bo oczywiste jest ze to jest haniebne menu, ale nic mi nie smakuje, nie ma mowy bym posmarowala cokolwiek maslem, a co dopiero jadla slodycze tluszcze itd chodze na terapie, ale dopiero zaczynam. licze, ze z czasem jej trwania bedzie mi latwiej...? dodam, ze u mnie w domu nie przywiazywalo sie nigdy uwai do wai kalorii itd, ale nidy nie jadlo sie zbytnio smazonego, jasneo pieczywa itd. slodycze owszem i duzo wspanialych potraw, ale po prostu nie tradycyjnych polskich obiadow, tylko dania wloskie azjatyckie francuskie itd. na NIC nie mam ochoty. pomozcie mi, blagam!! Pozdrawiam bardzo serdecznie |
|
|
|
#816 |
|
Przyczajenie
|
P
dopiero zaczynam i proszę o wskazówki, co dodać, co zmienić, bo mimo, że przeglądałam jadłospisy na P to chyba na przykładzie własnego jadłospisu najłatwiej zobaczyć, co jest źle, a co dobrze a mam świadomość, że najlepiej z układaniem dziennego jadłospisu mi nie idzie![]() I mleko2% +3 garście płatków fitness II kajzerka z serkiem topionym, szklanka karotki III zapiekanka z makaronem, mozarellą, szynką, pomidorami i sosem IV koktajl ze zmiksowanych truskawek, 2 bananów, jogurtu naturalnego V 4 tosty z żółtym serem, keczupem w ciągu dnia ok. 1l wody |
|
|
|
#817 |
|
Raczkowanie
|
Też się cieszę
Dzięki za ocenkę
|
|
#818 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Może ja dam swoje wczorajsze U * czasami nie aż tak zdrowe jak się tu wypowiadają osoby, ale myślę, że "mniej" zdrowa żywność potrzebna jest w naszym życiu i należy nam się jak psu micha : Śniadanie: 2 kromki chleba z masłem i z serkiem almette, do tego serek wiejski piątnicy z całą natką pietruszki II Śniadanie: Rogal seven days z czekoladą uwielbiam , kawaObiad: Paluszki rybne, ryż i ogromna porcja szpinaku (uwielbiam) powieczorek: Dwie duże paczki chipsów lay's prosto z pieca, jedne paprykowe drugie zioła śródziemnomorskie (czy jakoś tak) Ice tea szklanka Kolacja: (KFC) 7 kurczaczków hot wings (kubełek na spółkę z TŻ) porcja frytek i Ice tea Po: Piwko ahh zimny heineken
|
|
|
#819 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tu nie poradnia psychologiczna |
|
|
|
|
#820 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#821 |
|
Raczkowanie
|
Coś, chyba Uuuu :
I. grahamka 70g podzielona na trzy części: - z pastą tuńczykową - z masłem, serem Gouda, sałatą lodową, pomidorkiem - z masłem, dżemem wiśniowym by mama - pyszne inka z mlekiem II. 4 pierogi by mama( duże takie jak sporawa pięść) odsmażone na oleju rzepakowym z kapustką i grzybami =) dwa cukierki cytrynowe III. coś ala deser : w filiżance :garść orzechó włoskich i pestek dyni, mandarynka zalane galaretką wiśniową ( zastygło :P) na to pokrojone w kosteczkę kiwi i starty pasek gorzkiej czeko, kawa IV. 3 wafelki kakaowe familijne, zielona herbata V. serek wiejski z zarenkami (słonecznik, soja), pomiodorem, sałatą i avocado, herbata I mnie pokarało, odłamał mi się kawałeczek zęba z tyłu czyli czeka mnie wizyta u dentysty.Ktoś oceni ?
|
|
#822 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejsze U:
1. śniadanie: kawa z mlekiem, bez cukru. 2 kanapki z razowego chleba z serem żółtym, szynką, plasterkami ogórka kiszonego z piekarnika, na gorrrąco 2. II śniadanie: miseczka sałatki z: puszki tuńczyka z majonezem, groszkiem, kukurydzą, jajkiem. kanapka z razowego z masłem, szynką i papryką. 3. obiad: paluszki rybne i frytki z piekarnika. surówka z kiszonej kapusty z cukrem. 4. podwieczorek: będzie budyń czekoladowy i herbatniki. 5. kolacja: wieśniak, 2 kanapki z razowego z masłem, pieczoną kaczką, pomidor. herbatka jakaś owocowa. po drodze wpadł sok duży pomarańczowy, woda, kilka kostek czekolady podczas nauki, ze 2 filiżanki kawy
|
|
|
|
#823 | |
|
Raczkowanie
|
aha, bardzo miła odpowiedż, dla dziewczyny która własnie zamiesciła swoj pierwszy wpis na forum
skąd w was tyle jadu ..jeny ---------- Dopisano o 03:26 ---------- Poprzedni post napisano o 03:21 ---------- Cytat:
powoli musisz dostosowywac organizm do jedzenia, nowych produktych najlepszy sposób to jeśc 5 razy dziennie tu juz mam 3 posiłki jakies sniadanie obiad i klacje kolejny krok to jedzenie 2 sniadania (na poczatek mozebyc małę np kubek jogurtu,. ale najlepiej owocowego nie 0%) i podwieczorku - coś słodkiego ? budyn kisiel, kanapeczka cokolwiek potem sukcesywnie zwieksac - ale nie przez miesićace ale co tydzien organizm tez musi sie fizycznie dostosowac 0 to nie jest tak hop siup. powoli mam nadzieje że bedziesz pod opieka lekarska jak i psycologiczną bo na forum sobie mozna gadać wciskac na chama jedzenie i zjeżdzac .. |
|
|
|
|
#824 |
|
Raczkowanie
|
>4 kilo do celu<
Moje P : Ś: 2 kromki chleba z opiekacza na to masełko i serek homogenizowany waniliowy. To co zostało z kanapek dojadłam łyżeczką IIŚ: Miska śledzia w sosie paprykowym ![]() O: Kasza gryczana solidna porcja do tego duże udko z kurczaka w gęstym sosie mojej mamy, i do tego buraczki na zimno mniam P: Duża garść mieszanki studenckiej z puddingiem waniliowo malinowym, i do tego kinder bueno K: A tu się jeszcze zastanowię
|
#825 | |
|
Wtajemniczenie
|
Skąd tyle jadu? Już mówię skąd. To fajne forum oblega zewsząd ED. Ja np. interesuję się dietetyką, bo chcę być dietetykiem, dlatego sobie tutaj wchodzę, też byłam chora ale choroba nie odebrała mi zdolności do pisania o swoich jedzeniowych problemach w odpowiednich miejscach. Tak trudno wejść na KZ? Po prostu strasznie wkurza mnie wplatanie w każdy wątek na dietetyce choroby. Ja rozumiem, że trzeba zwrócić na siebie uwagę ale dlaczego tutaj a nie u psychologa?
Żeby nie było OT dodam mój nieidealny jadłospis U: Śn: płatki owsiane (na oko, pół miseczki ), jogurt waniliowy, jabłko, mandarynka 2 Śn/ przekąska: 2 kawałki domowej szarlotki (uczyłam się) Obiad: pierś smażona z kurczaka, kilka ziemniaków, trochę surówki kupnej, szklanka mleka Kolacja będzie: 3 kromki kwadratowe grahama (2 z jajkiem i majonezem, 1 z jakąś wędliną i serkiem topionym) Nie ma warzyw, bo nic nie ma w domu, nie mam swoich pieniędzy żeby kupić, to samo z NNKT ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#826 |
|
Raczkowanie
|
Moja R:
śniadanie- wafel ryżowy z serkiem kanapkowym naturalnym,pomidorem i ogórkiem, jogurt truskawkowy 200g. z płatkami obiad- kawałek mięsa,pół torebki brązowego ryżu i 2 gotowane marchewki podwieczorek- kiwi,jabłko kolacja- spora kromka chleba z twarożkiem,pół szklanki soku pomidorowego |
|
|
|
#827 |
|
Rozeznanie
|
Utrzymanie
1. 4 nieduże kromki chleba graham zapieczone w tosterze: - 2 z plastrem polędwicy drobiowej, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem - 2 z dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym 2. Sałatka owocowa- małe jabłko, 2 mandarynki, kiwi - pokrojone w kostkę, jogurt naturalny 150g wymieszany z cynamonem, łyżka płatków migdałowych, łyżka wiórek kokosowych 3. Pół woreczka kaszy gryczanej, mięso z piersi kurczaka (ok. 100-150g), dużo mojej ulubionej surówki z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki z dodatkiem musztardy 4. Kisiel malinowy Słodka Chwila, 3 czekoladki Toffifee 5. Omlet (2 jaja, 3 łyżki otrębów pszennych) z 2 plastrami polędwicy drobiowej, 4 łyżkami groszku zielonego i na to ketchup Proszę o ocenkę!
|
#828 |
|
Raczkowanie
|
Wege PPPP
1. dwa tosty (dwie kromki chleba) z serem, ogórkiem i papryką polane keczupem; ok 200 g jogurtu żurawinowo-malinowego; herbata 2. bułeczka mleczna, 3 mandarynki, ok 200 g jogurtu żurawinowo-malinowego (reszta ze śniadania) 3. pół talerza krupnika, 3 pierogi z serem, 4 kluski lane polane sosem czekoladowym; herbata 4. budyń czekoladowy, jabłko 5. dwie kromki chleba żytniego - jedna z serem żółtym roztopionym w mikrofali i papryką, druga z pasztetem sojowym i pomidorem; serek wiejski ; herbata |
|
|
|
#829 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Co tu dużo mówić? Mi podoba się bardzo!
|
|
|
#830 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#831 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- Cytat:
|
|
#832 |
|
Zakorzenienie
|
P ( dostosowałam się do rad ), dzisiaj pod znakiem chałki
:śniadanie : rogal pszenny na pół podzielony -połówka z masłem i pasztetem drobiowym domowej roboty -połówka z masłem i dżemem 2 kawałki chałki z maslem ( taka najlepsza )II śniadanie : 1 kawałek chałki z masłem, serek homogenizowany czekoladowy z rodzynkami 180g, 2 pomarańcze obiad : solidna porcja kyrczaka piecoznego i talerzyk pieczarek gotowanych podwieczorek : 4 kawałaki chałki z masłem, szklanka kisielu pomarańczowo-anansowego kolacja : 2 kawałki bagietki podzielone na 4 części -jedna z pasztetem -jedna z masłem -jedna z serkiem capri -jedna z twarogiem z rzodkiewka pomarańcz i jak ? ;D
|
#833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#834 |
|
Raczkowanie
|
Fajnie jest być branym za kogoś innego, nie ma co...
![]() Może przy okazji wstawie swoje Utrzymanie : Śn. Owsianka z tartym jabłkiem, rodzynkami, płatkami migdałowymi, miodem, cynamonem i serkiem wiejskim & 0,4 l kawy z mlekiem IIŚn. Kromka chleba razowego z masłem, szynką drobiową, papryką czerwoną i ogórkiem; pomarańcz Ob. Pierś z kurczaka faszerowana kozim serkiem w sosie szpinakowym; pół woreczka kaszy gryczanej; parowane brokuły, kalafior & mini-marchewki z oliwą z oliwek Pd. Miseczka budyniu waniliowego z syropem malinowym i płatkami migdałowymi & kubek zielonej herbaty Kol. Grahamka z masłem, makrelą wędzoną, ogórkiem kiszonym i bazylią / twarogiem, pomidorem i pieprzem czarnym; 2 marchewki + 1,5 l wody mineralnej; spacer x 2 i relaksacyjna joga
|
|
#835 | |
|
Rozeznanie
|
Wen_Axis & Winky dziękuję bardzo
Cytat:
:(na jedną porcję, raczej dużą) Ok. 200g kapusty czerwonej poszatkować, zaparzyć w lekko osolonej wodzie (ok. pół łyżeczki soli), dodać łyżkę octu (żeby kapusta miała ładny kolor). Następnie odcedzić wodę i ostudzić kapustę. Dodać startą na dużych oczkach 1 średnią marchewkę i 1 małe jabłko. Wymieszać i doprawić do smaku- moja mama daje łyżkę musztardy, ale może to być też majonez, albo śmietana. Możesz też ewentualnie dodać cebulkę, ja nie lubię.
|
|
#836 |
|
Zakorzenienie
|
|
#837 |
|
Zadomowienie
|
U:
Ś 1. megaaa duża grahamka - pół z masłem i serem żółtym - pół z masłem orzechowym sante, twarogiem i konfiturą czereśniową mandarynki; kawa z mlekiem Ś 2. twarożek domowy piątnicy z saszetką fitelli kokosowej; kawa z mlekiem O 3. naleśniki pełnoziarniste z owocami( banan, truskawki, ananasy, brzoskwinki, jagody, malinki, rodzynki ) z jogurtem z greenwaya zakupy- czyli spacerowanie ![]() K bułka podłużna ciemna razowa z ziarnami: - pół z twarogiem i na to ser żółty - pół z twarogiem i na to krakowska sucha pomidor; ogórek kiszony ?????
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#838 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#839 |
|
Raczkowanie
|
R:
[wstałam o 10.30, proszę o wyrozumiałość ]I bułka grahamka: pół z chudym twarogiem i łyżeczką dżemu truskawkowego niskosłodzonego, pół z twarogiem, polędwicą z indyka i pomidorem, do tego pół miseczki płatków pełnoziarnistych z jogurtem naturalnym i kawa z mlekiem 0.5% i słodzikiem II jabłko III dwa gołąbki [skład: ryż, kasza jęczmienna, mięso wołowe mielone + kapusta, której nie jadam ], pomidor, odrobina keczupuIV kawałek tortu czarny las [urodziny babci ], kawa z mlekiem 0.5% i słodzikiem, dwie mandarynkiV sałatka z kapusty pekińskiej, serka wiejskiego, pomidora i tuńczyka posypana ziołami prowansalskimi; pół kabanosa drobiowego VI pomidor, trzy plastry polędwicy z indyka lepiej troszkę? ![]() [chodzę spać w godzinach 23.00-1.00, jeśli to pomoże w ocenie] Edytowane przez ironique Czas edycji: 2011-01-16 o 21:33 |
|
|
|
#840 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dzisiejsze U: 1. 2 jajka usmażone na odrobince masła+sól i pieprz, kromka chleba orkiszowego z papryką,rzodkiewką i plastrem szynki drobiowej 2. kawałek sernika proteinowego 3. pół woreczka ryżu brązowego, kilka pulpecików z mięsa indyczego milonego w ostrym sosie (keczup, łyżka mąki pełnoziarnistej,puszka pomidorów, ostra papryka mielona) 4. miseczka bran flakesów z zimnym mlekiem 2% , talerzyk sałatki z kukurydzy, pory, ryżu i przypraw 5. serek naturalny homogenizowany z łyżką kakao Móglby to ktoś ocenić?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.

a mam świadomość, że najlepiej z układaniem dziennego jadłospisu mi nie idzie
52 kg- 53kg -53,5kg- 54kg-54,5 kg-55 kg- 56 kg- 57 kg- 58 kg

czyli czeka mnie wizyta u dentysty.