Nasze codzienne jadłospisy, część XIII - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-16, 09:57   #811
mpati86
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII

U:

- bułka podłużna z ziarnkami ciemna:
- pół z serkiem hochland topionym śmietankowym i konfiturą czereśniową
- pół z masłem, serem i krakowską suchą
pomidor, ogórek kiszony; kawa z mlekiem

twarożek cały+ 2 łychy masła orzechowego sante, banan, kawa z mlekiem

zupa pomidorowa z mięsem i makaronem pełnoziarnistym

pierś z kurczaka smażona w cieście cebulowym; sałatka jarzynowa z serdelką z majonezem- dużo, kawał pszennego chleba wiejskiego z masłem

sałatka j. w- miseczka

Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 10:45   #812
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pati2404 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze P :
śniadanie : parowka Berlinka (50g,125 kcal), kawałek bagietki (80g ) przekeojone na pół, jedna połówka z masłem, druga z serkeim Capri

II śniadanie : Danmleko waniliowe, pomarańcz

obiad : porcja (200 g ) ryby smażone, panierowanej w sosie ketchupowym i cebuli

podwieczorek : budyn Słodka Chwila (na wodzie ) szklanka, drożdżówka

koalcja : rogal 100 g przedzielony na 4
-jedna ćwiartka z masłem, druga z dżemem , trzecia z pasztetem drobiowym, czwarta z serkeim capri

pomarańcz

i jak ?
Zgadzam się nijak. do obiadu powinny być ziemniaki a budyń lepiej sobie Normany ugotwać niz te z torebki. na pewno zdrowszy a co do kolacji to nie powinnaś jeść samych kanapek z masłem. coś na to powinnaś kłaśc.

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 10:54   #813
Wen_Axis
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pati2404
Dzisiejsze P :
śniadanie : parowka Berlinka (50g,125 kcal), kawałek bagietki (80g ) przekeojone na pół, jedna połówka z masłem, druga z serkeim Capri

-jedna ćwiartka z masłem, druga z dżemem , trzecia z pasztetem drobiowym, czwarta z serkeim capri

pomarańcz

i jak ?

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Zgadzam się nijak. do obiadu powinny być ziemniaki a budyń lepiej sobie Normany ugotwać niz te z torebki. na pewno zdrowszy a co do kolacji to nie powinnaś jeść samych kanapek z masłem. coś na to powinnaś kłaśc.

A ja uważam droga Ervisho, że powinnaś zająć się swoimi zaburzeniami odżywiania, ponieważ osoba, która miała (a raczej ma, bo widzę, że jesteś maniaczką forum dotyczących dietetyki) zaburzenia odżywiania nie powinna wypowiadać się na temat innych jadłospisów, czy to jest U czy to jest P czy to jest R. Tak choćby jak widziałam jak "Olencyjka" dodała swój jadłospis na P, który nie był zły jednak Ty do każdego masz ale. Ciekawa jestem, czy Ty naprawdę odżywiasz się tak jak doradzasz innym, czy jest to Twoim marzeniem, żeby tak się odżywiać i tym samym doradzać innym. Radzę może wybrać się na kierunek studiów dotyczące dietetyki, bo widzę, że "idealnie" każdemu doradzasz. Myślę, że powyższy jadłospis na P nie jest idealny, ale każdy ma swoje początki. Ciekawa jestem na jakie dokładnie zaburzenia odżywiania cierpisz.

Postanowienia noworoczne:

*Zdać dobrze maturę!

*Większa wiara w siebie i w swoje możliwości!

*Pielęgnować związek z Nim! 6 lat razem

Wen_Axis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 11:05   #814
wizjaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wen_Axis Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez pati2404
Dzisiejsze P :

pomarańcz

i jak ?

A ja uważam droga Ervisho, że powinnaś zająć się swoimi zaburzeniami odżywiania, ponieważ osoba, która miała (a raczej ma, bo widzę, że jesteś maniaczką forum dotyczących dietetyki) zaburzenia odżywiania nie powinna wypowiadać się na temat innych jadłospisów, czy to jest U czy to jest P czy to jest R. Tak choćby jak widziałam jak "Olencyjka" dodała swój jadłospis na P, który nie był zły jednak Ty do każdego masz ale. Ciekawa jestem, czy Ty naprawdę odżywiasz się tak jak doradzasz innym, czy jest to Twoim marzeniem, żeby tak się odżywiać i tym samym doradzać innym. Radzę może wybrać się na kierunek studiów dotyczące dietetyki, bo widzę, że "idealnie" każdemu doradzasz. Myślę, że powyższy jadłospis na P nie jest idealny, ale każdy ma swoje początki. Ciekawa jestem na jakie dokładnie zaburzenia odżywiania cierpisz.

chciałam napisac to samo.
Ervisha, dla mnie wyglada to tak, że 'wpychasz' innym chorym dziewczyna zarcie zeby one tez przytyły (jestes na p, tak?) i zebys nie czula sie grubsza, gorsza etc. ot karmisz swoja chorobe. brawo dziewczyno, ogarnij sie.
wizjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 12:03   #815
ewakatarzyna
Przyczajenie

Witam,
Musze przytyc. czytam Wasze wypowiedzi i jadlospisy na przytycie i wiem, ze ja tak nie dam rady. Myslalam, ze bede zajadac sie smakolykami, a jednak jedyne co jestem w stanie zjesc to chleb razowy i serkiem bieluch a na obiad jakis makaron.. nie ma opcji, bym wziela sobie cokolwiek do jedzenia sama z siebie, dodala czemus smaku, jakis dodatek nawet itd (dlatego jem z rodzicami, tylko obowiazkowe absolutne minimim.)

przez dluzszy czas jadlam ok 50 kcal dziennie. teraz zupelnie nie jestem otowa psychicznie na wiecej niz musze zjesc kazdego dnia.

sniadanie: 2 kromki razowego pieczywa posmarowane bieluchem
obiad: niewielka porcja makaronu al dente i jakis nietlusty sos, tunczyk, albo cos takiego
kolacja: tak jak sniadanie

nie pytam czy przytyje, bo oczywiste jest ze to jest haniebne menu, ale nic mi nie smakuje, nie ma mowy bym posmarowala cokolwiek maslem, a co dopiero jadla slodycze tluszcze itd

chodze na terapie, ale dopiero zaczynam. licze, ze z czasem jej trwania bedzie mi latwiej...?

dodam, ze u mnie w domu nie przywiazywalo sie nigdy uwai do wai kalorii itd, ale nidy nie jadlo sie zbytnio smazonego, jasneo pieczywa itd. slodycze owszem i duzo wspanialych potraw, ale po prostu nie tradycyjnych polskich obiadow, tylko dania wloskie azjatyckie francuskie itd. na NIC nie mam ochoty. pomozcie mi, blagam!!

Pozdrawiam bardzo serdecznie
ewakatarzyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 12:13   #816
Martyna9190
Przyczajenie

P
dopiero zaczynam i proszę o wskazówki, co dodać, co zmienić, bo mimo, że przeglądałam jadłospisy na P to chyba na przykładzie własnego jadłospisu najłatwiej zobaczyć, co jest źle, a co dobrze a mam świadomość, że najlepiej z układaniem dziennego jadłospisu mi nie idzie

I mleko2% +3 garście płatków fitness
II kajzerka z serkiem topionym, szklanka karotki
III zapiekanka z makaronem, mozarellą, szynką, pomidorami i sosem
IV koktajl ze zmiksowanych truskawek, 2 bananów, jogurtu naturalnego
V 4 tosty z żółtym serem, keczupem
w ciągu dnia ok. 1l wody
Martyna9190 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 12:16   #817
Silke Apill
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Izaczka Pokaż wiadomość
super, fajnie że utrzymujesz wagę już i możesz jeść co chcesz
Też się cieszę Dzięki za ocenkę

52 kg- 53kg -53,5kg- 54kg-54,5 kg-55 kg- 56 kg- 57 kg- 58 kg
Silke Apill jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 12:40   #818
Wen_Axis
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Martyna9190 Pokaż wiadomość
P
dopiero zaczynam i proszę o wskazówki, co dodać, co zmienić, bo mimo, że przeglądałam jadłospisy na P to chyba na przykładzie własnego jadłospisu najłatwiej zobaczyć, co jest źle, a co dobrze a mam świadomość, że najlepiej z układaniem dziennego jadłospisu mi nie idzie

I mleko2% +3 garście płatków fitness Początki na pewno są trudne więc mi się podoba, z tym, że jeśli jest Ci ciężko mogłaś dodać chociaż jakieś dwa tosty z opiekacza np z almette.
II kajzerka z serkiem topionym, szklanka karotki Tu jak na początek fajnie nawet
III zapiekanka z makaronem, mozarellą, szynką, pomidorami i sosem Tutaj myślę, że na obiad taka zapiekanka to trochę mało. Mogłaś np. przed tym jakąś miseczkę zupy zjeść.
IV koktajl ze zmiksowanych truskawek, 2 bananów, jogurtu naturalnego Zamiast jogurtu naturalnego ja proponuję jakiś owocowy jogurt truskawowy lub bananowy
V 4 tosty z żółtym serem, keczupem Tu fajnie
w ciągu dnia ok. 1l wody
Ogólnie jak na sam początek podoba mi się

Może ja dam swoje wczorajsze U * czasami nie aż tak zdrowe jak się tu wypowiadają osoby, ale myślę, że "mniej" zdrowa żywność potrzebna jest w naszym życiu i należy nam się jak psu micha :

Śniadanie: 2 kromki chleba z masłem i z serkiem almette, do tego serek wiejski piątnicy z całą natką pietruszki

II Śniadanie: Rogal seven days z czekoladą uwielbiam , kawa

Obiad: Paluszki rybne, ryż i ogromna porcja szpinaku (uwielbiam)

powieczorek: Dwie duże paczki chipsów lay's prosto z pieca, jedne paprykowe drugie zioła śródziemnomorskie (czy jakoś tak) Ice tea szklanka

Kolacja: (KFC) 7 kurczaczków hot wings (kubełek na spółkę z TŻ) porcja frytek i Ice tea

Po: Piwko ahh zimny heineken

*Zdać dobrze maturę!

Stary 2011-01-16, 12:56   #819
Annie1441
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewakatarzyna Pokaż wiadomość
Witam,
Musze przytyc. czytam Wasze wypowiedzi i jadlospisy na przytycie i wiem, ze ja tak nie dam rady. Myslalam, ze bede zajadac sie smakolykami, a jednak jedyne co jestem w stanie zjesc to chleb razowy i serkiem bieluch a na obiad jakis makaron.. nie ma opcji, bym wziela sobie cokolwiek do jedzenia sama z siebie, dodala czemus smaku, jakis dodatek nawet itd (dlatego jem z rodzicami, tylko obowiazkowe absolutne minimim.)

przez dluzszy czas jadlam ok 50 kcal dziennie. teraz zupelnie nie jestem otowa psychicznie na wiecej niz musze zjesc kazdego dnia.

obiad: niewielka porcja makaronu al dente i jakis nietlusty sos, tunczyk, albo cos takiego

nie pytam czy przytyje, bo oczywiste jest ze to jest haniebne menu, ale nic mi nie smakuje, nie ma mowy bym posmarowala cokolwiek maslem, a co dopiero jadla slodycze tluszcze itd

chodze na terapie, ale dopiero zaczynam. licze, ze z czasem jej trwania bedzie mi latwiej...?

dodam, ze u mnie w domu nie przywiazywalo sie nigdy uwai do wai kalorii itd, ale nidy nie jadlo sie zbytnio smazonego, jasneo pieczywa itd. slodycze owszem i duzo wspanialych potraw, ale po prostu nie tradycyjnych polskich obiadow, tylko dania wloskie azjatyckie francuskie itd. na NIC nie mam ochoty. pomozcie mi, blagam!!

aha.

tu nie poradnia psychologiczna
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 12:56   #820
ironique
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ironique Pokaż wiadomość
Dziękuję za ocenę, postaram się więcej nie grzeszyć

Co do tego spadku wagi... Mam w związku z tym pytanie. Przyznać się muszę, że przestawiam się na racjonalną redukcję, z dość, ekhem, restrykcyjnej , tj. ubogiej w białko i inne ważne wartości odżywcze. Wiadomo, że zjadam teraz więcej kalorii... Czy to możliwe, że początkowo przytyję, a później zacznę chudnąć, gdy metabolizm się 'przestawi'? Teraz się nie ważę ani nic nie sprawdzam, bom napuchnięta z powodu o którym pisałam wcześniej <okres>. Dzięki jeszcze raz
Przepraszam, że cytuję własny post, ale naprawdę zależy mi na odpowiedzi na to pytanie, chciałabym wiedzieć na co się nastawić
ironique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 16:13   #821
AlekzFragile
Raczkowanie

Coś, chyba Uuuu :
I. grahamka 70g podzielona na trzy części:
- z pastą tuńczykową i ogórkiem konserwowym
- z masłem, serem Gouda, sałatą lodową, pomidorkiem
- z masłem, dżemem wiśniowym by mama - pyszne
inka z mlekiem
II. 4 pierogi by mama( duże takie jak sporawa pięść) odsmażone na oleju rzepakowym z kapustką i grzybami =) dwa cukierki cytrynowe
III. coś ala deser : w filiżance :garść orzechó włoskich i pestek dyni, mandarynka zalane galaretką wiśniową ( zastygło :P) na to pokrojone w kosteczkę kiwi i starty pasek gorzkiej czeko, kawa
IV. 3 wafelki kakaowe familijne, zielona herbata
V. serek wiejski z zarenkami (słonecznik, soja), pomiodorem, sałatą i avocado, herbata

I mnie pokarało, odłamał mi się kawałeczek zęba z tyłu czyli czeka mnie wizyta u dentysty.

Ktoś oceni ?
Stary 2011-01-16, 16:15   #822
Pia Gizela
Zadomowienie

dzisiejsze U:

1. śniadanie: kawa z mlekiem, bez cukru. 2 kanapki z razowego chleba z serem żółtym, szynką, plasterkami ogórka kiszonego z piekarnika, na gorrrąco

2. II śniadanie: miseczka sałatki z: puszki tuńczyka z majonezem, groszkiem, kukurydzą, jajkiem. kanapka z razowego z masłem, szynką i papryką.

3. obiad: paluszki rybne i frytki z piekarnika. surówka z kiszonej kapusty z cukrem.

4. podwieczorek: będzie budyń czekoladowy i herbatniki.

5. kolacja: wieśniak, 2 kanapki z razowego z masłem, pieczoną kaczką, pomidor. herbatka jakaś owocowa.

po drodze wpadł sok duży pomarańczowy, woda, kilka kostek czekolady podczas nauki, ze 2 filiżanki kawy
Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 17:26   #823
ekstradyska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
aha.

tu nie poradnia psychologiczna
aha, bardzo miła odpowiedż, dla dziewczyny która własnie zamiesciła swoj pierwszy wpis na forum
skąd w was tyle jadu ..jeny

---------- Dopisano o 03:26 ---------- Poprzedni post napisano o 03:21 ----------

Cytat:
Napisane przez ewakatarzyna Pokaż wiadomość
Witam,

ok to poczatek, bedzie trudny
powoli musisz dostosowywac organizm do jedzenia, nowych produktych
najlepszy sposób to jeśc 5 razy dziennie
tu juz mam 3 posiłki jakies sniadanie obiad i klacje
kolejny krok to jedzenie 2 sniadania (na poczatek mozebyc małę np kubek jogurtu,. ale najlepiej owocowego nie 0%) i podwieczorku - coś słodkiego ? budyn kisiel, kanapeczka cokolwiek
potem sukcesywnie zwieksac - ale nie przez miesićace ale co tydzien
organizm tez musi sie fizycznie dostosowac 0 to nie jest tak hop siup. powoli
mam nadzieje że bedziesz pod opieka lekarska jak i psycologiczną
bo na forum sobie mozna gadać wciskac na chama jedzenie i zjeżdzac ..
ekstradyska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 17:27   #824
Olencyjka
Raczkowanie

>4 kilo do celu<
Moje P :

Ś: 2 kromki chleba z opiekacza na to masełko i serek homogenizowany waniliowy. To co zostało z kanapek dojadłam łyżeczką

IIŚ: Miska śledzia w sosie paprykowym

O: Kasza gryczana solidna porcja do tego duże udko z kurczaka w gęstym sosie mojej mamy, i do tego buraczki na zimno mniam

P: Duża garść mieszanki studenckiej z puddingiem waniliowo malinowym, i do tego kinder bueno

K: A tu się jeszcze zastanowię

Plany:
1. Matura! Uczymy się, uczymy!
2. Nie będę aż taka leniwa
3. Dostanę się na wymarzone studia

♥Ten jedyny, na całe życie. ♥

Olencyjka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 18:22   #825
Annie1441
Wtajemniczenie

Skąd tyle jadu? Już mówię skąd. To fajne forum oblega zewsząd ED. Ja np. interesuję się dietetyką, bo chcę być dietetykiem, dlatego sobie tutaj wchodzę, też byłam chora ale choroba nie odebrała mi zdolności do pisania o swoich jedzeniowych problemach w odpowiednich miejscach. Tak trudno wejść na KZ? Po prostu strasznie wkurza mnie wplatanie w każdy wątek na dietetyce choroby. Ja rozumiem, że trzeba zwrócić na siebie uwagę ale dlaczego tutaj a nie u psychologa?

Żeby nie było OT dodam mój nieidealny jadłospis U:

Śn: płatki owsiane (na oko, pół miseczki ), jogurt waniliowy, jabłko, mandarynka

2 Śn/ przekąska: 2 kawałki domowej szarlotki (uczyłam się)

Obiad: pierś smażona z kurczaka, kilka ziemniaków, trochę surówki kupnej, szklanka mleka

Kolacja będzie: 3 kromki kwadratowe grahama (2 z jajkiem i majonezem, 1 z jakąś wędliną i serkiem topionym)

Nie ma warzyw, bo nic nie ma w domu, nie mam swoich pieniędzy żeby kupić, to samo z NNKT

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Olencyjka Pokaż wiadomość
>4 kilo do celu<
Moje P :

Ś: 2 kromki chleba z opiekacza na to masełko i serek homogenizowany waniliowy. To co zostało z kanapek dojadłam łyżeczką do tego serka co zostało wrzuciłabym orzechów

IIŚ: Miska śledzia w sosie paprykowym + chlebek /bułka, swoją drogą brzmi pysznie

O: Kasza gryczana solidna porcja do tego duże udko z kurczaka w gęstym sosie mojej mamy, i do tego buraczki na zimno mniam mniam

P: Duża garść mieszanki studenckiej z puddingiem waniliowo malinowym, i do tego kinder bueno tu bym zjadła drożdżówkę zamiast kindera ale tylko ze względów smakowych

K: A tu się jeszcze zastanowię dużo i smacznie !
nie znam się zbyt na P, jeśli tyjesz to super
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 19:08   #826
asiaczi
Raczkowanie

Moja R:
śniadanie- wafel ryżowy z serkiem kanapkowym naturalnym,pomidorem i ogórkiem, jogurt truskawkowy 200g. z płatkami
obiad- kawałek mięsa,pół torebki brązowego ryżu i 2 gotowane marchewki
podwieczorek- kiwi,jabłko
kolacja- spora kromka chleba z twarożkiem,pół szklanki soku pomidorowego

asiaczi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 19:11   #827
Bloody_
Rozeznanie

Utrzymanie

1. 4 nieduże kromki chleba graham zapieczone w tosterze:
- 2 z plastrem polędwicy drobiowej, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem
- 2 z dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym

2. Sałatka owocowa- małe jabłko, 2 mandarynki, kiwi - pokrojone w kostkę, jogurt naturalny 150g wymieszany z cynamonem, łyżka płatków migdałowych, łyżka wiórek kokosowych

3. Pół woreczka kaszy gryczanej, mięso z piersi kurczaka (ok. 100-150g), dużo mojej ulubionej surówki z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki z dodatkiem musztardy

4. Kisiel malinowy Słodka Chwila, 3 czekoladki Toffifee

5. Omlet (2 jaja, 3 łyżki otrębów pszennych) z 2 plastrami polędwicy drobiowej, 4 łyżkami groszku zielonego i na to ketchup

Proszę o ocenkę!
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 19:20   #828
TrueLook
Raczkowanie

Wege PPPP

1. dwa tosty (dwie kromki chleba) z serem, ogórkiem i papryką polane keczupem; ok 200 g jogurtu żurawinowo-malinowego; herbata
2. bułeczka mleczna, 3 mandarynki, ok 200 g jogurtu żurawinowo-malinowego (reszta ze śniadania)
3. pół talerza krupnika, 3 pierogi z serem, 4 kluski lane polane sosem czekoladowym; herbata
4. budyń czekoladowy, jabłko
5. dwie kromki chleba żytniego - jedna z serem żółtym roztopionym w mikrofali i papryką, druga z pasztetem sojowym i pomidorem; serek wiejski ; herbata
TrueLook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 19:20   #829
Wen_Axis
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Pokaż wiadomość
Utrzymanie

2. Sałatka owocowa- małe jabłko, 2 mandarynki, kiwi - pokrojone w kostkę, jogurt naturalny 150g wymieszany z cynamonem, łyżka płatków migdałowych, łyżka wiórek kokosowych

3. Pół woreczka kaszy gryczanej, mięso z piersi kurczaka (ok. 100-150g), dużo mojej ulubionej surówki z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki z dodatkiem musztardy

5. Omlet (2 jaja, 3 łyżki otrębów pszennych) z 2 plastrami polędwicy drobiowej, 4 łyżkami groszku zielonego i na to ketchup

Proszę o ocenkę!

Co tu dużo mówić?
Mi podoba się bardzo!

*Zdać dobrze maturę!

Stary 2011-01-16, 19:21   #830
Winky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Pokaż wiadomość
Utrzymanie

Proszę o ocenkę!
Mnie się bardzo podoba. Do kolacji dodałabym tylko jakieś warzywka. Mogłabyś podać przepis na tę surówkę? Bo mam w domu pół czerwonej kapusty, a nikt nie ma pomysłu, co z nią zrobić.
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 19:25   #831
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TrueLook Pokaż wiadomość
Wege PPPP

1. dwa tosty (dwie kromki chleba) z serem, ogórkiem i papryką polane keczupem; ok 200 g jogurtu żurawinowo-malinowego; herbata
2. bułeczka mleczna, 3 mandarynki, ok 200 g jogurtu żurawinowo-malinowego (reszta ze śniadania)
3. pół talerza krupnika, 3 pierogi z serem, 4 kluski lane polane sosem czekoladowym; herbata
4. budyń czekoladowy, jabłko
5. dwie kromki chleba żytniego - jedna z serem żółtym roztopionym w mikrofali i papryką, druga z pasztetem sojowym i pomidorem; serek wiejski ; herbata
jak na początek moim zdaniem ładnie

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Olencyjka Pokaż wiadomość
>4 kilo do celu<
Moje P :

Ś: 2 kromki chleba z opiekacza na to masełko i serek homogenizowany waniliowy. To co zostało z kanapek dojadłam łyżeczką

IIŚ: Miska śledzia w sosie paprykowym

O: Kasza gryczana solidna porcja do tego duże udko z kurczaka w gęstym sosie mojej mamy, i do tego buraczki na zimno mniam

P: Duża garść mieszanki studenckiej z puddingiem waniliowo malinowym, i do tego kinder bueno

K: A tu się jeszcze zastanowię
Jeśli na tym tyjesz to w porządku

Stary 2011-01-16, 20:03   #832
pati2404
Zakorzenienie

P ( dostosowałam się do rad ), dzisiaj pod znakiem chałki :

śniadanie : rogal pszenny na pół podzielony
-połówka z masłem i pasztetem drobiowym domowej roboty
-połówka z masłem i dżemem
2 kawałki chałki z maslem ( taka najlepsza )

II śniadanie : 1 kawałek chałki z masłem, serek homogenizowany czekoladowy z rodzynkami 180g, 2 pomarańcze

obiad : solidna porcja kyrczaka piecoznego i talerzyk pieczarek gotowanych

podwieczorek : 4 kawałaki chałki z masłem, szklanka kisielu pomarańczowo-anansowego

kolacja : 2 kawałki bagietki podzielone na 4 części
-jedna z pasztetem
-jedna z masłem
-jedna z serkiem capri
-jedna z twarogiem z rzodkiewka
pomarańcz

i jak ? ;D
Stary 2011-01-16, 20:06   #833
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pati2404 Pokaż wiadomość
P ( dostosowałam się do rad ), dzisiaj pod znakiem chałki :

śniadanie : rogal pszenny na pół podzielony
-połówka z masłem i pasztetem drobiowym domowej roboty
-połówka z masłem i dżemem
2 kawałki chałki z maslem ( taka najlepsza )

II śniadanie : 1 kawałek chałki z masłem, serek homogenizowany czekoladowy z rodzynkami 180g, 2 pomarańcze

obiad : solidna porcja kyrczaka piecoznego i talerzyk pieczarek gotowanych

podwieczorek : 4 kawałaki chałki z masłem, szklanka kisielu pomarańczowo-anansowego

kolacja : 2 kawałki bagietki podzielone na 4 części
-jedna z pasztetem
-jedna z masłem
-jedna z serkiem capri
-jedna z twarogiem z rzodkiewka
pomarańcz

i jak ? ;D
ładnie

Stary 2011-01-16, 20:19   #834
GreenBalance
Raczkowanie

Fajnie jest być branym za kogoś innego, nie ma co...

Może przy okazji wstawie swoje Utrzymanie :

Śn. Owsianka z tartym jabłkiem, rodzynkami, płatkami migdałowymi, miodem, cynamonem i serkiem wiejskim & 0,4 l kawy z mlekiem

IIŚn. Kromka chleba razowego z masłem, szynką drobiową, papryką czerwoną i ogórkiem; pomarańcz

Ob. Pierś z kurczaka faszerowana kozim serkiem w sosie szpinakowym; pół woreczka kaszy gryczanej; parowane brokuły, kalafior & mini-marchewki z oliwą z oliwek

Pd. Miseczka budyniu waniliowego z syropem malinowym i płatkami migdałowymi & kubek zielonej herbaty

Kol. Grahamka z masłem, makrelą wędzoną, ogórkiem kiszonym i bazylią / twarogiem, pomidorem i pieprzem czarnym; 2 marchewki

+ 1,5 l wody mineralnej; spacer x 2 i relaksacyjna joga
Stary 2011-01-16, 20:25   #835
Bloody_
Rozeznanie

Wen_Axis & Winky dziękuję bardzo

Cytat:
Napisane przez Winky Pokaż wiadomość
Mnie się bardzo podoba. Do kolacji dodałabym tylko jakieś warzywka. Mogłabyś podać przepis na tę surówkę? Bo mam w domu pół czerwonej kapusty, a nikt nie ma pomysłu, co z nią zrobić.
Co do surówki to robi ją moja mama, tak "na oko", ale podpytałam ją co i jak i tak mi to opisała :
(na jedną porcję, raczej dużą)
Ok. 200g kapusty czerwonej poszatkować, zaparzyć w lekko osolonej wodzie (ok. pół łyżeczki soli), dodać łyżkę octu (żeby kapusta miała ładny kolor). Następnie odcedzić wodę i ostudzić kapustę. Dodać startą na dużych oczkach 1 średnią marchewkę i 1 małe jabłko. Wymieszać i doprawić do smaku- moja mama daje łyżkę musztardy, ale może to być też majonez, albo śmietana. Możesz też ewentualnie dodać cebulkę, ja nie lubię.
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 20:26   #836
pati2404
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
ładnie

nareszcie
Stary 2011-01-16, 20:46   #837
mpati86
Zadomowienie

U:
Ś
1. megaaa duża grahamka:
- pół z masłem i serem żółtym
- pół z masłem orzechowym sante, twarogiem i konfiturą czereśniową
mandarynki; kawa z mlekiem
Ś
2. twarożek domowy piątnicy z saszetką fitelli kokosowej; kawa z mlekiem
O
3. naleśniki pełnoziarniste z owocami( banan, truskawki, ananasy, brzoskwinki, jagody, malinki, rodzynki ) z jogurtem z greenwaya
zakupy- czyli spacerowanie
K
bułka podłużna ciemna razowa z ziarnami:
- pół z twarogiem i na to ser żółty
- pół z twarogiem i na to krakowska sucha
pomidor; ogórek kiszony

?????
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 21:25   #838
baajeczna2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
U:
Ś
1. megaaa duża grahamka:
- pół z masłem i serem żółtym
- pół z masłem orzechowym sante, twarogiem i konfiturą czereśniową
mandarynki; kawa z mlekiem
Ś
2. twarożek domowy piątnicy z saszetką fitelli kokosowej; kawa z mlekiem
O
3. naleśniki pełnoziarniste z owocami( banan, truskawki, ananasy, brzoskwinki, jagody, malinki, rodzynki ) z jogurtem z greenwaya
zakupy- czyli spacerowanie
K
bułka podłużna ciemna razowa z ziarnami:
- pół z twarogiem i na to ser żółty
- pół z twarogiem i na to krakowska sucha
pomidor; ogórek kiszony

?????
bułka, serek, naleśniki, bułka

the less you care, the happier you are.
baajeczna2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 21:30   #839
ironique
Raczkowanie

R:

[wstałam o 10.30, proszę o wyrozumiałość ]
I bułka grahamka: pół z chudym twarogiem i łyżeczką dżemu truskawkowego niskosłodzonego, pół z twarogiem, polędwicą z indyka i pomidorem, do tego pół miseczki płatków pełnoziarnistych z jogurtem naturalnym i kawa z mlekiem 0.5% i słodzikiem
II jabłko
III dwa gołąbki [skład: ryż, kasza jęczmienna, mięso wołowe mielone + kapusta, której nie jadam ], pomidor, odrobina keczupu
IV kawałek tortu czarny las [urodziny babci ], kawa z mlekiem 0.5% i słodzikiem, dwie mandarynki
V sałatka z kapusty pekińskiej, serka wiejskiego, pomidora i tuńczyka posypana ziołami prowansalskimi; pół kabanosa drobiowego
VI pomidor, trzy plastry polędwicy z indyka

lepiej troszkę?
[chodzę spać w godzinach 23.00-1.00, jeśli to pomoże w ocenie]

Edytowane przez ironique
Czas edycji: 2011-01-16 o 21:33
ironique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 22:08   #840
Izaczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Izaczka Pokaż wiadomość
Utrzymanie.

1. owsianka z 3 łyżek płatków, na szklance mleka 2% z brzoskwinią z syropu, łyżeczką miodu i kawałkiem laski wanilii.
2. dwie małe parówki cielęce, kromka chleba orkiszowego z masłem, rzodkiewką i solą, miseczka mrożonych jagód.
3. dwie gałki tłuczonych ziemniaków, kawałek kurczaka pieczonego w soli, sałatka z marchwi, kapusty i sokiem z cytryny z łyżeczką masła orzechowego.
4. latte z mlekiem i syropem klonowym, dwie gałki lodów: waniliowo-śmietankowe i mars.
5. piętka chleba orkiszowego z masłem, szynką z indyka, pomidorem, ogórek kiszony, kawałek łososia norweskiego z pastą z pomidorów

do oceny..
UP

dzisiejsze U:
1. 2 jajka usmażone na odrobince masła+sól i pieprz, kromka chleba orkiszowego z papryką,rzodkiewką i plastrem szynki drobiowej
2. kawałek sernika proteinowego pomarańcz
3. pół woreczka ryżu brązowego, kilka pulpecików z mięsa indyczego milonego w ostrym sosie (keczup, łyżka mąki pełnoziarnistej,puszka pomidorów, ostra papryka mielona)
4. miseczka bran flakesów z zimnym mlekiem 2% , talerzyk sałatki z kukurydzy, pory, ryżu i przypraw
5. serek naturalny homogenizowany z łyżką kakao

Móglby to ktoś ocenić?

staruch ze mnie,
Izaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości