|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3271 | ||||||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
mam nadzieję że to żart Cytat:
Jak najbardziej możesz rozcieńczać soczek, dawaj tyle wody ile sama uważasz. Cytat:
tzn nie karmi, ale gazowane. rzadko bo rzadko ale nie mam oporówCytat:
zgadzam się Cytat:
Cytat:
Mi się zdaje, że Twoja mała tyle potrzebuje, skoro chętnie pije. W sumie jak siusia ok. to chyba dobrze? Ja bym się nie martwiła w każdym razie, tym bardziej że Twoja pije dużo mm. Cytat:
święte słowa.... z tym że ja na szczęście nie mogę narzekać, bo mimo że czasem karmię w nocy tylko 2 razy, a czasem 4, to nie jest to dla mnie uciążliwe, bo śpimy z małą.. ona je na śpiąco, a ja na śpiąco ją karmię Cytat:
100 ml herbatki w ogóle, chodzi o cukier... ale ja daję więcej niż 100 ml dziennie, bo sypię właściwie kilka granulek na 100 ml, ze 2-3 razy mniej niż zalecają.. więc na dobrą sprawę mogę i ze 300 ml tej herbatki Martynce dać Martucha, piękne foty! waniliaania2009, fajniusi Dawidek ![]() Cytat:
W nocy bez problemu, bo zasypia na piersi. W dzień jak wychwycę moment pierwszego zmęczenia to uśnie w łóżeczku, jak nie to jej nie męczę, tylko kładę do bujaczka, zasypia po minucie, dwóch kołysania i wszyscy zadowoleni Zasypiamy bezstresowo ![]() Cytat:
może i tak jest, ja też się nad tym zastanawiam... moja zjada z butelki dziennie jakieś 300- max 35o ml.... musi w nocy nadrabiać, bo je tak już trzeci tydzień chyba, a bardzo dobrze przybrała przez ostatni miesiąc, waży 8200! nie czaję jak to się dzieje ![]() A my niestety chorzy... Martynka też, zaczęła kasłać więc pojechaliśmy na wszelki wypadek do lekarza. I całe szczęście, bo gardełko ma w strasznym stanie, stan zapalny. Pchała w nocy piąstki do buzi bo ją bolało, a ja myślałam że ząbkuje......... Dostała antybiotyk i kurujemy się... Ale jest taka dzielniutka, w życiu bym nie pomyślała, że jest chora, zachowuje się jak zwykle, śmieje i bawi... Tylko w nocy tak źle śpi:/ A z postępów.... próbuje siadać, podciąga się ile wlezie
Martynka Edytowane przez Lenka* Czas edycji: 2011-01-17 o 21:51 |
||||||||||
|
|
|
#3272 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
plusem jest to ze lokal jest doslownie 5 minut spacerkiem od mojego domu. w sumie mam na oku jeszcze jedna firme ale tam narazie nic o przyjeciach nie mowia takze jak wymyslimy co z Mloda zrobic to chyba pojde do tej knajpy
|
|
|
|
|
#3273 |
|
Zakorzenienie
|
hej!
ninad napisala sms to wpadlam ![]() tak jak napisala u mnie wszystko dobrze, nie udzielam sie bo zupelnie nie mam czasu przy dwojce dzieci nie jest latwe znalesc czas na forum a duzo piszecie wiec nie mam kiedy nadrobic nawet jak bym chciala ![]() mala rozwija sie dobrze zlote dziecko, placze jedynie jak chce jesc ![]() mialysmy dluzszy czas problemy z karmieniem piersia i mialam dosc, przeszlysmy na butelke. z tym ze niewiele je na tej butelce... ma skoncze juz 3 mc a je po 100-120 ml z tym ze czesciej co 2,-3h poki co sie tym nie przejmuje zobacze po mc kontroli na szczepieniu jak z waga bedzie. w nocy nie je ![]() ostatni posielk 22/23 i dopiero 7/8 rano wiec moge sie jako tako wyspac ![]() jedynie mam do was pytanie, do mam szczegolnie karmiacych alergikow np bebilonem pepti. nie wiem czy zostalam wprowadzona w blad czy faktycznie tak jest. 3 stycznia bylam na szczepieniu i poprosilam o recepte na bebilon pepti bo jest taniej polowe (po co przeplacac) tydzien temu bylam u innego lekarza po recepte a ten do mnie ze mi nie wystawi bo zmienily sie przepisy zeby dostac recepte ze znizka na mleko laergikow musze miec zaswiadczenie od gastrologa ze dziecko posiada skaze bialkowa i to jeszcze poprzedzone badaniami np jelit!!!! musialam kupic w efekcie po normalnej cenie wy dostajecie normalnie recepte czy faktycznie tak jest??? druga rzecz mala robi ostatnio zielone smierdzace kupki, nie wiem o co chodzi... moze to byc od zmiany np wody????? bo nie jestem u siebie w domu obecnie.... ![]() 3 rzecz od kiedy podaje sie kaszke albo kleik? bo nie pamietam prawde mowiac....placze no i musze uciekac brrr p.s zerknelam ze piszecie o odzywianiu... hmm ja zamirzam dopiero jakies jabuszko czy cos innego niz mleczko podac dopiero po skonczeniu 5 mc.. zupki 6. uwazam ze nie ma sie co z tym spieszyc a moze tylko pogorszyc sprawdze wprowadzanie zbyt wczesnie takich produktow.
wiosna!! Edytowane przez Ray Czas edycji: 2011-01-17 o 22:10 |
|
|
|
#3274 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Ray;24443014]hej!
jedynie mam do was pytanie, do mam szczegolnie karmiacych alergikow np bebilonem pepti. nie wiem czy zostalam wprowadzona w blad czy faktycznie tak jest. 3 stycznia bylam na szczepieniu i poprosilam o recepte na bebilon pepti bo jest taniej polowe (po co przeplacac) tydzien temu bylam u innego lekarza po recepte a ten do mnie ze mi nie wystawi bo zmienily sie przepisy zeby dostac recepte ze znizka na mleko laergikow musze miec zaswiadczenie od gastrologa ze dziecko posiada skaze bialkowa i to jeszcze poprzedzone badaniami np jelit!!!! musialam kupic w efekcie po normalnej cenie wy dostajecie normalnie recepte czy faktycznie tak jest??? Witam ![]() Wprawdzie karmię piersią, ale z powodu problemów z karmieniem pediatra przepisał mi normalnie bebilon pepti, żadne zaświadczenia nie były potrzebne Niestety Julia nadal nie je z lewej piersi, a bebilonu wypiła raz tylko 30 ml i już później nie chciała nawet oglądać butli, nie mówiąc już o piciu. Obawiam się, że na jednej piersi długo nie dam rady jej karmić. Mamusie karmiące piersią może macie jakieś sposoby na zwiększenie laktacji????? Życzę spokojnej nocy
|
|
|
|
#3275 | |
|
Zakorzenienie
|
Super, że impreza udana, a co do pracy to niestety nic nie doradzę bo ja sama postanowiłam zostać w domu, po prostu nie mogę jakoś póki co wyobrazić sobie, że zostawiam z kimś Natalkę. Z czasem to się pewnie zmieni.
Cytat:
Tak się właśnie zastanawiałam czy jeszcze ktoś oprócz mnie rozwadnia te herbatki. Ja też rzucam parę tych granulków na krzyż. Co do karmienia "na śpiocha" ja tak próbowałam, ale jestem strasznie niewyspana, pognieciona a tż schizuje, że zgniecie małą. Nie mogę tak spać, poza tym od kilku tygodni mała z nami spać nie chce (myślę, że jest jej wtedy za gorąco) i się złości, przestaje dopiero jak ją odłożymy do jej łóżeczka. A ty się wysypiasz przy takim karmieniu?
|
|
#3276 |
|
Zakorzenienie
|
Klarissa no u nas w gre wchodzi 1,5 h bo moj Tz i moja mama pracuja na zmiany i wlasnie te 1,5 h dzieli ich od wyjscia do pracy jednego az do przyjscia drugiego
i tu wlasnie mam dylemat
|
|
|
|
#3277 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W dodatku wypatrzyłam, że mają je w Lidlu po 2,29 Cytat:
![]() Dziękujemy Dziękujemy Razem z Frankiem życzymy dużo zdrówka i wytrwałości! Cytat:
A egzaminy? Bardzo pozytywnie Jeszcze jeden mnie czeka w sobotę i semestr będzie zaliczony Dziękujemy za kciuki Cytat:
Super, że chrzciny udane! Powodzenia w wiosennej pracy Czad! Cytat:
![]() Dziękujemy A teraz opowiem Wam co było dziś na usg bioderek... Poszliśmy sobie do ośrodka zdrowia i okazało się, że jesteśmy ostatni. Były same maluszki, które po raz pierwszy były na usg i tylko my robiliśmy furorę, bo Franek wśród nich był taki "dorosły" i wszystkie mamusie się nim zachwycały - jak to on pięknie trzyma głowę, jak pięknie się uśmiecha, jak pięknie gada itd W gabinecie okazało się, że jest poprawa ![]() ![]() ![]()
|
|
#3278 |
|
Wtajemniczenie
|
Lisica1 nie obraz sie ale jak czytam twoje teksty o tej twojej stoprocentowej smietanie plynacej z piersi to o malo z krzesla nie spadne
![]() justysia8522 ja pilam karmi, jadlam cieply rosol, robilam oklad ciepla pieluszka na piers i odciagal;am jak najwiecej laktatorem. Sa jeszcze herbatki na laktacje
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-18 o 09:09 |
|
|
|
#3279 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i zgadzam się z tym co napisałaś o własnym rytmie... a Natalka cudowna ![]() Cytat:
no cieszę się że chrzciny udane!! super!! Cytat:
![]() a kiedy ty miałaś urodzinki? życzyłam Ci odpoczynku siły wytrwałości ? no i pieniążków zdrówka i spełnienia marzeń?a dziękuję ![]() dziękuję ![]() Cytat:
albo soczek mocno rozcieńczony ciekawe czy by chciał.. Cytat:
![]() ja niestety odnośnie 1 pytanie nie pomogę, ale jeśli chodzi o kupy to wydaje mi się że może być od wody, Weroniczka miała taki problem z Pascalkiem i doszła do tego że to zmiana wody... aaaa kaszkę albo kleik od skończonego 4 mce można dawać Cytat:
a tekst pani z rtg.. tragedia... będziesz miała teraz wycieczki....
|
|
|
#3280 |
|
Wtajemniczenie
|
My dzis mamy wizyte u perdiatry jak nie zapomne to zapytam o ta herbatke ile jej pic mozna
|
#3281 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A mojej pannicy coś się pokręciło,bo mi się budzi od paru dni po północy,ni po to ni po tamto.Jeść nie chce,bo już sprawdzałam,tylko się rozgląda po sufitach...ech.Trzeba ją usypiać i potem jedzenia o 2-3...
|
|
#3282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla babci dobrze bo powinna spacerowac (a sama nie potrafi bo od razu jej sie "tryb biegacza wlacza") i Maja bedzie szczesliwa bo na dworku ![]() Wczoraj spacerowalismy prawie 3 godziny i Maja jak zjadla o 21 tak padla i spala do 6:30 a potem wstala o 9 dzisiaj tez uskutecznimy spacerek hihihiA pokarmu mam niestety coraz mniej juz powoli godze sie z tym faktem, malzon mnie wspiera, mowi ze jest ze mnie dumny bo i tak dlugo karmie (28.01 Maja skonczy 4 miesiace) no i troche mi lepiej jak mi tak powiedzial
|
|
|
|
|
#3283 |
|
Wtajemniczenie
|
Lenka zdrówka wam życzę
Ray jeśli chodzi o Bebilon Pepti to mniej więcej jest tak jak mówisz. Niedawno zmieniły się przepisy i chyba nie wszyscy lekarze o tym wiedzą albo po prostu nie wszyscy tego przestrzegają. Nasza pediatra ostatnio mi to tłumaczyła i przepraszała, że nie może mi wypisać zniżkowej recepty ale ostatnio była kontrola i lekarze dostali opier..... za wypisywanie bebilon pepti na 50% refundację. Straszą lekarzy karami finansowymi. Musi być wykazane, że dziecko ma skazę inaczej mleko będzie 100% płatne. Ale to nie musi być badanie od specjalisty. Ola nie ma np problemów z kupą tylko skaza objawia się wysypką i szorstką skórą. Ponoć gdyby dodatkowo miała biegunki to nie byłoby problemu z wypisaniem mleka na zniżkę. A że nie ma, za przeproszeniem, sraczki- to trzeba płacić 100%- przez 3 miesiące- bo po takim czasie niby pediatra ma prawo orzec, że mleko pomaga na zmiany alergiczne i po tych 3 miesiącach może zacząć wypisywać tańsze mleko. Chore jakieś te przepisy- lekarze buntują się ponoć i protestują- ciekawe jak to się skończy.. |
|
|
|
#3284 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Nas znowu choroba dopadła. Ledwo wyszliśmy z jednej a tu Maja znów ma katar i przekrwione gardło. Zaraziła mnie i pewnie za kilka dni Tż będzie chory. Maja robi się coraz bardziej cwana, jak wychodzę na chwilę z pokoju i zaczyna jej się nudzić to tak śmiesznie krzyczy, śmiejemy się, że woła nas. Bo ani nie jest jej źle, ani nie ma mokro, tylko atrakcji brak i tak krzyczy i obczaja czy ktoś podejdzie czy nie hehe. Łapie wszystko co jest w pobliżu i wsadza do buzi a jak mam bluzkę we wzorki to wkurza się, że nie może złapać tego do rączki hehe A jeszcze miałam napisać o pieluchach bo widziałam, że kiedyś pisałyście. Na początku kupowałam tylko pampersy, później huggiesy, ale strasznie mnie wkurzały bo miałam wrażenie jakby były z papieru, jakieś takie sztywne i obciskały Maję. Teraz kupiłam Happy i jestem mile zaskoczona. Kiedyś słyszałam, że przeciekają, ale nam to jeszcze się nie zdarzyło... do tego są mięciutkie buźka
|
|||||
|
|
|
#3285 |
|
Zadomowienie
|
myslalam ze z wami mozna pogadac..ale widze ze co druga to madrzejsza...dzieki za rady....co za forum..juz wiecej wam nie bede pisac...myslalam ze mozna tu udzielic swojego zdania...dyskutujcie sobie dalej..najlepiej sie dogadujecie miedzy soba widze...
zegnam...
|
|
#3286 | |
|
Rozeznanie
|
hej dziewczyny,
u mnie w końcu normalna noc. kąpiel jak zwykle 19.20 potem cycek+60 ml odciągniętego mleka z butli i lulanie. po 15 minutach odłożyłam małą do łóżeczka a po kolejnych 15 spała Cytat:
ja to zawszę się wybudzą. współczuję. ja już od dawna uważam że służba zdrowia powinna być prywatna. ta "darmowa" to tylko mydlenie oczu. i tak w składkach za nią płacimy a jak chcemy dobrze być zbadani i przyjęci prze lekarza to musimy iść prywatnie. martucha84 proszę o dopisanaie mnie do listy. Ania, 30l, Marysia ur się 22.09.2010, waga 3270, długość 52 cm ![]() kotekk81 jeśli praca i odpowiada a do tego masz babcie która małą się zajmie to nie ma się nad czym zastanawiać, trzeba brać ninaad, lenak życzę wam zdrówka ![]() a u nas od wczoraj ciśnięcie kupki. znów po tygodniowej przerwie. rano przed 6 tak stękała że myślałam że zrobiła porządną kupę a tu tylko mały kleksik. więc dziś dzień będzie pod hasłem "czekamy na kupę" mała cały czas postękuje i marudzi. Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-01-18 o 10:35 |
|
|
|
|
#3287 |
|
Wtajemniczenie
|
hagar1 ja zdrowa jestem- to dash przed chwilą pisała, że jest chora
|
|
|
|
#3288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() u nas zielone smierdzace kupki sa dluuuugi czas, poprawily sie po wprowadzeniu jablka, marchewki i ziemniaka (jak mial 3m 2-3tyg.), wiec tutaj nie pomoge, ale podobno dzieci ze skaza tak maja ![]() kleik i kaszka po 4 miesiacu. dla skazowcow kaszki sie nie daje niestety tylko kleik ryzowy. Tak mi przynajmniej mowila pielegniarka.
|
|
#3289 |
|
Zakorzenienie
|
Ray tym, że twoja Mała pije 100ml mleka się nie martw.
Mój Pascal ma 3,5 m-ca i wypija 100-110ml co 3 godziny i jak pytałam lekarza, to powiedział, że dobrze pije. Dziecko musi wypić w tym wieku pomiędzy 600 a 850ml mleka na dobę. A woda jak najbardziej może mieć wpływ na kupki. Ja nadal walczę. To już 2,5 tygodnia. Daję teraz wodę dla dzidziusiów z kartonika, taką gotową do podania i jest mała poprawa. A jak twoje dziecko ma zielone kupki, to są one normalne przy skazie. Moja córka miała skazę i cały czas miała wodniste, zielone kupki. |
|
|
|
#3290 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
Bo juz sie martwilam ze moj pije za malo. 3 butelki dziennie, ale za to po 210-230ml
|
|
#3291 |
|
Rozeznanie
|
Pisałysmy kiedys o wilgoci i grzybie w mieszkaniu:Chciałam dziś umyć z tż ściane i czytałam na necie że dobre jest ACE z wodą jak bym troche dała umyła i wywietrzyła około 20minut małą bym wzieła do kuchni nic jej potem nie bedzie???obawy mam i nie wiem juz
|
|
|
|
#3292 |
|
Wtajemniczenie
|
dash, Paula SHIN przeczytajcie co odpisałam Ray na temat mleka dla skazowców
|
|
|
|
#3293 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to moze tak ale caly czas boje sie kaszki wprowadzic na noc ale jakos bede mogla sie odwazyc. Tak zjada 180 ml na raz Najwyzej jak zostawi to ok 10-20 ml ale to znaczy ze juz sie najadl.U nas byly problemy z wprowadzeniem jabluszka czy marchewki bo ich nie lubil....ale malymi lyzeczkami wprowadzalam i posmakowalo chyba bo dzis zjadl mi 1/2 sloiczka jabluszek i patrzyl aby wiecej dac To samo bylo z herbatka (nie chcial pic ani jej ani wody) a od wczoraj mi pije ladnie.A twoje baby jak nie chce herbatki i woli wode to jeszcze lepiej, bo po co dawac slodzone (moj niestety woli herbatke ;( tyle ze ja oszukuje i sypie kilka ziarnek )Lisica1 pewnie ze da sie pogadac i nie uwazam zebys z tego powodu nie miala z nami pisac. Ale po prostu w twoich tekstach wyczulam troche pogardy do innych. Moze nie chcialas aby tak wyszlo, ale niestety ja tak to odebralam i chyba inne dzieczyny tez z tego co widze po komantarzach. Ale uwazam ze nie masz co sie obrazac, bo kazdy wyraza swoja opinie, tak ja ty swoja tak my swoja Twoje teksty nie brzmialy neistety jak wyrazenie twojej opini, tylko jak osąs ze twoje mleko jest super a reszta dziewczyn jest do dupy bo albo nie moga dziecka karmic, albo maja do dupy mleko....ja tak niestety odebralam to co piszesz.
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-18 o 11:02 |
|
|
|
|
#3294 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
))nie ma co sie denerwowac
|
|
|
|
|
#3295 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3296 |
|
Wtajemniczenie
|
ale i tak dziękuję za życzenia zdrowia
|
|
|
|
#3297 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tak, przeczytałam |
|
|
|
|
#3298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3299 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A tak przy okazji to mi też możesz zmienić na 24 ![]() Cytat:
Cytat:
Trzymam kciuki za Twoje mleczarenki, aby produkowały więcej mleczka! Cytat:
A po pieluszkach Happy nie spodziewałam się takiej opinii... Może kiedyś wypróbuję ![]() Cytat:
Przecież właśnie do tego służy forum - bynajmniej mi się tak wydaje...Czekam aż Franek wstanie i wybieramy się do ośrodka zdrowia zrobić rentgen bioderek. Na samą myśl o tej przemiłej pani, która tam pracuje robi mi się niedobrze...
|
|
#3300 |
|
Zakorzenienie
|
nigdy nic nie wiadomo. Wedlug mnie jezeli dziecko ma skaze to NALEZY mu sie tansze mleko. I nie powinna ta cala sluzba zdrowia robic jakiegos zamieszania z receptami. Ale to sie nazywa Polska.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:20.

tzn nie karmi, ale gazowane. rzadko bo rzadko ale nie mam oporów

plusem jest to ze lokal jest doslownie 5 minut spacerkiem od mojego domu. w sumie mam na oku jeszcze jedna firme ale tam narazie nic o przyjeciach nie mowia takze jak wymyslimy co z Mloda zrobic to chyba pojde do tej knajpy 
przy dwojce dzieci nie jest latwe znalesc czas na forum

juz powoli godze sie z tym faktem, malzon mnie wspiera, mowi ze jest ze mnie dumny bo i tak dlugo karmie (28.01 Maja skonczy 4 miesiace) no i troche mi lepiej jak mi tak powiedzial