|
|
#1 | ||
|
Wtajemniczenie
|
zmiana kierunku czy w ogóle inna droga? przeczytaj
Cześć!
![]() wizaż, a właściwie Wiżażanki wielokrotnie pomagały podjąć mi trafne decyzje, wasze sugestie były cenne i wartościowe. Dlatego postanowiłam i tym razem zwrócić się do Was, poprosić o sugestie, pomysły na rozwiązanie mojego problemu.. otóż kończyłam klasę biolchem, zdawałam maturę z biol P i chem R i dostałam się na Politechnikę Krk na kierunek technologia chemiczna, na początku myślałam że to jest to co chce robić w życiu, lubię chemię.. bardzo chciałam spróbować, choć to politechnika... i stało się, jak większość studentów pierwszego roku wykładam się szczególnie na matmie, o której nie mam pojęcia a wszystko co dzieje się na zajęciach to jakieś chińskie znaczki. Doszłam więc do wniosku że nie ma się co męczyć, w końcu życie jest jedno i chce jednak zmienić drogę. Niby proste, ale tu pojawia się problem - brak pomysłu na siebie kilka pomysłów tłucze mi się w głowie - m.in. poprawianie matury, ale i tak nie wiem na jakie studia mogłabym pójść, na pewno coś bez matematyki żeby nie popełnić drugi raz podobnego błędu. dodam że chciałabym zostać w Krakowie. myślałam też o jakimś studium, chociaż nie wiem czy to dobry pomysł. czekam na Wasze sugestie, może własne doświadczenia. Liczę na Was! Aś
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zmiana kierunku czy w ogóle inna droga? przeczytaj
chciałabym ci tylko podpowiedzieć, że pierwszy rok politechnik tak wygląda i nic na to nie poradzisz
dopiero potem zaczynają się przedmioty kierunkowe i jeżeli techonologia chemiczna sama w sobie cię interesuje to warto się ten rok przemęczyć żeby potem klejne 2 czy 4 lata studiować ulubione przedmiot a jeżeli chcesz uniknąć matematyki to musiałabyś iśc ja wiem.. na jakąś filologie czy coś bo no niestety ale np. biologia czy chemia uniwersytecka tak samo ma matematyke jak politechnika zresztą - czego byś nie wybrała związanego z chemią i biologią to matematyki nie unikniesz bo matma jest praktycznie na każdym kierunku jeżeli interesuje cie biologia i chemia a przeszkodą jest matematyka to wyjścia masz dwa - albo przestac studiować ale przemęczyć się na jakimś kierunku z tą matmą
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2011-01-03 o 11:36 |
|
|
|
|
#3 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Eyo - wiem o tym doskonale, jednak widzę że nie mam siły i nerwów spędzać godziny nad matmą i dalej nic z tego nie mieć, jednak matfiz byłby lepszym rozwiązaniem, ale to trzeba było myśleć kilka lat temu
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
no jeżeli ta matematyka to aż taki problem to jak sobie wyobrażasz zmianę kierunku? na jaki chciałabyś zmienić?
|
|
|
#5 | ||
|
Wtajemniczenie
|
właśnie nie wiem, nie mam pomysłu na siebie, na pewno coś BEZ matematyki!
|
|
|
|
#6 |
|
.
|
zootechnika :P
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli np. jakaś filologia albo historia? Jesteś w stanie napisać matury ponownie z takich przedmiotów? Inna sprawa - czy jest jakikolwiek sens iść na jakikolwiek studia byleby bez matmy tylko po to żeby studiować.. Dalej - praca. Wybieranie kierunku tylko po kryterium "bez matmy" nie ma sensu bo trzeba też myśleć o tym żeby po studiach znaleźć pracę w zawodzie. no chyba też nie bardzo
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2011-01-03 o 12:40 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Wtajemniczenie
|
nie popadajmy w skrajności - jasne że nie chciałabym studiować historii i pisać matury z przedmiotów humanistycznych,
pozatym jeśli już jest matematyka to jak same mówicie elementy matematyki, a czysta matematyka( przeklęta analiza matematyczna) to chyba różnica myślałam tak jak już mówiłam także o studium: kosmetologii, ew. technik farmacji, ale nie wiem czy warto? myślałam też o rocznym kształceniu charakteryzacji i wiżażu oraz o robieniu matury z angielskiego R i próbowaniu na fil ang. czekam na dalsze sugestie
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), a wszędzie będzie to matematyka wyższa. Bo to w końcu studia wyższe ![]() Jestem absolwentką matematyki i wiem co mówię, w razie czego służę pomocą. Z własnego doświadczenia dodam - nie rezygnuj. Na pierwszym roku jest ciężko na każdym kierunku, sama chciałam się pakować po sto razy, a teraz wspominam to z uśmiechem. Jeśli masz problemy z analizą matematyczną wypożycz sobie z biblioteki książki do analizy matematycznej Skoczylasa - tam jest wszystko jak krowie na rowie wyjaśnione. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tak jak napisała mm444 biologia i chemia w liceach to jest przepaść do tego czym biologia i chemia jest na studiach mam wrażenie, że liczysz na to że pójdziesz na łatwiznę zmieniając kierunek, zrobisz co zechcesz ale ja ci tylko chce uświadomić że zmieniajac kierunek postrzegajac sprawe tak jak ty to postrzegasz możesz trafić z deszczu pod rynne Poza tym - nie możesz iść na korepetycje? Na konsultacje?
|
|
|
|
#13 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-01-03 o 16:02 |
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Zgadzam się, przebrnij przez analizę
Także sądzę, że analiza jest łatwiejsza niż statystyka...
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
analiza matematyczna jest do nauczenia. do tego jesteś na kierunku powiązanym z chemią, więc nie masz jej na pewno na jakimś niewyobrażalnie wysokim poziomie
![]() wypożycz kilka zbiorów zadań (polecam wyżej wspomnianego Krysickiego, oprócz tego 3 tomy zbioru autorstwa Kaczor i Nowak - mają rozwiązania do wszystkich zadań i książki autorstwa Gewert i Skoczylas - jest oddzielna książka z zadaniami, oddzielna z teorią) i siedź nad zadaniami. może to jest nużące i męczące, ale tylko w ten sposób uda Ci się zaliczyć ten przedmiot. robiąc dużo zadań nauczysz się pewnych schematów i później powinnaś sobie poradzić na egzaminie ![]() jeśli dalej nie będziesz sobie radziła pomyśl o korepetycjach. moim zdaniem nie warto rezygnować z kierunku, który Cię interesuje tylko dlatego, że nie radzisz sobie z jednym przedmiotem. |
|
|
|
|
#16 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Małe sprostowanie. Na fizjoterapii nie ma matematyki za to chemii i biologii jest do znudzenia. Wystarczy tylko biofizykę przez jeden semestr jakoś przeboleć ale z własnego doświadczenia wiem, że się dało. Ale to chyba zbyt radykalna zmiana kierunku jak dla autorki. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja np. nie miałam bóg wie jakiej fizyki na studiach a co i rusz była a to całka jakaś a to cos wykorzystywane więc nawet jakbym tej matmy nie miałam oficjalnie w planie to analiza i tak i tak by mnie dopadła prędzej czy później na jedno wychodzi - częśc z tego umieć trzeba i dobrze to ujęłaś - przeboleć trzeba no ale później jest jest dobrze 2,3 rok studiów to przyjemność już raczej a nie katorga jeżeli człowiek jest na czymś co lubi
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2011-01-03 o 18:12 |
|
|
|
|
|
#18 | ||||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja sama 2 tygodnie temu skończyłam analizę, teraz mam algebrę. i w porównaniu do liceum i tak to jest wyższa szkoła jazdy lecz przy analizie to bułka z masłem (według mnie i znajomych z roku, każdy mówi że woli to niż analizę )czyli: z analizą trzeba się przemęczyć, później będzie z górki ![]() Cytat:
![]() też o tym pomyślałam. nikt nie powiedział że sama musisz sobie radzić z tym problemem, skorzystaj z pomocy fachowca
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
A może zainteresuj się jakimś kierunkiem na Uniwersytecie Rolniczym?
Tam matma też jest, ale nie taka jak na polibudzie, no i często tylko na początkowych semestrach. Skoro chemia to Twoja pasja to powalcz o to, po co masz się kisić na filologii skoro to nie Twoja bajka - odradzam.
|
|
#20 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
A dlaczego?
http://www.ur.krakow.pl/
|
|
#22 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
ale jak widzę są wyjątki (choć nie wiem po co ) o których nie wiedziałam. zresztą - jak zwał tak zwał, nie o nazwę sie rozchodzi.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-01-06 o 11:41 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
|
Czesc!
Musialam sie właczyc do dyskusji, bo sama jestem w podobnej sytuacji co Autorka tematu ![]() Studiuje chemię na Uniwersytecie Jagiellonskim od pazdziernika, jestem na pierwszym roku. I prawdopodobnie zrezgnuje po pierwszym semestrze. Dlaczego? Tak, wymiękłam. Nie to,zebym nie dala sobie rady-dałabym. Ale nie wiem,czy warto.. Te studia są naprawdę cięzkie, wymagają mnostwa pracy,energii i poswiecen. Lubilam chemię, ale na poziomie liceum.. nie interesuja mnie takie szczegoly i szczegoliki, jakich uczą na studiach. Nie chcę spedzic reszty zycia z probowkami w laboratorium. Albo w szkole-nie wykorzystujac nawet ćwiartki wiedzy otrzymanej na studiach. A wysoki poziom matematyki i fizyki (tak,dla mnie fizyka tez jest na wysoim poziomie,jako ze w liceum się jej niestety nie nauczylam..) tylko dodatkowo mnie odrzucają od studiowania tego kierunku. Uwazam,ze jesli nie jestes w stanie przejsc przez matme i fizyke, to moze zastanow się nad fizjoterapią, kosmetologią lub dietetyką? Na ten ostatni kierunek sama wybieram się w przyszlym roku O tym od zawsze marzylam, tylko nie mialam odwagi do realizacji tego marzenia. Wsyzscy bliscy odradzali mi go, twierdzac ze to zawod bez perspektyw dobrze płatnej pracy. Ale teraz zamierzam swoje marzenie spełnić. Jesli chodzi o uczelnie, to wybor w Krakowie jest spory Fizjoterapia jest na pewno na AWFie i na UJ. Kosmetologia i dietetyka na UJ,ale tego co wiem to tez na MWSZ i KSW. Trzymam kciuki za Ciebie i Twoją decyzję. Wiem, co czujesz bo przechodzimy przez coś podobnego.. Mozesz odezwac sie na prv jesli masz ochotę
|
|
|
|
|
#24 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() wlasnie zastanawialam sie nad kierunkami ktore wymienilas, aczkolwiek wolalabym oczywiscie isc na studia dzienne ![]() lecz jest jeszcze kilka kwestii, tzn matura nie poszla mi zbyt dobrze, wiec musialabym ja poprawiac, co mam nadzieje byloby do zrobienia! kosmetologia na uj jest tylko podyplomowa z tego co znalazlam, natomiast nie wiem czy idac na uj nie jest troche z deszczu pod rynne bo w koncu to uj jeszcze jedna kwestia, dietetyka nawet mi sie podoba, tylko obawialabym sie jednej rzeczy najbardziej, jesli udalo by mi sie dostac, to problemem byly by dla mnie zajecia z anatomii w prosektorium ![]() wiec dalej nie wiem co zrobic, zastanawiam mnie tez fakt czy moglabym sprobowac zaliczac tylko wybrane przedmioty z sesji zeby byc z nich zwolniona w przyszlym roku, czy nie jest to mozliwe. ps. zastanawiam mnie fakt Twojego jednego posta, i rejestracji od 2007 roku hmmm? ![]() jesteś z Krk? bo bedziesz robic do tego czasu? wracasz do domu, idziesz do pracy?
|
|
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
O tak, rozumiem-u mnie w grę wchodzą tylko dzienne na panstwowej uczelni.
Sprawdzilam, faktycznie kosmetologia jest tylko podyplomowa.. No coz, zawsze jest jeszcze fizjoterapia i dietetyka ![]() Mysle,ze z zajaciami w prosektorium to jest tak,ze strach ma wielkie oczy.. Bardziej boje sie wlasnie tego, ze moze byc faktycznie masa nauki.. Ale wszedzie trzeba sie uczyc,a jak cos jest ciekawe to uczy sie przyjemniej Mysle,ze teraz na technologii chemicznej na politechnice tez nie jest łatwo. Zreszta sama mowilas![]() Jesli faktycznie chcesz zrezygnowac ze studiow po semestrze, to z poprawa matury nie powinno bys problemu. W koncu z chemia jestes na biezaco a na nauke/powtorke biologii zostają jeszcze 3 miesiące Ja mam taki plan, zeby zrezygnowac po semestrze. W sesji zimowej moge zdawac egzamin tylko z podstaw chemii. Moze mi sie kkiedys przyda na przyszlych studiach Matemayke i fizyke musialabym zaliczyc w sesji letniej zeby miec zrealizowany przedmiot..Nie wiem jak to jest dokladnie,ale wydaje mi sie ze o ile przedmiot konczy sie w danym semestrze i masz go zaliczonego na dobra ocene, to jesli na innych studiach przedmiot sie pokryje, to Ci przepisza ocene. Nie jestem z Krakowa, tez przyszlam tu na studia. Wolę wiec wrocic do domu, przygotowywac sie do matury z biologii, planuje tez w czerwcu zdawac egzamin FCE. O pracy pomysle po maturze Tak naprawdę to po sesji zimowej do matury tylko 3 miesiace. Wiec na kazde pytania w stylu 'co zamierzasz robic przez te pol roku' odpowiadam,ze to tylko 3 miesiace-do matury ![]() A z rejestracja to jest tak ze zwykle tylko czytalam wpisy i szukalam roznych opinii, raczej sie nie wypowiaiadajac. Ale na tego posta nie moglam nie odpisac Bo swietnie rozumiem Twoje watpliwosci![]() Takze glowa do gory,nie jestes sama! |
|
|
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
|
-
Edytowane przez Lilith36 Czas edycji: 2011-03-16 o 16:32 |
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
Kochana,jesli lubisz (albo jak mowisz nawet kochasz!) chemię,to nie rezygnuj! Sprobuj jakies lekcje z fizyki wziac, naprawde sie na niej skupic i moze sie uda?
Ja rezygnuje z tego wzgledu,ze chemia mnie nie interesuje az tak bardzo.. W Twoim wypadku, jak sama powiedzialas, jest inaczej-to cos, co chcesz zgłębiac ![]() Fizyka jest tylko przez pierwsz rok, pozniej chemia fizyczna,ale prawdopodobnie prowadzący zajęcia się zmieni, wiec mozliwe,ze bedzie lepiej. Chyba,ze naprawdę zalezy Ci na farmacji. Wtedy moze warto zrezygnowac z technologii,skupic sie na nauce do matury. A jak sie nie uda dostac, to mozna od nowa zacząć coś z chemią Czy 'stracony' rok to naprawdę czas stracony jesli poswiecasz go do realizacji marzen? Nie wydaje mi się
|
|
|
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
-
Edytowane przez Lilith36 Czas edycji: 2011-03-16 o 16:31 |
|
|
|
|
#29 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() nie wiem... |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a co myślicie o asystentce stomatologicznej albo techniku stomatologii? Warto? Czy poświęcę kolejny rok, albo 2 i nie znajdę potem żadnej pracy...
Widzę, że chcecie poprawiać maturę. Orientujecie się jak to dokładnie wygląda? Muszę składać jakieś deklaracje? Nie jest już za późno? Muszę poprawiać w tej samej szkole, w której zdawałam? Pomocy!
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:18.

), a wszędzie będzie to matematyka wyższa. Bo to w końcu studia wyższe 

hmmm?