|
|
#901 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII
Sory za wtrącenie się i za OT, ale sądzę, że osoby, który miały (a raczej mają) problemy z ed (anoreksja, bulimia lub coś) nie powinny oceniać jadłospisów innych gdyż same nie potrafią jeść jak doradzają innym.
Myślę, że ocenianie kogoś czy je za dużo czy za mało pieczywa jest troszkę nie na miejscu. Skoro jest dziewczyna na P to nie powinna się przejmować, że je czegoś dużo. Bo na tym to polega, żeby jadła dużo, treściwie, kalorycznie i bez ograniczeń typu "pieczywo to zło". A jestem ciekawa całościowego jadłospisu np. Ervishy, która tak gorliwie wszystkim doradza. Może wkleisz swój prawdziwy cały jadłospis osoby z ED??? Czy tak cudownie to wygląda, ale bez oszustw... Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za OT.
|
|
#902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#903 |
|
Zadomowienie
|
Zapytałam o pieczywo, ale nie jako dla osoby na P, tylko ogólnie. Sama jestem na U i jem dużo pieczywa. Nie zgadzam się więc z dewizą "pieczywo to zło" i tekstu tego jak najbardziej nie kierowałam do nikogo na P, tylko zacytowałam do pytania, chcąc wiedzieć z czystej ciekawości jaka jest opinia innych dziewczyn o pieczywie ogólnie, a nie stricte na P.
|
#904 |
|
Przyczajenie
|
No chyba, że tak
Ale utnijmy ten dialog w końcu ten wątek należy do jadłospisów.
|
|
#905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak dla mnie pieczywo jest smaczne. Trzeba tylko urozmaicać. Raz jeść białe, raz razowe, raz mieszane. Ale podobno orkiszowe najzdrowsze. Ja też uważam że pieczywo nie jest złe. Ale nie każdy je lubi. Niektórzy wolą owsianki itp. To i to jest zdrowe.
|
|
#906 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj wyglądało i będzie wyglądać moja Redukcja tak:
śniadanie 7.00 bułka z ziarnami, na jednej połowie twarożek, na drugiej pomidor, jabłko II śniadanie 10.45 bułka grahamka z twarożkiem, ogórkiem i papryką III śniadanie 14.00 sałatka z kurczaka, na którą nie mam pomysłu. może dodam płatki owsiane, słonecznik, pomidor i jogurt naturalny z przyprawami? Obiad 17.30 ryba z piekarnika w sosie sojowym, pół woreczka brążowe ryżu, warzywa Kolacja 20.30 serek wiejski z warzywami I co z tą sałatką z kurczaka? Nie mam za dużo warzyw, jestem przed zakupami i nie wiem czy można komponować o tej godzinie kurczaka z płatkami owsianymi? |
|
|
|
#907 |
|
Raczkowanie
|
może ja dodam swój dzsiejszy jadłospis
![]() dodam, że jestem osobą z ed. przez ostatnie 6 dni jest 0,5 kg na plusie także oznaczam mój jadłospis literką P ![]() śniadanie 8.30 - kaszka na mleku 3,2% z dwoma łyżkami budyniu śmietankowego; pszenna bułka obie połówki z masłem, wędliną i ogórkiem II śniadanie 11.30 - 3 kromki chleba orkiszowego (mój ulubiony), dwie z masłem i żółtym serem, jedna z masłem i wędliną; kakao; banan obiad 14.30 - zupa jarzynowa z ryżem; II danie -kawał łososia (ok 200g) zapieczony w folii z łyżką masła i posypany vegetą, gotowane ziemniaki polane masłem; warzywa (mrożonka) również polane masełkiem -kalafior, brokuły, marchewka; sok Marwit jabłkowo-pigwowy podwieczorek 17.00 - budyń czekoladowy na mleku 3,2% z dorzuconymi rodzynkami i orzechami nerkowca; kawał chałki z kruszonką posmarowanej masłem i dżemem wiśniowym kolacja 20.00 - 2 kromki chleba orkiszowego z masłem i wędliną/żółtym serem (zależy na co będę miała ochotę); serek wiejski z piątnicy 200g z wkrojonym ogórkiem i papryką; kakao no i po kolacji coś jeszcze na pewno wpadnie jak zawsze ![]() pod względem psychicznym jest u mnie lepiej. z jedzeniem myślę, że też w miarę ![]()
|
|
|
|
#908 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
#909 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piękny i wzorowy jadłospis. Dziewczyny będące na P powinny się od ciebie uczyć. ![]() ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cytat:
|
|
#910 |
|
Raczkowanie
|
MOJE DZISIEJSZE U
ŚNIADANIE:3 grube wafle ryżowe(chleb się skończył), zposmarowane serkirm z ziołami, ogórkiem i pomidorem 2 ŚNIADANIE budyń śmietankowy z cynamonem OBIAD: zupa rybna z łososiem, 6 sporych pierogów ruskich ' PODWIECZOREK: jabłko, ciasteczko kruche KOLACJA;(planuje) 0mlet z 2 jaj z pomodorami i ogórkiem, kromka chleba, albo; kanapki z sere białym i warzywa PROSZĘ O OCENE!
|
|
|
|
#911 |
|
Zadomowienie
|
REDUKCJA
śniadanie 2 naleśniki (jajko, 2 łyżki mąki, trochę mleka 0,5 %) z dużą pomarańczą )II śniadanie duże jabłko, kubek soku ze świeżej marchwi (przed egzaminem nie dałam rady nic innego w siebie wcisnąć) obiad 1/2 woreczka ryżu brązowego, 4 paluszki rybne, pomidor; herbata bez cukru; podwieczorek 2 wafle ryżowe posmarowane konfiturą brzoskwiniową, kawa z mlekiem 0,5% kolacja serek nat. homo. z pestkami dyni i słonecznika wiem, mało białka dzisiaj
|
|
|
|
#912 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pytam, bo przeczytałam kiedyś taką tezę, ale bez uzasadnienia i jestem ciekawa.
|
|
#913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#914 |
|
Raczkowanie
|
morphine, myślę, że chodzi o to, że jasne pieczywo jest lekkostrawne, organizm się nie "męczy" trawiąc je i jedząc od czasu do czasu zamiast ciemnego pieczywa dajemy naszym jelitom więcej "luzu".
|
|
#915 |
|
Raczkowanie
|
jeśli chodzi o pieczywko to ja przepadam zarówno za ciemnym jak i jasnym
ostatnio Tata kupił w piekarni chleb wiejski taki niekrojony to mmm
|
|
|
|
#916 |
|
Zadomowienie
|
Ah, to tu jest powód
. Dzięki za odpowiedzi, uwielbiam białe pieczywo, chociaż nie powiem, żebym się do tej pory broniła przed jedzeniem jego chociaż wiadomo - z takim też nie można przegiąć. Dobra, koniec OT.
|
#917 |
|
BAN stały
|
Dot.: Nasze codzienne jadĹospisy, czÄĹÄ XIII
P.
I.zupka mleczna z platkami jeczmiennymi+2 kromki chleba z bialkiem jajka. II.minisalatka owocowa(male kiwi,pol pomaranczki,2/3 banana)+15 chrupkow kukurydzianych(z 30 kcal?). III.serek waniliowy homogenizowany Gratka(120 kcal)+3 petitki w czekoladzie(3x43 kcal). IV.1nalesnik babcinej roboty(max 150 kcal?). V.zupka+gotowana piers kurczaka+ziemniaczki(nie bylo ich duzo). VI.jogurt Activia z ziarnami zboz(105 kcal)+2 ciastka owsiane LuGo!(112 kcal). VII.salatka owocowa(ok 1,5 kiwi,mala pomarancza,maly banan)+batonik kinder country(130 kcal). VIII:3 sredniej wielkosci kanapki z 2 plasterkami poledwicy+warzywa. I jak? Jem czesto,a po trochu,zeby nie obciazac zoladka. Ok 19 cos jeszcze wpadnie-zastanawiam sie co. Ogolnie ok,tylko zaparcia, ale daje rade ,prosze o ocenke jadlospisu! |
|
|
|
#918 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Hm, dumna może nie jestem ale myślałam że jeśli chcę schudnąć czy utrzymać wagę to i tak powinnam zrezygnować z kolacji.Cytat:
Ja chcę schudnąć. ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Dzisiaj zjadłam : rano: 3 kromki chleba ciemnego schulstad - jedna z samym serkiem naturalnym turek , druga z maslem, trzecia z salami - 4 male plasterki. herbata bez cukru kilka godzin poźniej na uczelni : kanapka z chleba zytniak (skladana czyli 2 kromki), z masłem i salami . musli chrupkie fitella - 25 g - pol paczki jogurt pitny twist brzoskwiniowy po powrocie do domu godzina 17:30 - warzywa na patelnie jakies 100 gram, resztki z mrozonki. + 3 kromki chleba o nazwie "zytniak" herbata bez cukru pol kremowki - grzech wyjątkowy Slodyczy nie jadlam od tygodnia ![]() Acha i nie wiem jak mam oznaczać swoje jadłopisy, ale wiem że napewno nie P , bo przytyć nie chcę! Ograniczam trochę jedzenie . Ale chcialabym by ktoś mi powiedział czy jem dużo czy nie .
Edytowane przez fiolkowa krolewna Czas edycji: 2011-01-18 o 19:08 |
||
|
|
|
#919 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-01-18 o 19:17 Powód: dopisanie oceny jadłospisu. |
|
|
|
|
#920 |
|
Zakorzenienie
|
Rozumiem
dziękuję za uświadomienie wiec jesli chcialabym troche schudnać to powinnam jeść kolacje. Czy jest wymóg by do jakiejś godziny? I co moglabym zjesc na kolacje ? Jabłko np?
|
|
#921 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jadłospis, na którym chcesz schudnąć oznaczaj R jak redukcja.
|
|
|
#922 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() czytałaś 10 PŻ? owoce to cukier. Na R jemy w pierwszej połowie dnia, na pewno nie na kolację. Możesz zjeść kanapki, ale maksymalnie 3 godziny przed snem. Albo godzinę przed snem białko + warzywa, np. serek wiejski z wkrojonym pomidorkiem i czymś jeszcze. Albo serek homogenizowany i warzywa lub orzechy .
|
|
#923 | |
|
Zakorzenienie
|
Ok dzięki
![]() Reala i carrefoura niestety nie znajde u siebie... wiec musze zmienic chleb , tylko wlasnie , pytanie - na jaki. Nie mam pojecia. Co do obiadu to po prostu tak wyszlo nie bylo dzis nic , wiec dorwalam te warzywa ![]() Kurcze - widze ze nie mialam pojecia o swoim jedzeniu... ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Cytat:
![]() a o tych zasadach zaraz poczytam
Edytowane przez fiolkowa krolewna Czas edycji: 2011-01-18 o 19:22 |
|
|
|
|
#924 |
|
Raczkowanie
|
redukcja:
śniadanie-60 g. płatków bran flakes z 1 szklanką mleka,łyżka pestek z dyni. obiad- kapuśniak z odrobiną udka gotowanego podwieczorek- jogurt pitny karmelowy 330 g. kolacja (za dużo według mnie,ale miałam ochotę)- omlet z 2 jajek,kromka chleba z wędliną,ogórek kiszony. |
|
|
|
#925 |
|
Zadomowienie
|
Wprawdzie porządnie sobie dzisiaj nagrzeszyłam, ale warto się dowiedzieć, czy założenie było dobre
Miało być tak:R 1. owsianka z dwóch łyżek płatków na mleku 1.5% z mango, płatkami Fitness jogurtowymi i wiórkami kokosowymi, herbata owocowa 2. dwa tosty "Trzy ziarna" - jeden z liściem kapusty pekińskiej i szynką wieprzową, drugi z szynką z indyka i żółtą papryką, pół butelki jogurtu o smaku cytryna - zielona herbata, pasek czekolady Wedla (ta z żurawiną i muesli) 3. dwa średnie kotlety z piersi kurczaka, surówka 4. pół kostki twarogu chudego z garścią makaronu pełnoziarnistego, czterema plastrami szynki z indyka i pomidorem, herbata zielona 5. wieśniak z kapustą pekińską, papryką i makrelą wędzoną mogłoby być, czy za dużo?
Give thanks for unknown blessings already on their way. 2012: 55 2013: 13 tu piszę o przeczytanych książkach Edytowane przez krtek_ Czas edycji: 2011-01-18 o 19:36 |
|
|
|
#926 |
|
Raczkowanie
|
U:
I: owsianka (2 łyżki płatków owsianch, 2 łyżki mueski, łyżeczka siemienia lnianego - zalane szklanką mleka 2% z miodem), 1/2 kromki chleba zwykłego z masłem, czarna kawa II. 2 jajka na maśle, 2 części bułki z ziarnami (góra i dół) z masłem, serkiem topionym, ogórkiem i pomidorem herbata z miodem i cytryną czarna kawa, krówka, markiza z czekoladą III. kromka zwykłego chleba z masłem i ogórkiem, plaster twarogu wymieszan z jogurtem greckim, łyżeczką dżemu i garścią rodzynek, kakao
|
#927 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jad�ospisy, cz��� XIII
Cytat:
A jak waga?? tyjesz coś na tym??
|
|
#928 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Morphine masz rację, ale bez przesady z pogrubionym. Naprawdę, straszne to będzie jak jabłko zje. |
|
|
|
|
#929 |
|
Rozeznanie
|
U
ŚNIAD; grahamka 70g posmarowana cieniutko margaryna, jedna część z łyżką serka wiejskiego lekkiego i szynką z indyka, druga z łyżka twarogu chudego i łyżeczką dżemu 2ŚNIAD; jogurt nat z 2 łyżkami płatków,jabłko,marchewka OBIAD; 200ml zupy jarzynowej, 2 łyżki kaszy, tilapia 70g pieczona na łyzeczce oliwy, pół pomidora PODW; 100g chudego twarogu, mały banan, łyżka mieszanki studenckiej KOLACJA;grahamka 70g posmarowana cieniutko margaryna, jedna część z łyżką serka wiejskiego lekkiego i szynką z indyka, druga z łyżka twarogu chudego i pomidorem |
|
|
|
#930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.

chociaż wiadomo - z takim też nie można przegiąć. Dobra, koniec OT. 
Slodyczy nie jadlam od tygodnia