Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka! Mamusie maj-czerwiec 2011 - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Coraz mocniejsze kopniaki czujemy, wiosną się rozpakujemy 12 21,43%
Kilogramów nam przybyło, dzieci rosną ze aż miło 37 66,07%
II trymestr dopiero sie kończy.... a tak wiele nas już łączy... 7 12,50%
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-19, 13:35   #3001
matallewar
Zakorzenienie

Dot.: Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka! Mamusie maj-czerwiec

Cytat:
Napisane przez Mango08 Pokaż wiadomość
Cześć

Podczytuję Was niemal od pierwszej części, więc najwyższa pora się ujawnić.
Jesteście niesamowitą skarbnicą wiedzyNa podstawie Waszy postów stworzyłam listę must have'ów, wyprawki, odpowiednich marek itp. W pewnym momencie zorientowałam się, że od natłoku informacji wszystko mi się myli i zaczęłam skrupulatnie notować podawane przez was wiadomości.

Właśnie leci mi 20 tydzień ciąży i jeszcze nie wiem, kto we mnie mieszka. Mam nadzieję, że na najbliższym usg połówkowym sprawa się wyjaśni.
Witamy!
I czekamy na informację, jakiej płci jest Twój dzidziol
Mam nadzieję, że dobrze się ułoży, nie to, co mój uparciuch

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days

Edytowane przez matallewar
Czas edycji: 2011-01-19 o 13:39
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 13:37   #3002
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Dot.: Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka! Mamusie maj-czerwiec

Cytat:
Napisane przez violisia Pokaż wiadomość
nerwowo?
było mineło nowa czesc dnia, kazda usmiechnieta hormony nam szaleja i tyle

milego dnia wam zycze, ja ide zjesc obiadek
Nerwowo to ja miałam! Sama w domu jestem, wyłażę rano po prysznicu, podkoszulka, mop na głowie, a ktoś się dobija do drzwi. Otwieram, a tu trzech panów od ogrzewania będzie szukać jakiegoś przecieku w instalacji

Co masz na obiad?

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 13:38   #3003
moria44
Wtajemniczenie

Mango - również witam na forum Podaj nam Twój t.p. to wrzucę Cię na pierwszą stronę

Cytat:
Napisane przez Kwiatecek Pokaż wiadomość
wlasnie ja szlyszalam, ze te 75 glukozy robi sie dopiero jak wynik z 50 zly.
A wiecie, mój lekarz od razu mi 75 przepisał, muszę zrobić w tym tygodniu ale nie chce mi się

Cytat:
Napisane przez caffelate05 Pokaż wiadomość
moria44 ja myślałam o tym łóżeczku: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00115751
i niestety ono tego zdejmowanego boku nie ma, za to ma fajną cenę
ale chyba jednak wybiorę coś na allegro
caffe no to lepiej rozejrzyj się na allegro bo to łóżeczko to takie kiepskie się wydaje, jak nim tak zatrząsłam to się gibało Nie wiem czy wiesz o co chodzi, robi wrażenie mało stabilnego.

Cytat:
Napisane przez moniqac Pokaż wiadomość
(...)nie no maskara - może trochę szacunku dla kobiet które PRZED ciążą ważyły WIĘCEJ nie Wy na końcu ciąży?!

wiecie co .... ale przestaje mi sie tu podobac.
moniqac forum to forum, drzwi są otwarte i każda kolejna osoba wnosi coś nowego, co nie zawsze wszystkim musi się podobać
Ja doskonale rozumiem to o czym piszesz, bo początki naszego gadulstwa były zupełnie inne, nie gadałyśmy tyle o kilku kg albo o nauce, dla mnie te tematy są abstrakcyjne. Na początku było u nas większość doświadczonych mam, ja się czułam aż trochę obco, bo jako jedna z nielicznych nie miałam w domu pociechy a później się pozmieniało i trzeba się przystosować a jeśli nie, to można uciekać do klubów

Cytat:
Mango08 witaj Na kiedy masz dokładnie termin?
Ja żałuję, że nie robiłam takiej listy jak Ty od początku tego wątku ale nadrabiam, doczytuję dzielnie
caffe ja mam taką listę, mogę Ci podesłać na PW, pewnie Mango też Ci chętnie podeśle

agus
- Twój punkt widzenia też rozumiem, z resztą ostatnio o tym pisałam. No ale tak już jest, jest nas dużo, baaaardzo duuuuużo i coraz częściej zdarza się tak, że ktoś wpada ale nie po tygodniu przerwy ale np. po jednym dniu przerwy i ma 15-20 nieprzeczytanych stron - to jest kilka godzin nadrabiania, ja sama zostawiając forum wieczorem o godz. 18:00 mam następnego dnia tyle do nadrobienia, że siedzę przy kompie 2-3h bo czytam od deski do deski ale mnie samą zaczyna to denerwować, że zamiast ruszyć z kanapy 4 litery i coś porobić w domu to ja stawiam sobie za punkt honoru przeczytać każde słowo na forum.
Ale czy mamy prawo wymagać tego od każdej osoby...?
No nie za bardzo więc po prostu można ignorować pytanie zadane po raz 5 w ciągu 10 stron Zawsze ktoś chętny odpowie

No i nie ma sensu się złościć ani też zwracać uwagę, bo każdy ma prawo pytać o co chce i ile razy chce

Jestem pewna, że też wiele innych mam widzi zmiany na forum, no bo czemu kasia czy Siasiek, które wcześniej pisały po kilkadziesiąt (jeśli nie kilkaset ) postów dziennie, teraz odzywają się raczej sporadycznie, częściej podczytując. Ja też nie jestem aż taka płodna, czasem właśnie z myślą o tych mamach, które nie mogą lub nie chcą ślęczeć na forum 24h na dobę i nadrabiać

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

Edytowane przez moria44
Czas edycji: 2011-01-19 o 13:59
moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 13:45   #3004
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Antropia, a skont Ty mjeszkasz? Wpadaj do Nigdziebądzia

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość
można ignorować pytanie zadane po raz 5 w ciągu 10 stron Zawsze ktoś chętny odpowie
Złota myśl, tego się ostatnio trzymam

Co do Siaśka, to też zauważyłam, że trochę nam ucieka. A tyle cennych uwag od Niej zawsze dostajemy!

Kasi, Paulizi też jakoś mniej

vege!
Stary 2011-01-19, 13:45   #3005
vanes
Wtajemniczenie

GG do vanes

Cytat:
Mango - również witam na forum Podaj nam Twój t.p. to wrzucę Cię na pierwszą stronę

A wiecie, mój lekarz od razu mi 75 przepisał, muszę zrobić w tym tygodniu ale nie chce mi się

caffe no to lepiej rozejrzyj się na allegro bo to łóżeczko to takie kiepskie się wydaje, jak nim tak zatrząsłam to się gibało Nie wiem czy wiesz o co chodzi, robi wrażenie mało stabilnego.

moniqac forum to forum, drzwi są otwarte i każda kolejna osoba wnosi coś nowego, co nie zawsze wszystkim musi się podobać
Ja doskonale rozumiem to o czym pisze, bo początki naszego gadulstwa były zupełnie inne, nie gadałyśmy tyle o kilku kg albo o nauce, dla mnie te tematy są abstrakcyjne. Na początku było u nas większość doświadczonych mam, ja się czułam aż trochę obco, bo jako jedna z nielicznych nie miałam w domu pociechy a później się pozmieniało i trzeba się przystosować a jeśli nie, to można uciekać do klubów

caffe ja mam taką listę, mogę Ci podesłać na PW, pewnie Mango też Ci chętnie podeśle

agus
- Twój punkt widzenia też rozumiem, z resztą ostatnio o tym pisałam. No ale tak już jest, jest nas dużo, baaaardzo duuuuużo i coraz częściej zdarza się tak, że ktoś wpada ale nie po tygodniu przerwy ale np. po jednym dniu przerwy i ma 15-20 nieprzeczytanych stron - to jest kilka godzin nadrabiania, ja sama zostawiając forum wieczorem o godz. 18:00 mam następnego dnia tyle do nadrobienia, że siedzę przy kompie 2-3h bo czytam od deski do deski ale mnie samą zaczyna to denerwować, że zamiast ruszyć z kanapy 4 litery i coś porobić w domu to ja stawiam sobie za punkt honoru przeczytać każde słowo na forum.
No nie za bardzo więc po prostu można ignorować pytanie zadane po raz 5 w ciągu 10 stron Zawsze ktoś chętny odpowie

No i nie ma sensu się złościć ani też zwracać uwagę, bo każdy ma prawo pytać o co chce i ile razy chce

Jestem pewna, że też wiele innych mam widzi zmiany na forum, no bo czemu kasia czy Siasiek, które wcześniej pisały po kilkadziesiąt (jeśli nie kilkaset ) postów dziennie, teraz odzywają się raczej sporadycznie, częściej podczytując. Ja też nie jestem aż taka płodna, czasem właśnie z myślą o tych mamach, które nie mogą lub nie chcą ślęczeć na forum 24h na dobę i nadrabiać
Moria a mogłabyś mi też wysłać taką listę byłabym bardzo wdzięczna

na obiad zupa pieczarkowa zabielana będzie

80 79 78 76 75 74 73 72 71 70 69 68 67 66
6564 63 62 61 60 59 58 57 56 55
vanes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 13:45   #3006
antropia
Wtajemniczenie

GG do antropia

Cytat:
Napisane przez mary poziomkowa Pokaż wiadomość
Antropia, a skont Ty mjeszkasz? Wpadaj do Nigdziebądzia

jejku nigdziebądz... padłam ze smiechu świetne musi byc to miejsce na ziemi

a ja jestem z karkonoskich gór
Stary 2011-01-19, 13:46   #3007
moria44
Wtajemniczenie

Kurcze, znów mi cytowania uciekły

mary - widziałam Twój post z linkiem do tych realnych zdjęć Energy No i właśnie z nimi mam problem, bo na jednym bardziej malina na drugim bardziej czerwień, znowu zdjęcia na stronie producenta są wyraźnie malinowe Nie ma wyjścia, będę musiała gdzieś obejrzeć te wózki na żywo

the_sania
- BPA jest bardzo groźne, szczególnie dla chłopców, w Ameryce przeprowadzono już kilkanaście lat temu badania, które wykazały, że BPA uszkadza jądra chłopców a konsekwencją tego są problemy z płodnością Oczywiście my tu w Polsce, sto lat za murzynami, dowiadujemy się na samym końcu...

Acha jeszcze o baldachimie chciałam napisać, u nas chyba będzie, mąż się uparł - to po pierwsze a po drugie mamy w pokoju Iguśki taki otwór wentylacyjny i gdyby postawić łóżeczko w rogu pokoju to by jej na głowę czarna sadza leciała Niestety, gdy sąsiedzi z góry palą w kominku to rzadko bo rzadko ale się co nieco sypie, widać teraz na biurku. Póki co łóżeczko postawimy w innym miejscu ale docelowo wolałabym w rogu więc wtedy się baldachim przyda. Trzeba będzie go prać co dwa tygodniu i już

Stary 2011-01-19, 13:46   #3008
caffelate05
Rozeznanie

Cytat:
widzisz moria44 ja właśnie tylko w necie to łóżeczko oglądałam, na żywo tak szybko nie będę mogła nic pooglądać - wielkie dzięki, że piszesz o tej stabilności, bo ja owszem chcę tanie i proste łóżeczkio ale stabilne i porządne

Co do listy to jeśli mogę się uśmiechnąć będę wdzięczna

Miłością jest... przemierzanie pokoju w nocy,
aby kołysanką i ciepłymi słowami
utulić ciebie płaczącego wtedy,
kiedy całe moje ja pragnie odpocząć.
caffelate05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 13:48   #3009
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Ja doskonale rozumiem to o czym pisze, bo początki naszego gadulstwa były zupełnie inne, nie gadałyśmy tyle o kilku kg albo o nauce, dla mnie te tematy są abstrakcyjne. Na początku było u nas większość doświadczonych mam, ja się czułam aż trochę obco, bo jako jedna z nielicznych nie miałam w domu pociechy a później się pozmieniało i trzeba się przystosować a jeśli nie, to można uciekać do klubów
To ja się trochę kajam za zarzucanie Was moją nauką
Od jutra przestaję, obiecuję
Wszystko wynika z tego, że nie znam nikogo, kto byłby w ciąży, autentycznie NIKOGO, a już tym bardziej nikogo, kto miałby naukę i pracę i musiał to z ciążą pogodzić
W ogóle jestem osamotniona, bo moje przyjaciółki to głównie o imprezach myślą, ehh.
I forum jest jedynym miejscem, gdzie w sprawach związanych z ciążą mogę w ogóle porozmawiać - przyjaciółki o imprezach, siostra nie ma faceta i nie planuje rodziny, mama zbywa tematy (chyba uważa, że ślub i ciąża w ciągu pół roku to za dużo zainteresowania jednym dzieckiem)... No i czasem z tż, ale on tego nie rozumie...

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2011-01-19, 13:49   #3010
moria44
Wtajemniczenie

No jak tyle chętnych na listę to wklejam na forum

1. Octenisept + preparat w sprayu do dezynf. Pępka
2. Gaziki jałowe 5cmx5cm
3. Preparat na kolkę Infacol
4. Wiaderko do kąpania Tummy Tub
5. Termometr do kąpieli
6. Frida do nosa
7. Woreczki na zużyte pieluchy
8. Szczotka do włosów z miękkim włosiem – Canpol, TT
9. Cążki do paznokci
10. Sól fizjologiczna do noska Sterimar BabySterimar Baby
11. Podkłady do przewijania z Rossmana/z ceratą pod spodem
12. Podkład pod prześcieradło (np.Motherhood lub Ikea)
13. Pościel – 2komplety
14. Materac kokosowo-gryczany na allegro 44zł
15. Poduszka klin
16. Cienka bawełniana kołderka
17. Śpiworek do spania np. http://allegro.pl/spiworek-spiworki-z-haftami-od-mamo-tato-i1397017919.html#gallery
18. Otulaczek
19. Szampon/żel do mycia (nivea nutri sensitive 2 w 1)
20. Emolium emulsja do kąpieli na początek, na zmianę z Niveą
21. Maść do pupy: bepanthen (na odparzenie, szkoda na co dzień), alantan plus (zielony na co dzień ( nie zawiera parabenów), niebieski na odparzenia), linomag maść (na suchą skórę), sudocrem (odparzenia ale wysusza więc doraźnie), maltan (na sutki)
22. chusteczki mokre (schlecker/ rossmann/ nivea)
23. Osłonki na piersi silikonowe avent ( do karmienia w razie co) babyone S
24. Osłonki hydrożelowe epo fem (gojące na cyce- położna polecała bardzo)
25. Maść sutkowa rossmann babydream lub Pure Lan
26. Butelka Avent i Tommee Tippee 150ml
27. Butelka medela calma – przy dokarmianiu ( pierś+butelka)
28. Podgrzewacz do butelek i słoiczków Tommee Tippee – 100zł
29. Laktator ręcznt Tommee Tippee – 75zł
30. Pieluchy flanelowe – 1szt.
31. Płatki kosmetyczne do pupy – 10 paczek
32. Termometr douszny – 110 zł
33. Żel poporodowy Mustela – 50zł
34. Sterylizator TT w zależności od potrzeby do mikrofali lub na 1 butelkę
35. Termoopakowanie TT
36. Leżaczek: http://www.meggi.pl/produkt-185.html
37. Okrycie kąpielowe lub duże, miękki ręcznik ( TKmax)
38. Mustela Soothing Comfort Balm – ułatwiacz zasypiania

Stary 2011-01-19, 13:49   #3011
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Siasiek Pokaż wiadomość
Ok
A co do tych podawanych wyników wag ja też się nie wypowiadam
hehe 70 kg to nie dużo i jeszcze jak się 5 czy 7 kg przytyło.

Ja się też ostatnio z takim bólem obudziłam i stwierdziłam, że to pewnie dziecko tak skacze w jednym miejscu. Później tak dziwnie może boleć.
Mam nadzieję, że to dzidzia, ostatnio to tak średnio raz na tydzień mam te bóle i są strasznie wkurzające
Dziewczonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 13:56   #3012
moria44
Wtajemniczenie

I jeszcze lista rzeczy, które należy wziąć do szpitala:

1. Bepanten na sutki
2. Ciuszki na maluszka
3. Pieluchy pampers
4. Pieluchy tetrowe 10szt.
5. Chusteczki nawilżające – 2 paczki
6. Nakładki na sutki
7. Woda do picia
8. Duże podpaski
9. Sterimar do noska
10. Rożek dla dziecka miękki
11. Poduszka
12. Smoczek
13. Mleko Bebilon

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Lista jest moja osobista więc możecie skorzystać z czego chcecie, ja wiem, że większość z Was kupuje np. wanienkę a nie wiadro Na zielono zaznaczam sobie to co już kupiłam.

A co do listy szpitalnej, to jest taka ogólna, czytając różne fora wpisywałam to to, to tamto ale nie w każdym szpitalu wymagają tych samych rzeczy więc też trzeba pod siebie dopasować.
Nagminnie pojawiające się zalecenie odnośnie, jak to pisze Mango "must have'ów" do szpitala to WODA

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
To ja się trochę kajam za zarzucanie Was moją nauką
Od jutra przestaję, obiecuję
Wszystko wynika z tego, że nie znam nikogo, kto byłby w ciąży, autentycznie NIKOGO, a już tym bardziej nikogo, kto miałby naukę i pracę i musiał to z ciążą pogodzić
W ogóle jestem osamotniona, bo moje przyjaciółki to głównie o imprezach myślą, ehh.
matallewar no u nas jest Kasia (nasza mama kwietniowa), która ostatnio się mniej udziela ale ona też się uczy, co prawda jest na zwolnieniu więc już nie pracuje ale też ma przyjaciółki i siostry, które imprezują a ona bidulka choć by chciała to nie może
Mam nadzieję, że się odezwie w końcu

Stary 2011-01-19, 13:57   #3013
antropia
Wtajemniczenie

GG do antropia

ja lecę dziewczynki obiadek pichcić, bo mężulek niedługo wraca
nie wiem czy dzisiaj jeszcze coś napiszę, ale czytać będę na pewno
papa
Stary 2011-01-19, 13:58   #3014
Mango08
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mamaoptymistka Pokaż wiadomość
Cześć Mango08 witamy.
Cytat:
Mango08 witaj Na kiedy masz dokładnie termin?
Ja żałuję, że nie robiłam takiej listy jak Ty od początku tego wątku ale nadrabiam, doczytuję dzielnie
Cytat:
Mango08, witaj! Na kiedy masz termin? No i pochwal się brzuszkiem
Witam Termin mam na 12 czerwca. Aktualnymi zdjęciami brzuszka nie dysponuję, ale jest on naprawdę pokaźny, rośnie jak szalony. Na pewno pod względem jego wielkości jestem w ścisłej czołówce
caffelate ja również żałuję, że od samego początku nie wpadłam na taki pomysł, ale nigdy nie jest za późno. Teraz staram się systematycznie uzupełniać listę.

Co do dzisiejszej dyskusji, to według mnie, racja jak zawsze leży po środku. Jeśli ktoś spędza dużo czasu na wątku to może go rzeczywiście irytować ciągłe odpowiadanie na te same pytania. Niektóre dziewczyny wykonują niesamowitą pracę, analizując wypowiedzi z różnych forum, stron internetowych, czasopism itp., a następnie przedstawiając nam samą esencję. Na pewno niesamowicie ułatwia nam to przygotowanie się do przywitania dzidziusia, za co wielkie pokłony w ich stronęJednak z drugiej strony jest nas tutaj od groma (nota bene niesamowicie płodny okres musiał być), dlatego jak ktoś pracuje, ma dziecko i inne obowiązki to czasami ciężko wszystko nadrobić.

Edit:
Zanim napisałam posta to już prawie jedna strona nowych
Moria, a może by tak Twoją listę na sam początek wrzucić, bo z pewnością wiele osób będzie się o nią pytało + lista z rzeczami do szpitala?

Filip 21/06/2011

Edytowane przez Mango08
Czas edycji: 2011-01-19 o 14:06
Mango08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 14:01   #3015
amarcia
Wtajemniczenie

moria44 do szpitala możesz dopisać płyn do płukania ust. Nie zawsze, a zwłaszcza po cesarce, trudno od razu wstawać i szorować zęby. Ja akurat lubię to uczucie świeżości i taki mały płyn bardzo mi sie przydał
amarcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 14:01   #3016
moniqac
Zadomowienie

Siasiek zgadzam się.

najważniejsze zdrowe dzidzi i nic więcej

moria - Kochana ja wiem, wiem, to tylko tak w kontekście tego, że nie nadrabiamy, nie udzielamy się itp... ja się nie umiem odnaleść już w tematach .

a z forum nie wyrzucicie mnie bo kosmicznie sobie cenię Wasze rady, wskazówki - Twoje listy .

może mam gorszy dzień i jakby to powiedział osiołek ze Shreka:
Niech mnie ktoś przytuliiiiii .

A tak na marginesie - ide dzisiaj na badanie serca - echo więc proszę o Wasze kciuki .

aha - u mnie w klinice jest taka lista na recepcji - muszę sprawdzić czy mam ją w domu, jak będzie to dorzucę co oni tam dodali.

Mamusia Szymusia od 27.04.2011 .

Edytowane przez moniqac
Czas edycji: 2011-01-19 o 14:04
moniqac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 14:01   #3017
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Cytat:

2. Gaziki jałowe 5cmx5cm
5. Termometr do kąpieli
6. Frida do nosa
9. Cążki do paznokci
13. Pościel – 2komplety
15. Poduszka klin
17. Śpiworek do spania np. http://allegro.pl/spiworek-spiworki-z-haftami-od-mamo-tato-i1397017919.html#gallery
18. Otulaczek
21. Maść do pupy: bepanthen (na odparzenie, szkoda na co dzień), alantan plus (zielony na co dzień ( nie zawiera parabenów), niebieski na odparzenia), linomag maść (na suchą skórę), sudocrem (odparzenia ale wysusza więc doraźnie), maltan (na sutki)
35. Termoopakowanie TT
Ale super uzupełniam swoja listę . Buźka Moria
Stary 2011-01-19, 14:03   #3018
amarcia
Wtajemniczenie

Mango08 czerwcóweczko - jesteś z terminem ciut za mną też czekamy aż się maluch ujawni
amarcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 14:04   #3019
caffelate05
Rozeznanie

moria44 jak zwykle niezawodna dzięki wielkie za listę

Miłością jest... przemierzanie pokoju w nocy,
aby kołysanką i ciepłymi słowami
utulić ciebie płaczącego wtedy,
kiedy całe moje ja pragnie odpocząć.
caffelate05 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-19, 14:05   #3020
moniqac
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mango08 Pokaż wiadomość

Co do dzisiejszej dyskusji, to według mnie, racja jak zawsze leży po środku. Jeśli ktoś spędza dużo czasu na wątku to może go rzeczywiście irytować ciągłe odpowiadanie na te same pytania. Niektóre dziewczyny wykonują niesamowitą pracę, analizując wypowiedzi z różnych forum, stron internetowych, czasopism itp., a następnie przedstawiając nam samą esencję. Na pewno niesamowicie ułatwia nam to przygotowanie się do przywitania dzidziusia, za co wielkie pokłony w ich stronęJednak z drugiej strony jest nas tutaj od groma (nota bene niesamowicie płodny okres musiał być), dlatego jak ktoś pracuje, ma dziecko i inne obowiązki to czasami ciężko wszystko nadrobić.
zgadzam się
nota bene - długo się ukrywałaś .

Stary 2011-01-19, 14:09   #3021
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
matallewar no u nas jest Kasia (nasza mama kwietniowa), która ostatnio się mniej udziela ale ona też się uczy, co prawda jest na zwolnieniu więc już nie pracuje ale też ma przyjaciółki i siostry, które imprezują a ona bidulka choć by chciała to nie może
Mam nadzieję, że się odezwie w końcu
Też mam taką nadzieję
A do imprez - to mnie non stop gdzieś wyciągają, a jak tłumaczę, że głośno, wcześniej, że dym papierosowy, że alkohol itp. to nie rozumieją Na bilarda, do kina czy kawiarni mogę iść, ale do klubu?
Czy Wy wiecie, że ja nawet nie mam wśród znajomych nikogo, kto by myślał o ślubie albo dziecku? Zawsze mi się wydawało, że jak się ma te 24 lata, to się zaczyna poważnie myśleć o życiu, a tu NIC.
Ja ogólnie wg planu - ślub po 4 roku, pod koniec 5 dziecko, odchować trochę i dopiero kariery kawałek
Jedyne, co mi "nie wyszło" to to, że karierę (w sensie pracę zawodową) zaczęłam już na 3 roku xD

Muszę sobie gdzieś tą listę skopiować i w wolnej chwili moją uzupełnić, bo może nie mam jeszcze na niej wszystkiego (przynajmniej wydaje się krótsza)

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2011-01-19, 14:10   #3022
Siasiek
Zadomowienie

Cytat:

Cytat:

Co do Siaśka, to też zauważyłam, że trochę nam ucieka. A tyle cennych uwag od Niej zawsze dostajemy!
A tu siedzę od rana otwieram oczy i laptopka
Niestety po przeczytaniu trzech stron po 75 postów czasem nie pamietam co komu napisać. Albo po prostu nie mam siły albo akurat dziecko chce jeść czy pić czy siusiać
Też teraz mam Tżta w domu już drugi tydzień i wiecie jak to później wygląda... : "skończyłaś już?! bo ja też jestem " i nie chodzi mu o kompa ale o to, że czuje się mimo wszystko trochę przez Was odsunięty na drugi plan, hehe trzeci bo najpierw jest młody i młodszy
Cytat:

2. Gaziki jałowe 5cmx5cm
5. Termometr do kąpieli
6. Frida do nosa
9. Cążki do paznokci
13. Pościel – 2komplety
15. Poduszka klin
18. Otulaczek
35. Termoopakowanie TT
Cytat:
I jeszcze lista rzeczy, które należy wziąć do szpitala:

1. Bepanten na sutki
2. Ciuszki na maluszka
3. Pieluchy pampers
4. Pieluchy tetrowe 10szt.
5. Chusteczki nawilżające – 2 paczki
6. Nakładki na sutki
7. Woda do picia
8. Duże podpaski
9. Sterimar do noska
10. Rożek dla dziecka miękki
11. Poduszka
12. Smoczek
13. Mleko Bebilon

Pokazywałam ostatnio listę z pierwszej strony mojemu Tżtowi a to jest taki chłopak który dzieckiem zajmował się bardzoooo, nie było dla niego rzeczy nie do zrobienia Ja często nawet w nocy żeby małego karmić nie musiałam wstawać bo on mnie wyręczał

I stwierdziliśmy jako już trochę doświadczeni rodzice, że poważnie nie trzeba tyle kupować. Bo później okaże się, że albo dziecko nie może albo Wy nie będziecie korzystać. Oczywiście ja też kupuję to co chcę i może się komuś wydawać, że może i źle...
Wcale nie musi nikt mnie słuchać i robić tak jak mówię ale mogę Wam przekazać info z praktyki bo taką już posiadam

I know we have our problems
But we're not the only ones
It's not about you, it's not about me
It's not about anger
It's more about the loneliness we feel
Siasiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 14:10   #3023
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Cytat:
Siasiek zgadzam się.

najważniejsze zdrowe dzidzi i nic więcej

moria - Kochana ja wiem, wiem, to tylko tak w kontekście tego, że nie nadrabiamy, nie udzielamy się itp... ja się nie umiem odnaleść już w tematach .

a z forum nie wyrzucicie mnie bo kosmicznie sobie cenię Wasze rady, wskazówki - Twoje listy .

A tak na marginesie - ide dzisiaj na badanie serca - echo więc proszę o Wasze kciuki .

aha - u mnie w klinice jest taka lista na recepcji - muszę sprawdzić czy mam ją w domu, jak będzie to dorzucę co oni tam dodali.

To ja zaciskam

A powiem Wam, że my naszą Morię to normalnie powinnyśmy wyściskac za to wszystko co ona dla nas robi i jaką ma wiedzę
I mam nadzieję, że Kasia do nas niedługo wróci

Pierwszy raz poczułam moją małą tak wysoko, prawie pod prawym żebrem - leżałam na lewym boku i czułam jak mi się tam wkręca, normalnie to chyba niemożliwe??

Edytowane przez Dziewczonka
Czas edycji: 2011-01-19 o 14:12
Stary 2011-01-19, 14:11   #3024
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bzyczka1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a te kocyki z drewxu to z czego są?? Bo ja mam jeden welurkowy kocyk i jeden taki zwykły. Czy mikrofaza nadaje się dla dziecka na kocyk??

Zupka się gotuje, zacierkę zrobiłam...zaraz się wezmę za szycie chcę uszyć dwa woreczki, jeden na czyste skarpetki maleństwa a drugi na "brudne" do prania, żeby wrzucić w nim do pralki.

coś jeszcze chciałam pisać...e zapomniałam
sa wykonane z bardzo wysokiej jakosc miekkiego weluru
Cytat:
gdyby to bylo takiełatwe ale rozumiem, że niepotrzebnie się dziewczyny powtarzają
BTW - agus co sie stało z naszym wątkiem?! masakra jakaś - obco tu.

zgadzam się - wkurzają mnie takie pw

Kochana - miska z wodą na parapet .

Siaśku - ja tylko mówie jak ta dziewczyna przeżywała poród - nie twierdze że to prawda / nieprawda.

nie no maskara - może trochę szacunku dla kobiet które PRZED ciążą ważyły WIĘCEJ nie Wy na końcu ciąży?!

wiecie co .... ale przestaje mi sie tu podobac.
zgadzam sie kochana
Cytat:
Po pierwsze: ależ tu dziś ruch! 45 osób czyta

Po drugie: bardzo cenię sobie nasze wymiany zdań i poglądów na tematy okołociążowe i dzieciowe, pewnie jeszcze milion razy niektóre kwestie będziemy poruszać. Ale mnie też irytują pytania typu Które butelki polecacie? Kto ma mieć bliźniaki? Jakiego kremu przeciw rozstępom używacie? bo akurat to można wyszukać w wątku, a o bliźniakach Eweski to już chyba tysiąc razy rozmawiałyśmy Takie pytania, to zwyczajne pójście na łatwiznę, bo się nie chce szukać. Niestety, ale takie pytania pojawiają się najczęściej od osób, które niby są na liście mamusiek, a jednak zupełnie nie uczestniczą w wątku. Wpadają z jednym pytaniem i nara. No i co z tego, że kilka osób da wykład na dany temat [np. Moria rzeczowo i długo opisała kremy], jak i tak następnego dnia pytanie się powtarza. Nie każę tu nikomu siedzieć i studiować każdego postu, ale może najpierw wypada się upewnić, czy już kwestia nie była poruszana?

I podkreślam! Nie mam nic do wymiany opinii, zdań i dyskusji na jakiś temat, tylko do pewnego rodzaju ignorowania, tego co już zostało napisane. Kropka. Amen. The end.

Po trzecie: Saniu, tu masz trochę o szkodliwości BPA http://www.tvn24.pl/-1,1601576,0,1,n...wiadomosc.html

Po czwarte: właśnie sobie zdałam sprawę, że pewnie te butelczyny Aventu, które tak ochoczo rozdają nam położne i ginekolodzy z książeczkami i próbkami, to pewnie też jeszcze z BPA. Potem sprawdzę swoją. Jednak pamiętajcie, że takie butelki można wykorzystywać do chłodnych napojów i nic się nie stanie.

Po piąte: Aguś, dawaj fotki zakupów

Po szóste: idę zeżreć resztę pierogów od Babci
kochana troszke pozniej wkleje linki
bo naprawde nie mam czasu teraz
Cytat:

Ja doskonale rozumiem to o czym piszesz, bo początki naszego gadulstwa były zupełnie inne, nie gadałyśmy tyle o kilku kg albo o nauce, dla mnie te tematy są abstrakcyjne. Na początku było u nas większość doświadczonych mam, ja się czułam aż trochę obco, bo jako jedna z nielicznych nie miałam w domu pociechy a później się pozmieniało i trzeba się przystosować a jeśli nie, to można uciekać do klubów

agus

si si zgadzam sie

kupujesz to wiaderko tummy tub ??
jak pokazalam mojej mamie to prawie zawalu dostala
jak mozna kapac w tym dziecko
ja kupuje wanienke, ale widze, ze strasznie duzo osob kupuje te wiaderka
Stary 2011-01-19, 14:12   #3025
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez amarcia Pokaż wiadomość
moria44 do szpitala możesz dopisać płyn do płukania ust. Nie zawsze, a zwłaszcza po cesarce, trudno od razu wstawać i szorować zęby. Ja akurat lubię to uczucie świeżości i taki mały płyn bardzo mi sie przydał
Tak, tak, rzeczywiście płyn do płukania ust i tabletki na ból gardła.

Dziewczynki koniecznie, bo mąż koleżanki biegał do apteki po tabletki na gardło. Koleżankę nie tyle bolała bronchilda co gardło od daaaarcia się w niebogłosy

Cytat:
(...)

No to przytulam i trzymam kciuki za dzisiejsze badanie

No dobra, tyle gadacie o tym obiedzie, że i ja się zwlekę z kanapy i idę przyrządzić stek na cykorii z pieczonymi ziemniaczkami na masałku koperkowym!
Mam nadzieję, że się uśliniłyście

Stary 2011-01-19, 14:18   #3026
moniqac
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Też mam taką nadzieję
A do imprez - to mnie non stop gdzieś wyciągają, a jak tłumaczę, że głośno, wcześniej, że dym papierosowy, że alkohol itp. to nie rozumieją Na bilarda, do kina czy kawiarni mogę iść, ale do klubu?
Czy Wy wiecie, że ja nawet nie mam wśród znajomych nikogo, kto by myślał o ślubie albo dziecku? Zawsze mi się wydawało, że jak się ma te 24 lata, to się zaczyna poważnie myśleć o życiu, a tu NIC.
Ja ogólnie wg planu - ślub po 4 roku, pod koniec 5 dziecko, odchować trochę i dopiero kariery kawałek
Jedyne, co mi "nie wyszło" to to, że karierę (w sensie pracę zawodową) zaczęłam już na 3 roku xD

Muszę sobie gdzieś tą listę skopiować i w wolnej chwili moją uzupełnić, bo może nie mam jeszcze na niej wszystkiego (przynajmniej wydaje się krótsza)

Kochana, zrozumieją dopiero jak same będą w ciąży. ja już jestem w tym wieku że wiele znajomych ma dzieci lub sa w małżeństwie, więc nie mam takiej sytuacji - ale nie przejmuj się tym.

tak jak pisałas wczesniej - my Cie tu doskonale rozumiemy i po to z nami tu siedzisz .

moriaaaaaaaaaaaaaaaa .... ja CIe normalnie na nic Twoje przytulanie po tym co na obiad robisz......... rany a mnie tak burczy w brzuchu że szokkkkkkkkkkkkk..... nie lubie Cie .

Edytowane przez moniqac
Czas edycji: 2011-01-19 o 14:20
Stary 2011-01-19, 14:19   #3027
violisia
Zadomowienie

Cytat:
Nerwowo to ja miałam! Sama w domu jestem, wyłażę rano po prysznicu, podkoszulka, mop na głowie, a ktoś się dobija do drzwi. Otwieram, a tu trzech panów od ogrzewania będzie szukać jakiegoś przecieku w instalacji

Co masz na obiad?
ale akcja:P heheh

grochowke mialam

moria lista super, skopiowalam i uzupelniam co juz mam
violisia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-19, 14:20   #3028
gusiagatko
Zakorzenienie

moria44 dzięki za listę Jesteś niesamowita

06.07.2011
06:06
gusiagatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 14:32   #3029
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Antropia, no to mamy daleko

Moria, powiem Ci, że mi to na malinę nie wygląda, ale tak jak piszesz, lepiej na oko ocenić No a Twoja lista super! Moja w powijakach, ale jak zrobię, to też wkleję, może coś mi poradzicie/odradzicie. Co do kosmetyków, to też zamierzam stosować Nivea, są świetne, rzadko uczulają i nie są testowane na zwierzętach Jednak też chciałabym stosować kosmetyki Hipp. Jednak na start mam Klorane [prezent] do ciała i włosów. Będziemy testować Z tych odparzeniowo-pupkowych, to ja zakupię na początek tylko Linomag w maści.

Aguś, no to w wolnej chwili kiedyś tam, po prostu kręcą mnie teraz zdjęcia akcesoriów niemowlęcych

vege!
Stary 2011-01-19, 14:35   #3030
cucciola79
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny
Ile tu ciekawostek mozna sie naczytac!!
Zajrzalam bo zapraszala mnie tutaj moja kolezanka principessinaz ktora piszemy na watku "Oczekiwajki na pierwszego dzidziusia",jest Was tutaj duzo przyszle mamusie!!!
Ja jestem w 20 tyg.ciazy i oczekujemy z mezem dziewczynki (wiercipietka),co roz zmienia pozycje i nie zatrzyma sie nawet na momencik
Porod mamy przewidywany w polowie czerwca

Edytowane przez cucciola79
Czas edycji: 2011-01-19 o 14:46
cucciola79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości