|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
hej dziewczyny,
wybaczcie ale nawet nie mam czasu przeczytać co u was. U nas masakra. Noc w plecy, wstawałam do małej 8 razy. Padam na pysk i w ogóle mam doła. Wczoraj była u mnie doradczyni laktacyjna. Okazało się że jednak mam za mało pokarmu wieczorem i mała się nie najada. Trochę straciłam zaufanie do mojego pediatry który jakoś nie wpadł na to. No cóż .... Chciałabym małą karmić jeszcze tylko piersią ale nie wiem czy starczy mi siły na walkę. Muszę rozbujać laktację co wiąże się z codzienną męczarnią z odciąganiem mleka (2-3 razy)- zapewne wiele z was to zna. Niestety mój laktator, ręczny, nie stymuluje tak dobrze brodawki więc muszę wypożyczyć albo kupić laktator elektryczny. Mam dokarmiać małą swoim mlekiem i stymulować laktacje. podobni po ok 2 tyg wszystko powinno się unormować. nie wiem, dziś nawet nie chce mi się o tym myśleć, nie mam siły ![]() Po za tym babka powiedziała mi kilka fajnych rzeczy, którymi z chęcią się z wami podzielę ale to za jakiś czas. teraz nawet na pisanie brak mi siły. |
|
|
|
#3392 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
waniliaania - ja podaje Devikap i mi nikt nic takiego nie mówil
|
#3393 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale trzeba tez do wody przyzwyczajac. Bo ja np do tej pory dawalam tylko herbatke i nic wiecej. A teraz planuje dawac ja, ale tez wode i soki bez cukru. Zeby pil nie tylko samo slodkie.Bylam na spacerze.... 10 min i rozpadal sie deszcz ;( hagar1 ja mialam podobnie. Wypozyczylam laktator medeli taki elektryczny w wypozyczalni sprzetu medycznego (4 zl za dzien i rozchulalo mi sie
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-19 o 13:13 |
|
|
|
|
#3394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3395 |
|
Wtajemniczenie
|
ale czego ci nie mowil???
bo ja pytalam czy sie czyms rozni od zwyklych kapsulek. Bo my mamy zwiekszona ilosc i zastanawiam sie czy kupowac ten Devikap czy moje stare krople moga byc tylko bede dawala trzyPaula SHIN, misQa - zamieszlam chyba. Tylko my mamy brac 3 krople!!! Wy pewnie jedna normalnie ![]() U nas malemu sie glowa troche poci podczas jedzenia, dlatego przez 10 dni amm dawac mu 3 krople a potem wrocic znowu do 1 odziennie
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-19 o 13:16 |
|
|
|
#3396 |
|
Zakorzenienie
|
waniliaania hehe no ja wiem, ze tylko wy te 3 krople,ale wydaje mi sie, ze jest ok, bo chyba zeby nie był to by go nie sprzedawali
![]() no a co lekarka powiedziala? ze mozesz te swoje stare krople dawac czy kawała ten konkretnie devikap kupic?
|
#3397 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a ja się tak wk****łam, że szkoda gadać. Wczoraj rozebrałam choinkę i posłałam tż-ta do komórki po pudełka na bombki itd. Jak wrócił, to powiedział, że coś tam cieknie po ścianie ale tylko trochę i mam się nie przejmować. Przez ten okres bardzo źle się czuję i wczoraj to olałam, ale dzisiaj mi nie dawało spokoju i poszłam sprawdzić. Tam jest pełno wody i to widać, że nie od dzisiaj! Wszystkie rzeczy są mokre - ubranka za małe dziecka co poprałam i popakowałam, nasze ubrania, inne rzeczy...
Jestem taka strasznie wkurzona, że chyba się rozpłaczę... i na dodatek to coraz bardziej zamaka bo ja nie mam siły tego zrobić i muszę czekać aż ten grrrrr "pi pi pi" mój mąż wróci z pracy i to wszystko wyniesie. Dlaczego faceci są tak bezmyślni? Mam czasem wrażenie, że na rzecz jąder matka natura poskąpiła im mózgu..
|
|
#3398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozwolisz, że sobie zapiszę i czasem użyję ![]() heh a wcale się nie dziwię, ze się wku*** ja bym puściła dobrą wiązankę i nawet w środku nocy kazała mu po ogarnąć i wtedy od nowa, prać, prasować itd te rzeczy, może wtedy coś by dotarło do tego łebka...
Julka http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cpx9ipnwxid9w.pngCzas zacząć nowe, lepsze życie... Edytowane przez MisQa Czas edycji: 2011-01-19 o 13:25 |
|
|
|
|
#3399 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Klarisa- poczekaj niech wroci z pracy i sprzata. Dlaczego ty masz to robic? ja bym paluszkiem nie ruszyla
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-19 o 13:41 |
|
|
|
|
#3400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a może po prostu poleciła ten, bo tańszy
|
|
#3401 |
|
Zakorzenienie
|
Devikap to kwestia kilku zlotych, w porownaniu do kapsulek to ogromna oszczednosc
Dlatego mi sie wydaje, ze jest ok. Ja malemu daje na lyzeczce z mlekiem lub z obiadkiem.Ostatnio tez do obiadku (marchew + ziemniak) dodalam wit. C, bo zauwazylam, ze w sloiczkowych zawsze jest A teraz taka pogoda brzydka, ze co jakis czas wit. C nie zaszkodzi.
|
#3402 |
|
Zakorzenienie
|
dokładnie, devikap kupiłam za niecałe 4 zł, a jak popatrzyłam na ceny kapsułek to zwątpiłam
a wit C tez czasem do mleka wkropię, szczegolnie jak ktos zaczyna w domu kichac-tak profilaktycznie, zeby na mala nie przeszlo od razu
|
#3403 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
rzeczewiscie duzo tanszy, bo ja za kapsulki place 18 zloty. A jak teraz bede dawac 3 dziennie to duzo wyjdzie drozej.A jaka wy ta witaminke c kupujecie?
|
|
#3404 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam Cebion, wit. C w kropelkach
|
#3405 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam juvit C
|
#3406 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale podawałam po 1 kropelce ... Cytat:
![]() heh męzusiowi chyba sie dziś dostanie ..Co do smoczków to soczki klarowne podwałam w 1 a przecierowe w 2 ![]() fem..świetne kolaże.. ![]() Wiecie co..próbuje coś napisac od rana, ale Domik daje mi tak dziś po du..e że szok...to odsmoczkowanie to cięzka sprawa ![]() Narazie sie zawziełam, choc matka sie drze ..Domik sie drze.. ![]() oj nie łatwo jest... w sumie to Domik nie wpomina o smoku, tylko mama mu ciągle przypomina..pyta go "gdzie nenuś" albo jak płacze to mu mówi 'choć przytul babcie .idzimy szukać nenusia"..nosz kurka..powiedziałam jej że ma sie nie wtracać... Nie chciał dziś usnąć , bo jest u nas cały dzien syn siory i zaczoł byc marudny..wziełam go wiec w auto przewiozłam z kilometr i odfrunoł (bez smoka ) cza se jakoś radzić hihi...Nocnik narazie zostawiam w spokoju..pierw "odsmocze"..bo to by było za duzo jak na raz dla Domika.... ![]() Lece bo Patryczek sie budzi...
|
|
|
#3407 |
|
Raczkowanie
|
kurcze a ja byłam dzisiaj u pediatry i ona tylko zapytała czy dalej podajemy tą zwiększoną dawkę wit.d,ale nic nie mówiła,że ciemiączko się za szybko zrasta
a my dajemy vigantoletten 1000 na receptę,bo Wojtek to taki większy jest (dzisiaj był ważony - 8300 )o devicapie słyszałam,że on jest na bazie wody robiony i po otwarciu to wietrzeje jak się trzyma w temp pokojowej,może dlatego jest tańszy ![]() Klarissa wcale Ci się nie dziwię,że jesteś 'zdenerwowana'.jak tż wróci z pracy to go zagoń do ratowania zamoczonych rzeczy.a tekst o facetach...bardzo trafny ![]() AAneczka za odsmoczkownie Dominika.tylko nie rozumiem dlaczego mama tak bardzo się wtrąca i nie daje Ci robić po swojemu?
|
|
|
|
#3408 |
|
Zadomowienie
|
Klarissa chyba bym go zatłukła ..ale Ty nie sprzątaj niech on zasuwa
Aaneczka porozmawiaj z mamą ze tak nie można... Waniliani ja mam Cebion Dziewczyny czy Wy wszytkie macie tą witaminę D na receptę?? Bo nam w szpitalu kazali kupić taką w "rybkach" bez recepty ...a K właśnie kazali mi odstawić |
|
|
|
#3409 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.nawet mi powiedziała ze nie zostanie mi z nim wiecej, bo nie chce sie z nim użerać...
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my dawalismy po 1 kropli codziennie a teraz mamy dawac 1 krople co drugi dzien i tez ze wzgledu na ciemiaczko i jeszcze mamy co dwa tygodnie chodzic do lekarza na kontrole (mamy mierzyc glowke) a za 2 miesiace na kontrole do neurologa ![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Klarissa chyba bym zabila Tzta jakby tak zrobil a juz napewno sprzatalby sam i pral i prasowal i ukladal. Moze wtedy by sie nauczyl szacunku do pracy innych. Ciebie przytulam
|
|
|
|
|
#3411 |
|
Wtajemniczenie
|
moj 8100 wiec gonimy hehe
![]() kotekk81a co jest u was z tym ciemiaczkiem? po co mierzyc glowe macie ---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- ja caly czas uzywalam w kapsulkach a wczoraj mi dala lekarka na recepte ten Devicap
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-19 o 15:29 |
|
|
|
#3412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
troche sie tym zmartwilam bo moja pediatra nic na ten temat mi nie mowila a na kazdej wizycie badala jej ciemiaczka no i teraz kazala nam podawac wit d co drugi dziem po 1 kropli. za dwa miesiace idziemy na kontrole do neurologa i mam nadzieje ze wszystko bedzie ok
|
|
|
|
|
#3413 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale on to i tak zrobi byle jak i efekt będzie taki, że sobie te rzeczy będę mogła wyrzucić... fajnie, tylko trochę szkoda...Zresztą nawet mi się nie chce na ten temat gadać, po prostu w kwestii robienia czegokolwiek w domu mój tż jest fatalny - ani "babskich" rzeczy nie potrafi, ani "męskich" zrobić dobrze, za to jak ktoś chce sobie w domu coś zepsuć to mogę go wypożyczyć ![]() Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3414 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak- i to jest ponoć normalne Cytat:
gabisun zdrówka Cytat:
juvit C |
|||
|
|
|
#3415 |
|
Rozeznanie
|
Klari- oj podpadl TZ podpadl.. Oni czasem tacy niedomyslni, ze hej..
![]() Aneczka- co ta twoja mama wyprawia? Dziecko dostaje dwa wykluczajace sie komunikaty od dwoch waznych dla niego osob. Aniu ustaw ta swoja mame, bo Domik zglupieje. Nie rozumiem takich ludzi czasem; chcialaby by Domik do 18tki ciagnal smoka?? Weronka- Olek nie bywa spocony. Czasem jak jest bez skarpetek to ma lekko spocone stopki. ![]() Witamine D- mamy vigantoleten 500-10zl (sprzedaja mi bez recepty) i juvit d-9zl Witamine C- Cevikap-6zl Hagar- pisz jak masz czas, ja chetnie poczytam co tam sie dowiedzialas. ![]() U nas dolek. wrocilam od alergologa- zaproponowala mi testy za prawie 400zl i musialam zrezygnowac, bo z wizyta to byloby juz 500, a takiej kasy to ja nie bralam.. wg niej to moze byc alergia nawet na kurz czy naszego kota, no ale trzeba zrobic testy by wiedziec.. Zeby zrobic testy trzeba pobrac 2 probowki krwi, a ze Olek ma anemie, to tym bardziej teraz nie chcialam testow robic. Za to zapisalam sie do tej samej pani na NFZ na luty i moze sie uda taniej je zrobic, bo przeciez zbankrutuje (sama jestem alergikiem i wiem jak jedne testy wyzwalaja inne testy itd.) A w ogole to zlapalam mega dola... Olek przed wyjsciem przy karmieniu sie tak darl, ze zaniosl sie 2 razy ;( a ja nawet nie wiem o co mu chodzi. Kazde nasze karmienie to ostatnio jakis cyrk... Juz nie wiem co moge robic oprocz kolysania, uciszania, chodzenia, bujania,glaskaniai odwracania uwagi,zeby podczas karmienia bylo spokojnie.Ryczec mi sie chce i tyle.. Jakby chcial butle, to bym sciagala mleko i tyle. A tak to jest -w najlepszym wypadku memlanie smoczka od butli (bo probuje ciagle go przekonac) , w najgorszym mega ryk z zanoszeniem. Nie wiem, mam dola pt- Nie daje sobie rady, Co ze mnie za matka... Do mamy nie zadzwonie, bo i tak mnie nie zrozumie; zreszta przyjezdza teraz na weekend, a ja zamiast sie cieszyc, to sie boje, ze sie znow poklocimy... Chyba czas na karmi..
|
#3416 |
|
Zakorzenienie
|
Zuziczka ściskam mocno i powiem ci tak - nikt nie byłby lepszą mamusią rozdartego Ola niż ty. Nie trać wiary, kiedyś MUSI być lepiej
U nas znowu jest zwyczajna wysypka na buzi (chyba to są potówki?). I tak się zastanawiam - moje maleństwo ma totalnie asymetryczną główkę... nie wiem czy coś się z tym robi? W sumie łepek cały czas rośnie, może to się samo jeszcze zmieni? Ma główkę jakby bardziej płaską z lewej strony (jej lewej). Może to moja wina? Może karmić na lewej ręce, nosić z lewej strony itd.? Bo w sumie najczęściej noszę i trzymam ją na prawej. Ale teraz ona dużo się bawi itd. już jej tak nie nosimy a mimo to asymetria jest cały czas.
|
#3417 | |
|
Rozeznanie
|
ja poszłam do apteki dzisiaj chciałam kupic wit K bo do konca 3miesiaca trzeba brac a braknie mi może z 10szt musiałą bym kupic całe opakowanie 30zł nie chce mi sprzedac poł opakowania czy jak kupie całe dawac malej do konca czyli przedłuzyc wit k o 2 tyg???Bo jak karmiłam 1,5 piersia i mm to jej nie dawałam pediatra kazała odstawić to 1,5nie dawałam wydłużyć czy nie wolno????Jak uwazacie?
A Wit c dajecie same czy pediatra kazał??? ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- Cytat:
Wspołczuje zalanej piwnicy i nie dziwie sie ze jestes zla |
|
|
|
|
#3418 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie dzis dolkowo, dobrze ze rozdarciuch zasnal. Choc zaraz pora karmienia i juz sie trzese. :| Malwina- podaj vit K do konca, przeciez nic sie nie stanie, bez paniki Ja daje vit C sama, tak jak probiotyki. Pediatra nic nie mowila, ale jak powiedzialam, ze daje to wyszlo ze to sie rozumie samo przez sie. Wiec dzialam zgodnie z intuicja.
|
|
#3419 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny pomocy Chodzi o To że mój Franek zbuntował się na ta butelkę na dobre A ja muszę go zostawić na jedno karmienie albo i dwa Czy są jakieś kaszki czy kleiki po 3 miesiącu co można mu dać ?
|
|
|
|
#3420 |
|
Zadomowienie
|
kochane!!!!!!!!
ile jesttescie w stanie jednorazowo odciagnac sobie pokarmu laktatorem? bo ja przez 40 min odciagnełam 50ml i ani ml wiecej |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:57.

Ale trzeba tez do wody przyzwyczajac. Bo ja np do tej pory dawalam tylko herbatke i nic wiecej. A teraz planuje dawac ja, ale tez wode i soki bez cukru. Zeby pil nie tylko samo slodkie.

pozwolisz, że sobie zapiszę i czasem użyję 

)

a juz napewno sprzatalby sam i pral i prasowal i ukladal. Moze wtedy by sie nauczyl szacunku do pracy innych. Ciebie przytulam