Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka! Mamusie maj-czerwiec 2011 - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Coraz mocniejsze kopniaki czujemy, wiosną się rozpakujemy 12 21,43%
Kilogramów nam przybyło, dzieci rosną ze aż miło 37 66,07%
II trymestr dopiero sie kończy.... a tak wiele nas już łączy... 7 12,50%
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-19, 17:04   #3091
mamaoptymistka
Zadomowienie

Dot.: Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka! Mamusie maj-czerwiec

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Ja na początku czułam słabo, potem mocniej, teraz już widać po brzuchu, jak mocniej kopnie
Na razie w nocy obudziło mnie tylko raz... A tak to przed zaśnięciem czuję i rano, jak się budzę, najbardziej.
Największy szał to wieczorem jak się położę. Wierci się mocno, ale poprzednio też tak było. Tak to jest jak się ma boksera w brzuszku.
Stary 2011-01-19, 17:06   #3092
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Dot.: Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka! Mamusie maj-czerwiec

Cafelate to ja do Ciebie mam teraz pytanko? Ty leżysz tak jak ja praktycznie od początku ciąży prawda? Czy boisz się przez to, że nie dasz rady podczas porodu? Ja mam tak słabe mięśnie, że na nic nie mam siły, wdrapanie się na pierwsze piętro to wyczyn, wyjście na spacer to maraton, a jak tu znieśc poród trwający kilka godzin i wymagający wysiłku? Już zaczynam o tym myślec
Dziewczonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 17:08   #3093
andziot
Zakorzenienie

hello !

dużo dziś piszecie

wózki - najważniejsze zeby każdy kupił taki jaki mu odpowiada i na jaki go stać, może i są idealne, ale trzeba też brać pod uwagę cenę bo czy jest sens wydać wszystkie oszczędności to nie wiem

tematy rozmów myślę, że takie powtarzanie tematów jest nieuniknione, sama pisałam już o niektórych rzeczach kilka razy i pewnie jeszcze kilka razy napisze to samo, ale jest nas za dużo, żeby każdy wszystko wyłapał, ja doczytuje codziennie wszystko co napisałyście ale czasami też mi umknie co kto napisał

waga ja schudłam po ciąży baaardzo szybko, do wagi niższej niż przed, ale to przez to że nie mialam czasu nawet porzadnie zjeść

obciążenie glukozą
robi sie w ciązy raz ok 24-28 tc, prawidłowo z 50g glukozy, jesli ten test wyjdzie źle to powtarza sie jeszcze raz z 75g, niektórzy (tak jak mój) każa od razu zrobić z 75g zeby w razie czego nie robic tego dwa razy

aktywność ja sobie myślę że i tak zostanie nas garstka najwyrtwalszych mamusiek i część podczytujących, ja chcialabym dużo wiecej pisac, ale praca mi nie pozwala, później będziemy miały jeszcze mniej czasu jak juz dzidzia bedzie na świecie, wtedy się okaże kto tak naprawdę jest uzależniony od wizażu

BPA jeśli chodzi o Aventy to bez tego czegoś sa butelki koloru żółtego (taki przezroczysty żółty) wydziela on się podczas grzania, wiec jesli sie wyparza, podgrzewa to właśnie wtedy wychodzi, co do szkodliwości to jest pełno informacji w internecie ... czy to rzeczywiscie prawda to nie wiem

baldahim kupiliśmy pościel gdzie był w zestawie ale ani razu go nie zamontowaliśmy

moria44 jesteś doskonale zorganizowaną mamuśką zazdroszcze
moniqac
matallewar jesteś bardzo dzielna my wszystie jesteśmy z Tobą nasi znajomi też nie myślą o zamążpójściu a co dopiero o dzieciach, choć jestem starsza od Ciebie, a my już drugie sobie fundujemy, oni to dopiero mają nas za dziwaków

Octenisept
ja polecam nie tylko do pępka, to jest niezastąpiona rzecz do wszystkiego, nawet na odparzenia, plesniawki i chore gardło, można to stosować na błony śluzowe i nie szczypie więc jest genialne, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo i grzybiczo
w szpitalach się to stosuje na porzadku dziennym

Siasiek wiesz my mamy już trochę inne podejście bo jedno już za nami, ja pamiętam że też chciałam mieć wszystko najlepsze (taiej listy jak moria nie miałam nigdy ) ale dużo też czytałam w necie i chciałam być dobrze przygotowana, teraz już wiemy co jest niezbedne a co nie ale tylko ze swojego doświadczenia, każda z nas ma inne mieszkanie, inne zwyczaje, inne mozliwości więc nasze rady sa ok ale z drugiej strony zdaje sobie sprawę że to co dla mnie jest super dla innej mamy może byc do dupy, a to co mnie zbędne innej może sie przydać

mój gin się rozchorował !!!!!!!!!!!!
nici z wizyty w tym tygodniu
muszę się jeszcze pomartwić z tydzień

odezwę sie wieczorkiem
jak Zosia zaśnie
papa

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

mamaoptymistka masz imie wybrane dla synka ???
ja poprzednio miałam akrobatkę obedna mnie jakoś jeszcze oszczędza

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 17:13   #3094
Lolka1212
Zadomowienie

A no właśnie a ty Andziotku masz już wybrane imię?
Stary 2011-01-19, 17:16   #3095
principessina
Zakorzenienie

Dziewczyny a ile kosztuje ten octenisept
Stary 2011-01-19, 17:18   #3096
SiLLee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość

No to super A jak waga maluszka? Wstawisz nam film?
chetnie ale nie mam pojecia jak ;/ w jakims takim dziwnym formacie jest ze ani przewijac ani nic. cos wykombinuje

Waga 373g nie znam sie ale lekarz powiedzial ze polak w takim tyg powinien tyle wazyc
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć... ♥

Moje Maleństwo ♥
Pusta miska - napełnij miske
SiLLee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 17:19   #3097
vanes
Wtajemniczenie

GG do vanes

Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość
50ml kosztuje od 20 do 25 zł
a 1000ml 60zł

80 79 78 76 75 74 73 72 71 70 69 68 67 66
6564 63 62 61 60 59 58 57 56 55
vanes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 17:20   #3098
mamaoptymistka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
hello !

Octenisept[/B] ja polecam nie tylko do pępka, to jest niezastąpiona rzecz do wszystkiego

To dla mnie nowość. Ja spirytusem przemywałam. Fajnie że jest coś innego.

[/COLOR]mamaoptymistka masz imie wybrane dla synka ???
Nieśmiało już mówię na niego i o nim Piotruś. Ale jak będzie to zobaczymy.

Też jestem mamą i też nie miałam takiej listy a jeśli byłaby to miałaby mniej pozycji.
Jestem minimalistką i wygoda moja i dzidzi najważniejsza, więc co się da z ciuszków wykorzystam od szwagierki, większość rzeczy wykorzystam tych co miałam. Trochę kupuję w ciucholandach.
Na początku to dzidziuś będzie leżał w łóżeczku na prześcieradełku w rożku zwinięty, pierzynka się przyda dużo później a poduszka bardzo późno.
Stary 2011-01-19, 17:31   #3099
eweska
Moderatoreska

Doczytałam w koncu zaległości
Widzę, że spięcie było, nie ma co dziewczyny sie denerwować, po prostu notorycznie powtarzające sie pytania ignorować, jak ktoś będzie miał ochotę to odpowie itp, nie ma potrzeby się stresowac niepotrzebnie.
Co do wyprawki to powiem Wam kochane że ja połowy z tych rzeczy nie będę miała, uważam je za zbędne i niepotrzebne, ale to tylko moje zdanie, jeśli po urodzeniu dzieciaczków coś okaże mi się potrzebne to dopiero dokupię, wcześniej nie planuję kupować np maści na sutki, nakładki, laktator itp. bo nie wiem czy będę karmić piersią, synka karmiłam tylko tydzień, butelki kupuję wcześniej ponieważ przydają się do sztucznego jak i naturalnego pokarmu. Termometr mam zwykły i elektronicznego nie kupuję, termometr do wody jak dla mnie zbędny. Jak widać każda będzie ukladać wyprawkę według siebie i to normalne bo to co jest mi potrzebne dla innej mamy będzie zbędne, a i tak wszystko wyjdzie dopiero w praniu i nigdy nie zaplanujemy tego wszystkiego tak że wszystkie rzeczy z listy wykorzystamy, lub czegoś potrzebnego nie będziemy mieć
Cytat:
Napisane przez Grazin Pokaż wiadomość
Ewesko moze napisze cąłe wyniki moczu
barwa -słomkowy
przejrzystość mętny
odczyn zasadowy
coężar 1015 ph 7,5
białko - opalescencja
glukoza nie wykryto
bilirubina nieobecna
urobilinogen prawidłowy
ciała ketonowe nieobecne
azotyny nieobecne
krew nieobecna
nabłonki płaskie - dość liczne w preparacie
nabłonki okrągłe nieob.
śluz nieob
leukocyty pojedyncze w preparacie
erytrocyty nieobecne
wałeczki nieob
składniki mineralne fosforany bezpostaciowe
(bezpostaciowe) bardzo liczne w preparacie
bakterie nieliczne w preparacie
Kochana może to wskazywać na jakąś drobną infekcję drug moczowych, no ale lekarz wszystko wyjaśni.

Cytat:
Napisane przez Mango08 Pokaż wiadomość
Cześć

Podczytuję Was niemal od pierwszej części, więc najwyższa pora się ujawnić.
Jesteście niesamowitą skarbnicą wiedzyNa podstawie Waszy postów stworzyłam listę must have'ów, wyprawki, odpowiednich marek itp. W pewnym momencie zorientowałam się, że od natłoku informacji wszystko mi się myli i zaczęłam skrupulatnie notować podawane przez was wiadomości.

Właśnie leci mi 20 tydzień ciąży i jeszcze nie wiem, kto we mnie mieszka. Mam nadzieję, że na najbliższym usg połówkowym sprawa się wyjaśni.

Kwiatecek rada gminy, rada powiatu i sejmik województwa to niezależne jednostki terytorialne. Żadna nie pełni funkcji kontrolnych wobec drugiej.
Wójt jest organem wykonawczym w gminie, natomiast organem kontrolnym i stanowiącym jest rada gminy. Nadzór nad działalnością gminy pełni prezes Rady Ministrów, właściwy wojewoda oraz RIO w sprawach finansowych. To tyle jeśli chodzi o teorię
Witam serdecznie
Cytat:

A wiecie, mój lekarz od razu mi 75 przepisał, muszę zrobić w tym tygodniu ale nie chce mi się
Mnie też od razu przepisał 75.

Co do nadrabiania wątku to ja się nie dziwię dziewczyną że go nie nadrabiają tak jak by należało, nie zawsze ktos ma czas na to aby przewertować kilkanaście, lub kilkadziesiąt stron wątku, a do tego jeszcze coś napisać, sama bym nie dała rady, a jestem tu codziennie i czasami tez mam problem z nadrobieniem wszystkiego, każdy z nas ma inne obowiązki niż siedzenie i śledzenie wątku na bieżąco, więc bądźmy dla siebie bardziej wyrozumiałe pod tym względem i nie wymagajmy aby ktoś czytał watek od deski do deski.
Tak jak pisałam powyżej jak kogoś denerwują powtarzające się pytania to niech je ignoruje.
No i istenieje cos takiego jak przeszukaj watek przez ta wyszukiwarkę można wyszukać tematy na które się pisało i chwilka i odpowiedź mamy gotową. Ale nie ukrywam że wiele pytań na 100% powtórzy się tu jeszcze nie raz np: wózki, wyprawka, waga, badania itp. i tego nie unikniemy, ale też nie powinniśmy doprowadzić do takiej sytuacji, że ktoś będzie sie bał o coś zapytać bo być może było to w wątku już poruszane.
Cytat:
Napisane przez cucciola79 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Ile tu ciekawostek mozna sie naczytac!!
Zajrzalam bo zapraszala mnie tutaj moja kolezanka principessinaz ktora piszemy na watku "Oczekiwajki na pierwszego dzidziusia",jest Was tutaj duzo przyszle mamusie!!!
Ja jestem w 20 tyg.ciazy i oczekujemy z mezem dziewczynki (wiercipietka),co roz zmienia pozycje i nie zatrzyma sie nawet na momencik
Porod mamy przewidywany w polowie czerwca
Witam serdecznie

Cytat:
Napisane przez SiLLee Pokaż wiadomość
Po wizycie. z dzidziusiem wszystko pieknie ładnie wymiary waga itp prawidlowe> Lekarz powiedzial ze wszytsko powinno byc ok do konca. ale plci nie poznalam bo jakos tak bylo ulozone dziwnie i jeszcze pepowina przeszkadzala ;/ powiedzial tylko ze nie wyklucza CHLOPCA wiec jak dla mnie to 55% ze chlopiec. Dalej nie wiem w jakich kolorkach kupowac ciuszki ale coz najwazniejsze ze zdrwoiutkie. Nagral mi rowniez filmik

a ja musze sie ograniczyc ze slodyczami itp bo juz przytyłam 10kg :/ wiec waze prawie 70kg lekarz powiedzial ze w calej ciazy powinnam miec max 73 a ja dobije chyba do 80 nie wyobrazam sobie takiej wagi zawsze wazylam 55kg pozniej przestalam palic wieceij jesc doszlam do 60 i tak mi sie trzymalo obojetnie ile jadlam a teraz szok.
Super że wszystko dobrze to najważniejsze

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
Boże... macie już prawie wszystko kupione, a ja przez ten powrót do pracy nie mam na nic czasu chyba czas zacząć kompletować wyprawkę dla maluchów...
Kochana ja też wielu rzeczy nie mam, zdążymy na czas zobaczysz
Moniqac trzymam kciuki za wizytę

Ale się rozpisałam
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 17:37   #3100
principessina
Zakorzenienie

cucciola79 witaj w koncu do nas dotarlas

Dziewuszki lece po zakupy, wpadne do Was wieczorkiem
Stary 2011-01-19, 17:41   #3101
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lolka1212 Pokaż wiadomość
A no właśnie a ty Andziotku masz już wybrane imię?
Marysia/Gabrysia a może jeszcze coś innego
narazie intensywnie czekałam na potwierdzenie przez gina ze to dziewczynka, a on sobie wziął i zachorował

Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość
250ml kosztowało chyba 36zl

Cytat:
Napisane przez mamaoptymistka Pokaż wiadomość
Nieśmiało już mówię na niego i o nim Piotruś. Ale jak będzie to zobaczymy.

Też jestem mamą i też nie miałam takiej listy a jeśli byłaby to miałaby mniej pozycji.
Jestem minimalistką i wygoda moja i dzidzi najważniejsza, więc co się da z ciuszków wykorzystam od szwagierki, większość rzeczy wykorzystam tych co miałam. Trochę kupuję w ciucholandach.
Na początku to dzidziuś będzie leżał w łóżeczku na prześcieradełku w rożku zwinięty, pierzynka się przyda dużo później a poduszka bardzo późno.
drugi Piotruś na wątku
też będę miała dużo mniej rzeczy niż z Zosią
ale tylko dlatego ze wiem co było nam potrzebne a co nie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-19, 17:41   #3102
mamaoptymistka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eweska Pokaż wiadomość
bądźmy dla siebie bardziej wyrozumiałe pod tym względem i nie wymagajmy aby ktoś czytał watek od deski do deski.
...... że ktoś będzie sie bał o coś zapytać bo być może było to w wątku już poruszane.
Dziękuję Ci za te słowa. Ja jestem osobą która dziś cały dziś była w domu i leżałam i czytałam i pisałam. Wiele dni jest takich że jestem poza domem. Nie udzielałam się długi czas .... ale cieszę się że kilka dziewczyn przywitało mnie tak pozytywnie.
Nie chciałabym czuć się obco jak przyjdę po kilku dniach i o coś zapytam.
Jeszcze raz wielkie dzięki że masz takie zdrowe podejście.
Stary 2011-01-19, 17:41   #3103
anula_81
Zakorzenienie

nadrabialam was poltorej godziny, wariactwo, normalnie az m sie plakac chce jak przychodze do domu i zagladam do was zmeczona po calym dniiu pracy a tutyle stron, a wiem,ze duzo ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec, wiec staram sie czytac, a potem juz nie mam czasu na nic, poz atym bola mnie okrutnie plecy i nie mam jak siedziec przed kompem

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
no wlasnie wkleila kilka postow wyzej

kurcze nadrabiajcie
bo pozniej niepotrzebnie tyle postow sie produkuje a dziewczyny pisza swoje wypowiedzi na marne
troche sie zgadzam, choc jestem przykladem bardzo zapracowanej mamy, ktora w ciagu cnia rzadko ma okazje cokolwiek doczytac, a nei zawsze mam czas po poludniu, jutro np umowilma sie z kolezankami wiec pewnie juz totalnie wypadne z rytmu.
Cytat:
Napisane przez mary poziomkowa Pokaż wiadomość
Te Wasze porównania wagowe skłoniły mnie do stanięcia na wagę i ....

właśnie osiągnęłam wagę, jakiej jeszcze nigdy w życiu nie miałam

to oznacza oficjalnie +7 kg

żeby to uczcić pójdę chyba po to Kinder Bueno
ja tez jak stanelam na wadze i przekroczyla magiczn60tke zdebialam, ale juz mi przeszlo, i tak nic na to nie poradze, a juz 9 kilo do przodu, coz poczac.

Cytat:
Napisane przez amarcia Pokaż wiadomość
kruczaa fajowa sukieneczka, te rękawki mnie urzekły teraz szukam jednak z krótszym, bo to marzec-kwiecień będzie no i z dekoldem luuubię dekoldy

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Faktycznie nic nie ma, a ja byłam pewna, że wszystkie aventy już sa bez. Ostatnio na wszyskich opakowaniach był napis BPA 0% chyba, nie pamiętam dokładnie.
jeju ale mnie wystraszylyscie z tym aventem bo ja kupilam 2 butelki aventu az polecialam sprawdzic z tego wszystkiego! na szczescie na moich jest napisane 0%BPA uffff
Cytat:
Napisane przez Dziewczonka Pokaż wiadomość
No w końcu Was doczytałam, ufff
Witam moje mamuśki
Ja dziś trochę gorzej spałam, ale i tak 11 godzin pękło . Od rana znowu mnie kłuje w dole brzucha, chyba oszaleje, wzięłam nospę forte ale średnio pomogła - nie wiem od czego, wczoraj cały dzień grzecznie leżałam

Mary ja wczoraj właśnie na te zdjęcia w świetle dziennym patrzyłam i ja widzę ciemny róż - tak jak pisałam pewnie zalezy to od monitora
jeju jak ci zazdroszcze 11 godzin snu, nie pamietam kiedy tyle spalam
Cytat:
Jestem pewna, że też wiele innych mam widzi zmiany na forum, no bo czemu kasia czy Siasiek, które wcześniej pisały po kilkadziesiąt (jeśli nie kilkaset ) postów dziennie, teraz odzywają się raczej sporadycznie, częściej podczytując. Ja też nie jestem aż taka płodna, czasem właśnie z myślą o tych mamach, które nie mogą lub nie chcą ślęczeć na forum 24h na dobę i nadrabiać
dokladnie mowisz o mnie
a ja chcialam wrocic do fotelika, u nas w testach wygrywa Pebble i przez to pewnie jest drozszy, teraz juz sama nie wiem czy kupic ten co ty czy Pebble, zbyt duzy wybor chyba na rynku po prostu
Cytat:
No jak tyle chętnych na listę to wklejam na forum

1. Octenisept + preparat w sprayu do dezynf. Pępka
2. Gaziki jałowe 5cmx5cm
3. Preparat na kolkę Infacol
4. Wiaderko do kąpania Tummy Tub
5. Termometr do kąpieli
6. Frida do nosa
7. Woreczki na zużyte pieluchy
8. Szczotka do włosów z miękkim włosiem – Canpol, TT
9. Cążki do paznokci
10. Sól fizjologiczna do noska Sterimar BabySterimar Baby
11. Podkłady do przewijania z Rossmana/z ceratą pod spodem
12. Podkład pod prześcieradło (np.Motherhood lub Ikea)
13. Pościel – 2komplety
14. Materac kokosowo-gryczany na allegro 44zł
15. Poduszka klin
16. Cienka bawełniana kołderka
17. Śpiworek do spania np. http://allegro.pl/spiworek-spiworki-z-haftami-od-mamo-tato-i1397017919.html#gallery
18. Otulaczek
19. Szampon/żel do mycia (nivea nutri sensitive 2 w 1)
20. Emolium emulsja do kąpieli na początek, na zmianę z Niveą
21. Maść do pupy: bepanthen (na odparzenie, szkoda na co dzień), alantan plus (zielony na co dzień ( nie zawiera parabenów), niebieski na odparzenia), linomag maść (na suchą skórę), sudocrem (odparzenia ale wysusza więc doraźnie), maltan (na sutki)
22. chusteczki mokre (schlecker/ rossmann/ nivea)
23. Osłonki na piersi silikonowe avent ( do karmienia w razie co) babyone S
24. Osłonki hydrożelowe epo fem (gojące na cyce- położna polecała bardzo)
25. Maść sutkowa rossmann babydream lub Pure Lan
26. Butelka Avent i Tommee Tippee 150ml
27. Butelka medela calma – przy dokarmianiu ( pierś+butelka)
28. Podgrzewacz do butelek i słoiczków Tommee Tippee – 100zł
29. Laktator ręcznt Tommee Tippee – 75zł
30. Pieluchy flanelowe – 1szt.
31. Płatki kosmetyczne do pupy – 10 paczek
32. Termometr douszny – 110 zł
33. Żel poporodowy Mustela – 50zł
34. Sterylizator TT w zależności od potrzeby do mikrofali lub na 1 butelkę
35. Termoopakowanie TT
36. Leżaczek: http://www.meggi.pl/produkt-185.html
37. Okrycie kąpielowe lub duże, miękki ręcznik ( TKmax)
38. Mustela Soothing Comfort Balm – ułatwiacz zasypiania
Cytat:
I jeszcze lista rzeczy, które należy wziąć do szpitala:

1. Bepanten na sutki
2. Ciuszki na maluszka
3. Pieluchy pampers
4. Pieluchy tetrowe 10szt.
5. Chusteczki nawilżające – 2 paczki
6. Nakładki na sutki
7. Woda do picia
8. Duże podpaski
9. Sterimar do noska
10. Rożek dla dziecka miękki
11. Poduszka
12. Smoczek
13. Mleko Bebilon

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Lista jest moja osobista więc możecie skorzystać z czego chcecie, ja wiem, że większość z Was kupuje np. wanienkę a nie wiadro Na zielono zaznaczam sobie to co już kupiłam.

A co do listy szpitalnej, to jest taka ogólna, czytając różne fora wpisywałam to to, to tamto ale nie w każdym szpitalu wymagają tych samych rzeczy więc też trzeba pod siebie dopasować.
Nagminnie pojawiające się zalecenie odnośnie, jak to pisze Mango "must have'ów" do szpitala to WODA

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Moria jestes niezastapiona, listy sa genialne, ale powiem ci ze az dostalam bolu zoladka jak patrze na nie, bo nie mam pojecia o polowie tych rzeczy, czuje sie mega niezorganizowana i nie wiem jak sobie dam rade, doslownie zalamka
Cytat:
Napisane przez moniqac Pokaż wiadomość
Siasiek zgadzam się.

najważniejsze zdrowe dzidzi i nic więcej

a z forum nie wyrzucicie mnie bo kosmicznie sobie cenię Wasze rady, wskazówki - Twoje listy .

może mam gorszy dzień i jakby to powiedział osiołek ze Shreka:
Niech mnie ktoś przytuliiiiii .

A tak na marginesie - ide dzisiaj na badanie serca - echo więc proszę o Wasze kciuki .

aha - u mnie w klinice jest taka lista na recepcji - muszę sprawdzić czy mam ją w domu, jak będzie to dorzucę co oni tam dodali.
ja tez przytulam nikt cie nie wyrzuci, zartujesz sobie?
Cytat:
hello !

dużo dziś piszecie

wózki - najważniejsze zeby każdy kupił taki jaki mu odpowiada i na jaki go stać, może i są idealne, ale trzeba też brać pod uwagę cenę bo czy jest sens wydać wszystkie oszczędności to nie wiem
aktywność ja sobie myślę że i tak zostanie nas garstka najwyrtwalszych mamusiek i część podczytujących, ja chcialabym dużo wiecej pisac, ale praca mi nie pozwala, później będziemy miały jeszcze mniej czasu jak juz dzidzia bedzie na świecie, wtedy się okaże kto tak naprawdę jest uzależniony od wizażu

mój gin się rozchorował !!!!!!!!!!!!
nici z wizyty w tym tygodniu
muszę się jeszcze pomartwić z tydzień

odezwę sie wieczorkiem
jak Zosia zaśnie
papa

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

mamaoptymistka masz imie wybrane dla synka ???
podpisuje sie pod twoja wypowiedzia
fajnie ze dzidzia cie oszczedza, moja dzisiaj kopie jak szalona.

mama dzwoni na skypie, napisze pozniej

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 17:45   #3104
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SiLLee Pokaż wiadomość
Waga 373g nie znam sie ale lekarz powiedzial ze polak w takim tyg powinien tyle wazyc
Moja Iga dokładnie w tym samym dniu czyli skończonym 20 tyg. ważyła 330g więc jeśli to prawda, że chłopcy są zazwyczaj więksi, to może rzeczywiście będzie synuś

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 17:47   #3105
caffelate05
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dziewczonka Pokaż wiadomość
Cafelate to ja do Ciebie mam teraz pytanko? Ty leżysz tak jak ja praktycznie od początku ciąży prawda? Czy boisz się przez to, że nie dasz rady podczas porodu? Ja mam tak słabe mięśnie, że na nic nie mam siły, wdrapanie się na pierwsze piętro to wyczyn, wyjście na spacer to maraton, a jak tu znieśc poród trwający kilka godzin i wymagający wysiłku? Już zaczynam o tym myślec
Tak, od początku ciąży leżę. Z tym że na początku, do 16 tygodnia jeszcze krzątałam się po domu, w sensie nie sprzątania a np zrobienia posiłku, siadałam przy kompie. Od 17 tygodnia, po zabiegu praktycznie cały czas leżę. Na początku nie wstawałam w ogóle, tyle co do łazienki. Jak TŻ miał dyżur to miałam kanapki popakowane koło łóżka i termos z herbatą Staram się troszkę wstawać, po drodze do łazienki np. nakarmić koty, czy obrać sobie marchewki, ale więcej nie, wracam do łóżka. Klikam na leżąco.
Sił nie mam wcale, mięśnie widzę, że zanikają, porodu się boję, bo wiem, że nie wiem skąd wezmę siły. Ale nie mam wyjścia muszę wyleżeć tę ciążę, mam nadzieję, że trafię na jakąś wyrozumiałą ekipę przy porodzie.

Miłością jest... przemierzanie pokoju w nocy,
aby kołysanką i ciepłymi słowami
utulić ciebie płaczącego wtedy,
kiedy całe moje ja pragnie odpocząć.
caffelate05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 17:54   #3106
Lolka1212
Zadomowienie

Cytat:
Marysia/Gabrysia a może jeszcze coś innego
narazie intensywnie czekałam na potwierdzenie przez gina ze to dziewczynka, a on sobie wziął i zachorował
Marysia to jedno z moich ulubionych imion ..ale fakt, jeszcze czekamy, a nie do razu chrzcimy
Stary 2011-01-19, 17:59   #3107
SiLLee
Raczkowanie

Cytat:
Moja Iga dokładnie w tym samym dniu czyli skończonym 20 tyg. ważyła 330g więc jeśli to prawda, że chłopcy są zazwyczaj więksi, to może rzeczywiście będzie synuś
może, chociaz dalej mam taka nadzeje ze moze bedzie dziewczynaka ale jezeli chlopczyk to tez sie bede bardzo cieszyla
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć... ♥

Moje Maleństwo ♥
Pusta miska - napełnij miske
SiLLee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:02   #3108
andziot
Zakorzenienie

caffelate05 podziwiam Cię

Lolka1212 a ty masz dziewczynke ??? bo nie chce mi się na pierwszą strone skakac a nie pamietam

a wiecie ze ja dziś też czuję jakby moje dziecko drgało !!!!!!!!!
jezu wszystko tu sie udziela normalnie

Edytowane przez andziot
Czas edycji: 2011-01-19 o 18:05
Stary 2011-01-19, 18:03   #3109
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez caffelate05 Pokaż wiadomość
Tak, od początku ciąży leżę. Z tym że na początku, do 16 tygodnia jeszcze krzątałam się po domu, w sensie nie sprzątania a np zrobienia posiłku, siadałam przy kompie. Od 17 tygodnia, po zabiegu praktycznie cały czas leżę. Na początku nie wstawałam w ogóle, tyle co do łazienki. Jak TŻ miał dyżur to miałam kanapki popakowane koło łóżka i termos z herbatą Staram się troszkę wstawać, po drodze do łazienki np. nakarmić koty, czy obrać sobie marchewki, ale więcej nie, wracam do łóżka. Klikam na leżąco.
Sił nie mam wcale, mięśnie widzę, że zanikają, porodu się boję, bo wiem, że nie wiem skąd wezmę siły. Ale nie mam wyjścia muszę wyleżeć tę ciążę, mam nadzieję, że trafię na jakąś wyrozumiałą ekipę przy porodzie.
Zastanawiam się czy nie zapytac mojego gina na kolejnej wizycie jak sobie dają radę podczas porodu kobiety, które całą ciążę leżały. On pewnie zacznie się ze mnie znowu śmiec i powie, że panikuję - bo to wieczny optymista jest

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-19, 18:08   #3110
anula_81
Zakorzenienie

no i standard, ja przyszlam do domu, poltorej godziny nadrabialam, a teraz moge popisac, to dziewczyny zwolnily tempo...ehh to ide cos w TV poogladac

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:15   #3111
Lolka1212
Zadomowienie

Cytat:
Lolka1212 a ty masz dziewczynke ??? bo nie chce mi się na pierwszą strone skakac a nie pamietam (...)
U mnie synuś! Wojtuś w końcu się zdecydowałam na imię, mimo że od poczatku ciąży myślałam i wybierałam imiona, nawet jeszcze nie wiedząc czy będzie chłopczyk, czy dziewczynka.. ale w końcu imię wybrane ufff
Stary 2011-01-19, 18:20   #3112
kasia1361
Zadomowienie

GG do kasia1361 Send a message via Skype™ to kasia1361

moria super lista,z tym że ja połowy zniej nie kupuję,tak jak Eweska uważam ,że pewne rzeczy sa zbędne.
Octanisept mam,psikam synkowi na szyję,ma torbiel i skóra się łuszczy,płaciłam jakoś 25 zł
Przeglądałam all i widziałam fotki tego wiadra do kąpieli
jakoś dziwne to dla mnie wsadzać dziecko do czegoś takiego.
Zostaję przy standardowej wanience,dwóch synów tak kąpałam to i następne dziecko także.
Przybywa nam chłopców,przybywa,póki co jest przewaga.
Byłam dziś w swojej firmie ,a że pracuje w odziezówce,zajrzałam na hurtownie i kupiłam kilka rzeczy dla dziecka.
Śmiałamsię z koleżankami,że kupuje rózowe w przewadze.Jak się coś zmieni co do płci,bede sprzedawać wszystko co rózowe
Później wkleje foty ubranek

https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=2422

Kacperek
27.05.2004r,
34 tc,2650 i 51 cm

Igorek
04.07.2006r
39 tc,3520 i 57 cm

Martynka
31.05.2011r
38 tc,3600 i 53 cm

kasia1361 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:23   #3113
caffelate05
Rozeznanie

Cytat:
caffelate05 podziwiam Cię
dzięki, dla mnie to oczywiste że tak trzeba dużo już w tej ciąży przeszłam, kilka razy bałam się, że już po wszystkim i że jednak się nie uda... tyle razy płakałam z radości w szpitalu na usg jak mówili, że jest dobrze
i jak dowiedziałam się, że do końca mam leżeć to przyjęłam to spokojnie, ja bym wszystko zrobiła byle Julka donosić

Miłością jest... przemierzanie pokoju w nocy,
aby kołysanką i ciepłymi słowami
utulić ciebie płaczącego wtedy,
kiedy całe moje ja pragnie odpocząć.
caffelate05 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-19, 18:24   #3114
Aliczka88
Zadomowienie

Ja też za bardzo nie udzielam się na forum bo czasem nawet nie wiem co i komu mam odpisać i przeraża mnie ilośc postów. Przeczytam zazwyczaj każda strone zeby być na bieżąco i uciekam.
Sama siedze praktycznie cały dzień w domu i nie wiem skąd dziewczyny które rypią po kilkaset postów mają na to czas Zazwyczaj zaglądne 4, 5x a w weekend to juz totalnie odpada.
I współczuje serdecznie np Anuli która też chce być na bieżąco i wraca wykończona z pracy i 2h nadrabia posty jak juz ktoś wspomniał typu "Eweska ma bliźniaki?"
Także przyłączam sie do apelu! Jest nas dużo i musimy jakoś wszystkie sie pomieścić i zrozumieć

Żona
Mama Misia

Makijażystka
Aliczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:24   #3115
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lolka1212 Pokaż wiadomość
U mnie synuś! Wojtuś w końcu się zdecydowałam na imię, mimo że od poczatku ciąży myślałam i wybierałam imiona, nawet jeszcze nie wiedząc czy będzie chłopczyk, czy dziewczynka.. ale w końcu imię wybrane ufff
u nas miał byc Wojtuś gdyby miał conieco między nogami
także mamy podobny gust

Stary 2011-01-19, 18:28   #3116
mamaoptymistka
Zadomowienie

caffelate05 wytrwałości życzę i cierpliwości . Podziwiam Cię że nie tracisz optymizmu leżąc cały czas. Wiem jakie to jest frustrujące.
Stary 2011-01-19, 18:34   #3117
Siasiek
Zadomowienie

Dziewczyny jestem w pozycji "na czworaka" także jakby któraś potrzebowała taboret pod nogi to mogę posłużyć...
Plecy mi wysiadają od mycia podłogi, a jeszcze pomarańczowe plamki widzę nie zmyte...
Dobrze, że jeszcze akwarium tylko zostało do przeniesienia z mojego pokoju do młodego bo wreszcie chce sobie usiąść z nogami na ławie, wrr...

Byłam dzisiaj w poszukiwaniu koszuli idealnej tzn dla mnie bawełnianej bo nienawidzę jak w najbliższym kontakcie z skórą jest coś z domieszką...

Aguś te Twoje z linków są na pewno 100% bawełny?? bo dzisiaj kupiłam jedną a to mało.

Za to kupiłam sobie płaszczyk, a co?! ubranka już mam dla dzidzi to teraz sobie mogę coś kupić

Teraz mi się przypomniało Amarcia, Moria my przemywaliśmy oczka watką dlatego nie wiedziałam po co te gaziki. Dzięki

I know we have our problems
But we're not the only ones
It's not about you, it's not about me
It's not about anger
It's more about the loneliness we feel

Edytowane przez Siasiek
Czas edycji: 2011-01-19 o 18:35
Siasiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:35   #3118
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez caffelate05 Pokaż wiadomość
dzięki, dla mnie to oczywiste że tak trzeba dużo już w tej ciąży przeszłam, kilka razy bałam się, że już po wszystkim i że jednak się nie uda... tyle razy płakałam z radości w szpitalu na usg jak mówili, że jest dobrze
i jak dowiedziałam się, że do końca mam leżeć to przyjęłam to spokojnie, ja bym wszystko zrobiła byle Julka donosić
Cafe nawet nie wiesz jak ja Cię rozumiem Też swoje przeszłam w tej ciąży i jak zobaczę tą moją niunię na świecie to chyba pęknę z radości . Ja można powiedziec, że mam trochę odwrotną sytuację, bo ja od 5 do 14 tyg. nie mogłam wstawac z łożka - tylko do toalety (zreszta non stop byłam w szpitalu), później już mogłam się poruszac po domu, ale jak boli to od razu do łóżka, no i niestety cały dzień spędzam w łożku, bo jak trochę pochodzę to zaraz boli i kłuje. Wyjazd na zakupy jak się uda to raz na tydzień góra, a i tak ciężko je przechodze. Ale damy radę kochana - jesteśmy dobrej myśli i to jest najważniejsze
Stary 2011-01-19, 18:36   #3119
eweska
Moderatoreska

Ale mały ładuje w broncholindę Niezbyt miłe uczucie
Czekam na telefon od siostry bo na 19 miala drugie usg genetyczne, więc jeszcze z pół godzinki pewnie i będzie po

a wogóle to siorka moja ma już wszystko oprócz ubranek, nawet wózek już ma X-Lander z całym wyposażeniem, śpiworkami, gondolami itp. a zapłaciła tylko 1700zł, takiej to dobrze, ale jak sie pracuje w sklepie to przedstawiciele załatwiaja jej wszystko taniej, nie dość że bez marży to jeszcze ze zniżką.
Ja czasami u niej coś kupowałam dla synka też ze zniżką siorki pracowniczą, ale nie taka dużą jaką ona dostała od przedstawicieli.
Ogólnie ma wszystko już oprócz ubranek, więc wózek, łóżeczko, butelki smoczki, pościel, okrycia kąpielowe, grzechotki, butelki i inne duperelki które ja uważam za zbędne już ma
Ale nie ma się co dziwic to jej pierwsze wyczekiwane dzieciaczki, więc wyposażenie będzie full wypas, no i mają kasę nie ma co ukrywać, ona sama sporo zarabia i do tego jest kierownikiem sklepu sieciowego z artykułami dziecięcymi
Mam przyjść do niej to ma tez kilka rzeczy nawet dla mnie
Hehehe nie ma to jak siostra

Edytowane przez eweska
Czas edycji: 2011-01-19 o 18:37
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:43   #3120
vanes
Wtajemniczenie

GG do vanes

Cytat:
Napisane przez eweska Pokaż wiadomość
Ale mały ładuje w broncholindę Niezbyt miłe uczucie
Czekam na telefon od siostry bo na 19 miala drugie usg genetyczne, więc jeszcze z pół godzinki pewnie i będzie po

a wogóle to siorka moja ma już wszystko oprócz ubranek, nawet wózek już ma X-Lander z całym wyposażeniem, śpiworkami, gondolami itp. a zapłaciła tylko 1700zł, takiej to dobrze, ale jak sie pracuje w sklepie to przedstawiciele załatwiaja jej wszystko taniej, nie dość że bez marży to jeszcze ze zniżką.
Ja czasami u niej coś kupowałam dla synka też ze zniżką siorki pracowniczą, ale nie taka dużą jaką ona dostała od przedstawicieli.
Ogólnie ma wszystko już oprócz ubranek, więc wózek, łóżeczko, butelki smoczki, pościel, okrycia kąpielowe, grzechotki, butelki i inne duperelki które ja uważam za zbędne już ma
Ale nie ma się co dziwic to jej pierwsze wyczekiwane dzieciaczki, więc wyposażenie będzie full wypas, no i mają kasę nie ma co ukrywać, ona sama sporo zarabia i do tego jest kierownikiem sklepu sieciowego z artykułami dziecięcymi
Mam przyjść do niej to ma tez kilka rzeczy nawet dla mnie
Hehehe nie ma to jak siostra

pozazdrościć tylko takiej siostry.

80 79 78 76 75 74 73 72 71 70 69 68 67 66
6564 63 62 61 60 59 58 57 56 55
vanes jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości