W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011 cz.V - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-19, 18:53   #3931
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
No i mam pytamie gdyby wody nei odesżły to kiedy się jedzi en aporodówkę jak skurcze są co 5 minut czy mniej lub ięcej?j
zdaje mi się, że regularne co 5 minut. Wody nie są wyznacznikiem, bo może zdarzyć się tak, że dopiero lekarz je przebije lub coś podobnego

moje biedne żebra !!!!!!!!!!!!!! gdzie ten dzieciak mi się pakuje tą główką !!!!!
lilijka3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:53   #3932
gabishing
Rozeznanie

Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011

Cytat:
No i mam pytamie gdyby wody nei odesżły to kiedy się jedzi en aporodówkę jak skurcze są co 5 minut czy mniej lub ięcej?j

wytrzymasz do piątku?? będę na IP na KTG to dopytam położnych
gabishing jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:53   #3933
Ann84
Raczkowanie

GG do Ann84
Lightbulb Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011

Cytat:
kaskup a Ty masz rodzić naturalnie czy cc?

A to nie jest tak ,ze jak wody odejda to od razu sie jedzie?
Jak skurcze sa to niby nalezy wziac kapiel i jak nie przejda to wtedy tez na IP. Jedynie odejscie czopa nic nam nie mowi, bo mozna i 2 tyg czekac na akcje porodowa.

Staś -- 22 stycznia 2011 przez cc (3450g, 52cm)
Ann84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:53   #3934
kaskup
Rozeznanie

a ja własnie pałaszuje budyń normalnie nie mogłam sie oprzec..
kaskup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:54   #3935
gabishing
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lilijka3 Pokaż wiadomość
moje biedne żebra !!!!!!!!!!!!!! gdzie ten dzieciak mi się pakuje tą główką !!!!!

no napewno nie tak żeby tobie było komfortowo mały złośliwiec
gabishing jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:55   #3936
Ann84
Raczkowanie

GG do Ann84

Przepraszam zle przeczytalam ... ze gdyby wody CI odeszly ... )

Stary 2011-01-19, 18:55   #3937
_havana_
Raczkowanie

hmmm to może niech napiszą mamusie które już są na urlopie macierzyńskim to będą chyba najbardziej wiarygodne informacje
Ale z tego co ja słyszałam to właśnie tak jak mówi Gabi, że załatwia się po porodzie i chyba wysyła kopie aktu urodzenia...
Stary 2011-01-19, 18:56   #3938
kaskup
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lilijka3 Pokaż wiadomość

a moze sie przekrecił?? albo przymierza sie do przekręcenia..
ja tak miałam jak sie mała głową w doł przekreciła..
Stary 2011-01-19, 18:59   #3939
cytrynka3002
Zadomowienie

Ja też nadal w dwupaku. Byłam z mężem na spacerze, przyjemnie się chodzi, ale podobno od jutra znowu śnieg ma spaść.

Cytat:
Napisane przez hawea Pokaż wiadomość
No i mam tego cholernego paciorkowca wynik wyszedł dodatni... a myślałam, że mnie to ominie....

smutno mi...
Nie smutasuj się! Pediatra na sr powiedziała, że w razie dodatniego GBS podają antybiotyk i jest w porządku.

Cytat:
Napisane przez LadySith Pokaż wiadomość
ale to nie działa
Spróbować nie szkodzi. Żartuję, ale serio czasami nie wiem już, co począć w tej chałupie - muszę co rusz robotę jakąś wynajdywać, bo inaczej przespałabym ten styczeń.

Cytat:
Napisane przez Jessy_ Pokaż wiadomość
Upiekłam dziś murzynka i tak przeglądałam trochę w internecie różne przepisy i oto co znalazłam!!!

Ważne dla wszystkich, które już posprzątały całe mieszkanie a brzuchy mają cały czas na swoim miejscu!!!

MURZYNEK ROZPAKOWYWACZ :
No to robię go w weekend!

Cytat:
Napisane przez dizi Pokaż wiadomość
A na deser dla cioć wizażowych Kamilek
I od razu lepiej - fajny Maluszek!

Cytat:
No jeśli one będą regularne, to nam lekarz z sr kazał jechać na porodówkę...u jednej może trwać to jeszcze 4 godziny, a u innej godzinkę. Lepiej jechać, niż w samochodzie urodzić.

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:00   #3940
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
Napisane przez kaskup Pokaż wiadomość
a moze sie przekrecił?? albo przymierza sie do przekręcenia..
ja tak miałam jak sie mała głową w doł przekreciła..
obyś miała rację, bo w nocy tak mi weszło do góry i na lewą stronę, że myślałam, że serce mi rozerwie, już nie mówiąc o płucach

gabishing o tak mój uparciuch lubi być zgryźliwy , pewnie ma to po mnie

a z tym macierzyńskim nie jest tak, że to idzie od dnia porodu automatycznie i tylko do roboty donosi się te dokumenty po wyjściu ze szpitala??
lilijka3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:01   #3941
kaskup
Rozeznanie

Vilya co do odejścia wód, to jak mi z Amelka odeszły to pedziłam do szpitala, i to bez skurczy, z tego co ja wiem to jak odejda wody to trzeba tez sie zgłosic, a jak skurcze to chyba jak sa co 7-5 minut chyba ze ma sie paciorkowaca to wtedy jak tylko sa regularne to trzeba jechac zeby za pozno na antybiotyk nie przyjechac..
Stary 2011-01-19, 19:02   #3942
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _havana_ Pokaż wiadomość
hmmm to może niech napiszą mamusie które już są na urlopie macierzyńskim to będą chyba najbardziej wiarygodne informacje
Ale z tego co ja słyszałam to właśnie tak jak mówi Gabi, że załatwia się po porodzie i chyba wysyła kopie aktu urodzenia...
załatwia się po porodzie. Choć ja wzięłam urlop na dzień przed CC. Z pracy dostaje się dokumenty do uzupełnienia, chyba 2 kartki- i tyle. Ja znowu się cieszę, bo mnie płacy firma, nie ZUS, oni dopiero rozliczaja się . Także nie muszę się bać, że coś bedzie nie tak. macierzyński mozna wziąć na 2 tyg przed porodem.

Po odejściu wód najlepiej jak najszybciej- do godziny do szpitala, płód nie jest już chroniony i łatwo o zakażenie.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431

Edytowane przez muron
Czas edycji: 2011-01-19 o 19:03
muron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:04   #3943
marleen32
Rozeznanie

Usmialam sie z murzynka rozpakowywacza, bo ja robie dokladnie taki sam, dla dzieci w szkole tez, tyle ze bez olejku i bakalii, za to w formie mufinek, ale pyszny jest .
No i jakby rozpakowywal, to ja juz powinnam byc rozpakowana, bo ostatnio jadlam go tydzien temu.
A, mnie taka energia naszla, ze poprasowalam dwie pralki i...ulepilam 130 pierogow z serem, z tego 100 zamrozilam dla TZ i dzieciakow, a 30 pochlonely we dwie, one uwielbiaja pierogi z serem, wiec jak zjadly zupe, i widzialy za co sie biore, to radosc wielka byla .
Kiedys jadly tez kupne, ale odkad sama robie nie chca, ku mojemu niezadowoleniu .
Moj TZ urodzil sie w Bogucicach, z tego co sie w poniedzialek dowiedzialam .
U nas trzeba podac nazwe szpitala, zeby skierowanie dostac.
Dizi synek sliczny, a z ta pepowina, mi tesciowa tez kazala chowac, ale ta od starszej corki w szpitalu kazalam wyrzucic, od mlodszej jakis czas trzymalam, ale uznalam ze to obrzydliwe, bo bakterie sie zbieraja, i wywalilam, jakos zabobony mnie nie przekonuja, tak jak myrta na Komunie, niby szczescie przynosi, a tu mowia ze odwrotnie, i ja zaczne w ta druga wersje szybciej wierzyc, bo jak to to do domu przynioslam, to TZ zawalu dostal , tzn. moze wczesniej dostal, ale dowiedzial sie latem, wiec tez moge na myrte "zwalic".
A, ten pepek niby szczescie przynosi tia...
Moj TZ niby w czepku urodzony, a wcale lekko nie ma, choc mowi, ze my to jego szczescie.
Srednia tez urodzona w czepku, a podobno to sie przy pierwszym dziecku zdarza tylko
marleen32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:08   #3944
Ann84
Raczkowanie

GG do Ann84

A mi kazali przyniesc od lekarza zaswiadczenie z sugerowana data porodu i nic mam juz do nich nie donosic. Nie wiem co byloby w przypadku pozniejszego rozwiazania niz wyliczy mi USG.. chyba wczesniej naliczaliby mi macierzynski ( wnioskuje to z tego,ze teraz jestem na zwolnieniu lekarskim i lekarz powiedzial,ze po sugerowanym terminie nie moze mi juz wypisac zwolnienia, czyli musze isc na macierzyski nawet jesli nie urodze o czasie).

---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ----------

ale narobilyscie ochoty tym murzynkiem , chyba az pojde i sobie go upieke

---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

a moj SYn dzis dziwnie spokojny i brzuch mi jakos dziwnie sie zsunal mimo ,ze myslalam ze nizej byc nie moze .. taka torbe mam teraz kangurza :|

Stary 2011-01-19, 19:17   #3945
kaskup
Rozeznanie

a moja mała tez zmieniła pozycje.. jak lezała boczkiem na mojej lewej stronie tak teraz leży (chyba) swoim kręgosłupem do mojego kręgosłupa i nogi prostuje centralnie po srodku mojego brzucha....

może juz sie przygotowuje coraz bardziej do wyjścia, ale przed porodem to chyba ma sie jeszcze odwrócic buzia do mojego kręgosłupa..
Stary 2011-01-19, 19:18   #3946
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gabishing Pokaż wiadomość
wytrzymasz do piątku?? będę na IP na KTG to dopytam położnych

gabshing mam nadzieję że nie wytrzymam

Cytat:
Vilya co do odejścia wód, to jak mi z Amelka odeszły to pedziłam do szpitala, i to bez skurczy, z tego co ja wiem to jak odejda wody to trzeba tez sie zgłosic, a jak skurcze to chyba jak sa co 7-5 minut chyba ze ma sie paciorkowaca to wtedy jak tylko sa regularne to trzeba jechac zeby za pozno na antybiotyk nie przyjechac..

Dziewczyny ja wiem, ze jak wody odejdą to szybciutko do szpitala jechać nawet jak skurczy nie ma. Ale podobno wody odchodzą same stosunkowo niewielkiej ilości pacjentek a zwykle poród zaczyna się od bóli a wody to już w szpitalu odchodzą często z pomocą lekarza. Chodziło mi o te skurcze, bo coś mi właśnie świtało że co 5 minut regularne skurcze to do szpitala jechać.
vilya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:25   #3947
kaskup
Rozeznanie

Vilya a Twoja mała ile wazy??
ile masz chodzic jeszcze w razie czego?? nie zrobia Ci prowokacji??

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

mój lekarz zawsze powtarza ze nie wazne jak wychodzi z USG ciąże zawsze liczy sie od ostatniej miesiączki, czasem dzieci sa mniejsze czy wieksze to zależy od genów, a i tak jeżeli patrzy sie na termin porodu to według ostatniej miesiączki..
Stary 2011-01-19, 19:25   #3948
weraa11
Zadomowienie

Cytat:

Weraa111 a byłaś już może na jakiejś naszej porodówce się porozglądać?
Niestety nie ;/ wciaz sie wybieram i cos dojsc nie moge... Chcialam zeby TZ ze mna poszedl ale pewnie bedzie sie wykrecac...
A Ty bylas juz?

weraa11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:28   #3949
kaskup
Rozeznanie

dziewczyny a jak u Was z łożyskiem??
macie oznaczone stopnie i coś Wam o nich mówili??
ja mam III i naczytałam sie juz o niedotlenieniu itp i sie troche boje..

ja normalnie chce juz miec mała przy sobie żeby jej sprawdzili te płytki i żeby wszystko było okey.. ja chyba normalnie zwariuje jak sie to bedzie przeciągac.. myslałam ze końcówka ciązy to juz z górki bedzie ale po sobie widze ze jest coraz gorzej..
nie dośc ze fizycznie a psychicznie jeszcze gorzej

z Amelka było inaczej, bo nie dośc ze nie miałam zadnych płytkowych problemów to wody odeszły mi prawie miesiac szybciej i jakos tak szybko to poszło a teraz to same nerwy..

Edytowane przez kaskup
Czas edycji: 2011-01-19 o 19:29
Stary 2011-01-19, 19:29   #3950
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Vilya a Twoja mała ile wazy??
ile masz chodzic jeszcze w razie czego?? nie zrobia Ci prowokacji??

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

mój lekarz zawsze powtarza ze nie wazne jak wychodzi z USG ciąże zawsze liczy sie od ostatniej miesiączki, czasem dzieci sa mniejsze czy wieksze to zależy od genów, a i tak jeżeli patrzy sie na termin porodu to według ostatniej miesiączki..
jak miałam robione usg 5 stycznia to ważyła około 3 kg podejrzewam że tak 2800 grama. Lekarze mówili że jest mniejsza niż standard. Na razie o prowokacji moja ginka nic nie mówi ona ciąze fizjologiczną do 42 tygodnia uznaje a u mnie to mówiła że 2 do 3 tyodni po terminie moze być poród - pewnie z racji młodszej ciąży.

A co do łożyska to ja pod koniec grudnia miałam poczatki dopiero zwapnienia. Czyli II stopien.

Kaskup będzie dobrze.

Ja np się stresuję, ze pomylę śluz z wodami i że będe chodzić bez wód płodowych.

Edytowane przez vilya
Czas edycji: 2011-01-19 o 19:32
vilya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:38   #3951
kaskup
Rozeznanie

Cytat:

Ja np się stresuję, ze pomylę śluz z wodami i że będe chodzić bez wód płodowych.
nie no tego nie pomylisz.. \
ze mnie jak chlusneło to od razu wiedziałam ze to to..
a Twoja wagowo to widze jak moja, moja ostatnio a był to juz 37tc ważyła 2690, takze tez malutko ale moj za to nic nie mowil ze przez to ze tyle wyszło miałabyc ciąża młodsza.. ale jak juz nieraz sie przekonałam to co lekarz to inne metody, zdania etc

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Cytat:
A co do łożyska to ja pod koniec grudnia miałam poczatki dopiero zwapnienia. Czyli II stopien.
ja w grudniu tez miałam II, nawet 4.01 tez ale jak juz byłam 14 to mi wpisał III, niby przepływy ok, wód dużo, ale mówił ze juz spokojnie daje III, jak sie go zapytałam co to oznacza to mi powiedział to co wiedzialam ze łożysko sie starzeje i pod koniec ciąży to normalne
ale ja jestem taka ze zaraz na necie grzebie i niepotrzebnie zraz sobie cos wkrecam..
ale może za tydzien bede miała juz mała poza brzuchem
Stary 2011-01-19, 19:39   #3952
Justine1988
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
jutro ide do lab badania zrobic i do lekarza rodzinnego to zobacze kto tam jest z pediatrów a umówimy sie na 16 w pt??

aha, gin mi mówił odnośnie szpitali w Katosach - klinike odradza, najlepszy na dzien dzisiejszy jest kolejowy, potem raciborska a na bogucicach pacjentki ponoc czesciej widuja zakonników z komunia niz lekarzy... (szpital ojc. bonifratów) a o Sosnowcu nic nie powiedział bo oddział sie dopiero formuje... za tydzien mam miec sprecyzowany szpital zeby mi skierowanie wypisał...

aha wg OM mam dzis skonczony 37tc i jak to gin powiedział: teraz sie moze zdarzyc wszystko

rzeczywiście cisza, a ja sie bałam że cały wieczór bede nadrabiac
A czemu na suwaczku masz inaczej???I kiedy miałas ostatnia miesiaczke..bo na suwaczkach mamy podobnie...a ty juz 37 tydzień wg OM skończony??/

Nasze marzenie się spełniło JESTEŚMY RODZICAMI

24.02.2011 r.
dzień narodzin naszej córeczki

Nadia:
http://www.suwaczek.pl/cache/7ac096c94e.png
Justine1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:40   #3953
olbka
Zadomowienie

Cytat:

nie da się pomylić, bo śluzu jest mało, a jeśli miałoby Ci braknąć wód - to musiałoby Ci ich mnóstwo wypłynąć, na pewno będziesz wtedy wiedziała, że to TO. Poza tym na sr nam tłumaczyli, że wody są produkowane na bieżąco, więc nie ma szans, żeby dziecku coś się stało. Oczywiście do szpitala prędzej czy później jechać trzeba...

http://www.suwaczki.com/tickers/km5supjyv0nppsj9.png

Kasia
olbka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:42   #3954
_havana_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez weraa11 Pokaż wiadomość
Niestety nie ;/ wciaz sie wybieram i cos dojsc nie moge... Chcialam zeby TZ ze mna poszedl ale pewnie bedzie sie wykrecac...
A Ty bylas juz?
Też się wybrać nie mogę :P
Stary 2011-01-19, 19:44   #3955
kaskup
Rozeznanie

dziewczyny a myślalyście o czymś takim mniej wiecej:
http://allegro.pl/womar-n16-zafir-no...402230549.html
co o nich myślicie?? bedziecie używały??

ja myślałam o takiej jak np. trzeba by było do sklepu wyskoczyc czy Amelke do przedszkola zaprowadzic/wybrac..
ale nie wiem czy sa bezpieczne etc
Stary 2011-01-19, 19:46   #3956
weraa11
Zadomowienie

Cytat:
Też się wybrać nie mogę :P
Obejrzymy podczas porodu, to moze nam czas szybciej zleci

weraa11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:50   #3957
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:

ja myślałam o takiej jak np. trzeba by było do sklepu wyskoczyc czy Amelke do przedszkola zaprowadzic/wybrac..
Podobno właśnie najbezpieczniejsze są te chusty, jeśli chodzi o nosidełka - nie szkodzą na kręgosłup dziecka, no i jest ciągły kontakt z Mamą. Tyle, że one są nadal mało popularne u nas, prawda? Ja rzadko widuję Mamę z dzieckiem w chuście. Ja się zastanawiam, zobaczymy "w praniu" czy się zdecyduję.

Mój Mały ma czkawkę, mnie zmuliło po kefirze - bleee.

Dziś chyba wcześniej się położę, dlatego już teraz życzę Wam słodkich snów i przespanej nocy!

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:52   #3958
agape
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Justine1988 Pokaż wiadomość
A czemu na suwaczku masz inaczej???I kiedy miałas ostatnia miesiaczke..bo na suwaczkach mamy podobnie...a ty juz 37 tydzień wg OM skończony??/
5 maja i wg kółeczka dziś mi gin wpisał 37tc (tp na 12 luty) a ja mam suwaczek wg usg (tp 20 luty), wole sie nastawić na później niż później czekać

havana niby fizjoterapeuci polecają chusty ale wiadomo że nie na bardzo długie wędrówki, ja też się rozglądam za taką kółkową albo zwykłą długą ale szukam używanej bo kosztowne to to na pewno są lepsze niż nosidełka... chodzi o bioderka chyba...

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:55   #3959
olbka
Zadomowienie

Cytat:

ja już mam chustę w sumie identyczną z kółkiem, kupiłam na all używaną na próbę

http://www.suwaczki.com/tickers/km5supjyv0nppsj9.png

Kasia
olbka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:59   #3960
karinaaa
Zadomowienie

Cytat:

myslalam o takiej chuscie lub tej wiazenej ale tez sie boje ze np zle zawiaze i jeszcze dziecko mi wypadnie wiec chyba kupie poprostu dobre nosidelko bo mi generalnie bedzie tez potrzebne tylko tyle aby Amelke zaprowadzic i odebrac z przedszkola a mam doslownie bliziutko ,wiec tak z wozkiem zawsze sie nie bedzie mi chcialo isc na te kilka minut
karinaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości