Dlaczego nie chcemy miec dzieci? - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-19, 18:28   #1261
sine.ira
BAN stały

Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
A inny gen każe ludziom oddychać np.
No dokładnie. Popęd, natura, samolubna chęć przetrwania. W cudzym ciele też.

Cytat:
Btw, zdaje się, że niedawno Elfir pisała w wątku aborcyjnym kąwersując z jednym z trolli;-), że jest również i taka teoria, że ludzie nie chcą mieć dzieci, bo nie chcą przekazywać dalej ukrytych wad (samoodstrzał z puli genowej w rzeczywistości umotywowany ;-)); w ten deseń; nie chcę czegoś ściemnić.
Jak już dzisiaj mówiałam, teorie są różne.
Ta akurat jest moim zdaniem mocno koślawa, bo dlaczego to niby nie działa u każdego kto ma wadliwe geny ? I skąd szpitale przepełnione zdechlakami wszelkiej maści. Acha.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2011-01-19 o 18:38
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 18:35   #1262
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
e tam, nie jest tak źle, przecież nie powiedziałam, że dbam o stopy, a do dentysty, to owszem, tak bardziej za potrzebą chadzam niźli towarzysko.
nazywam to egoizmem bardziej patrząc pod tym kątem, że jednak posiadanie dzieciaka generuje większą konieczność poświęceń niż jego nieposiadanie. Już były gadki, że egoizmem jest dzieci mieć, no i właśnie w zależności od kontekstu, na pewno owszem; pakowanie się tałatajstwo nie mając nań keszu czy keszu kompletnie, na zasadzie jakoś będzie, o ile nie zanosiłoby się przesadnie na to całe 'jakoś', powiedziałąbym, że jest raczej mocno nieodpowiedzialne, a pakowanie się, kiedy się nie ma na takie sprawy konkretniejszego parcia, na zasadzie, bo inni tak robią, bo ciotki każą, byłoby, jak gdyby głupie. Jeszcze inni pomysłem na ciąże mogą chcieć przytrzymać przy sobie faceta czy uciekać przed koniecznością pójścia do pracy. Natomiast rzeczywiście nie wierzę w to, że większość ludzi, którzy pacholęcia mają, nie mają ich na mniej lub bardziej własne życzenie, zwyczajnie nie wierzę, że średnio rozgarnięty człowiek jakby tak nie chciał dzieciuków jak diabeł wody święconej, to, żeby się skichał a nie zadbał o x-warstw ogumienia chociażby, i jedynie beztrosko pykał. A że potem wychodzi wszystko różnie, nie każdy ma np. cierpliwość, cóż, życie chyba.
Mnie jedynie rozchodziłoby się raczej o to, że bulwers jako taki byłby właściwie zbędny, za działanie wbrew naturze można by uznać choćby odpalanie lampy wieczorem czy postęp medycyny ; kto się takimi rzeczami na poważnie przejmuje , retoryczne, przecież mało kto wyrzuca telewizor przez okno i szuka do zamieszkiwania leśnej chatki. Więc nie kumam oburzenia jako takiego, zawsze uważałam, że co jak co, ale do egoizmu (może raczej: w pewnych określonych granicach ;-)) to chyba każdemu wolno.
Hultaj, ale wciąz nie podałaś żadnego argumentu że niechęc posiadania dzieci to egoizm. Ja też mogę zaraz zacząc głosic teorię że MUSISZ sobie sprawic dwumetrowego kucyka Pony; posiadanie kucyka Pony generuje większą konieczność poświęceń niż jego nieposiadanie więc jeśli nie chcesz go posiadac to jesteś egoistką Kucyk Pony wymaga opieki, trzeba mu sianko przynosic, kupy po nim sprzątac, trzeba dla niego poświęcac czas, pieniądze i uczucie, a on z wdzięczności poniesie cię w siodle ku zachodzącemu słońcu gdy już będziesz stara i chrapami (?) podsunie ci szklankę wody... Kucyk Pony jest wspaniałą istotą, gdy raz spojrzysz w jego mądre oczy pokochasz go od razu! Naprawde to czysty egoizm nie sprawic sobie kucyka!
Stary 2011-01-19, 18:36   #1263
sine.ira
BAN stały

Cytat:
egoizm, altruizm, zadziwiające jest to, że ta sprawa potrafi wzbudzić tyle kontrowersji.
No.

Cytat:
O ile u Pań w okolicach 20tki bunczuczność jest czy byłaby wg mnie jak najbardziej zrozumiałą, o tyle wydaje mi się, że panie bliżej 30tki powinny już naprawdę zdawać sobie sprawę z faktu, że przecież, odpukać, to do nich należy decyzja, czy będą w macicy ziarka posiewać czy nie. Wiadomo, że pewnych rzeczy słucha się mniej lub bardziej nieprzyjemnie
No właśnie też mnie to dziwi.
Jeżeli ktoś głupi nie jest, dobija magicznej 35tki, dzieci dalej nie chce - i tak deklaruje, to co mu po gadkach ciotek klotek i Bóg jeden wie kogo ?
Trzeba im po prostu odpuścić, widać mają błędy genetyczne niak niak - i tego się trzymać tuląc do piersi swoje cuda co im taki Einstein mógłby co najwyżej buty czyścić. I pewnie, że się nieprzyjemnie słucha pouczań kiedy już człowiek jednak określony.
Stary 2011-01-19, 18:45   #1264
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
egoizm, altruizm, zadziwiające jest to, że ta sprawa potrafi wzbudzić tyle kontrowersji. O ile u Pań w okolicach 20tki bunczuczność jest czy byłaby wg mnie jak najbardziej zrozumiałą, o tyle wydaje mi się, że panie bliżej 30tki powinny już naprawdę zdawać sobie sprawę z faktu, że przecież, odpukać, to do nich należy decyzja, czy będą w macicy ziarka posiewać czy nie. Wiadomo, że pewnych rzeczy słucha się mniej lub bardziej nieprzyjemnie, np. wywodzeń ciotek na rodzinnych imprezkach, koleżanek aktywistek pełnych zapału, ale przecież gdyby mnie zaczepiła sąsiadka z naleganiem, żebym sobie pomalowała sufity w błękity i zapodała lustra to chyba co najwyżej musiałabym sobie rękaw do guzików;-) przywiązać, żeby się odruchowo nie popukać w głowę.
Tak naprawdę to ja z tego dramatu nie robie, ale jeśli już tak sobie gadamy, to 2 sprawy:
1. Co innego sufit, a co innego czyjeś życie osobiste.
2. Ważniejsze - tu nie chodzi o samo pytanie. Tu nie chodzi o to, co to dopytywanie się mi robi - tu chodzi o to, co to dopytywanie się robi tym dopytującym.. I ja wiem, co i mnie szlag trafia, jak o tym pomyślę..

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 20:01   #1265
Hultaj
BAN stały

Myślę, że łatwiej jest nie podejmować jakiegoś trudu w ogóle niż podjąć trud w dodatku taki, który trwa gdzieś tak do 20tu lat. (Wkoło tylko o tych kupach i ohydnych niemowlęciach, nie dość, że to stan przejściowy, to w sumie raczej stosunkowo krótki. ) Nie chcieć mieć dzieci i je mieć, to dopiero musiałaby być sztuka. W gruncie rzeczy rozmnażanie nie służy niczemu innemu jak temu, żeby następne pokolenie mogło sobie w sieci pierdzielić wygodnie o kucykach pony, myślałam, że to oczywiste, ktoś Ci kobito podarował codziennie po x godzin przez lata, żebyś teraz mogła sobie mowić, że a Ty nie chcesz. No i nie chciej, niemniej założenie ogólnie jest takie, życie na Ziemi na tym polega, że rodzisz się, dorastasz, rozmnażasz, starzejesz, out. U różnych gatunków różnie szybko. Spotkałam się kiedyś z teorią, btw, nie wiem, czyjego autorstwa, że ludzie się starzeją a nie umierają od razu własnie dlatego, że są przydatni przy wychowywaniu wnuków. Dalej o tym samym, nie składamy się z samej jaźni, jesteśmy z biologią bardzo silnie skoordynowani, do konfrontacji dochodzi np. wtedy, gdy człowieka powala choroba, ale choćby tylko wtedy, gdy się człowiek nie umyje 2 dni i zaczyna pięknie podśmiergiwać. To ciekawe, ludzie lubią seks, biologia każe im dbać o własną atrakcyjnośc fizyczną, młodość ("zdolność do reprodukcji"; a wabienie samców to przecież nic innego jak wabienie ich w celu zapłodnienia , moje geny są najlepsze, je wybierz, moje cyce to mleczarnia ;-), moja talia jeszcze pusta ;-)), i tu nie rezygnują, a do rezygnacji z potomstwa dorabiają jakieś teorie. Było nie było seks jest nie po nic innego jak po to aby się bzykać i powielać, , tak samo jak głód kręci po to, by zaspokoić apetyt i wlać paliwka (no i teraz oczywiście ludzie dążą do tego, żeby móc jeść i nie tyć. ). A gdyby człowiek nie byl istotą stadną, to by nie potrzebował związków dłuższych niż na parę tygodni, a jednak. I teraz to jest łatwo wypinac się na rodzinę, w czasach, gdy w 15 sekund można się połączyć z kimś na drugim końcu globu, kiedyś jak ktoś był samotny to nie miał do kogo gęby otworzyć, i nie było, że forum albo szukanie ekipy do wypadu w góry.
A szklankę wody na stare lata najprawdopodobniej poda Ci ten, komu dasz za to pieniążka. Tylko, jeśli się nie zabezpieczysz za młodu, emeryturę nie daj B szlag by trafił i będzie głodowa;-), to kto Ci potencjalnie doda tych parę złotych do pasztetu.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-19 o 20:06
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 20:03   #1266
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:

O ile u Pań w okolicach 20tki bunczuczność

odezwała się pani z dwójką na przedzie
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 20:09   #1267
XYXYXY30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Tak, tylko tym systemem, to na mojego dzieciaka - na jego emeryturę - też ktoś będzie musiał robić. Trzeba przerwać ten łańcuszek!
Deede, na Twoją emeryturę nie będzie już miał kto pracować, a co dopiero na emeryturę Twojego (hipotetycznego) dzieciaka. W związku z powyższym, nawet według najbardziej optymistycznych wyliczeń, emerytura osób będących dziś w tzw. sile wieku, będzie bardzo symboliczna. Lepiej przy tym nie pisać, jak będzie to wyglądało za 20-25 lat, według wyliczeń bardziej realistycznych.
A przyczyna jest jedna - wszyscy wiedzą jaka.
Moim zdaniem, decyzja o nieposiadaniu dzieci jest przejawem egoizmu. Może ona pociągnąć za sobą też pewne ujemne skutki - ci, którzy zdecydują się na posiadanie dzieci, będą zapewne przynajmniej w niektórych przypadkach, mogli liczyć na ich pomoc na starość. A ci, którzy się nie zdecydują? Cóż...
XYXYXY30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 20:11   #1268
muszynianka
Zakorzenienie

Decyzja o niebyciu wolontariuszem decyzja o niepojechaniu do afryki decyzja o nieprzekazywaniu miesięcznie 200 zł na budowę studni zdecydowanie jest większym egoizmem ale oczywiście wszyscy majom dobre seldusko.
Stary 2011-01-19, 20:29   #1269
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że łatwiej jest nie podejmować jakiegoś trudu w ogóle niż podjąć trud w dodatku taki, który trwa gdzieś tak do 20tu lat. (Wkoło tylko o tych kupach i ohydnych niemowlęciach, nie dość, że to stan przejściowy, to w sumie raczej stosunkowo krótki. ) Nie chcieć mieć dzieci i je mieć, to dopiero musiałaby być sztuka. W gruncie rzeczy rozmnażanie nie służy niczemu innemu jak temu, żeby następne pokolenie mogło sobie w sieci pierdzielić wygodnie o kucykach pony, myślałam, że to oczywiste, ktoś Ci kobito podarował codziennie po x godzin przez lata, żebyś teraz mogła sobie mowić, że a Ty nie chcesz. No i nie chciej, niemniej założenie ogólnie jest takie, życie na Ziemi na tym polega, że rodzisz się, dorastasz, rozmnażasz, starzejesz, out. U różnych gatunków różnie szybko. Spotkałam się kiedyś z teorią, btw, nie wiem, czyjego autorstwa, że ludzie się starzeją a nie umierają od razu własnie dlatego, że są przydatni przy wychowywaniu wnuków. Dalej o tym samym, nie składamy się z samej jaźni, jesteśmy z biologią bardzo silnie skoordynowani, do konfrontacji dochodzi np. wtedy, gdy człowieka powala choroba, ale choćby tylko wtedy, gdy się człowiek nie umyje 2 dni i zaczyna pięknie podśmiergiwać. To ciekawe, ludzie lubią seks, biologia każe im dbać o własną atrakcyjnośc fizyczną, młodość ("zdolność do reprodukcji" a wabienie samców to nic innego jak wabienie ich w celu zapłodnienia ), i tu nie rezygnują, a do rezygnacji z potomstwa dorabiają jakieś teorie. Było nie było seks jest nie po nic innego jak po to aby się bzykać i powielać, , tak samo jak głód kręci po to, by zaspokoić apetyt i wlać paliwka (no i teraz oczywiście ludzie dążą do tego, żeby móc jeść i nie tyć. ).
A szklankę wody na stare lata najprawdopodobniej poda Ci ten, komu dasz za to pieniążka. Tylko, jeśli się nie zabezpieczysz za młodu, emeryturę nie daj B szlag by trafił i będzie głodowa;-), to kto Ci potencjalnie doda tych parę złotych do pasztetu.
Idź do Domu Opieki Społecznej (czy tam "domu spokojnej starości) i spytaj, kto z nich nie ma dzieci..?

Przecież ja cały czas mówię, że nie dorabiam do tego żadnej teorii - po prostu nie chcę. Nie "nie chce mi się (brać na głowę tego wszystkiego co z dziećmi związane)" - a nie czuję potrzeby, dzieci nie wzbudzają we mnie żadnych emocji pro-macierzyńskich. To co - miałabym sobie na siłę rodzić, żeby być fair w stos. do rodziców, którzy mnie wychowali? Fair do ZUSu? Do natury??? Mam mieć jakieś poczucie winy? Za co - że ta sama natura nie obdarzyła mnie potrzebą posiadania dzieci??
Że seks.. Między seksem a posiadaniem dzieci jest jeszcze kilka spraw. Seks to instynkt, odruch - chęć posiadania dzieci to kwestia bardziej skomplikowana. Nie bez powodu ludzie - jako jeden z nielicznych gatunków - odczuwają przyjemność z seksu. Tylko nas trzeba tak zachęcać do rozrodu.. A więcej - poświęcamy masę kasy, aby wypracować jak najlepsze metody anty, które jakoś płodzeniu dzieci nie sprzyjają.
A co do seksu samego - nie wiem, jak było w epoce kamienia łupanego, ale dla współczesnego człowieka potrzeby seksualne są po części potrzebami fizjologicznymi, a po części psychicznymi.
Poza tym - skoro o naturze - tak się składa, że w niej nie rozmnażają się wszystkie organizmy jak leci. Chodzi mi o te bardziej skomplikowane. Rozmnażają się te najzdrowsze, o najlepszej pozycji w stadzie (ad. stadnych) itd. - reszta osobników jest od "innych spraw".
Stąd - brak chęci posiadania dzieci nie jest ani nienormalny, ani wbrew naturze. A że te kilka zł do pasztetu - "umiesz liczyć - licz na siebie".

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Cytat:
Napisane przez XYXYXY30 Pokaż wiadomość
Deede, na Twoją emeryturę nie będzie już miał kto pracować, a co dopiero na emeryturę Twojego (hipotetycznego) dzieciaka. W związku z powyższym, nawet według najbardziej optymistycznych wyliczeń, emerytura osób będących dziś w tzw. sile wieku, będzie bardzo symboliczna. Lepiej przy tym nie pisać, jak będzie to wyglądało za 20-25 lat, według wyliczeń bardziej realistycznych.
A przyczyna jest jedna - wszyscy wiedzą jaka.
Moim zdaniem, decyzja o nieposiadaniu dzieci jest przejawem egoizmu. Może ona pociągnąć za sobą też pewne ujemne skutki - ci, którzy zdecydują się na posiadanie dzieci, będą zapewne przynajmniej w niektórych przypadkach, mogli liczyć na ich pomoc na starość. A ci, którzy się nie zdecydują? Cóż...
Stąd też m.in. rząd zachęca do bardzo instrumentalnego i egoistycznego potraktowania kwestii rodzenia dzieci..

Edytowane przez Deede
Czas edycji: 2011-01-19 o 20:22
Stary 2011-01-19, 20:39   #1270
Hultaj
BAN stały

Cytat:
czy tam "domu spokojnej starości) i spytaj, kto z nich nie ma dzieci..?
w domu spokojnej starości za darmo nie trzymają, o ile dobrze się orientuję, to polskie prawodawstwo zakłada, że jak tatuś/dziadziuś nie ma, to jest synuś/wnuś niech płaci (tak z grubsza, alimenty tatuś może dostać nawet jak kichał na to, że ma dziecię ). Najwyżej niech ktos mnie tu poprawi.
Cytat:
Tylko nas trzeba tak zachęcać do rozrodu..
skoro jako jeden z nielicznych, to nie tylko nas; i może właśnie dlatego, że natura dobrze wie, ile kosztuje posiadanie dziecka i doprowadzenie go do formy dorosłej.
Cytat:
ale dla współczesnego człowieka potrzeby seksualne są po części potrzebami fizjologicznymi, a po części psychicznymi.
zgadzam się. Nawiązuję do wykpiwania instynktu posiadania rodziny, i jakby człowiek decydujący się na dziecko nie miał już nic sensowniejszego nawet w tej rzeczonej kwestii do powiedzenia, tylko był co najwyżej dodatkiem do swoich narządów rozrodczych i sterujących nimi odpowiednimi regionami mózgu. Z Waszej rozmowy wynika, że czlowiek nie może już chcieć mieć rodziny choćby z tzw. względów społecznych, macica za niego myśli i tyle. Swoją drogą, to macica miałaby akurat najmniej do gadania.
Cytat:
A więcej - poświęcamy masę kasy, aby wypracować jak najlepsze metody anty, które jakoś płodzeniu dzieci nie sprzyjają.
jeszcze więcje poświeca się na poprawianie komfortu życia, zachowanie sprawności, młodości, zdrowia, jego naprawę, w tym naprawę zdrowia dzieci. Nie widzę związku. Anorektyczki np. poświęcają wiele czasu na liczeniu kalorii i takie aranżowanie posiłków czy "posiłków" by przyjęły tych kalorii jak najmniej.
Cytat:
tak się składa, że w niej nie rozmnażają się wszystkie organizmy jak leci.
Jak to nie.
Cytat:
Chodzi mi o te bardziej skomplikowane. Rozmnażają się te najzdrowsze, o najlepszej pozycji w stadzie (ad. stadnych) itd. - reszta osobników jest od "innych spraw".
btw, mówisz np. o koloniach owadów.
Cytat:
brak chęci posiadania dzieci nie jest ani nienormalny, ani wbrew naturze.
od strony filozoficznej i etycznej, dyskusyjne jest definiowanie normalności jako takiej; wbrew naturze jest.
Cytat:
A że te kilka zł do pasztetu - "umiesz liczyć - licz na siebie".
ze strony:
http://kopalniawiedzy.pl/dlugosc-zyc...hez-12105.html
cytuję:
Cytat:
Dzisiejszy 20-latek może w przyszłości oczekiwać 5,8 roku bez podstawowej sprawności funkcjonalnej, w porównaniu do 3,8 dekadę temu. Oznacza to dodatkowe 2 lata bez możności wejścia na 10 schodów czy siedzenia przez 2 godziny. Współczesna 20-latka może się spodziewać 9,8 roku niesprawności, w porównaniu do 7,3 dziesięć lat temu.
Jak ludzie nie narobią oszczędności, to na pewno, naliczą się w kłuj. A jak będą zarabiac ile częśc zarabia, to się tyle naoszczędzą, że łał.

Moim skromnym zdaniem, rzecz jasna.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-19 o 20:43
Stary 2011-01-19, 20:45   #1271
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Decyzja o niebyciu wolontariuszem decyzja o niepojechaniu do afryki decyzja o nieprzekazywaniu miesięcznie 200 zł na budowę studni zdecydowanie jest większym egoizmem ale oczywiście wszyscy majom dobre seldusko.
Znaczy, jesli cos tam robię i dodatkowo posiadam dwoje dzieci, to już znaczy, że pójde w papuciach do nieba, bom jest nie- egoistka jak sie patrzy?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-19, 20:46   #1272
Hultaj
BAN stały

Poza tym, powiadasz, domy opieki, opieka płatna. Pikuś w tym, że jak dojdzie do zachwiania i starych będzie więcej jak młodych, to nie dośc, że kto na to zarobi, ale kto tym wszystkim ludziom będzie te tyłki za przeproszeniem podcierał. 60latek 80latkowi? Retoryczne; bo to jest oczywiste, że na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje .
Stary 2011-01-19, 20:47   #1273
muszynianka
Zakorzenienie

Podejrzewam Luba że tak i to nawet bez kolejki
Stary 2011-01-19, 20:48   #1274
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Podejrzewam Luba że tak i to nawet bez kolejki
Ja tam raczej nie podejrzewam, żeby do nieba była kolejka

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 21:03   #1275
Deede
Zakorzenienie

Hultaj - powiem ci mega egoistycznie tak - życie mam jedno i moim priorytetem jest, żeby przeżyć je tak, abym niczego nie żałowała i zgodnie z tym, jakie mam potrzeby - a nie z tym, co powinnam (faktycznie, to jest egoizm - pytanie, czy ten zły, bo z punktu widzenia psychologii świadczy raczej o czymś dobrym). Nie mam potrzeby rodzenia dzieci - nie rodzę. Jak za 5 lat zechcę mieć dzieci, to będę je mieć- tak z czystego egoizmu, bo mi się zachce - kij z ZUSami i społeczeństwem.

Tia, i rozumiem, że ci, co mają dzieci, to rodząc je krzyczeli w bólach - to dla ciebie, narodzie, dla społeczeństwa, dla naszych emerytur, dla gatunku..!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-19, 21:06   #1276
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że łatwiej jest nie podejmować jakiegoś trudu w ogóle niż podjąć trud w dodatku taki, który trwa gdzieś tak do 20tu lat. (Wkoło tylko o tych kupach i ohydnych niemowlęciach, nie dość, że to stan przejściowy, to w sumie raczej stosunkowo krótki. ) Nie chcieć mieć dzieci i je mieć, to dopiero musiałaby być sztuka. W gruncie rzeczy rozmnażanie nie służy niczemu innemu jak temu, żeby następne pokolenie mogło sobie w sieci pierdzielić wygodnie o kucykach pony, myślałam, że to oczywiste, ktoś Ci kobito podarował codziennie po x godzin przez lata, żebyś teraz mogła sobie mowić, że a Ty nie chcesz. No i nie chciej, niemniej założenie ogólnie jest takie, życie na Ziemi na tym polega, że rodzisz się, dorastasz, rozmnażasz, starzejesz, out. U różnych gatunków różnie szybko. Spotkałam się kiedyś z teorią, btw, nie wiem, czyjego autorstwa, że ludzie się starzeją a nie umierają od razu własnie dlatego, że są przydatni przy wychowywaniu wnuków. Dalej o tym samym, nie składamy się z samej jaźni, jesteśmy z biologią bardzo silnie skoordynowani, do konfrontacji dochodzi np. wtedy, gdy człowieka powala choroba, ale choćby tylko wtedy, gdy się człowiek nie umyje 2 dni i zaczyna pięknie podśmiergiwać. To ciekawe, ludzie lubią seks, biologia każe im dbać o własną atrakcyjnośc fizyczną, młodość ("zdolność do reprodukcji"; a wabienie samców to przecież nic innego jak wabienie ich w celu zapłodnienia , moje geny są najlepsze, je wybierz, moje cyce to mleczarnia ;-), moja talia jeszcze pusta ;-)), i tu nie rezygnują, a do rezygnacji z potomstwa dorabiają jakieś teorie. Było nie było seks jest nie po nic innego jak po to aby się bzykać i powielać, tak samo jak głód kręci po to, by zaspokoić apetyt i wlać paliwka, (no i teraz oczywiście ludzie dążą do tego, żeby móc jeść i nie tyć. ). A gdyby człowiek nie byl istotą stadną, to by nie potrzebował związków dłuższych niż na parę tygodni, a jednak. I teraz to jest łatwo wypinac się na rodzinę, w czasach, gdy w 15 sekund można się połączyć z kimś na drugim końcu globu, kiedyś jak ktoś był samotny to nie miał do kogo gęby otworzyć, i nie było, że forum albo szukanie ekipy do wypadu w góry.
Hultaj, wciąż nie podałaś żadnego argumentu na to że niechęc do posiadania dzieci to egoizm, powtarzasz tylko ciągle to samo czyli "Myślę, że łatwiej jest nie podejmować jakiegoś trudu w ogóle niż podjąć trud w dodatku taki, który trwa gdzieś tak do 20tu lat". Jest milion mlionów trudów jakich się nie podejmujesz (i ja też) np wynalezienie leku na wszelkie choroby tego świata, budowa schronisk itd itp. Jesteś więc z tego powodu egoistką? Z twoich słów wynika że tak, ja tak nie uważam. Do niektórych rzeczy trzeba miec predyspozycje, ty ich nie masz do przykładowo ratowania życia na OIOMie , inni nie mają do wychowywania dzieci - gdzie tu egoizm?

tak, ktoś mi podarował - super cieszę się, ale swoją wdzięcznośc okazuję tym którym to zawdzięczam, to chyba logiczne?

a to akurat jest jednym z najsłabszych (i właściwie smutnych) argumentów, to słynne już podawanie szklanki wody na starośc - to jest dopiero egoizm - róbym sobie dzieci zeby miec "zobowiązanego" sługę na starośc pomijam już to że dziecko nie daje ci gwarancji na opiekę na starośc, trzeba byc ignorantem żeby nie widziec codzien opuszczonych staruszków z dziecmi i wnukami od święta.

ja nie mówię że ten kto chce miec dziecko jest zły/głupi/niespełna rozumu. to jest każdego osobisty wybór (a przynajmniej powinien byc), czemu to tak ciężko zrozumiec. wytlumacz mi jak ktos pozbawiony instynktu macierzyńskiego ma robic sobie dzieci? no jak? i po co? ech

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość

Tia, i rozumiem, że ci, co mają dzieci, to rodząc je krzyczeli w bólach - to dla ciebie, narodzie, dla społeczeństwa, dla naszych emerytur, dla gatunku..!

Edytowane przez abiblabla
Czas edycji: 2011-01-19 o 21:10
abiblabla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 21:28   #1277
Hultaj
BAN stały

ale nie urodziłaś się z mózgiem, który Cię zaprowadzi do wynalezienia leku na wszelkie choroby świata albo się urodziłaś a utknęłaś w dżungli na bardzo lichej edukacji , nie urodziłaś się z łopatami zamiast dłoni za to urodziłas się z jajnikami najprawdopodobniej zdrowymi, będziesz miała w życiu jakichś 400 jajeczkowań a komórek rozrodczych masz ze 100 tysięcy czy ile ich tam jest. Z kolei ja nie bardzo wiem, czemu mam Ci podawać tzw. argumenty; Ty moich nie przyjmujesz, ja nie muszę przyjmować Twoich czy tych malowanych przez innych tu gadułków, rozmowa zaczyna przypominac mi pogadankę o aborcji i kiedy człowiek jest człowiekiem, a kiedy "zlepkiem komórek", o ile nikt nikomu dziecka w brzuch nie wkłada na siłę czy nie wyjmuje, to chyba wszystko w miarę spoko. I naprawdę nikogo nie zmuszam do rodzenia dzieci ani do tego aby miał ich nie chcieć.
Każde działanie mające na celu zaspokojenie przede wszystkim własnych potrzeb, jest egoizmem, nie wiem, co to za zawracanie Wisly kijem, i czy nie powiedziałam o rozmnażaniu, że w zależności od kontekstu - bardzo owszem? Jak nie chce się człowiekowi mieć dzieci i nie decyduje się ich mieć, czyli robi sobie dobrze, jednocześnie ma gdzieś, że np. babcia marzy o wnusiu; że to, że siamto, postepuje egoistycznie, czyż nie? No nie najwyraźniej wg Ciebie, no i nie to nie.

---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Cytat:
wytlumacz mi jak ktos pozbawiony instynktu macierzyńskiego ma robic sobie dzieci?
a gdzie ja powiedziałam, że ma sobie robić dzieci? No ''ech''?

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ----------

Cytat:
wiesz, jeśli woda stanie się rownie wyceniana jak złoto czy trufle , nie daj B., to ludzie zaczną darzyć szacunkiem kałuże.
Cytat:
Hultaj - powiem ci mega egoistycznie tak - życie mam jedno i moim priorytetem jest, żeby przeżyć je tak, abym niczego nie żałowała i zgodnie z tym, jakie mam potrzeby - a nie z tym, co powinnam (faktycznie, to jest egoizm - pytanie, czy ten zły, bo z punktu widzenia psychologii świadczy raczej o czymś dobrym). Nie mam potrzeby rodzenia dzieci - nie rodzę. Jak za 5 lat zechcę mieć dzieci, to będę je mieć- tak z czystego egoizmu, bo mi się zachce - kij z ZUSami i społeczeństwem.
No i dobrze, niewiasto. A co do wolontariatów w Afryce i budowania studni, Ty mowisz Muszynianka 200 zł na budowę studni, ja Tobie mówię, co 6ty Europejczyk żyje w ubóstwie, nie musisz jechać na inny kontynent, jak chcesz pomagać ludziom.
I jak to jest, że niektórzy pojadą na wolontariat do kompletnie obcego kraju, a w swoim rodzinnym mieście nie; czyżby gnała ich tam jedynie chęć pomagania, a chęć poznania świata to już zapewne nie.
Stary 2011-01-19, 21:28   #1278
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
ale nie urodziłaś się z mózgiem, który Cię zaprowadzi do wynalezienia leku na wszelkie choroby świata albo się urodziłaś a utknęłaś w dżungli na bardzo lichej edukacji , nie urodziłaś się z łopatami zamiast dłoni za to urodziłas się z jajnikami najprawdopodobniej zdrowymi, będziesz miała w życiu jakichś 400 jajeczkowań a komórek rozrodczych masz ze 100 tysięcy czy ile ich tam jest. Z kolei ja nie bardzo wiem, czemu mam Ci podawać tzw. argumenty; Ty moich nie przyjmujesz, ja nie muszę przyjmować Twoich czy tych malowanych przez innych tu gadułków, rozmowa zaczyna przypominac mi pogadankę o aborcji i kiedy człowiek jest człowiekiem, a kiedy "zlepkiem komórek", o ile nikt nikomu dziecka w brzuch nie wkłada na siłę czy nie wyjmuje, to chyba wszystko w miarę spoko. I naprawdę nikogo nie zmuszam do rodzenia dzieci ani do tego aby miał ich nie chcieć.
Każde działanie mające na celu zaspokojenie przede wszystkim własnych potrzeb, jest egoizmem, nie wiem, co to za zawracanie Wisly kijem, i czy nie powiedziałam o rozmnażaniu, że w zależności od kontekstu - bardzo owszem? Jak nie chce się człowiekowi mieć dzieci i nie decyduje się ich mieć, czyli robi sobie dobrze, jednocześnie ma gdzieś, że np. babcia marzy o wnusiu; że to, że siamto, postepuje egoistycznie, czyż nie? No nie najwyraźniej wg Ciebie, no i nie to nie.

---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

a gdzie ja powiedziałam, że ma sobie robić dzieci? No ''ech''?
no ale hola hola, urodziłam się z mózgiem, więc teoretycznie mam predyspozycje do wynalezienia leku. urodziłam się z rękami więc mam predyspozycje do budowania schorniska dla ubogich. czy więc każdy człowiek ma to robic bo inaczej jesty egoistą?
urodziłam się z jajnikami i to też nie znaczy że mam rodzic dzieci.

Hultaj, czepiam się bo chodzi o to że ty wcale nie podajesz argumentów (to że to tak nazywasz to inna sprawa ). nie podałaś żadnego argumentu że jest to egozim, żadnego, a wciąż nazywasz to egoizmem. a więc o co kaman?
a rozumiem że rodzenie dziecka "bo babcia chce miec wnusia" to żart, jawna kpina. jak babcia będzie chciała żebyś napadła na bank albo wyszła za inną kobietę (oczywiscie gdyby było to zgodne z prawem) to też to zrobisz? no bo "babcia chce" jak tu jej odmówic?

Czas edycji: 2011-01-19 o 21:29
Stary 2011-01-19, 21:40   #1279
Hultaj
BAN stały

Cytat:
urodziłam się z mózgiem, więc teoretycznie mam predyspozycje do wynalezienia leku.
teoretycznie i praktycznie to Ty masz kość ogonową, praktycznie to albo wymyslasz albo się nie wykręcaj. To tak, jakby 35latek zaczął snuć plany, że zrobi swiatową sławe w jeździe na łyżwach i nazbiera medali olimpijskich.
Cytat:
urodziłam się z rękami więc mam predyspozycje do budowania schorniska dla ubogich.
bez materiałow budowalnych i odpowiednich narzędzi to sobie możesz co najwyżej usiąść i zrobić dla ubogiego sweterek, a i to pod warunkiem, że ktoś Ci da najpierw włóczkę.
Cytat:
urodziłam się z jajnikami i to też nie znaczy że mam rodzic dzieci.
nie, nie oznacza, że masz, ale urodziłas się też z innymi organami, wątrobą, trzustką, nerkami, i z nich jakoś korzystasz i nie masz zamiaru przestać.
Nawiasem mówiąc, to są i takie nowotwory, które zdarzają się częściej tym kobietom, które nie rodzą, niż tym, co rodzą.
Cytat:
żadnego, a wciąż mazywasz to egoizmem.
dla Ciebie żadnego, natomiast takie starzenie się społeczeństw stanowi na chwilę obecną problem do rozwiązania, a Ty go bagatelizujesz.

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

zresztą, z tego na ile ja się orientuję, czytam różne źródla, prognozy są takie, że biała rasa w przyszłości rozpłynie się w niebycie. Wot, i ewolucja.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-19, 21:57   #1280
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
teoretycznie i praktycznie to Ty masz kość ogonową, praktycznie to albo wymyslasz albo się nie wykręcaj. To tak, jakby 35latek zaczął snuć plany, że zrobi swiatową sławe w jeździe na łyżwach i nazbiera medali olimpijskich.
bez materiałow budowalnych i odpowiednich narzędzi to sobie możesz co najwyżej usiąść i zrobić dla ubogiego sweterek, a i to pod warunkiem, że ktoś Ci da najpierw włóczkę.

bez penisa (a raczej jego wyrobu) też sobie dziecka nie zrobię. no ale przeciez jajeczka mam to moze będzie niepokalane poczęcie jaki ma to związek? to ze ze nie mam narzędzi i materiałów? więc jak dam ci młotek taczke i cegły to wybudujesz to schronisko dlatego że je dostałas? czekam żeby to zobaczyc (przypominam że inaczej to egoizm!!)

nie, nie oznacza, że masz, ale urodziłas się też z innymi organami, wątrobą, trzustką, nerkami, i z nich jakoś korzystasz i nie masz zamiaru przestać.
Nawiasem mówiąc, to są i takie nowotwory, które zdarzają się częściej tym kobietom, które nie rodzą, niż tym, co rodzą.

urodziłam się tez z wyrostkiem robaczkowym i go nie używam dlaczego miałabym miec zamiar przestac korzystac z organów które są mi niezbędne do przeżycia? rodzenie dzieci (a co za tym idzie elementy organizmu które służą TYLKO temu) nie jest mi niezbędne do przeżycia.
czy twoim zdaniem kobiety powinny rodzic dzieci aby nie zachorowac na nowotwór o jakim mówisz? (swoją drogą jaki to nowotwór? chętnie o tym poczytam)

dla Ciebie żadnego, natomiast takie starzenie się społeczeństw stanowi na chwilę obecną problem do rozwiązania, a Ty go bagatelizujesz.

społeczeństwo się starzeje, ale to normalne, co kilka lat zmieniaja się wyże i niże demografczne i takie są tego skutki (mam tu na mysli ze jak jest mało/dużo matek w jakims wieku, to potem jest mało/dużo dzieci z tego rocznika, i tak dalej bo te dzieci gdy dorosną wciąz będą w grupie mało/dużo liczebnej wiec koło się toczy). masz jakies dane na temat ilości osob na swiecie lub w Polsce które z wyboru nie posiadają dzieci, że uważasz że to może coś zmienic? bo tak to mozemy sobie gdybac o gruszkach na wierzbie.
czy ty też poczuwaś się do odpowiedzialnosc za całe społeczeństwo i czynnie działasz w celu jego dobra? co takiego robisz, skoro taką przyjmujesz postawę? pochwal się

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

zresztą, z tego na ile ja się orientuję, czytam różne źródla, prognozy są takie, że biała rasa w przyszłości rozpłynie się w niebycie. Wot, i ewolucja.
czy się będziemy rozmnażac w 100% czy nie, tak własnie będzie

Czas edycji: 2011-01-19 o 22:00
Stary 2011-01-19, 22:05   #1281
Hultaj
BAN stały

Cytat:
"umiesz liczyć - licz na siebie"
a tak na marginesie, to wydaje mi się, że to byłoby nieco bardziej skomplikowane zagadnienie, na dzień dzisiejszy jest już chyba problem np. ze zmniejszeniem się liczby uczniów w szkołach, zamykaniem placówek, klas, redukcji etatów.

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ----------

Cytat:
bez penisa (a raczej jego wyrobu) też sobie dziecka nie zrobię.
nie oglądałaś Seksmisji
Cytat:
urodziłam się tez z wyrostkiem robaczkowym i go nie używam
ba, współczesna medycyna pozwoliłaby Ci zyć i bez innych.

---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ----------

Cytat:
jakies dane na temat ilości osob na swiecie lub w Polsce które z wyboru nie posiadają dzieci, że uważasz że to może coś zmienic? bo tak to mozemy sobie gdybac o gruszkach na wierzbie.

masz i kampanię przeliczającą Ci gruszki na wierzbie.
http://www.youtube.com/watch?v=NdlBN80oHys
Stary 2011-01-19, 22:08   #1282
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
a tak na marginesie, to wydaje mi się, że to byłoby nieco bardziej skomplikowane zagadnienie, na dzień dzisiejszy jest już chyba problem np. ze zmniejszeniem się liczby uczniów w szkołach, zamykaniem placówek, klas, redukcji etatów.

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ----------

nie oglądałaś Seksmisji
ba, współczesna medycyna pozwoliłaby Ci zyć i bez innych.

---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ----------

masz i kampanię przeliczającą Ci gruszki na wierzbie.
http://www.youtube.com/watch?v=NdlBN80oHys
prosiłam o dane, badania robione przez jakąs niezależną instytucję, a nie kampanię nie popartą żadnym autorytetm chodzi mi o jakis artkuł, dokładne przeliczenia. filmik na tyoutuba ja tez mogę zrobic.
nie mówię ze spoleczenstwo się nie starzeje ale proszę mi tu z propagandą nie wyjeżdzac, konkrety

odpowiadasz na moje żartobliwe wtrącenia, na konkrety już nie.

Czas edycji: 2011-01-19 o 22:12
Stary 2011-01-19, 22:09   #1283
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Nawiązuję do wykpiwania instynktu posiadania rodziny, i jakby człowiek decydujący się na dziecko nie miał już nic sensowniejszego nawet w tej rzeczonej kwestii do powiedzenia, tylko był co najwyżej dodatkiem do swoich narządów rozrodczych i sterujących nimi odpowiednimi regionami mózgu. Z Waszej rozmowy wynika, że czlowiek nie może już chcieć mieć rodziny choćby z tzw. względów społecznych, macica za niego myśli i tyle. Swoją drogą, to macica miałaby akurat najmniej do gadania.
Znaczi się - poczułam się wywołana do tablicy - to ja przecież nie twierdzę, że żadnej w tym wszystkim nie ma kwestii społecznej. Socjologiem jestem to i zdaję sobie sprawę, że zarówno samolubny gen jak tzw. społeczeństwo są ważne w kwestii instynktu posiadania rodziny.
Tyle, że te wszystkie kwestie społeczne to nadbudowa nad genową/popędową (psychiczną też) bazą.
Jakby zapytać kobietę, której macica ciśnie na mózg (w sensie odczuwa ogromną potrzebę spłodzenia potomka ) dlaczego ją ciśnie, to nie powie przecież, że chce urodzić przyszłego podatnika. To są kwestie, jakby nie patrzeć, dalsze.
I ja tego nie wyśmiewam.

Dobranoc

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-19, 22:41   #1284
Hultaj
BAN stały

Cytat:
, a nie kampanię nie popartą żadnym autorytetm
no filmik na jutiuba to zapewne, że wolno by Ci było zrobić, ale powiązać go z logami Kapitału Ludzkiego NSS, Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej i Europejskiego Funduszu Społecznego, to tego juz nie wiem.
A że tak mocno naiwnie spytam, co to jest to drugie od lewej?

---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:32 ----------

a tak w ogóle, bo pytasz o rzetelne źródła, rozumiem, że Ty masz może odpłatne google i nie umiesz sobie wpisac hasełek w rodzaju demograficzne starzenie się społeczeństwa i przefiltrować stron?

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-19 o 22:34
Stary 2011-01-19, 22:41   #1285
ViLLeMkA
Zakorzenienie

znaczy, że co, mam macicę to nakłada to na mnie obowiązek urodzenia dziecka?
To już sobie wolę ją wyciąć niż cokolwiek musieć.

Ja jeszcze nie wiem czy chce mieć dzieci. I nie boję się ani porodu, ani kup, ani małego, słodkiego bobasa. Raczej nie wyobrażam sobie wychowywania starszego dziecka. Od 5 lat w górę. A już kilkunastolatka pod własnym dachem nie wyobrażam sobie w ogóle.

A! i jestem za zmniejszeniem się ogólnej, globalnej liczby ludności. Ziemia jest znacznie przeludniona.

Edytowane przez ViLLeMkA
Czas edycji: 2011-01-19 o 22:43
ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 22:45   #1286
puszka_pandory
Rozeznanie

ja nadal nie rozumiem...
nie mam dzieci, bo:
-nie posiadam/posiadałam instynktu podtrzymania gatunku
-nie nadaję się na matkę
-w życiu widzę więcej minusów niż plusów, life is brutal - jak mogę kogoś na to skazywać ?
-nie czuję potrzeby posiadania dziecka, nie rozumiem powodów dla których inni je mają, a niektóre z nich w ogóle mi się nie podobają
a więc jestem egoistką?
bo powinnam urodzić dzieci, gdyż:
-będzie kto mi miał pomagać na starość
-będę się miała kim wyręczać, komu rozkazywać, od kogo oczekiwać itp, no bo przecież tak się poświęciłam.
-bo powinnam chcieć małego fajnego dzidziusia,( jak jakąś zabawkę i najlepiej żeby był grzeczny i słuchany)
-bo inni mają,
-bo inni mówią, że tak ma być, więc muszę się dostosować
i wtedy nie będę egoistką ?

"Tych, co upadną, (...) inni rozrywają na strzępy" /V.Woolf/
--------------------------------------------------------------------------------------------------

„Ludzie mówią, że życie to jest to, ale ja wolę sobie poczytać” /M.T.C./
<3 LC
puszka_pandory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 22:46   #1287
Hultaj
BAN stały

Cytat:
, że zarówno samolubny gen jak tzw. społeczeństwo są ważne w kwestii instynktu posiadania rodziny.
to nie jest żaden gen , tylko hormonki, a konkretnie to wazopresynka z oksytocynką rulez, i jakby Twoj facet nie miał tego pierwszego w sęsownym stężeniu, a Ty tego drugiego, to oboje mielibyście tzw. małe problemy z wiernością.
Wyglądałoby na to, że ogólnie każdego coś uciska. No albo i nie, o wolne duchy.
Stary 2011-01-19, 22:48   #1288
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
no filmik na jutiuba to zapewne, że wolno by Ci było zrobić, ale powiązać go z logami Kapitału Ludzkiego NSS, Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej i Europejskiego Funduszu Społecznego, to tego juz nie wiem.
A że tak mocno naiwnie spytam, co to jest to drugie od lewej?

---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:32 ----------

a tak w ogóle, bo pytasz o rzetelne źródła, rozumiem, że Ty masz może odpłatne google i nie umiesz sobie wpisac hasełek w rodzaju demograficzne starzenie się społeczeństwa i przefiltrować stron?
te ikonki niewiele dla mnie znaczą, bo im się opłaca robic takie kampanie (z logicznych powodów), ale nie ważne, chodziło mi o podanie konkretnych danych ale nie takich ogólnych z youtuba, dlatego żeby były wiarygodne (a nie takie jak do kampanii wyborczej). ja sie googla nie boję, ale to ty się powołujesz na starzenie się społeczeństwa, poprzyj to czymś a nie gadaniem i filmikiem z ogólnymi danymi

tak szczerze to ani mnie to ziębi ani grzeje, zwłaszcza, że populacja ziemi powinna zmalec i to znacząco.

czemu nie odpiszesz mi na reszte? nadal nie doczekałam się prawdziwego argumentu dlaczego niechec do posiadania dzieci jest egozimem czekam i czekam
co na przykład z tą babcią i jej chęcią na wnuka?

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość

A! i jestem za zmniejszeniem się ogólnej, globalnej liczby ludności. Ziemia jest znacznie przeludniona.

Czas edycji: 2011-01-19 o 22:50
Stary 2011-01-19, 22:51   #1289
Hultaj
BAN stały

Cytat:
znaczy, że co, mam macicę to nakłada to na mnie obowiązek urodzenia dziecka?
oczywiście.
Cytat:
a więc jestem egoistką?
Cytat:
i wtedy nie będę egoistką ?
No więc nie jesteś, nikt nie jest, dziękuję, przepraszam, i inne wyrazy, i dobranoc, i eot.

---------- Dopisano o 00:51 ---------- Poprzedni post napisano o 00:49 ----------

Cytat:
poprzyj to czymś a nie gadaniem i filmikiem z ogólnymi danymi
powiedziałam Ci powyżej, użyj googla, bo ja użyłam, i okazuje sie, że coś tam można znaleźć.
Cytat:
czemu nie odpiszesz mi na reszte? nadal nie doczekałam się prawdziwego argumentu
rzadko odpisuję ''na wszystko'' i jakoś nie zmotywowałaś mnie, by obdarzyć Cię tym zaszczytem :P, a w odpowiedzi: bo już mi się naprawdę nie chce, lol, prawdziwej rozmowy.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-19 o 22:53
Stary 2011-01-19, 22:58   #1290
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:

powiedziałam Ci powyżej, użyj googla, bo ja użyłam, i okazuje sie, że coś tam można znaleźć.
odpowiedzialam wyzej

Cytat:
rzadko odpisuję ''na wszystko'' i jakoś nie zmotywowałaś mnie, by obdarzyć Cię tym zaszczytem :P, a w odpowiedzi: bo już mi się naprawdę nie chce, lol, prawdziwej rozmowy.
no teraz ci się nie chce czy może nie masz argumentów

jak widac, nie udowodniono ze niechec do posiadania dzieci to egoizm ale może kiedys się doczekam...

dobranoc

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości