![]() |
#1261 | |
BAN stały
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
No dokładnie. Popęd, natura, samolubna chęć przetrwania. W cudzym ciele też.
Cytat:
Ta akurat jest moim zdaniem mocno koślawa, bo dlaczego to niby nie działa u każdego kto ma wadliwe geny ? I skąd szpitale przepełnione zdechlakami wszelkiej maści. Acha. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-19 o 18:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1263 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Jeżeli ktoś głupi nie jest, dobija magicznej 35tki, dzieci dalej nie chce - i tak deklaruje, to co mu po gadkach ciotek klotek i Bóg jeden wie kogo ? Trzeba im po prostu odpuścić, widać mają błędy genetyczne niak niak - i tego się trzymać tuląc do piersi swoje cuda co im taki Einstein mógłby co najwyżej buty czyścić. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Co innego sufit, a co innego czyjeś życie osobiste. 2. Ważniejsze - tu nie chodzi o samo pytanie. Tu nie chodzi o to, co to dopytywanie się mi robi - tu chodzi o to, co to dopytywanie się robi tym dopytującym.. ![]()
![]() |
![]() |
#1265 |
BAN stały
|
Myślę, że łatwiej jest nie podejmować jakiegoś trudu w ogóle niż podjąć trud w dodatku taki, który trwa gdzieś tak do 20tu lat. (Wkoło tylko o tych kupach i ohydnych niemowlęciach, nie dość, że to stan przejściowy, to w sumie raczej stosunkowo krótki.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A szklankę wody na stare lata najprawdopodobniej poda Ci ten, komu dasz za to pieniążka. ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-19 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1266 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1267 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A przyczyna jest jedna - wszyscy wiedzą jaka. ![]() Moim zdaniem, decyzja o nieposiadaniu dzieci jest przejawem egoizmu. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1268 |
Zakorzenienie
|
Decyzja o niebyciu wolontariuszem decyzja o niepojechaniu do afryki decyzja o nieprzekazywaniu miesięcznie 200 zł na budowę studni zdecydowanie jest większym egoizmem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1269 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przecież ja cały czas mówię, że nie dorabiam do tego żadnej teorii - po prostu nie chcę. Nie "nie chce mi się (brać na głowę tego wszystkiego co z dziećmi związane)" - a nie czuję potrzeby, dzieci nie wzbudzają we mnie żadnych emocji pro-macierzyńskich. To co - miałabym sobie na siłę rodzić, żeby być fair w stos. do rodziców, którzy mnie wychowali? Fair do ZUSu? Do natury??? Mam mieć jakieś poczucie winy? Za co - że ta sama natura nie obdarzyła mnie potrzebą posiadania dzieci?? Że seks.. Między seksem a posiadaniem dzieci jest jeszcze kilka spraw. Seks to instynkt, odruch - chęć posiadania dzieci to kwestia bardziej skomplikowana. Nie bez powodu ludzie - jako jeden z nielicznych gatunków - odczuwają przyjemność z seksu. Tylko nas trzeba tak zachęcać do rozrodu.. ![]() A co do seksu samego - nie wiem, jak było w epoce kamienia łupanego, ale dla współczesnego człowieka potrzeby seksualne są po części potrzebami fizjologicznymi, a po części psychicznymi. Poza tym - skoro o naturze - tak się składa, że w niej nie rozmnażają się wszystkie organizmy jak leci. Chodzi mi o te bardziej skomplikowane. Rozmnażają się te najzdrowsze, o najlepszej pozycji w stadzie (ad. stadnych) itd. - reszta osobników jest od "innych spraw". Stąd - brak chęci posiadania dzieci nie jest ani nienormalny, ani wbrew naturze. A że te kilka zł do pasztetu - "umiesz liczyć - licz na siebie". ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ---------- Cytat:
![]()
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2011-01-19 o 20:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1270 | |||||||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
http://kopalniawiedzy.pl/dlugosc-zyc...hez-12105.html cytuję: Cytat:
![]() ![]() Moim skromnym zdaniem, rzecz jasna. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-19 o 20:43 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1271 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1272 |
BAN stały
|
Poza tym, powiadasz, domy opieki, opieka płatna. Pikuś w tym, że jak dojdzie do zachwiania i starych będzie więcej jak młodych, to nie dośc, że kto na to zarobi, ale kto tym wszystkim ludziom będzie te tyłki za przeproszeniem podcierał.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1273 |
Zakorzenienie
|
Podejrzewam Luba że tak i to nawet bez kolejki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1274 |
Zakorzenienie
|
Ja tam raczej nie podejrzewam, żeby do nieba była kolejka
![]()
![]() |
#1275 |
Zakorzenienie
|
Hultaj - powiem ci mega egoistycznie tak - życie mam jedno i moim priorytetem jest, żeby przeżyć je tak, abym niczego nie żałowała i zgodnie z tym, jakie mam potrzeby - a nie z tym, co powinnam (faktycznie, to jest egoizm - pytanie, czy ten zły, bo z punktu widzenia psychologii świadczy raczej o czymś dobrym). Nie mam potrzeby rodzenia dzieci - nie rodzę. Jak za 5 lat zechcę mieć dzieci, to będę je mieć- tak z czystego egoizmu, bo mi się zachce - kij z ZUSami i społeczeństwem.
Tia, i rozumiem, że ci, co mają dzieci, to rodząc je krzyczeli w bólach - to dla ciebie, narodzie, dla społeczeństwa, dla naszych emerytur, dla gatunku..! ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1276 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, ktoś mi podarował - super cieszę się, ale swoją wdzięcznośc okazuję tym którym to zawdzięczam, to chyba logiczne? a to akurat jest jednym z najsłabszych (i właściwie smutnych) argumentów, to słynne już podawanie szklanki wody na starośc - to jest dopiero egoizm - róbym sobie dzieci zeby miec "zobowiązanego" sługę na starośc ![]() ja nie mówię że ten kto chce miec dziecko jest zły/głupi/niespełna rozumu. to jest każdego osobisty wybór (a przynajmniej powinien byc), czemu to tak ciężko zrozumiec. wytlumacz mi jak ktos pozbawiony instynktu macierzyńskiego ma robic sobie dzieci? no jak? i po co? ech ![]() Cytat:
![]()
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2011-01-19 o 21:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1277 | |||
BAN stały
|
ale nie urodziłaś się z mózgiem, który Cię zaprowadzi do wynalezienia leku na wszelkie choroby świata
![]() ![]() ![]() ![]() Każde działanie mające na celu zaspokojenie przede wszystkim własnych potrzeb, jest egoizmem, nie wiem, co to za zawracanie Wisly kijem, i czy nie powiedziałam o rozmnażaniu, że w zależności od kontekstu - bardzo owszem? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() I jak to jest, że niektórzy pojadą na wolontariat do kompletnie obcego kraju, a w swoim rodzinnym mieście nie; czyżby gnała ich tam jedynie chęć pomagania, a chęć poznania świata to już zapewne nie. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
urodziłam się z jajnikami i to też nie znaczy że mam rodzic dzieci. Hultaj, czepiam się bo chodzi o to że ty wcale nie podajesz argumentów (to że to tak nazywasz to inna sprawa ![]() a rozumiem że rodzenie dziecka "bo babcia chce miec wnusia" to żart, jawna kpina. jak babcia będzie chciała żebyś napadła na bank albo wyszła za inną kobietę (oczywiscie gdyby było to zgodne z prawem) to też to zrobisz? no bo "babcia chce" ![]() ![]()
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2011-01-19 o 21:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1279 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nawiasem mówiąc, to są i takie nowotwory, które zdarzają się częściej tym kobietom, które nie rodzą, niż tym, co rodzą. Cytat:
---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- zresztą, z tego na ile ja się orientuję, czytam różne źródla, prognozy są takie, że biała rasa w przyszłości rozpłynie się w niebycie. ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2011-01-19 o 22:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1281 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ---------- Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=NdlBN80oHys ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1282 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie mówię ze spoleczenstwo się nie starzeje ale proszę mi tu z propagandą nie wyjeżdzac, konkrety ![]() odpowiadasz na moje żartobliwe wtrącenia, na konkrety już nie.
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2011-01-19 o 22:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1283 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tyle, że te wszystkie kwestie społeczne to nadbudowa nad genową/popędową (psychiczną też) bazą. Jakby zapytać kobietę, której macica ciśnie na mózg (w sensie odczuwa ogromną potrzebę spłodzenia potomka ![]() I ja tego nie wyśmiewam. Dobranoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1284 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() A że tak mocno naiwnie spytam, co to jest to drugie od lewej? ![]() ---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:32 ---------- a tak w ogóle, bo pytasz o rzetelne źródła, rozumiem, że Ty masz może odpłatne google i nie umiesz sobie wpisac hasełek w rodzaju demograficzne starzenie się społeczeństwa i przefiltrować stron? ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-19 o 22:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1285 |
Zakorzenienie
|
![]() znaczy, że co, mam macicę to nakłada to na mnie obowiązek urodzenia dziecka? To już sobie wolę ją wyciąć niż cokolwiek musieć. Ja jeszcze nie wiem czy chce mieć dzieci. I nie boję się ani porodu, ani kup, ani małego, słodkiego bobasa. Raczej nie wyobrażam sobie wychowywania starszego dziecka. Od 5 lat w górę. A już kilkunastolatka pod własnym dachem nie wyobrażam sobie w ogóle. A! i jestem za zmniejszeniem się ogólnej, globalnej liczby ludności. Ziemia jest znacznie przeludniona.
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2011-01-19 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1286 |
Rozeznanie
|
ja nadal nie rozumiem...
nie mam dzieci, bo: -nie posiadam/posiadałam instynktu podtrzymania gatunku -nie nadaję się na matkę -w życiu widzę więcej minusów niż plusów, life is brutal - jak mogę kogoś na to skazywać ? -nie czuję potrzeby posiadania dziecka, nie rozumiem powodów dla których inni je mają, a niektóre z nich w ogóle mi się nie podobają a więc jestem egoistką? bo powinnam urodzić dzieci, gdyż: -będzie kto mi miał pomagać na starość -będę się miała kim wyręczać, komu rozkazywać, od kogo oczekiwać itp, no bo przecież tak się poświęciłam. -bo powinnam chcieć małego fajnego dzidziusia,( jak jakąś zabawkę i najlepiej żeby był grzeczny i słuchany) -bo inni mają, -bo inni mówią, że tak ma być, więc muszę się dostosować i wtedy nie będę egoistką ?
![]() |
#1287 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wyglądałoby na to, że ogólnie każdego coś uciska. No albo i nie, o wolne duchy. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1288 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak szczerze to ani mnie to ziębi ani grzeje, zwłaszcza, że populacja ziemi powinna zmalec i to znacząco. czemu nie odpiszesz mi na reszte? nadal nie doczekałam się prawdziwego argumentu dlaczego niechec do posiadania dzieci jest egozimem ![]() ![]() co na przykład z tą babcią i jej chęcią na wnuka? ![]() Cytat:
![]()
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2011-01-19 o 22:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1289 | |||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 00:51 ---------- Poprzedni post napisano o 00:49 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-19 o 22:53 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1290 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() jak widac, nie udowodniono ze niechec do posiadania dzieci to egoizm ![]() dobranoc
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.