|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4951 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
aliszcze
musisz sama popróbować z herbatkmi i sie przekonasz, bo kazde dziecko inaczej reaguje zgadzam sie z weronisia ten nalot to po mleku a plesniawka to jakby nadzerka-najpierw babelek a potem wklesniecie biale sorki ze bez polskich znakow ale paula na drugiej rece
wymianka https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post47257715 "Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cie , zanim się urodziłaś - kochałam Cię , nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." |
|
|
|
#4952 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie mam pojecia jak fachowo stwierdzic u mnie na buzce maly mial krosty i to wszystko i niby skaza, i pije te pepti a od jakiegos tygodnia znowu wyszly krosty takie same jak wtedy a ciagle daje pepti wiec juz nie wiem:/
|
|
#4953 |
|
Zakorzenienie
|
weronisia ulewa niewiele, rzadko zdarza jej sie chlusniecie - raz z przejedzenia,a raz mnie obrzygala, i byla w tedy na rekach a nie w lozeczku. ulewa maxymalnie zawartosc lyzeczki do herbaty. to moze moge wyjac te ksiazki.
co do kopru yhm.......... zobaczymy jak zareaguje - bo nie widzialam roznicy jak go wczesniej pilam przez 5 dni, do tego jest w herbacie do laktacji. dzis wypila tego hippa 20ml, i teraz z przemeczenia padla. ale i tak z trudem a te baczki u niej to taklie falowe, sa wtedy steka i jeczy czasami placze i sie napina przy kazdym baczku A kminku nie uzywam w kuchni
Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2011-01-21 o 12:47 |
|
|
|
#4954 |
|
Raczkowanie
|
Hej, meldujemy sie. Zyjemy sie i mamy sie zasadniczo calkiem niezle. Maly ladnie przybiera na wadze. Z 3300 wypisowego zrobil 3500 po tygodniu oraz 3780gramowy wynik po 2 tygodniu. Je wylacznie cyca, czasem rowniez ulewa, ale odrobinke. Przed kazdym jedzeniem dostaje kropelke INFACOL, tj taki plyn a'la espumisan, zapobiegajacy wzdeciom, gazikom. Jest po nim znaczna poprawa, gdyz mial 3dniowy zastoj kupkowy i ciagle prezenie i napinanie nie pozwalalo mu spac. Dodatkowo klade go spac od 3dni na boczku i nie kwili nocami (az tak strasznie).
![]() W tych herbatkach laktacyjnych z hippa i tych granulatach dla dzieci jest tylko 5% zawartosc ziol. Mam je, ale wciaz nieotwarte. Pije koper w saszetkach z herbapolu, oraz rumianek miete, melise. Najczesciej koper - nam pomaga na te wzdecia. Czasem jak sie zdrze (dla mnie 15min wrzasku to przerastajace moje sily naduzycie decybeli) to smigamy na spacer. W efekcie chodzimy raz, lub 2 dziennie, czasem po 2h lub dluzej. Myslicie, ze nadmiar miesa: szynka, parowki, frankfurterki- po trochu, ale codziennie- moze byc powodem tych gazikow? W sensie ze zbyt ciezkie potrawy? Jem normalne posilki, lacznie ze spaghetti. Nie probowalam jeszcze cebuli, czosnku, czekolady i cytrusow. Nie wiem czy nadmiar miesa moze byc szkodliwy na gazy
|
#4955 |
|
Zadomowienie
|
No to mnie Weronisia uspokoiłaś bo mały je bez problemów wiec to może faktycznie tylko nalot z mleka. A co do krzyków to odkąd znowu dostaje cycka jest spokój, zadnych krzyków i płaczów. Chyba mu tego brakowało mimo ze nie mam zbyt wiele mleka. Tylko sie zastanawiam czy on sie najada bo zjada 60ml z butli a przed butlą zawsze troche cyca i nie wiem czy on najedzony czy nie bo butli wiecej jak 60 nie chce.
|
|
|
|
#4956 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() Cytat:
![]() ale macie sny... czasami cieszę się, że swoich snów nie pamiętam ![]() Cytat:
![]() ja zostawiłam raz wózek przed sklepem, ale to było u nas "na wsi", nikogo nie było, a ja miałam kupić tylko bułki i wózek cały czas widziałam ale w mieście bym się mocno zastanowiła przed takim zachowaniem ![]() wczoraj kupiłam dwie pary rajstopek Disney'a w Biedronce - ładniutkie ![]() my dziś byłyśmy na szczepieniu... nie było tak strasznie, Agatka popłakała się, ale szybko dała się uspokoić, zobaczymy co będzie wieczorem ![]() pamiętacie, że dziś Dzień Babci??
|
|
|
#4957 |
|
Kici kici miau miau
|
my tez mielismy bialy jezyk z grubym bialym nalotem a byl od mleka
|
|
|
|
#4958 |
|
Zakorzenienie
|
Beata ja mam ten sam problem - mały kiedyś ładnie podnosił główkę leżąc na brzuchu a teraz leży jak kłoda główka na bok i ciumka dłoń. kładę go więc sobie na kolanach ale w poprzek i musi biedny unieść głowę bo mu spada poza kolana - nie jest to jeszcze to ale próbowałam dopiero 2 razy dziś i będę za każdym razem przed karmieniem. ogólnie on lubi być na brzuszku ale zaraz zasypia a trzymać głowy nie zamierza. boje się bo w środę drugie szczepienie i lekarka pewnie zwróci uwagę ze on łepeczka nie trzyma. a w poniedziałek idziemy do chirurga w sprawie przepukliny - już się boję
|
|
|
|
#4959 |
|
Rozeznanie
|
przyszedł mój podgrzewacz NUK
no masakra to jest całkiem bez sensu albo ja nie umiem sie tym posługiwać .kasa wywalona na marne a mnie ostatnio cos głowa codziennie boli ![]() A i jeszcze o zagęszczanie spytam tego nutramigenu od kiedy mozna to robic kleikiem ? Edytowane przez bela14 Czas edycji: 2011-01-21 o 13:43 |
|
|
|
#4960 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
Na podnoszenie glowki pewna polozna pokazala cwiczenie:jak juz polozysz corke na tym brzuszku,to na karku,od lewego ramionka do prawego masuj tworzac lezaca 8 Anecka,ja na szczescie nie popuszczam,no ale Ciebie bardziej uszkodzilo przy porodzie,ja mialam tylko naciecie bo nie dalabym rady bez tego podlaczam sie pod pytanie o dobre cwiczenia na brzuch-na razie mecze sie z czyms w stylu 6 weidera
|
|
|
#4961 |
|
Raczkowanie
|
tego posta piszę już od wczoraj od 22
![]() wczoraj mała tak mia sie darła przez 3 godziny ze juz mi sie samej płakac chciało.. no ale jak matka taka głupia, niekumata i wołała mamo jest mi k.... mokro a ty mnie suszarką suszysz głupia ! ![]() karmię piersią, czy mogą zdarzac sie kupki rzadzioszki, wczesniej miała takie kaszowate a teraz kolor tean sam zółto musztardowy ale ewidentnie płynna konsystencja.. jak karmię jedną piersia do w drugiej piersi czuje napływ mleka i mi leci, czasami naleci mi 1/4 szklanki, do tej pory przystawiałam pieluche zeby malej i siebie nie zalewac, ale mam uczucie ze to marnotrastwo mleka, a nie ppotrafie równoczesnie przyłożyc laktatora i skupc sie na małej zeby ładnie ssała...
|
#4962 |
|
Wtajemniczenie
|
mam pytanie, jeśli dziecko dostaję cyca i mm to musi być dopajane czy pokarm matki wystarczy ?
|
|
|
|
#4963 |
|
Raczkowanie
|
Czy wiecie moze jak myc/dbac o sterylizator aventu? Dostalam w prezencie uzywany, bez instrukcji. 2x wlaczalam dotychczas i bylo ok, a wczoraj akcesoria wyszly jakies usmolone, a lekkim zapachu spalenizny, zazolcone. Nie wiem czy tam sie cos w grzalce przepalilo czy jakos to trzeba myc? Ja tylko wylewalam resztke wody z niego
![]() Czy ktos juz z Maluchem byl na basenie? Bo moj sie strasznie wnerwia jak jest rozebrany a w kapieli to juz calkiem ryk i nie wiem czy oplaca sie ba basen isc wczesniej niz zanim przyzwyczai sie do wody w wanience i kapiel uda sie bez placzu?
|
#4964 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co do zostawiania dziecka ja tez nie raz zostawilam syna wlasnie pod piekarnia bo wozek by sie nie zmiesil-widzialam go caly czas przez szybe tak samo jak lutien |
|
|
|
|
#4965 |
|
Zadomowienie
|
bela a jaki masz dokładnie ten podgrzewacz?? Ja tez mam z NUKA i nie narzekam.
paulinka ja daje cyca i mm i nie dokarmiam bo jak daje mu herbatki to krzywi sie jakby cytryne jadł i teraz w herbatce koperkowej dostaje mleko bo inaczej nie wypije. Nawet kupki zaczął czesciej robić odkąd pije herbatke. Dziewczyny po porodzie SN które miały nacięcie, odczuwacie jeszcze jakis dyskomfort w miejscu naciecia?? Bo ja czuje takie jakby mnie cos tam uwierało i juz nie wiem czy to nie jakies obtarcie od wkładki albo od majtek?? Bo miejsce naciecia nie boli tylko obok
Edytowane przez Patrycja_1708 Czas edycji: 2011-01-21 o 14:03 |
|
|
|
#4966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(i to dosłownie bo akurat zupę jem )Od czasu do czasu może się zdarzyć rzadsza kupka |
|
|
|
|
#4967 |
|
Rozeznanie
|
Moje dziecko od tygodnia nie zrobiło żadnej porządnej kupki, tylko tak trochę brudziło pieluszkę, a dziś do południa zwaliła się aż trzy razy
![]() heheh raz to pielucha aż się zagotowała tak było słychać ![]() Ale już się nie martwię tą częstotliwością oddawania kupek, bo przeczytałam: Około szóstego, siódmego tygodnia życia praca przewodu pokarmowego dziecka zaczyna się normować, dlatego też malec oddaje stolce rzadziej – raz, dwa razy dziennie. Potem może robić kupki raz na kilka, a nawet kilkanaście dni – układ pokarmowy dziecka dojrzewa i przyswaja pokarm mamy niemal w całości. |
|
|
|
#4968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ajak dajesz kropelke tego infacolu?bo ja go też mam ale tam jest taka pipetka i pisze zeby cala dac a ty tylko kropelke wyciskasz?przez kazdym posilkiem?
wymianka https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post47257715 "Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cie , zanim się urodziłaś - kochałam Cię , nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." |
|
|
|
|
#4969 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4970 |
|
Raczkowanie
|
Tak, tylko kropelkę. Tzn staram sie kropelke - jak najmniej ale to jt na tyle geste ze zwykle wpada mu wiecej. Stosuje przed kazdym posilkiem. U nas pomoglo momentalnie, zaworek dupny sie odblokowal.
Jeszcze z serii pytan dziwnych: wybudzacie dzieci na jedzenie? U mnie bywa roznie, czasem gmera nawet 5h po posilku, oczywiscie w miedzyczasie dostaje jesc ponownie, czasem regularnie je w dzien co 3-3,5h, w nocy co 4-4,5h-Potem go wybudzam. Teraz np jadl 9:10 przez 40min, zasnal 10;30. Budze go za 5min zeby na spacer wyjsc ale czy powinno sie faktycznie budzic czy lepiej dac mu pospac ;/ skoro przybiera na wadze systematycznie
|
#4971 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mleko mu wystarczy.
|
|
#4972 |
|
Rozeznanie
|
dziewczynki wiecie w jakiej cenie oscyluje fotograf na chrzest
|
#4973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4975 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde, no to się wkurzyłam - znaczy, że niepotrzebnie mu ten Aphtin daję
Weronisiu, problem chyba wziął się stąd, że ja zawsze byłam bardzo ciasna (a może mój mąż jest tak hojnie obdarzony przez naturę ) i zawsze po dłuższej przerwie było nieprzyjemnie. A teraz przerwa była pół roku, więc... Cóż, trzeba się na nowo rozepchnąć ![]() Artystka, Prenalenu nie mam, to jest bez recepty? Przy karmieniu można? Paulinka, według mnie nie dopajasz tylko wtedy, jeśli dziecko jest WYŁĄCZNIE na piersi, ale może się mylę ![]() Przepraszam kobiety, które może uraziłam moim komentarzem do zostawienia dziecka przed sklepem. Ja bym na pewno tak nie zrobiła i to nawet nie chodzi o to, że ktoś mógłby ukraść. Wystarczy, że ktoś podejdzie i będzie je brudnymi łapami dotykał (zdarzają się tacy idioci, jak byłam w ciąży, obca baba obmacała mnie po brzuchu VictoriaK, ja nie wybudzam, aczkolwiek jeśli śpi więcej niż 3 godziny i nie woła jeść, to i tak go przewijam (podobno się powinno nie rzadziej niż co 3 godziny), a po przewijaniu w 9 przypadkach na 10 on stwierdza, że jest głodny W nocy natomiast ani nie wybudzam ani nie przewijam, zwykle w nocy jest w tej samej pieluszce od 23-ciej do 6-tej czy 7-mej. No, chyba że podczas nocnego karmienia, jeśli takie się zdarzy (bo czasem już przesypia od 23 do 6) wyczuję, że jest kupsko Wtedy przewijam
RAZEM OD 5.03.2000. Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2011-01-21 o 14:45 |
|
|
|
#4976 |
|
Zakorzenienie
|
mimiskierka, poplakalam sie ze smiechu
Ale w koncu juz tak sie zaczela drzzec, ze mowie .. "a niech strace" zrobie mleko i co? byla glodna Artystka, no wlasnie ja nie dosc ze nacieta to popekana.. masakra chyba ja tu mam najgorzej z Was ![]() dzasta, ja wlasnie wrocilam z biedronki i tez kupilam rajstopki, choc nie wiem po co bo ja to tam wole cos rozpinanego, no al nie moglam sie oprzec, moze raz zaloze ![]() Teraz wcinam wafle ryzowe biedronkowe.. pycha ![]() ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- Heh przeczytajcie jakie sie u nas maluchy rodza http://kobieta.lca.pl/legnica,news,2...szczescia.html Dziwia mnie niektore zdania, np.: "W styczniu 2008 r. 42 – letnia mama wydała na świat siłami natury synka. Malec w chwili urodzin ważył 6,300 gram i mierzył 65 cm" W tym wieku silami natury takiego klocka?? No i : "Noworodki ważą przeciętnie 3,5 kg, a wagę ok. 7 kg osiągają zwykle w wieku dwóch miesięcy" To moja powinna juz wazyc 7 kilo... a ma 4500 no to duzo za malo, ale gdzies czytalam ze dopiero w 3 miesiacu dzieci podwajaja wage a nie w 2
|
#4977 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny taki .on jest canpol nie nuk.wczesniej nuka licytowałam i cos mi tak w łeb wlazł.
i co jak tam jest nalane wody to włączam i na co nastawić zeby szybko podgrzać wode na mleczko żeby była w sam raz bo mi wychodzi raz za zimna a raz za gorąca i ile czekacie az sie podgrzeje? ja daje cebion multi i wit.d3 juz nie bo cebion ją w sobie ma. tak dawałam starszemu bo wtedy tak zalecali to i temu tak daje. a co do snów to ja tak przeżywam tą skaze małego,że aż mi się śni po nocach,że jogurtem go karmię Edytowane przez bela14 Czas edycji: 2011-01-21 o 15:21 |
|
|
|
#4978 |
|
Kici kici miau miau
|
ja mam podgrzewacz TT ale one widze sa podobne.
na noc nastawiam troche powyzej 1 a na szybko to nastawiam na 3 - ale to tak na szybko a normalnie to tak jak pisze powyzej 1.u nas bialy nalot zniknal jak zaczelam porzadnie dopajac herbatka i jak przeszlam na Nutre ale moze to zbieg okolicznoaci
|
|
|
|
#4979 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam jeszcze bardzie zwyczajny niz ten twój. A co do temp to kilkakrotnie testowalam w ktorym miejscu ma byc pokrętło zeby mleko było odpowiednie i nie trzeba bylo juz dogrzewac czy schładzac, musisz tak samo zrobic. A powiedzcie mi jeszcze co do kwestii usypiania maluchów: Chciałabym wprowadzić małemu żeby sam zasypiał i to w łóżeczku ale wiem ze bedzie tylko jeden wielki krzyk a na dłuższą metę nie wyobrazam sobie ze bedzie zasypiał na rekach i we wózku. Od kiedy najlepiej zacząć wprowadzac nowy sposób? Wiem ze nie bedzie łatwo bo do tej pory tylko na rekach mu najlepiej ale jak sie go odkłada do łóżeczka zeby zasnął sam to od tych krzyków aż serce mnie boli i wtedy bierze sie na rece i krzyk ustępuje. Tylko jak tu nad tym zapanować????? Macie jakies sprawdzone sposoby na takich małych terrorystów??
|
|
|
|
|
#4980 |
|
Rozeznanie
|
ale znaczy co cały czas trzeba ten podgrzewacz trzymać w prądzie i na tej danej temperaturze miec ustawione?tak?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:18.

Nigdy w zyciu nie zostawilabym dziecka przed sklepem
Aż podeszłam bliżej, bo pomyślałam, że może dziecko wyjęła i weszła z nim, ale nie
a na dodatek ciągle jest głodny, czasem już po godzinie płacze, a zjada dużo bo 120-150ml .

(i to dosłownie bo akurat zupę jem