|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010
wiecie mnie to na poczatku zszokowalo, ale tak sobie mysle, ze tez bym chciala miec takie zdjecia, bo gdyby 9 miesiecy milosci i marzen i tesknot nagle zniknelo z mojego zycia bez zadnego sladu, to sama chcialabym zniknac. podoba mi sie tez samo to , zeby sie w spokoju, bez pospiechu pozegnac. nie wiedzialam, ze w Polsce nie ma takiej mozliwosci, to nieludzkie.
|
|
#1322 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010
Cytat:
Posze dł na skróty.
|
|
|
#1323 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ola ma katar wwrr podłapała od Szymka . narazie jest dzielna .
|
|
#1324 | ||
|
Zakorzenienie
|
I mamy weekend
Yoonka - mnie trochę to zaszokowało. Nie wiem co jest dobre w tym przypadku. Ale na pewno nie wciągałabym w taką sesję dzieci. Wydaje mi się to przesadą i trochę nienormalne. Ja sama brałam udział w takiej sesji zdjęciowej przy trumnie mojej mamy jak miałam 8 lat i nie wspominam tego dobrze. Asiulek - bardzo mi przykro z powodu Twoich znajomych. Darusia - Duzo zdrówka dla Oliwki. Biedniutka mała. Cytat:
![]() Cytat:
![]() .Chociaż to chyba mi powinna je złożyć .My z TZ jej wychodzimy na większe zakupy spożywcze to nasze rachunki tak około 800 PLN. No ale my to duża rodzina. Bo jest i kot i pies, brat TZ i jego mama no i my. Więc dużo kupujemy jedzenia czy środków czystości. Najtańszy w utrzymaniu jest pies, kot niestety drogi bo ja go rozpieściłam i jego malutka puszeczka to 3-5 zł. I dużo wydajemy na słodycze które TZ i jego brat pochłaniają tonami no i jeszcze wina. My codziennie do obiado-kolacji musimy wypić po kieliszku wina. Jeżeli chodzi o ciuchy to ja już dawno sobie nic nie kupiłam bo i tak od 3 miesięcy chodzę w dresach. Ale Oliwce kupuję namiętnie. ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Libra - filmiki super. Miko fajnie już chodzi no i jest taki ujmujący
|
|
#1325 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.[/QUOTE] macie racje, tez bym sie bala, ze sie to zle na dzieciach odbije
|
|
|
#1326 |
|
Zakorzenienie
|
Ja poszłam podłożyc do pieca ze świeżo umytymi,pachnącymi włosami i buchnął na mnie węglowy dym-śmierdzi ode mnie jak z komina.
Walczę z praniem-2 kg lumpeksu muszę wyprać
|
#1327 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie mowę odejmuje w takich sytuacjach... Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#1328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. I także uważam ze dawanie 40 zł za spódniczkę dla malucha uszytą w Chinach to przesada.
|
|
#1329 |
|
Zakorzenienie
|
mrowak - dlatego ja nie kupuje nic z bierzących kolekcji czekam na przeceny , potem jak już sa jade do takiego HMu wydaje tam 6stów tak jak ostatnio wydałam ( ale obkupiłam dwoje dzieci w tym kupiłam kurtki na przyszły rok ) i wróciłam z toną ubranek za 10,20, 30 zł od sztuki - ale te 30 zł to były sukienki czy szymkowe bluzy czy spodnie . tak samo robie w tesco . POtem już nie kupuje , bo tez te cany to dla mnie paranoja . Nastepne mega zakupy w czerwcu na wyprzedażach . A tak to jeszcze chodze po lumpkach .
NIgdy Olce nie kupiłam bluzeczki za 40 zł i nie zamierzam póki jest taka mała , Szymkowi juz mniej żałuje bo on chodzi w ubrankach koło roku.
|
#1330 | |
|
Zakorzenienie
|
młoda- widzę Cię na pasku
Dzięki za odpowiedź na n-k ![]() i zapraszamy do nas częściej!! Nie krępuj się, wszystkie Cie tu pamiętamy i wzywamy!! ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Cytat:
![]() Ja mam sporo prezentów od znajomych w rozmiarach 74 i większe wiec jeszcze leżą z metkami. Kupuję tylko to co mi akurat potrzebne...
|
|
#1331 |
|
Wtajemniczenie
|
P0P trochę się rozpędziłaś z tą babcią, ale jak Hania postara się podobnie jak ja to mogę zostać babcią mając 37lat
Moja mama i tata mieli po 40 ![]() mrowak zgadzam się że ceny ciuchów dla dzieci są koszmarne Ja też stale szukam promocji, ale zdarza mi się kupić np tunikę Hani za 40zł ... ale Ona w Niej dużo i długo chodzi ...Ania p a ciuchy na przyszłą zimę to na jaki rozmiar dla Dyzia brać?? Są super kutrki mega ciepłe w zarze za 40zł ale rozmiar 18-24 miesiące i na młodego za rok to raczej za małe będą ... On teraz nosi z zary bluzki z długim na 12-18 miechów ... Mój syn ma z 20-30 par spodni, a w kółko zakładam Mu jedne Aż jutro policzę ile tego... część dostał, część po Hance lubi innych dzieciach a część kupiłam. Moja mama fajne ciuchy Mu w lidlu ostatnio kupiła: dwie pidżamki na 80-86 (jak On ekstra w nich wygląda ) dwie bluzy i jedne dresowe gacie. Ja na lato tez w sumie nie mam nic - poza 3 bluzkami z krótkim, ale może jeszcze zdążę?? Ania p a jaką się kupuje kurtkę na wiosne ? Bo ja jakoś nic znaleźć nie mogę, albo za cienkie albo za grube ...
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2011-01-21 o 21:30 |
|
|
|
#1332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ubrania dziecięce w normalnych cenach są strasznie drogie,więc warto czekać na te wyprzedaże i ubrać dziecko na jakiś czas.
|
|
#1333 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
AniaP, masz rację z tymi wyprzedażami-i właśnie podpinam się pod pytanie- w przyszła zimę to nasze berbecie będą w jakich rozmiarach mniej wiecej? no tu to się nie dziwię, bo po peirwsze długo pochodzi w niej jako w tunice, a potem może służyć jako krótsza bluzeczka, nawet z lekko krótszym rękawem czy coś , ale nie ciuszek dla maluchak tóry posłuży pół sezonu!
|
|
#1334 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak to ja się też zaliczam do nienormalnych bo też prawie nic nie kupuje Miko ma bardzo mało ubrań, wg. mnie to bez sensu kupowanie dużo bo dziecko i tak nei wynosi a wiadomo jakie są ceny, na zapas też nie kupuję , jadę na zakupy dopiero jak trzeba tzn. jak Miko wyrasta już z rzeczy a sobie to kupuję co koniczne (bielizna , skarpetki
)
|
|
|
|
#1335 |
|
Rozeznanie
|
Wiecie co, te ceny w Polsce sa kosmiczne; Tutaj to cos tam tez kosztuja, zalezy gdzie, ale nie AZ tyle no i wyprzedaze sa mega!!! wkleje wam przykladowy link z obnizkami i jest to tylko przyklad, wcale nie najtaniej; a potem ceny jeszcze zjezdzaja, wyprzedaze 5 tygodni trwaja.
Ja tez nie rozumiem za co ta cena w tym ciuszku dzla dzieciatka, kawalek szmatki. Rozumiem, jakby to bylo wykonywane w Polsce, czy innym kraju europejskim; albo takie unikatowe, nie tasmowo wykonywane w calej sieci sklepow, tylko po prostu,ze ktos wymyslil, zrobil sam; Tutaj tez takie rzeczy sa duzo drozsze. Ale chinszczyzna??? To sorry... Kiedy to sie zmieni w Polsce? Mnie to przeraza; Moze jest jakas znawczyni tematu i nam tutaj przewidzi kiedy w koncu ceny spadna, albo zarobki wzrosna? Bo te ceny to wszystkie takie. Meble, sprzety,, rzeczy dzieciowe, nawet jedzenie jest w takich cenach jak tutaj; wiec nam sie nie oplaca w Polsce kupowac, mimo wartosci E; ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- zapomnialam o tym linku; prosze; tak zeby sie zdolowac (dla mnie tez na dola, bom pozbawiona funduszy aktualnie) http://www.laredoute.fr/achat-enfant...ryid=111137738 |
|
|
|
#1336 |
|
Zakorzenienie
|
P0P ah jak ja ci zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzaaaa aaaaaaazzzzzzzzzzzzzzzzzz zzzdroszczę!!!
Ja PamietaM 3 lata temu jak pjechaliśmy z tz na zakupy przed swietami to wydalismy prawie 800 zł w samym REALU.... marzy mi sie takie cotygodniowe wyjscie np. dpo Lidla albo Reala a juz dawnooooo nie by6łam na wiekszych zakupach... niestety.. tylko wierze ze to sie zmieni bo kiedys musi...
|
|
#1337 |
|
Zakorzenienie
|
Cigi ja mam porównanie z niemcami ceny są takie same jak u nas a wypłaty? tu zarobisz powiedzmy 2000 , tam też 2000 ale euro.Tak samo powinno być z cenami tam bluza dziecięca kosztuje 5e to u nas powinna 5zł a kosztuje ponad 20 -30 .Mój mąż kupował ubrania dzieciom w niemczech za 50e była wielka torba ,u nas co kupię za 50zł
![]() U nas chyba nigdy tak nie będzie ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Cigi w niemczech są podobne ceny jak są obniżki 70-80% lecą ceny |
|
|
|
#1338 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zalamuje mnie to, bo wiecznie tu byc tez w sumie nie planuje... |
|
|
|
|
#1339 |
|
Raczkowanie
|
no to ja na koniec dnia babci melduję, że Ignaś dołączył dzisiaj do grona dzieci latających na trasie łóżko-podłoga
![]() wystraszyliśmy się bardzo ale nic mu nie jest, na szczęście u nas łóżko niskie i na podłodze wykładzina dywanowa taka gruba. Ale sobie dzień wybrał... A Michalina pierwszy raz z łózka spadła w dzień dziecka ![]() Dobranoc
|
#1340 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem wam jak ja rozdzielam budżet, na początku miesiąca albo pod koniec robię rozpiskę ile na opłaty , co trzeba kupić i później dzielę.
Pieniądze wkładam w koperty i podpisuję :na opłaty, dentystę itp. I rozdzielam na każdy tydzień osobna koperta 150-200zł . Co niedziela siadam i robię jadłospis na cały tydzień i według tego co zaplanowałam to robię zakupy , dzięki temu nie kupuję nic co nie potrzebne (bo może coś z tego zrobię) . Jak np. w jednym tygodniu mi brakło pieniędzy i "pożyczam" z drugiego tygodnia to później muszę tak kombinować żeby starczyło to co zostanie. Pierwszy tydzień miesiąca jest też najwięcej przeznaczone na zakupy bo kupuję słoiczki, kaszki pampersy(haggisy) itp. Może komuś się przyda taki plan |
|
|
|
#1341 |
|
Zakorzenienie
|
Ja aktualnie nie narzekam na finanse, ale niedawno było ciężko, bo po zapłaceniu wszystkich rachunkow, i kredytów zostało mi 300 zł na cały miesiąc na 4 osoby z zakupem pieluch chemi i jedzenia. Na szczęście zdrowie dopisuje
Wlaśnie szukam czegoś na jakiś wyjazd taki typowo agroturystyczny, żeby Eryk zobaczył jak wygląda krowa, kura, koza i wogle skąd się biorą warzywa i owoce Na ferie zimowe to jeszcze niebardzo na takie wyjazdy pogoda ale np kwiecień
|
|
#1342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak sobie właśnie pomyślałam...może jest ktoś tutaj, jakiś wyjeżdżający ZT czy rodzina blisko granicy z kim możnaby się ugadać żeby robił większe zakupy ciuchowe dla dzieciaków i potem któraś by rozsyłała? Jakby tak zebrać z 5 mamusiek i złożyć zamówienie większe u kogoś? no nie wiem... chyba myślenie mi się włączyło
|
|
#1343 |
|
Zakorzenienie
|
Lawenda to chyba wszystkie po kolei czeka, dobrze że nic się nie stało
---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- Mrowak mój to się pewnie nie zgodzi on i tak się musi z pracy urywać żeby dla nas zakupy zrobić , a pracuje tam po 14-16 godzin. PYTANIE! Kto szczepi na meningokoki jeśli nie to dlaczego nie. Ania szczepiłaś Szymka? |
|
|
|
#1344 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc Asiulek dogadaj z Jagą szczegóły i we wtorek... kawka ![]() Nie wiem co powiedzieć Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() I jaki przystojniak Cytat:
![]() Michał ubran ma masę - większość po starszych kuzynach. Kupuję mu tylko body i rajstopki bo tego mamy deficyt. Czasem wpadnę do koleżanki do lumpka ale tam mam wszystko za 1zł Jakbym miała nowe kupować to chyba bym nic nie jadła. Tym bardziej że wypłata Darusiowego Tz to przy wypłacie mojego Tz to kosmos
|
|
#1345 |
|
Zakorzenienie
|
Lindsley możecie kupić półtuszę chociaż to już trochę drożej niż cała ale i tak taniej niż w sklepie za kilogram, zastanawiam się kto tyle zarabia skoro rolnik dostaje ok.5 zł
|
|
|
|
#1346 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dla małej na wiosne mam cieniutka kurteczkę i stawiam na polary , jak bedzie zimno założe jej polar pod spód jak ciepło sama kurteczkę , mam tez kupiuony bezrękawnik w razie by coś ( kurtka cieniutka ) założe jej na to ten bezrekawnik . i chyba mi tak wystarczy , kurtke kupiłam na lumpie z HM ![]() .. Bo jakoś u nas ostatnimi czasy wiosny jako takiej nie ma , jest zimno , potem zaraz się upał robi , także nie inwestuje w jakies mega przejściówki. w tesco kiedyś widziałam berękawniki z odpinanymi rękawami dla chłopców rekaw jakby sweterkowy można było odpinac i dopinac super sprawa , może się pokazą na wiosneCytat:
|
|
#1347 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie czytałam że po roku jest jedna dawka , mój raczej między dzieci nie pójdzie(ani przedszkole ani żłobek) ale starszy coś ze szkoły może przynieść i tego sie boję.
A jak Szymek przyjął tą szczepionkę , tzn. miał jakąś gorączkę czy coś w tym rodzaju? U nas do tej pory wszystkie szczepionki były bez skutków ubocznych |
|
|
|
#1348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w rodzinie mam hodowców więc świnki prawie swojskie
|
|
#1349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja pewnie też Oli jakoś zrobie po roku ale nie wiem jeszcze kiedy. MOja kolezanka robiła w 13 miesiącu najpierw meningo a za 6 tyg tą odre , swinke różyczke , bo jej tak lekarka doradziła ale czemu nie wiem
|
|
#1350 | |||
|
Rozeznanie
|
libra, mikus jest super na filmiku
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Wiecie co; ja tez czasem sobie tak wyobrazam, jakies okropne rzeczy, ktore spotkaja mnie i moich bliskich. Ale jakos tlumacze sobie, ze moze to jest taki czar, ze jak sobie wyobrazam rozne straszne rzeczy, to tak jakgdybym je przegonila, wyobrazone juz sie nie stana, sa odegnane, jak zle duchy... |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:35.

Posze dł na skróty.
Ale ja obchodzę w kwietniu - w sumie nie wiem czemu, bo powinno się pierwsze po urodzinach obchodzić ale co tam
W każdym razie dzięki 

Dzięki za odpowiedź na n-k 

A w rodzinie mam hodowców więc świnki prawie swojskie