|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3541 | ||||
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ale mam plan zacząć już sama gotować ![]() Cytat:
w broszurce bobovity piszą że brokuły po 5, a gruszki i morele po 6 ![]() nieźle, nie? ![]() mniam, ale ja już po rogaliku maślanym ![]() miałam,, ten 1 rozmiar, masakra, w ogóle nie chłonęły nic
![]() |
#3542 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Klarissa A ja pozazdroscilam tego torcika i upieklam sobie pierniczki
![]() Czekam teraz az DAwidek sie obudzi i bedziemy jedli marchewke z ziemniaczkiem z Hippa ![]() ![]() ![]() Lenka* Ja sie wstrzymam chyba z brokulami i morelami..... bo po gruszce jak bolal brzuszek to chyba za wczesnie na nie. O budzi sie smok...zmykam wiec. Martucha- Pascalek ma stulejke z tego co pamietam. Ale cos mi sie nie widzi ze jak ty sciagalas to teraz by zaroslo?? mi tez ostatnio sie wydawalo ze sciagac nie moge ale pytalam pediatry i powiedzila ze ok i ze tak leciutko mam tylko sciagac, bo w sumie nie wiadomo czy sciagac czy nie- kazdy mowi inaczej. Ja sciagam ale leciutko wiec ![]() hagar1ja bylam zadowolona z pieluch rossmana. Nawet uwazalam je za najlepsze bo maja dobry rozstaw przy nozkach (lepsze sa dla bioderek wg mnie). Uwyzalismy dwa opakowania i bylo ok. Ale kolejne nas odparzyly, wiec przestalam ich uzywac i teraz tylko na oryginalnych pampkach lecimy. Ale warto sprobowac bo sa ok i mozna kupic probki chyba za 2 zl dwie pieluszki to sobie zobaczysz.
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-21 o 13:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#3543 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Franek dostał VIBURCOL i się trochę uspokoił Zdrzemnął się biedaczek JA posprzątałam i zrobiłam obiadek Na Weekend wpadają do nas moi rodzice ![]() ![]() ![]() ![]() Przyszła nam :Przytulanka szmacianka" Franek jest zadowolony z niej jak usypia ![]() ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3544 | |
Rozeznanie
|
dzięki za info odnośnie pieluch z rosmana. może kupie je na próbę. skora pampersy ją uczulają muszę znaleźć coś innego. może huggisy znów kupię tylko ich tak dużo a ja nie wiem czy nie długo nie będą za małe. czy ktoś już używa pieluch 4??? nie wiem do kiedy te 3 będą dobre, waga na tych opakowaniach nie do końca jest wyznacznikiem.
Cytat:
obawiam się że moje dziecko tak po prostu ma i nawet mm nie pomorze. może ona ma po prostu problemy ze snem i będę musiało to przeczekać, tylko nie wiem ile tak dam radę. człowiek nie czuje że żyje tylko obsługą dziecka 24h się zajmuje, jak nie ma chwili dla siebie to jest ciężko. wybaczcie że ciągle tak marudzę ale gorsze dni mam. może gdybym męża miała na co dzień było by inaczej. Lenka zrobiłam dla dziadków odciski stópek Marysi ale nie wyszyły mi tak ładnie jak tobie Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-01-21 o 14:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3545 |
Wtajemniczenie
|
IlonaN2 a na co ten viburcol jest?
jaka szmacianka? hagar1ja zaczelam uzywac 4 rek od kiedy Dawidek wazyl 7kg, teraz ma 8. Nie oplacalo sie mi juz mniejszych kupowac a skonczylo sie opakowanie i 4-ki sa ok, sa takie same jak 3ki tylko dluzsze takie za pepek
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-21 o 14:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#3546 | |||
Zakorzenienie
|
![]()
Swoją drogą to skandal, że Fem musi czekać na szczepienie aż lekarze wyzdrowieją, ale dzisiaj jak spotkałam listonosza to mi powiedział, że jest ich 9 na rejonie, z czego 5 aktualnie na chorobowym... także chyba szaleje jakaś zaraza.
Cytat:
![]() Cytat:
Nie zjadaj dziecku! ![]() Heh, swoją drogą mi przypomniałaś, że na innym wątku dowiedziałam się, że całowanie dziecka w usta, oblizanie mu łyżeczki albo smoczka to w ogóle zbrodnia jest ![]() ![]() Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2011-01-21 o 15:04 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3547 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pediatra kazał to zostawić i przy tym nie grzebać i ja nie grzebię ![]() Viburcol to są czopki homeopatyczne uspokajające. Można stosować co 4-6 godzin przez długi okres czasu, są bezpieczne dla dziecka. A my już przeprosiliśmy nasze stare mleczko czyli AR. Po HA mały chlustał jeszcze 2 godziny. Aż nie wiem skąd on tyle tego mleka w sobie miał ![]() Dałam AR i jest wreszcie spokój i Pascalek szczęśliwy. A przed chwilą przyszła przesyłka z probiotykiem dla Pascala. 8 kultur bakterii, mam nadzieję, że mu pomoże na te kupkowe problemy. Aha! A co do soczku z marchewki. Niedawno mnie uświadamiałyście, że soczek z marchewki rozluźnia stolec. Kupiłam ten soczek i pisze na butelce, że jest zatwardzający. Kupiłam z HIPP, bez cukru. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-01-21 o 15:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3548 |
Zakorzenienie
|
tifio hahah biedaczek się upłakał..
Lenka* trzymam kciuki za gotowanie, a te rozbieżności w zależności od firm mnie bawią... waniliaania Weronisia Klarissa dzwoniłam do lekarki - powiedziała że to najprawdopodobniej jakieś zapalenie - szczególnie że końcówka robi się czerwona, kazała rano i wieczorem myć rivanolem plus raz dziennie z 15 minut moczyć w nim czy też robić okłady jak nie będzie poprawy w poniedziałek mam przyjść.. powiedziała że skoro schodziło to teraz na bank nie przyrosło... Klarissa skoro teść jest urologiem zapytaj go czy ściągać czy nie.. bo mnie to bawi.. każdy gada inaczej, czemu są takie rozbieżności? mam nadzieje że rivanol nam pomoże jak nie to nie wiem chyba oleje lekarkę i pójdę do jakiegoś urologa dziecięcego.. ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- absolutnie nie wiem kto ci mówił że rozluźnia - marchewka na bank zapiera..
![]() |
#3549 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3550 |
Zakorzenienie
|
mała ściąga z jakiejś tam strony słoiczkowych potraw
Soki: herbatka z kopru włoskiego z sokiem jabłkowym-regulujące herbatka z dzikiej róży z sokiem z czerwonych owoców-regulujące sok jabłkowy-rozlużniające sok jabłkowo-winogronowy-rozlużniające sok jabłkowo-marchwiowy-normalizujące sok gruszkowy-rozlużniające napój z czystej marchwi-zestalające nektar dyniowo-jabłkowy-rozlużniające nektar śliwkowy-rozlużniające napój malinowo-jabłkowy-rozlużniające sok z jabłek i czerwonych owoców-normalizujące napój morelowy-normalizujące nektar bananowy-normalizujące nektar brzoskwiniowy-rozlużniające napój brzoskwiniowo-ananasowy-rozlużniające Owoce jabłka-rozlużniające czarne jagody z jabłkiem-normalizujące marchewka z jabłkiem-zestalające gruszki-rozlużniające gruszki i jabłka-rozlużniające brzoskwinie-rozlużniające morele-rozlużniające banany-zestalające banany z brzoskiniami-zestalające banany z morelami-normalizujące śliwki-rozlużniające jabłka z bananami i brzoskiniami-rozlużniające jabłka z bananami-normalizujące jabłka z malinami i jogurtem-normalizujące Warzywa marchew-zestalające młoda marchew z ziemniakami-zestalające dynia z ziemniakami-normalizujące zupka jarzynowa-krem-normalizujące krem ze szpinaku z ziemniakami-rozlużniające ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- jak dostałam paczkę z hippa to dostałam taką książeczkę a w niej opisne produkty i ich działanie na kupkę tu jest to online http://www.hipp.pl/fileadmin/przewodnik_zakupowy.pdf chyba od 5 strony są opisane
![]() |
#3551 | ||
Zadomowienie
|
Wyżej Weronika już odpowiedziała
![]() ![]() A szmacianka to taki kawałek materiału z głową To się oryginalnie nazywa "safety blancet" w naszym tłumaczeniu przytulanka szmacianka ![]() http://www.kolorowakrowa.pl/Przytula...ianka-p879.php Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3552 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale, że ja ciekawska jestem, to poszłam do sklepu, bo wiem, że HIPP pisze na swoich produktach co jak działa i pisze jak byk, że soczek zatwardza, czyli tak samo jak przecier z marchewki. No ale już nie ważne kto, bo nie chce mi się szukać. Choć z drugiej strony dobrze by było wyprowadzić te osoby z błędu, żeby na zatwardzenie czasem nie podawały soczku z marchewki ![]() Mam nadzieje, że twojemu małemu się poprawi. Musiał dostać jakieś zapalenie. Trzymam kciuki za poprawę. A my właśnie wróciliśmy ze spacerku, już się szaro robi. Mamy 0 stopni, a wydawało mi się, że jest -10 tak zimno. Zima wraca ![]() Idę robić dietetyczny sernik, bo mnie cos naszło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3553 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
moje dziecko ma w nosie owoce... dałam dzisiaj jabłko, ale pluła... to resztę wczorajszej gruszki- pluła... w końcu otworzyłam słoiczek jabłko + brzoskwinia... nie pluła, bo tak zacisnęła usta, że nie mogłam jej łyżeczki do ust włożyć ![]() a teraz najlepsze... wprowadziłam dzisiaj dynię.. otworzyłam słoiczek i straasznie mi ta dynia śmierdziała (aż pożałowałam że 3 słoiczki kupiłam).. a moje dziecko tak wcinało, że był pisk jak się skończyło, musiałam trochę dodać jeszcze ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja kupiłam dziś huggiesy bo nie było nigdzie dady... porażka, po godzinie w siuśkach cała pupa czerwona, już nie kupię innych pieluch niż dada
Martynka Edytowane przez Lenka* Czas edycji: 2011-01-21 o 17:14 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3554 |
Zakorzenienie
|
Maja o 15 miala jesc i nie chciala ani mm ani mojego (o 12 zjadla okolo 90 ml mm z kaszka ryzowa bo samego mm nie chciala
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3555 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() kotekk81 ja sie jej nie dziwie ze o 15 jesc nie chciala jak o 12-stej dalas jej z kaszka. Pewnie ja zapchalo to.
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-21 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3556 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3557 | |
Wtajemniczenie
|
Weronisia oj to niefajnie. A myślałam, że po AR z kleikiem będzie ok
Cytat:
przyszła do mnie dziś paczuszka z Hippa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3558 |
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór!
Piszecie o słoiczkach i soczkach,a ja sie zastanawiam od kiedy można je wprowadzać karmiąc tylko piersią. Czytałam, że po 5 lub 6 m-cu? ![]() My od kilku dni jemy 5 razy na dobę, w nocy nie karmię mimo, ze mały się przebudza, ale to nie z powodu głodu. Myślicie, że to za mało te 5 karmień?
#3559 |
Zadomowienie
|
Ło matko jedyno! Ileście naskrobały
![]() ![]() Nie pisałam już ładnych kilka dni, ale to dlatego, że Boryskwi albo powilo idą ząbki, albo coś innego go męczy. Od niedzieli po kąpieli zasypiał i po godzinie, dwóch wybudzał się, rzucał w łóżeczku i popłakiwał. Jak go brałam w ramiona, to się uspokajał i zasypiał. Choć i na rękach się przebudzał i popłakiwał. Wczoraj, jak go wzięłam do łóżka i przytuliłam to mi biedaczek szlochał przez sen ![]() Czytałam Was mniej więcej na bieżąco, ale odpisać nie dałam rady jedną ręką ![]() Z aktualnych na wątku spraw, to potwierdzam to, co pisze Weronisia - któraś pisała (a kolejna nawet potwierdziła!) niedawno, że SOK z marchewki luzuje kupkę i na biegunkę nie można. Z tego co pamietam, pisane było, że gotowana zatwardza, a surowa (sok z surowej) rozluźnia kupki. BTW, Weronisia, wiem, że nie masz juz czystych ubrań dla Pascala, ale próbowałaś może wymieszać mu mleka pół na pół? Może wtedy by nie ulewał? Chociaż, czy to ma sens... :/ martucha, SUPER laurki ![]() ![]() U nas nic ciekawego. No, może tyle, że Boryska odwiedziła pani od rehabilitacji i wzmożone napięcie ma tylko w barkach, ale podobno do końca 5 miesiąca samoistnie się powinno wyrównać. Mamy mu mimo to pomagać ulżyć rączkom i dostaliśmy kilka prostych rad/ćwiczeń. Jeśli chodzi o jedzonko, to Borysek nadal na etapie jabłko/marchewka (i raz brzoskwinia), ale dodałam mu ostatnio kaszkę ryżowo-mleczną i też czekałam na reakcję. Młody ma po jedzeniu czerwone policzki ![]() A, najważniejsze ![]() ![]() ![]() ![]() Pochwalić się muszę też, że mama pedantka, tak się postarała, że oprócz buźki maluszka i śliniaczka, wszystko było czyste ![]() ![]() ![]() ![]() No, to tyle. Kładę się spać, bo zmęczona jestem niesamowicie - Borysek wstał dziś 2h wcześniej niż zwykle. Postaram się częściej odzywać i odpisywać choć na część postów. ...ale to od poniedziałku pewnie, bo weekend, jak zwykle, spędzamy u rodziców ![]() Dobranoc mamusie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3560 |
Zadomowienie
|
My tez ostatnio zrobiliśmy deal pod tytułem "zakup roku" i kupilismy meeeega pakę huggiesów i co...przemakają...co za porazka.U nas też póki co najlepiej sprawdzają się Dada...
#3561 | ||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() C.D.N ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
C.D.N
![]() |
#3562 | |||
Zakorzenienie
|
Dziś pełno wrażeń było,bo odwiedził mały pradziadków teraz spi ciekawe czy czasem się nie obudzi.
A przed wczoraj z moim mlekiem w południe podałam mu kleik kukurydziany było dobrze,to wczoraj na noc dostał i co no troche więcej wytrzymał,ale 3,5h i się zastanawiam czy dawać dalej,bo żeby czasem mu żołądka nie rozszerzyć,myslałam,że dłużej wytrzyma ![]() Wy już wszystkie paczki dostałyście pytam dziewczyn co mają dzieci już 4miesiące.My mamy 4m7d i nadal cisza,ciekawe czy dostaniemy czy nie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#3563 | ||||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Smakowicie wygląda! Masz talent kobieto ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ---------- A to taki wynalazek ![]() Franek narazie też nie wie o co chodzi z gryzakiem, więc może przydałoby mu się coś takiego. Zobaczymy... A jak to wygląda cenowo? Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:31 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- Ufff, nadrobiłam ![]() Teraz mogę napisać co u nas ![]() A więc byliśmy w czwartek na szczepieniu. Franek waży 7150g i ma 67cm. Czekaliśmy ponad godzinę na lekarkę żeby łaskawie przyszła na "zdrowe dzieci", a było strasznie dużo chorych dzieciaczków, więc się nie mogły wyrobić. W dodatku miała być "nasza" lekarka, a przyszła taka debilna ![]() ![]() To by było chyba na tyle. Chociaż wiem, że miałam napisać coś jeszcze, ale sklerozę mam potężną i nie pamiętam co i jak ![]()
![]() |
#3564 |
Zadomowienie
|
Tifio tak to jest z Polską Służbą zdrowia Szkoda słów
Majka ja myślę że to nie mało jak dziecko dobrze przybiera ![]() Hej nocka u nas tak sobie TZn obudził się o 2 bo głupia matka źle mu pieluchę założyła i przemoczył się pierwszy raz nam sie to zdarzyło Potem obudził się o 3.30 no ale udało mi się go utłamsić i zasnął jeszcze do 5 i spał do 7 Poza tym o 8 dałam mu znowu butle (i trochę wypiął 50ml ) i już zaczynam mieć wątpliwości czy te zęby to aż tak wpływają na to czy to nie jego fochy Będę walczyć Gryzaczek ten smoczek króluje Bardzo go lubi choć jest za duży trochę bo najmniejsze to 4+ Czekamy na rodziców bo zaraz powinni być Jutro się pewnie gdzieś wyrwiemy na chwilkę ![]() Aha dziś kończymy 3 miesiące ![]() Edytowane przez IlonaN2 Czas edycji: 2011-01-22 o 08:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#3565 | |
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry!
My od początku używamy Pampersów (New Baby, Premium, Active) poza epizodem z Huggies New Born. Wypróbowałam też Rossmanowskie i wg mnie ok, tyle że grubsze i sztywniejsze niż pampki. Teraz używamy 3 ale wydaje mi się, że robią się za małe (za krótkie), a mamy jeszcze ponad 130 szt. do zużycia czyli na ponad 3 tyg. stosowania. Wszyscy mnie straszyli jak to aksa na pieluchy idzie a u nas jakoś tego nie odczułam, bo wcześniej kupiliśmy w promocji, 4 paki dostaliśmy, a teraz już dużo mniej Szymon zużywa ok.5-6 szt. dziennie, a byłoby mniej gdyby nie to że go rehabilituję i rozbieram do golaska 4 razy dziennie, więc jak pampek nieco zasiusiany to później i tak zakładam nowy, a normalnie to bym nie zmieniała. Cytat:
![]()
![]() |
#3566 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie wiem ile jest w tym prawdy ,ale moja znajoma wprowadziła słoiczki bardzo późno i karmiła tylko cycem, efekt jest taki że mały ma ponad rok a nie zje całego słoiczka bo woli cyca i przy wszystkich zaczyna mamę rozbierać ![]() ![]() A ja chciałam zameldować, że po gruszkach i brokułach nic nam nie było ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3567 |
Zakorzenienie
|
czesc
a ja tak z rana pochwale sie fotkami ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kotekk81 Czas edycji: 2011-01-22 o 09:14 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3568 | ||
Rozeznanie
|
hej dziewczyny,
u mnie nocka w miarę ale to tylko dlatego że moja mama u mnie nocowała i przejęła wartę. mała po kąpieli zjadła dwa cyce i prawie 100 ml mojego mleka. niby przy butli odpłynęła ale jak tylko odłożyłam ją do łóżeczka to oczy miała jak 5 zł. no to babcia wzięła ją do łóżka, dała smoka i dziecko po 15 min smacznie spało niestety tylko 50 minut. potem ryk i nic nie pomagało a mała położona od razu cyca szukała - czy po możliwe że po takim jedzeniu po 1 h znów była głodna???? a może ją coś boli lub nie może zasnąć i dlatego tego cyca chce??? tylko że ona jak się przyssał to jadła jak najęta, wydaje mi się że jak by nie była głodna do by tylko ciumciała sobie cyca. no nic potem trzeba było ją lulać zasnęła na 30 min i znów ryk i znów cyc i lulanie, tym razem w wózku i o 23.30 zasnęła i spała 4 h. potem budziła się znów co godzinę a o 6 chciała się bawić ale babcia ją przewinęła i uśpiła. wstałyśmy o 9. no ja już sama nie wiem. ale ona raczej nadmiaru bodźców niema. w dzień nie dzieje się nic nowego, mamy dość spokojne i uregulowane dni. Cytat:
współczuję takiej wizyty u lekarza. a co do tego rozszerzania diety to każdy mówi inaczej. moja pediatra twierdzi że bliżej 5 miesiąca a babka od laktacji twierdziła że dopiero po 6. ja mylę że na dziecko trzeba patrzeć. ja chyba wcześniej coś wprowadzę bo sobie tak myślę że małej może już samo mleko nie starczać. Cytat:
a i jeszcze jdno mi dziś kończymy 4 miesiące ![]() Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-01-22 o 09:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3569 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() myślę, że pomogło, kupki są teraz co 2-3 dni a nie raz w tygodniu ![]() ![]() A jak u was z karmieniem? jest coś lepiej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3570 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:39.