|
|
#1111 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII
|
|
|
|
#1112 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie
I. Owsianka z gruszką, kiwi, cynamonem, suszoną żurawiną, figami, pestkami dyni i serkiem wiejskim & 0,4 l kawy z mlekiem II. Grahamka z masłem, sałatą, twarogiem, rzodkiewką i pieprzem III. Zupa krem brokułowa z makaronem muszelki, marchewką, zieloną pietruszką i mięsem drobiowym IV. Serek homogenizowany waniliowy z migdałami; jabłko & kubek zielonej herbaty z melisą V. Sałatka (sałata maślana, pierś z kurczaka, bób, ogórek konserwowy, kukurydza, jogurt, przyprawy) & kromka chleba z suszonymi pomidorami z masłem + 1,5 l wody mineralnej
|
|
#1113 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1114 |
|
Przyczajenie
|
moje dzisiejsze utrzymanie, prosze, może ktos tym razem mi odpowie :c
I. 2 kanapki z bułki pełnoziarnistej z jajkiem gotowanym i pieprzem, jedna posmarowana masłem II. 2 jabłka III. warzywa na patelnię polane jogurtem + bułka pełnoziarnista + jabłko IV. bułka pełnoziarnista , pół z jajkiem gotowanym, pół z lekkim serkiem wiejskim niestety później poszlam do babci więc wpadło jeszcze V.mały krokiecik z kapustą i grzybami + kawałeczek kruchego ciasta z wiśniami + kawałeczek kruchej szarlotki :C |
|
|
|
#1115 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez emelie Czas edycji: 2011-01-21 o 22:25 |
|
|
|
|
#1116 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1117 |
|
Przyczajenie
|
Rrrrrrr
I: kanapka mieszanego chleba i 2 chlebki wassa z serkiem szynka pomidorem i ogorkiem kiszonym *woda II:ta sama kanapka III:2 naleśniki , kompot , sztabka gorzkiej czekolady IIII: smażony kurczak * kiszony ogórek IIIII: 1 kanapka chleba mieszanego z jajkiem pomidorem i ogorkiem k. * 2 kromki chlebka wassa z jajkiem. Pomidorem i ogorkiem k.
|
#1118 |
|
szamanka
|
Moje dzisiejsze "coś"... no R powinno być...
przed 8.00 - owsianka (4 łyżki owsianych + 5 śliwek suszonych + 0,3 mleka) + kawa mała 11.30 - kromka razowca + 2 plastry szynki babuni (sokołów) + w ogórki konserwowe 15. - taki powiedzmy gulasz z piersi z kurczaka (papryka, cebula, na kostce rosołowej, nie wiem co tam jeszcze jest...) + sporo surówki z kiszpnej kapusty, marchewki, cebuli z oliwą 19. - torebka I zastanawiam się czy nie zjem jeszcze zaraz wieśniaka... bo zamierzam gdzieś do 1-2 się uczyć Jestem praktycznie pewna, że ten jadłospis zostanie gorzej oceniony niż moje wcześniejsze... ale na tamtych przytyłam... Rano po takiej porcji owsianki czuję się pełna... później też z resztą... No i dodam,że mam niedoczynność tarczycy... jeszcze w fazie ustalania dawki.
|
|
#1119 |
|
Raczkowanie
|
U:
I. Jajecznica z dwóch jaj z pomidorem i szczypiorkiem + dwie kromki pumpernikiela z masłem; kawa z mlekiem. II. Kromka razowca z szynką, serem żółtym i ketchupem, jogurt naturalny; dwie szklanki soku marchwiowego jednodniowego. III. Zupa jarzynowa z ziemniakami i dużym kawałem mięsa + surówka z kapusty pekińskiej; kawa z mlekiem. IV. Serek wiejski z papryką, zielonym ogórkiem i kiełkami; zielona herbata, pomarańcza.
|
#1120 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A i nie ucinaj już nic z jedzenia, jak waga będzie stała to zwiększ aktywność fizyczną .
Edytowane przez Lady1000 Czas edycji: 2011-01-22 o 00:14 |
|
|
|
|
#1121 | |
|
szamanka
|
Cytat:
![]() Wieśniak oczywiście zjedzony w zasadzie zaraz po tym, jak napisałam...W obiedzie było trochę tłuszczu (oliwa, + ta pierś i papryka były podsmażane na oleju), więc nie chciałam dawać węgli do tego... ogólnie mam wrażenie, że węgle do obiadu (czyt. mięsa) nie służą mi za bardzo... A co do aktywności to właśnie jestem na etapie planowania sensownego treningu ![]() A tak sie zastanawiałam, czy nie przesadziłam z tą całą torebką ryżu... bo plan początkowy było połowa... ale jakoś tak miałam ochotę na więcej
Edytowane przez Mo_Nika Czas edycji: 2011-01-22 o 00:27 |
|
|
|
|
#1122 |
|
Zakorzenienie
|
Hahah, dokładnie. ja też z mięs jadam tylko drób i ryby, przed produktami z żelatyną wieprzową bronię się zębami i pazurami;-) itp. itd, a jednak nie nazywam się semiwegetarianką.
Jak dla mnie takie pojęcie w ogóle nie istnieje, także komentarz wizji bardzo trafny. ![]()
|
|
#1123 |
|
Zadomowienie
|
REDUKCJA
śniadanie 2 naleśniki (1 jajko, czubata łyżka mąki, mleko, woda) smażone bez tłuszczu na teflonie + jabłko, banan, przyprawa do szarlotki podduszone w rondelku kawa inka z mlekiem bez cukru II śniadanie 2 kromki razowca z dużą porcją sałatką (sałata, pomidor, papryka, cebulka, ogórek, oliwa) kawa inka z mlekiem bez cukru obiad udko z kurczaka + boczniaki + przyprawy, wszystko pieczone razem w rękawie herbata bez cukru podwieczorek 3 wafle ryżowe maźnięte konfiturą wiśniową niskosłodzoną herbata bez cukru kolacja serek homo. nat. garść nerkowców woda uśmiecham się o ocenę
Edytowane przez Ewelajna140 Czas edycji: 2011-01-22 o 12:25 |
|
|
|
#1124 |
|
Rozeznanie
|
Utrzymanie
1. Owsianka (5 łyżek płatków błyskawicznych na wodzie, jogurt naturalny 150g, 2 łyżki wiórek kokosowych, 3 mandarynki wkrojone, wszystko posypane cynamonem) 2. Drożdżówka z czarną porzeczką 80g, średnie jabłko 3. Pół woreczka brązowego ryżu posypane koperkiem, ok. 100-150g gotowanej piersi z kurczaka, porcja rozmrożonego kalafiora :P 4. Cały kisiel truskawkowy robiony na słodziku, dosypana łyżka rodzynek i łyżka wiórek kokosowych oraz wkrojone 2 mandarynki (wychodzi mi z tego naprawdę porządna miseczka) 5. Serek wiejski 150 g, wkrojone pół papryki 2 kanapki- 2 nieduże kromki chleba graham, na każdej plaster polędwicy drobiowej, pomidor, ogórek, szczypiorek Dobrze? Uśmiecham się o ocenkę.
|
#1125 |
|
Rozeznanie
|
zamień błyskawiczne na zwykłe bądź górskie. Błyskawiczne są to płatki poddane już obróbce i nie zawieraja tyle błonnika i minerałów co tamte 2. i wg mnie są mniej samaczne
|
|
#1126 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A to ważna zaleta, kiedy rano przed szkołą nie mam za wiele czasu na robienie posiłku i pewnie nawet to 5 minut więcej by mnie wybijało z rytmu i może też trochę denerwowało, bo do cierpliwych osób nie należę, szczególnie jak jestem głodna. Zresztą te mi smakują. Ale ferie niedługo, a ja lubię eksperymentować od czasu do czasu, to na pewno spróbuję też zwykłych górski i może się do nich przekonam, bo wiem, że są zdrowsze.
|
|
#1127 |
|
Przyczajenie
|
hej, wkleję mój kolejny jadłospis (ostatnie dwa praktycznie były niezauważone, może ktoś w końcu zdecyduje się ocenić ..?)
U śniadanie: miska płatków Frutina z mlekiem ; duże jabłko II śniadanie: drożdżówka z masą migdałową obiad: domowa tortilla z papryką, kukurydzą i gotowaną piersią z kurczaka kolacja: 250 g sera półtłustego, 2 marchewki. i jak to wygląda? |
|
|
|
#1128 |
|
Rozeznanie
|
zastój wagi, ale dalej walczę na R pt. ale mi dziś pysznie
![]() Ś. owsianka (3 łyżki płatków, 2 otrębów) z jogurtem naturalnym 150g, garścią suszonych śliwek i garścią orzechów włoskich oraz łyżeczką miodu IIŚ. podłużna kromka (80g) razowca z serkiem śmietankowym, ogórkiem i szczypiorkiem ; pomarańcza i zbożówka z mlekiem O. chili con carne [140g mięsa mielonego niskotłuszczowego podsmażone na odrobinie oleju z cebulką, papryką, koncentratem pomidorowym, kukurydzą, czerwoną fasolą, sosem sojowym, ziołami i przyprawami], ziemniaki, surówka [pekinka, por, marchew, seler naciowy, pół małego jabłka, jog. nat., łyżka majonezu light] P. sałatka: sałata masłowa, jajko, pół puszki tuńczyka wsw, cebula czerwona, pomidor, sos sałatkowy na łyżce oliwy K. wieśniak (200g) z warzywami nie za dużo troszkę? może tylko przez duży obiad mam takie wrażenie? będę wdzięczna za ocenę
Edytowane przez rudzielec92 Czas edycji: 2011-01-22 o 16:30 |
|
|
|
#1129 |
|
Rozeznanie
|
utyłam więc udałam się na zbadanie chormonu tarczycy, zobaczę, może tutaj jest problem...
narazie R: I.(12;30)owsianka (4ł pł,2ł.otrąb,1łyżka siemienia,1ł.kako Dacomoreno,jabłko, cynamon, 1/2szkl mleka) 3orzeszki brazylijskie(jedyne jakie mi pozostały )II.(ok,14:00)duże jabłko, kilka(naście) plastrów wędliny drobiowej z warzywami gdzieś tam duża kroma ciepłego mieszanego pieczywa III.(16;00)zupa-krem z warzyw (marchew,pietruszka,por, kapusta, brokuły+łycha jogo nat.) 2danie-udko gotowane, 6plackóW ziemniacznych (3ziemniaki,jajko i białko,majeranek, czosnek,troche cubuli) pieczone na łyżce oleju z pestek winogron, ->>>(nie za dużo??) IV.(ok19)wiejski 200g z pomidorem i jak..?? ujdzie?? w ciągu dnia 4czerwone herbaty i kilka z cutryną i słodzikiem |
|
|
|
#1130 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i brakuje podwieczorku, ale podejrzewam, że wstałaś późno, jak to w weekend. Dlaczego tak się ograniczasz?
|
|
#1131 |
|
Zakorzenienie
|
P :
śniadanie : 2 kanapki - jedna z dóch kromek chleba żytniego,masła,plasterka szynki ,pomidora i szczypiorku -druga z kajzerki, masła i dżemu II śniadanie : 180 g serka homo. czekoladowego z rodzynkami, poamrańcza, 50 g musli bananowego zalane jogurtem naturalnym (120g) obiad : 2 pieczone skrzydełka kurczaka w pikantnej przyprawie podwieczorek : 10 chrupek kukurydzianych i deser tiramisu robiony przeze mnie(http://gieldaspozywcza.pl/Wiadomo%C5...era-18364.html - jedna z tego porcja ( 5 biszkoptów w nia weszło ) kolacja: bułka z maslemi wędzonym tuńczykiem, kawałek ciasta drożdżowego i pomarańcza i jak ?
|
#1132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1133 |
|
Rozeznanie
|
Utrzymanie
I. Owsianka (4 łyżki płatków) na mleku 0,5% z dżemem o smaku owoców leśnych & prażonymi pestkami słonecznika pomarańcza, toffie fee II. Filet z [chyba] dorsza duszony w sosie pomidorowym, ćwiartka małego kalafiora, 1/2 woreczka ryżu III. Rozgotowane jabłko wymieszane z jogurtem naturalnym 180g, garścią suszonej żurawiny & pestkami słonecznika; pomarańcza; toffie fee IV. Grzanki z ciemnej bułki czosnkowej (60g?) - coś a'la bruschetta: - z pomidorem, oliwą & bazylią - z serkiem ziarnistym - z polędwicą drobiową; marchewka, inka z mlekiem wpadnie może jabłko jeszcze |
|
|
|
#1134 |
|
Raczkowanie
|
U/P dzisiejsze:
I. 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki muesli, garść rodzynek, łyżeczka siemienia lnianego - zalane szklanką ciepłego mleka 2% z miodem, kromka razowca z masłem, twarogiem i dżemem II. 2 jajka na maśle, kromka chleba orkiszowego z masłem, serkiem topionym, ogórkiem i pomidorem, łyżka masła orzechowego, herbata z cytryną III. kawa po parysku (z bitą śmietaną i syropem czekoladowym), banan, krówka, wafelek nesquik (kino) IV. 2 kromki orkiszowca - jedna z masłem orzechowym (grubo) i dżemem, druga z masłem i cemembertem, plaster twarogu wymieszany z maślanką, jabłko herbata z cytryną jest lepiej?
|
#1135 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1136 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze P
śniadanie: kaszka na mleku 3,2& z 2 łyżkami budyniu śmietankowego; bułka z masłem i serem smażonym II śniadanie: 3 kromki chleba z masłem, szynką i ogórkiem, kakao obiad (u babci): rosół z makaronem z mięskiem i marchewką; II danie: smażony kotlet z piersi kurczaka w panierce, 3 ziemniaki polane sosem; modra kapusta; kompot śliwkowy deser (również u babci): kawał tortu z kremem wiśniowym, wiśniami, posypanego białą czekoladą i wiórkami kokosowymi; sok porzeczkowy podwieczorek: 2 kromki chleba z masłem i szynką, kakao, banan kolacja: 2 kromki chleba z masłem, jedna z żółtym serem, druga z szynką; serek wiejski z piątnicy 200g z wkrojoną papryką i ogórkiem, herbata z cytrynką i to nie koniec na dzisiaj, bo jak zwykle coś jeszcze wpadnie podczas oglądania tv
![]() |
|
|
|
#1137 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze U
![]() wstałam w południe, więc uciekł mi podwieczorek: I. 4 kromki chleba mieszanego z ziarnami: - dwie z pastą (jajka, szynka, szczypiorek i trochę majonezu. Nie wiem co jeszcze, bo to od sąsiadki )- jedna z wędzonym pasztetem z podrobów drobiowych - jedna z połową trójkącika serka topionego z papryką II. duży jogurt (350g) suszona śliwka (nie miałam ochoty na więcej) III. kebab w tortilli na mieście z sosem czosnkowym (z bardzo mocno ugniecionym wnętrzem, więc porcja spora )pomiędzy: jabłko i trochę ziemniaków tłuczonych ![]() IV. 3 kromki chleba mieszanego z ziarnami (jw.): - z pastą z makreli - z połową trójkącika serka topionego z papryką - z wędzonym pasztetem z podrobów drobiowych herbata czarna z sokiem z malin i malinami w ciągu dnia wpadło trochę nerkowców i paluszków solonych ![]() i jak to wygląda?
|
#1138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pieknie
|
|
#1139 |
|
Raczkowanie
|
drugi posiłek traktuję jako "obiadowy" - typowych obiadów nie jadam.
"Du musst nur die Laufrichtung ändern, sagte die Katze zur Maus und fraß sie." (Franz Kafka) Edytowane przez Margolcia0703181 Czas edycji: 2011-01-22 o 21:11 |
|
|
|
#1140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi się to bardzo podoba ale nie oceniam, bo raczej nie powinnam
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:40.

w zasadzie zaraz po tym, jak napisałam...