|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
witam drogie mamusie
![]() Bordowa- to super!ja tez zazdroszcze!i to jak szybko zaczela mówic! niesamowite ![]() kotekk81-moja Patryśka tez sie tak zawsze chichra jak sie do niej tak gada a ostatnio ja smieszy jak tż udaje swinke haha jeszcze teraz zaczęła sie tak słodko smiaC z takim piskiem ![]() ray-my też mamy problem z ropiejacym oczkiem od kiedy pamietam i nic nie pomaga mała bardzo czesto sie podciaga do siadu i sie złości kiedy sie jej nie złapie za rączki ale nawet lekarz na usg bioderek nam powiedział że nie wolno.a najlepsze na badaniu przed szczepieniem pediatra mów do małej "no to teraz zobaczymy co potrafisz"i ja ciągnie za rączki do siadu a ona walnęła focha głowa jej wisi w tyle i miała gdzieś pokazywanie obcej babie hahah a domu nigdy tak nie robiła:Pkalex-nie martw sie to pewnie reakcja na szczepionke z tego co wiem to objawy moga byc kilka dni.bedzie dobrze! Pati wciaż mało je zdarzaja sie przerwy nawe 6-7 godz,w dzien ale pediatra powiedziała ze to normalne w tym wieku ze są okresy kiedy dzieci mają mniejszy apetyt .Pati chyba przez ten skok tak ma bo teraz sie zacznie 19 tydzien a ona juz tak mam od kilku tyg.wiec niedlugo powinno wrócic do normy,takze mamusie które maja podobny problem nie martwcie sie!co ciekawe lekarka powiedziala ze po 4,m-cu mozna juz podawac mleko następne 2!?!co o tym sadzicie?ja chyba jednak poczekam do 6 m-ca a z podgrzewaniem mleka to tez staram sie zawsze robic swieże mleczko ale przy tych cyrkach z jedzeniem zdaży mi sie pokarmic ją na raty i trzymac mleko w podgrzewaczu.albo wsadzam do lodówki bo tam moze troszke dłuzej postac bo chyba 2 godz,a na noc to pogrzewam sama wode i jak juz mamy jesc to dopiero dodaje mleko. aha martucha dzieki za liste jakie jedzonko i soczki maja działanie przyda sie ![]() po jakim czasie zwiększacie iloś słoiczka na 1 raz?bo my narazie mamy 1/3 na dzien
Edytowane przez calabria Czas edycji: 2011-01-23 o 19:31 |
|
|
|
#3632 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Przepraszam cię, nie pytałam bo jego brat dostał wylewu, teść wyjechał do niego i nie było go u nas w dzień dziadka, a nie chciałam dzwonić, ale dzisiaj wraca, pewnie w najbliższym czasie będę z nim rozmawiać i obiecuję się zapytać, cały czas pamiętam o tym.
|
#3633 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czy ktoras z was robila juz sama np marchewke lub inne danie dla dziecka? bo sie zastanawiam czy jak sie to zrobi to mozna dac do zamrazalki. Kupilam dzis nawet takie fajne male pojemniczki wielkosci sloiczkow Tylko nie wiem jak zrobic aby to zamrozic i jak sie to pozniej rozmraza aby dac dziecku..... Ja nigdy sama nie jadlam chyba nic z zamrazalki ;(Aha ktoras z was kiedys pisala o wywolywaniu zdjec przez allegro - mozecie podac linka?
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-23 o 21:00 |
|
|
|
|
#3634 | |
|
Zakorzenienie
|
Przepraszam, ze się tak wtrącę, ale ostatnio częściej loguję się na wizażu to postanowiłam was znaleźć i zobaczyć co u was. Pamiętacie mnie jeszcze w ogóle??
Widzę, że strasznie dużo piszecie. Chyba nie uda mi sie być z wami na bieżąco, a czasem bym pogadała z mamuśkami rówieśników mojego Krzysia Z tego co zauważyłam to juz piszecie o nowym jedzonku dla maluchów. My cały czas tylko na cycu, do tego ja jeszcze na diecie, bo mieliśmy podejrzenie skazy białkowej. A jak tylko chcę znowu zjeść jakiś nabiał, to akurat go coś innego wysypie na buzi. Także muszę najpierw wrócić do nabiału a dopiero potem zaczniemy z jabłuszkami, marchewkami itp Będzie wesoło.Cytat:
Pozdrawiam i mam nadzieję czasem do was zaglądać.
|
|
#3635 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny po jednodniowej nieobecności wróciłam i zaraz Was nadrobię... od wczoraj moja mama walczył z Frankiem i jego butą (Franek zachrypł od płaczu
) i dziś pojechała d sklepu i kupiłam taka butelkę i taki starodawny smoczek gumowe z NUCA i co dziecko ssie Ja miałam z Nuca ale wszytko silikonowe i pewnie go to boli bo jego jedynki są strasznie opuchnięte a taki gumowy jest miękki Kamień z sera ... jeszcze się za bardzo nie cieszę ale rodzice przedłużyli pobyt d jutra i zostają z małym jak ja na uczelnie idę i ma mu jeszczedać ![]() Dodam jeszcze że moje dzieci jest tak rozśmieszane przez mojego tatę że chichra się w głoś Ja nie mogę tego zrobić a mój Ojciec za każdym razem go tak rozśmiesza.. i na koniec Franek zaczął sie tak podciągać do siadania że ja jestem w szoku A pielęgniarka jak to zobaczyła to wołała drugą i mówiła Zobacz on am dopiero 3 miesiące.. Co do rozwalania dzieciom żołądka przez wczesne dokarmianie to ja uważam że bez przesady Ja i wiele innych osób podejrzewam były wychowane na zwykłym mleku dogęszczanym zwykła mąką bo czasy były takie a nie inne Glukozę pochłaniałam w ilościach teraz nie dozwolonych Żyję i nic mi nie jest A każdy daje co Uważa Ja uważam że trzeba wprowadzać nowe produktu i tyle... Co do podgrzewania mleka to tez uważam że bez przesady że mm się zepsuje Myślę że to dobry marketing |
|
|
|
#3636 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Budził się od razu z przeraźliwym krzykiem.Dopiero wczoraj jakby doszedł do siebie. Lekarka przez telefon powiedziała,że taka reakcja na szczepienie mieści się w normie
|
|
|
|
|
#3637 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję dziewczyny za odpowiedzi
Mati dziś w nocy juz ładnie spał. Usnął o 20.55 i obudzil się na jedzonko standardowo po 1, potem o 3.30 i wstaliśmy standardowo o 6.30 ![]() zobaczymy jak będzie dalej aaannnaa- ja też z Matim pierwszej nocy siedziałam na rękach i kimałam z głową w dół ![]() Ilona-no gratuluję wygranej walki z butlą. u nas niestety dalej Mati nie chce z niej jeść, a też mamy taki gumowy z nuka, ale jemu się żaden nie podoba ![]() ---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- abz- witaj i zaglądaj w miarę możliwości |
|
|
|
#3638 |
|
Zadomowienie
|
kochane jak przewozic 3- miesieczne dziecko w samochodzie?? mozna na przednim siedzeniu czy trzeba z tyłu?jezeli jedzie sie samemu
|
|
|
|
#3639 |
|
Zakorzenienie
|
hej mamusie
idę was nadrabiać ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Kalex myślę że to szczepienie... trzymam kciuki... calabria a proszę mam nadzieję że się przyda, Patryk też czasem miał tak że nie jadł po 5-6h - ze 2-3 dni z rzędu ale mi lekarka powiedziała to samo co twoja że są okresy że dziecko je mniej.. więc tylko pozostało obserwować.. ![]() Klarissa spoko spoko u nas już jest ok ten stan zapalny zszedł zsuwa się ok, ale nie wiem czy to w ogóle robić.. ![]() waniliaania je nie robiłam ale z tego co mi się wydaje to mrozi się jak zawsze - dajesz do pojemniczka i do zamrażarki tyle a jak chcesz rozmrozić to wyciągasz w dniu podania i zostawiasz w pokojowej temperaturze, niby można rozmrażać w mikrofalówce albo w wodnej kąpieli ale jak tam wolisz abz witaj, pewnie że pamiętamy odezwij się czasem ![]() IlonaN2 ciesze się że z nowym smoczkiem jest mu lepiej ![]() czekajaca na fasolke26 tylko i wyłącznie na tylnym siedzeniu tyłem do kierunku jazdy
|
|
#3640 | |||
|
Rozeznanie
|
hej mamusie,
u mnie nocka troszkę lepsza, wstawałam tylko 3 razy plus raz nad ranem. wczoraj na noc dałam tylko mm, mała zjadła 150 ml. niestety po zjedzeniu dużo ulewała - to wina mleka czy tego że nałykała się dużo powietrze przy jedzeniu??? mała ładnie zasnęła o 20.30 bez ryku, po 40 min się obudziła ale tylko na 5 min. trzeba było ją przytulić i spała dalej do 24 potem pobudki o 1.40, 4.15 i 6.20 więc nie najgorzej. dziś na noc spróbuje dać jej mojego mleka ale z buli, tak żebym widziała ile zje i zobaczę ile prześpi. jedno jest pewne ona przed zasypianiem płakała z głodu, odkąd ją dokarmiam zasypia spokojniej, czasem troszkę popłacze ale nie ma afery. a to że tak się budzi często to chyba tak ma. i to chyba z głodu bo je jakby rok nie widziała cyca, może jak bym jej w nocy też mm dawała to by spała ładniej ale w nocy wolała bym cyca dawać, wygodniejsze to niż butla no i boje się że jak w noc nie będzie jadła to mi laktacja zupełnie się rozwali. Cytat:
Cytat:
Kalex cieszę się że nocka już lepsza. widać szczepienie tak zadziałało Cytat:
u nie też jak babcia do małej gada to ta chichra w niebo głosy, nikt nie umie jej tak rozśmieszyć. czekajaca na fasolke26 co do przewożenia dzieci w foteliku to tylko na tylnym siedzeniu ale to już martucha napisała ![]() ja dziś szczęśliwa bo po weekendzie z moją mamą jestem w miarę wypoczęta a do tego dziś wraca mój mężuś, za kilka godzin będzie w domu
Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-01-24 o 09:42 |
|||
|
|
|
#3641 |
|
Zadomowienie
|
dziekuje za odpowiedzi
![]() dla mnie tez logiczne było zeby tyłemdo jazdy i na tylnym siedzeniu, ale ostatnio spotykam kobirty które przewoza na przednim!!!!!!wolalam sie upewnic bo dzisiaj jade sama z mala, a wiadomo jej bezpieczenstwo najwazniejsze!!!!!!!! |
|
|
|
#3642 |
|
Zakorzenienie
|
mam nadzieję,że to szczepienie albo jakieś chwilowe rozdrażnienie - teraz właśnie ucina sobie kolejną drzemeczkę
![]() po 11 ma do mnie przyjechać mama, to przynajmniej sobie do sklepu wyskoczę i się przewietrzę ostatnie dni strasznie mnie wymęczyły i jestem nieprzytomna, przydałby mi się cały dzień spania hagar-bardzo fajnie,że po MM malutka lepiej śpi i nie musisz już tak często do niej wstawać , też miał okazję skosztować na noc MM plus cyce,ale na niego to nie podziałało, i tak budził się tak jak zwykle,czyli dwa-trzy razy w nocy
|
|
|
|
#3643 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jak sama jade blizko do przychodni to zdarzalo mi sie na 1 siedzeniu ale nie wiem czy to jest dozwolone raczej nie. Tyle ze przychodnie mam w odleglosci 5-7 min wozkiem na nogach. Jechalam tak jeden albo 2 razy.
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-24 o 10:03 |
|
|
|
|
#3644 |
|
Zakorzenienie
|
Abz jasne że pamiętamy wpadaj częściej
Wanilia ja robiłam marchewe bardzo prosto się robi, gotujesz z w skórce, obierasz, dłubiesz widelcem, dodajesz trochę wody przegotowanej ( w zależności jaka konsystencja ci wyszła: rozrzedza się wodą, zagęszcza kleikiem ) miksujesz no i gotowe do zamrażalki, potem jak mam małej dac np. o 14 to rano wyciągam z zamrażalki No i jeszcze dzieć mi się zepsuł nie wiem co jest grane...w dzień je co 3-3,5 godziny a w nocy 1,5-2 smoczkiem nie da się oszukac, zje i od razu odlatuje, tak jak ją położę tak śpi... |
|
|
|
#3645 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3646 |
|
Zakorzenienie
|
Hagar ja już zaczynam się zastanawiać czy to nie jakiś skok, bo kolejny objawia się właśnie problemami ze spaniem, może to jest to
tylko jakoś trochę za wcześnie, pomysłów mi już brak a raczej nocy, bo w dzień to jest aniołek
|
|
|
|
#3647 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja sie zastanawiam nad tym gotowaniem
i zamrazaniem. Jakos ciezko mi sie zebrac, bo tak to sie otwiera sloiczek i gotowe, ale chyba musze sie skusic w koncu.Znalazlam strone z prepisami moze sie komus przyda. http://przepisydladzieci.webpark.pl/4.htm Czy juz ogladacie sie po malu za fotelikami do jedzenia? jakie sa fajne?
|
#3648 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a może masz ochotę nas odwiedzić skoro i Franek i Natalka nie mają już kataru? ![]() Cytat:
Cytat:
Po porostu jak był u brata w szpitalu to nie chciałam dzwonić, bo z tym wujkiem jest trochę kiepsko, jest po wylewie i jest sparaliżowany póki co, bo był sam w domu jak to się stało i od wylewu minęło 13h zanim udało mu się zadzwonić na pogotowie.
|
|
#3649 |
|
Zakorzenienie
|
ja tak orientacyjnie na razie oglądałam i raczej zdecyduję się na taki drewniany, który póxniej można przekształcić w stoliczek dla dziecka
|
#3650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie to jest dużą oszczędnośc, bo przyrządzenie tej całej marchewy zajęło mi godzinę łącznie z gotowaniem, studzeniem, obieraniem itp. a wyszło mi 15 słoiczków mozna podawać samą marchewe albo dodać ziemniaka i mam zupę jarzynową ( ta z gerbera ma właśnie taki skład ) albo mięcho
|
|
|
|
|
#3651 |
|
Wtajemniczenie
|
gabisuna w czym to mrozilas? i ile po zamrozeniu moze to stac w zamrazalce?
a mozna tez zrobic taka zupe- marchew, pietruszka i ziemniak i to tez zamrozic?
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-24 o 10:46 |
|
|
|
#3652 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i w ogóle jak nie będzie już potrzebny to bez wielkiego żalu się go pozbędę. Poza tym nie podobają mi się te wycudowane foteliki za kilkaset złotych, moja bratanica ma taki i umyć to dziadostwo jest na prawdę ciężko tyle ma zakamarków (a dziecko potrafi ubrudzić dosłownie wszystko, nawet śrubki).Co do słoiczków to ja kupiłam chyba 4, ale dokupię jeszcze kilka i potem jak będę coś dla małej robić/przecierać/gotować to będzie jak znalazł na przechowywanie
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2011-01-24 o 10:48 |
|
|
|
|
#3653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) np. moja mama mrozi pietruszkę, magę, seler ( liście) i normalnie trzyma cały rok ( no dopóki się nie skończą) i ma np. do zupy a mroże w pojemnikach na mleko i w zwykłych małych słoiczkach |
|
|
|
|
#3654 |
|
Zakorzenienie
|
a jeszcze odnośnie tych krzesełek to czytałam ostatnio na forum półroczniaków, że którejś lasce dziecko wyrwało sobie ząbka na plastikowej tacce właśnie krzesełka do karmienia, więc kupując przydałoby się też zwrócić uwagę czy może sobie dziecko właśnie takie coś zrobić... choć pewnie wszystkie mają jakieś niebezpieczne elementy...
|
#3655 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Rzadko piszę, ale cały czas Was czytam. Ja chcę kupić krzesełko do karmienia jakiekolwiek, byleby miało kółka i żey były one blokowane. No i żeby składało się do jak najmniejszego formatu. Asia chyba faktycznie ma azs, po jednym dniu smarowania tej "ciemieniuchy" Atoperalem była znaczna poprawa, teraz już 5 dzien stosowania i główka wygląda coraz lepiej. Dostaliśmy na to antybiotyk z alkoholem z całą listą środków ostrożności i jeśli nie jest już tak źle to chyba go nie zastosuję...
|
#3656 |
|
Zakorzenienie
|
Dopiero przed chwila siadlam
![]() Maja od 3 dni nie mogla sie zalatwic, stekala, prezyla sie itd wczoraj dalam jej troche jabluszka i dzis tez i zalatwila sie .....matko jedyna kochana takiej masakry to ja jeszcze nie widzialam armagedon normalnie i co dziwne w swoim lozeczku ![]() ad krzeselek do karmienia to my dostaniemy od mojego brata (chrzestnego Majki) drewniane z funkcja rozmontowania na krzeselko i stolik osobno. Cos w tym stylu http://allegro.pl/sosnowe-krzeselko-...411431451.html (nie wiem dokladnie jakie bo dopiero zamowil i czekamy na niespodzianke )
|
|
|
|
#3657 |
|
Wtajemniczenie
|
a mozna w szklanych sloiczkach mrozic? Bo Klasrissa pisze ze kupila 4 ry aby miec potem w czym przygotowywac. To mozna te sloiczki potem mrozic (oczewiscie z inna zawartoscia)?
Ja kupilam wczoraj specjalne pudeleczka ale tylko 4 ry bo troche drogie byly.Ale rzeczewiscie przeciez jeszcze mam pojemniczki z mleka
|
#3658 | |
|
Zadomowienie
|
Hej,hej.
Wczoraj poczytałam, ale pisać mi się nie chciało. eh ten leń ![]() W końcu zakończył sie weekend i wracam do diety, niestety sporo sobie podjadłam na tych imprezach Babciowo- dziadkowych ![]() Dzisiaj piękna pogoda a mi się tak nie chce na spacer.... Dagula śpi ale jak wstanie to powinnam ruszać z wózkiem.... Jutro jadę pokazać dziecko w pracy napisać podanie o dodatkowy macierzyński bo ten podstawowy kończy się chyba 9 lutego i wypisać karty urlopowe. 4 kwietnia do pracy![]() Kalex biedny synuś tak się męczył po szczepieniu. Buziak od cioci. Cytat:
![]() Można na przednim siedzeniu* przewozić dzieci tyłem do kierunku jazdy, jeżeli pojazd nie jest wyposażony w poduszkę powietrzną dla pasażera. lub gdy poduszkę można wyłączyć. Zdziwiłyście mnie jak napisałyście, że nie i upewniłam się i sprawdziłam przepisy. Można Ja jeśli jadę sama z dzieckiem to nie wyobrażam sobie mieć jej z tylu, bo gdyby ulała i się zakrztusiła nie miałbym czasu na reakcję- zanim wysiądziesz z samochodu itd. no i jak wypadnie smoczek i jest ryk itp. Waniliaania- całkiem niedawno była tu dyskusja o fotelikach do karmienia, my dostaliśmy fotelik na chrzciny i wklejałam nawet link. Nam się podoba i fajny jestbo ma pozycję półleżącą więc można karmić już takiego 4 miesięcznego brzdąca. znalazłam jeszcze raz- Mamy takie: http://allegro.pl/krzeselko-do-karmi...409204953.html Apropo rozszerzania diety- od jakiego mięska będziecie zaczynały? Chcę się rozejrzeć za jakimś mięsem prosto ze wsi- mama ma załatwiać, bo nie chcę małej podawać takiego sklepowego. No a że mięsko wejdzie za ok miesiąc to pora myśleć i mrozić. Co na początek? Królik, indyk, cielęcina???
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2011-01-24 o 11:44 |
|
|
|
|
#3659 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() ja tez ostatnio kuleje z pisaniem, ale to dlatego , bo Domik stał sie strasznie upierdliwy..bunt 2-latka to nie mit ![]() Musze za nim non stop chodzic bo ma rózne pomysły..niekoniecznie bezpieczne ![]() Co do mrozenia ważywek to ja leniwiec straszny jestem....narazie bede kupowałą..w laato będe miala świeże i cos sama będe pichciła.. a na kolejna zime to Patryk juz będzie roczniakem wiec bedzie jadł to co i my, wiec wiekszego problemu nie będzie ![]() Ja tam ogródka nie mam wiec ewentualnie kupie mrożonki hortino leń ze mnie i tyle ![]() Krzesełko do karmienia mam..firmy beebee z resztą dawałam kiedys link..ja tam jestem zadowolona...pokrowiec jest z materiału, ściągam go i piore jak sie zabrudzi..ewentualnie sciereczką mokrą przetre mniejsze zabrudzenia..ja tam jestem zadowolona ![]() MisQa..jakim cudem to dziecko wyrwało sobie zęba za pomoca tacki??? ![]() Szczesliwa..no mi tez sie zdawało ze można przewozic jak nie ma poduszki, albo jak jest wyłączona, ale nie sprawdzałąm tej informacji wiec nic nie pisałam.. U nas poza problemami z Domikiem to oki, Patrol grzeczny w dzień, w nocy ładnie spi..z jedną pobudką..jak dla mnie to mogłoby tak zostać ![]() Też sie podrywa do siedzenia..nawet jak leży to głowe do góry podnosi...przekrece sie na boczki..na brzuszek jszcze nie..ale i na to sie doczekam ![]() Lece, bo Domik znów rozrabia... ![]() wczoraj "ugotował zupe' z cukru kawy i kawałków kiełbasy znalzionej w lodówce ![]() dołączam foty bo coś ostatnio z tym kulejemy ![]() brakuje to mszu
Edytowane przez aaneczka1984 Czas edycji: 2011-01-24 o 11:54 |
|
|
|
#3660 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:56.

mała bardzo czesto sie podciaga do siadu i sie złości kiedy sie jej nie złapie za rączki ale nawet lekarz na usg bioderek nam powiedział że nie wolno.a najlepsze na badaniu przed szczepieniem pediatra mów do małej "no to teraz zobaczymy co potrafisz"i ja ciągnie za rączki do siadu a ona walnęła focha głowa jej wisi w tyle i miała gdzieś pokazywanie obcej babie hahah a domu nigdy tak nie robiła:P

Tylko nie wiem jak zrobic aby to zamrozic i jak sie to pozniej rozmraza aby dac dziecku..... Ja nigdy sama nie jadlam chyba nic z zamrazalki ;(

a raczej nocy, bo w dzień to jest aniołek