Krótka p³ytka paznokcia po obgryzaniu - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Uroda > Paznokcie

Notka

Paznokcie Forum, w którym rozmawiamy o pielêgnacji paznokci. Podyskutujmy o malowaniu, kszta³cie, stylizacji i dominuj±cych trendach w zdobieniu paznokci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2009-07-21, 21:59   #91
Karolka2
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 41
Dot.: Krótka p³ytka paznokcia po obgryzaniu

<jupi>
Obieca³am sobie, ¿e przestanê raz na zawsze na wakacje. Ju¿ ze 3 tygodnie idzie super, skórki i pazurki nietkniête. Nie pozwolê ju¿ sobie na zrobienie spustoszenia na d³oniach. Jestem dziewczyn±. Wystarczy, ¿eby wygl±da³y na zadbane, a nie na ca³e pogryzione...
Ajæ.. ¿eby tylko siê uda³o wytrzymaæ w tym...
Karolka2 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-12-13, 17:24   #92
emma1591
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 5

Cytat:
Napisane przez paniKA88 Poka¿ wiadomo¶æ
Te¿ mam ten problem... Próbowa³am ró¿nych rzeczy i nic nie pomaga... ;/
Dziewczyny, a czy np gdybym zrobi³a sobie u kosmetyczki ¿ele b±d¼ akryle to co¶ by to da³o? Jak my¶licie?

ja sobie zrobi³am kiedy¶ ¿ele i mia³am jeszcze s³absze paznokcie ni¿ przy obgryzaniu, a uros³y ze 2mm, czyli w miesi±c to nic praktycznie. teraz staram sie nie obgryzaæ, ale mam problem ze skórkami... tak jakby s± martwe, bia³e ca³e i przeszkadzaj± strasznie, a co dopiero jak mam mokre rêce.... wiêc nie umie przestac znow obgryzac tych skórek... ah.... macie jakies rozwi±zanie na to??
emma1591 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-12-27, 10:25   #93
Mingue
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 56

ja kiedy¶ na wakacje zrobi³am sobie akryl to nie mog³am siê powstrzymaæ i trach obgryz³am do cna wszystkie paznokcie a teraz jest w I gimnazjum wiêc nie za bardzo mo¿na do szko³y
Mingue jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-02-21, 07:53   #94
Mingue
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 56

oj bêdzie ciê¿ko ja w podstawówce obgryza³am paznokcie i jak sz³am do gimnazjum to pomy¶la³am sobie koniec muszê mieæ ³adne d³onie i swoje paznokcie do stanu dla mnie idealnego doprowadzi³am dopiero po pó³ roku
Mingue jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-03-27, 11:53   #95
Lollaaa
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

@myonlyhope Twoje paznokcie sa bardzo ³adne, chcia³am tylko zapytac ile lat mia³as jak przesta³as obgryzac. To chyba ma znaczenie, poniewa¿ dzieciom szybciej odrastaja paznokcie ...
Lollaaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-03-29, 00:40   #96
Lollaaa
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

ja niestety tez obgryzam :/:/ kilka razy przestawa³am ( raz przez tipsy a raz przez siln± wolê) ale niestety do tego wraca³am iza ka¿dym razem paznokcie by³y gorsze. Wydaje mi sie ¿e jeszcze jak organizm ro¶nie mo¿e sie odbudowaæ a jak przestanie to nie bardzo. ja nietstey skoñczy³am niedawno 21 lat od jakiego¶ czasu co prawda ju¿ nie obgryzam ale wydaje mi sie ¿e paznokiec sie ju¿ nie regeneruje :/ Mial ktos tak ¿e przesta³ obgryzaæ i jak ju¿ nie rós³ i p³ytki paznokcia sie w iare ³adnie zregenerowa³y ??
Lollaaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-05-17, 00:09   #97
mel89
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 445

Cytat:
Napisane przez Szarosc Teczy Poka¿ wiadomo¶æ
U mnie g³ówny problem polega na tym, ze gdy tylko siê stresujê, od razu paznokcie mam w buzi, a gdy ju¿ jakim¶ cudem paznokieæ mi odro¶nie zaraz zadziera siê w miejscu gdzie "odstaje" od skóry - mam nadziejê ¿e wiecie o co chodzi.
No w³a¶nie, jak temu zaradziæ? czy one po czasie przestan± siê zadzieraæ, czy tak ju¿ po prostu niektórzy maj±

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2010-05-18, 23:08   #98
Moll87
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 40

Te¿ d³ugi czas obgryza³am pazury, niestety. Walczy³am d³ugo z tym paskudnym przyzwyczajeniem i w³a¶ciwie pokona³am ju¿ jaki¶ czas temu, ale czeka moje paznokcie jeszcze d³uga rekonwalescencja. Przerabia³am chyba wszystkie problemy o których piszecie, Dziewczyny , wiêc chcia³abym siê podzieliæ swoimi przemy¶leniami.

Przede wszystkim trzeba sobie powiedzieæ stanowcze STOP, bo bez tego ¿adne specyfiki nie zadzia³aj±.
Tipsów i innych przed³u¿aczy szczególnie nie polecam, bo po d³ugotrwa³ym obgryzaniu paznokcie s± zniszczone i s³abe, wiêc dobijanie ich takimi zabiegami to gwó¼d¼ do trumny.

Dobre efekty (moim zdaniem) daje zajmowanie czym¶ d³oni w stresie i... ¿ucie gumy do ¿ucia Jak paznokcie zaczynaj± siê "odbijaæ od dna" dobrze jest je dopieszczaæ czêstym intensywnym od¿ywianiem. Preparatów jest masa, ka¿dy znajdzie co¶ dla siebie i wcale nie musza to byæ magiczne drogie specyfiki. W mojej opinii lepiej sprawdzaj± siê tutaj od¿ywki które siê wch³aniaj± w p³ytkê (olejki, wazelinki i inne nat³uszczacze i nawil¿acze) a nie te w formie lakieru. Ja stosowa³am takie w po³±czeniu z dobrym kremem do r±k i paznokci. Paznokcie powoli odrasta³y i stan ich siê poprawia³. Dopiero jak trochê od¿ywi³am paznokcie, a one zd±¿y³y podrosn±æ (jakie¶ 7-14 dni) stosowa³am odzywki w lakierach samodzielnie i jako bazê pod lakier.

A co do problemu, o którym pisz± mel89 i Lollaaa - chyba wiem o co chodzi. My¶lê, ¿e pomo¿e porz±dne nawil¿enie. Wydaje mi siê, ¿e wysuszona p³ytka ma tendencjê do takiego odstawania. Bynajmniej u mnie tak by³o. Na "kantach" paznokcie odstawa³y jak by³y zbyt suche i zbyt cienkie. Wiêc Dziewczyny, Od¿ywiaæ, od¿ywiaæ!

Edytowane przez Moll87
Czas edycji: 2010-05-18 o 23:11
Moll87 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-05-21, 23:03   #99
Magdalena3city
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 379
GG do Magdalena3city

obgryza³am jakies 12lat temu
wyleczy³am siê
nosi³am dezodorant w torebce, plecaku jak mia³am juz chêc ³apki do ust -psik!
odechcia³o mi siê po tym jak zjad³am ten talk ;P czy co tam jest ...
teraz efekt jest pozytywny co mozecie zobaczyc w galeri o temacie naturalnych paznokci
Magdalena3city jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-05-22, 09:58   #100
Alciaaa
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 542

Ja dam radê nie obgryzaæ (ju¿ kilka razy tak by³o) ale paznokcie mi siê rozdwajaj± to z±bkami je podcinam ¿eby siê nie zaczepia³y i obgryzam ponownie Kupie skrzypovite albo jaka¶ ma¶æ, ale tyle mam teraz lekarstw ¿e ciê¿ko je wszystkie zje¶æ

Alciaaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2010-07-01, 16:48   #101
marta1999
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 7

Ja nie obgryzam paznokci od mn.1,5 roku.Mia³am bardzo mal± p³ytkê ale teraz powiêkszy³y mi siê znacznie.OCzywi¶cie ¶lad po tym zosta³ ale jest w 70 % lepiej.A teraz zauwa¿y³am ¿e jak pomaluje paznokcie kolorowym lakierem-a robiê to codziennie-to tam gdzie mam bia³e w po³owie robi siê szare.Ja nie stosowa³am ¿adnych patentów.Poprostu przesta³am obgryzaæ.Przemog³am siê.Polecam!!!
marta1999 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-12, 17:15   #102
izzieness
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 18
Send a message via Skype™ to izzieness

ja nie obgryzam dopiero od miesi±ca, ale efekty ju¿ s± i jak dla mnie to s± powalaj±ce obgryza³am zarówno skórki jak i same paznokcie, p³ytkê mia³am do po³owy opuszka. uda³o mi siê przestaæ po dwukrotnym za³o¿eniu akrylu na formie (pierwszy zacz±³ odpadaæ od ogryzków po 4 dniach, drugi po tygodniu).
po zdjêciu akrylu paznokcie mia³y ju¿ bia³e koñcówki, ale by³y cienkie od obgryzania. kupi³am sobie od¿ywkê, raz ju¿ obcina³am bo by³y za d³ugie.
polecam akryl na formie jako sposób na ogryzki-wygl±da ¶wietnie, nie da siê tego obgry¼æ, a poprawnie za³o¿ony nie zrobi paznokciom krzywdy
powodzenia dziewczyny!

pic.jpg

pic2.jpg
Stary 2011-01-13, 15:24   #103
wreednia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 461

Ja Wam zazdroszczê. Od dziecka obgryzam..Macie jakie¶ sposoby ¿eby przestaæ? Ja potrafiê tydzieñ nie obgryzaæ(czasem 2). Ale nagle zaczyna mnie co¶ stresowaæ i wszystko na nic..Ja muszê przestaæ..
wreednia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-01-14, 11:59   #104
izzieness
Przyczajenie

@wreednia : spróbuj za³o¿yæ sobie akryl. nie ¿el, bo ¿el da siê zgry¼æ i na formie, nie na tipsie. i u zaufanej stylistki, o której wiesz, ¿e nie zniszczy ci paznokci. a jak ponosisz z dwa tygodnie, to mo¿esz pój¶æ ten akryl zdj±æ, kup sobie dobr± od¿ywkê i smaruj, nawet codziennie. póki masz pomalowane to nie powinna¶ obgryzaæ. i zainwestuj w dobry pilnik, najlepiej ma³y szklany i miej go zawsze przy sobie. jak ci siê co¶ zadrze, to pi³uj, nie jedz
Stary 2011-01-22, 20:07   #105
symtuastic
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 295

Ja obgryzam paznokcie odk±d pamiêtam, dobre 10 lat na pewno. W te wakacje siê przemog³am i nie obgryza³am gdzie¶ z... miesi±c. By³y nawet ³adne, malowa³am na ³adne kolory, ¿eby nie obgryzaæ i uda³o mi siê zapu¶ciæ je (niestety) tylko do opuszka (w sumie kawa³eczek przed opuszkiem nawet). Z nadej¶ciem roku szkolnego znów zaczê³am obgryzaæ i da³am sobie spokój z zapuszczaniem i dbaniem o nie - niew±tpliwie wielki b³±d, teraz ju¿ wiem... By³y niewygodne, poza tym masa stresu szkolnego nie pomaga³a mi. Obgryz³am.
Od kilku dni zapuszczam, obecnie mam na paznokciach od¿ywkê Miss Sporty. W opakowaniu wygl±da jak be¿owa, mo¿e trochê ciemniejsza, ale na paznokciu jest praktycznie bezbarwna.
Jutro zaczynam kuracjê olejkiem rycynowym (w wakacje j± stosowa³am ), oby podzia³a³o.
Mam bardzo krótk± p³ytkê, jest okropna, wstyd mi za moje paznokcie wrêcz.

Jakie¶ rady? )
symtuastic jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-01-23, 13:04   #106
izzieness
Przyczajenie

symtuastic, je¶li chcesz, aby odros³a ci p³ytka, na pewno nie wolno ci d³ubaæ pod bia³± koñcówk± nie ma t³umaczeñ typu: mam brudek pod paznokciem. od tego jest miêkka szczoteczka w ³azience, a nie np czubek pilnika. dajê ci ten konkretny przyk³ad, bo sama tak robi³am, ale uda³o mi siê przemóc olejek rycynowy pomaga, warto wcieraæ codziennie o tej samej porze, ¿eby zrobiæ z tego przyzwyczajenie. no i trzymaj przy sobie du¿o twardych lizaków - jak ciê najdzie ochota, to zawsze lepiej w³o¿yæ do ust lizaka ni¿ palec
Stary 2011-01-23, 16:42   #107
_Nikki_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 083

Ja nie mam ju¿ si³y na moje p³ytki nie wiem czym je odnowiæ.. Strasznie siê ³ami± i s± cienkie strasznie
Obgryza³am ale póki co mi siê nie zmniejszy³a, mam nadzieje ¿e sie tak nie stanie, ale nie obgryzam ju¿ jeden dzieñ

_Nikki_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-01-24, 09:39   #108
izzieness
Przyczajenie

Nikki, jeste¶ na dobrej drodze, no to biegnij po lizaka!
Stary 2011-01-24, 10:14   #109
kissme7070
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 71

a macie mo¿e jakie¶ sposoby, aby p³ytka siê szybciej wyd³u¿y³a ?
bo nie obgryzam ju¿ jaki¶ czas, p³ytka trochê siê wyd³u¿y³a, ale wyd³u¿a siê bardzo powoli. niestety ;/

zapuszczam w³oskii !
33 - > 35 - > 37 - > 39 - > 41 - > 43 - > 45 - > 47 - > 49 - > 51 - > 53

K.
kissme7070 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-01-24, 12:38   #110
_Nikki_
Zakorzenienie

Kissme paznokieæ ro¶nie 3mm na miesi±c, nie wiem czy da siê to jako¶ przyspieszyæ, chyba ¿e jakimi¶ preparatami stymuluj±ce wzrost

Edytowane przez _Nikki_
Czas edycji: 2011-01-25 o 11:54
Stary 2011-01-24, 12:59   #111
symtuastic
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez izzieness Poka¿ wiadomo¶æ
symtuastic, je¶li chcesz, aby odros³a ci p³ytka, na pewno nie wolno ci d³ubaæ pod bia³± koñcówk± nie ma t³umaczeñ typu: mam brudek pod paznokciem. od tego jest miêkka szczoteczka w ³azience, a nie np czubek pilnika. dajê ci ten konkretny przyk³ad, bo sama tak robi³am, ale uda³o mi siê przemóc olejek rycynowy pomaga, warto wcieraæ codziennie o tej samej porze, ¿eby zrobiæ z tego przyzwyczajenie. no i trzymaj przy sobie du¿o twardych lizaków - jak ciê najdzie ochota, to zawsze lepiej w³o¿yæ do ust lizaka ni¿ palec
Dziêkujê bardzo za rady Szczerze powiedziawszy, to jeszcze nie s³ysza³am o tym, ¿e nie powinno siê "czy¶ciæ" bia³ej koñcówki paznokcia pocz±tkiem pilniczka. Ja to robiê nieustannie, nawet jak ma³y brudek zajdzie mi pod paznokieæ... Nie wiem, ale mam jako¶ tak od zawsze, ¿e nie mogê mieæ niczego brudnego, a paznokcie tym bardziej - gdy siê brudz± pod koñcówk±, to od razu ciach zêbami lub pocz±tkiem pilniczka. No nic, jako¶ to bêdê próbowa³a zmieniæ
Mam jeszcze pytanie odno¶nie pilników, a mianowicie który bêdzie lepszy do podpi³owywania koñcówek moich - obecnie wci±¿ rosn±cych po d³ugoletnim obgryzaniu - paznokci? Lepszy bêdzie papierowy czy szklany? Nie pytam nawet o metalowy, który zawsze bardzo lubi³am, bo z tego co od paru dni czytam, to wszêdzie go odradzaj±.
Olejek rycynowy bêdê wciera³a ka¿dego wieczora, aby ³adnie sobie wsi±ka³ podczas gdy ja bêdê sobie spaæ.
Pozdrawiam
Stary 2011-01-24, 17:31   #112
kissme7070
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Nikki_ Poka¿ wiadomo¶æ
Kissme paznokieæ ro¶nie 3mm na miesi±c, nie wiem czy da siê to jako¶ przyspieszyæ, chyba ¿e jakimi¶ preparatami stymuluj±ce wzrost
a polecacie mo¿e jakie¶ preparaty, które stymuluj± wzrost?

zapuszczam w³oskii !

K.

Edytowane przez kissme7070
Czas edycji: 2011-01-24 o 18:31
Stary 2011-01-24, 17:47   #113
symtuastic
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kissme7070 Poka¿ wiadomo¶æ
a polecacie mo¿e jakie¶ preparaty, które symuluj± wzrost?
O sYmuluj±cych nie s³ysza³am, ale o stymuluj±cych owszem!
Polecam Miss Sporty Strong&Fast Growth, niez³y jest.
Stary 2011-01-24, 18:32   #114
kissme7070
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez symtuastic Poka¿ wiadomo¶æ
O sYmuluj±cych nie s³ysza³am, ale o stymuluj±cych owszem!
Polecam Miss Sporty Strong&Fast Growth, niez³y jest.
mój b³±d, ale ju¿ poprawione
dziêki, na pewno w najbli¿szym czasie wybiorê siê na zakupy i kupiê sobie ten preparat

zapuszczam w³oskii !

K.

Edytowane przez kissme7070
Czas edycji: 2011-01-24 o 18:34
Stary 2011-01-24, 19:12   #115
_Nikki_
Zakorzenienie

Te¿ mo¿e siê skuszê Tym bardziej ¿e napisa³a¶ ¿e tani

Stary 2011-01-24, 19:57   #116
symtuastic
Raczkowanie

Tylko je¶li nie zadzia³a na Was tak jak siê tego spodziewa³y¶cie, to ja za to odpowiedzialno¶ci nie biorê!
Stary 2011-01-24, 21:11   #117
Cassonade
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 187

Mam podobny problem do waszych. Niedawno przesta³am obgryzaæ paznokcie, ale p³ytka sta³a siê króciutka i nijak ma siê do paznokci osób które nie obgryza³y. Teraz nieco siê wyd³u¿y³a, ale - o zgrozo - tylko u jednej rêki. U drugiej nadal mam maleñkie i szerokie paznokcie.
Teraz tylko czekam a¿ jeszcze trochê podrosn± i wykorzystam moj± siostr±, która uczy siê na kosmetyczkê, by mi j± ³adnie spi³owa³a i mo¿e jaki¶ masa¿ d³oni zrobi³a.
Mam nadziejê, ¿e to wszystko siê wyrówna. Póki co mogê tylko patrzeæ na te paznokcie i ¿a³owaæ chwil, w których znajdowa³y siê w moich ustach.

A tak btw. tylko 3mm? U mnie to wydaje siê wiêcej, ale mo¿e moje to jakie¶ mutanty, które nadrabiaj± te wszystkie lata.
Cassonade jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-25, 11:10   #118
kissme7070
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez symtuastic Poka¿ wiadomo¶æ
Tylko je¶li nie zadzia³a na Was tak jak siê tego spodziewa³y¶cie, to ja za to odpowiedzialno¶ci nie biorê!
ok
bo ja nie wiem, czy mi siê tak mocno wyd³u¿y .. :/ bo moja mama twierdzi, ¿e paznokcie mam takie jak ona, a ona ma dosyæ krótk± p³ytkê, chocia¿ nie obgryza³a ..

zapuszczam w³oskii !

K.
Stary 2011-01-25, 12:00   #119
_Nikki_
Zakorzenienie

Cassonade no tak czyta³am, nie wiem, mo¿e wiêcej. W ka¿dym razie mam nadzieje ¿e wiêcej

Stary 2011-01-25, 17:47   #120
Cassonade
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 187

Cytat:
Napisane przez _Nikki_ Poka¿ wiadomo¶æ
Cassonade no tak czyta³am, nie wiem, mo¿e wiêcej. W ka¿dym razie mam nadzieje ¿e wiêcej
Chyba ka¿dy ma tak± nadziejê.
Ale mo¿e rzeczywi¶cie tylko tyle. W koñcu paznokcie s± tak malutkie, ¿e ka¿dy przyrost widaæ.
Czego u¿ywacie by ros³y szybciej? Macie na to jakie¶ magiczne sposoby? No i prócz od¿ywek nak³adacie na nie co¶ jeszcze?
Cassonade jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Paznokcie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-06 01:05:04

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:27.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.