![]() |
#91 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Projekt Metamorfoza -30kg w pół roku
Cytat:
![]() A powiedz mi jeszcze, nie boisz się że ludzie nie będą chętnie do Ciebie przychodzić, bo nie masz mgr czy dr przed nazwiskiem? Jednak to też ma duże znaczenie.
![]() |
![]() |
#92 | |||
BAN stały
|
Cytat:
To jak tracimy tkankę tł i ją nabieramy zostało już poznane ale dalej są wałkowane niesprawdzone teorie które mieszają ludziom w głowach. Każdy traci tkanke tł w ten sam sposób, pewnie różni się tylko szybkość reakcji tak jak napisałeś/łaś ( Twój nick można na 2 sposoby interpretować.) każdy jest inny. Nie rozumiem po co się tak skupiać na odbudowie glikogenu, jego straty nie są aż tak wielkie. Najlepiej przy redukcji ćwiczyć na czczo, straty glikogenu są niższe a spalanie tł największe: http://ajpendo.physiology.org/conten...expansion.html http://ajpendo.physiology.org/conten...expansion.html Exercise and fasting are effective means to increase fat oxidation. Thus exercise is often prescribed to individuals attempting to reduce body fat. Jeżeli nie możesz na czczo to najwyżej odczekaj po posiłku i ten posiłek niech nie zawiera węglowodanów. Tu jest ważna rzecz: Our present findings indicate that when exercise is preceded by a carbohydrate meal, lipolysis and fat oxidation are reduced. How this affects body fat and weight regulation over periods of days to months is not clear. It has recently been reported that total fat oxidation was reduced ∼30% over an 8-h period when carbohydrate was ingested before exercise, compared with ingestion after exercise (27). Reducing lipolysis and impairing daily fat oxidation by ingesting carbohydrate before exercise increases the likelihood of being in a positive lipid balance and thus may increase fat deposition. Presently, we have demonstrated that ingestion of either a low-glycemic carbohydrate (i.e., fructose) or a high-glycemic carbohydrate (i.e., glucose) suppresses lipolysis and fat oxidation Jeżeli trzeba przetłumaczyć nie ma problemu. ![]() http://ajpendo.physiology.org/content/273/4/E768.full ..więc ww po treningu tylko Beataart nie rozumiem też tego: "a następnie przez ok 4 godziny ww o wysokim indeksie glikemicznym." W jakim celu przez ok 4 godziny ładować ww o wysokim GI? Czyli nie polecasz książek ![]() Cytat:
1posiłek białkowo- tł. 2 mięsko + warzywa 3 tak jak 2 4 ww na noc - siakiś owoc U mnie to się sprawdza. No właśnie trzeba sobie uświadomić że jedzenie to funkcja nie przyjemność ![]() Czasami jak zrobie karkówke to mam na 4 dni i przez te 4 dni jem tak samo, zmieniam tylko warzywa. a zaraz ide robić serca baranie ![]() Cytat:
Nie boje się, te literki nie są ważne, ważne jest co wiesz i jak ludzie(Twoi klienci) zaczną widzieć że się na tym znasz nie będą patrzeć na Twoje papierki tylko będą Cie polecać innym. Zadowolony klient to jest najlepsza reklama. Edytowane przez Edo_ergo_sum Czas edycji: 2011-01-25 o 10:54 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Chociaż z kolei gdyby chciał mnie przekonać, że jedzenie nie ma być dla mnie przyjemnością, tylko "funkcją", to mogłabym jednak zrezygnować, jako, że polecano mi też takich dietetyków, którzy wiedzą co robią, mają efekty a jednocześnie nie olewają kwestii przyjemności z jedzenia ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nom może to zbyt dosłownie napisałem ![]() Jedzenie to przede wszystkim funkcja, tą funkcje można "ubrać" tak by sprawiała przyjemność. Wiele ludzi właśnie patrzy na to jako przyjemność zapominając o funkcji, czyli dostarczeniu organizmowi niezbędnych składników. Wiadomo jedzenie to niesamowita przyjemność ale ta przyjemność bardzo często nie idze w parze z najważniejszą funkcją jedzenia. Jedzeni to chyba najsilniejszy narkotyk, ile osób z nas nałogowo wcinało różne rzeczy? Tutaj fragment filmu Apocalipto: http://www.youtube.com/watch?v=KGXZ886uUh4 Oni raczej nie szukają przyjemności z jedzenia, mają niezaburzone instynkty i wiedzą jakie pożywienie jest najcenniejsze i co jeść w pierwszej kolejności i jak widać muszą się natrudzić by zdobyć taki wartościowy posiłek. Biologicznie nie różnimy się od nich, różnica polega na tym że my mamy już wyprane mózgi i przede wszystkim szukamy przyjemności nie wartości. Ilu z nas je dziś podroby? Podroby są upchane wartościami a jak się je ładnie przygotuje można połączyć przyjemność z funkcjonalnością. Nikt też nie piszę żeby jeść w kółko tego samego. Ja np. dostosowuje to do mojego trybu życia, nie mam czasu na codzienne gotowanie więc robie coś na pare dni w tym nie ma niczego złego. Jak ktoś ma czas i ochote może i codziennie ![]() Dietetyk powinien się dostosować do klienta, jeżeli klient sobie życzy urozmaicone menu powinien to dostać, jeżeli to życzenie było by zignorowane też bym zrezygnował z takiego dietetyka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() Ludzie współcześnie mają zaspokojone potrzeby takie jak głód czy bezpieczeństwo dlatego nasza uwaga skierowana jest już na potrzeby trochę wyższego rzędu, między innymi przyjemność... Część traci proporcje, że tak powiem, ale można to zgrabnie łączyć i nie rezygnować z przyjemności z jedzenia. Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie sądzę żeby chodziło o jedzenie przez kilka dni tej samej rzeczy na obiad, bo tak chyba jest u większości ludzi, w większości domów i jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia czegoś przez te 2-3 dni ![]() Ja np kocham pizzę i robię sobie nawet na diecie pizzę, zmodyfikowaną, bez mąki i bez tłuszczu ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#97 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() A myślisz żeby trudzili się tak by zdobyć byle co lub cokolwiek ![]() M. Konarzewski w swojej książce też powołuję się na badanie obserwacyjne nad małpami gdzie też potrafią w sposób zorganizowany zdobyć pożywienie a zdobycie takiego mięska też zwiększa szanse u samic, wiesz kto ma mięcho ten jest Macho ![]() W tej samej książce inne badanie, gdzie dano wolny wybór współczesnym plemionom typu Chadza, albo produkty pochodzenia zwierzęcego albo roślinnego, wybierano produkty zwierzęce. Inne badanie i opis z innej książki, Biochemical individuality. Gdy dostarcza się organizmowi niezbędnych wartości, organizm sam podpowiada czego potrzebuje a czego nie, nazwali to body wisdom. Ludzie współcześnie mają zaspokojone potrzeby takie jak głód czy bezpieczeństwo dlatego nasza uwaga skierowana jest już na potrzeby trochę wyższego rzędu, między innymi przyjemność... Część traci proporcje, że tak powiem, ale można to zgrabnie łączyć i nie rezygnować z przyjemności z jedzenia. Zgadzam sie w 100% ![]() To nie ja napisałem żeby nie narzekać że się je to samo ![]() Ja nie proponuję takich diet gdzie pierś z kuraka jest non stop sam ich za często nie jadam, jadam za to takie rzeczy jak: Karkówka, schab, wątróbki, ozory, serca , chce jeszcze inne podroby spróbować muszę się za to bardziej wziąść ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Przyczajenie
|
Mam wrażenie, że Pan "House" probuje wszystkim tutaj obecnym delikatnie mówiąc narzucić swoje "jedynie słuszne poglądy".
Książki mogą zainteresować kogoś, kto chce się zająć tematem naukowo lub hobbystycznie a nie praktycznie. Artykuły i fora są wg mnie szybszym i wcale nie gorszym sposobem na zdobycie potrzebnej wiedzy, w tym przypadku potrzebnej do zdrowego schudnięcia i wprowadzenia zdrowego stylu życia, szczególnie jeśli cierpi się na ciągły niedobór czasu. Edo_ergo_sum "Nie rozumiem po co się tak skupiać na odbudowie glikogenu, jego straty nie są aż tak wielkie" dlatego też napisałam, że w przypadku mr_tap nie ma potrzeby spożywania wędl. bezpośrednio po posiłku, lepiej białko, wystarczy przeczytać mój post. "W ciągu godziny po treningu należałoby dostarczyć organizmowi cukrów prostych, a następnie przez ok 4 godziny ww o wysokim indeksie glikemicznym." czytanie ze zrozumieniem - w ciągu pierwszej godziny dostarczyć cukry proste; w ciągu następnych 4 godzin spożyć posiłek, który zawierałby węgl. złożone Wyprzedzam pytanie - po co? Odpowiedź : "Niemniej dotyczy to raczej cięższych wysiłków" czyli w tym przypadku niepotrzebne jest natychmiastowe dostarczenie cukr. prostych. A na koniec edo_ergo_sum "To jest raczej przedmiot ścisły i raczej nie ma miejsca na różne teorie." Nic bardziej mylnego, dietetyka jest jak neurologia. Wciąż nowe badania, odkrycia, co za tym idzie zmiany w dotychczas przyjętych poglądów. Jako przykłady - jajka, cholesterol - jak ktoś jest w temacie to wie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Robię z przepisu dukanowego, o z takiego: http://dukanforever.blogspot.com/201...juwenalia.html
Tylko dodaję pół łyżeczki cukru dla drożdży do ciasta, używam suszonych drożdży więc po prostu mieszam wszystkie składniki w misce i odstawiam to ciasto.Wychodzi rzadkie, osoby które mogą zjeść otrąb ile chcą mogą więcej dosypać. To rzadkie ciasto rozsmarowuję sobie na blaszce z papierem pergaminowym i podpiekam parę minut, nakładam składniki i znów do piecyka. Wychodzi niezłe, nawet TŻ powiedział, że smakuje jak normalna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#101 | |
BAN stały
|
Cytat:
Po prostu już piszę w taki sposób ale moim celem nie jest na siłe narzucanie moich poglądów, przecież nie piszę nikomu że jest głupi i nie ma racji, piszę głupoty Podaje dalej to co wiem na ogólną korzyść, jeżeli widzę że ktoś mówi błędnie i wiem że to nie jest do końca prawdą to się odzywam, tłumacze a jak mogę wysyłam link by to uwiarygodnić i żeby nie było że to sobie z palca wyssałem. Nie mówie że są słabszym źródłem, podałem tam i link do strony gdzie jest forum i są artykuły. Książki są różne, nie poleciłem typowo naukowej książki a popularnonaukową, jest dość prosta w czytaniu i nie wymaga dużej wiedzy biochemicznej czy jakiejkolwiek a opanowanie wiedzy na temat żywienia to chyba ważna rzecz? Dziwnie to napisałaś stąd moje niezrozumienie: a następnie przez ok 4 godziny ww o wysokim indeksie glikemicznym." gdzie ja zrozumiałem to "przez ok 4 godzinny", że ma spożywać przez 4 godziny ww o wysokim GI, dlatego wydało mi się to dziwne. Następnie napisałaś że w ciągu nast. 4 godzin co wydało się bardziej sensowne w zrozumieniu. Napisałaś na początku też żeby to były ww o wysokim GI a poźniej: w ciągu następnych 4 godzin spożyć posiłek, który zawierałby węgl. złożone Ww złożone charakteryzują się raczej niskim GI więc to chyba nie ja mam problemy z czytaniem a Ty z pisaniem ale już dobra koniec tematu bo mnie to nie bawi. Skupmy się teraz na tym jak pomóc Koledze bo ma trochę do zrzucenia. Pozdrawiam ![]() Edytowane przez Edo_ergo_sum Czas edycji: 2011-01-25 o 14:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Przyczajenie
|
hehe
![]() ![]() ![]()
![]() |
#103 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#104 |
BAN stały
|
To taki, jak ja to nazywam punk zaczepienia
![]() Też czasami jak coś mam zrobić wyznaczam sobie date itd by psychicznie przygotować się do czegoś, niektórzy nie mogą tak po prostu zacząć czegoś nowego od zaraz, trzeba właśnie takiego czegoś jak daty lub jakieś zdarzenia by zmotywowało to do pierwszego kroku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#106 |
BAN stały
|
Nie wiadomo czy tak jest dokładnie w przypadku Tap-a
![]() Chyba lepiej ruszyć z przegotowaniem do tej wędrówki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
no przygotowanie
![]() ![]()
![]() |
#108 |
BAN stały
|
Wybrałeś schemat jakim bedziesz lecieć?
Masz już miej wiecej w głowie jak to bedzie wyglądać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Przyczajenie
|
Siłownia 4 albo 3 razy w tygodniu (sprobuje rowerek, orbitrek, brzuszki) do tego siłowe. Pojawia się nadal problem jedzenia, bo nadal nie wiem co wcinać a co nie.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#111 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tutaj można poczytać o ćwiczeniach i o redukcji: Chapter 17: wpisz 330 w kolumne ze stronami http://spider.noxis.net/pub/fit/Dr.Ebook.pdf Artykuł Taubsa: http://www.guardian.co.uk/lifeandsty...eing.features1 Czytałeś tą stronke co Ci przedtem wysłałem co do tej diety? Edytowane przez Edo_ergo_sum Czas edycji: 2011-01-25 o 18:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#113 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A jeść tak: porcja białka, warzywa, tłuszcze nienasycone ok. 5x dziennie - to podstawowy schemat.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#116 | |
BAN stały
|
Cytat:
http://nowadebata.pl/wp-content/uplo...Debata.pl_.pdf Polecam całą tą stronke nowej debaty i całe te opracowanie bardzo ważnej książki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Lubię rzeczowe dyskusje, dla naszego pana Tapa dodaję że w ciągu 10 dni w programie RevAbs, w pasie i biodrach poszło 2 cm. To tylko tak dla pokazania że można , ćwicząc codziennie około 30 - 45 min + umiarkowane jedzenie.
Hmm, jest taka stronka www.myfitnesspal.com , gdzie mozna śledzić co się jadło + ustawić plan proporcji białko/węgle/tłuszcz + forum. Polecam ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#119 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Denerwuje mnie tylko to, że piszę prace licencjacką o otyłości wśród dzieci i piszę o przyczynach, skutkach itp itp. No i co ja mam napisać w żywieniu osób otyłych?? Że powinny jesc bialko, tłuszcze i węglowodany, a tak naprawdę te węglowodany beda sprawiać że wcale nie schudną ![]() ![]() A i jak skończę czytać to mam kilka pytań, bo niektóre rzeczy już są dla mnie nie jasne ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:57.