Mamy wrzesień-październik 2011 :) - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-25, 13:45   #391
19natka88
Zakorzenienie

Dot.: Mamy wrzesień-październik 2011 :)

Mrówaaa, Darusiaaaa

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
Witam, w tym watku załączam sie i ja wczoraj sie dowiedzielismy z moim TŻ, że bedziemy mieć maleństwo juz sie nie mogę doczekać
Witamy kolejną mamuśkę

Wróciłam od dentysty, mam kanałowe - miało być tak pięknie dwie wizyty i z głowy, a umówiona jestem na 4 wizytę za tydzień Do tego ten okropny smak tego czegoś co mam w zębie teraz Ale do takiego dentysty nie chodziłam - zamiast fartucha czarna bluza z nazwą jakiegoś zespołu, czarne spodnie i czarne trampki, w gabinecie leciała jakaś metalowa czy rockowa muzyka Oby był skuteczny

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 13:54   #392
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość
Mrówaaa, Darusiaaaa

Witamy kolejną mamuśkę

Wróciłam od dentysty, mam kanałowe - miało być tak pięknie dwie wizyty i z głowy, a umówiona jestem na 4 wizytę za tydzień Do tego ten okropny smak tego czegoś co mam w zębie teraz Ale do takiego dentysty nie chodziłam - zamiast fartucha czarna bluza z nazwą jakiegoś zespołu, czarne spodnie i czarne trampki, w gabinecie leciała jakaś metalowa czy rockowa muzyka Oby był skuteczny
Ja też mam teraz kanałowe. I dzisiaj już 3 czy 4 wizyta. Trzeba przeboleć

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 13:58   #393
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
A bole jajnikow?
Też normalne Jak brzuch pobolewa to jest ok, chyba że czujesz silne skurcze, występuje krwawienie/plamienie, wtedy trzeba się pilnie skonsultować z lekarzem (mi kazał gin w razie takich objawów jechać na izbę przyjęć do szpitala, żeby sprawdzić czy jest ok i w razie konieczności jakoś zaradzić).

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość
Na pewno nie można jeść surowego mięsa i pleśniowych serów. (...)Co do ćwiczeń, to wydaje mi się że w I trymestrze nie są zalecane (ale nie ejstem pewna) w drugim juz na pewno można popływac i poćwiczyć jakies cwiczonka rozciągające, ja sama może się zapisze na zajęcia dla przyszłych mam żeby troszke dupcie rozruszać
To ja tylko sprostuję: o sery pleśniowe z mleka niepasteryzowanego chodzi. Na opakowaniach jest pisane z jakiego są mleka, ale te z niepasteryzowanego to naprawdę wyjątki
A co do ćwiczeń - mi lekarz powiedział, że jak ciąża prawidłowo się rozwija, nie występują skurcze, krwawienia to można od samego początku wykonywać spokojne ćwiczenia (wiadomo, że nie siłowe ani nic forsownego czy mogącego spowodować uraz, typu narty).

Acelinko, lekka anemia w ciąży jest chyba dość powszechna, nie martw się tym za bardzo

Natka - brrrrr, kanałówka
Cotynato i Ty też?

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 13:58   #394
lullaby_ml
Zakorzenienie

I tylko zostaje mi to przerazenie czy bede dobra mamusia i czy sobie poradze
lullaby_ml jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 14:01   #395
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Ja też mam teraz kanałowe. I dzisiaj już 3 czy 4 wizyta. Trzeba przeboleć
No niestety, a byłoby gotowe gdyby nie poprzedni dentysta, który nie zauważył, że w tym zębie jest jeszcze 3 kanał

Dominik

Martynka
Stary 2011-01-25, 14:04   #396
cotynato
Zakorzenienie

Kanałówka to i tak nic w porównaniu z tym wiecznym poczuciem, że jest taaak niedobrze a u mnie jeszcze z wieczną paniką przy każdym najmniejszym bólu
Mam nadzieję że im dalej tym bardziej spokojnie

Wymianka.
Stary 2011-01-25, 14:08   #397
lullaby_ml
Zakorzenienie

[QUOTE=agnyska81;24606168]Też normalne Jak brzuch pobolewa to jest ok, chyba że czujesz silne skurcze, występuje krwawienie/plamienie, wtedy trzeba się pilnie skonsultować z lekarzem (mi kazał gin w razie takich objawów jechać na izbę przyjęć do szpitala, żeby sprawdzić czy jest ok i w razie konieczności jakoś zaradzić).

Aaaaa, bo ja jestem poczatkujaca krwawien nie mam, ale czuje taki bol cos jakby menstruacyjny i sie zastanawialam czy wszystko w porzadku, wizyte u lekarza mam juz zaklepana na piatek
lullaby_ml jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 16:23   #398
kapka
Zadomowienie

Witam nowe zafasolkowane
Witam stare zafasolkowane

..czytam Was ale jakoś się nie udzielam,chyba hormony we mnie buzują,zmiany nastroju itd..

agnyska81-pisałaś(jeśli się nie myle) ,ze masz/miałaś plamienia,jakbyś mogła napisz czy były intensywne, czy tylko jednorazowe,bo coś mnie nie pokoji

LIVE,LOVE,LIFT.

:5
kapka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 16:38   #399
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
To ja tylko sprostuję: o sery pleśniowe z mleka niepasteryzowanego chodzi. Na opakowaniach jest pisane z jakiego są mleka, ale te z niepasteryzowanego to naprawdę wyjątki
A co do ćwiczeń - mi lekarz powiedział, że jak ciąża prawidłowo się rozwija, nie występują skurcze, krwawienia to można od samego początku wykonywać spokojne ćwiczenia (wiadomo, że nie siłowe ani nic forsownego czy mogącego spowodować uraz, typu narty).

Acelinko, lekka anemia w ciąży jest chyba dość powszechna, nie martw się tym za bardzo
ja sie nie wgłębiałam bo i tak takich serów nie jadam
ja bym się teraz chyba bała ćwiczyć, ale ja to przerważliwiona jestem chociaż swoja droga to i tak w pracy się ruszam i ćwicze z dzieciakami więc na jedno wychodzi jak tylko lekarz w poniedziałek mi potwierdzi że wszystko jest ok i pozwoli to idę na basen rozruszac dupencję

co do anemii to się aż tak nie martwię dostane żelazo i pewnie przejdzie, bardziej mnie martwią te bakterie w moczu bo wiadomo ze infekcja dróg moczowych w ciazy to niefajna sprawa i raczej kończy się w szpitalu więc nie chciałabym żeby się to rozwinęło.
Narazie w ramach "zdrowego żywienia" kupiłam sobie soczek żurawinowy a na obiad robię szpinak
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 17:07   #400
19natka88
Zakorzenienie

Nie wiem czy się wcześniej nie wybrać do lekarza Dzisiaj miałam jeden konkretny skurcz i ogólnie często, a nawet coraz częściej boli mnie w pachwinach. Co myślicie? Lepiej iść? A jutro do laboratorium zorientować się ile mnie wyniosą moje badania

Dominik

Martynka
Stary 2011-01-25, 17:14   #401
acelinka
Zakorzenienie

natka, a na kiedy masz umówioną wizyte? Jeżeli Cię to bardzo martwi to lepiej idź prędzej, będziesz spokojniejsza

ja za badania zapłaciłam 64 zł, miałam morfologie krwi i cos tam jeszcze krwi, oznaczenie grupy krwi i badanie moczu.
Stary 2011-01-25, 17:23   #402
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
natka, a na kiedy masz umówioną wizyte? Jeżeli Cię to bardzo martwi to lepiej idź prędzej, będziesz spokojniejsza

ja za badania zapłaciłam 64 zł, miałam morfologie krwi i cos tam jeszcze krwi, oznaczenie grupy krwi i badanie moczu.
Tak jak Ty - w poniedziałek a wcześniej mogłabym iść w piątek Zobaczę jak jutro się będę czuć.

Ja mam morfologie, odczyn wassermana jakiś, toksoplazmozę (bo mam kota w domu), glukozę i mocz no to nieźle mnie szarpnie
Okropnie jestem dzisiaj rozstrojona, płakać mi się chce, pokłóciłam się z TŻ i doła mam - baby mają przewalone jak nie PMS przed okresem to burza hormonów w ciąży

Dominik

Martynka
Stary 2011-01-25, 17:38   #403
acelinka
Zakorzenienie

myślę, ze te dwa dni nie zrobią różnicy, ale jeżeli bedzie Cie nadal bardzo bolało to moze lepiej idź w piątek
myślę ze ta toksoplazmoza moża troszke wiecej kosztować mi ostatnio koleżanka powiedziła ze nawet nie mogę dotykać kota brzydko mówiąc wyśmiałam ją troche tym bardziej, ze ona była już w ciązy jak takie schizy sobie robiła to aż mi jej żal ... wiadomo że trzeba potem umyć ręce dokładnie i uważać czy się nie ma jakiś ranek, no ale bez przesady ...
a mnie właśnie spanie wzięło, więc zmykam pod kocyk

popatrzałam na Twój suwaczek i mamy prawie ten sam dzień ciązy Ty 8 tydz 2 dz a ja 8 tydz. 4 dz to moze jakoś razem urodzimy?

nie złośc się zrób sobi herbatki i się położ, o to Ci przejdzie na pewno a tż sam przyjdzie, zobaczysz
Stary 2011-01-25, 17:39   #404
pestka78
Rozeznanie

Mi kazali zrobic, morfologie, mocz, białko , glukoze, wr..... nie znam sie na tym w ogóle..... Pod koniec tygodnia pójdę, bo przeziębiona jestem..

Amam dwa koty więc toksoplazmozę tez zrobię.... Ile to kosztuje wiecie?

Edytowane przez pestka78
Czas edycji: 2011-01-25 o 17:40
pestka78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 17:47   #405
cotynato
Zakorzenienie

Z tą toksoplazmą to raczej trzeba mieć dużą styczność z odchodami z tego co kiedyś o tym słyszałam.
Zobaczyłam właśnie kiedy jest ten 7 luty i się przeraziłam Nie doczekam się Nie ma bata

Wymianka.
Stary 2011-01-25, 17:54   #406
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Z tą toksoplazmą to raczej trzeba mieć dużą styczność z odchodami z tego co kiedyś o tym słyszałam.
Zobaczyłam właśnie kiedy jest ten 7 luty i się przeraziłam Nie doczekam się Nie ma bata
mnie tez się wydawało że 31 stycznia to odległy termin a przeleciało szybciutko, juz tylko 6 dni im blizej tym bardziej nie mogę się doczekać chce już zobaczyć serduszko
Stary 2011-01-25, 17:59   #407
pestka78
Rozeznanie

Ja przy dwóch kotach mam stycznosc....ale higienę utrzymuję wiec moze bedzie ok

Ja jakos nie czuję sie jakbym była w ciąży.....za szybko myslicie? czuc juz cos w 5 tygodniu?
Stary 2011-01-25, 18:02   #408
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pestka78 Pokaż wiadomość

Ja jakos nie czuję sie jakbym była w ciąży.....za szybko myslicie? czuc juz cos w 5 tygodniu?
Senność ?

Wymianka.
Stary 2011-01-25, 18:10   #409
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kapka Pokaż wiadomość
agnyska81-pisałaś(jeśli się nie myle) ,ze masz/miałaś plamienia,jakbyś mogła napisz czy były intensywne, czy tylko jednorazowe,bo coś mnie nie pokoji
Miałam plamienia prawie dwa tygodnie. Kilka razy dziennie, przy wizytach w toalecie zamiast normalnego śluzu miałam taki bordowo-brązowy, raz nawet żywa krew, ale niedużo. Lekarz przy badaniu na fotelu nic niepokojącego z zewnątrz (tzn. od strony pochwy i szyjki) nie zobaczył. Dostałam Duphaston, ale dopiero po prawie tygodniu brania plamienie minęło całkiem.
A coś się dzieje u Ciebie niedobrego?

Dziewczyny, chciałam sprostować opinie na temat toksoplazmozy. Do około 70 % przypadków zakażeń wśród ludzi dochodzi wcale nie na skutek kontaktu z kotem (a dokładniej trzeba by zjeść oocysty, które kot wydala z kałem), tylko na skutek zjedzenia surowego lub niedogotowanego mięsa ssaków. Żeby nie było, jestem za badaniem na toxo, ale nie widzę sensu rozróżniania, że ta która ma kota powinna się bardziej bać, a ta która kota nie ma jest spokojna.
Ja sama się zdziwiłam po badaniu na toxo, że nigdy nie miałam z nim styczności. A pochodzę z okolicy wiejskiej, od dziecka zabawy na dworze, babranie się w ziemi i od zawsze przynajmniej jeden kot w domu (i tak, zdarzało mi się nawet kota całować). Tak więc kot nie równa się toxo

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 18:11   #410
pestka78
Rozeznanie

Własnie nic nie czuję,jestem przeziębiona i lekko osłabiona, ale tylko tyle....
Stary 2011-01-25, 18:22   #411
anetika
Rozeznanie

Witam wszystkie nowe Mamusie!
Z tą toksoplazmozą to nie koniecznie jest tak, że tylko przez koty można ją złapać ja odebrałam badania od ginekologa i okazało się że przechodziłam toksoplazmozę kiedyś i obecnie mam przeciwciała - ale nie mam pojęcia kiedy i gdzie mogłam ją złapać bo z kotami kontaktu nie mam żadnego i raczej nie miałam...
Co do badań mi mój gin zlecił mi - morfologię, biochemię, wr, toksoplazmozę IgG,iGM, cytomegalię IgG,IgM, różyczkę IgG,IgM, antygen HBS, TSH, PT,INR,APTT, APTT Ratio, TT, TT Ratio, badanie ogólne moczu i grupę krwi. Trochę dużo tego - 5 karteczek Ale wszystko ok, tylko jak babka od pobierania krwi zobaczyła ile tego to powiedziała, ze musi iść po większą strzykawkę
I niestety i mnie dopadły mdłości a już myślałam, że mnie to ominie Co prawda nie wymiotuje ale czuję żołądek pod gardłem i taaak mi niedobrze, nawet jedzenie w łóżku przed wstaniem nie pomaga

Razem
Ślubowaliśmy
Dzidziuś
anetika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 18:25   #412
pestka78
Rozeznanie

Allle badań...płaciłas za nie czy na kase chorych?

W którym tygodniu jestes,że te mdłosci CIę dopadły?
Stary 2011-01-25, 18:37   #413
anetika
Rozeznanie

Cytat:
Allle badań...płaciłas za nie czy na kase chorych?

W którym tygodniu jestes,że te mdłosci CIę dopadły?
Niom masę tych badań, sama byłam w szoku i sam gin też, że laboratorium wszystkie badania zrobiło na kasę chorych - a szykowałam się na spore opłaty Jednym słowem farta miałam, a gin powiedział, że "dobrze że tego kierwoniczka nie widzi bo by mi się dostało"

Co do mdłości męczą mnie od czwartku a dziś zaczęłam 8 tydzień licząc od ostatniej @

Razem
Ślubowaliśmy
Dzidziuś
anetika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 18:39   #414
pestka78
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anetika Pokaż wiadomość
Niom masę tych badań, sama byłam w szoku i sam gin też, że laboratorium wszystkie badania zrobiło na kasę chorych - a szykowałam się na spore opłaty Jednym słowem farta miałam, a gin powiedział, że "dobrze że tego kierwoniczka nie widzi bo by mi się dostało"

Co do mdłości męczą mnie od czwartku a dziś zaczęłam 8 tydzień licząc od ostatniej @
Więc wszystko przedemna :P

Muszę poczytac o Was troszkę, ale moze w kilku słowach aktywne teraz o sobie powiedzą?
Stary 2011-01-25, 18:43   #415
acelinka
Zakorzenienie

gdzies czytałam ze toksoplazmozą można się też zarazić np gdy się nie myje owoców i warzyw, wiadomo trzeba dbać o higienę i już

a ja nadal dużych mdłości nie mam, czasami małe jak się przejem, jestem głodna, albo położę się na brzuch w czasie spania.
Stary 2011-01-25, 18:55   #416
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
myślę, ze te dwa dni nie zrobią różnicy, ale jeżeli bedzie Cie nadal bardzo bolało to moze lepiej idź w piątek
myślę ze ta toksoplazmoza moża troszke wiecej kosztować mi ostatnio koleżanka powiedziła ze nawet nie mogę dotykać kota brzydko mówiąc wyśmiałam ją troche tym bardziej, ze ona była już w ciązy jak takie schizy sobie robiła to aż mi jej żal ... wiadomo że trzeba potem umyć ręce dokładnie i uważać czy się nie ma jakiś ranek, no ale bez przesady ...
a mnie właśnie spanie wzięło, więc zmykam pod kocyk

popatrzałam na Twój suwaczek i mamy prawie ten sam dzień ciązy Ty 8 tydz 2 dz a ja 8 tydz. 4 dz to moze jakoś razem urodzimy?

nie złośc się zrób sobi herbatki i się położ, o to Ci przejdzie na pewno a tż sam przyjdzie, zobaczysz
Ja mam kota od zawsze ale z kuwetą nie mam do czynienia także jakoś bardzo się nie przejmuję. Kto wie kiedy nas złapie poród A TŻ się przymila właśnie - chociaż nie jego wina była

Cytat:
Doczekasz się, tylko 2 tygodnie jeszcze a im dalej tym więcej będzie widać na USG

Cytat:

Ja w 5 tygodniu czułam się normalnie oprócz braku okresu a w 6 zaczęły się mdłości i z dnia na dzień jakieś nowe objawy się pojawiały. Ostatnio zauważyłam nawet tą ciemniejszą linię od pępka do łona.

agnyska81 co do toxo to mam to samo zdanie, bo znam dziewczynę, która w życiu kota nie miała a toxo owszem

Dominik

Martynka
Stary 2011-01-25, 20:11   #417
agatam2211
BAN stały

GG do agatam2211

hej dziewczyny! Mam wielka nadzieje ze do was dołączę ale jako mamusia paz. 3 lutego się okaże miałyście już jakies chociaż najmniejsze objawy na samym początku? mnie dzień po stosunku kuł prawy jajnik nie wiem czy to coć znaczy czy może była to owulacja...

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

może sobie za dużo wkręcam bo tak bardzo chce to dziecko chociaż mam dopiero 21 lat czuje się od wczoraj wiecznie zmęczona po praktykach jechałam autobusem i nie ogarniałam tak mi się spać chciało a to dopiero 7 dzień (tzn jeszcze nie wiadomo) proszę napiszcie mi coś o pierwszych dniach do miesiączki. Mam zamiar test zrobić 3 lutego no chyba że dostane okres;/
agatam2211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 20:28   #418
juszka_pietruszka
Przyczajenie

Witam,
dopisuje się do Waszego wątku jeśli wszystko będzie dobrze, to we wrześniu zostanę mamą! Trochę z zaskoczenia, ale co tam!
juszka_pietruszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 20:29   #419
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatam2211 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny! Mam wielka nadzieje ze do was dołączę ale jako mamusia paz. 3 lutego się okaże miałyście już jakies chociaż najmniejsze objawy na samym początku? mnie dzień po stosunku kuł prawy jajnik nie wiem czy to coć znaczy czy może była to owulacja...

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

może sobie za dużo wkręcam bo tak bardzo chce to dziecko chociaż mam dopiero 21 lat czuje się od wczoraj wiecznie zmęczona po praktykach jechałam autobusem i nie ogarniałam tak mi się spać chciało a to dopiero 7 dzień (tzn jeszcze nie wiadomo) proszę napiszcie mi coś o pierwszych dniach do miesiączki. Mam zamiar test zrobić 3 lutego no chyba że dostane okres;/
U mnie takie "objawy" przed terminem @ (uświadomiłam sobie je dopiero po pozytywnym teście) : tzw zimne poty, dziwny ból podbrzusza - całkiem przed @, krwawienie dziąseł, ze dwa dni bolały mnie sutki. Wiesz każda z nas jest inna i inaczej przechodzi ciążę także musisz uzbroić się w cierpliwość Dla pewność możesz zrobić tzw bete, badanie hormonu betahcg z krwi.

Dominik

Martynka
Stary 2011-01-25, 21:18   #420
lewaloff
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to lewaloff

Cytat:
gdzies czytałam ze toksoplazmozą można się też zarazić np gdy się nie myje owoców i warzyw, wiadomo trzeba dbać o higienę i już .
ginekolog, co sam miał 3 koty, powiedział, że one sa niesłusznie obwiniane, szczególnie te, co siedzą w domu bez wychodzenia, bo niby skąd miałyby tę toksoplazmozę złapać. Trzeba uważać na surowe mięso i generlanie na kontakt z ziemią (w tym owoce i warzywa).

Cytat:
Napisane przez agatam2211 Pokaż wiadomość

u mnie było krwawienie implementacyjne i zgaga
lewaloff jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości