|
|
#2941 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
i biorę niebieskie (oczywiście koleżanki prośba ).Cytat:
chodziłam z nimi chyba dwa miesiące, albo miesiąc, już dobrze nie pamiętam ale moja orto ma chyba dobre gumki, bo nie zmieniają zbytnio kolorów ![]() a ja widzę, że moja dwójka ma już duużo miejsca módlmy się żeby jutro założyła mi normalne gumki ![]()
|
|
|
#2942 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2944 |
|
Zakorzenienie
|
a ja nie piję kawy wcale
ale wiecie, barszczyk w święta, kakao itd ![]() może różowe wezmę bo jeszcze takich nie miałam xD albo fioletowe. Ciekawe czy będzie mieć wybór w tych kolorach akurat
|
#2945 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale jest w porządku.. może dlatego, że nie pijam czarnej
|
|
#2946 |
|
Raczkowanie
|
zdjecia przed i po. 27 marca były by dwa lata
|
|
|
|
#2947 |
|
Zadomowienie
|
dajesz nadzieję, bo ja chyba juz wiecznie z krzywymi zebami bede latac, bo nic sie nie dzieje w mojej paszczece
pieknie *_*
|
#2948 |
|
Raczkowanie
|
piękne proste białe ząbki!
|
|
#2949 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
a aparatu jeszcze sie nie doczekałam... może uda mi się założyc w wakacje lub po.. Pozdrawiam
|
|
#2950 |
|
Zakorzenienie
|
ja już się nie mogę doczekać, kiedy w końcu ortodontka założy mi aparacik. z dnia na dzień, kiedy coraz bliżej jest do wizyty nie mogę patrzeć na moje krzywusy
|
|
|
|
#2951 |
|
Zakorzenienie
|
panciocha- aż motywuje do nie marudzenia gdy boli
|
#2952 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2953 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wooow, tez tak chcę
|
|
|
|
|
#2955 |
|
Konto usunięte
|
Witam! Dołączam do Waszego grona
![]() Mam od tygodnia aparat na górnych zębach, na dolnych zakładam 1 marca. Z jednej strony spełnia się moje marzenie o prostych zębach a z drugiej nie byłam nastawiona na taki ból. W pierwszych dniach zęby mnie tak potwornie bolały i nie byłam przyzwyczajona do jedzenia, teraz już troszkę się przyzwyczaiłam. Jem albo wodniste papki albo kroje sobie pieczywo na maleńkie kawałeczki. Zaskoczył mnie czas leczenia, mam do skorygowania drobną wadę ( jako nastolatka nosiłam aparat na noc) a jednak będę zadrutowana przez dwa lata (najbardziej mi szkoda było przestawiać datę ślubu) Mam nadzieje że nie po każdej wizycie w ciągu tych dwóch lat ból będzie aż tak mocny. Jest jedna sprawa która mnie denerwuje, myje zęby prawie po każdym posiłku a jednak mam wrażenie że są niedomyte, na dole są białe a powyżej druta w pobliżu dziąseł są lekko żółte Dodam że używam szczoteczki elektrycznej i zastanawiam się czy jest jakaś pasta która mocniej będzie ścierać ten osad, albo jakaś inna metoda żeby precyzyjniej doczyścić zęby - posiadam tą tradycyjną specjalną szczoteczkę z małym wyciorkiem ale ona jest bardzo delikatna i raczej nadaje się do dłubania w zębach niż do mocnego i precyzyjnego czyszczenia w okolicach zamków. Podpowiedzcie coś
|
|
|
|
#2956 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mam nadzieję, że nie zapeszę (w piątek mam wizytę ). Także będzie dobrze, głowa do góry Aaaa... i co do szczoteczki ja używam takiej zwykłej, dla mnie najlepiej czyści zęby, no i wyciorek i nić
|
|
|
|
|
#2957 |
|
Rozeznanie
|
Czesc i czolem kluski z rosolem
|
#2958 |
|
Zakorzenienie
|
kakulinka, ja po założeniu tydzień nie mogłam nic gryźć, więc nawet o chlebie pokrojonym mogłam pomarzyć
Żyłam na samych jogurtach czy kaszkach. Przy wymienianiu druta ząbki bolą mnie ok. 2 dni, ale to też nie jest regułą, np. teraz miałam zmieniany na dole i nic mnie nie boli. Czasem obudzę się po nocy i czuję ból, ale mogę gryźć normalnie. Nie martw się, niedługo Ci przejdzie, a ból przy zmianie druta na pewno nie będzie tak duży jak po założeniu aparatu ![]() Co do żółtych zębów nad aparatem - też tak mam i też się tym martwiłam. Szorowałam zęby itd., ale na górze było żółte. W końcu stomatolog wyjaśniła mi, że taka jest budowa zęba. Na górze są ciemniejsze, a na dole jaśniejsze, wręcz u niektórych końcówki sa przeźroczyste. Aparat jakby zasłania tę linię stapiania się kolorków (nie umiem inaczej tego wyjasnić ) i kontrastuje górną ciemną część zęba z tą dolną jaśniejszą Stomatolog ładniej mi to wyjsniła, używając nazw budowy zęba (szkliwo, miazga itd.), ale niestety nie powtórzę tego.
|
|
#2959 |
|
Raczkowanie
|
kakulinka ja jeszcze kilkanaście postów temu też przeżywałam katusze, ale faktycznie nie mogę w to nadal uwierzyć, że w tydzień po założeniu aparatu faktycznie mogłam już normalnie się odżywiać, więc wytrzymaj jeszcze trochę, a będzie dobrze.
co do koloru zębów też usłyszałam to, co olasia99, więc myję dalej i liczę, że to złudzenie optyczne
|
|
|
|
#2960 |
|
Raczkowanie
|
---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- tak, miałam troszke piłowane ) na szczescie obyło sie bez przebarwień na zębach i innych niespodziankach. a i ja miałam nosić aparat przynajmniej 3 lata, a tu już po niespełna 2óch zdjełam.WYTRWAŁOŚCI kochane
|
|
|
|
#2961 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
góra aparat bezligaturowy 15-02-2010 dół 31-05-2010 koniec przygody z aparatem 21-11-2012 foto #1752 .....bo każdy ma swojego anioła i jest dla kogoś aniołem... |
|
|
|
|
#2962 |
|
Zakorzenienie
|
kakulinka- czasem to po prostu klej spod zamków
a czasem to my same sobie też wmawiamy, ze coś nie tak a wcale tak nie jest zazwyczaj to właśnie przez to, że mamy taki kolor zębów,a wcześniej nie zwracałyśmy na to uwagi
|
#2963 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
#2964 |
|
Raczkowanie
|
Czy jesli mam wyrwana szostke na dolnych zebach, a bede miec zakladany aparat to jak zostanie polaczona piatka z siodemka
|
|
|
|
#2965 |
|
Raczkowanie
|
Miałam dzisiaj I wizytę z aparatem. Zmiana drucika z 12 na 14, zmiana gumek i ... skasowane 100zł. Wielkich zmian nie ma zrobiła mi się tylko szpara miedzy 1 a 2 (bardzo ładna jak twierdzi ortodontka).
Czekamy na razie aż się zęby porządnie rozruszają i wypoziomują |
|
|
|
#2966 |
|
Zakorzenienie
|
łałcia, cuda
ja dzisiaj miałam wizytę drut na górze z 18 stalowej na jakąś 18/25 i nie zapamiętałam nazwy dalszej ![]() na dole i górze trochę spiłowała, na następnej wizycie mamy 2 podłączać na górze całkowicie, na dole częściowo jeszcze na jednym zębie przypadkowo chyba mam metalową ligaturkę a na to niebieską
|
|
#2967 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny. Ja bede miala zakladany aparat 3.02 (system damon) a 4.02 mam ustny egzamin :/ dam radę coś powiedzieć?
|
#2969 |
|
Raczkowanie
|
Czytałam tez ze mogą mi spuchnąć wargi... Mam nadzieję że nie będę na tym egzaminie wyglądać jak clown
|
#2970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zacznijmy od tego, że od samego początku będziesz wyglądać normalnie i nic Ci nie spuchnie a co dopiero po miesiącu ja fizycznie praktycznie w ogóle nie odczułam, że mam aparat (też noszę Damona). Więc spokojnie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:12.

jakie gumki wziaść? :bezradny: miałam teraz ładne niebieskie, ale szybko zbladły.
i biorę niebieskie (oczywiście koleżanki prośba
chodziłam z nimi chyba dwa miesiące, albo miesiąc, już dobrze nie pamiętam 

a aparatu jeszcze sie nie doczekałam... może uda mi się założyc w wakacje lub po.. 
Dodam że używam szczoteczki elektrycznej i zastanawiam się czy jest jakaś pasta która mocniej będzie ścierać ten osad, albo jakaś inna metoda żeby precyzyjniej doczyścić zęby - posiadam tą tradycyjną specjalną szczoteczkę z małym wyciorkiem ale ona jest bardzo delikatna i raczej nadaje się do dłubania w zębach niż do mocnego i precyzyjnego czyszczenia w okolicach zamków. Podpowiedzcie coś