|
|
#1291 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII
1. owsianka z wkrojonym bananem, suszonymi daktylami, łychą wiórek kokosowych, otrębami żytnimi i serkiem wiejskim; kawa z mlekiem
2. mandarynki kilka sztuk, jogurt pitny mlekovity o smaku kawy z guaraną 3. .miseczka kapuśniaku z ziemniakami, udko z kurczaka pieczone, surówka z marchewki i jabłka, druga z czerwonej kapusty, ogórek kiszony 4. kawa z mlekiem, kilka mandarynek, jogurt naturalny z probiotykiem 175 g z dosypanymi otrębami śliwkowymi 5. tu coś jeszcze wpadnie, zwłaszcza, że będę do późna siedzieć ;( Winky, wiem, w sumie Ci się nawet nie dziwię, że tak to mogłaś odebrać.
Rozsunąć suwak, by Zdjąć skafander ciała Zapomnieć Wejść w nowe życie W zwiewnej sukience Edytowane przez Phynn Czas edycji: 2011-01-25 o 20:44 |
|
|
|
#1292 |
|
Rozeznanie
|
|
#1293 |
|
Przyczajenie
|
ładnie proszę o ocenę. U:
1. śniadanie - jabłko, owsianka na wodzie - 7 łyżek + 2 spore garście migdałów 2. kefir 400g + płatki corn flakes duża porcja, trochę suchej bułki, która z wczoraj została ; 3. 3 mandarynki, banan, potem soczek marchwiowy 4. obiad - pieczony indyk - 2 średnie kawałki, garść kapusty kiszonej, pół gotowanego selera (został z wczorajszej zupy ;p), buraczki wiórki ze słoika (chyba nic nie pominęłam...) 5. serek naturalny biekuch z dwoma łyżkami nat. kakao; marchweka 7. actimel truskawkowy; 6. kolacja - 'flądra w sosie pomidorowym słodko-kwaśnym' z puszki do tego chyba 2 herbaty ziołowe i 2 zwykłe z cytryną i cukrem, woda. chyba za dużo nabiału, nie? ale ogólnie jak to wygląda?
|
|
|
|
#1294 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiście, że była to ironia, ja chciałabym tyc szybciej o mam nadzieje, ze to nastąpi
|
#1295 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Będę się starać robić postępy. Między II śniadaniem, a tą "przekąską" nie było dużego odstępu. Gotowaną pierś polubiłam na erce. Mama mi ją porządnie przyprawia i jest pycha. Z tym słodzikiem przesadziłam trochę dzisiaj, bo jeszcze do wieśniaka na kolację go dorzuciłam (i przesłodziłam) Od teraz zacznę go zastępować zdrowszym miodkiem. To "szybkie ciasto" robię sporadycznie, bo właśnie pod względem smaku szału nie ma (chociaż dzisiaj nawet dobre mi wyszło), ale czasem jakoś nachodzi mnie na nie ochota (może dlatego, że szybko się je robi- ehh, to lenistwo ).
|
|
#1296 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
trochę mało węgli Cytat:
trochę mało, ale generalnie nie jest źle ![]() a może by czasem coś słodkiego wpadło, hm? ![]() |
||
|
|
|
#1297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podbijam
|
|
#1298 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No cóż, skoro tak lubisz... Dla mnie pierś gotowana jest nie do przełknięcia, nawet przyprawiona, ale za smażoną bym się dała pokroić Cytat:
Trochę mało i widać ograniczenie, ale jakiś postęp jest... A Ty nie powinnaś być na P? Miałaś kiedyś w podpisie, że nosisz ubrania w rozmiarze XS... I te chude panienki w avatarze... ![]() No cóż, życzę powodzenia w doszlifowaniu swojego U ![]() |
||
|
|
|
#1299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem miałam taki podpis aczkolwiek waga,BMI w normie. Wiem,że ograniczam zdaje sobie sprawe i staram się naprawde to postęp , że dodaje tłuszcze bo kiedyś to wszystko opierało się na jogurtach 0% i łyżece oliwy na dzień. Muszę się postarać bardziej ale często mam problemy z brzuchem chce coś zjeść i nie moge =/ Dziękuje za ocene ![]() Ps. Nie przepadam za mięsem,nigdy nie lubiłam wędlin od małego czasami jak już mama zrobi to zjem piers z kurczaka,lub rybe filet bez ości
Francja/ Chorwacja/ Egipt/ Grecja Bułgaria /Hiszpania Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret Edytowane przez Tynusia Czas edycji: 2011-01-25 o 21:54 |
|
|
|
|
#1300 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Utrzymanie: Śniadanie: miseczka serka wiejskiego z wkrojonym szczypiorem i wkrojonymi rzodkiewkami, 2 kromki chleba razowego (na zakwasie z ziarnami) z masłem, 1/2 czerwonej papryki, kubek kawy zbożowej basen --> 1h Obiad: 2 pieczone kotlety (kasza gryczana, brokuł, oliwa, orzechy włoskie, czosnek i przyprawy) + trochę ketchupu + surówka z czerwonej kapusty z gruszką, natką, kminkiem i olejem lnianym Podwieczorek: sałatka owocowa (1/2 dużego banana, 1/2 gruszki, klementynka, kiwi, trochę malin mrożonych zmiksowanych z wanilią, figa, daktyle, orzechy laskowe Kolacja: porcja sałatki ziemniaki, cebulka, koperek, szczypior, rzodkiewki, ogórki kiszone, czerwona papryka, olej lniany, musztarda + mega kubek (0,4l ) maminego pysznego czerwonego barszczu+ woda mineralna z 2l i kilka herbat owocowych i zielonych, któraś tam była chyba z konfiturą malinową pokusi się ktoś żeby ocenić? |
|
|
|
|
#1301 |
|
Zakorzenienie
|
moje jadłospisy sa w ocenie cały czas pomijane, nikt nie przymierzy sie do szczegolowej oceny
|
#1302 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za ocenę poprzedniego jadłospisu, dodaję dzisiejszy i ponownie proszę o ocenę:
R śniadania:
obiad:
kolacja:
Wymieniłam tylko 3 posiłki, natomiast proszę wziąć pod uwagę, że nie jadłam wszystkiego na raz
|
|
#1303 |
|
Raczkowanie
|
Czy moj jadlospis jest OK?
Witam
![]() Chciałabym się dowiedzieć od madrych głów, czy moj jadlospis zawiera w sobie odpowiednie wartosci odżywcze.co mozna by w nim zmienic na lepsze? mam 169, waże 68. Chciałabym schudnąc do conajmniej 60, ale powoli i zdrowo. Diete zaczełam wczoraj. Na razie nie cwicze, ale juz jutro mam zamiar zacząc. dwa razy w tygodniu aeroby po ok. 40 minut i ze dwa razy w tygodniu cwiczenia bardziej siłowe. Moje zapotrzebowanie kaloryczne wychodzi ok.2000 kalorii. Mam mega tryb siedzący. a oto moj jadłospis Sniadanie: 4 chlebki chrupkie pelnoziarniste chuda szynka do tego warzywa takie jak pomidor/ogórek/papryka jajko kawa, pol szklanki mleka, łyzka cukru II sniadanie: Platki ze zboz pelnoziarnistych z 15%naturalnego blonnika. Bez dodatku cukru w nich. Do tego mleko 1,5% Kilka orzechow laskowych i garsteczka żurawinek dla smaku (ok. 5 sztuk) Obiad: Rybka zrobiona na patelni teflonowej posypana jedynie przyprawa i odrobina soli. Do tego surowka skladająca się z: -bialego chudego twarogu -sałaty lodowej -jogurtu naturalnego -pomidorow -ogorka -papryki -pietruszki -koperku -fasoli czerwonej -groszku (oczywiscie starcza na dwa,trzy obiady) bez oddatku zadnych przypaw,czy soli Podwieczorek: 2 chrupkie chlebki, odrobina masla, wedlina, pomidorek lub inne warzywo Kolacja: Serek wiejski lekki z fasola i jajkiem na twardo do tego herbaty bez cukru i czasem z jedna lyzka cukru niestety.. w sumie jakies 4 lyzki cukru mi wychodza na dzien czasem sok warzywny bez cukru Fortuny |
|
|
|
#1304 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy moj jadlospis jest OK?
Moim zdaniem chlebki chrupkie to zły pomysł... śniadanie jest podstawą i to właśnie rano możesz sobie pozwolić na więcej - ja po takim chlebku np. nie czuje w ogóle, że coś zjadłam, a do tego one wcale nie są takie dietetyczne.. Nie lepiej zjeść dwie kromki (zamiast 4) zwykłego ciemnego pieczywa?
I dlaczego surówka bez dodatku przypraw? Sól ok, ale inne przyprawy? No chyba, że po prostu nie lubisz i dlatego ![]() A na aeroby i te ćwiczenia siłowe wybierasz się gdzieś do klubu czy w domku? Bo jak np. chcesz chodzić na zajęcia aerobiku to może od razu lepiej zostać sobie na 2 godzinki? Zazwyczaj najdłużej zajmuje sam dojazd.. |
|
|
|
#1305 |
|
Zakorzenienie
|
zapraszam z tym jadlospisem na dietetyke
|
#1306 |
|
Rozeznanie
|
R:
czerwona herbata w czasie robienia śniadania- kromka chleba (wiejskiego na zakwasie) z 4plastrami wędliny wędzonej z indyka ![]() I placuszki-(.jajko,białko,małe jabłuszko,łyżka homo nat. 3czubate łychy otrąb,cynamon,duża łycha rodzynek,łycha kakao nat.) i łyżeczka niesłodzonych powideł porzeczkowych, inka i dużo mleka w niej ![]() II.homo naturalny z jabłkiem dużym i cynamonem (niedam orzechów bo nie łącze z nimi owoców,czytałam że nie powinno się?) czerwona herbata III.udko gotowane+5orzechów włoskich->dawać wrzywa przed siłownią?? napar z kopru włoskiego (pomaga mi na wzdęcia a mam zawsze;/) 1,5h siłowni 0,5h sauny (gł.ćwiczenia na nogi i brzuch) IV.ok 150g twarogu,pół pomodora i mała kromka razowca(niewiem czy ją dawać bo to będzie już po 20, a niezamierzam już robić nic, poza oglądaniem Housa ![]() czerwona herbata JA się wogóle nie znam na tych przed i po treningowych posiłkach, proszę o radę kogoś doświadczonego
Edytowane przez zielona_zabcia Czas edycji: 2011-01-26 o 11:06 |
|
|
|
#1307 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze Wychodzenie z R / Utrzymanie / Odzyskanie Okresu
![]() 8.00 - Owsianka na mleku 3,2 z otrębami, mango, bananem, kiwi i brzoskwinią 11.00 - Miseczka bitej śmietany z łyżeczką kakao i garstką orzechów włoskich 14.00 - 3 naleśniki z pełnoziarnistej mąki ze szpinakiem i fetą 16.00 - to samo 19.00 - Kilka kromek chlebka ryżowego (lubie go ) z masłem, ogórkiem i pomidorem22.00 - Kubek mleka ciepłego 3,2 z otrębami, garść orzeszków ziemnych Wszędzie wciskam tłuszcze, i nie wiem czy nie za dużo kcal jak na wychodzenie z R? Proszę o ocenę!
|
|
|
|
#1308 |
|
BAN stały
|
Dot.: Nasze codzienne jadĹospisy, czÄĹÄ XIII
Hej,udzielam sie na KZ,ale tu jest chyba wiekszy luz,choc widzialam,ze duzo osob ma tez obsesje na punkcie zdrowego jedzenia.Ja nadal jestem w szpitalu,z 29,6 kg udalo mi sie przytyc w ok tydzien do ustalonych 30,5 kg na ok 2 tys.kcal.Teraz waga stala kilka dni,a wczoraj znow ruszyla.Wiem,ze to wahania wagi(bo dzis bylo 30,9kg;do piatku ma byc min.31).Ten pierwszy kilogram skoczyl na ok 2tys,bo organizm w szoku,a pozniej juz waga byla w msc,wiec zmierzalam do zwiekszania kcal,nawet do 3tys?A wczoraj i dzis nagle wiecej znow-ciesze sie ogromnie!,tylko smuci mnie to,ze to nadal na tych 2tys.ok,a to oznacza,ze nadal metabolizm slabo rozkrecony.Dzis te +300g to pewnie wahanie,tak jak u kazdego czlowieka,wczoraj straszne zaparcia,jedzenie ze wczoraj-sporo objetosciowo pewnie.A wiem,ze zeby systematycznie tyc,musze zwiekszyc.I pewnie najpierw znow bedzie skok kg do gory,jak na 2tys,a pozniej juz stopniowo do gory.Pisze tu,bo tu mozna spotkac wiecej zdrowego podejscia.Moze napisze przykladowy jadlospis,doradzicie
![]() ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Dodam jeszcze,ze nadal moj brzuch jest rozregulowany,biegunki na zmiane z zaparciami.Teraz np.obiad cofa mi sie do gardla i to tak jest zawsze,gdy mam nadal zawalone jelita.Ale mimo takich chwil nie moge sie poddac i jem.Mam duzo roznych swoich produktow,kochana kuzynka mi dowozi.Jem szpitalny obiad,co do sniadania-jem zupe mleczna+kanapki,ale mam swoje dodatki do nich-szynka,jajko,serek itd,tak samo co do kolacji.Reszte tez dojadam w swoim zakresie-owoce,jogurty,serki homo.,musli,petitki itd.Mam obsesje co do zdrowego tycia.Chce nadal tyc,ale zdrowo.Powinnam tez jesc tresciwsze 2 sniadania,bo jak zjem np. jogurt naturalny z owocami-bananek,kiwi,pomaranczka, a po tym np.3 lu petitki w czeko.,to mam wrazenie,ze jem slodycze zamiast 2 sniadania,ze to puste kcal,ze zatruwam organizm-paranoja!A z drugiej strony zdaje sobie sprawe,ze nadal mam bardzo niska wage,mimo ze od 29,6 kg mam juz ok +1,3kg do przodu,i ze moge tak na prawde jesc wszystko,w umiarze.Ale ciagle mysle,ze musze tyc zdrowo,by odbudowywac organizm! |
|
|
|
#1309 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jad�ospisy, cz��� XIII
Cytat:
i nie zatruwają one organizmu.
|
|
#1310 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny przepraszam, że Wam się tak tutaj wtrące, ale liczę, że znajdzie się tutaj duszyczka która mi pomoże, a przekopywanie się przez tyle postów i wątków w celu znalezienia tego co mnie interesuje zajęłoby mi zapewne mnóstwo czasu.
A więc tak. Jestem osobą wiecznie głodną, jadłabym rano, po południu , wieczorem w nocy. Na szczęscie mam taką materię, że mimo wielkiej ilosci jedzenia nie ważę nawet 50 kg(i mimo wielkiej chęci przytycia nic mi nie przybywa) Jedzenie, które jem jest bardzo nie zdrowe. Są to głównie makarony z sosami, spagetti, parówki i czasem , ale to czasem ziemniaki. Mój żołądek powoli tego nie wytrzmuje, i ciągle jest głodny ![]() Czy posiada któraś z Was jakiś jadłospis, ze zdrowym, smacznym jedzonkiem(ale ze względu na studencką kieszeń nie drogi) i szczególnie taki, który mnie nasyci. Jest to bardzo męczące ciągłe jedzenie, bo nie dość , że wydaje majątek na produkty to i tak nie czuję się zaspokojona. Próbowałam coś znaleźć na internecie niestety kiepsko mi to wyszło. A mając taki jadłospis na pewno bym się do tego dostosywała. Któraś jest w stanie mi pomóc? |
|
|
|
#1311 |
|
BAN stały
|
Napisze przykladowo jak mniej wiecej jem,ze wczoraj:
Sn:kasza manna+2 kanapki ze szpitalna pasta jajeczna(jajko wymieszane z odrobina twarozku) 2sn:jogurt naturalny+owoce(maly bananek,kiwi,pomaranczka) +25g musli Sante Ob:zupa buraczkowa z ziemniaczkami+bigos z mlodej kapusty(kielbasy nie jadam)+ziemniaki Podw:serek homo.waniliowy Gratka+3ciastka owsiane LuGo!,pozniej 2mandarynki+kosta gorzkiej czeko. Kol:3duze kanapki+3plasterki poledwicy+pol twarozka domowego Piatnicy Po kol:ryz na mleku Belriso 180g o smaku czeko.,pozniej szklanka soku Kubus-200ml. Zazwyczaj jest wiecej slodkosci,tzn.np.miedzy sn. a obiadem nieraz mala salatka owocowa,a po tym np.serek homo.waniliowy+3 lu petitki w czeko.,po ok godzinie np.baton musli Nestle.A miedzy obiadem a kolacja to tez roznie-jogurt nat.z mandarynkami+pasek gorzkiej czeko,pozniej np.owsiane LuGo!I ciagle obsesyjnie mysle,ze zamiast 2sn.i podw.dojadam puste kcal,choc to nie sa chyba puste kcal.Jem czesto,a po trochu.Moze napisze jakie rzeczy mam i pomozecie mi ulozyc? |
|
|
|
#1312 |
|
Zakorzenienie
|
To ja też sie zapytam... co i jak z moim jedzonkiem... chciałabym aby była to redukcja, ale tak niesmiało i ostroznie zaczynam.
Śniadanko: Płatki pełnoziarniste z wiesniakiem + kawa rozpuszczalna z mlekiem 0,5% Przegryzka: Pieczony cycek kurzy Obiad Pieczony cycek kurzy + surówki, warzywka itd. Podiweczorek: Kawa rozpuszczalna z mlekiem + (jeszcze nie wiem co?? może pomarańczka, kiwi jabłko??) Kolacja: Sałatka z ryby (tunczyk, makrela), jajka, ogórka konserwowego zmieszane z jogurtem naturalnym. Białka wychodzi ok 120g białka. Kaloryczności nie licze... |
|
|
|
#1313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1314 |
|
BAN stały
|
Nie powinnam popadac w obsesje,bo na tym etapie moj organizm chyba wszystkiego potrzebuje.Tylko,ze ja chce odbudowac organizm,wiec chyba np.tresciwsze 2sn. powinnam robic.A jem czesto,po trochu,a jak sumuje to wychodzi,ze nie ma tresciwych rzeczy,same przekaski.Wiec jak myslicie-mniej a kaloryczniej czy duzo,a po trochu?Bo chodzi o nadmiar kcal,wiec licze na Wasza pomoc.Ja jem 3 tresciwe posilki+duzo przekasek.Dzis bd miala nalesniki babcinej roboty.Chce tyc zdrowo,nie na pustych kcal-obsesja.Choc co do slodyczy to jem takie typu lu petitki,baton musli,owsiane.Powinnam tresciwiej np.2sn.+dojadanie?
No to mam swoja poledwice,serki wiejskie,jajko,ser,serek Hochland,dzem.Do dojadania owoce,serki homo.,jogurty naturalne,musli sante i fitella,suszone owoce,activia,ryze na mleku,lu petitki zwykle i w czeko.,ciastka lugo!,batony musli,soki Kubus,gorzka czeko.,wafle ryzowe,chrupki kukur. Mam tez takie: monte,fantasie,kinder country,kinder bueno,duplo,czeko.z bakaliami,biszkopty-tych rzeczy praktycznie nie jadam.I jak |
|
|
|
#1315 |
|
Raczkowanie
|
UUuu:
I: pół dużego kubka jogurtu naturalnego z 2 łychami otrąb, 3 łychami płatków owsianych, cynamonem. Kawa z mlekiem 3,2%. II: pałka z kurczaka pieczona w piekarniku, pół słoika dużego bigosu z cukini (wyrób babciny: pieczarki, papryka, cukinia, pieczarki,pomidory) III: marchewkii, ( co tu mogę jeszcze zjeść?) IV: kromka dużego, ciężkiego razowca z masłem i wędliną. Wiem, że mój jadłospis jest bardziej ubogi niż zwykłe U, ale niestety muszę się ograniczać, od tygodnia mam nogę w gipsie, praktycznie nie chodzę. Cały dzień spędzam w pozycji półleżącej... a wiem, że taki tryb życia powoduje tycie prędzej, czy później:/Co powinnam jeść? |
|
|
|
#1316 |
|
Zadomowienie
|
REDUKCJA
śniadanie jajecznica (2 jajka, przyprawy, trochę mleka), duża kromka chleba pszenno-żytniego, pomidor, jabłko, inka z mlekiem II śniadanie duża kromka chleba pszenno-żytniego z konfiturą czereśniową niskosłodzoną, jabłko i marchewka do pochrupania, inka z mlekiem obiad udko z kurczaka pieczone, 1/3 woreczka dzikiego ryżu, papryka, pomidor, herbata podwieczorek serek homo. naturalny, jabłko, inka z mlekiem kolacja tuńczyk w sosie własnym, kromka chleba pszenno-żytniego, ogórek kiszony, herbata |
|
|
|
#1317 |
|
Zadomowienie
|
Skomplikowana, myślę, że albo nie powinnaś się wypowiadac w tym wątku, albo przestac rozpisywac się o twojej obsesji i wadze. Iza w pierwszym poście wyraźnie zaznaczyła, że ten wątek to nie miejsce na takie wynurzenia.
Żeby nie było offtopu, moje R wstałam o 12, więc wiadomo... ![]() 1. owsianka na mleku 2% z płatkami jogurtowymi, suszoną żurawiną, rodzynkami i wiórkami kokosowymi 2. obiad u babci - barszcz z czterema pierogami z kapustą i grzybami, trochę makaronu, gulasz wołowy i surówka 3. twaróg z miodem, orzechami ziemnymi bez soli, słonecznikiem łuskanym i wiórkami koksowymi 4. wieśniak z ogórkiem i filetem indyczym
|
#1318 |
|
Zakorzenienie
|
nie jestem pewna, gdzie powinnam zadac to pytanie, ale dotyczy bezpośrednio mojego codziennego żywienia, więc to chyba dobre miejsce
![]() trzymałam stałą wagę jedząc ok 2000 kcal dziennie, po zejściu do 1400 kcal waga cały czas stoi [tzn. w ciągu tygodnia spadło 100g]. jeżeli liczę na jakieś ubytki w masie muszę koniecznie ciąc jedzenie [nie chciałabym tego robic ze względu na przebyte ed], czy coś powinno ruszyc kiedy włączę więcej ruchu + więcej białka? [jak na razie jestem mało aktywna, przez przeziębienie ]nie zależy mi na zbyt dużym chudnięciu, chciałabym ok 2-3 kg. |
|
|
|
#1319 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tłuszcze są potrzebne, szczególnie Tobie, wręcz to dobrze, że pijesz tłuste mleko i jesz orzeszki. Nie przejmuj się kcal, jest okej ![]() Cytat:
I brak II śniadania. A noga w gipsie Cię nie usprawiedliwia szczerze mówiąc... To, że się nie ruszasz nie znaczy, że musisz opuszczać posiłki czy jeść głodowe porcje... Nawet jak naprawdę trochę przytyjesz, to kiedy wrócisz do aktywnego trybu życia to dodatkowe gramy spadną ![]() Cytat:
Cytat:
Brak drugiego śniadania, ale rozumiem, że się zdarza... Ale powiedz mi, ostatnio byłaś na wychodzeniu z diety, a tu znowu R? Chcesz jeszcze schudnąć? |
||||
|
|
|
#1320 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:28.

Będę się starać robić postępy.
Od teraz zacznę go zastępować zdrowszym miodkiem. To "szybkie ciasto" robię sporadycznie, bo właśnie pod względem smaku szału nie ma (chociaż dzisiaj nawet dobre mi wyszło), ale czasem jakoś nachodzi mnie na nie ochota (może dlatego, że szybko się je robi- ehh, to lenistwo
).