Nasze codzienne jadłospisy, część XIII - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-26, 16:39   #1321
emelie
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII

Cytat:
Napisane przez krtek_ Pokaż wiadomość
Wychodziłam z diety, ale miałam gorszy czas prywatnie i zajadałam smutki, skutkiem tego jest potężne jojo. Chcę wrócić do wagi jaką osiągnęłam wcześniej, ale tym razem jestem dla siebie wyrozumialsza, pozwalam sobie na trochę słodyczy i mam nadzieję, że sytuacja się nie powtórzy.
Rozumiem
Masz dobre podejście Lepiej czasem zjeść kawałek czekolady niż 5 tabliczek po diecie na raz
emelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 18:00   #1322
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

SKOMPLIKOWANĄ ZAPRASZAM NA KZ!!! Proszę, byś nie wypowiadała się tutaj, dopóki nie przestaniesz w swoich postach przemycać (lub mówić otwarcie o~) obsesji i zaburzeń jedzenia!!!

Poppy seed, z planowaniem głupot również zapraszam na KZ.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 18:03   #1323
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

No więc chyba wreszcie będzie P,a może to jest U(sama nie wiem),a tak poza tym to chciałabym tyle móc jeść kiedyś na U. .

I. 3kromki razowego z masłem,żółtym serem(dużo),1/2 pomidora,trochę sałaty
II. jabłko,jogurt naturalny, 6 ciastek owsianych ze śliwką,kawa zbożowa z mlekiem
III. 6 łyżkowa owsianka z mlekiem 2%+ garść mega rodzynek+3 duże mandaryny
/2*kawa rozpuszczalna z mlekiem, rządek gorzkiej czekolady/
IV. 3 duże zwykłe naleśniki ze szpinakiem i fetą
/grejfrut,jabłko/
V.kawa inka z mlekiem,serek homo, 2 garście mieszanki studenckiej,jogurt naturalny,rządek gorzkiej czekolady
VI.(w planach) 3 kromki razowego z masłem,1/2 pomidora,trochę sałaty,jajko na miękko

*odnośnie obiadu ,ja mam albo zupę albo drugie ,zwykle 2lub3 razy w tyg.zupa i 4lub5 razy w tyg. drugie danie

i proszę o komentarze,rady ,szczególnie tych co to się znają....pomocy plis...
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 18:18   #1324
lanvin
Raczkowanie

P (1,4kg na plusie)
śniadanie: kaszka na mleku 3,2% z 2 łyżkami budyniu śmietankowego; pszenna bułka z masłem, żółtym serem i pomidorem; herbata z sokiem malinowo-cytrynowym
II śniadanie: 2 kromki chleba z masłem i szynką; kakao; banan
obiad: pomidorowa z makaronem, mięskiem z indyka i marchewką (gęsta);
II danie: ziemniaczki polane masełkiem, pieczone udko z kurczaka, gotowane warzywa z masłem- marchewka,kalafior,brokuł ; sok pomarańczowy (szklana buteleczka)
podwieczorek: duży maślany rogal z masłem i dżemem jagodowym; kakao; pokrojona pomarańcza i garść nerkowców zalane jogurtem nat. (180g) posypane cynamonem i wiórkami kokosowymi
kolacja: będą 2 kromki chleba z masłem, jedna z szynką, druga z serem smażonym; serek wiejski z piątnicy 200g z papryką i ogórkiem; herbata z sokiem malinowo-cytrynowym
no i coś jeszcze wpadnie wieczorem na pewno podczas oglądania tv
lanvin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 18:33   #1325
maniulka0405
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lanvin Pokaż wiadomość
P (1,4kg na plusie)
śniadanie: kaszka na mleku 3,2% z 2 łyżkami budyniu śmietankowego; pszenna bułka z masłem, żółtym serem i pomidorem; herbata z sokiem malinowo-cytrynowym
II danie: ziemniaczki polane masełkiem, pieczone udko z kurczaka, gotowane warzywa z masłem- marchewka,kalafior,brokuł ; sok pomarańczowy (szklana buteleczka)
podwieczorek: duży maślany rogal z masłem i dżemem jagodowym; kakao; pokrojona pomarańcza i garść nerkowców zalane jogurtem nat. (180g) posypane cynamonem i wiórkami kokosowymi
kolacja: będą 2 kromki chleba z masłem, jedna z szynką, druga z serem smażonym; serek wiejski z piątnicy 200g z papryką i ogórkiem; herbata z sokiem malinowo-cytrynowym
Nie jestem specem w tym i nie wiem, czy mam prawo oceniać, ale mnie się bardzo podoba Widać ,że się starasz i świetnie Ci to idzie
maniulka0405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 18:53   #1326
ukradlimikorone
Przyczajenie

mój kolejny jadłospis, proszę, oceńcie..

U

śniadanie: dwie garście płatków frutina+ trochę płatków fitness zalane dużym jogurtem naturalnym+ duże jabłko
II śniadanie: bułka sojowa z margaryną i serem wędzonym + jabłko(uwielbiam je;p)
III śniadanie: zielone lu go
obiad: mintaj gotowany z ziemniakami i surówką
deser: kiwi
kolacja: 2 muffinki świeżo upieczone z płatkami owsianymi, orzechami laskowymi i bakaliami (nie mogłam się oprzeć) + 150g sera półtłustego

i jak dzisiaj?
ukradlimikorone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 19:12   #1327
Agaciok xD
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez orzeszek01 Pokaż wiadomość
jw. nie jadasz owoców?
dziekuje, z nieba mi spadlas jadam, jadam, zapomnialam tylko tego ujac. Od czasu do czasu kiwi, dosc czesto banan/jablko lub tez mandarynki. Pewnie to takie kaloryczne owoce

Agaciok xD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 19:18   #1328
monikation
Raczkowanie

Jadłospis P:
Śn: 2 kromki chleba pszennego z naturalnym serkiem i marmoladą jabłkową
2Śn: pokrojone jabłko, zalane jogobellą light wiśniową (150g) z łyżką płatków owsianych i chrupkimi płatkami śniadaniowymi
3śn: szklanka kaszki mleczno-ryżowej Nestle
O: kasza gryczana polana gulaszem z mięsem na śmietanie, ogórek konserwowy
P: lód Big fruid
K:3 kromki razowca z serkiem naturalnym do smarowania i marmoladą jabłkową, szklanka kubusia
2kol: belriso czekoladowe
po: pokrojone jabłko zalane jogurtem naturalnym (170g) i chrupkie płatki

Stary 2011-01-26, 19:24   #1329
flame5
Raczkowanie

to może ja dodam mojeU/P
proszę o ocenę

Sniadanie: 2 kromki chleba ciemnego z ziarnami z masłem i serem białym, pomidor, kawa ze słodziokiem
2Sniadanie: jabłko, pół drożdżówki
Obiad: zupa szpinakowa, 6 pierogów ze szpinakiem
Podwieczorek(na mieście): cafe latte miodowo- cynamonowe, polane miodem, ciasteczko owsiane
Kolacja: jogurt naturalny, pół drożdżówki
w ciągu dnia herbata i coca cola light

ktoś oceni?
flame5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 19:31   #1330
flamme
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
No więc chyba wreszcie będzie P,a może to jest U(sama nie wiem),a tak poza tym to chciałabym tyle móc jeść kiedyś na U. .

I. 3kromki razowego z masłem,żółtym serem(dużo),1/2 pomidora,trochę sałaty jeśli kromki były duże, to fajnie
II. jabłko,jogurt naturalny, 6 ciastek owsianych ze śliwką,kawa zbożowa z mlekiem ile gram miał jogurt? ;> dorzuć może do niego jakieś bakalie/ orzechy/ musli
III. 6 łyżkowa owsianka z mlekiem 2%+ garść mega rodzynek+3 duże mandaryny ok, ale mleko możesz spokojnie pić 3,2%
IV. 3 duże zwykłe naleśniki ze szpinakiem i fetą mniamm, uwielbiam takie naleśniki! Fajnie, choć szkoda, że nie było mięska czy rybki, ale wiadomo, nie zawsze jest ochota
/grejfrut,jabłko/
V.kawa inka z mlekiem,serek homo, 2 garście mieszanki studenckiej,jogurt naturalny,rządek gorzkiej czekolady zamiast kolejnego jogurt, może wpadłaby słodka bułka albo budyń?
VI.(w planach) 3 kromki razowego z masłem,1/2 pomidora,trochę sałaty,jajko na miękko Na chleb coś połóż, jajka dwa i będzie ok

*odnośnie obiadu ,ja mam albo zupę albo drugie ,zwykle 2lub3 razy w tyg.zupa i 4lub5 razy w tyg. drugie danie

Dużo w Twoim jadłospisie nabiału, w każdym posiłku. Nie jadasz mięsa ani ryb? Ile musisz przytyć?

Cytat:
P (1,4kg na plusie)
Super! Śliczny jadłospis, zdrowy, urozmaicony i smaczny. Mam nadzieję, że psychicznie też jest tak ładnie.
flamme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 19:40   #1331
red_tea
Wtajemniczenie

moje "U"
Iśn: owsianka (5łyżek płatków owsianych, niepełna szklanka mleka 2% <skończyło się>, spora garść orzechów włoskich, posypane cynamonem, pasek czekolady gorzkiej <kostka starta, a reszta prosto do buzi ;P>)
IIśn: 2 duże kromki razowca grubo posmarowane masłem, z szynką (o wdzięcznej nazwie: "ogonówka" xD) i plastrami ogórka zielonego; soczyste, rumiane jabłko
ob: ok. pół woreczka kaszy, duży kawałek mięsa (jakiegoś w sosie ze śmietaną i mąką... hmm.. może gulaszowe jakieś?) i kilka łyżek surówki (dzisiaj niestety kupna)
deser: miękka, soczysta i słodziutka gruszka + herbata śliwkowa z wanilią i cynamonem
kol: długa kromka chleba razowego z masłem i ząbkiem czosnku; plastry ogórka i pomidora; ok. 200-250g twarogu półtłustego

proszę o ocenę (cel: odzyskanie okresu)

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Cytat:
Napisane przez flame5 Pokaż wiadomość
to może ja dodam mojeU/P
proszę o ocenę

Sniadanie: 2 kromki chleba ciemnego z ziarnami z masłem i serem białym, pomidor, kawa ze słodziokiem //jakoś tak mało jak na śniadanie. może dodaj jeszcze jedną kromkę, jakiś dżem?//
2Sniadanie: jabłko, pół drożdżówki //a czemu tylko pół? powinna wpaść cała, jeśli jest duża, a jak nie to jeszcze np. kanapka//
Obiad: zupa szpinakowa, 6 pierogów ze szpinakiem // jeśli zupy solidny talerz <i gęstej, a nie sama woda> a pierogi czymś polane <np. masło> to ok. ale mogło ich wpaść więcej
Podwieczorek(na mieście): cafe latte miodowo- cynamonowe, polane miodem, ciasteczko owsiane // tutaj stanowczo za mało! //
Kolacja: jogurt naturalny, pół drożdżówki // co to ma być? zjedz całą drożdżówkę, jeśli już. poza tym dodaj kanapkę, a do jogurtu orzechy, pestki, bo nie ma NNKT //
w ciągu dnia herbata i coca cola light

ktoś oceni?
mało owoców, NNKT, a resztę napisałam wyżej musisz jeszcze dużo dodać, żeby było P
red_tea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 19:44   #1332
flamme
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez red_tea Pokaż wiadomość
moje "U"
Iśn: owsianka (5łyżek płatków owsianych, niepełna szklanka mleka 2% <skończyło się>, spora garść orzechów włoskich, posypane cynamonem, pasek czekolady gorzkiej <kostka starta, a reszta prosto do buzi ;P>)
IIśn: 2 duże kromki razowca grubo posmarowane masłem, z szynką (o wdzięcznej nazwie: "ogonówka" xD) i plastrami ogórka zielonego; soczyste, rumiane jabłko
ob: ok. pół woreczka kaszy, duży kawałek mięsa (jakiegoś w sosie ze śmietaną i mąką... hmm.. może gulaszowe jakieś?) i kilka łyżek surówki (dzisiaj niestety kupna)
deser: miękka, soczysta i słodziutka gruszka + herbata śliwkowa z wanilią i cynamonem
kol: długa kromka chleba razowego z masłem i ząbkiem czosnku; plastry ogórka i pomidora; ok. 200-250g twarogu półtłustego

Bardzo fajnie, acz deser (przekąska), zastępujący podwieczorek, baardzo maleńki. Proponuję włączyć też do jadłospisu jajka, tłustsze rybki.
flamme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 19:59   #1333
Magdalena0603
Rozeznanie

U
  • 2 jajka na miękko, bułka jasna -taka podłużna..z szynka parmeńską...pomidorkiem, czosnkiem..banan
  • jogurt naturalny, garść pistacji.... 1/2 makreli wędzonej....
  • w biegu- kurczak gotowany...plus trochę ćwikły z chrzanem...na szybko
  • zupa krem- ziemniaki + groszek + oscypek..miseczka tej zupy + kanapka z pomidorem i salami
  • puree ziemniaczane, kalafior + panga z grilla w ziołach
  • mizeria + kabanos
  • wieśniak 200g , pomidor + sos czosnkowy na bazie jogurtu....
  • chyba kanapkę z szynką zaraz zjem, bo mnie coś ssie

i jak?
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 20:06   #1334
wariatka345
Raczkowanie

R:
IŚn: 2 naleśnik z mąki pp z pomarańczą i brzoskwinią i z bakaliami
IIŚn: leczo rybne domowej roboty
Ob: warzywa na patelnię z ogromną ilością piersi kurczaka
K: wieśniak z ogromnym pomidorem i garścią słonecznika

4 posiłki, ponieważ praca uniemożliwia mi więcej

wariatka345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 20:13   #1335
Magdalena0603
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wariatka345 Pokaż wiadomość
R:
IŚn: 2 naleśnik z mąki pp z pomarańczą i brzoskwinią i z bakaliami
IIŚn: leczo rybne domowej roboty
Ob: warzywa na patelnię z ogromną ilością piersi kurczaka
K: wieśniak z ogromnym pomidorem i garścią słonecznika

na obiad wykupiłaś cysternę kurczaków?
że "ogromna" ilość?...ja zjem 1 pierś i jestem syta
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 20:20   #1336
Lady1000
Rozeznanie

Utrzymanie

I. Ciemna bułka z ziarnami
- pół z masłem, mozzarellą, pomidorem, rzodkiewką & szczypiorkiem
- pół z masłem orzechowym & dżemem niskosłodzonym;
jogurt jogobella 150g pieczone jabłko; kawa z mlekiem

II. Porcja pełnoziarnistego makaronu tagliatelle z kurczakiem, pieczarkami & pesto
deser: mandarynka, pasek milki karmelowej <3

pomarańcza

III. Budyń bananowy posypany wiórkami kokosowymi (szklanka mleka, łyżka skrobii ziemniaczanej, banan) ; marchewka

IV. Dwie małe kromki razowca
- z masłem, mozzarellą, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką & szczypiorkiem
- z masłem, polędwicą drobiową & pomidorem;
serek wiejski 150g z łyżką dżemu niskosłodzonego; kawa z mlekiem

+ być może wpadnie pomarańcza

I jak to dzisiaj wygląda?
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 20:27   #1337
ironique
Raczkowanie

Dzisiejsze R podejrzewam, że takie sobie, ale postanowiłam się odważyć i dodać..

I dwie kromki chleba pełnoziarnistego z amarantusem: jedna z polędwicą sopocką, druga z serkiem białym i łyżeczką niskosłodzonego dżemu brzoskwiniowego; kawa z mlekiem 0,5% i słodzikiem
II bułka grahamka z ogonówką i sałatą, jabłko
III 5 pierogów ruskich [nie mogłam się powstrzymać ], do tego pół woreczka kaszy gryczanej z twarogiem i odrobiną keczupu, dwie marchewki
IV garść płatków migdałowych, kawa z mlekiem 0.5% i słodzikiem
V serek wiejski z łyżką płatków migdałowych, później marchewka i pomidor

niedługo wpadnie jeszcze prawdopodobnie jajecznica z dwóch jajek

wiem, że dziś tak monotonnie i nieco dziwacznie , ale jakoś tak wyszło, ech.
ironique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 20:36   #1338
pati2404
Zakorzenienie

P :
śniadanie :duża pszenna bułka łamana podzielona na 4 części
-1 z dżemem z czarnej porzeczki
-1 z twarogiem z czosnkiem
-1 z Nutellą
-1 z pasztetem drobiowym i pomidorem
grejfrut
II śniadanie :150 g serka homo truskawkowego, saszetka (50 g ) musli orzechowego zalana 100 g jogurtu naturalnego, banan, pomarańcza
obiad: pół woreczka ryżu, i ogromna porcja kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym ( więcej niż ryżu )
podwieczorek : porcja 250 g deseru galaretkowego z bitą smietana, 25 g herbatników Leibniz Minis
kolacja: bułka z sezamem podzielona na dwie części
-jedna z twarogiem z czosnkiem, druga z pasztetem i pomidorem
-pół bułki żytenij z twarogiem z czosnkiem
-grejfrut
po : 2 grube i duże kawały chałki z maslem

jak dzis to wyglada ?

Edytowane przez pati2404
Czas edycji: 2011-01-26 o 20:56 Powód: zapomniałam dodać grejfrut do kolacji
pati2404 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 20:40   #1339
Winky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
nie jestem pewna, gdzie powinnam zadac to pytanie, ale dotyczy bezpośrednio mojego codziennego żywienia, więc to chyba dobre miejsce
trzymałam stałą wagę jedząc ok 2000 kcal dziennie, po zejściu do 1400 kcal waga cały czas stoi [tzn. w ciągu tygodnia spadło 100g]. jeżeli liczę na jakieś ubytki w masie muszę koniecznie ciąc jedzenie [nie chciałabym tego robic ze względu na przebyte ed], czy coś powinno ruszyc kiedy włączę więcej ruchu + więcej białka? [jak na razie jestem mało aktywna, przez przeziębienie ]

nie zależy mi na zbyt dużym chudnięciu, chciałabym ok 2-3 kg.
czemu chcesz schudnąć?

Cytat:
Napisane przez flame5 Pokaż wiadomość
to może ja dodam mojeU/P
proszę o ocenę

Sniadanie: 2 kromki chleba ciemnego z ziarnami z masłem i serem białym, pomidor, kawa ze słodziokiem Mało, kromki powinny być ze cztery i nie z samym serem, ale i z szynką, serem żółtym, jajkiem. Dodaj owoc; skoro to P to czemu słodzisz słodzikiem, a nie cukrem lub miodem?
2Sniadanie: jabłko, pół drożdżówki Pół drożdżówki, to i na eRce od czasu do czasu można zjeść. Powinna by cała + sałatka owocowa z pestkami/orzechami.
Obiad: zupa szpinakowa, 6 pierogów ze szpinakiemOK, tylko przydałoby się jakieś białko. Pierogi mogłaś polać masełkiem, cebulką i skwarkami.
Podwieczorek(na mieście): cafe latte miodowo- cynamonowe, polane miodem, ciasteczko owsiane Jedno ciastko? Skro na mieście to mogłaś sobie wziąć kostkę ulubionego ciasta, deser lodowy, muffinkę.
Kolacja: jogurt naturalny, pół drożdżówki Masakra. Drożdżówka powinna cyc cała w drugim posiłku, a tu jakieś chlebek, serek wiejski, zapiekana z makronu/ryży; białko.
w ciągu dnia herbata i coca cola light Zwykła cola ma za dużo kalorii, tak?
Po kolacji też powinno coś wpaść. Może kakao i orzeszki?
ktoś oceni?
Nie podoba mi się.

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
U
  • 2 jajka na miękko, bułka jasna -taka podłużna..z szynka parmeńską...pomidorkiem, czosnkiem..banan
  • jogurt naturalny, garść pistacji.... 1/2 makreli wędzonej....
  • w biegu- kurczak gotowany...plus trochę ćwikły z chrzanem...na szybko
  • zupa krem- ziemniaki + groszek + oscypek..miseczka tej zupy + kanapka z pomidorem i salami
  • puree ziemniaczane, kalafior + panga z grilla w ziołach
  • mizeria + kabanos
  • wieśniak 200g , pomidor + sos czosnkowy na bazie jogurtu....
  • chyba kanapkę z szynką zaraz zjem, bo mnie coś ssie

i jak?
Jak zwykle fajnie i na luzie.

Cytat:
Napisane przez wariatka345 Pokaż wiadomość
R:
IŚn: 2 naleśnik z mąki pp z pomarańczą i brzoskwinią i z bakaliami A z czego te naleśniki? Ile mąki, jakie mleko, ile jajek?
IIŚn: leczo rybne domowej roboty Znów nie wiadomo, ile czego. powinnaś dorzuć węgle.
Ob: warzywa na patelnię z ogromną ilością piersi kurczaka Już widzę te ogromne ilości kurczaka.
K: wieśniak z ogromnym pomidorem i garścią słonecznika Wiśniak lekki czy zwykły? 200g czy 150g?

Ciężko ocenić, bo nie wiadomo dokładnie, ile czego było. Wydaje się strasznie mało.

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Pokaż wiadomość
Utrzymanie

II. Porcja pełnoziarnistego makaronu tagliatelle z kurczakiem, pieczarkami & pesto

pomarańcza

III. Budyń bananowy posypany wiórkami kokosowymi (szklanka mleka, łyżka skrobii ziemniaczanej, banan) ; marchewka

Bardzo mi się podoba. Zdrowo i różnorodnie. Mam tylko nadzieję, że porcja obiadu była spora, bo brakuje jednego posiłku.

Cytat:
Napisane przez ironique Pokaż wiadomość
Dzisiejsze R podejrzewam, że takie sobie, ale postanowiłam się odważyć i dodać..

I dwie kromki chleba pełnoziarnistego z amarantusem: jedna z polędwicą sopocką, druga z serkiem białym i łyżeczką niskosłodzonego dżemu brzoskwiniowego; kawa z mlekiem 0,5% i słodzikiem Mleko zamień na 2%. Mało nawet jak na eRkowe śniadanko; mogłaś sobie ugotować np. jajko na miękko.
II bułka grahamka z ogonówką i sałatą, jabłko Ok.
III 5 pierogów ruskich [nie mogłam się powstrzymać ], do tego pół woreczka kaszy gryczanej z twarogiem i odrobiną keczupu, dwie marchewki Ok; raz na jakiś czas i pierogi nie zaszkodzą.
IV garść płatków migdałowych, kawa z mlekiem 0.5% i słodzikiem To nie jest posiłek i nie ma białka. Mogłaś zjeść np. serek homo naturalny z orzechami/pestkami i, jeśli nie utrudnia ci to chudnięcia i nie masz zupełnego świra, jakimś owocem; mandarynkami, kiwi, jabłkiem. Albo możesz sobie zrobi omleta lub jakieś lekkie placuszki.
V serek wiejski z łyżką płatków migdałowych, później marchewka i pomidor Płatki migdałowe zamień na orzechy/pestki, bo to o wiele lepsze źródło NNKT.

niedługo wpadnie jeszcze prawdopodobnie jajecznica z dwóch jajek

wiem, że dziś tak monotonnie i nieco dziwacznie , ale jakoś tak wyszło, ech.
trochę pracy przed tobą, ale nie jest najgorzej.
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...

Edytowane przez Winky
Czas edycji: 2011-01-26 o 20:58
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 21:08   #1340
ironique
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Winky Pokaż wiadomość

trochę pracy przed tobą, ale nie jest najgorzej.
dziękuję bardzo za ocenę zwykle ten podwieczorek jest, jednak dziś zdarzyła mi się niespodziewana wizyta Tż... I aż mi się odechciało jeść cały czas staram się nad sobą pracować, raz jest lepiej raz gorzej, ale mam nadzieję, że już niedługo będzie tylko lepiej.
ironique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 21:35   #1341
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Pokaż wiadomość
Utrzymanie

pomarańcza

Szczerze powiem, że b. mi się podoba. Jedyne co to zmieniła bym jogurt ze śniadania lub serek z kolacji na 1-2 garście orzechów/bakali (bo moim zdaniem nieco zbyt dużo nabiału)

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:
Napisane przez red_tea Pokaż wiadomość
moje "U"
Iśn: owsianka (5łyżek płatków owsianych, niepełna szklanka mleka 2% <skończyło się>, spora garść orzechów włoskich, posypane cynamonem, pasek czekolady gorzkiej <kostka starta, a reszta prosto do buzi ;P>)dodaj świerzego owoca oraz suszki np. świetnie komponowała by się owsianka z plasterkami banana i suszoną żurawiną
IIśn: 2 duże kromki razowca grubo posmarowane masłem, z szynką (o wdzięcznej nazwie: "ogonówka" xD) i plastrami ogórka zielonego; soczyste, rumiane jabłkook
ob: ok. pół woreczka kaszy, duży kawałek mięsa (jakiegoś w sosie ze śmietaną i mąką... hmm.. może gulaszowe jakieś?) i kilka łyżek surówki (dzisiaj niestety kupna)ładnie
deser: miękka, soczysta i słodziutka gruszka + herbata śliwkowa z wanilią i cynamonem ok
kol: długa kromka chleba razowego z masłem i ząbkiem czosnku; plastry ogórka i pomidora; ok. 200-250g twarogu półtłustegook

bardzo mi się podoba, dodaj koniecznie owoce do śniadania i będzie idealnie

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Utrzymanie:

Śn: porcja kaszy jaglanej (ok. 40g) gotowanej z mleczkiem kokosowym (ok. 50ml), dużym bananem, wanilią, kilkoma daktylami i plastrem suszonego ananasa, dosłodzone miodkiem

Ob: porcja razowego kuskusu + porcja greckiej potrawki z bakłażana (bakłażan, oliwa, czosnek, cebulka, pomidory, rozmaryn, rodzynki, curry, chili) + dużo świerzo posiekanej natki pietruszki

Pod: duże twarde i pyszne jabłko + talerzyk (ok. 40g) migdałów i orzechów laskowych

ok. godziny lekkiej i przyjemnej gimnastyki

Kol: micha gęstej włoskiej zupy jarzynowej (warzywa + oliwa + biała drobna fasolka i masa przypraw) posypane obficie startym parmezanem i posiekanymi ziołami (koper, natka, bazylia)

i sporo wody i herbat (czerwona, zelona, owocowe)

i co o tym sądzicie?
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 22:08   #1342
morphine88
Zadomowienie

Dzisiejsze U:

I. duża (kopiasty talerzyk ) porcja sałatki jarzynowej z majonezem, do tego mała grahamka zapieczona w tosterze i obłożona grubo plastrami wędliny drobiowej
II. grahamka z margaryną, jajkiem, wędliną drobiową i ogórkiem
III. (na mieście) 2 gałki lodów w wafelku: makowe i sułtańskie; jabłko
IV. talerz pierogów ruskich odsmażanych na oleju
w międzyczasie wpadły 2 jabłka i miseczka babcinego krupniku z mięsem
V. 3 kromki chleba graham/mieszanego z ziarnami:
- z pasztetem z podrobów drobiowych
- z warzywami z ryby po grecku
- z twarogiem wymieszanym z pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem i ziołami
po wpadły 2 marchewki na surowo i herbata jabłkowo-cynamonowa

w międzyczasie wpadło sporo orzeszków.
i jak to się prezentuje?

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-01-26 o 22:15
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 22:20   #1343
Lady1000
Rozeznanie

dziękuję za oceny

Abigal - zapamiętam na przyszłość.
Stary 2011-01-26, 22:42   #1344
flame5
Raczkowanie

Dziękuję za oceny
postaram się dostosować do rad, faktycznie może tego wszystkiego za mało
od jurta poprawa
flame5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 23:21   #1345
roolka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cashmeres Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za ocenę poprzedniego jadłospisu, dodaję dzisiejszy i ponownie proszę o ocenę:
R

śniadania:

• dwie kromki chleba orkiszowego, obie z masłem, jedna z białym serem i dwoma pomidorkami koktajlowymi, a druga z kiełbasą suchą krakowską (na r zamieniłabym na jakąś polędwicę)
  • koktajl z truskawek na kefirze
  • kiść winogron (out-mają dużo cukru, może 2 mandarynki,jabłko,pomarań cza)

obiad:
  • dwa krokiety z mięsem i pieczarkami (jeśli robione na świeżo, a nie odgrzewane to może być)
  • później sałatka z miksem sałat, kukurydza, oliwki, pomidorki koktajlowe, jajko na twardo, kiełki lucerny, + może coś słodszego? np. kostka gorzkiej czeko albo garść orzechów?

kolacja:
  • kromka orkiszowego chleba z masłem i świeżym ogórkiem (uboga kolacja nie wynika z ograniczania się, bardziej z wcześniejszego najedzenia się) + wieśniak

Wymieniłam tylko 3 posiłki, natomiast proszę wziąć pod uwagę, że nie jadłam wszystkiego na raz
nie jest źle, ale kiełbasa i winogrona powinny wylecieć z jadłospisu
co do krokietów też mam watpliwosci, te odsmażane pochłaniają zazwyczaj sporo tłuszczu...
kolacja faktycznie skromna, dodałabym jakieś białko pod koniec dnia
roolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-27, 09:18   #1346
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
P (1,4kg na plusie)
Bardzo ładnie

---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ----------

Cytat:
Napisane przez pati2404 Pokaż wiadomość
P :
śniadanie :duża pszenna bułka łamana podzielona na 4 części
-1 z dżemem z czarnej porzeczki
-1 z twarogiem z czosnkiem
-1 z Nutellą
-1 z pasztetem drobiowym i pomidorem
grejfrut
II śniadanie :150 g serka homo truskawkowego, saszetka (50 g ) musli orzechowego zalana 100 g jogurtu naturalnego, banan, pomarańcza
obiad: pół woreczka ryżu, i ogromna porcja kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym ( więcej niż ryżu )
podwieczorek : porcja 250 g deseru galaretkowego z bitą smietana, 25 g herbatników Leibniz Minis
kolacja: bułka z sezamem podzielona na dwie części
-jedna z twarogiem z czosnkiem, druga z pasztetem i pomidorem
-pół bułki żytenij z twarogiem z czosnkiem
-grejfrut
po : 2 grube i duże kawały chałki z maslem

jak dzis to wyglada ?
Mi się podoba

---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ----------

Cytat:
Napisane przez skomplikowana_18 Pokaż wiadomość
Nie powinnam popadac w obsesje,bo na tym etapie moj organizm chyba wszystkiego potrzebuje.Tylko,ze ja chce odbudowac organizm,wiec chyba np.tresciwsze 2sn. powinnam robic.A jem czesto,po trochu,a jak sumuje to wychodzi,ze nie ma tresciwych rzeczy,same przekaski.Wiec jak myslicie-mniej a kaloryczniej czy duzo,a po trochu?Bo chodzi o nadmiar kcal,wiec licze na Wasza pomoc.Ja jem 3 tresciwe posilki+duzo przekasek.Dzis bd miala nalesniki babcinej roboty.Chce tyc zdrowo,nie na pustych kcal-obsesja.Choc co do slodyczy to jem takie typu lu petitki,baton musli,owsiane.Powinnam tresciwiej np.2sn.+dojadanie?
No to mam swoja poledwice,serki wiejskie,jajko,ser,serek Hochland,dzem.Do dojadania owoce,serki homo.,jogurty naturalne,musli sante i fitella,suszone owoce,activia,ryze na mleku,lu petitki zwykle i w czeko.,ciastka lugo!,batony musli,soki Kubus,gorzka czeko.,wafle ryzowe,chrupki kukur.
Mam tez takie:
monte,fantasie,kinder country,kinder bueno,duplo,czeko.z bakaliami,biszkopty-tych rzeczy praktycznie nie jadam.I jak
Już ci pisałyśmy wszytkie jak powinnaś jeść.

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-27, 09:44   #1347
stilll
Raczkowanie

Dzień dobry, to moja R, czy ktoś mógłby zerknąć?

I śniadanie: 2 kanapki z chleba żytniego z szynką i warzywami
II śniadanie: jogurt owocowy light
Obiad: makaron razowy z sosem pomidorowym i piersią z kurczaka
Podwieczorek: orzechy nerkowca, budyń bez cukru
Kolacja: sałatka z makreli (ogórek, cebula, serek bieluch)
stilll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-27, 10:44   #1348
Lady1000
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez stilll Pokaż wiadomość
Dzień dobry, to moja R, czy ktoś mógłby zerknąć?

I śniadanie: 2 kanapki z chleba żytniego z szynką i warzywami ładnie, jeśli chleb maźnięty masłem + owoc
II śniadanie: jogurt owocowy light proponuję jogurt naturalny + wkrojone/zmiksowane owoce
Obiad: makaron razowy z sosem pomidorowym i piersią z kurczaka bardzo fajnie
Podwieczorek: orzechy nerkowca, budyń bez cukru ok
Kolacja: sałatka z makreli (ogórek, cebula, serek bieluch) jeśli się najadłaś to super
j.w.
Stary 2011-01-27, 10:56   #1349
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:

I. 3kromki razowego z masłem,żółtym serem(dużo),1/2 pomidora,trochę sałaty
II. jabłko,jogurt naturalny, 6 ciastek owsianych ze śliwką,kawa zbożowa z mlekiem
III. 6 łyżkowa owsianka z mlekiem 2%+ garść mega rodzynek+3 duże mandaryny
IV. 3 duże zwykłe naleśniki ze szpinakiem i fetą
/grejfrut,jabłko/
V.kawa inka z mlekiem,serek homo, 2 garście mieszanki studenckiej,jogurt naturalny,rządek gorzkiej czekolady
VI.(w planach) 3 kromki razowego z masłem,1/2 pomidora,trochę sałaty,jajko na miękko

podbijam może ktoś jeszcze pokusi się o ocenę (to jest jadło z wczoraj)
do flammeczywiście jem mięso,ale czy musi być codziennie??
do lanvin: zazdroszczę Ci twoich jadłospisów(sama sobie gotujesz,przygotowujesz posiłki??)
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-27, 11:08   #1350
lanvin
Raczkowanie

Cytat:
do lanvin: zazdroszczę Ci twoich jadłospisów(sama sobie gotujesz,przygotowujesz posiłki??)
dziękuję
posiłki szykuje mi mama. lekarka powiedziała, że lepiej abym ja nie gotowała i spędzała jak najmniej czasu w kuchni.
lanvin jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości