Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-19, 12:40   #2341
butterfly92
Zadomowienie

Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

witam. Posiadam temat: motyw milosci w literaturze. porownaj jego ujecia na wybranych przykladach z dwoch epok.
Chciałabym porównać romantyzm
(„Cierpienia młodego Wertera”
Juliusz Słowacki „Kordian”
Adam Mickiewicz -Świtezianka
Zygmunt Krasiński „Nie-
Boska komedia”)

i chyba pozytywizm ale nie wiem czy to dobry wybór? Poradzicie? Chcę ,żebgy było widać tą różnorodność.
butterfly92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 18:35   #2342
agueda
Raczkowanie

witam . Bardzo bardzo proszę o poradę w kwestii mojego tematu prezentacji. WYbrałam temat :
Surrealizm w literaturze, malarstwie i filmie. Omów na wybranych przykładach; porównaj środki wyrazu
właściwe dla każdej z tych sztuk.

Część literatury przedmiotu udało mi się wybrać, a mianowicie "Surrealizm" Krystyny Janickiej oraz "Światopogląd surrealizmu" tejże autorki. W Bibliotece Narodowej dotarłam jeszcze do antologii A.Ważyka. Natomiast z podmiotu mam narazie tylko film "Pies Andaluzyjski". Nie bardzo mam koncepcję na czym się skupić w tej prezentacji, bo 15 min to za mało na próbę przedstawienia całego zagadnienia surrealizmu. Moim pomysłem było wyodrębnić temat marzen sennych i stanow delirycznych, a pominąć inne aspekty. Czy to dobry pomysł?
No i kolejnym problemem jest teza... KOmpletnie nic nie przychodzi mi do głowy. No może tylko coś w stylu: Surrealizm, jako negacja rzeczywistości z początku XX w i bunt wobec ówczesnych norm obyczajowych i moralnych.

Jeśli ktoś byłby w stanie mi doradzić, to będę baaaardzo wdzięczna .
agueda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 19:44   #2343
Drift
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agueda Pokaż wiadomość
witam . Bardzo bardzo proszę o poradę w kwestii mojego tematu prezentacji. WYbrałam temat :
Surrealizm w literaturze, malarstwie i filmie. Omów na wybranych przykładach; porównaj środki wyrazu

Część literatury przedmiotu udało mi się wybrać, a mianowicie "Surrealizm" Krystyny Janickiej oraz "Światopogląd surrealizmu" tejże autorki. W Bibliotece Narodowej dotarłam jeszcze do antologii A.Ważyka. Natomiast z podmiotu mam narazie tylko film "Pies Andaluzyjski". Nie bardzo mam koncepcję na czym się skupić w tej prezentacji, bo 15 min to za mało na próbę przedstawienia całego zagadnienia surrealizmu. Moim pomysłem było wyodrębnić temat marzen sennych i stanow delirycznych, a pominąć inne aspekty. Czy to dobry pomysł?
No i kolejnym problemem jest teza... KOmpletnie nic nie przychodzi mi do głowy. No może tylko coś w stylu: Surrealizm, jako negacja rzeczywistości z początku XX w i bunt wobec ówczesnych norm obyczajowych i moralnych.

Surrealizm przede wszystkim opiera się na marzeniach, snach i innych 'dziwnotach' z tym związanych. Na twoim miejscu wybrałabym inne przykłady literackie, nie znam treści tych które wymieniłaś w poście, ale sama bardziej zastanowiłabym się nad np Dziadami A. Mickiewicza, scena Wielkiej Improwizacji, czy motywów z Wesela Wyspiańskiego.
Moim zdaniem to bezpieczniejsze wyjście, omawiane w szkole i więcej materiałów jest dostępnych odnośnie tych utworów.
Co do malarstwa znanym przedstawicielem surrealizmu był choćby Salvador Dali, jego prace często pojawiają się w podręcznikach od polskiego czy innych pomocach więc są dosyć znane, poza tym film wybrany przez ciebie jest w jakimś stopniu z nim powiązany, może to by pomogło. Bardziej współcześnie można spojrzeć też na twórczość Chris'a Berens'a.
Co do tezy, nie mam bladego pojęcia, to nie moje klimaty.
Stary 2011-01-19, 19:59   #2344
Pluma_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agueda Pokaż wiadomość

Oczywiście, że możesz skupić się na temacie marzeń, stanów delirycznych i halucynacji jako jednych z czynników budujących surrealizm, nazwany bądź, co bądź 'epoką snów'. Tylko w takim wypadku, musiałabyś zmienić tezę, odnieść 'Psa andaluzyjskiego' do wybranej konwencji i udowodnić, że inne dzieła, które przedstawisz, powstały (lub są silnie związane) z kierunkiem Twojej pracy. Ale, byłoby to na pewno ciekawe rozwiązanie, trochę inne od standardowego 'szokowania i burzenia rzeczywistości z początku XX w.'

Co do podmiotu, tu masz spore pole do popisu, zwłaszcza w malarstwie. Zastanawiałaś się już nad literaturą?

Edytowane przez Pluma_
Czas edycji: 2011-01-19 o 20:00
Pluma_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-19, 20:49   #2345
marriposa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marriposa Pokaż wiadomość
a ja wybrałam temat "Barokowe inspiracje w poezji i prozie XX wieku"... no i mam dwa problemy:
1.wierszy w tym temacie jest sporo, natomiast z prozy znalazłam tylko transatlantyk gombrowicza...znacie jakieś opowiadanie czy powieść w tym temacie?

2.chciałam przez ferie zacząć pisać tą prezentację i nie mam pomysłu na wstęp...i wógle jak to wszystko ma wyglądać ,jaką mieć forme? rozprawki z tezą?
chciałam sie przypomnieć z moim zapytaniem bo nikt mi nie odpisał

Wakacyjne dietowanie
64 63 62 61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 kg

Wakacyjne czytanie

-
marriposa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-20, 15:34   #2346
Pluma_
Rozeznanie

Cytat:
a ja wybrałam temat "Barokowe inspiracje w poezji i prozie XX wieku"... no i mam dwa problemy:
1.wierszy w tym temacie jest sporo, natomiast z prozy znalazłam tylko transatlantyk gombrowicza...znacie jakieś opowiadanie czy powieść w tym temacie?

2.chciałam przez ferie zacząć pisać tą prezentację i nie mam pomysłu na wstęp...i wógle jak to wszystko ma wyglądać ,jaką mieć forme? rozprawki z tezą?
Trudny temat wybrałaś. Dlaczego akurat taki? Przypadkowo czy miałaś jakiś zarys pracy?
Myślę, że jeśli wybierzesz 2-3 wiersze, Transatlantyk i Trylogię Sienkiewicza, w której jest mnóstwo nawiązań do baroku (szlachta polska, sarmatyzm itp.), to będzie już wystarczająco.

Co do pytania drugiego, to właśnie coś jak dłuższa rozprawka. Poprzeglądaj przykładowe prezentacje, będziesz miała jakiś ogólny zarys, jak to ma wyglądać.
Stary 2011-01-21, 08:57   #2347
marriposa
Raczkowanie

Pluma - a skąd mam wziąć te przykladowe prezentacje,żeby je przejrzeć? ( w necie widze tylko same platne,na sprzedaz)

Co do Sienkiewicza - to po pierwsze nie cierpię go i nie przeczytam za nic w świecie Potopu, a po drugie trylogia była napisana pod koniec XIX wieku więc odpada

PS. To mówisz ,że trudny temat? Mi sie wydaje ,że oryginalny,ale czy trudny?

Wakacyjne dietowanie

Wakacyjne czytanie

-

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-21, 18:17   #2348
Annie1441
Wtajemniczenie

a ja mam temat o miłości budującej i niszczącej w literaturze
wybrałam Wertera- niszcząca
i myślę o Wichrowych Wzgórzach, mama radzi noce i dnie
no nie mam pomysłu, pomożecie?
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 07:56   #2349
a-kuku!
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Drift Pokaż wiadomość
Myślę, że to w zupełności wystarczy. W granicy problem pieniądza nie jest aż tak widoczny jak w pozostałych wymienionych przez ciebie książkach. Sama miałam Granicę na swojej prezentacji i nieźle się przy niej natrudziłam, choć temat był inny
O tak, Granica jest do kitu za przeproszeniem. Też ją miałam w swojej prezentacji i to był błąd. Myślałam, że będzie mi się ją najmilej omawiało a było wręcz naprzeciwpołożnie

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
Miałam bardzo podobny temat: Kochankowie w literaturze na przestrzeni wieków. No sam w sobie może niezbyt podobny ale ja zawęziłam go do omawiania miłości destrukcyjnej bo opartej na zdradzie. Jeśli miałabym go robić drugi raz to z pewnością znów użyłabym właśnie Wichrowych..., są niezwykle przyjemne do omawiania, bardzo nastrojowe, czyta się z zapartym tchem, do tego miałam Dzieje Tristana..., też całkiem przyjemne aczkolwiek czytało się ciężej niż Wichrowe..., do tego Granicę, która była po prostu nie do zniesienia i mit o wojnie trojańskiej, krótki i treściwy. Oczywiście wszystko z tematu destrukcyjnej ale może podda Ci to jakiś pomysł
a-kuku! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 17:59   #2350
Drift
Wtajemniczenie

Cytat:
Pluma - a skąd mam wziąć te przykladowe prezentacje,żeby je przejrzeć? ( w necie widze tylko same platne,na sprzedaz)

Co do Sienkiewicza - to po pierwsze nie cierpię go i nie przeczytam za nic w świecie Potopu, a po drugie trylogia była napisana pod koniec XIX wieku więc odpada

PS. To mówisz ,że trudny temat? Mi sie wydaje ,że oryginalny,ale czy trudny?
W internecie są dostępne też przykładowe prace niektórych tematów do wglądu bez kupowania. Tak jak Pluma napisała to coś w rodzaju długiej rozprawki, najtrudniej zaczać.. potem już jest w górki.

Też wydaje mi się, że temat do łatwiejszych i przyjemniejszych do pisania nie należy. Moja koleżanka także wybrała bardzo ambitny temat i nie podołała na maturze. Nie twierdzę, że ty nie dasz rady, tylko nie zawsze co oryginalne znaczy też dobre.

Cytat:
Napisane przez a-kuku! Pokaż wiadomość
O tak, Granica jest do kitu za przeproszeniem. Też ją miałam w swojej prezentacji i to był błąd. Myślałam, że będzie mi się ją najmilej omawiało a było wręcz naprzeciwpołożnie
O tak, zdecydowanie nie polecam. Ja akurat porównywałam książkę i film.. tragedia.
Stary 2011-01-22, 18:56   #2351
mischellin
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
hmmm... Nie wiem czy dobrze kombinuję, , ale odrazu jak przeczytałam temat pomyślałam o "Romeo i Julia". Moim zdaniem jest to przykład zarówno miłości budującej jak i niszczącej, a sam utwór - ponadczasowy, powszechnie znany i lubiany oraz kojarzący się z taką właśnie tematyką.
Ale uważam, że powinnaś wybrać przede wszystkim te utwory, których przesłanie dobrze zrozumiałaś i poprostu polubiłaś - żeby te 15 minut prezentacji nie było dla Ciebie katorgą mówienia o czymś, o czym nie masz pojęcia, a samo opracowanie tematu sprawiało chociaż trochę przyjemności
mischellin jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-23, 12:29   #2352
kahen33
Raczkowanie

hej bardzo proszę Was o radę. Przygotowuję pracę maturalną na temat: "Wykazując się znajomością kultury odrodzenia wyjaśnij, na czym polega związek literatury tego okresu z tradycją antyczną". Wydawało mi się, że będzie to temat lekki i przyjemny, ale z biegiem dni zmieniłam zdanie. Jak na razie znalazłam dwie książki do bibliografii, i aktualnie wydaje mi się, że jestem w kropce. Nie wiem jak zacząć i ogólnie boje się, że nie dam rady. Pomóżcie proszę.
kahen33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 12:40   #2353
marriposa
Raczkowanie

Cytat:
W internecie są dostępne też przykładowe prace niektórych tematów do wglądu bez kupowania. Tak jak Pluma napisała to coś w rodzaju długiej rozprawki, najtrudniej zaczać.. potem już jest w górki.

Też wydaje mi się, że temat do łatwiejszych i przyjemniejszych do pisania nie należy. Moja koleżanka także wybrała bardzo ambitny temat i nie podołała na maturze. Nie twierdzę, że ty nie dasz rady, tylko nie zawsze co oryginalne znaczy też dobre.

O tak, zdecydowanie nie polecam. Ja akurat porównywałam książkę i film.. tragedia.
Drift - co to znaczy nie podołała - nie zdała ? czy po prostu miała kiepski wynik?

Wakacyjne dietowanie

Wakacyjne czytanie

-
Stary 2011-01-23, 16:01   #2354
Drift
Wtajemniczenie

Cytat:
Drift - co to znaczy nie podołała - nie zdała ? czy po prostu miała kiepski wynik?
To znaczy, może źle to ujęłam. Przygotowanie prezentacji było dla niej bardzo trudne, miała wiele niejasności w pracy, z nerwów się pogubiła i powiedziała tylko małą część pracy. Egzaminatorzy chyba widzieli że to dla niej za dużo i odpuścili pytania co do literatury podmioty i przedmiotu. Zdała na 30%.

Jak już wspomniałam, nie twierdzę, że tobie się nie uda.
Masz jeszcze sporo czasu i na pewno zgromadzisz potrzebne informacje . Nie ma co stresować się na zapas, skoro na początku temat wydał Ci się dla Ciebie odpowiedni, to dalej się tego trzymaj
Stary 2011-01-23, 20:06   #2355
paula7191
Raczkowanie

Zdawałąm maturkę w tamtym roku :P Mój temat to: "Fascynacja romantyków wampiryzmem i kontynuacje we współczesnych tekstach kultury.Omów na wybranych przykładach z literatury i filmu" Temat wydaje się łatwy,ale gdy się go przeanalizuje to jest troche roboty. Sama napisałam swoją pracę, pod okiem korepetytorki. I było warto Ktoś ma podobny temat? Moge coś doradzić
paula7191 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-23, 22:05   #2356
marriposa
Raczkowanie

Cytat:
To znaczy, może źle to ujęłam. Przygotowanie prezentacji było dla niej bardzo trudne, miała wiele niejasności w pracy, z nerwów się pogubiła i powiedziała tylko małą część pracy. Egzaminatorzy chyba widzieli że to dla niej za dużo i odpuścili pytania co do literatury podmioty i przedmiotu. Zdała na 30%.

Jak już wspomniałam, nie twierdzę, że tobie się nie uda.
Masz jeszcze sporo czasu i na pewno zgromadzisz potrzebne informacje . Nie ma co stresować się na zapas, skoro na początku temat wydał Ci się dla Ciebie odpowiedni, to dalej się tego trzymaj
nie powiedziałam,ze temat wydał się dla mnie odpowiedni - na liścei szkolnych tematów nie znalzałam żadnego odpowiedniego tematu dla siebie... twierdzę tylko ,że mój temat nie należy do pierwszej ligi jeśli chodzi trudność.... ej no dziewczyny pocieszcie mnie - wcale nie jest taki trudny,nie? są o wiele trudniejsze tematy,nie?

Wakacyjne dietowanie

Wakacyjne czytanie

-
Stary 2011-01-24, 07:20   #2357
a-kuku!
Raczkowanie

Nie przejmuj się, ustna matura wcale nie jest taka trudna sama w sobie, nie ma się czego bać, niezależnie od tematu łatwo jest wybrnąć jeśli tylko umie się trochę kombinować a następnie uzasadniać . A każdy temat powinien być sformułowany tak żeby można go było bez pomocy, że tak powiem, pozaszkolnej zrealizować. W praktyce potrzeba internetu i paru rad. Ale nie jest to czarna magia. W zasadzie wszystko można znaleźć w internecie. Nie sądzę żeby Twój temat był jakiś wybitnie trudny, widziałam trudniejsze, aczkolwiek pojęcie trudności jest względne, dla mnie jest on średnio trudny i raczej bym go nie wybrała bo na ustnej postawiłam na b. łatwy temat, który mógłby się wydawać oklepany ale w zależności z jakiej strony się do niego podejdzie, jakich argumentów użyje, spojrzenie może być bardzo ciekawe i nowatorskie. I tak jest z każdym tematem, wystarczy, że pobuszujesz troszkę w internecie, poszukasz informacji, pójdziesz parę razy do biblioteki, popytasz bibliotekarek, dodatkowo na polskim nauczyciele zobowiązani są pomagać przy prezentacji, tzn powinni móc udzielać konsultacji, przynajmniej u mnie w szkole tak było. Więc naprawdę wrzuć na luz każdy temat jest do zrealizowania nawet dla niezbyt znajdującego się w nim wcześniej ucznia, trzeba tylko trochę pobuszować

Edytowane przez a-kuku!
Czas edycji: 2011-01-24 o 07:21
a-kuku! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-24, 09:37   #2358
marriposa
Raczkowanie

tak troszkę poza glównym tematem, ale kiedy jest ta matura ustna : w maju w trakcie matur? czy może w kwietniu? bo juz sama nie wiem....

Wakacyjne dietowanie

Wakacyjne czytanie

-
Stary 2011-01-24, 10:43   #2359
Drift
Wtajemniczenie

W maju. Po pisemnych. Wyznaczą Ci dzień i godzinę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-24, 12:01   #2360
Pluma_
Rozeznanie

Cytat:
W maju. Po pisemnych. Wyznaczą Ci dzień i godzinę.
No niekoniecznie po. Mogą też dać termin w trakcie innych matur, zależy od szkoły. Pewnie już pod koniec marca wywieszą informacje kto, gdzie i kiedy.
Stary 2011-01-24, 17:32   #2361
Drift
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pluma_ Pokaż wiadomość
No niekoniecznie po. Mogą też dać termin w trakcie innych matur, zależy od szkoły. Pewnie już pod koniec marca wywieszą informacje kto, gdzie i kiedy.
U mnie w szkole akurat tak było.
Może zdarzyć się, że będą pisemne dodatkowe przedmioty, a Ci co pisali podstawowe tylko na te dni już będą mieli wyznaczone ustne.
U mnie było jednak tak, że najpierw wszystkie pisemne, a dopiero potem ustne, poza tym ustne były po południu więc by raczej nie kolidowało.
Stary 2011-01-25, 13:11   #2362
pixieland
Raczkowanie

Cześć dziewczyny, mam temat "marzyciele, idealisci i wizjonerzy na kartach literatury. Omów i porównaj wybrane przykłady"

Czy mogłabym prosić o jakieś rady ?
Do tej pory wybrałam do mojej pracy Lalkę, Kordiana, Konrada z III cz. Dziadow, Ludzi bezdomnych, Wertera, myslalam tez o mowytach mitologicznych czyli Syzyfie, Prometeuszu, Ikarze.
Mój problem polega na tym, ze kompletnie nie wiem jak się za to zabrać Nigdy nie omawialismy tego na lekcji, teraz mam problem, nie wiem nawet jak to napisac..mam tylko swoje luźne notatki.
pixieland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-25, 13:47   #2363
chabierra
Przyczajenie

witam pixieland
ja zostawiłabym Lalkę, Wertera, Ludzi bezdomnych, a co więcej to sama nie wiem, ale to jeszcze jedno, dwa dzieła wystarczą może Pan Tadeusz?
we wstępie pracy możesz wytłumaczyć słowa: marzyciel, idealista, wizjoner- kim takie osoby są, co je charakteryzuje... itp.
a potem możesz po kolei z dzieł wybierać postacie i je właśnie mniej więcej pod kątem tych cech opisywać... przedstaw krótko ich życiorys, co wpłynęło na to, że są tacy a nie inni... co ich wyróżnia, jakie mają cele... a w zakończeniu połącz wstęp z rozwinięciem podsumowując to co wczesniej powiedziałaś w skrócie
choć nie jestem pewna czy to będzie poprawne, nie jestem ekspertem może ktoś jeszcze Ci coś podpowie...

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

tak dodatkowo mam coś do zaoferowania dla osób kulejących z języka polskiego...

MOTYW OGRODU W LITERATURZE I SZTUCE
rok temu napisałam i zdałam maturę na 90% właśnie na taki temat i chętnie ją sprzedam polecam ją, bo wybrane przeze mnie dzieła nie są ciężkie i komisja nie może zadać zbyt trudnych pytań do pracy
razem z gotową pracą przeslę jeszcze:
-konspekt (bibliografia + ramowy plan, pisałam konspekt na ocenę, bo w moim liceum tak wymagano)
-reprodukcje obrazów
-pomocnicza kartka z cytatami
-dodatkowo moje wskazówki, podpowiedzi, przykładowe pytania
praca była sprawdzana wcześniej przez polonistkę!
tanio!!!
Pozdrawiam Emilka
emilka527@wp.pl

Edytowane przez chabierra
Czas edycji: 2011-01-25 o 13:45
chabierra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-26, 19:58   #2364
pixieland
Raczkowanie

up up
Stary 2011-01-27, 10:07   #2365
Tindomerel
Zadomowienie

hej dziewczyny

Wybralam temat: "Utopie i antyutopie w literaturze. Omów na wybranych przykładach"

Wybralam "Rok 1984" Orwella i "Nowy Wspaniały Świat" Huxleya jako antyutopie oraz "Kandyda" Woltera jako utopie.

Co o tym myslicie ? Czy ktoraś z Was miała podobny temat ? Macie dla mnie jakieś rady ?
Tindomerel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-27, 10:11   #2366
JuStYsCk2
Zadomowienie

Hej dziewczyny
ja wybrałam temat "motyw ogrodu w literaturze i sztuce". opracowałam juz literature, jednak nie wiem jakie obrazy zaprezentować. Macie jakieś propozycje??
JuStYsCk2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-27, 12:57   #2367
Drift
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez JuStYsCk2 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
ja wybrałam temat "motyw ogrodu w literaturze i sztuce". opracowałam juz literature, jednak nie wiem jakie obrazy zaprezentować. Macie jakieś propozycje??
Dwa posty wyżej jedna z dziewczyn pisała o tym temacie.

Skoro tak, to ja pisałam pracę na temat 'Dzieło literackie a jego filmowa adaptacja. Porównaj odwołując się do wybranych przykładów'
Na wszelkie pytania chętnie odpowiem
Stary 2011-01-27, 13:29   #2368
beacia2109
Raczkowanie

yhh piszę do Was Kochane bo jestem w kropce. Wybrałam temat : "Mit o Prometeuszu i jego literackie przetworzenia. Omów problem odwołując się do wybranych przykładów" i lit podmiotu i przedmiotu już wybrana i stwierdziłam jako, że kończą się już ferie, więc muszę too do poniedziałku napisać. I zaczęły się schody. Po pierwsze czy uważacie , że jako teze mogłabym zastosować cytaty z III cz Dziadów( których oczywistością jest mam w lit) : "Nazywam się milijon bo za miliony kocham i cierpię katusze" - mit o Prometeuszu jako źródło inspiracji artystów przez wieki? Czy to nie za bardzo się ze soba gryzie?? Prosiłabym o odpowiedź albo jakieś propozycje, jeżeli którejś z Was przyjdzie coś ciekawego do głowy
Stary 2011-01-27, 15:13   #2369
Tindomerel
Zadomowienie

Parę postow wyżej jest mój post ale nieaktualny. Stwierdzilam ze wybiore temat o ktorym myślałam w wakacje.
no więc : samotność - wybór czy konieczność? zbadaj różne przyczyny wyobcowania bohaterów(na wybranych przykładach)

no i mam:
Antygona ; cudzoziemka ; sto lat samotności

Jak myślicie ? może być ? Jakies rady ? proszeee
Tindomerel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-27, 20:59   #2370
pixieland
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tindomerel Pokaż wiadomość
Parę postow wyżej jest mój post ale nieaktualny. Stwierdzilam ze wybiore temat o ktorym myślałam w wakacje.
no więc : samotność - wybór czy konieczność? zbadaj różne przyczyny wyobcowania bohaterów(na wybranych przykładach)

no i mam:
Antygona ; cudzoziemka ; sto lat samotności

Jak myślicie ? może być ? Jakies rady ? proszeee
ja bym jeszcze dala ludzi bezdomnych
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości