|
|
#2971 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Dziękuję za tak pocieszające informacje
|
#2972 |
|
Przyczajenie
|
od soboy mam aparat
. Pierwsze dni: koszmar. Nic zjesc, powiedziec, grrrr. mialam chec go zerwac kombinerkami. Jeszcze ten schodek na jedynkach i obdarty jezyk. Diękowalam orto za wosk bo zamek z lewej 3 zaczął obdzierac. Od wczoraj jest ok, odpadł mi jeden ze schodków i wygodniej mi mówic. Zaczynam lubic to żelastwo
|
#2973 |
|
Raczkowanie
|
Naprawdę aż tak źle? Mam nadzieję, że mój profesor mnie zrozumie i dzień po założeniu aparatu będę mogła mówić w miarę wyraźnie... :/
|
#2974 |
|
Raczkowanie
|
Nie martw się, przez aparat nie będziesz miała trudności w mówieniu
czasem w trakcie już późniejszego leczenia stosują różne "urozmaicenia" , które mogą spowodować trudności (typu płytka nansa, czy podwyższenia na trzonowcach lub jedynkach). Jednak chwilę po założeniu aparatu problemów mieć nie powinnaś - myślę, że większość z nas nie miała
|
|
|
|
#2975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2976 |
|
Raczkowanie
|
To naprawdę musi bardzo boleć skoro tak piszecie :/ Jeszcze tydzień mi został do założenia aparatu. Aha i będę miała już od razu podwyższenie na trzonowcach...
|
#2977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
normalnie aparat Ci je do siebie przyciągnie W ogóle to obudziłam się z kaszlem, po prostu jedyną rzeczą o której marzę teraz to nie napluć przez niego ortodontce w twarz jak będzie mi w buzi grzebać ![]() ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- olix6- ale da się wytrzymać
|
|
#2978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a mnie zęby bolą górne, marsa chciałam tak z rozpędu ugryźć i nic z tego nie wyszło, zaczęły jeszcze bardziej boleć
|
|
|
#2979 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam dodatkowego drutka w buzi
orto założyła mi łuk na podniebieniu, żeby poszerzyć szczękę. Mówię wyraźnie, ale mam problem z połykaniem czegokolwiek ![]() Edit: aa i fioletowe gumki
|
#2980 |
|
Konto usunięte
|
To ten łuk można założyć w trakcie leczenia? O nie, myślałam, że mnie to ominie, a całkiem możliwe, że też coś takiego będę mieć, bo dolna szczęka jest szersza od górnej.
|
|
|
|
#2981 |
|
Zakorzenienie
|
No na to wygląda, czuje jak rozpiera ale nie czuje bólu na tą chwilę, zobaczymy jak jutro będzie. Jedzenie jest tragedią, wszystko mi się zahacza... A kolejna wizyta dopiero 26 marca, długo trochę. Mam nadzieję, ze się przyzwyczaję
. Ale jak usłyszałam łuk na podniebieniu to sobie pomyślałam : Matko, a jak ja będę seplenić . Ale jednak się myliła uff
|
#2982 |
|
Raczkowanie
|
Ja jutro pozbywam się przyczyny mojego seplenienia - płytki nansa
to jest dopiero zmora, mówię Wam!
|
|
|
|
#2983 |
|
Przyczajenie
|
Zazdroszcze. Ja musze dwa miechy czkac min zeby sue pozbyc tego cholernego schodka. Nienawidze go. Nigdy nie myslalam ze mozna sie dlawic malym kawalkiem kapusty ... grrrr. Jeszcze mi jeden zamek odpadł dzisiaj. Dobrze ze nie byl polaczony drutem (odpadł z 7, a ze druga jeszcze rosnie nie przykleił do niej zamka i jeden sobie po prostu był). Szlak mnie trafia jak widze taką robote
|
#2984 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się dławiłam makaronem dzisiaj xD
|
#2985 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale profesor na pewno zrozumie co mówisz, spokojnie. jakby co dla pewności powiedz mu po prostu, że masz od wczoraj aparat i jakby nie rozumiał to niech cię nie wyrzuca tylko powie, żebyś powtórzyła ![]() mam nowy zielony łańcuszek + zęby wyglądają na bielsze - wyglądam jakbym się nażarła szczypiorku chyba jednak różowe ligatury są de best
|
|
#2986 |
|
Raczkowanie
|
Nie dosyć że będę seplenić to jeszcze go opluje ;P Ucieszy sie Pan profesor oj ucieszy
|
#2987 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie aparatki (byłe i przyszłe) również
![]() Tak więc czytam już to forum od prawie roku i przyznam, że wszystko co wiem na temat aparatów itd. to właśnie dzięki wam ^^ - to tak na wstępie A teraz opowiem wam jak to ze mną jest.Z zamiarem zakładania aparatu, noszę się już od kilku lat. Niestety jedyne co mnie przed tym powstrzymywało, to brak funduszy.. zaczełam więc odkładać sobie pieniądze i zapisałam się na wizytę w ubiegłym miesiącu (dałam zdjęcia, zrobiono mi wyciski itd.) Dzisiaj miałam drugą wizytę z przedstawieniem planu leczenia i troszeczkę mnie podłamało Od razu powiedziała mi, że będę miała zakładane 2 łuki z czym zresztą się liczyłam, chociaż dół mam nawet okej ;] no i teraz mam pytanie: Czy któraś z was ma 19 lat lub więcej i ma/miała założonego hyraxa ? Pytam, gdyż orto stwierdziła, że nie chciałaby rwać mi zębów, ale musimy poszerzyć szczenę . Najprew zaproponowała mi zabieg 'poszerzenia łuku podniebnego' - tak to nazwała . Ale kosztuje to podobno koło 2000tys a hyrax jest dużo tańszy. Niestety jest jedno ale. Orto stwierdziła, że hyraxy zazwyczaj zakłada pacjentom do ok 15 roku życia i nie jest pewna czy on mi poszerzy tą szczenkę, gdyż mam już 19 powiedziała, że jak nie pomoże to będę musiała wyrwać prawą czwórkę. Wade mam taką, że jedną trójka rośnie wyżej w dziąśle i nie ma dla niej miejsca:/ aa i w dodatku dowiedziałam się, ze mam zgryz krzyżowy . Nie chcę rodziców obciążać tak dużymi kosztami bo nie dość że 2 łuki (metal 1600) to jeszcze ta operacja taka droga. Więc jest tu jakaś aparatka, która jest w granicach mojego wieku i miała lub ma hyraxa ? Jeżeli tak, to piszcie czy w waszym przypadku on coś pomógł Pozdrawiam ;** |
|
|
|
#2988 |
|
Przyczajenie
|
Hej
Koka_inna : niestety na Twoje pytanie nie udzielę Ci odpowiedzi, bo nie wiem co to ten hyrax, ale napewno inne dziewczęta Ci trochę o tym opowiedzą. Ja podobnie jak Ty przybierałam się do aparatu bardzo długo, też ze względu na fundusze, mam 18lat i już 9 lutego zakładam aparat na górny łuk, powiem Ci też, że mam za małą szczękę i mój ortodonta stwiedzł, że bez wyrywania ząbków się nie obejdzie, w sumie z tym się pogodziłam i wczoraj już wyrwałam 2 - da się przeżyć. Nie zaproponował mi jak Tobie tej płytki hyraxa ( czy jak to sie nazywa) w sumie to i dobrze, bo nie byłoby mnie stać jeszcze na to. Mam pytanie do was dziewczyny ( może któraś wie) ile czasu bedą zachodzić szpary po wyrwaniu 4? |
|
|
|
#2989 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2990 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale po aparacie nic nie będzie widać ;] ostatnio dowiedziałam się, że moja kuzynka nie ma dwóch 4 na górze a uśmiech ma jak z reklamy pasty do zębów ;D zresztą większość aparatek z tego co widze miały coś wyrywane A ile musisz w sumie ząbków wyrwać ? Fajnie, że już nie długo bedziesz miała swój aparacik Ja jeszcze nie wiem kiedy mi założy, ale wiem, że najprew jeden łuk a drugi dopiero za jakieś 3mc . W poniedziałek idę na wyciski do tego hyraxa więc myślę, że wtedy się wszystkiego dowiem
|
|
|
|
|
#2991 |
|
Raczkowanie
|
Wlasnie zobaczylam w internecie jak ten hyrax wyglada... i ciesze sie me mi tego nie zaloza
Podobno przy aparacie DAMON nie trzeba juz innych rzeczy zakladac ani usowac ząbków... Oby to była prawda
|
#2992 |
|
Raczkowanie
|
Szkoda że mi Damona nie zaproponowała ;p Ale widocznie do mojej wady trzeba tego hyraxa. Nie zaciekawie to wygląda, ale czego się nie robi dla pięknego uśmiechu
mam nadzieje, że szybko to pójdzie z tym rozszerzaniem i ściągną mi to po kilku miesiącach
|
|
|
|
#2993 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
muszę wyrwać wszystkie 4ki, ale coś orto mówil, ze mi 6stka na dole się psuje i być może na dole będę wyrywać 6ski, w sumie to chyba byloby lepiej:p ale to za jakies 2 miechy, a jaką masz wadę zgryzu?
|
|
|
|
|
#2994 |
|
Zadomowienie
|
widzę, że nie tylko ja odnoszę takie wrażenie
|
|
|
|
#2995 |
|
Raczkowanie
|
W sumie jak można to chyba by było lepiej te 6 :P bo tak byś musiała jeszcze płacić za leczenie tej 6. Mi powiedziała, że mam zgryz krzyżowy. Ale poszłam głownie dlatego, że trójka się nie zmieściła i rośnie mi wyżej ;/ i ogólnie nie wszystkie zęby mam równo w łuku. A Ty jaką masz wadę ?
|
|
|
|
#2996 |
|
Zakorzenienie
|
Różowych jeszcze nie miałam, ale wiem, że żółte też rozjaśniają zęby
Właściwie miałam już zielone, żółte, niebieskie i teraz lila-fiolet i w każdych wyglądają na jasne no chyba, że po prostu mam taki odcień zębów.---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- koka_inna- też mam krzyżowy i parę innych jeszcze, ale tylko pamiętam krzyżowy i asymetrię (chyba że to to samo
|
#2997 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale orto chyba wie co mówi
Edytowane przez Koka_inna Czas edycji: 2011-01-28 o 14:16 |
|
|
|
|
#2998 |
|
Zakorzenienie
|
Mi raczej górne zachodzilyby na dolne
gdyby nie to, że mi się zęby nie łączą te przednie góra z dołem, sytkają mi się tylko 6 i 7 (chyba :P) lecz gdyby łączyły się wszystkie to faktycznie by tak było. Zrozumiałyście?> no i nie miałam nic wyrywanego, ale orto zastrzegła sobie, że może będzie trzeba usunąć 4 jak coś pójdzie nie tak
Pamiętaj o tym: jak jesteś w piekle, tylko diabeł może ci pomóc. Aparatka: Góra-21.09.10r Dół-16.06.11r Dbam o włosy Edytowane przez Adaa_ Czas edycji: 2011-01-28 o 15:04 |
|
|
|
#2999 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi się wszystkie zęby stykają. Górna i dolna szczęka jak zagryze zęby jest w jednej lini. A prawidłowo powinna być górna bardziej wysunięta niż dolna. Właśnie mi orto też powiedziała, że jak coś nie pójdzie to trzeba będzie wyrwać jedną 4. Dziwnie trochę że tylko jedną ;p wtedy po lewej stronie będę miała więcej zębów |
|
|
|
|
#3000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
koleżanki dzisiaj na chińczyku 'te niebieskie to Ci pod kolor oczu' ![]()
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.

=> 

, które mogą spowodować trudności (typu płytka nansa, czy podwyższenia na trzonowcach lub jedynkach). Jednak chwilę po założeniu aparatu problemów mieć nie powinnaś - myślę, że większość z nas nie miała 

to jest dopiero zmora, mówię Wam!
Od razu powiedziała mi, że będę miała zakładane 2 łuki z czym zresztą się liczyłam, chociaż dół mam nawet okej ;] no i teraz mam pytanie: Czy któraś z was ma 19 lat lub więcej i ma/miała założonego hyraxa ? Pytam, gdyż orto stwierdziła, że nie chciałaby rwać mi zębów, ale musimy poszerzyć szczenę . Najprew zaproponowała mi zabieg 'poszerzenia łuku podniebnego' - tak to nazwała . Ale kosztuje to podobno koło 2000tys a hyrax jest dużo tańszy. Niestety jest jedno ale. Orto stwierdziła, że hyraxy zazwyczaj zakłada pacjentom do ok 15 roku życia i nie jest pewna czy on mi poszerzy tą szczenkę, gdyż mam już 19
ale po aparacie nic nie będzie widać ;] ostatnio dowiedziałam się, że moja kuzynka nie ma dwóch 4 na górze a uśmiech ma jak z reklamy pasty do zębów ;D zresztą większość aparatek z tego co widze miały coś wyrywane