|
|
#151 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Łuszczyca - jak z nią walczyć ?
Na łuszczyce polecam buską maskę siarczkową do ciała, zmiejsza łuszczenie,zrogowacenie i pękanie naskórka.
|
|
|
|
|
#152 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Łuszczyca - jak z nią walczyć ?
ja choruje juz 10 lat i dopiero jak trafilam do odpowiedniego lekarza udalo mi sie ja pokonac.oczywiscie tego cholerstwa nie da sie wyleczyc a tylko zaleczyc ale pierwszy raz od 10 lat mam czysta glowe!!dobry lekarz to podstawa!!pamietaj ze jesli przypisze Ci sterydy to uciekaj
!!!!poczytaj sobie watki o luszczycy na wizazu jest tam duzo cennych informacji
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
złuszczający się naskórek -łuszczyca
Dziewczyny- mam pytanie odnośnie łuszczycy: czy skóra przy tej chorobie złuszcza się aż tak bardzo, że co dzień odpada jej spora część? i czy trzeba ją obskubywać czy sama odpada na tyle, że każdego dnia na dywanie można znaleźć sporo naskórka osoby chorej? jak to jest?
|
|
#154 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Łuszczyca
Mam pytanie: czy łuszczyca nie jest przeciwwskazaniem do pracy jako farmaceuta??
|
|
|
|
|
#155 |
|
Przyczajenie
|
Witam!
Jestem studentką pielęgniarstwa Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Piszę pracę magisterską pt. ZNACZENIE NADWAGI W ŁUSZCZYCY I ŁUSZCZYCOWYM ZAPALENIU STAWÓW. Chciałabym prosić Państwa o pomoc poprzez wypełnienie ankiety. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam, Emilia Kalisz http://dermatologia.ankieta.biz/anki...iu-stawow.html |
|
|
|
|
#156 |
|
Przyczajenie
|
łuszczyca
Hej moze ktos mi pomoze mam problem z łuszczyca mam ja w głowie jak ja leczyc
|
|
|
|
|
#157 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: łuszczyca
Na początek użyć wyszukiwarki
- na temat łuszczycy i jej leczenia jest wiele wątków
|
|
#158 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: łuszczyca
|
|
|
|
|
#159 |
|
Przyczajenie
|
Ja się łuszczycy pozbyłam!
![]() Ok. 2 lata temu zaczęło się - najpierw małe plamki na łokciach, potem rozsypało się po ramionach, udach, brzuchu, pod kolanami, na skroniach a nawet w okolicach brwi. Zaczęłam od sterydów, ale bardzo szybko je odstawiłam - zero efektów, albo i nawet zaczęło mnie obsypywać jeszcze intensywniej. Kupiłam maść cocois, która w nieznacznym stopniu poprawiła wygląd mojej skóry, później zaopatrzyłam się w lampę uvb, która była nie tyle nieskuteczna, co uciążliwa w użyciu - nie miałąm do niej cierpliwości, nie chciało mi się naświetlać każdej plamki przez kilka minut. I wiecie, co w końcu pomogło? Sól bocheńska, kupiona w aptece, ok. 9 zl/kg. Wsypywałam do każdej kąpieli 2 opakowania. Każda kapiel drogo mnie kosztowała Teraz używam jej zapobiegawczo 2x w miesiącu i póki co, mam spokój Plamy bielacze utrzymywały mi się do ok. 8 m-cy, w tym okresie próbowałam bezskutecznie je opalić na solarium, ale w te wakacje w końcu słońce na nie zadziałało. Nie ma ani strupów, ani plam![]() Mam nadzieję, że byłam pomocna
|
|
|
|
|
#160 |
|
Przyczajenie
|
Hej mam 19 lat i ostatnio dowiedziałam się ze mam łuszczyce.
Bardzo mi to przeszkadza to te ,,wykwity" mam na całym ciele i trudno je ukryć. Zaczęłam stosować maści i zostają mi plamki. nie wiem czy mi się to opali? można iść na solarium czy jest raczej to odradzane? Wiem ze przez moje nie wyleczone migdały i zęby przyspieszam swoje następne wykwity. Jak mam się pozbyć raz na zawsze zapalenie migdałów bo już wszystkiego próbowałam ...może ktoś ma jakieś domowe sposoby. Czekam na odpowiedz i pozdrawiam wszystkich chorujących. |
|
|
|
|
#161 |
|
Przyczajenie
|
też miałam takie białe plamki na ciele i nie przejmowałąm sie nimi.Zniknęły po jakimś czasie,ale nie wiem czy to po słońcu czy tez samoistnie. W każdym razie jak sie opalisz to może byc widać białe plamki lecz,najważnijesze to sie pozbyc czerwonych plam(bynajmniej ja tak sądze).
A na solarium myśle ze spokojnie mozesz isc jesli Ci tylko to pomoze,tylko wiadomo z umiarem
|
|
|
|
|
#162 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez słyszałam o tym, że łuszczycy można się pozbyć, trzeba tylko zastosować odpowiednia terapię, która jest opracowana na podstawie doboru odpowiednich składników pokarmowych. Więcej nie wiem, ale podobno taka terapia, szczególnie u dzieci bardzo dobrze działa.
|
|
|
|
|
#163 |
|
Raczkowanie
|
mój maż walczy z tą chorobą od 12 lat,przeszedł przez wiele etapów leczenia tj: maście ,kremy, płyny,torfy ,sole, błota,morze martwe ,medyc,chińska i mongolska ,akupunktura, oczyszczania org , sterydy , itp, i wiecie co ! i wielkie nic , raz troszkę mniej wysypu raz więcej ,tak średnio to wiecznie zasypany łuską ,wydaliśmy ogromne kwoty ,po prostu trzeba nauczyć się z nią żyć i dalej szukać wyjścia z pancerza, obecnie wpadłam na pomysł by zażywał ziół szwedzkich do wewnątrz i na zewnątrz+maść z mumijo +solarium +olej lnianyBudwigowy do picia i smarowania , o efektach będę informować , od dzis startujemy, bardzo wam wszystkim z tą chorobą współczuję ,wiem przez co przechodzi moj mąż jestem z wami
|
|
|
|
|
#164 |
|
Raczkowanie
|
po tygodniu stosowania ,zioł szwedzkich ,maści z mumijo, oleju lnianego widać mały ale już efekt, odpadły łuski i są plakaty czerwone na ciele ,mąż twierdzi że zaczyna go swędzić myślę że to dobry znak
wczoraj dodatkowo kupiłam mu mydło siarkowe oraz ,buską maśc siarkową,naprawdę widzę zmianę ale niebędę zachwalać dnia przed zachodem słonca
|
|
|
|
|
#165 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() Na łuszczycę choruję od 8 roku życia, mam 19. Choroba zaatakowała całe ciało, jednak najbardziej przeszkadzała mi na głowie, przeszkadzała, bo obecnie mam czyściutką główkę ![]() Przez te 8 lat stosowałam chyba wszystko, co tylko przyszło do głowy mojej pani dermatolog. Były to dość trudne do stosowania środki bo wymagały dużej precyzji w stosowaniu,więc wcierała mi je mama. Międzyleski szpital też nie pomógł. I kiedyś znalazłam ulotkę, w której była mowa o serii PHARMACERIS P. Postanowiłam że spróbuję.Kupiłam w aptece za ok. 23 zł żel do mycia ciała i włosów z tejże serii. Stosuję go 2 miesiące, a już po pierwszym miesiącu łuszczyca z głowy znikła, a na ciele widzę ogromną poprawę. Biorąc pod uwagę cenę i łatwość stosowania naprawdę warto spróbować ![]() W razie pytań podaję moje gg: 25721910. Polecam i życzę powodzenia
|
|
|
|
|
#166 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie,
chciałam prosić wszystkich chorych na łuszczycę o krótkie opisanie stanu poprawy skóry z łuszczycą w czasie stosowania emolientów, kosmetyków pielęgnacyjnych. Chodzi mi o to jeśli w ogóle używacie w czasie przebiegu choroby środki pielęgnacyjne czy wasza skóra ulega poprawie, co było stosowane, jak się poprawiła skóra itp, czyli mianowicie o to jak ważne jest pielęgnowanie w okresie choroby. Z góry bardzo dziękuję serdecznie. Pozdrawiam Paulina studentka kosmetologii
|
|
|
|
|
#167 |
|
Przyczajenie
|
Miałam łuszcyce głowy i skóry, chodziłam do dwóch dermatologów, wydałam kupe kasy na leki. w zasadzie nic mi nie pomogli. może troche złagodziły ból leki. Po jakimś czasie mama powiedziała, zebym uzyła oxycortu ( moi rodzice używaja go na wszystko przede wszystkim na strupy, a moja łuszczyca miała postać takich białych duzych strupów). Posmarowalam moze dwa razy przed myciem, przeszło całkowicie, nie ma ani śladu. Polecam spróbować to nic nie szkodzi. Tylko oxycort jest na recepte. Pozdrawiam i nie poddawajcie sie
|
|
|
|
|
#168 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Miałam ten problem i bezskutecznie walczyłam 2 lata. Wypróbowałam masę różnych szamponów i stwierdzam, że wszystkimi można sobie d... podetrzeć. U mnie leb był tak biały, ze przed wyjściem z domu gęstym grzebieniem drapalam przedzialek aby choś trochę to badziestwo ukryć. Od roku mam problem rozwiązany dzieki zwyklej sprzedawczyni w kosmetycznym. Jednoznaczeni poleciła mi szampon Syoss - ten z błękitnym paskiem ( przeciwłupieżowy). Troche mnie to początkowo rozbawilo bo skoro lekarstwa nie pomogły to co może zwykly szampon. Różnioca była już po 5 myciu. Przestało mi się sypać z głowy i przedziałek lepiej wyglądał. Nie musiałam też kremować czoła. Teraz po pół roku mycia tylko tym szamponem mam może 5% tego co było! Taka jest moja historia
|
|
#169 |
|
Zadomowienie
|
choruje na luszczyce od 9 lat. nie czuje sama po sobie ze jestem jakos specjalnie pokrzywdzona mimo ze luszczyca pojawia sie miejscami praktycznie na kazdej czesci ciala. trzyba sie przyzwyczaic i nauczyc z tym zyc. zalezy jak sie do tego podchodzi bo przez moje plamki dla TZ jestem biedronka.
kiedys byly ciezkie dni ale po jakims czasie chyba kazdemu przychodzi...
|
|
|
#170 |
|
Konto usunięte
|
A moje pytanie (też należę do łuskowatych) dotyczy przyczyny powstania łuszczycy: wiem, że jest to choroba genetyczna ale co mogło ją u mnie wybudzić w wieku 32 lat?
Nie ukrywam, że przez 3 miesiące przeżywałam okrutny stres związany z groźbami, które otrzymywałam (sprawca po 5cio letnim procesie dostał wyrok w zawiasach). Wtedy to zaczęły się u mnie pojawiać pierwsze ogniska zapalne na skórze głowy. Czy stres może być główną i jedyną przyczyną pojawienia się łuszczycy? |
|
|
|
|
#171 |
|
Raczkowanie
|
do dziś nie jest wiadomo jaki czynnik przyczynia się do wysypu łusek , pomagam walczyć mężowi z tymi łuskami czasami myślę że to walka z wiatrakami , obecnie eksperymentuję z maścią mojego wymysłu i ziołami , widzę że chyba coś ruszyło po tylu latach widzę zdrowszą i gładszą skórę
|
|
|
|
|
#172 |
|
Przyczajenie
|
W leczeniu łuszczycy wielkie znaczenie ma dieta. Sama eliminacja glutenu, laktozy i kazeiny (generalnie pieczywa i nabial) często daje pozytywne efekty. Osobiście w walce z łuszczycą poleciłbym Ci MMS (Master Mineral Solution).
|
|
|
|
|
#173 |
|
Raczkowanie
|
łuszczyca każdej osoby wynika z innego czynnika , każdy walczy na swój sposób gdy lekarze rozkładają ręce , w przypadku mojego męża chyba wypróbowaliśmy wszystkiego , kto nie ma styczności z tą chorobą nie jest w stanie sobie wyobrazić walki i poświęceń tych ludzi
|
|
|
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
[1=638f7fa24dcaa080c4584ee ee13316467de720d4_6201b2a 8db192;28702855]A moje pytanie (też należę do łuskowatych) dotyczy przyczyny powstania łuszczycy: wiem, że jest to choroba genetyczna ale co mogło ją u mnie wybudzić w wieku 32 lat?
Nie ukrywam, że przez 3 miesiące przeżywałam okrutny stres związany z groźbami, które otrzymywałam (sprawca po 5cio letnim procesie dostał wyrok w zawiasach). Wtedy to zaczęły się u mnie pojawiać pierwsze ogniska zapalne na skórze głowy. Czy stres może być główną i jedyną przyczyną pojawienia się łuszczycy?[/QUOTE] Bardzo prawdopodobne- u mnie problem nasila się właśnie w momentach stresowych a także wtedy, gdy jestem przemęczona i przepracowana. W moim przypadku szkodzi także zbyt tłusta dieta, zbyt ostre przyprawianie potraw, za dużo Pepsi i Coca Coli (a tak lubię ). Nie pomaga też alkohol- jak wypada kilka imprez z rzędu, to wiem, że zapłacę za to swoją cenę.Ważne jest, by często i obficie nawilżać skórę (u mnie ostatnio sprawdzają się kosmetyki Ziaji z serii "Kozie mleko"), stronić od kontaktów z detergentami (wszelkie sprzątanie i mycie naczyń w rękawiczkach winylowych), nie używać peelingu w miejscach chorobowo zmienionych, starać się nie drapać zmian. Pomaga także maść z witaminą A (natłuszcza) i rozsądnie stosowane seanse w solarium. Opalanie na słońcu też ma dobry wpływ, ale trzeba pamiętać o wysokim filtrze (przynajmniej 30)- ostatnio przypadkiem przekonałam się, że nieźle się sprawdza Soraya na usta i znamiona, o taka: ( http://www.tanie-leczenie.pl/apteka-...5-ml-4295.html ) . Kupiłam ją, by ochraniać tatuaż a przy okazji wyszło, że świetnie radzi sobie z miejscami w których są zmiany łuszczycowe. Nadmierne 'spalenie się' na słońcu bardzo podrażnia i tak podrażnioną skórę, więc trzeba na to uważać. |
|
|
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
łuszczyca?łzs? prośba o poradę
Witam!zwracam się o pomoc, bo już od 2 lat nie mogę sobie poradzić ze skórą głowy. Mam łuszczycę i objawiała się ona nieco inaczej. teraz swędzi mnie głowa i boli od drapania, ale nie mam zmian jak przy łuszczycy i nie objawia się to przy linii włosów, są to strupki, ale inne, jakby tłuste. odwiedziłam kilku dermatologów i twierdzą, że łzs to to nie jest..czy miał ktoś z was podobny problem??Co polecacie?szampony na łuszczycę i inne. dercos, physiogel nie pomagają..
|
|
|
|
|
#176 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: łuszczyca?łzs? prośba o poradę
Jest tutaj już podobny wątek więc poszukaj i poczytaj... Zmień lekarza... a jeśli chodzi o szampony to polecam Polytar lub Xerial P
|
|
#177 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuję za radę, zapisałam się dziś do innego dermatologa
|
|
|
|
|
#178 |
|
Rozeznanie
|
Daj znać co powiedział inny lekarz
|
|
#179 |
|
Przyczajenie
|
ja ma łuszczycę, szczególnie właśnie na głowie...Szampony specjalnie żadne mi nie pomagały. Jedno wiem, co lekarze mówią inaczej, że jeśli cie swędzi, to myj głowę częściej, nawet codziennie. Niby woda itd wysuszają, ale przynajmniej nie bęedziesz się drapać i zagoją się zmiany, a nadmiar skóry będzie regularnie usuwany. Do tego warto zastosować oleje naturalne. Ja używałam już od specjalnych po dosłownie te kuchenne raz w tygodniu na godzinę czasu na głowę i całe włosy. Potem myjesz szamponem i już! O ile to łuszczyca w twoim przypadku to lepsze niż tworzone chemicznie preparaty. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#180 |
|
Przyczajenie
|
Skorzystam z założonego już wątku i poproszę Was o pomoc. Mam łuszczycę skóry głowy i zastanawiam się nad wyborem szamponu. Dotychczasowe zmywały błyskawicznie farbę, którą miałam położoną na włosach. Nie mogę zrezygnować z farbowania, bo mam za dużo siwych włosów. Czy znacie może jakiś dobry szampon, który jednak nie ma takich "skutków ubocznych"?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.

!!!!poczytaj sobie watki o luszczycy na wizazu jest tam duzo cennych informacji
- na temat łuszczycy i jej leczenia jest wiele wątków

wczoraj dodatkowo kupiłam mu mydło siarkowe oraz ,buską maśc siarkową,naprawdę widzę zmianę ale niebędę zachwalać dnia przed zachodem słonca
). Nie pomaga też alkohol- jak wypada kilka imprez z rzędu, to wiem, że zapłacę za to swoją cenę.