|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
wybór studiów..
już za parę miesięcy matura a co się z nią wiąże wybór studiów. tylko co zrobić gdy nie mam pojęcia co chcę robić w życiu.. :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: wybór studiów..
chciałabym robić coś związanego ze szkołą. Jestem w Technikum Handlowym ale boje się, że na rynku jest już za dużo studentów np. po Zarządzaniu i że nie znajdę pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Też w tym roku pisze maturę. ;-)
I też miałam dylemat co do studiów. W końcu zdecydowałam się na ekonomię. Popatrz na swoje zainteresowania, zawód jaki chcesz wykonywać w przyszłości, predyspozycje. Może skorzystaj z porad doradcy zawodowego? U nas w szkole taki jest...
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
ja też myślę o studiach typu zarządzanie, ekonomia albo administracja ale sama nie wiem :/ wydaję mi się, że "wszyscy" to studiują :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Mi też niektórzy mówili, że po ekonomii będę bez pracy, bo jest już za dużo ekonomistów. Ja jednak myślę, że zawsze coś się dla mnie znajdzie - w banku, biurze rachunkowym, czy w jakieś firmie. Mam zamiar też skończyć różne kursy, by poszerzać CV.
Trzeba być optymistą. ;-)
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
zazdroszczę tego podejścia!
![]() ja mam taki mętlik w głowie, że pojęcia nie mam co chcę studiować, na jakiej uczelni.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Studia nie dają żadnej gwarancji. Nikt Ci nie da pewności, że po ekonomii będziesz pracować "w zawodzie". Po prostu wybierz coś, co Cię interesuje. A jak nie masz zielonego pojęcia co to może być to po prostu nie idź na studia tylko do pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Może najpierw zastanów się, jaka uczelnia wchodzi w grę, jakie miasto, czy stac cię na to, by studiować daleko od domu, do jakiego miejsca cię ciągnie.
Potem przeglądnij ofertę studiów tych uczelni, które wybrałaś. Przeczytaj, jakie kierunki aktualnie są prowadzone - może coś ci wpadnie w oko? Poświęc na to trochę czasu, przeczytaj opisy kierunków, wymagania - myślę, że spośród wielu znajdziesz jakiś dla siebie ![]() A jeśli dalej nic - to może faktycznie ten doradca zawodowy?
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja bym tylko chciała zwrócić uwagę na to, że w Polsce nie ma obowiązku studiowania. Jak ktoś na prawdę ma takie wielkie problemy z wyborem kierunku i sam nie wie czego chce ani co chce robić... no to sorry, ale na studia iść nie musi. Czasy się zmieniają, za dziesięć lat będzie przesyt magistrów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
miasto już wybrałam - Poznań, bo mieszkam bliziutko od niego.
Myślałam nad: Wyższą Szkołą Zarządzania i Bankowości kierunek Zarządzanie ale większość mi to odradza twierdząc, że jak ktoś nie wie co studiować to idzie na Zarządzanie :/ myślałam też nad Administracją też na tej uczelni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kierunek EKONOMIA jest zbyt ogólny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
damngirl90 może masz jakąś propozycję co studiować żeby nie być "wszystkimi"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do Poznania. Akademia Ekonomiczna - tam warto studiować ![]() Edytowane przez damngirl90 Czas edycji: 2011-01-29 o 14:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mechatronikę automatykę i robotykę kulturę Dalekiego Wschodu Bioinżynierię Farmację przemysłową itp. itd. ![]() jak nie masz pojęcia co chcesz studiować to sobie odpuść... To zdanie: co studiować żeby nie być "wszystkimi" rozwaliło mnie na łopatki Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2011-01-29 o 14:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Ja właśnie jeszcze nie wiem gdzie konkretnie chciałabym pracować, dlatego nie chciałam wybierać "wąskiego" kierunku. Ekonomia wiąże się z wieloma dziedzinami. A odpowiednie kursy i certyfikaty pozwolą mi się nakierować.
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
ja na kierunki techniczne napewno się nie nadaję więc nikt mnie do tego nie namówi za żadne skarby świata hehe
![]() Zgadzam się UE to dobra uczelnia z tego co słyszałam, tylko boję się, że sobie nie poradzę :/ ale w sumie spróbować zawsze można.. Edytowane przez ciekawaja Czas edycji: 2011-01-29 o 14:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
A tak w ogóle co będziesz zdawać na maturze i na jakim poziomie?
NA poznańską AE nie łatwo się dostać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
A coś z księgowością może? Finanse i rachunkowość? To brzmi solidnie.
Acha, i z doświadczenia powiem - lepiej wybrać kierunek, który wydaje się być mało przyszłościowy, ale podoba nam sie, trafia w nasze zainteresowania, spełniamy się na nim i jestesmy dobrzy, niż studiować coś "przyszłościowego", na czym się męczymy, co nas kompletnie nie interesuje i gdzie mamy trudności.
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
będę zdawać to "co trzeba": polski, matma, niemiecki. wszystko na podstawie.
---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
księgową to ja nie chcę być :/ uważam, że to za nudne.. wiadomo , że lepiej robić to co się lubi niż coś na siłe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Zdajesz na maturze przedmioty na poz. podstawowym, wybrałaś przeciętną płatną uczelnię - jaki jest sens takiego studiowania? Na co liczysz, będąc osobą bez konkretnych zainteresowań, z przeciętnymi ambicjami (matura podstawowa), bez pomysłu na siebie? Nie chcesz być "wszystkimi", ale niestety z takim podejściem wtopisz się w tę szarą masę. Zamiast studiów może lepiej zrób jakiś praktyczny kurs, albo jedź na rok do tych Niemiec chociażby (au pair na przykład), naucz się języka i później możesz coś w tym kierunku kombinować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
.
|
jesli nie wiesz co chcesz robic to odpusc sobie chwilowo studia. idz do pracy, na staz i zastanow sie, co chcesz w zyciu robic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
aaaaaa! olśniło mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
szczerze wątpię. Co najwyżej na płatne. Zresztą z podstawowym poziomem startować na filologię ? ( no chyba, że podstawowy zdajesz dla wygody, a Twoja znajomość języka jest na poziomie min. rozszerzonym)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poza tym na germanistykę przeważnie chcą też rozszerzonego polskiego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
dziewczyno daruj sobie studia
![]() z tego co piszesz to po prostu się nie nadajesz... albo idź na jakąś prywatną uczelnie na coś najłatwiejszego żeby tylko dostać papierek skoro tak bardzo Ci na nim zależy, bo widać że tylko to chcesz mieć ze studiów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedź do Niemiec na rok na au-pair, naucz się języka, zdaj maturę na rozszerzeniu i idź na germanistykę wtedy. Bo jak teraz masz tylko podstawę z niemieckiego to na tych studiach będzie Ci ciężko, możesz sobie nie poradzić i tylko wywalisz kasę w błoto (bo na bezpłatne, dzienne studia nie masz szans). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
Jak mnie denerwuje to, że każdy MUSI (po prostu MUSI) iść na studia... A potem na takiej fizjoterapii u mnie były dziewczyny, które wstydziły się rozebrać do majtek przed chłopakami... Przecież nie jest powiedziane, że będziecie nikim jak nie pójdziecie na studia. Ja przez rok odpuściłam i dobrze zrobiłam. Dopiero jak byłam pewna w 100% że to jest to , to poszłam na studia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:26.