|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2371 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
dziewczyny licze na wasza rade
![]() wybralam temat: rozne sposoby walki o ojczyzne w romantyzmie i pozytywizmie. myslalam zeby wziac 4-6 lektur, myslicie ze wystarcza 4? romantyzm: Kordian, Pan Tadeusz [chcialabym uniknac Dziadów III - nie przepadam za tym, ale nie wiem czy to dobry pomysl, wazna lektura] pozytywizm: na pewno Lalka i nie mam dalej pomyslu moj problem jest taki, ze nie czytam lektur [tzn przeczytalam Lalke i ZiK oraz Pana Tadeusza w gim] i nie do konca pamietam ich tresc. Przed matura oczywiscie przeczytam te, ktore mam w prezentacji. z gory dziekuje za jakas rade dot. wyboru lektur ![]()
studia ![]() Edytowane przez natalka2 Czas edycji: 2011-01-28 o 09:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2372 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2373 |
Raczkowanie
|
Witam. Mam pytanie odnośnie mojego tematu maturalnego. Brzmi on tak: Rola przyjaźni w kreacjach bohaterów literackich. (omówic na podstawie literatury obcej i polskiej). Moje pytanie jest takie: Na czym głównie mam się skupić w swojej pracy?? chodzi mi dokładnie o tą rolę przyjaźni w kreacji bohatera. Jak to dokładnie rozumieć?? Mam, że tak powiem zaprezentować najpierw bohatera, a później opowiedzieć o przyjazni jego z kims itp?? Doradźcie proszę
#2374 |
Konto usunięte
|
![]()
Witam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 201711281305 Czas edycji: 2011-01-31 o 14:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#2375 |
Raczkowanie
|
Motywy wampiryczne matura
Witam, zdaję w tym roku maturę i mój temat prezentacji maturalnej to: Motywy wampiryczne we współczesnej literaturze i malarstwie. Mam tylko jeden obraz- Edward Munch- Wampir i proszę o pomoc w znalezieniu jeszcze kilku ciekawych obrazów. Czy przy motywach wampirycznych mam streszczać ksiązki, czy wypisać tylko najważniejsze rzeczy, np. wygląd, jak ich zabić i stworzyć itp?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2376 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2377 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A i właśnie kreacja bohatera to tak jakby przedstawienie bohatera tak? A rola przyjaźni to powiedzmy te skutki itp?? Bo kurcze boje się, że ja później napisze prace bardziej ogólnie na temat przyjaźni jaka panowała między jakimiś bohaterami zamiast skupić się na jej roli co jest w tym temacie zdaje się najważniejsze..
![]() |
#2378 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2379 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja opisałabym zmiany w przedstawianiu wampira z biegiem lat, jego wygląd i zachowanie. Napisałabym we wstępie skąd się wzięła ta postać (z wierzeń ludzi w rejonie Karpat) i to + teza jako wstęp. Następnie przedstawiłabym postać epokami - od romantyzmu (ponieważ o ile pamiętam wtedy zaczęto się fascynować wampirem jako postacią literacka, nie wiem jak w malarstwie) do współczesności. Co do obrazów... Jest jeden, który odwwołuje się do "piekła" Dantego. Jest to "Dante i Virgil w piekle" Ale nie wiem czy możesz to wykorzystać W dodatku polecam Tobie książkę Marii Janion: http://czytelnia.onet.pl/0,1130469,do_czytania.html Czy ktoś mógłby pomóc mi z moim tematem: Miasto jako przestrzeń życiowa. Pisałam o tym w innym wątku. Zależy mi na pozytywnym obrazie miasta. Edytowane przez behati Czas edycji: 2011-01-31 o 12:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2380 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2381 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez ala1692 Czas edycji: 2011-03-17 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#2382 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]() ![]() Co mam określić w mojej pracy? Samo opisanie tych kobiet fatalnych to mało ![]() PS. przepraszam za tyle pytań na raz, wybaczcie ![]()
#2383 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Weź sobie jeszcze Ewę z Biblii ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2384 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2385 |
Raczkowanie
|
'Miasto jako środowisko niszczące bohatera. Omów na wybranych przykładach' - pomożecie coś dziewczyny?
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2386 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2387 |
Raczkowanie
|
oczywiscie "zbrodnia i kara" oraz "ziemia obiecana" (Reymonta)...
szkoda,ze u mnie nie ma takiego tematu do wyboru,ech...
#2388 |
Raczkowanie
|
Temat: Polskie wady narodowe w literaturze różnych epok. Omów sposoby ich przedstawienia na wybranych przykładach literackich.
mam taki temat co myślicie o mojej literaturze podmiotu: 1. Jan Kochanowski, Odprawa posłów greckich, 2. Ignacy Krasicki, Do króla, 3. Ignacy Krasicki, Pijaństwo, 4. Wacław Potocki, Zbytki polskie, 5. Stanisław Wyspiański, Wesele, 6.Słowacki-Grób agamemnona czy warto dodać coś innego? czy miał ktoś z was taki temat? jakich pytań na maturze moge sie spodziewać? |
![]() ![]() |
![]() |
#2389 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja jakoś nie mogę zabrać się do pisania pracy, mój temat to: Porównaj różne wcielenia diabła w literaturze i omów ich funkcje, odwołując się do wybranych tekstów literackich. Chcę oprzeć się na "Boskiej Komedii", "Mistrzu i Małgorzacie", fragmentach z Biblii oraz na "Diabeł ubiera się u Prady". Jak myślicie, warto dodać coś jeszcze? |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2390 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie podoba mi się pomysł umieszczenia w prezentacji "Diabeł ubiera się u Prady", rozmawiałaś o tym z polonistką? Może to moja babka od polskiego jest dziwna, ale kazała nam wybić sobie z głowy tego typu książki, bo "to nie są utwory literackie". Do każdej pozycji z literatury podmiotu musisz mieć pozycję w literaturze przedmiotu... znajdziesz jakieś fachowe opracowanie do "Diabeł ubiera się u Prady"? przemyśl jeszcze tę pozycję ![]()
![]() |
#2391 |
Przyczajenie
|
ja też zastanowiłabym się nad umieszczeniem Biblii... jak rok temu zdawałam maturę i miałam motyw ogrodu to nauczycielka odradziła mi Biblię, bo to jest dosyć grząski teren... może "Rozmowy Mistrza Polikarpa ze Śmiercią" i 41 drzeworytów Hansa Holbeina?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2392 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
"Mistrz i Małgorzata''- Bułhakow "Ojciec Goriot"- Balzak "Przedwiośnie"- Żeromski "Proces"- Kafka Cytat:
Masz tyle innych ciekawych lektur, na których Cię nie zagną, tak jak w przypadku książki bez opracowania. Np. "Faust"- Goethe "Nie-Boska komedia"- Krasiński "Raj utracony"- Milton "Dziady" cz. 3- Mickiewicz Albo: "Lucyfer"- Miciński "Dies irae''- Kasprowicz Sonet IV- Szarzyński "Litania do Szatana"- Baudelaire |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2393 |
Zadomowienie
|
Co do "Diabeł ubiera się u Prady" polonistka sama mi to zaproponowała
![]() Dziękuję! ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2394 |
Zadomowienie
|
Zastanów się, tym bardziej dlatego, że nigdy nie wiesz, kto będzie oceniać Twoją pracę:p
może akurat w Twojej komisji trafi się nauczyciel, który tak jak moja nauczycielka, uważa że matura to nie miejsce na tego typu książki :p Ja do swojej prezentacji wykorzystuję takie utwory jak: -ks. Hioba -"Boska komedia" -"Faust" -"Dziady" cz. III -"Mistrz i Małgorzata"
#2395 |
Raczkowanie
|
Temat: Polskie wady narodowe w literaturze różnych epok. Omów sposoby ich przedstawienia na wybranych przykładach literackich.
mam taki temat co myślicie o mojej literaturze podmiotu: 1. Jan Kochanowski, Odprawa posłów greckich, 2. Ignacy Krasicki, Do króla, 3. Ignacy Krasicki, Pijaństwo, 4. Wacław Potocki, Zbytki polskie, 5. Stanisław Wyspiański, Wesele, 6.Słowacki-Grób agamemnona czy warto dodać coś innego? czy miał ktoś z was taki temat? jakich pytań na maturze moge sie spodziewać? |
![]() ![]() |
![]() |
#2396 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2397 |
Raczkowanie
|
czyli musze coś odrzucić?
dziewczyny doradźcie mi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2398 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny a kojarzycie może jakieś obrazy przedstawiające jakies rozmowy z Bogiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2399 |
Zadomowienie
|
[1=75ddc484932d6abe7412778 5cb7415263f83996c;2492514 1]Dziewczyny a kojarzycie może jakieś obrazy przedstawiające jakies rozmowy z Bogiem?[/QUOTE]
Tylko "Astronom Kopernik, czyli rozmowa z Bogiem" ![]()
#2400 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez ala1692 Czas edycji: 2011-03-17 o 17:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.