Kilogramów nam przybyło, dzieci rosną że aż miło! Mamusie maj-czerwiec 2011 - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Pierdyliard pokus kulinarnych i sprawy okołociążowe to my - mamusie majowo-czerwcowe 23 35,94%
Już coraz bliżej końca więc czekamy na naszego brzdąca... 4 6,25%
Nasze dzieciątka solidne kopniaki dają i na świat się już pchają... 0 0%
Piłki te - to nasze brzuszki, dokazują w nich maluszki 2 3,13%
Za oknami już przedwiośnie - czas zapiep***, dziecko rośnie 24 37,50%
Za oknami pachnie wiosną - dzieci coraz większe rosną 11 17,19%
Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-30, 07:37   #1591
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin
Dot.: Kilogramów nam przybyło, dzieci rosną że aż miło! Mamusie maj-czerwiec 2011

dziewczyny powiedzcie mi moze sie orientujecie, a wiem ze sa tu jakies księgowe
wynagrodzenie za chorobowe w ciązy jest płacone 100% podstawy wynagrodzenia czy jest obliczana srednia z ostatnich miesiecy czy jak>?
ja mam podstawe i do tego prowizje, zastanawiam sie czy z tej prowizji beda mi obliczac srednia? fajnie by było ale cos mis ie wydsaje ze nalezy mi sie tyko podstawa;/
Stary 2011-01-30, 07:45   #1592
kasia1361
Zadomowienie

GG do kasia1361 Send a message via Skype™ to kasia1361
Dot.: Kilogramów nam przybyło, dzieci rosną że aż miło! Mamusie maj-czerwiec 2011

Moria to się nastrachałaś kochana,dobrze że wszystko jest super w porządku.
Cieszę się ,dorodna ta twoja córa
lece nadrabiać dalej

---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Grazin Pokaż wiadomość
wynagrodzenie za chorobowe w ciązy jest płacone 100% podstawy wynagrodzenia czy jest obliczana srednia z ostatnich miesiecy czy jak>?
ja mam podstawe i do tego prowizje, zastanawiam sie czy z tej prowizji beda mi obliczac srednia? fajnie by było ale cos mis ie wydsaje ze nalezy mi sie tyko podstawa;/
Ja dostaję gołą pensję,bez premii,nasza księgowa powiedziała ,że nalezy się 100% bez premii.

https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=2422

Kacperek
27.05.2004r,
34 tc,2650 i 51 cm

Igorek
04.07.2006r
39 tc,3520 i 57 cm

Martynka
31.05.2011r
38 tc,3600 i 53 cm

kasia1361 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 07:45   #1593
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Grazin, chyba średnia, ale głowy nie dam

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 07:47   #1594
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
ja co prawda nie księgowa ale chorobowe w ciąży zus oblicza na podstawie średniej z ostatnich 12 miesięcy. Wszystko zależy od tego ile kasy odprowadzał pracodawca. Jak miałaś na umowie tylko podstawę a resztę "do ręki" to wiadomo, że od podstawy. Ja też mam podstawę i prowizję ale normalnie za każdy miesiąc mam rmułę i tam widać od jakiej kwoty są odprowadzane składki. Jednak Grazin czy ja dobrze pamiętam, że pracujesz w banku (ja też ), więc tu raczej nie masz się o co martwić bo prowizja na pewno była doliczana do podstawy. Mam nadzieję że mimo mojego niefachowego języka wszystko dobrze napisałam Najwyżej anulinka mnie poprawi
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 07:51   #1595
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
ja co prawda nie księgowa ale chorobowe w ciąży zus oblicza na podstawie średniej z ostatnich 12 miesięcy. Wszystko zależy od tego ile kasy odprowadzał pracodawca. Jak miałaś na umowie tylko podstawę a resztę "do ręki" to wiadomo, że od podstawy. Ja też mam podstawę i prowizję ale normalnie za każdy miesiąc mam rmułę i tam widać od jakiej kwoty są odprowadzane składki. Jednak Grazin czy ja dobrze pamiętam, że pracujesz w banku (ja też ), więc tu raczej nie masz się o co martwić bo prowizja na pewno była doliczana do podstawy. Mam nadzieję że mimo mojego niefachowego języka wszystko dobrze napisałam Najwyżej anulinka mnie poprawi
no mam na pasku wynagrodzen doliczana prowizję.
ALE przeczytaalm cos takiego

Wynagrodzenie 100 %
Pełne wynagrodzenie otrzymasz, jeśli przyczyną niezdolności do pracy jest choroba zawodowa, wypadek przy pracy, w drodze do pracy, z pracy do domu lub gdy chorujesz w czasie ciąży. 100% wynagrodzenia przysługuje ci także, jeśli twoja nieobecność w pracy jest usprawiedliwiona badaniami na kandydata na dawcę: komórek, tkanek, narządów.

Zwolnienie lekarskie a wynagrodzenie w ciąży
Od 1 stycznia 2009 r. kobiety ubezpieczone, których niezdolność do pracy wypadła w trakcie okresu ciąży mają prawo do zasiłku chorobowego przez okres do 270 dni. Zasiłek chorobowy przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru.
i juz nic nie wiem
Stary 2011-01-30, 08:01   #1596
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Dobra, poczytam co w K naskrobane i lecę ograniać kuwetę oraz pichcić, szkoda czasu na net

Miłego dnia!

vege!
Stary 2011-01-30, 08:03   #1597
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
no mam na pasku wynagrodzen doliczana prowizję.
To jeśli masz doliczaną prowizję to czym się przejmujesz Zus bierze średnią z ostatnich 12 miesięcy, ich interesuje ile faktycznie pracodawca co miesiąc odprowadza i na tej podstawie obliczają chorobowe. No chyba że ja już coś kompletnie pokręciłam Dostajesz druki RMUA?
Stary 2011-01-30, 08:18   #1598
Mango08
Rozeznanie

Cześć,

moria super, że wszystko zakończyło się dobrze, ja na pewno też wpadłabym w panikę. Iga super dziewczyna i nieźle "wysportowana", patrząc na pozycję, którą przybrała.

anula imię Ignaś jest bardzo ładne, ale TŻ kręci nosem. Zresztą nie możemy się zdecydować na żadne imię z listy, bo z każdym coś nie tak, albo z nami

Dziewczyny mogłybyście przypomnieć tytuły książek, poradników odnośnie ciąży, wychowania, które polecałyście. Niestety nie skopiowałam, a teraz nie pamiętam. Z góry dziękuję.

Filip 21/06/2011
Mango08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 08:20   #1599
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Na temat wynagrodzenia w czasie ciąży Anulinka dawała już obszerne wykłady. Jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości, to wystarczy przeszukać poprzednie nasze wątki

Do potem

vege!
Stary 2011-01-30, 08:22   #1600
anulinka2009
Wtajemniczenie

GG do anulinka2009

Witam mamuśki

Cytat:
Nie muszę poprawiać, bo wszystko się zgadza

A mnie czeka następny pogrzeb, wczoraj zmarł brat mojego taty.
Byłam tam z rodzicami, nawet nieświadomie weszłam do pokoju, w którym leżał. Ale założyłam, że się wyłączę z tego wszystkiego, aby Piotruś jak najmniej ucierpiał na tych moich emocjach i chyba się udało.
Ostatnio mimo wszystko dużo emocji nam towarzyszy.
Ale synuś nam to wynagradza: wczoraj pierwszy zaraz udało się nam zobaczyć, jak mój brzuszek się rusza i faluje
Niesamowity widok.
W środę idę do gina, mam nadzieję, że wszystko będzie ok.

Miłej niedzieli dziewczyny.
anulinka2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 08:27   #1601
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

Cytat:
To jeśli masz doliczaną prowizję to czym się przejmujesz Zus bierze średnią z ostatnich 12 miesięcy, ich interesuje ile faktycznie pracodawca co miesiąc odprowadza i na tej podstawie obliczają chorobowe. No chyba że ja już coś kompletnie pokręciłam Dostajesz druki RMUA?
tak dostaje i tam jest uwzględniona premia. no zobaczymy jak to bedzie w praniu dla mnie ZUS to banda zlodziei wiec obawiam sie ze nic nie dostane

---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

Cytat:
Napisane przez anulinka2009 Pokaż wiadomość
Witam mamuśki

Byłam tam z rodzicami, nawet nieświadomie weszłam do pokoju, w którym leżał. Ale założyłam, że się wyłączę z tego wszystkiego, aby Piotruś jak najmniej ucierpiał na tych moich emocjach i chyba się udało.
Ale synuś nam to wynagradza: wczoraj pierwszy zaraz udało się nam zobaczyć, jak mój brzuszek się rusza i faluje
Niesamowity widok.

falujący brzuszek to wypas gratuluję
i dziękuję z arozwianie moich wątpliwości
ide zrobic pedicure
postanowiłam zrobić dzisiAJ DZIEŃ DLA SIEBIE
pedicure menicure maska na włosy depilacja brwi i maska na ryjek mam potrzebe poczuc sie lepiej i chyba cos poćwicze bo czuje ze moje uda zaczynaja przypominać dwa balerony ale mimo to zjadłam juz dzisiaj 6 piegusków i jogurt czekoladowy z czekoladową pianką i teraz jestem taka zasłodzona że bleeeee
no to miłej niedzieli dziewczynki
młłłłłłłłłłłłła

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-30, 08:36   #1602
Paulizia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mango08 Pokaż wiadomość
Cześć,

moria super, że wszystko zakończyło się dobrze, ja na pewno też wpadłabym w panikę. Iga super dziewczyna i nieźle "wysportowana", patrząc na pozycję, którą przybrała.

anula imię Ignaś jest bardzo ładne, ale TŻ kręci nosem. Zresztą nie możemy się zdecydować na żadne imię z listy, bo z każdym coś nie tak, albo z nami

Dziewczyny mogłybyście przypomnieć tytuły książek, poradników odnośnie ciąży, wychowania, które polecałyście. Niestety nie skopiowałam, a teraz nie pamiętam. Z góry dziękuję.
Ja mam dwa poradniki i z obu jestem zadowolona.
1. http://www.dobreksiazki.pl/b3489-pie...ia-dziecka.htm

2. http://www.dobreksiazki.pl/b10511-na...wychowanie.htm

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ----------

Anulinko bardzo mi przykro z powodu Wujka

Grazin ojej... ja tez by chciala taki dzien dla siebie, ale najlepiej jakby to wszytsko za mnie by ktos zrobil szczegolnie te cwiczenia
Stary 2011-01-30, 08:36   #1603
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
to cieszę się
Dobrze że starałaś się nie denerwować na pogrzebie, choć pewnie było trudno

Grazin, chorobowe z zus należy się jak psu kiełbasa więc nie ma mowy abyś nie dostała. Możesz tylko czekać dłużej na pierwszy przelew, bo zus ma 30 dni na wypłatę. Ja dopiero kilka dni temu dostałam za grudzień, więc prawie dwa miesiące byłam bez swojej wypłaty

Paulizia, a Ty kiedy lecisz do Polski?
Stary 2011-01-30, 08:48   #1604
Paulizia
Wtajemniczenie

MoniaK 16 lutego wczoraj buknelam bilety. Dwa podejscia mialam, bo jeszcze sie wahalam

Moria sliczne te fotki Twojej corci. Naprawde super wyraznie widac buzke. Jesli sliczna!

Ja nie wybieram ani chusty ani nosidelka. Mysle, ze obejde sie bez tego. Mary, a ta Twoja chusta do karmienia jest? Mozna ja jakos inaczej zwiazac niz na zdjeciu, bo wydaje mi sie ze Malenstwo ma maly dostep do powietrza w takiej chuscie. Ja sie kompletnie na tym nie znam
Stary 2011-01-30, 08:58   #1605
vanes
Wtajemniczenie

GG do vanes

ja bym się bała w takiej chuście nosić dziecko bałabym się że wypadnie albo nie będzie miało wystarczającego dostępu powietrza... no i jeszcze dziecko cały czas w pionie hmmm nie wiem...
ja już po śniadanku i może też dziś zrobimy sobie babski dzień z mamą i siostrą

80 79 78 76 75 74 73 72 71 70 69 68 67 66
6564 63 62 61 60 59 58 57 56 55
vanes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 09:04   #1606
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

Cytat:
to cieszę się
Dobrze że starałaś się nie denerwować na pogrzebie, choć pewnie było trudno

Grazin, chorobowe z zus należy się jak psu kiełbasa więc nie ma mowy abyś nie dostała. Możesz tylko czekać dłużej na pierwszy przelew, bo zus ma 30 dni na wypłatę. Ja dopiero kilka dni temu dostałam za grudzień, więc prawie dwa miesiące byłam bez swojej wypłaty

Paulizia, a Ty kiedy lecisz do Polski?
no nie zartuj!! matko co za kraj... Ale z ZUS u dostaje sie dopiero po 30 dniach chorobowego tak? bo do 30 dni płaci pracodawca. złodzieje tak jak mówiłąm
Stary 2011-01-30, 09:07   #1607
anulinka2009
Wtajemniczenie

GG do anulinka2009

Cytat:
no nie zartuj!! matko co za kraj... Ale z ZUS u dostaje sie dopiero po 30 dniach chorobowego tak? bo do 30 dni płaci pracodawca. złodzieje tak jak mówiłąm
Będę się powtarzała:
pracodawca płaci za pierwsze 33 dni L4, potem ZUS.
Jeśli pracodawca zatrudnia powyżej 20 pracowników płaci również zasiłek chorobowy w imieniu zusu ( i pomniejsza należne składki o wypłacone kwoty ), jeśli mniej niż 20 osób wysyła L4 do zusu, a ten ma 30 dni na wypłatę świadczenia.
Stary 2011-01-30, 09:21   #1608
anula_81
Zakorzenienie

Witam was z rana
ja juz po szybkim pierwszym sniadanku, pospalam dzisiaj, ale ja tak zazwyczaj do 6 rano non stop kursuje do lazienki a potem nagle do 9 tej 3 godziny nieprzerwanego snu
zebym tak mogla co dzien,....ale nie...do pracy trzeba ehh:
Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
Ja mam dwa poradniki i z obu jestem zadowolona.
1. http://www.dobreksiazki.pl/b3489-pie...ia-dziecka.htm

2. http://www.dobreksiazki.pl/b10511-na...wychowanie.htm

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ----------
pierwszy rok z zycia dziecka jest podobno najlepsza ksiazka, ja ja dostalam plus Jezyk Niemowlat
Cytat:
falujący brzuszek to wypas gratuluję
i dziękuję z arozwianie moich wątpliwości
ide zrobic pedicure
postanowiłam zrobić dzisiAJ DZIEŃ DLA SIEBIE
pedicure menicure maska na włosy depilacja brwi i maska na ryjek mam potrzebe poczuc sie lepiej i chyba cos poćwicze bo czuje ze moje uda zaczynaja przypominać dwa balerony ale mimo to zjadłam juz dzisiaj 6 piegusków i jogurt czekoladowy z czekoladową pianką i teraz jestem taka zasłodzona że bleeeee
no to miłej niedzieli dziewczynki
młłłłłłłłłłłłła
oo to ja robie manicure, maseczke robilam wczoraj no i chyba ufarbuje sobie wloski bo siwcow juz tyle, ze wstyd!
ja zladlam platki z mlekiem..czekoladowe i biszkopciku kawalek, no co niedziela
Cytat:
Niesamowity widok.

kochana, przykro mi z powodu wujka
co do falowania, to ja z Tztem tez uwielbiam obserwowac, tak mnie to smieszy, ale nie moge sie wtedy smiac bo Tz na mnie krzyczy ze jak sie smieje to mu przeszkadzam obserwowac
Cytat:
.
my jakos szybko doszlismy do porozumienia co u nas bardzo dziwne bo oboje jestesmy mega uparci
Cytat:
Napisane przez vanes Pokaż wiadomość
wiesz jakiego ja miałam stracha???
tym bardziej że u mnie w rodzinie bardzo dużo kobiet rodzi w 7 miesiącu ciąży rekord pobiła moja kuzynka która w 27 tygodniu urodziła zdrowego chłopca z wagą 1,400
ja zresztą też jestem wcześniakiem z 7 miesiąca i urodziłam się z wagą 1,200 a później ponad miesiąc w inkubatorku przeleżałam także miałam nerwy dzisiejszej nocy oj miałam
ja tez jestem wczesniak 7 miesiaca, u mnie w domu tez nie bylo latwo, moja mama 2 ciaze poronila 3-cia ze mna pol w szpitalu przelezala a potem ja taki wczesniak, ale wierze ze u mnie bedzie wszytsko dobre i ty tez tak powinnas myslec
Cytat:
Napisane przez mary poziomkowa Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Anula, fajne zdjęcie, ale będzie jeszcze fajniejsze, kiedy w środku będzie dziecina

mam nadzieje, ze mnie nie wyklniecie za to nosidelko, bo widze ze same zwolenniczki chust

ja jeszcze poleze w lozku troche a co potem spacerek i moze jakies sprzatanie bo po wczorajszym montowaniu garderoby troche zakurzylismy

milej niedzieli!

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 09:27   #1609
mamaoptymistka
Zadomowienie

Cytat:
średnia z ostatnich 12 m-cy gdzie wliczane są premie i prowizje ...

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Cytat:

Ja mam Kaz Cooke " Ciężarówką przez 9 miesięcy" jestem z niej zadowolona, fajnym językiem napisana i dużo humoru więc już kilka razy ze śmiechu się popłakałam.
Moria buziaczek wspaniały aż by się chciało dać całuska.
Anulinka przykro z powodu wujka, u nas też chyba będzie Piotruś chociaż mąż zastanawi się jeszcze nad Frankiem ale ja jestem całym sercem za Piotrusiem.
Chusta czy nosidełko ja wybieram wózek ... ha ha wolę wozić niż nosić a tak na poważnie nie miałam i chyba nie będę kupować ani chusty ani nosidełka

Edytowane przez mamaoptymistka
Czas edycji: 2011-01-30 o 09:33
mamaoptymistka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 09:33   #1610
Lolka1212
Zadomowienie

Hej mamusie i brzuszki

Ja wczoraj już uciekłam, a tu jeszcze wiele informacji o chustach doszło

Bardzo dziękuję za wszystkie opinie Wiele mi się rozjaśniło Gdyby ktoś chciał cos jeszcze dorzucić, chętnie poczytam...

Anulinka przykro mi z powodu wujka.. Trzymaj się dzielnie i nadal nie dawaj się emocjom!

Cytat:
Ja od niedawna wczytuję się w "Dzieciozmagania" i baaardzo polecam. Książka napisana fajnym językiem i jest na prawdę wiele informacji
http://allegro.pl/dzieciozmagania-ka...436613369.html

Mam też, dawno już przeczytaną, "Ciążę dla bystrzaków", też polecam, ale to bardziej na temat ciąży, niż wychowania
http://allegro.pl/ciaza-dla-bystrzak...395603453.html

Na pewno kupuję też "Język niemowląt i dwulatka"
http://allegro.pl/jezyk-niemowlat-dw...428934645.html

Dużo książek na temat macierzyństwa dostałam pod choinkę, ale nie podaję tytułów, bo jeszcze nie czytałam, więc nie wiem czy warto polecać.. Póki co jestem w trakcie przeglądania sterty prasy o dzieciach, które dostałam od przyjaciółki i te "Dzieciozmagania" poczytuję!

Aaa i jeszcze wiem, że w "Świecie książki" są promocje na książki dla mam.. ale też nie orientuję się, co to za tytuły.
http://zapiszsie.ksk.pl/new/new_oferta.php

Edytowane przez Lolka1212
Czas edycji: 2011-01-30 o 09:34
Lolka1212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 09:33   #1611
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eve1603 Pokaż wiadomość
jakas ta dziewczynka nieprawdopodobna mi sie wydaje
oj kopie, kopie i to juz tak, ze podskakuje czasami myslalam, ze naucze ja (?) morse'a i zapytam kim jest, ale nie chce sie uczyc bestyjka
jakos tak wrylam sobie do glowy, ze chlopca zrobic duzo prosciej, ze corka wydaje mi sie poza zasiegiem i w sumie od poczatku widze Olka z braciszkiem, choc tez mialam mocne czucie na dziewczynke (rownolegle z chlopcem ) - zeswiruje do 26, a jak sie jeszcze do tego zle ustawi, to nie wiem
hehe,
zrobienie dziewczynki wcale nie jest takie trudne
wręcz proste bym powiedziała

Cytat:
Niesamowity widok.

rzeczywiście sporo macie przeżyć ostatnio...
a powiedz mi jak się twój TŻ trzyma po tych zabiegach jego, wszystko dobrze ???

my dzień od sprzątania zaczeliśmy,
za oknem piękne słońce ...

rozmowa mojego mężula z Zosia (ja byłam w drugim pokoju)
Zosia : (pokazując na stojącą deskę do prasowania) mamy ???
mężul : tak mamy,
hmmm,
w sumie to wspólne, bo nie można mamy utożsamiać z deską do prasowania

takiego to mam mądrego mężulka
poważne rozmowy już ze sobą prowadzą te moje skarby jedyne

idę poszukać jakiś piosenek dla Zosi
muszę włosy pofarbować,bo mam siwe

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 09:36   #1612
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anula_81 Pokaż wiadomość
pierwszy rok z zycia dziecka jest podobno najlepsza ksiazka,
ja mam z tej serii "w oczekiwaniu na dziecko" i też fajna
Stary 2011-01-30, 09:38   #1613
anulinka2009
Wtajemniczenie

GG do anulinka2009

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
rzeczywiście sporo macie przeżyć ostatnio...
a powiedz mi jak się twój TŻ trzyma po tych zabiegach jego, wszystko dobrze ???
Tak, zabiegi pomogły i serducho już jest w porządku.
Jeden pogrzeb już przeżyłam, przeżyję i drugi.
Dzięki za troskę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-30, 09:39   #1614
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

andziot
no tak mamy nie mozna utożsamiać z deską do prasowania, jest przecież jeszcze zlew pełen naczyń pralka i kuchenka;D hihi

ps. nieziemsko trudno zrobic sobie pedicure z takim brzuchem....
3 razy prawie zwymiotowałam od gniecenia brzucha. ale juz prawi ekoncze;p

Edytowane przez Grazin
Czas edycji: 2011-01-30 o 09:55
Grazin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 09:42   #1615
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Anulinko, przykro z powodu wujka. Chorował, czy to taka niespodziewana śmierć?

Pauliziu, jak bilet zabukowany, to już nie ma przebacz! Co do chusty, to do karmienia idealna, nosić dziecko można w różnych pozycjach, no i od maluszka, do takiego sporego dzieciaka. Co do dopływu powietrza, to wszystko zależy, jak się dziecko owinie, ode mnie będzie zależało pilnowanie tego. Chyba, że zrobię Hance hardcore i sprawdzę, ile wytrzyma

tu sposoby noszenia

Cytat:
Napisane przez vanes Pokaż wiadomość
ja bym się bała w takiej chuście nosić dziecko bałabym się że wypadnie albo nie będzie miało wystarczającego dostępu powietrza... no i jeszcze dziecko cały czas w pionie hmmm nie wiem...
Wiesz, wszystko zależy od umiejętności mamy. Jeśli jednak obawiasz się, że nie podołasz z prawidłowym ułożeniem dziecka w chuście, to faktycznie nie ryzykuj kupna chusty, żeby dziecku krzywdy nie zrobić.

Anula, no coś Ty! Każdy kupuje, co dla niego najwygodniejsze. Poza tym masz rację, gdyby coś szkodziło, to zostałoby wycofane ja wybrałam tę chustę, bo widziałam miesięczne dziecko w niej i rozmawiałam z mamą-użytkowniczką i uważam to za cudowny wynalazek

Ja po prysznicu i jest mi cudownie. Oczywiście przy kawie [druga dziś:P] musiałam tu wpaść, ale widzę, że większość naszych mamusiek śpi!

vege!
Stary 2011-01-30, 09:45   #1616
mamaoptymistka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lolka1212 Pokaż wiadomość
!

Ja od niedawna wczytuję się w "Dzieciozmagania" i baaardzo polecam. ]
No właśnie tą też mam i na razie pobieżnie ja przejrzałam a autorka ta sama co Ciężarówką przez 9 m-cy" Kaz Cooke.
Stary 2011-01-30, 09:53   #1617
Mango08
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez mamaoptymistka Pokaż wiadomość
Ja mam Kaz Cooke " Ciężarówką przez 9 miesięcy" jestem z niej zadowolona, fajnym językiem napisana i dużo humoru więc już kilka razy ze śmiechu się popłakałam.
Cytat:
Hej mamusie i brzuszki
Ja od niedawna wczytuję się w "Dzieciozmagania" i baaardzo polecam. Książka napisana fajnym językiem i jest na prawdę wiele informacji
http://allegro.pl/dzieciozmagania-ka...436613369.html

Mam też, dawno już przeczytaną, "Ciążę dla bystrzaków", też polecam, ale to bardziej na temat ciąży, niż wychowania
http://allegro.pl/ciaza-dla-bystrzak...395603453.html

Na pewno kupuję też "Język niemowląt i dwulatka"
http://allegro.pl/jezyk-niemowlat-dw...428934645.html

Dużo książek na temat macierzyństwa dostałam pod choinkę, ale nie podaję tytułów, bo jeszcze nie czytałam, więc nie wiem czy warto polecać.. Póki co jestem w trakcie przeglądania sterty prasy o dzieciach, które dostałam od przyjaciółki i te "Dzieciozmagania" poczytuję!

Aaa i jeszcze wiem, że w "Świecie książki" są promocje na książki dla mam.. ale też nie orientuję się, co to za tytuły.
http://zapiszsie.ksk.pl/new/new_oferta.php
Cytat:
ja mam z tej serii "w oczekiwaniu na dziecko" i też fajna
Dziewczyny bardzo dziękuję. Już uzupełniłam moją listę o książki, a teraz muszę zdecydować którą najpierw przeczytać. Cały czas czytam aktualną prasę, ale chciałabym zabrać się za jakieś poradniki.

Filip 21/06/2011
Mango08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 09:57   #1618
bzyczka1
Zakorzenienie

WItam z rana

Co do książek to ja mam wspominaną już tutaj Kaz Cook "Ciężarówką przez 9 miesięcy". Dostałam od przyjaciółki jak się dowiedziała że się maleństwa spodziewamy to nam kupiła i wysłała pocztą szalona

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 10:07   #1619
mary poziomkowa
Zakorzenienie

W oczekiwaniu na dziecko przeglądałam na początku ciąży, ale za każdym razem ryczałam ze strachu, albo obrzydzenia i odłożyłam

Przejrzałam też Język niemowląt i coś czuję, że to będzie moja biblia Moje motto, to stwierdzenie, że dziecko komunikuje się płaczem i nie trzeba lecieć do niego na każde kwęknięcie

vege!
Stary 2011-01-30, 10:15   #1620
moniqac
Zadomowienie

dzien dobry

Cytat:
Napisane przez ddaaiissyy Pokaż wiadomość
Zła jestem, że nie czyta nic o ciąży, o nic nie dopytuje... co najwyżej jak sama mu o czymś powiem.... Gdy w środę leżąc mówiłam, ze chyba czuję skurcze (te o ktorych pisałyscie - że to macica ćwiczy) to stwiedził, ze pewnie mi sie wydaje. Mysle sobie, że jak naprawdę zacznę rodzić to tez powie, ze mi się wydaje
Kochana - moj podobnie - myślę, że to nie zalezy od osobowości tylko podejścia. Mój np jest dusza towarzystwa, wszyscy go uwielbiaja bo mam przegigantyczne poczucie humoru, uwielbia smiać się sam z siebie, zawsze jest wesoły, zabawny, w domu wygłupy prawie na okrągło, często się przez to śmiejemy w domu i ma taie "lightowe" podejście do życia - i do ciązy tez.
jak się stresuję od 2 dni, że małego czuję zdecydownaie mniej, to o mało palcem się wczoło nie puka, a jak mu powiedziałam, że po 28tc liczy się ruchy, że ma być niemniej niż 20 dziennie i przerwy w ruchcach nie może być więcej niż ileś tam .... aaaaa... i że odpukać, czasem dzieci rodzą się martwe lub dusza się pępowiną to był w wielkim szoku.
też nic nie czyta, nie miał nawet zdjęcia usg w paortfelu - dopiero jak na uczelni się pytali czy ma - to mu dzisiaj szukałam.

Cytat:
Napisane przez SiLLee Pokaż wiadomość
Wklejam moj brzuchol 21t.3d.
bardzo ładny

Cytat:
Dziewczynki jeszcze do nosidełka wrócę.. Anulka zdecydowała się na nosidełko.. w większości waszych wyprawek widziałam jednak chustę.

Co według was lepsze - chusta czy nosidełko? Na co się zdecydować? Was co kierowało przy wyborze??

Podpowiedzcie prossseee
JEŚLI kupie nosidełko lub chuste - bo jestem tego samego zdania co andziot że dziecko powinno lezeć, więc wole je nosić lub wozić, to zakupie nosidelko. ale na to będę miala czas, bo napewno nie zacznę nosić od razu w czymś takim.

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
melona i SWIEŻE TRUSKAWKIIIII

i inne pierdy

i wlasnie skonczylam palaszowac salatke z mc donalda z grilowanym kurczakiem
zjadłabym truskawy i melona (szkoda że się okazał beeee) i ta sałatę !!!

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
ja uważam, że dziecko w tym wieku nie powinno być noszone W OGÓLE w pionie, bo nie ma siły utrzymać kręgosłupa, ledwo głowę trzyma a co dopiero cały tułów !

ooo, tyle powiem

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość
Dziewczynki, może mi się uda ten filmik wrzucić ale jeśli nie to wrzucam Wam printscreen z filmu gdzie widać, że mała ma stópkę ma czole
jaka gimnastyczka - wiesz że ja miałam podobny problem - mój nie ruszał się jak zwykle czyli nie czułam pukania tylko czułam jakby nim dreszcze wstrżasały, tak od czasu do czasu, albo jakby go prąd przeszedł - wystraszyłam się i nie wiedziałam co to może być - pojechałam do lekarza (zadzwoniłam - to wtedy chciał mi robić ktg a byl to 24 lub 25tc), ale najpierw sprawdził na usg i stwierdził że mały odwrócił się miednicowo i dlatego go prawie wcale nie czuje, a jak czuje to tak jakoś dziwnie.
troszkę się uspokoiłam sama jak napisałaś o swoich przeżyciach - bo Szymuś tez przestał mi fikac tak od 2 dni. własnie siedze i pije kakao żeby go pobudzić, ale nic z tego. boje sie jak cholera, poczuje pojedyncze sporadyczne stuki, ale nie wiem czy już jechać do kliniki czy nie.
swoją drogą dziwię się że nie mogłaś po prostu pojechac do szpitala czy na ostry dyżur żeby Cie sprawdzili - ja dlatego wybrałam prywatną klinikę - nawet jak cos mnie niepokoiło byłam tam w drugi dzien świat.
ale dobrze że się sprawdziałś i wszystko ok i masz te przepiękne fotki! nosek przesłodki

Cytat:
Napisane przez agnieszka_pe25 Pokaż wiadomość
suuuper! od razu mi sie przypomina maksiu drapiacy sie stopa po brodzie a potem wkladajacy ja do buzki
no tak - przypomniałas mi - jak sie rozczuliłam jak to napisałaś ostatnio musiało być super!

Cytat:
Napisane przez eweska Pokaż wiadomość
Z pojedyńczym zmieścisz się na bank U mnie w klatce są dwie windy, ale towarowej nie ma wcale, a ona rozwiązałaby nasz problem wózkowy.
Remontujemy ile się da, zaczynamy od dużego pokoju, później przedpokój, kuchnia no i jak tż zdąży przed wyjazdem do FR to jeszcze pokój synka, a jak nie zdąży to wyremontujemy go w przyszłym roku jak tż zjedzie na zimę

Moria dobrze że wszystko ok, Iguśka zdrowo rośnie i mamusia spokojniejsza
super brzuszek
no to remont pełną para rzeczywiście - współczuje nawału sprzątania mnie to czeka dopiero za ok. 1,5 miesiąca po całym remoncie... ych.

dziewczyny - mam stresa od wczoraj z tymi ruchami
wieczorem wcale się nie poruszył. popołudniu jak zjadłam pączka to się poruszał ale w pewnym momencie zerwałam się z łóżka bo zadzwonił telefon i cos mnie tam mocno zabolałao - wbilam soebie do głowy że mu cos (odpukać) zrobiłam.
maskarycznie sie boje, bo wieczorem jak się położyłam to go wcale (!!!) nie czułam i dzisiaj rano - może kilka razy puknął, może bo tez nie jestem pewna czy przypadkiem nie nadinterpretuje tego co się dzieje w moim brzuchu. nawet teraz wypiłam kakao i nic jeju........ chyba pojade do kliniki ale żeby znowu jechać? już mi wstyd.
ale jak do wieczora nie poczuje go konkretnie to pojade. modle się żeby się poruszył.

Mamusia Szymusia od 27.04.2011 .
moniqac jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości