Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-28, 16:39   #3001
marryme21
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
chyba jednak różowe ligatury są de best

Popieram,moje ulubione,szczególnie te jasnoróżowe.Nie odbarwiają się za bardzo,nie robią się też ,,sine''.Chyba najmniej widoczna opcja.Z jasnych nie byłam tak bardzo zadowolona.

marryme21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-28, 18:18   #3002
lovemeagain
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Koka_inna Pokaż wiadomość
W sumie jak można to chyba by było lepiej te 6 :P bo tak byś musiała jeszcze płacić za leczenie tej 6. Mi powiedziała, że mam zgryz krzyżowy. Ale poszłam głownie dlatego, że trójka się nie zmieściła i rośnie mi wyżej ;/ i ogólnie nie wszystkie zęby mam równo w łuku. A Ty jaką masz wadę ?

mam tyłozgryz i ogólnie jakies krzywulce na górnej szczęsce, jedna jedynka zachodzi na drugą :p
hm..ciekawo czy mój ortodonta ma te kolorowe gumeczki, bo tak jakoś lepiej wygląda niż ten metal no ale zobaczymy, za tydzien mam zabieg czyszczenia (piaskowanie?) może któraś miała? boli to?
lovemeagain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-28, 18:31   #3003
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
Napisane przez lovemeagain Pokaż wiadomość
mam tyłozgryz i ogólnie jakies krzywulce na górnej szczęsce, jedna jedynka zachodzi na drugą :p
hm..ciekawo czy mój ortodonta ma te kolorowe gumeczki, bo tak jakoś lepiej wygląda niż ten metal no ale zobaczymy, za tydzien mam zabieg czyszczenia (piaskowanie?) może któraś miała? boli to?
Może nie tyle co boli, ale jest to nieprzyjemne uczucie. Poza tym dziąsła moga krwawić.
Stary 2011-01-28, 19:03   #3004
olix6
Raczkowanie

GG do olix6

A ja mam tzw. wampirki. Kły mi wystają :/ Gdyby nie te 2 nieszczesne zeby nie musialabym nosic aparatu ehhh...

Aparatka od 3.02.2011
=>
olix6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-28, 19:43   #3005
emka_333
Przyczajenie

a czym tak w ogóle różnią się aparaty hyrax i damon? i czy na oba można założyć takie ładne kolorowe gumeczki?

" Ile razy upadnę, tyle razy się podniosę ! "

.
emka_333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-28, 19:50   #3006
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

To jest hyrax: http://www.johnsdental.com/images/or...ed%20Hyrax.JPG
Damon to aparat, który ma chyba porcelanowe zamki czy coś, mało rzuca się w oczy zatem i jest droższy
Stary 2011-01-28, 21:05   #3007
olix6
Raczkowanie

GG do olix6

Damon też jest metalowy ale nie ma tych kolorowych gumeczek http://www.youtube.com/watch?v=rllrB...eature=related tutaj filmik widać na nim że jest normalnie widoczny na zębach

Aparatka od 3.02.2011
=>
Stary 2011-01-28, 21:12   #3008
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez olix6 Pokaż wiadomość
A ja mam tzw. wampirki. Kły mi wystają :/ Gdyby nie te 2 nieszczesne zeby nie musialabym nosic aparatu ehhh...
ja też :/ gdyby nie one, to zęby by się nie pokrzywiły i chyba byłoby ok

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-28, 21:19   #3009
olix6
Raczkowanie

GG do olix6

No trudno, trzeba jakoś przezyć i cieszyć się że nie mamy wiekszej wady zgryzu

Aparatka od 3.02.2011
=>
Stary 2011-01-28, 21:21   #3010
wesola84
Rozeznanie

Hej
Dawno mnie tu nie było... tzn. poczytuję sobie wątek, ale nie udzielałam się, ponieważ u mnie bez zmian jak na razie. W poniedziałek mam wizytę - jestem ciekawa co powie orto
Damon to aparat samoligaturujący (ja takowy mam) - czyli nie ma ligatur (gumek). Są różne rodzaje damona - od całego metalowego, poprzeż półprzezroczysty aż do całkiem przezroczystego (tyle, że na razie ten ostatni nie jest podobno dostępny w Polsce).

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-28, 21:43   #3011
a3udi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kakulinka Pokaż wiadomość
Witam! Dołączam do Waszego grona
Mam od tygodnia aparat na górnych zębach, na dolnych zakładam 1 marca. Z jednej strony spełnia się moje marzenie o prostych zębach a z drugiej nie byłam nastawiona na taki ból. W pierwszych dniach zęby mnie tak potwornie bolały i nie byłam przyzwyczajona do jedzenia, teraz już troszkę się przyzwyczaiłam. Jem albo wodniste papki albo kroje sobie pieczywo na maleńkie kawałeczki. Zaskoczył mnie czas leczenia, mam do skorygowania drobną wadę ( jako nastolatka nosiłam aparat na noc) a jednak będę zadrutowana przez dwa lata (najbardziej mi szkoda było przestawiać datę ślubu) Mam nadzieje że nie po każdej wizycie w ciągu tych dwóch lat ból będzie aż tak mocny.
Jest jedna sprawa która mnie denerwuje, myje zęby prawie po każdym posiłku a jednak mam wrażenie że są niedomyte, na dole są białe a powyżej druta w pobliżu dziąseł są lekko żółte Dodam że używam szczoteczki elektrycznej i zastanawiam się czy jest jakaś pasta która mocniej będzie ścierać ten osad, albo jakaś inna metoda żeby precyzyjniej doczyścić zęby - posiadam tą tradycyjną specjalną szczoteczkę z małym wyciorkiem ale ona jest bardzo delikatna i raczej nadaje się do dłubania w zębach niż do mocnego i precyzyjnego czyszczenia w okolicach zamków. Podpowiedzcie coś

jest taka specjalna końcówka do trudno dostępnych miejsc taka mała wąska ale nie wiem jaką masz szczoteczkę w mojej jest funkcja white czyli mocniej ściera i szybciej - ja mam oral b

---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Cytat:
Witam wszystkie aparatki (byłe i przyszłe) również
Tak więc czytam już to forum od prawie roku i przyznam, że wszystko co wiem na temat aparatów itd. to właśnie dzięki wam ^^ - to tak na wstępie A teraz opowiem wam jak to ze mną jest.

Z zamiarem zakładania aparatu, noszę się już od kilku lat. Niestety jedyne co mnie przed tym powstrzymywało, to brak funduszy.. zaczełam więc odkładać sobie pieniądze i zapisałam się na wizytę w ubiegłym miesiącu (dałam zdjęcia, zrobiono mi wyciski itd.) Dzisiaj miałam drugą wizytę z przedstawieniem planu leczenia i troszeczkę mnie podłamało Od razu powiedziała mi, że będę miała zakładane 2 łuki z czym zresztą się liczyłam, chociaż dół mam nawet okej ;] no i teraz mam pytanie: Czy któraś z was ma 19 lat lub więcej i ma/miała założonego hyraxa ? Pytam, gdyż orto stwierdziła, że nie chciałaby rwać mi zębów, ale musimy poszerzyć szczenę . Najprew zaproponowała mi zabieg 'poszerzenia łuku podniebnego' - tak to nazwała . Ale kosztuje to podobno koło 2000tys a hyrax jest dużo tańszy. Niestety jest jedno ale. Orto stwierdziła, że hyraxy zazwyczaj zakłada pacjentom do ok 15 roku życia i nie jest pewna czy on mi poszerzy tą szczenkę, gdyż mam już 19 powiedziała, że jak nie pomoże to będę musiała wyrwać prawą czwórkę.
Wade mam taką, że jedną trójka rośnie wyżej w dziąśle i nie ma dla niej miejsca:/ aa i w dodatku dowiedziałam się, ze mam zgryz krzyżowy .
Nie chcę rodziców obciążać tak dużymi kosztami bo nie dość że 2 łuki (metal 1600) to jeszcze ta operacja taka droga. Więc jest tu jakaś aparatka, która jest w granicach mojego wieku i miała lub ma hyraxa ? Jeżeli tak, to piszcie czy w waszym przypadku on coś pomógł

Pozdrawiam ;**

Hej ja mam hassa to coś podobnego inna budowa tylko tez mam zgryz krzyżowy mam go już 2 m-ce i muszę przyznac ze górna szczęka mi sie rozszerzyła na razie 30 razy przekręciłam śrubkę i widzę oj widzę poprawę co prawda jeszcze nie pęk mi szew podniebienny ale napewno pęknie aha mam 25 lat więc i ty dasz radę jakby coś pisz postaram się pomóc....
Były : różowe
Wymiana łuku : 100 zł
Rzucam palenie
a3udi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-28, 21:45   #3012
TheSunflower
Raczkowanie

Hej hej, ja jestem już po wizycie - umrę z głodu
Pozbyłam się felernej płytki nansa - myślałam, że przestanę seplenić - a ja znów muszę uczyć się mówić ale ważne, że już tego na podniebieniu nie mam Dodatkowo mam łańcuszek na górze (boli jak diabli...) i wyciągi ... no i zmienił mi drut. Mój orto lubi mnie katować. I pomyśleć, że miałabym to wszystko z głowy, gdybym wyrwała 8mki zanim zaczęły rosnąć
TheSunflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 11:56   #3013
Oglyik_
Raczkowanie

GG do Oglyik_

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Popieram,moje ulubione,szczególnie te jasnoróżowe.Nie odbarwiają się za bardzo,nie robią się też ,,sine''.Chyba najmniej widoczna opcja.Z jasnych nie byłam tak bardzo zadowolona.
Moja orto powiedziała,że to czy gumki się przebarwiają zależy od firmy, mówiła,że takie co ma beżowe też się nie przebarwiają. Także muszą być chyba jakiejś dobrej firmy.

Ja osobiście od miesiąca mam malinowo morskie i nie przebarwiły się ani trochę, a jem wszystko tak jak przed aparatem. Wcześniej miałam jaśniutkie różowe i piłam barszcz czerwony, wystarczyło,że wypiłam trochę wody, a nie było śladu po barszczu ;d

zadrutowana:
góra: 7.12.2010r.
doł: ?
dotychczasowy koszt leczenia: 1840 zł + leczenie
Oglyik_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 14:34   #3014
ShowMeYourAffection
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez a3udi Pokaż wiadomość
Hej ja mam hassa to coś podobnego inna budowa tylko tez mam zgryz krzyżowy mam go już 2 m-ce i muszę przyznac ze górna szczęka mi sie rozszerzyła na razie 30 razy przekręciłam śrubkę i widzę oj widzę poprawę
Hej ja też mam Hassa tylko że o wiele dłużej tzn. ponad 4 m-ce i mam nadzieję, że na następnej wizycie tj. 17 lutego już się go pozbędę też jestem pod wrażeniem tego co zdziałał Hass, pierwsze przekręciłam 20 razy, a potem po niestety koniecznej zmianie Hassa na nowy znowu 10 razy więc w sumie 30 tak jak Ty życzę powodzenia w prostowaniu ząbków

A propo ligaturek to ja do tej pory miałam 2 razy różowe (cudeńka ), aktualnie mam morskie :P i jestem strasznie zadowolona, bo nigdy mi się nie przebarwiły

<Paulo Coelho>

APARATKA :
17.09.2010r. - dół metalowy, góra Hass + maska
17.03.2011r. - zdjęcie Hassa
18.03.2011r. - góra metalowa + ekspander

Edytowane przez ShowMeYourAffection
Czas edycji: 2011-01-29 o 14:36
ShowMeYourAffection jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 14:56   #3015
Koka_inna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez a3udi Pokaż wiadomość
Hej ja mam hassa to coś podobnego inna budowa tylko tez mam zgryz krzyżowy mam go już 2 m-ce i muszę przyznac ze górna szczęka mi sie rozszerzyła na razie 30 razy przekręciłam śrubkę i widzę oj widzę poprawę co prawda jeszcze nie pęk mi szew podniebienny ale napewno pęknie aha mam 25 lat więc i ty dasz radę jakby coś pisz postaram się pomóc....
No to super Pocieszyłaś mnie myślę, że u mnie też da rade poszerzyć tą szczękę ;] A zauważyłaś może jakieś zmiany rysów twarzy przez to rozszerzanie szczęki ?
Koka_inna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 15:42   #3016
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

ja tam się nie obrażę jak mi ten łuk poszerzy widocznie szczękę mam dość wąską i będzie to chyba nawet lepiej wyglądać

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Adaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 16:09   #3017
Koka_inna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Adaa_ Pokaż wiadomość
ja tam się nie obrażę jak mi ten łuk poszerzy widocznie szczękę mam dość wąską i będzie to chyba nawet lepiej wyglądać
W sumie to ja też xD Podobają mi się takie szerokie uśmiechy jak ma przykładowo Julia Roberts xD
Koka_inna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 18:26   #3018
a3udi
Przyczajenie

Cytat:
No to super Pocieszyłaś mnie myślę, że u mnie też da rade poszerzyć tą szczękę ;] A zauważyłaś może jakieś zmiany rysów twarzy przez to rozszerzanie szczęki ?
Szczerze to nie zauważyłam zmian w rysach twarzy ja mam go nosic 6-mcy zobaczymy na wizycie 21 lutego co mi orto powie ;-)
Rzucam palenie
Stary 2011-01-29, 18:50   #3019
anulkaxdd
Przyczajenie

Hej dziewczyny Jestem tu nowa Od jakiegoś czasu śledzę wasz wątek jestem ciekawa czy któraś z was miała zakładany aparat ale tak na raty w sensie że nie od razu cały?
anulkaxdd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 19:35   #3020
viera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anulkaxdd Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny Jestem tu nowa Od jakiegoś czasu śledzę wasz wątek jestem ciekawa czy któraś z was miała zakładany aparat ale tak na raty w sensie że nie od razu cały?
Hm, ja miałam separacje+zamki przyklejone i drut wsadzony do nich, a gdy separacje wypadły (tydzień później), to mi orto założyła pierścienie na 6tki.
Nie wiem czy o takie na raty chodziło? ;-)
Stary 2011-01-29, 19:44   #3021
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
no, ja miałam najpierw na górze, potem na dole

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 20:02   #3022
anulkaxdd
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez viera Pokaż wiadomość
Hm, ja miałam separacje+zamki przyklejone i drut wsadzony do nich, a gdy separacje wypadły (tydzień później), to mi orto założyła pierścienie na 6tki.
Nie wiem czy o takie na raty chodziło? ;-)
Nie Chodzi o takie coś, że moja ortodontka na samym początku jak wyrwałam 6 na dole założyła mi pierścień na 7 i zameczek na 5 i przesuwała zęba. Potem musiałam na dole wyrwać 5 po drugiej stronie i miałam założony pierścień na 7 zamek na 6 i zamek na 4 i druciki. I z przodu na dolnych zębach na razie nic nie mam. Ortodontka tłumaczyła mi to tak, że nie może od razu założyć mi aparatu na dół wspominała coś o za dużym przeciążenie na przednie dolne zęby i nie chciałaby ryzykować Na samym początku jak u niej byłam to nie pasowały jej moje dziąsła że chyba mam cienką warstwę czy coś. Dlatego jestem ciekawa czy ktoś miał podobnie

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

Jeśli chodzi o górę to dopiero mam wyrwać dwie 4 wtedy będę miała separatory potem aparat ale też chyba nie cały na przednie dopiero potem. Powiedziała że dół założy mi cały dopiero potem jak trochę mi się te zęby z tyłu poprzesuwają. Ogólnie mam mieć jeszcze jakiś drut na podniebieniu
anulkaxdd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-29, 20:16   #3023
a3udi
Przyczajenie

Cytat:
Nie Chodzi o takie coś, że moja ortodontka na samym początku jak wyrwałam 6 na dole założyła mi pierścień na 7 i zameczek na 5 i przesuwała zęba. Potem musiałam na dole wyrwać 5 po drugiej stronie i miałam założony pierścień na 7 zamek na 6 i zamek na 4 i druciki. I z przodu na dolnych zębach na razie nic nie mam. Ortodontka tłumaczyła mi to tak, że nie może od razu założyć mi aparatu na dół wspominała coś o za dużym przeciążenie na przednie dolne zęby i nie chciałaby ryzykować Na samym początku jak u niej byłam to nie pasowały jej moje dziąsła że chyba mam cienką warstwę czy coś. Dlatego jestem ciekawa czy ktoś miał podobnie

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

Jeśli chodzi o górę to dopiero mam wyrwać dwie 4 wtedy będę miała separatory potem aparat ale też chyba nie cały na przednie dopiero potem. Powiedziała że dół założy mi cały dopiero potem jak trochę mi się te zęby z tyłu poprzesuwają. Ogólnie mam mieć jeszcze jakiś drut na podniebieniu

Ja też dół mam na raty najpierw zamki od 6 do 5 potem separacje teraz na 7 mam pierścień ale tylko jeden też mi cos orto o przeciążeniu mówiła dlatego po kolei wszystko
Rzucam palenie
Stary 2011-01-30, 08:46   #3024
lovemeagain
Przyczajenie

Cytat:

z dołem dokładnie jeszcze nie wiem jak u mnie będzie, ale też mam wyrwać 6stki, co do góry to musiałam wyrwać 4ki i nie mówił, że bedzie zakładać na raty, tylko cały od razu na górę
lovemeagain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 09:57   #3025
morelka1987
Zadomowienie

Cześć Dziewczyny Od wczoraj jestem posiadaczką aparatu Moge się do Was przyłączyć ? Mam aparat mieszany na górze. Na razie mam przejrzyste gumki, ale nastepny raz wezme na pewno kolorowe, bo troche te ograniczenia żywnosciowe mnie denerwuja Na razie jem tylko miękkie rzeczy albo płynne, bo sie boję że jak cos ugryze to uszkodze aparat :/
morelka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 11:00   #3026
dzidka
Raczkowanie

Wyciagi...

...mam i ja! i wcale nie sa uciazliwe, a ich srednica to 3 mm

gora 10,5 miesiaca
dol 3,5 m-ca
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 27.01.jpg (51,6 KB, 164 załadowań)
dzidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 11:45   #3027
a3udi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ShowMeYourAffection Pokaż wiadomość
Hej ja też mam Hassa tylko że o wiele dłużej tzn. ponad 4 m-ce i mam nadzieję, że na następnej wizycie tj. 17 lutego już się go pozbędę też jestem pod wrażeniem tego co zdziałał Hass, pierwsze przekręciłam 20 razy, a potem po niestety koniecznej zmianie Hassa na nowy znowu 10 razy więc w sumie 30 tak jak Ty życzę powodzenia w prostowaniu ząbków

A propo ligaturek to ja do tej pory miałam 2 razy różowe (cudeńka ), aktualnie mam morskie :P i jestem strasznie zadowolona, bo nigdy mi się nie przebarwiły

Tak mnie to zastanawiało dlaczego miałaś 2 aparaty hassa i co ile przekręcałaś śrubkę ? 4 mce- 30 przekręceń to długo ja muszę o drugi dzień przekręcac .
Rzucam palenie
Stary 2011-01-30, 12:24   #3028
2011801131227
Konto usunięte

GG do 2011801131227 Send a message via Skype™ to 2011801131227

ratunku!

gdzie w Krakowie jest jakas linia ambulatoryjna ortodoncyjna/ czy cos?
odcementowal mi sie pierscien, a nie moge jechac do mojego orto w ciagu najblizszych 3 tygodni bo mam egzaminy, a poza tym mamy niedziele, a pierscien mi sie kiwa i zaraz wyleci;/

jakies pomysły?
2011801131227 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 13:09   #3029
pixy00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dzidka Pokaż wiadomość
Wyciagi...

...mam i ja! i wcale nie sa uciazliwe, a ich srednica to 3 mm

gora 10,5 miesiaca
dol 3,5 m-ca
bardzo ładne gumeczki masz na górnych ząbkach i się prostująklaski :

a ja odliczam do czwartku kiedy to mi dół zakładać będzie!!

pixy00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 13:21   #3030
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

fajne gumki te żółte miałam i prostują się, widać

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Adaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości