Torbę powoli pakujemy i na przyjście naszych dzieci się szykujemy III-IV 2011 - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-30, 09:29   #1051
tajka88
Zakorzenienie

Dot.: Torbę powoli pakujemy i na przyjście naszych dzieci się szykujemy III-IV 2011

Hej
Wczoraj was podczytywalam ale nie mialam jakos czasu pisac.
Pojechalam do Primarka bo stwierdszilam, ze jakies spodnie dresowe potrzebuje po domu i do sklepu. Nie wiedzialam ktore wybrac i kupilam 3 pary:P za 14 funtow heh.
Mialam ochote na polskie jedzonko, wiec pojechalismy do polskiej restauracji i pojedlismy golabkow i placek po wegiersku mniaaaam mniaaam

Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
blackrose4u prasowałam, prasowałam wszystko a w szczególności pieluszki, bo po praniu bardzo wygniecione. Ja ciuszki, które zakupiłam w cichlandzie wyprałam w zwykłym proszku, bo akurat nie miałam lovelli i dodałam odrobinę płynu do plukania. Nowe prałam tylko w lovelli tak jak i pieluszki. Podobnie było z rożkiem i kocykiem-teraz czeka mnie kolejne pranie ale jeszcze z nim troszku poczekam, bo znając siebie jak wyjdę z domu to znów coś przywlekę

a teraz zabieram się za robienie karpatkitak mi się zachciało, że masakra a później na obiadek do mamy - szkoda tylko, że te moje łapki znów mi dokuczają- nie mam już do nich siły
Ja zaczne prac od 11 lutego, chociaz te uzywane ktore dostalam od znajomej wypralam juz w normalnym proszku. Prasowac nie bede bo jestem za leniwa, chyba ze na macierzysnkim bede sie bardzo nudzic

Co do karpatki to ja robilam w zeszlym tygodniu byla pycha, a teraz z kawusia(bezkofeinowa) jemy W-Z
Obiadku robic nie bede bo jedziemy do mojej siostry
Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
No właśnie poszukuję czegoś co szybko się wchłania,tak aby smarować na dzień, bo na noc to olejkuje się

a mustela, fakt -droga, ale będe tylko piersi smarować także na długo starczy
jeszcze dużo pozytywnych opini mają kosmetyki palmers
Ja uzywam balsamu palmers na rozstepy
http://www.expresschemist.co.uk/pics...etch-marks.jpg
na brzuchu(odpukac ) nie mam wcale, tylko na biodrach ale to sa stare biale, na piersiach mam ale tez stare tylko ze wydaje mi sie ze sie powiekszyly. Ja troche leniwa jestem i nie smaruje sie codziennie.

Ide zrobic kanapki... albo nie platki czekoladowe

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 09:32   #1052
87czarna
Zakorzenienie

Dot.: Torbę powoli pakujemy i na przyjście naszych dzieci się szykujemy III-IV 2011

trzyrazyi Ja też właśnie używam Palmers'a od samego początku. Piersi niestety zaraz mi popękały,brzuch na szczęście czysty

Kochana,jak kapałam się ostatnio to niestety zauważyłam kilka rozstępów na lewym pośladku i kilka mniej widocznych na udzie,także... już się modlę

Myślicie,że brzuchy jeszcze bardziej urosną???

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 09:54   #1053
Montii
Zakorzenienie

Nooo według mnie tak.
Chociaż nie wiem czy to będzie taki 'skok'
na chwile obecną mam wrażenie,że mi rośnie z dnia na dzień
coraz krótsze koszulki mam

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 09:55   #1054
iizabelaa
Zakorzenienie

hej dziewczyny

ja jak zwykle jestem sama,
wstałam ogarnęłam dom i pije kawę,
a jak tż wróci to muszę zrobić zakupy bo lodówka świeci pustkami

Jutro z rana wybieram się do Lidla, pieszo
ruch i zakupy w jednym

Cytat:
No właśnie poszukuję czegoś co szybko się wchłania,tak aby smarować na dzień, bo na noc to olejkuje się

a mustela, fakt -droga, ale będe tylko piersi smarować także na długo starczy
jeszcze dużo pozytywnych opini mają kosmetyki palmers

tyle kasy tracę na te kosmetyki że szok,
a ile jeszcze pójdzie po porodzie,
wtedy kremy na rozstępy razem a takimi ujędrniającymi
Stary 2011-01-30, 09:57   #1055
Montii
Zakorzenienie

Ja mam takie coś: http://www.lord4sport.pl/galerie/m/m...02-hms_638.jpg
i mam zamiar nieźle maltretować doooopsko i brzuch na tym po porodzie

[LEFT]
Stary 2011-01-30, 10:01   #1056
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
Ja mam takie coś: http://www.lord4sport.pl/galerie/m/m...02-hms_638.jpg
i mam zamiar nieźle maltretować doooopsko i brzuch na tym po porodzie
O kurde SADOMASO ahahhahha ale niezla maszyna gdzie ja wychaczylas?????
trzyrazyi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 10:16   #1057
Montii
Zakorzenienie

już nawet nie wiem bo mam to od 3 lat jakoś
ale raczej na allegro znajdziesz na 100%
i w sklepach różnych, sportowych albo na sportowym dziale tesco ;-P

aaa fajnie to masuje tyłek, miałam taki jędrny i gładki jak pupa niemowlaka

[LEFT]

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-30, 10:32   #1058
87czarna
Zakorzenienie

Cytat:
Nooo według mnie tak.
Chociaż nie wiem czy to będzie taki 'skok'
na chwile obecną mam wrażenie,że mi rośnie z dnia na dzień
coraz krótsze koszulki mam
No to duże prawdopodobieństwo,że rozstępy mogą się pojawic

Stary 2011-01-30, 10:38   #1059
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
No to duże prawdopodobieństwo,że rozstępy mogą się pojawic
z tego co czytałam, to często pojawiają się pod sam koniec ciąży albo tuż po porodzie, dlatego nie wolno sobie odpuszczać smarowania

ja myślę,że na brzuchu mi nic nie wyskoczy, bo on jest mały i mam jeszcze swój tłuszczyk więc starczy skóry ale mogę się przejechać

[LEFT]
Stary 2011-01-30, 10:44   #1060
aja1
Zakorzenienie

helo

Fakt po porodzie wyskakują bardzo często.

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 10:45   #1061
laseczkaa
Zadomowienie

dzień dobry

Cytat:
n.ik.a ja uwielbiam ten olejek z babydream skórę mam świetną po porodzie na pewno będę stosować tylko smaruje sie na noc bo w dzień bym się lepiła dlatego poszukuję czegoś lekkiego... swoją drogą, zero rozstępów, nic a nic a tu na jednej piersi, bum
już zerkam do artykułów
ja też używam olejka tej firmy i jestem zadowolona

Cytat:
aja, skrzynka piwa i rodzić! haha
a swoją drogą,słyszałam o tym już nie raz
ja o tym nie słyszałam

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Wparować na porodówkę z paroma browarami - to na laktację
I od razu stres mniejszy

Cytat:
Napisane przez kasia2629 Pokaż wiadomość
dziewczyny co myślicie o tym wózeczku?? http://www.emjot.com.pl/wozki_dzieciece_freelander.html proszę o opinie również na temat koloru... czy mojemu małemu mężczyźnie pasuje taki wzorek czy lepiej połączenie szarości i pomarańczu np???
ogólnie model wózka fajny, ale nie brałabym tego kolorku. jak my będziemy wyjeżdżać z wózkami będzie lato ... i lato do czarnego ciągnie ...

Cytat:
Napisane przez blackrose4u Pokaż wiadomość
Ostatnia partia prania w pralce Białe poszło tylko na 60st. Reszte w 40
Powiedzcie mi czy prasujecie pieluszki? Bo nie wiem. Prałam w płynie z Loveli, ale ze względu na wode wszystko mam sztywne :/ a dałam ciutke płynu do płukania, ale takiego co my używamy. Będę musiała kupić "Lovelowy" bo widziałam że jest.

Mąż sklada łózeczko niech się wietrzy.
zazdroszczę mi jeszcze trochę prania zostało
to jak będzie gotowe wklej zdjęcia

a dziś zaczynam 30 tydzień ciąży

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpri09kp5b04ypq.png

Kacper 18.04.2011

Edytowane przez laseczkaa
Czas edycji: 2011-01-30 o 10:51
laseczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 11:01   #1062
Montii
Zakorzenienie

laseczko nie załamuj mnie, Ty masz 30 tc i już poprane a ja w pon zaczne 36 i ciuszki leżą

[LEFT]
Stary 2011-01-30, 11:07   #1063
emila28101987
Rozeznanie

Hej mamusie!

Wczoraj calutki dzień leżałam..tak mnie bolaly pachwiny i krocze że na łóżku ciężko było się przekręcić do tego mały tak nisko kopał że czułam kopniaki w majtkach do tego mama mnie nastraszyła bo zapytałam ją czy też tak miała że czuła ruchy tak nisko to powiedziała że przed samym porodem jak już była w szpitalu i kazała mi dzwonić do lekarza się pytać czy to nie oznacza że poród się zbliża.. Wsrzymałam się i mały podszedł wyżej

Torba do szpitala spakowana ale jeszcz nie wszystko w niej jest.. nie mam jeszcze szlafroka to zamówiłam ten z żyrafką co któraś z Was pokazywała.. nie lubie takich grubych szlafroków to ten może być fajny dziewczyny, które zamawiały - zadowolone jesteście? w sensie czy jakościowo materiał dobry?
no i jeszcze musze dokupić klapki pod prysznic, płyn do higieny, chusteczki do higieny, stanik do karmienia i to chyba wszystko chociaz toba już cała zawalona
emila28101987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 11:27   #1064
kasia2629
Raczkowanie

dziękuję dziewczyny za odp w sprawie wózka... macie rację z tym czarnym na lato... tylko kwestia przekonania tż na inny kolor bo się wariat zakochał w tym wózku... bo ten co my chcemy kupić jest praktycznie identyczny... to znaczy ta firma ma nową kolekcję i aktualny ma mniej tych kwiatków a więcej czarnego i to działa na + i na -, bo jest dzięki temu mniej pstrokaty, ale znów w większości czarny co latem będzie nie praktyczne...

co do rozstępów to codziennie wieczorem tż ma za zadanie obejrzeć mnie dookoła i sprawdzić czy nic się nie dzieje... dzisiaj zaczynam 28 tc i póki co obyłam się bez rozstępów mimo że brzusio spory... i tituszki też podskoczyły

kurcze tak mówicie że tyle już prania za sobą, przed sobą i tak patrze na moją półkę z ciuszkami i chyba mam zapas na pierwsze 2 dni jego życia, bo jakoś tak mało tego mam skąd Wy bierzecie te wszystkie tony ciuszków??

Edytowane przez kasia2629
Czas edycji: 2011-01-30 o 12:40
kasia2629 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 11:42   #1065
Montii
Zakorzenienie

ja zaczynałam zakupy bardzo wcześnie..tu bodziak, tam pajac..
no i wyprzedaże teraz + buszowanie po lumpeksie ;-))
także nazbierało się tego i nie odczułam nawet kosztów
bo jakbym miała na raz kupić całą wyprawkę w sklepie to ouuu... trochę by szarpnęło za portfel

[LEFT]

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-30, 11:44   #1066
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
eirenne o to chyba sobie zakupie takową książkę bo mi nudno trochę bez szkoły coś ostatnio, wolałabym już nowy semestr zacząc..a tak to coś poczytam
no ja byłam że tak powiem pod wrażeniem tej książki. a teraz czytam sagę o ludziach lodu hehe tylko to dłuuugie i się już ciągnie.
a tak to mam zamiar 4 raz przeczytać jeźdźca miedzianego. uwielbiam tą książkę i polecam każdemu wszystkie 3 części

Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
Montii ego_ego była całkiem niedawno na forum. Chyba pisała że idzie w końcu na L4
ale ona już dawno na l4 poszła... a teraz jej jakoś parę dni nie ma

Cytat:
Napisane przez kasia2629 Pokaż wiadomość
dziewczyny co myślicie o tym wózeczku?? http://www.emjot.com.pl/wozki_dzieciece_freelander.html proszę o opinie również na temat koloru... czy mojemu małemu mężczyźnie pasuje taki wzorek czy lepiej połączenie szarości i pomarańczu np???
ładny ale tak jak dziewczyny pisały - czarny, na lato to smutny... my też chcieliśmy taki tzn ja chciałam tż nie ale w końcu faktycznie pomyślałąm że taki smutny na lato.

Cytat:
Napisane przez blackrose4u Pokaż wiadomość

Mąż sklada łózeczko niech się wietrzy.
super mój właśnie wczoraj złożył cieszył się jak dziecko teraz tylko małe przemeblowanie musimy zrobić

Cytat:
Napisane przez gosiawolna Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny mam takie pytanie.. wyskoczyla mi dzisiaj opryszczka na ustach i znacie mozee jakies domowe sposoby zeby sie jej pozbyc szybciej??? jest to grozne dla malucha???
ja smarowałam cebulą albo czosnkiem. piecze ale pomaga to nie jest groźne groźna jest ta na narządach wewnętrznych. a na ustach nie.

Cytat:
Napisane przez emila28101987 Pokaż wiadomość
Hej mamusie!

Wczoraj calutki dzień leżałam..tak mnie bolaly pachwiny i krocze że na łóżku ciężko było się przekręcić do tego mały tak nisko kopał że czułam kopniaki w majtkach do tego mama mnie nastraszyła bo zapytałam ją czy też tak miała że czuła ruchy tak nisko to powiedziała że przed samym porodem jak już była w szpitalu i kazała mi dzwonić do lekarza się pytać czy to nie oznacza że poród się zbliża.. Wsrzymałam się i mały podszedł wyżej

Torba do szpitala spakowana ale jeszcz nie wszystko w niej jest.. nie mam jeszcze szlafroka to zamówiłam ten z żyrafką co któraś z Was pokazywała.. nie lubie takich grubych szlafroków to ten może być fajny dziewczyny, które zamawiały - zadowolone jesteście? w sensie czy jakościowo materiał dobry?
no i jeszcze musze dokupić klapki pod prysznic, płyn do higieny, chusteczki do higieny, stanik do karmienia i to chyba wszystko chociaz toba już cała zawalona
szlafrok z żyrafką fajny, cienki i fajny materiał.
a co do ruchów ja małego cały czas tak nisko czuję a teraz najlepsze wczoraj czułam że miał czkawkę po prawej stronie od pępka a dziś po lewej o co kaman? i czuję jakby znów tak bardziej w poprzek leżał. a już ostatnio miał główkę na dole bo tam czkawkę czułam. i jakoś tak wyżej go trochę czuję

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 11:46   #1067
kasienkakg
Zadomowienie

Czesc Dziewczyny. A ja z TŻtem przymierzam sie do zakupu lozeczka turystycznego, zeby bylo na wyjazdy np do rodzicow. Jejku az sie poklocilismy o to lozko. Chcemy zeby bylo naprawde dobre, funkcjonalne, pozniej zeby sluzylo jako kojec na wyjazdach. Podobaly mi sie graco, ale one sa chyba male. A tak to nie wiem czy z daszkiem, czy z przewijakiem czy rozpinane na boku, czy ma grac, wibrowac, juz o wyborze koloru nie wspomne - czy ciemne, bo uniwersalne, czy rozowe, bo przeciez dziewczynka, czy ala safari, bo taki ma swoj pokoik. Błaga m pomozcie mi, bo normalnie tego mojego TŻta z domu wyrzuce albo pokloce sie z nim na zawsze.

Co do szlafroka, o ktory ktos pytal. Ja go mam. Nie jest za gruby, ale ja wlasnie chcialam taki cienszy, bo przeciez w szpitalu i tak jest goraco
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 11:52   #1068
87czarna
Zakorzenienie

emila szlafrok cudny i jestem z niego bardzoooo zadowolona!

Stary 2011-01-30, 11:58   #1069
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
laseczko nie załamuj mnie, Ty masz 30 tc i już poprane a ja w pon zaczne 36 i ciuszki leżą
Ja zaczelam 34tc,i przeprowadzka,remont a ciuszki na koncu pewnie kolo36.37 tc
trzyrazyi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 12:00   #1070
emila28101987
Rozeznanie

to super tylko oby zdążył dojść zanim będe rodzić

co do opryszczki - jest w aptece taka maść ziołowa którą można smarować i szybko mi po niej sie zagoiło - tylko nazy nie pamiętam ale w aptece może wiedzą..
emila28101987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 12:02   #1071
Lustereczko
Rozeznanie

Cześć mamuśki

Ale mnie głowa boli aż zjadłam panadol bo wytrzymać nie mogę.

Odnośnie pokoju dla maleństwa to nasz synek też będzie miał osobny pokój, bo mamy mieszkanie 3 pokojowe. Tylko na początku jego łóżeczko i tak będzie stało w sypialni, bo jego pokój jest po drugiej stronie korytarza i nie chciałoby mi się latać tak w nocy.

Ja jeszcze nic nie mam poprane, zaczne po 8 lutym jak mi się sesja skończy. Wtedy też zrobię zamówienie u r_77 i zamówimy też wózek. Musimy jeszcze materac kupić do łóżeczka i przewijak na komodę i w ogóle całą masę różnych rzeczy. Dobrze, że chociaż już ubranka mam z głowy.

Dziś nie muszę gotować, bo zaraz idziemy do moich rodziców na obiadek a po południu teściowie przychodzą oglądnąć skręcone mebelki.

kasienkakg my kiedyś w sklepie oglądaliśmy różne łóżeczka turystyczne i najlepiej zrobione były graco.
Lustereczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 12:11   #1072
miamore999
Zakorzenienie

ale wam fajnie dziewczynki, że macie osobne mieszkanka ciasne ale własne przynajmniej nikt nie przeszkadza...
my mamy u teściów w domu wydzielony pokój plus mamy swoją łazienkę i kuchnię, niby osobne mieszkanko a przyłażą ciągle pod byle pretekstem nawet w majtach poganiać nie można bo nie wiadomo kiedy z czym przylezą
no i z niunią będziemy w jednym pokoju ( z i komputerem...) ehhh
Stary 2011-01-30, 12:14   #1073
kasia2629
Raczkowanie

dziewczyny a wiecie czemu Wasze maleństwa mają czkawkę?? dzisiaj rano czytałam, że dzieciątko pije wody płodowe podczas pobytu w naszym M1... i jak mu posmakują to potrafi tak szybko je pić , że aż dostaje czkawki.... he he małe głupolki

a odnośnie puchnięcia... dzisiaj po raz pierwszy użyłam kremu z Perfecta mama na opuchnięte i zmęczone nogi.... leżał u mnie od września, ale po co posmarować i nie cierpieć nie?? i powiem Wam że normalnie powinnam mieć już spuchnięte a tu nic... nóżki piękne i szczuplutkie... POLECAM!!!

i jeszcze jedno co wyczytałam dzisiaj... a propos nocnych skurczy...uwaga cytuję :

"Dolegliwości trzeciego trymestru. Czy budzą Cię w nocy skurcze łydek? Jest to częsta przypadłość podczas ciąży, chociaż nie dotyczy wszystkich kobiet. Specjaliści nie są do końca pewni, co jest ich powodem. Niektórzy sądzą, że to wynik obciążenia nóg, podczas gdy inni uważają, że ten ból może być oznaką niedoboru wapnia lub potasu. Może to być także skutek nacisku macicy na nerwy biegnące do nóg.

Radzenie sobie ze skurczami nóg. Jeśli złapie Cię skurcz, delikatnie rozprostuj nogę, wyginając stopę i przyciągając palce stóp do siebie. Rozciąganie nóg w ciągu dnia i tuż przed położeniem się spać może także być pomocne. Jedz dużo pokarmów bogatych w wapń (najlepszym jego źródłem jest nabiał), a także tych zawierających dużo potasu, jak banany. "
kasia2629 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-30, 12:17   #1074
Montii
Zakorzenienie

aaaa ale sobie zrobiłam danie z dziecinstwa... starą suchą bułę pokroiłam i zalałam gorącym mlekiem + cukier a malenstwo jak szaleje

[LEFT]
Stary 2011-01-30, 12:25   #1075
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
aaaa ale sobie zrobiłam danie z dziecinstwa... starą suchą bułę pokroiłam i zalałam gorącym mlekiem + cukier a malenstwo jak szaleje

faktycznie danie z dzieciństwa

ja zaraz jadę na zakupy i też mam ochotę na coś słodkiego,
może ... gofry i bita śmietana ...
Stary 2011-01-30, 12:28   #1076
kasia2629
Raczkowanie

a ja właśnie wszamałam pizze własnej roboty.... mniammmm ale jakoś tak jeszcze czuję że mam miejsce na coś... idę poszukać czegoś dobrego
Stary 2011-01-30, 12:43   #1077
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
faktycznie danie z dzieciństwa

ja zaraz jadę na zakupy i też mam ochotę na coś słodkiego,
może ... gofry i bita śmietana ...
Ja od początku ciąży czaje się na gofrownicę, ale boję się,że mając ją pod nosem roztyje się jeszcze bardziej...

gofra też bym zjadła

[LEFT]
Stary 2011-01-30, 12:46   #1078
gosiawolna
Rozeznanie

moj maly ma czkawke i to nawt 3 razy dziennie czasami sie zdazy co do rozstepow to tylko na piersiach mi doszly, bo na biodrach mialam bo strasznie chuda bylam wazylam 43 kg zawsze a przed ciaza tylko jakos 45 wyszlo

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

a ja przedwczoraj robilam gofry tyle ich wyszlo ze szok
gosiawolna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 12:50   #1079
agaaga89
Zakorzenienie

Mnie gin już kazał odstawiać słodkie, gazowane i podobne takie, więc już zadowalam się w zastępstwie jogurtami, herbatnikami, ciastkami maślanymi i powiem szczerze, że nawet mnie nie ciągnie chyba się najadłam na zapas do tej pory

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 12:51   #1080
Montii
Zakorzenienie

gosiu czuję się zaproszona

[LEFT]
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości