![]() |
#1591 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1592 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cieszmy się ,,wolnością,, ![]() Kilka dni dam sobie odpoczynku a później nauka....bo spr po feriach mnie czekają ![]()
![]() |
#1593 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1594 |
Zadomowienie
|
Ale powiem Ci szczerze, że odetchnęłam z ulgą, że jeden semestr mam z głowy i do tego zaliczony
![]()
#1595 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Po to mam oczy, by samodzielnie oglądać świat, nie potrzebuję pomocy innych. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Farmacja ![]() - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 27.08.11. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1596 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1597 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1598 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie przyszłe farmaceutki. Jestem na pierwszym roku tech. farmacji. Właśnie skończyły mi się ferie i rozpoczynam semestr II. Poprzedni semestr nie był zbytnio udany, gdyż studiowałam jeszcze na innej uczelni i nie bardzo miałam czas na naukę w studium. Mam nadzieję że od tego semestru bardziej się przyłożę a ocenki pójdą w górę. U mnie z analizy skończyliśmy alkohole, na tplu proszki, z farmakologii obecnie mamy nienarkotyczne leki przeciwbólowe - skończyliśmy ukł współczulny i przywspółczulny w ubiegłym semestrze, na farmakognozji..jesteśmy po olejach,olejkach itp. Powiem wam szczerze że zawiedziona jestem tpl-em, gdyż na ćwiczeniach ciągle aby piszemy i zrobimy po 2-3 receptury. Tak to w ogóle nic receptur, nie rozumiemy nawet zapisów! Po prostu te 5 godz ćwiczeń przepada na pisanie. Dziewczyny macie może książki w postacii ebooków? Mam z farmakologii i farmakognozji, ale chciałabym coś z receptur. Poza tym jakie książki polecacie? Z góry dziękuję za linki i informacje. Pozdrawiam
#1599 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1600 |
Zakorzenienie
|
no i jeszcze ćwiczenia z receptury Krówczyńskiego
Btw. 3 receptury na jednych ćwiczeniach to mało? My rzadko kiedy robiliśmy aż 3
Edytowane przez martynusia222 Czas edycji: 2011-02-02 o 08:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#1601 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1602 |
Zakorzenienie
|
dowiadywalam sie o to czy poprawe egzaminu mozna pisac po pol roku.czyli kto skonczyl w czerwcu to w lutym a kto w lutym to w czerwcu.i u nas nie mozna ktos ze straszych rocznikow probowal to zalatwic cke i nie bylo mozna
|
![]() ![]() |
![]() |
#1603 |
Raczkowanie
|
O... no to nie ciekawie Lucyferyna .... my już co mieliśmy zrobić to porobiliśmy... teraz bierzemy w sumie samą teorię... właśnie nam tak facet od TPLu już chwile temu mówił, że II semestr to głównie teoria, praktycznie zero liczenia dawek itd. Też tak miałyście? I już pomału ta teoria mnie przeraża
![]() ![]() ![]() A jak u Was wyglądają ćwiczenia i wykłady na TPLu? Dziewczyny I rok ![]() ![]()
Po to mam oczy, by samodzielnie oglądać świat, nie potrzebuję pomocy innych. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Farmacja ![]() - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 27.08.11. ![]() Edytowane przez PP1820 Czas edycji: 2011-02-02 o 14:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#1604 |
Raczkowanie
|
@PP1820 my skończyliśmy proszki i granulaty. w piątek mam ćwiczenia więc się okaże co nowego teraz będziemy mieli. U nas też doktor zapowiedział nam zaliczenia ustne nie wiem jak to będzie wyglądać, gdyż wcześniej mieliśmy pisemne z teorii. Co do teorii..my przez 5godz ćwiczeń non stop pisaliśmy i tak wyglądały ćwiczenia z tplu. A przyszły tydzień zapowiada się beznadziejnie..poniedział ek zaliczenie z analizy, wtorek z farmakognozji, środa z farmakologii i pewnie jeszcze z angielskiego nam dołoży:/
#1605 |
Zadomowienie
|
Robiła któraś z Was krople nasercowe? My robiliśmy i zastanawialiśmy się, gdzie popełniliśmy błąd
![]() ![]() Najlepszy był nauczyciel: schowajcie to głęboko, żeby nikt nie zobaczył i idźcie do domu ![]()
#1606 |
BAN stały
|
My na TPLu na wykładach omawiliśmy krople, a na ćwiczeniach robiliśmy roztwory jodu, ja akurat robiłam płyn lugola i jodyne
|
![]() ![]() |
![]() |
#1607 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Robicie już projekty? Jak to u Was wygląda? My przepisujemy receptę z tablicy i potem omawiamy ją dokładnie przy tym pisząc wszystko dokładnie w zeszycie i tak na razie wygląda nasze robienie projektów. ![]()
Po to mam oczy, by samodzielnie oglądać świat, nie potrzebuję pomocy innych. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Farmacja ![]() - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 27.08.11. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1608 |
Zakorzenienie
|
My też zawsze przepisywaliśmy receptę z tablicy, później w zeszycie obliczenia i wykonanie, czasem wykonywaliśmy recepty, czasem nie, teraz niby już piszemy projekty, ale mało, oj mało, trochę czarno widzę ten egzamin
![]() ![]()
![]() |
#1609 |
Zakorzenienie
|
U nas projekty wyglądaja jak próbna matura. Każdy siedzi oddzielnie, zero gadania, ściągania, wykładowca nas pilnuje. Za jakiś czas sprawdzają wg klucza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1610 |
Raczkowanie
|
dziś miałam tpl - co się okazało z 5 godz laboratoriów mamy 6! niby lepiej jak więcej ale ciągle aby przepisujemy z prezentacji tekst:/ w poniedziałek mamy pisać projekt choć w życiu nawet nie omawialiśmy jakiegokolwiek i na każdych laboratoriach na początku zajęć będziemy pisać projekty. dziś zaczęliśmy tabletki. zapomniałabym..doktor od tplu pozwolił nam przepisać receptę na podstawie której będziemy pisać projekt w poniedziałek, oto ona:
Rp. Codeini phosphatis Ephedrini hydrochloridi aa 0,05 Natrii hydrogenocarbonatis 5,0 Pini comp. Sir. Althaeae Sir. aa ad 200,0 Aquae M.D.S, 3xdziennie łyżeczkę Jeszcze jej nie analizowałam. Nie jestem pewna także pisowni niektórych związków.
Edytowane przez Samanthaa Czas edycji: 2011-02-04 o 23:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#1611 |
Przyczajenie
|
Cześć, chciałem się was zapytać szanowne Wizażanki jak to jest z tymi receptami i ich opracowaniem. Bo przeczytałem wszystkie strony tego tematu i zafascynowałem się farmacją, ale do rzeczy. Mianowicie wiele z was piszę, że musi zrobić receptę, czy to znaczy, że na niektóre zadania domowe musicie same zrobić lek na podstawie recepty ? a skąd macie składniki itp ? I jak opracowywać te recepty , bo ja w nich widzę wyłącznie dawkowanie i łacińskie zwroty z których rozumiem np.
aguae - woda (H2O) codeini phospathis - fosforan kodeiny ? |
![]() ![]() |
![]() |
#1612 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Egzamin polega na zrobieniu projektu w formie pisemnej - w formie "instrukcji" wykonania danego leku. Dlatego często ćwiczy się opisy tych recept w domu/ na zajęciach, aby nic nikogo nie zaskoczyło, bo jest dość dużo niuansów, które odbiegają od schematu wykonania danej postaci leku ![]() Mam nadzieję, że rozjaśniłam Ci trochę, o co chodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1613 |
Przyczajenie
|
A czy ktoś właśnie mógłby napisać mi jak wygląda w praktyce schemat projektu instrukcji robienia leku ? Np. z tej recepty
Rp. Codeini phosphatis Ephedrini hydrochloridi aa 0,05 Natrii hydrogenocarbonatis 5,0 Pini comp. Sir. Althaeae Sir. aa ad 200,0 Aquae M.D.S, 3xdziennie łyżeczkę Albo innej prostej, ja się na tym nie znam a bardzo chciałbym się nauczyć bo kto wie, może nawet pójdę na farmację : ) |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1614 |
Raczkowanie
|
Zeby napisac projekt musisz miec arkusz egzaminacyjny gdzie sa punkty wg ktorych pisze sie dany projekt. Nie majac tego nie napiszesz projektu bo nie wiesz wg jkaich punktow pisac... potem bedziesz oceniany na podstawie klucza ocenienia skonstruowanego w oparciu o te same punkty typu np.
PajChiWo |
![]() ![]() |
![]() |
#1615 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie sądzę,że ktoś Ci tutaj napisze przykładowy projekt wykonania tej recepty bo pisania jest od ohoho i jeszcze więcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1616 |
Raczkowanie
|
poza tym trzeba wziac pod uwage niezgodnosci recepturowe pozorne wystepujace w tym leku pomiedzy solami alkaloidow a soda...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1617 |
Przyczajenie
|
Wybaczcie ale muszę to napisać,
chłopak ma 14 lat czyli jak się nie mylę II gimnazjum (coś mi nie pasowało, że ktoś po przeczytaniu całego wątku mógł dojść wniosku, że leki można przygotowywać na własną rękę w domu). Zainteresowanie tematem jak najbardziej rozumiem i cieszy mnie to, ale po co Ci na tym etapie wiedzieć jak się rozpisuje receptę?! Mnie na razie nie jest to do szczęścia potrzebne, ale wyobrażam sobie, że podobnie jak na maturze, nie trwa to 5 minut i nie jest to banalne, bo inaczej człowiek nie musiałby przygotowywać się 2 lata aby przystąpić do egzaminu. Mogłabym jeszcze wiele napisać ale przede wszystkim - o ile nie wybierasz się do technikum farmaceutycznego (w trybie 4-letnim bo 2-letnie jest policealne) to masz jeszcze wiele lat, mnóstwo innych rzeczy przyjdzie Ci w tym czasie do głowy, więc zamiast prosić o rozpisanie recepty, której prawdopodobnie i tak byś nie zrozumiał (ja nie rozumiem a co dopiero ktoś kto większość chemii organicznej i biologii molekularnej ma jeszcze przed sobą) poproś swoją nauczycielkę czy nauczyciela chemii o jakąś lżejszą literaturę. Może uda Ci się coś zrozumieć zanim zapał Ci przejdzie. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1618 |
Zakorzenienie
|
do 4 letniego technikum nawet nie moglby sie wybrac(chodzi mi o farmacje) bo takiego nie ma . tytul technika otrzymuje sie po szkole policealnej.(o ile sie zda egzamin hehe)
|
![]() ![]() |
![]() |
#1619 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1620 |
Przyczajenie
|
czesc po dłuzszej niobecnosci! semstr zaliczony bez problemu ,teraz ostatni tydzien ferii i do roboty
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:35.