Technik farmacji -warto? - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-30, 11:49   #1591
edytka8787
Rozeznanie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Cytat:
Napisane przez agnes188 Pokaż wiadomość
dziewczyny ale mi sie wydaje ze jak my zaczynamy szkole we wrzesniu i egzamin mamy w czerwcu to mozemy go dopiero za rok zdawac a nie za pol. ale to nie jestem do konca pewna
Nie wiem jak tam u Was , ale u nas mozna zdawac , bo bylam swiadkiem jak sekretarka mowila, ze dziewczyna u nas zdaje , ktora oblala w czerwcu , a naboru zimowego u nas nie ma. Cos tam gadano , ze ona sobie sama to zalatwiala z CKE, ale jak tam jest to nie wiem , bo teraz mam miesiac praktyk jak wroce do szkoly to zapytam Umnie tez koniec ferien
Stary 2011-01-30, 12:18   #1592
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez PP1820 Pokaż wiadomość
A mi się właśnie skończyły buu.... i w poniedziałek zaliczenie z farmako z ukł. współczulnego....
to współczuje, mnie po feriach czeka test semestralny z farmakologii razem właśnie z układem wsp i pw.... (cholinolityki itd..... -w piątek skończyliśmy...na szczęście) i oczywiście pozostały ,,stary,, materiał ( w tym te nieszczęsne antybiotyki)
Cytat:
Napisane przez Lucyferyna Pokaż wiadomość
J też mam ferie
Cieszmy się ,,wolnością,,
Kilka dni dam sobie odpoczynku a później nauka....bo spr po feriach mnie czekają

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 12:27   #1593
Lucyferyna
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Leyla89 Pokaż wiadomość
to współczuje, mnie po feriach czeka test semestralny z farmakologii razem właśnie z układem wsp i pw.... (cholinolityki itd..... -w piątek skończyliśmy...na szczęście) i oczywiście pozostały ,,stary,, materiał ( w tym te nieszczęsne antybiotyki)

Cieszmy się ,,wolnością,,
Kilka dni dam sobie odpoczynku a później nauka....bo spr po feriach mnie czekają
No ja też troszkę wolnego i do nauki.....
Lucyferyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 12:49   #1594
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lucyferyna Pokaż wiadomość
No ja też troszkę wolnego i do nauki.....
Ale powiem Ci szczerze, że odetchnęłam z ulgą, że jeden semestr mam z głowy i do tego zaliczony

Stary 2011-01-30, 12:57   #1595
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
Napisane przez Leyla89 Pokaż wiadomość
Ale powiem Ci szczerze, że odetchnęłam z ulgą, że jeden semestr mam z głowy i do tego zaliczony
Ja tak samo można spać spokojnie oby drugi semestr był tak udany jak ten to będzie dobrze
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
27.08.11.
PP1820 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 13:10   #1596
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tak samo można spać spokojnie oby drugi semestr był tak udany jak ten to będzie dobrze
U mnie drugi semestr był najlepszy pod względem ocen :P

Teraz dopiero przed 4 zaczynam dygać, że nic nie umiem itd.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 13:24   #1597
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
oj tak będę wtedy szczęśliwa

Stary 2011-01-31, 22:48   #1598
Samanthaa
Raczkowanie

Witam wszystkie przyszłe farmaceutki. Jestem na pierwszym roku tech. farmacji. Właśnie skończyły mi się ferie i rozpoczynam semestr II. Poprzedni semestr nie był zbytnio udany, gdyż studiowałam jeszcze na innej uczelni i nie bardzo miałam czas na naukę w studium. Mam nadzieję że od tego semestru bardziej się przyłożę a ocenki pójdą w górę. U mnie z analizy skończyliśmy alkohole, na tplu proszki, z farmakologii obecnie mamy nienarkotyczne leki przeciwbólowe - skończyliśmy ukł współczulny i przywspółczulny w ubiegłym semestrze, na farmakognozji..jesteśmy po olejach,olejkach itp. Powiem wam szczerze że zawiedziona jestem tpl-em, gdyż na ćwiczeniach ciągle aby piszemy i zrobimy po 2-3 receptury. Tak to w ogóle nic receptur, nie rozumiemy nawet zapisów! Po prostu te 5 godz ćwiczeń przepada na pisanie. Dziewczyny macie może książki w postacii ebooków? Mam z farmakologii i farmakognozji, ale chciałabym coś z receptur. Poza tym jakie książki polecacie? Z góry dziękuję za linki i informacje. Pozdrawiam

Samanthaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 18:07   #1599
edytka8787
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Samanthaa Pokaż wiadomość
Witam wszystkie przyszłe farmaceutki. Jestem na pierwszym roku tech. farmacji. Właśnie skończyły mi się ferie i rozpoczynam semestr II. Poprzedni semestr nie był zbytnio udany, gdyż studiowałam jeszcze na innej uczelni i nie bardzo miałam czas na naukę w studium. Mam nadzieję że od tego semestru bardziej się przyłożę a ocenki pójdą w górę. U mnie z analizy skończyliśmy alkohole, na tplu proszki, z farmakologii obecnie mamy nienarkotyczne leki przeciwbólowe - skończyliśmy ukł współczulny i przywspółczulny w ubiegłym semestrze, na farmakognozji..jesteśmy po olejach,olejkach itp. Powiem wam szczerze że zawiedziona jestem tpl-em, gdyż na ćwiczeniach ciągle aby piszemy i zrobimy po 2-3 receptury. Tak to w ogóle nic receptur, nie rozumiemy nawet zapisów! Po prostu te 5 godz ćwiczeń przepada na pisanie. Dziewczyny macie może książki w postacii ebooków? Mam z farmakologii i farmakognozji, ale chciałabym coś z receptur. Poza tym jakie książki polecacie? Z góry dziękuję za linki i informacje. Pozdrawiam
Polecam Recepture Apteczna Jachowicz
Stary 2011-02-02, 08:29   #1600
martynusia222
Zakorzenienie

no i jeszcze ćwiczenia z receptury Krówczyńskiego
Btw. 3 receptury na jednych ćwiczeniach to mało? My rzadko kiedy robiliśmy aż 3

Edytowane przez martynusia222
Czas edycji: 2011-02-02 o 08:32
martynusia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-02, 11:05   #1601
Lucyferyna
BAN stały

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
no i jeszcze ćwiczenia z receptury Krówczyńskiego
Btw. 3 receptury na jednych ćwiczeniach to mało? My rzadko kiedy robiliśmy aż 3
My na TPL ostatnio ledwo zdąrzyliśmy zrobić 2 preparaty, a robiliśmy roztwory jodu. Oczywiście wszystko na wagach zalkowych, tylko proszki na elektronicznej, która jest tylko jedna i to wszystko przez 4 godz ćwiczeń
Stary 2011-02-02, 13:24   #1602
agnes188
Zakorzenienie

dowiadywalam sie o to czy poprawe egzaminu mozna pisac po pol roku.czyli kto skonczyl w czerwcu to w lutym a kto w lutym to w czerwcu.i u nas nie mozna ktos ze straszych rocznikow probowal to zalatwic cke i nie bylo mozna

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-02, 14:32   #1603
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

O... no to nie ciekawie Lucyferyna .... my już co mieliśmy zrobić to porobiliśmy... teraz bierzemy w sumie samą teorię... właśnie nam tak facet od TPLu już chwile temu mówił, że II semestr to głównie teoria, praktycznie zero liczenia dawek itd. Też tak miałyście? I już pomału ta teoria mnie przeraża będziemy przerabiać po kolei każdą postać leku, zaczęliśmy od zawiesin na wykł. a na ćwiczeniach będziemy prawdopodobnie wykonywać to, o czym mówiliśmy na wykładach więc ciekawie się zapowiada no... i teraz będziemy mieć też ustne egz. a do tej pory mieliśmy pisemne tak że troszkę się zapowiada na zmiany w II semestrze
A jak u Was wyglądają ćwiczenia i wykłady na TPLu? Dziewczyny I rok Co już przerabiałyście?
27.08.11.

Edytowane przez PP1820
Czas edycji: 2011-02-02 o 14:34
Stary 2011-02-02, 23:19   #1604
Samanthaa
Raczkowanie

@PP1820 my skończyliśmy proszki i granulaty. w piątek mam ćwiczenia więc się okaże co nowego teraz będziemy mieli. U nas też doktor zapowiedział nam zaliczenia ustne nie wiem jak to będzie wyglądać, gdyż wcześniej mieliśmy pisemne z teorii. Co do teorii..my przez 5godz ćwiczeń non stop pisaliśmy i tak wyglądały ćwiczenia z tplu. A przyszły tydzień zapowiada się beznadziejnie..poniedział ek zaliczenie z analizy, wtorek z farmakognozji, środa z farmakologii i pewnie jeszcze z angielskiego nam dołoży:/

Stary 2011-02-03, 09:30   #1605
ston3d
Zadomowienie

Robiła któraś z Was krople nasercowe? My robiliśmy i zastanawialiśmy się, gdzie popełniliśmy błąd Bo tego nawet przesączyć się nie dało, nasze krople wyglądały jak niecałkowicie zwilżona papka ziółek Proporcje to 1:2, jedna część mieszanki do dwóch EtOH + H2O. Ponoć to niewykonalne w recepturze aptecznej, ale wolę spytać jak u Was to wyglądało. Przepis z FP VI.

Najlepszy był nauczyciel: schowajcie to głęboko, żeby nikt nie zobaczył i idźcie do domu
Cel II: żeby ukochany mógł wejść po nich na 3 piętro

Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania.

ston3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 11:14   #1606
Lucyferyna
BAN stały

My na TPLu na wykładach omawiliśmy krople, a na ćwiczeniach robiliśmy roztwory jodu, ja akurat robiłam płyn lugola i jodyne
Stary 2011-02-03, 14:27   #1607
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
Napisane przez Samanthaa Pokaż wiadomość
@PP1820 my skończyliśmy proszki i granulaty. w piątek mam ćwiczenia więc się okaże co nowego teraz będziemy mieli. U nas też doktor zapowiedział nam zaliczenia ustne nie wiem jak to będzie wyglądać, gdyż wcześniej mieliśmy pisemne z teorii. Co do teorii..my przez 5godz ćwiczeń non stop pisaliśmy i tak wyglądały ćwiczenia z tplu. A przyszły tydzień zapowiada się beznadziejnie..poniedział ek zaliczenie z analizy, wtorek z farmakognozji, środa z farmakologii i pewnie jeszcze z angielskiego nam dołoży:/
O masakra, współczuje. Ja póki co w następnym tygodniu jak na razie mam tylko zaliczenie z psychologii choć już pomału zapowiadają nam zaliczenia z farmakognozji m.in ze wszystkich glikozydów (omawiamy 13 typów)itd. Do tego mamy mieć 'ustne wejściówki' na gnozji na każdych zajęciach w ramach powtórki materiału.

Robicie już projekty? Jak to u Was wygląda? My przepisujemy receptę z tablicy i potem omawiamy ją dokładnie przy tym pisząc wszystko dokładnie w zeszycie i tak na razie wygląda nasze robienie projektów.
27.08.11.
Stary 2011-02-03, 15:13   #1608
martynusia222
Zakorzenienie

My też zawsze przepisywaliśmy receptę z tablicy, później w zeszycie obliczenia i wykonanie, czasem wykonywaliśmy recepty, czasem nie, teraz niby już piszemy projekty, ale mało, oj mało, trochę czarno widzę ten egzamin choć wiem, że u mnie jet dużo osób, które powinny się bardziej martwić ode mnie właśnie kończą mi się ferie, od poniedziałku ostatni semestr, nauczyciele zapowiadali, że weźmiemy się ostro do roboty, póki co mam nadzieję, że nie żartowali...
Stary 2011-02-03, 15:41   #1609
moooniaaaa
Zakorzenienie

U nas projekty wyglądaja jak próbna matura. Każdy siedzi oddzielnie, zero gadania, ściągania, wykładowca nas pilnuje. Za jakiś czas sprawdzają wg klucza.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-04, 22:58   #1610
Samanthaa
Raczkowanie

dziś miałam tpl - co się okazało z 5 godz laboratoriów mamy 6! niby lepiej jak więcej ale ciągle aby przepisujemy z prezentacji tekst:/ w poniedziałek mamy pisać projekt choć w życiu nawet nie omawialiśmy jakiegokolwiek i na każdych laboratoriach na początku zajęć będziemy pisać projekty. dziś zaczęliśmy tabletki. zapomniałabym..doktor od tplu pozwolił nam przepisać receptę na podstawie której będziemy pisać projekt w poniedziałek, oto ona:

Rp.
Codeini phosphatis
Ephedrini hydrochloridi aa 0,05
Natrii hydrogenocarbonatis 5,0
Pini comp. Sir.
Althaeae Sir. aa ad 200,0
Aquae

M.D.S, 3xdziennie łyżeczkę

Jeszcze jej nie analizowałam. Nie jestem pewna także pisowni niektórych związków.

Edytowane przez Samanthaa
Czas edycji: 2011-02-04 o 23:20
Stary 2011-02-05, 19:45   #1611
PatrykG
Przyczajenie

Cześć, chciałem się was zapytać szanowne Wizażanki jak to jest z tymi receptami i ich opracowaniem. Bo przeczytałem wszystkie strony tego tematu i zafascynowałem się farmacją, ale do rzeczy. Mianowicie wiele z was piszę, że musi zrobić receptę, czy to znaczy, że na niektóre zadania domowe musicie same zrobić lek na podstawie recepty ? a skąd macie składniki itp ? I jak opracowywać te recepty , bo ja w nich widzę wyłącznie dawkowanie i łacińskie zwroty z których rozumiem np.
aguae - woda (H2O)
codeini phospathis - fosforan kodeiny ?
PatrykG jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-05, 22:41   #1612
jakona21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PatrykG Pokaż wiadomość
Cześć, chciałem się was zapytać szanowne Wizażanki jak to jest z tymi receptami i ich opracowaniem. Bo przeczytałem wszystkie strony tego tematu i zafascynowałem się farmacją, ale do rzeczy. Mianowicie wiele z was piszę, że musi zrobić receptę, czy to znaczy, że na niektóre zadania domowe musicie same zrobić lek na podstawie recepty ? a skąd macie składniki itp ? I jak opracowywać te recepty , bo ja w nich widzę wyłącznie dawkowanie i łacińskie zwroty z których rozumiem np.
aguae - woda (H2O)
codeini phospathis - fosforan kodeiny ?
Recepty praktycznie wykonuje się na zajęciach czy na pratykach.
Egzamin polega na zrobieniu projektu w formie pisemnej - w formie "instrukcji" wykonania danego leku. Dlatego często ćwiczy się opisy tych recept w domu/ na zajęciach, aby nic nikogo nie zaskoczyło, bo jest dość dużo niuansów, które odbiegają od schematu wykonania danej postaci leku

Mam nadzieję, że rozjaśniłam Ci trochę, o co chodzi
jakona21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-05, 23:04   #1613
PatrykG
Przyczajenie

A czy ktoś właśnie mógłby napisać mi jak wygląda w praktyce schemat projektu instrukcji robienia leku ? Np. z tej recepty

Rp.
Codeini phosphatis
Pini comp. Sir.
Aquae

Albo innej prostej, ja się na tym nie znam a bardzo chciałbym się nauczyć bo kto wie, może nawet pójdę na farmację : )

PatrykG jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-06, 13:40   #1614
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Zeby napisac projekt musisz miec arkusz egzaminacyjny gdzie sa punkty wg ktorych pisze sie dany projekt. Nie majac tego nie napiszesz projektu bo nie wiesz wg jkaich punktow pisac... potem bedziesz oceniany na podstawie klucza ocenienia skonstruowanego w oparciu o te same punkty typu np.
  1. Tytul
  2. Zalozenia
  3. Synonimy
  4. Obliczenia dawek
  5. Wł fizykochem
  6. Wykaz sprzetu
  7. Wykonanie
  8. Opis leku
Pzdr
PajChiWo
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 13:57   #1615
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PatrykG Pokaż wiadomość
A czy ktoś właśnie mógłby napisać mi jak wygląda w praktyce schemat projektu instrukcji robienia leku ? Np. z tej recepty

Rp.
Codeini phosphatis
Pini comp. Sir.
Aquae

Albo innej prostej, ja się na tym nie znam a bardzo chciałbym się nauczyć bo kto wie, może nawet pójdę na farmację : )

Sam i tak tego dobrze nie ogarniesz. A projekty pisze się dopiero na drugim roku. Więc na Twoim miejscu nie zawracałabym sobie teraz tym głowy.
I nie sądzę,że ktoś Ci tutaj napisze przykładowy projekt wykonania tej recepty bo pisania jest od ohoho i jeszcze więcej.
Stary 2011-02-06, 14:09   #1616
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Sam i tak tego dobrze nie ogarniesz. A projekty pisze się dopiero na drugim roku. Więc na Twoim miejscu nie zawracałabym sobie teraz tym głowy.
I nie sądzę,że ktoś Ci tutaj napisze przykładowy projekt wykonania tej recepty bo pisania jest od ohoho i jeszcze więcej.
poza tym trzeba wziac pod uwage niezgodnosci recepturowe pozorne wystepujace w tym leku pomiedzy solami alkaloidow a soda...
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 22:51   #1617
moniaaa7
Przyczajenie

GG do moniaaa7

Wybaczcie ale muszę to napisać,
chłopak ma 14 lat czyli jak się nie mylę II gimnazjum (coś mi nie pasowało, że ktoś po przeczytaniu całego wątku mógł dojść wniosku, że leki można przygotowywać na własną rękę w domu).
Zainteresowanie tematem jak najbardziej rozumiem i cieszy mnie to, ale po co Ci na tym etapie wiedzieć jak się rozpisuje receptę?!
Mnie na razie nie jest to do szczęścia potrzebne, ale wyobrażam sobie, że podobnie jak na maturze, nie trwa to 5 minut i nie jest to banalne, bo inaczej człowiek nie musiałby przygotowywać się 2 lata aby przystąpić do egzaminu.
Mogłabym jeszcze wiele napisać ale przede wszystkim - o ile nie wybierasz się do technikum farmaceutycznego (w trybie 4-letnim bo 2-letnie jest policealne) to masz jeszcze wiele lat, mnóstwo innych rzeczy przyjdzie Ci w tym czasie do głowy, więc zamiast prosić o rozpisanie recepty, której prawdopodobnie i tak byś nie zrozumiał (ja nie rozumiem a co dopiero ktoś kto większość chemii organicznej i biologii molekularnej ma jeszcze przed sobą) poproś swoją nauczycielkę czy nauczyciela chemii o jakąś lżejszą literaturę. Może uda Ci się coś zrozumieć zanim zapał Ci przejdzie.

moniaaa7 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-06, 23:56   #1618
agnes188
Zakorzenienie

do 4 letniego technikum nawet nie moglby sie wybrac(chodzi mi o farmacje) bo takiego nie ma . tytul technika otrzymuje sie po szkole policealnej.(o ile sie zda egzamin hehe)

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 08:33   #1619
moniaaa7
Przyczajenie

GG do moniaaa7

Cytat:
Napisane przez agnes188 Pokaż wiadomość
do 4 letniego technikum nawet nie moglby sie wybrac(chodzi mi o farmacje) bo takiego nie ma . tytul technika otrzymuje sie po szkole policealnej.(o ile sie zda egzamin hehe)
I tu jest ból, jeszcze parę lat temu mogłam to takiego iść, ale teraz wszystko polikwidowali .

moniaaa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 11:17   #1620
Polka1984
Przyczajenie

czesc po dłuzszej niobecnosci! semstr zaliczony bez problemu ,teraz ostatni tydzien ferii i do roboty Plan nam sie za duzo nie zmienił,mamy tylko w innym miejscu zajęcia ale to akurat na plus-wiecej gnozji wiecej tplu a mniej zdrowia publicznego i psychologiii co tez nas cieszy.Jak drugi semstr minie tak szybko jak ten to bedzie super.I to co mnie najbardziej przerazało czyli analiza-wcale nie jest taka straszna u nas najgorsza jest gnozja

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości