![]() |
#2461 | |||
Rozeznanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2462 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Hmm, to jak w końcu jest, bo do tej pory myślałam, że aby wyrobić psu rodowód muszę się zapisać do ZK ? Swoją drogą dlaczego u psów najpierw wyrabia się metryki, a dopiero z tym wędruje po rodowód ? U kotów od razu wystawia się rodowody. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2463 |
BAN stały
|
Od "zawsze"
![]() Następnie opłacamy w kasie wyrobienie rodowodu. I podejmujemy decyzje czy chcemy zarejestrować w Związku naszego psa czy tylko odbierzemy rodowód, który powędruje do szuflady... Jesli chcemy aby nasz pupil kiedykolwiek mogl uczestniczyc w wystawach musimy go zarejestrowac (wowczas opłacamy rejestracje psa) w danym Oddziale ZKwP oraz zapisac sie w poczet członków Zwiazku Kynologicznego (opłacamy wpisowe oraz opłacamy składkę członkowską na rok). Opłaty w Zwiazku Kynologicznym w Warszawie na dzien dzisiejszy są takie: rodowod 36zł wpisowe 40zł rejestracja psa 25zł składka członkowska 2011rok 60zł ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- [1=94f483c9eca2c603752ca47 94686f87e80e1e683_6085f47 210bee;24614622] Swoją drogą dlaczego u psów najpierw wyrabia się metryki, a dopiero z tym wędruje po rodowód ? ...[/QUOTE] Dlatego, ze w rodowodzie właściciel jest wpisany "odgórnie" jako własciciel na podstawie danych w wypełnionej metryce, którą skladamy w Zwiazku celem wyrobienia rodowodu. W rodowodzie sa podane dane: hodowcy oraz właściciela ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2464 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Złożenie metryki w ZKwP jest równoznaczne z rejestracją psa. Nie ma takiej opcji jak piszesz: Czyli mówiąc krótko i jasno - jeśli właściciel chce rodowód, to musi zostać członkiem ZKwP. Innej opcji nie ma. Jeśli chce rodowód schować do szuflady, to niech chowa ![]() Jeśli masz wątpliwości - sprawdź w źródeł ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2465 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zapytałam córki, która jest asystentem kynologicznym i na bieżąco jest z każdą nowością w regulaminach ZKwP. Oczywiście potwierdziła Twoje słowa BYŁA ZMIANA W REGULAMINIE I OBECNIE ABY OTRZYMAĆ RODOWÓD POTRZEBNA JEST REJESTRACJA PSA ![]() ![]() W dalszym ciągu można wystąpić bez rejestracji psa o rodowód eksportowy tylko trzeba spełnić warunek: adres właściciela musi być poza Polską. Pozdrawiam, Beata Ps. Do szuflady może "powędrować" tylko metryka urodzenia ![]() Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-01-26 o 17:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2466 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2467 |
Raczkowanie
|
A ja mam teraz 6 maluszków i czeka mnie wszystko co trzeba po kolei, aby mogły iść do nowych domków. W zeszłym roku miałam zapytanie o wysyłkę psa do Ameryki, ale go w końcu nie wysłałam i nie wiem czy trzeba do Ameryki paszport dla pas. Jak nie było otwartych granic to wyrobiłam moim, abym mogła z nimi podróżować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2468 | |
BAN stały
|
I tutaj podobno jest zmiana w regulaminie w/g której juz nie tylko hodowca moze występować o rodowód exportowy
![]() ---------- Dopisano o 00:16 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ---------- Cytat:
Jesli chodzi o USA czy Francję to ja wysyłałam tam buldogi francuskie i nie potrzebna jest tzw. kwarantanna. Natomiast jesli chodzi np. o lot do Australli to juz mopsy z mojej hodowli , które są w Australii musiały przebyć kwarantannę i spełnić szereg dodatkowych wymagań. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2469 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za info. O kwarantannie to wiem, tylko nie byłam pewna czy jak nie ma granic, czyli tej typowej odprawy na granicy to czy w ramach Unii można się poruszać bez paszportu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2470 | |
Raczkowanie
|
Wybaczcie nie moglam sie powstrzymac
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2471 |
Raczkowanie
|
Nie przeczytałam co prawda całego wątku, ale jako zapalona 'psomanka' muszę się tu podpisać. Ci, którzy popierają akcję r=r mają u mnie ogromnego +! Ludzie, nie pozwólmy, by rozrastały się pseudohodowle, żeby te biedne zwierzęta cierpiały, mało jest kundelków w schroniskach??? Sama mam psa ze schroniska, kundle nie są w niczym gorsze od rasowców, kochają tak samo, a satysfakcja z tego, że ratuję i daję drugie życie takiej małej bezbronnej istotce jest ogromna! Mogłabym pisać i gadać o psach całe wieki, ale nie chcę zanudzać; )
pozdrawiam ![]()
![]() |
#2472 |
Zadomowienie
|
wytlumacz to tym "mardym" co kupuja bez rodowodu psa a potem sie pytaja czy kupili ta rase
![]() ![]() bo za rodowod by musieli dac tysiaka ![]() ![]() ![]() A ja mojemu ala spanielowi zrobie badania kliniczne oczu w krakowie .... Jak sie bylo glupim i kupilo bez papierow to teraz sie bada.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2473 | |
Rozeznanie
|
Przeczytajcie proszę :
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post24726546 czy waszym zdaniem to hodowca godny zaufania i moglabym spokojnie u niego nabyc malucha? ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2474 |
Rozeznanie
|
owczarki niemieckie, goldeny, labki, spaniele, husky, dużo jest przykładów na psy z rodowodem za małe pieniądze, wystarczy na allegro zobaczyć, no i domisie są tanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2475 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2476 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2477 |
Raczkowanie
|
Za 500 zł?? Mi się zawsze wydawało, ze 800-900zł to tak minimum, i to za domisia...
![]() |
#2478 |
Rozeznanie
|
York z rodowodem za 1000 zł?
Hmm jak ja kupowalam mojego (bez rodowodu ) to tyle dalam za nią , 3 lata temu . Jestem w szoku, bo jak ja kupowalam jeszcze moją calkiem pierwsza sunie - ok 5 lat temu to yorki z rodowodami kosztowaly ponad 2000 zł. A dla mnie wtedy nie mialo to znaczenia czy rodowod ma czy nie, ale faktycznie widze teraz na all ze takie są. Ale tansze pieski sa niz sunie. Bardzo podobają mi się te: http://allegro.pl/york-okazyjna-cena...431295438.html sweet ![]() ![]() ![]() A ktoś wie z praktyki coś wiecej nt pieska toy rosyjski? Marze o nim i chcę nabyc takiego z rodowodem tym razem ![]()
![]() |
#2479 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
gdyby wszystkie psy rodowodowe byly rozmnazane, to chyba zasobow pokarmowych na naszej planecie by dla nich nie starczylo. ja mam suke z papierami. nie wiem, czy bedzie rozmnazana. ale mam zwierze z papierami, bo moim marzeniem byla suka rasy seter szkocki a nie kundelek. Cytat:
rozmnazanie psow bez papierow powinno byc karalne. a kazdy, kto kupuje psa bez papierow "bo podobaja mu sie yorki, a rodowod niepotrzebny" jest kims w rodzaju szpanera. Cytat:
dlatego, ze kupujac takiego kundla nakrecasz ten biznes, dajesz zarobic zlym ludziom i powodujesz, ze matka twojego kunelka, ktory wyglada jak york, jest katowana kolejnymi ciazami. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2480 | |
Rozeznanie
|
Akurat ja swojego psiaczka mam od babki, ktora doskonale znam i ona dwa razy miala male ta jej sunia i potem zostala wysterylizowana, wiec nie do konca jest tak jak piszesz, ze kazda sunia przechodzi katusze, a jej wlasciciele to ludzie bez serca bo rozmnażają a potege. Ja dalam szansę tym maluszkom, dobrze ze trafily do mnie a nie do schronu, bo tam nie mialyby tak dobrze jak u mnie.. Oczywiscie ze takie hodowle powinny zostac zakazane i karane, ale niestety tak nie jest . I w PL raczej dlugo nie bedzie, choc nie tylko w Pl.
Generalnei odgrzebalas jakies moje stare watki , w ktorych napisalam pare nieprzymtslanych rzeczy, ale potem to wyprostowalam i do tego juz nie ma komentarza;/ ![]() Pieski w typie nie powinny mieć prawa bytu? Wow...tak najlepiej je wystrzelac od razu!!! Prawa bytu?? Jezu ... Zawsze chcialam miec pieska jak to sie ladnie mowi "w typie yorka", istotny byl dla mnie wyglad i charakter i moje pieski wszystkie te cechy maja, wiec akurat mi się udalo. Sa energiczne, zywiolowe, bystre , szalone, maja lsniacy wlos, stojące uszka , duze czarne oczka i poki co procz jednorazowego przypadku zatrucia-zadnych chorob. Wiec ja nie narzekam. Ponadto wiem od kogo bralam, wiem w jakich warunkach i NADAL widze czasami jak tam bywam, w jakich warunkach jest ich mamusia, ktore jest juz po sterylce. Ma wspanialy dom, nie jest trzymama w klatce, ma co jesc pic i jest zadbana, i raz jeszcze powtorze PSEUDOHODOWLE SA ZLE , ALE NIE KAZDA TAKA HODOWLA JEST OD RAZU KATUSZA DLA ZWIERZACZKOW! Nie jest przeciez powiedziane ze te mamusie WSZYSTKIE MAJA SIE TRAGICZNIE. Ja tam sie ciesze ze mam te pieski i nie zaluję ani minuty z nimi spedzonej, teraz jeszcze mam zamiar toya rosyjskiego sprawic sobie. Ale ciagle szukam jakichś podpowiedzi, wypowiedzi osob ktore maja takiego pieska, ale chyba na forum nie ma takich ![]() ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-01-30 o 19:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2481 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2011-01-30 o 19:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2482 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2483 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
to jest dla mnie moralnie zle. niezaleznie od tego, jak bardzo w typie sa twoje kundle. Cytat:
akurat klatka tu nie ma nic do rzeczy-moj pies ma dwie. domowa i wystawowa. obie bardzo lubi. rozmnazanie zwierzat bez papierow jest zle nie tylko z moralnego punktu widzenia. chyba nie rozumiesz w ogole pojecia RASA skoro piszesz takie rzeczy. Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2484 |
Rozeznanie
|
No nie bede dyskutowala z taka znawczynią RAS
![]() ![]() Szkoda mi czasu na takie "dyskusje", więc nie bede ich kontynuowac. Dalej podbijam temat toya rosyjskiego... ![]() Jesli ktoś ma to ![]()
![]() Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-01-30 o 20:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2485 |
Rozeznanie
|
pseudohodowle,nie hodowle,bo potem po przeczytaniu ludzie mylą,
a taka drobna różnica, paląc, dana osoba truje siebie,no chyba,że w czyimś towarzystwie,ale każdy ma prawo wyboru,a pies nie ma, dobrze,że sunia,która urodziła ma się dobrze,a jej dzieci też tak mają? agunia,tak się zastanawiałam o co chodzi z tym Twoim postem i nie mogłam zrozumieć, o co to czepianie się, dopiero jak napisałaś, to zrozumiałam,bo mi się Twój post, tak nie kojarzył ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2486 |
Zadomowienie
|
Rasa- grupa zwierząt w obrębie gatunku, odznaczających się swoistymi, dziedzicznymi cechami (głównie użytkowymi)( ENC.PWN_)
Rasa-to efekt pracy hodowców, którzy dobierają zwierzęta w celu utrwaleniu w nich charakterystycznego genotypu i fenotypu... Rasy kształtują i kształtowały się od wielu, wielu lat. Czasem są to setki i tysiące lat wstecz. Hodowcy cały czas pracują nad Rasą, nad polepszaniem jej, wypracowaniem najlepszego charakteru, użytkowości, zdrowia i wyglądu zwierzęcia, przy możliwie jak najlepszym i najmniej spokrewnionym materiale genetycznym. Rasa zapewnia określone cechy charakteru ,eksterieru(wygładu), użytkowe(np. u psów myśliwskich, pasterskich ,obrończych). Każda rasa ma swój wzorzec, który opisuje, jakimi cechami musi się charakteryzować. Wzorzec ustala organizacja kynologiczna np. FCI. Wzorzec, jest to szczegółowy opis cech danej rasy, wydany oraz zatwierdzony przez FCI. Wzorzec ustala kryteria jakie powinien spełnić doskonały przedstawiciel rasy. Określa szczegółowo np. wzrost ,wagę, proporcje budowy ,zgryz, charakter, umaszczenie, włos, itd. Rasę potwierdza TYLKO dokument pochodzenia psa czyli Rodowód. Rodowód- na wniosek właściciela, może otrzymać wyłącznie pies posiadający metrykę urodzenia - dokument otrzymywany przy zakupie psa z hodowli zarejestrowanej w Związku Kynologicznym w Polsce. RODOWÓD JEST GWARANCJA RASY, ŚWIADECTWEM TEGO ZE KUPUJEMY NP. COCKER SPANIELA ANGIELSKIEGO A NIE KUNDELKA. Tyle na temat rasy!!! Nie kupilas yorka tylko kundelka co najwyzej w typie rasy,kupilas go z pseudohodowli.... To jest i bedzie moralnie zle. Jesli sie zgadzasz z rozmnazaniem na lewo i prawo wszystkiego co sie rusza to znaczy ze popierasz proceder pseudohodowli i masz w nosie rase yorkshire terier... Kazde rozmnozenie psow bez papierow zwieksza bezdomnosc i populacje psow w typie ras a co za tym idzie psucie rasy!!! Po to ktos pracowal nad rasami zeby byll konkretny wzorzec,konkretne cechy psa eksterierowe i uzytkowe. Po to ktos wymyslil rodowod i dobor hodowlany. Pseudo mnoza co chca i jak chca... Nikt nie wie nawet czy nie pokryl matki bratem bo skad ma to wiedziec? Na jakiej podstawie pseudo dobiera pieski?Bo ladne? Swietnie a co z badaniami? A pozniej sa yorki z wypadajacymi rzepkami,z zapadajaca sie tchawica i mnostwem wad eksterierowych... Chcialas yorka to trzeba bylo poszukac i popytac o psy rasowe. Ja znajomym szukalam i za 800 zl znalazlam szczeniaki.Moze nie beda interchampionami ale beda yorkami,z wlosem yorka i z charakterem i wygladem rasy.... A nie kundelkami w typie. Przyklad psow ponizej tysiaca zl?Prosze bardzo... Golden retriver http://allegro.pl/rodowodowy-golden-...434986778.html Shih Tzu http://allegro.pl/rodowodowe-pieski-...418881511.html York... http://allegro.pl/york-piesek-niezwy...429893506.html Takich przykladow jest mnostwo,wystarczy poszukac,popytac,napisac do hodowcy... Mozna kupic psa na raty,mozna wziasc peta na kolanka ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2487 |
Rozeznanie
|
W zupelnosci sie zgadzam, ale kiedys nie zdawalam sobie sprawy z problemu , bo nie byl to dla mnie problem. Nawet nie pomyslalabym ze yorunia mozna z papierami miec za 1000 zl, bo ja za tyle kupilam pieska bez papierów, ale na szczescie oba wyrosly mi idealnie . Wiem ze źle zrobilam ale wtedy nie myslalam o tym, teraz to widze i wiem.
Ale to nie znaczy ze te pieski maja nie miec domow, jak napisala penwa kolezaka wyzej "nie maja prawa bytu" . Kazde stworzone zwierzę ma prawo bytu !! To co -ja kupilam pieski bez papierów, ale one nie mają prawa bytu i co mam im łepki odstrzelic? No prosze... Odnosnie pytania kolezanki wyzej-jak mają sie maluchy po mamusie moich pieskow-maja sie super, bo pieski zostaly sprzedane "po bloku". Miala dwa razy male i dwa razy po 2 szczeniaczki. wszystkei 4 sa w naszym bloku , tylko w roznych klatkach i maja sie super, na szczescie wszystkie wygladaja jak 100% yorki. Nie zdarzyl sie zaden z jakąs widoczną wadą zewnętrzna odbiegająca od wzorca. Moje tez na szczęscie. I owszem pseudohodowle sa zle- wiem , ale zdalam sobie sprawe z tego dopiero niedawno jak wczytalam sie w caly watek. ale skoro takie pieski juz mam no to co -kocham je i kochac bede do konca moich albo ich dni , bez wzgledu na to czy maja papiery czy nie, beda kochane dokladnie tak samo ![]() ![]() Ps- widze jednak ze sunie sa ciut droższe od psiaczkow, choc taka roznica 200-300 zl to zadna. Terax chce nabyc kolejnego malucha, z innej rasy , juz z papierami, (ale wcale nie znaczy ze bedzie kochany bardziej od moich ![]() ![]() ![]() Ja wzielam bez papierow maluszki moje, bo po prostu nie przykladalam wagi do papierow, a nie przyszlo mi nawet do glowy, ze mogloby z malego wyrosnąc coś innego niz bym chciala. Na szczescie los mnie tak nie doswiadczyl ![]() ![]() I wtedy nie chodzilo mi o pieniadze, ze tn drozszy a ten nie- w ogóle. Po prostu uznalam ze papier nie jest mi potrzebny, a ze jeden z moich obecnych maluchow byl blisko to nie moglam go nie wziac ![]()
![]() Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-01-30 o 21:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2488 |
Raczkowanie
|
Ehh, sama nie zapomnę jak na przeróżnych forach tłumaczyłam ludziom, że r=r. Szlag jasny trafia, kiedy czyta się wypowiedzi 'znawców', o tym, jak to rodowód jest do niczego niepotrzebny i szkoda tylko pieniędzy. Nie powiem, że sama nigdy tak nie uważałam, ale kiedy na prawdę zainteresowałam się kynologią i zoologią, a nie tylko powtarzaniem, jaki to 'piesek jest sweet i milutki i kochany', zaczęłam duuużo czytać, rozmawiać z prawdziwymi hodowcami, słuchać mądrzejszych po prostu, a nie upierać się przy swoim zdaniu.
Pytacie, co by się stało z z tymi biednymi szczeniakami z pseudohodowli, które 'już są', a których nikt by nie chciał. Trafiłyby do schronu, oczywiście, ale mówicie to tak, jakby teraz było mało psów w schroniskach. Nie wiem, czemu się tak oburzacie, skoro nasze schroniska już są przepełnione! Przecież, gdyby wszyscy zostali uświadomieni o r=r, w końcu pseudohodowle zostałyby pozamykane z powody braku zysku i tak oto w ten sposób (nie mówię, że stałoby się to w przeciągu miesiąca czy dwóch) może wygralibyśmy tę nierówną walkę...
![]() |
#2489 |
Rozeznanie
|
no niestety,często nawet te osoby raz rozmnażające mają powód: bo wszyscy się zachwycają i znajomi też chcą takiego psa,to rozmnoże raz,a gdyby nie było chętnych,to by nie rozmnożyli, dlatego ja amantów na moją odsyłam do schroniska
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2490 |
Rozeznanie
|
jA tam się cieszę z tego, że moim pieskom niczego nie brakuje i mam nadzieję ze nigdy nie zabraknie. Sa na szczęście zdrowe, oczywiscie regularne wizyty u weta profilaktycznie tez stosuje
![]() Ale "udaly mi sie" małe i z tego sie cieszę ![]() ![]() Kilkakrotnie juz mnie ludzie zaczepiali i pytali czy nie chcialabym ich sprzedac ![]() Glupole!!!
![]() Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-01-30 o 21:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.