BEZROBOTNI łączmy się część 2 - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-30, 22:03   #1831
inz87
Raczkowanie

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2

OK. Robię tak jak radzicie, czyli idę na dzienne na te 1,5 roku, pracuje w weekendy, w 1 noc w tygodniu i szukam do tego pracy na stałe w zawodzie. Jakieś tam doświadczenie związane z zawodem mam - uzbiera się tego z 8 miesięcy. Będzie dobrze, musi być.
inz87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 22:04   #1832
muszynianka
Zakorzenienie

znikąd się nie odezwali żyć mi się odechciewa... żeby wieszać szmaty na wieszaki w sklepie trzeba mieć chyba doktorat :/
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 22:10   #1833
aaaniaaa666
Raczkowanie

inz87 musi byc dobrze, powodzenia!

a co do rozwieszania szmatek w sklepie to niekoniecznie doktorat. wystarczą znajomości -.-

Przyszła dyplomowana kosmetyczka

Początkująca Włosomaniaczka...

Mój P.
aaaniaaa666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 22:13   #1834
muszynianka
Zakorzenienie

Jo znajomości, żadnych nie mam... naprawdę żyć mi się odechciewa bo ja staje na głowie.
Przecież nie wyślę cv na coś takiego:
wymagania: Zatrudnie Emerytkę lub Studentkę do kiosku na Przymorzu, 8h dziennie. [...]. 5zł/h.

-_- za pełen etat 800 zł na rękę, chyba ktoś szuka niewolnika a nie pracownika a osoba chce jeszcze dyspozycyjność w weekendy
Stary 2011-01-30, 22:14   #1835
malina19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
znikąd się nie odezwali żyć mi się odechciewa... żeby wieszać szmaty na wieszaki w sklepie trzeba mieć chyba doktorat :/
mam nadzieje ze uda nam się coś znaleźć

Cytat:
Napisane przez aaaniaaa666 Pokaż wiadomość
a co do rozwieszania szmatek w sklepie to niekoniecznie doktorat. wystarczą znajomości -.-
no wlasnei tylko ciekawe gdzie te znajomosci nie są potrzebne
malina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 22:17   #1836
aaaniaaa666
Raczkowanie

wszędzie są potrzebne. i to jest najgorsze w tym wszystkim

Mój P.
Stary 2011-01-30, 22:20   #1837
Magda9876
Rozeznanie

GG do Magda9876 Send a message via Skype™ to Magda9876

Muszynianka. Może po prostu nikogo akurat nie szukają. Wszystkie etaty są zajęte. Mają kogoś zwolnić żeby wziąć Ciebie? A nawet jeśli kogoś szukają to to trochę trwa. W tym moim Orsayu mają np tak, że musiałam przejść rozmowę z kierowniczką regionalną, ale była chora więc w sumie między dniem próbnym a przyjęciem mnie minęło z 3 tygodnie.

Pracuje mi się normalnie. Szału nie ma. Ciuchy mnie nudzą. Mam problem ze stawami bo od 2 miesięcy nieustannie mnie bolą w kostce i kolanach. Czasem ból jest tak silny, że muszę wziąć tabletkę. Ból mięśni jeszcze spokojnie zniosę, ale to jest coś gorszego, no ale taka praca. Ale staram się, latam po tym sklepie w tą i z powrotem, bo mi zależy. Nawet bon wygrałam na zakupy na 50zł, tzn mój sklep wygrał jakiś konkurs, który był w grudniu, więc wszyscy pracownicy dostali. Poza tym fajnie, że mogę sobie odkładać ciuchy, które mi się podobają i sobie leżą i praktycznie co tydzień się przeceniają. Tym sposobem kupiłam białą, piękną koszulę za 22zł i fajną bluzkę za tą samą cenę. Nie podoba mi się gęsta atmosfera między dziewczynami. Mają między sobą różne zatargi itp. Ja się w to nie mieszam. Robię swoje i tyle.
Magda9876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 22:27   #1838
muszynianka
Zakorzenienie

malina ja tracę jakąkolwiek nadzieję, to pie...zonego mcdonalda mnie nie chcą... taki znajomy znajomego, osioł totalny, nie powierzyłabym mu posolenia frytek, ale dostał tam pracę, po znajomości oczywiście -_-
W MCDONALDZIE PO ZNAJOMOŚCI!! do czego to dochodzi -_-

co jest ze mną nie tak że mam takiego pecha właściwie czemu to my wszyscy mamy pecha.

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

Magda9876 bez jaj, moja obecna praca polega na staniu na baczność przez 8 godzin i mam zakaz odzywania się do pracowników. wiem co to ból nóg, uwierz mi. a czas leci przyjemniej kiedy możesz cokolwiek robić.

Cytat:
Muszynianka. Może po prostu nikogo akurat nie szukają. Wszystkie etaty są zajęte. Mają kogoś zwolnić żeby wziąć Ciebie?
na 30 rozniesionych CV w kilku miejscach powiedzieli że kogoś szukają, ani jeden telefon to jest wybitny niefart, nie uważasz?

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Cytat:
Napisane przez aaaniaaa666 Pokaż wiadomość
wszędzie są potrzebne. i to jest najgorsze w tym wszystkim
skąd wziąć te znajomości

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ----------

A i jak już narzekam i wylewam żale wkurza mnie tż, chyba zapomniał jak to jest być bezrobotnym. Ma stałą dobrą pracę, kokosów nie ma ale praca związana ze studiami a on marudzi narzeka i ciągle mu mało
Stary 2011-01-30, 22:28   #1839
malina19
Zakorzenienie

Cytat:
malina ja tracę jakąkolwiek nadzieję, to pie...zonego mcdonalda mnie nie chcą... taki znajomy znajomego, osioł totalny, nie powierzyłabym mu posolenia frytek, ale dostał tam pracę, po znajomości oczywiście -_-
W MCDONALDZIE PO ZNAJOMOŚCI!! do czego to dochodzi -_-

co jest ze mną nie tak że mam takiego pecha właściwie czemu to my wszyscy mamy pecha.

---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

Magda9876 bez jaj, moja obecna praca polega na staniu na baczność przez 8 godzin i mam zakaz odzywania się do pracowników. wiem co to ból nóg, uwierz mi. a czas leci przyjemniej kiedy możesz cokolwiek robić.

na 30 rozniesionych CV w kilku miejscach powiedzieli że kogoś szukają, ani jeden telefon to jest wybitny niefart, nie uważasz?

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

skąd wziąć te znajomości
no wlasnie skad wziasc te znajomosci
muszynianka to gdzie etraz pracujesz???
w sumie do mc donalda jeszcze nie skladalam cv ale nie mam jakiegos fajnego dojazdu tam

magda 9876 a tak z ciekawosci sie zapytam ile w orsayu dostaje się za godzinę??
Stary 2011-01-30, 22:30   #1840
Magda9876
Rozeznanie

GG do Magda9876 Send a message via Skype™ to Magda9876

Cytat:

Dobra, przepraszam. Nie śledzę tego wątku i Twoich losów najwidoczniej aż tak uważnie, więc mogłam zapomnieć to co pisałaś o sobie. Już sobie idę.
Nie pamiętam też kiedy te cv zanosiłaś, więc ciężko mi ocenić czy minęło już dużo czasu czy nie.

Nie wiem ile za godzinę, bo ja mam umowę o pracę, a nie zlecenie. W przeliczeniu 8,5zł na okresie próbnym na rękę. Po okresie próbnym 1zł więcej (przynajmniej). Nie wiem czy będą wtedy jakieś premie czy coś. Dziewczyny mówią że bywają, ale na umowie jest podpunkt, że pracownicy mają zakaz rozmawiania między sobą o zarobkach, więc trochę nabierają wodę w usta haha.

Edytowane przez Magda9876
Czas edycji: 2011-01-30 o 22:34
Magda9876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 22:30   #1841
muszynianka
Zakorzenienie

ja jestem promotorem ale generalnie nawet umowy nie mam podpisanej. akcja kończy się na dniach. nie chcę do tego wracać, naprawdę...
wyobraź sobie że kfc w moim mieście średnio co tydzień daje ogłoszenia w necie. po co? już kilka razy wysłałam cv i... i nic :P
Stary 2011-01-30, 22:31   #1842
Selene _
Raczkowanie

Cytat:
Muszynianka, podejrzewam, że akurat doktorat to już totalnie by skreślał osobę chętną do pracy w sklepie wydaje mi się, że generalnie osoba z wyższym wykształceniem rzadko jest brana pod uwagę - jeśli mamy na myśli szeregowe stanowisko sprzedawcy. Mialam taki okres, że wysyłałam do różnych butików i księgarń - zero odzewu.
Z tego typu miejsc zaprosili mnie tylko na rozmowę do Emipku, facet był miły, ale dał do zrozumienia, że obawia się szybkiej ucieczki do lepszej pracy i takie podejście najczęściej mają chyba inni pracodawcy. W końcu raczej nie są na tyle naiwni, żeby myśleć, że mgr na długo zagrzeje tam miejsca

Honey7, a jakiś program do ćwiczenia wymowy i słuchania w jęz. ang. kojarzysz może?
Selene _ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-30, 22:33   #1843
muszynianka
Zakorzenienie

Nie idź no, po prostu nie wiedziałaś :P teraz wiesz. I ja mam pecha albo nie wiem, może mój IMAAAAGEEE nie pasuje do sieciówek i zostaje mi biedronka ;P

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Czekajcie, odgrzebię ciekawy wątek :P

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ht=muszynianka
finał akcji był ciekawy

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2011-01-30 o 22:35
Stary 2011-01-30, 22:43   #1844
malina19
Zakorzenienie

muszynianka to jak nic bede miala taki sam image
a teraz pozmecze troche pisanie pracy mgr cos mi sie wydaje ze dlugo nad nia posiedze o wiele za długo bo najlepsze jest to skupiłam się na 6 12 pozycjach do 1 rozdailu i ok napisalam zadne zdaneimi sie nie powtorzylo itd, wzielam dzisiaj inna najnowsza pozycje- udalo mi sie znalezc w necie 13 i co mam bardzo podobne zdania a niekotre takie same czyli co nadal mecze ten 1 rozdzial a gdzie tam reszta
Stary 2011-01-30, 22:55   #1845
muszynianka
Zakorzenienie

ja dalej przeglądam oferty
Cytat:
Poszukuję opiekunki do 4 miesiecznej dziewczynki na 10 godz. dziennie u Ciebie w domu. Pani niepaląca z doświadczeniem najlepiej z Gościcina bądź okolic. oferujemy: 5 zł/h
Stary 2011-01-30, 23:05   #1846
k-n
Wtajemniczenie

Ale naprodukowałyście postów.

Cytat:
Z tego co pamiętam, roznosiłaś CV w środę/czwartek, a dziś jest dopiero niedziela... Cierpliwości.
Stary 2011-01-30, 23:12   #1847
muszynianka
Zakorzenienie

Ale wiesz ta babka w camaieu tak mnie nakręciłą :[ że się właśnie dziewczyna zwolniła, że kierowniczka wraca w czwartek/piątek i że akurat kogoś potrzebują och ach i ojeja... moje płonne nadzieje. z resztą, w cukierni-kawiarni sowa też jest kartka że kogoś potrzebują, ale chyba tylko dla picu...
wiesz no jak tak czytałam temat o pracy w sieciówkach to nastawiałam się że zadzwonią i mnie wypróbują czy w ogóle. nie wiem.

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ----------

przepraszam chyba masz rację, fiksuje strasznie muszę się opanować.

wczoraj przez 3 godziny dyskretnie powtarzałam alfabet rosyjski... niektóre znaczki nadal są dla mnie zagadką, po prostu mi się myli na przykład C
Stary 2011-01-30, 23:24   #1848
k-n
Wtajemniczenie

Rozumiem. Jak się pojawia światełko w tunelu, to człowiek się go chwyta jak tonący brzytwy. Ale rekrutacja zazwyczaj trochę trwa, może szefowa nie zapoznała się jeszcze z Twoim CV, może miała inne sprawy na głowie, kto wie?

Super, że powtarzasz rosyjski. Kiedyś znajomi chcieli mnie go uczyć, ale nie jest to język dla mnie. Zupełnie go nie czuję.
Stary 2011-01-30, 23:27   #1849
muszynianka
Zakorzenienie

Ja nie czuję na przykład niemieckiego, brrr i przez 3 lata uczyłam się hiszpańskiego ale... ten język mi się po prostu nie podoba... Ja nie wiem, szkoda że uczniowie w szkołach średnich są najczęściej zmuszani do nauki danego języka, bo wyboru nie ma.
Stary 2011-01-30, 23:51   #1850
mobi87
Raczkowanie

muszynianko daj im jeszcze z tydzień, przecież to dopiero kilka dni minęło, a tam gdzie Ci takie duże nadzieje zrobili to może spróbuj się jeszcze raz pokazać w ciągu najbliższych dni póki jest szansa, że Cię jeszcze kojarzą. Wiem, że to trochę upokarzające ale nic mi innego nie przyszło do głowy.
mobi87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-31, 00:05   #1851
muszynianka
Zakorzenienie

Zobaczymy co będzie w tygodniu ech...
A to tak dla rozrywki http://www.youtube.com/watch?v=v4IIH...layer_embedded
Stary 2011-01-31, 01:03   #1852
black-bubu
Zakorzenienie

muszynianko poczekaj jeszcze trochę, może jest tak że np. do któregos lutego zbierają c.v a dopiero potem je czytają i rozpatrują, może się jeszcze odezwą. Ale fakt, ludzie mają tak nireealne wymagania, a najgorsze jest to, że chyba jacyś ludzie się znajdują na coś takiego, bo jeżeli nikogo by nie było to wystawiali by ogłoszenia z większą stawką, a one po pewnym czasie znikają i to jest dziwne.

black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-31, 09:43   #1853
aaaniaaa666
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez black-bubu Pokaż wiadomość
muszynianko poczekaj jeszcze trochę, może jest tak że np. do któregos lutego zbierają c.v a dopiero potem je czytają i rozpatrują, może się jeszcze odezwą. Ale fakt, ludzie mają tak nireealne wymagania, a najgorsze jest to, że chyba jacyś ludzie się znajdują na coś takiego, bo jeżeli nikogo by nie było to wystawiali by ogłoszenia z większą stawką, a one po pewnym czasie znikają i to jest dziwne.
to oznacza, że wtedy biorą kogo popadnie, a najprawdopodobniej kogoś kto jest "najmniejszym złem"...

najgłupsze jest to, że szukają osób z doświadczeniem zawodowym, to oznacza, że:
a) trzeba wziąc kogoś kto zbliża się do emerytury, no ale jak skoro szybciej kopnie w kalendarz niż u nich przepracuje jakiś okres czasu

b) młodego nie wezmą bo nie ma doświadczenia (mimo, że ma potencjał, jest dyspozycyjny etc)

to ja się do ciula pytam!? gdzie mamy zdobyć to doświadczenie, bo ja Kochane tego zupełnie nie rozumiem.

swoją drogą taką mała historyjka na temat tego co się dzieje w zakładach pracy. chłopak siostry mojego chłopaka ma dużo papierów na stanowisko które ma wyuczone, (to takie tam w kopalni...) chciał się przyjąć. zrobił studia, kursy wszystkie które mogą się przydać żeby przyjęli go do roboty... poszedł na rozmowę kwalifikacyjną to się dowiedział od szefa, ze nie może go przyjąć, bo sam musiałby się zwolnić (ze względu na wykształcenie) i powiedzcie mi proszę, że "układy nie mają znaczenia a najważniejsze jest wykształcenie".

dlatego ja coraz bardziej powątpiewam w to, czy zrobić studia które umożliwią jakąś ścieżkę kariery czy szukać pracy do oporu, dopóki nie znajdę tego czego oczekuję, a studia zrealizować w ramach walki z nudą i chęcią rozwinięcia zainteresowań (skończyłabym biologię)

Mój P.
Stary 2011-01-31, 10:00   #1854
k-n
Wtajemniczenie

No bo to już tak jest: albo 20 lat, biegle 3 języki, 2 fakultety, 2 podyplomówki i najlepiej 10 lat doświadczenia.
Albo: niestety, nie możemy pani przyjąć, bo ma pani za duże doświadczenie i wykształcenie wyższe, szukamy kogoś innego.

Przeglądając dzisiaj ogłoszenia trafiłam na takie ciekawe:
Sekretarka
Wymagania:
- min. 10 lat doświadczenia w pracach administracyjnych
- doświadczenie w pracach asystenckich
- znajomość angielskiego (ewentualnie niemieckiego)
- obsługa urządzeń biurowych i pakietu MS Office

-> obsługa gości i klientów odwiedzających firmę
-> przygotowanie korespondencji do wysyłki
-> obsługa korespondencji wychodzącej i przychodzącej

Wynagrodzenie: około 1000 zł
Stary 2011-01-31, 10:17   #1855
Honey7
Zakorzenienie

Selene no niestety żadnych programów nie znam do nauki, takie z netu to byś musiała w googlach poszukać, a jeżeli masz zamiar trochę kasy wydać to polecam wybrać się do empiku i poszperać na dziale do nauki języków, być może znajdą się jakieś z płytami CD

a ja to już od 17.01 wysyłam CV gdzie tylko się da i zero odzewu

a teraz znów poszukam jakieś oferty i powysyłam

a jak to u was jest ? czy wy wolicie szukać ofert w gazecie wyborczej czy necie ? ja osobiście wolę w necie bo widzę z jakiego miasta jest ogłoszenie, a w gazetach czasami tylko piszą "praca i nr telefonu" co jest bardzo denerwujące ;/
Stary 2011-01-31, 10:25   #1856
k-n
Wtajemniczenie

U mnie też zero odzewu. A szukam tylko przez net - bo mogę sprecyzować nie tylko miasto, ale i branżę, no i ogłoszeń jest bez porównania więcej i za ich przejrzenie nie muszę płacić.
Stary 2011-01-31, 10:35   #1857
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Wczoraj wysłałam CV jutro mam rozmowę.
W CH w Megapunkcie. Zobaczymy

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-31, 10:44   #1858
aaaniaaa666
Raczkowanie

hahah 10lat doświadczenia i 1k wynagrodzenia. oni są śmieszni.

Mój P.
Stary 2011-01-31, 11:21   #1859
*misia*
Zakorzenienie

Muszynianko nie załamuj się często sam czas na zbieranie cv trwa tydzień lub dwa, czekają by mieć więcej osób do wyboru i dopiero po tym czasie jak się decydują to oddzwaniają. Także spokojnie czekaj, nie nerwus Choc rozumiem co czujesz w stosunku do camaieu bo tak samo miałam wielkie nadzieje na rozmowie w sprawie prowadzenia biura, facet dokładnie mówił tak jakby już był zdecydowany i zostalaby nam jedynie kwestia podpisania umowy, a potem niestety okazało się co innego. Ale oczywiście Tobie życzę by Twoje nadzieje na tę pracę zostały spełnione.
Inz87 ja myślę, podobnie jak większość chyba iść na studia dziennie a ewentualnie gdyby sie trafiła super oferta pracy to przenieść się na zaoczne. Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale ostatnio rzuciło mi się w oczy, że zwłaszcza w większych firmach w wymaganych predyspozycjach kandydata jest nie tylko wpisane wykształcenie wyższe, ale właśnie często w nawiasie jest napisane studia dzienne.
K-n oferta pracy ale niestety też często takie widuję, wymagania w stosunku do pracownika długie na pół strony to co pracodawca w zamian oferuje wprowadza w osłupienie nawet osoby dlugo poszukujace pracy.
Honey ja szukam pracy tylko w necie, dla mnie jest to wygodniejsze, tańsze i moim zdaniem dokładniejsze.
Ja dziś czekam na telefon w sprawie rozmowy na której byłam w środę. Mają podobno oddzwaniać niezależnie od decyzji, no cóż zobaczymy co z tego wyjdzie.
Stary 2011-01-31, 11:30   #1860
antunka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka172 Pokaż wiadomość
Wczoraj wysłałam CV jutro mam rozmowę.
W CH w Megapunkcie. Zobaczymy
Trzymam kciuki

Ja się uczę na piątkowe testy ale natchnienia mi brak
antunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości