BEZROBOTNI łączmy się część 2 - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-31, 11:37   #1861
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2

Nie wie jak wy, ale ja mam juz przysłowiowy nóż na gardle i jutro rabie maraton z roznoszeniem Cv po marketach. Wiem, że to praca troszkę nie teges i jak wiadomo z moim kierunkiem nie ma nic wspólnego, no może oprócz pracy z ludzmi czy obok ludzi, ale już nie wyrabiam. od 12 lutego chce zacząć mój wymarzony kurs na pilota wycieczek, musiałabym w tygodniu dojeżdzać po 35 km na moją uczelnie gdzie będzie on robiony, i dodatkowo w weekendy, te weekendy to w porządku bo i tak wtedy mam szkołe to jakoś to pogodzą nam z planem dnia i wykładami, ale te dojazdy w tygodniu wykończą moją kieszeń, bo niestety u mnie bilet kosztuje jakoś około 12 zł w jedną stronę i to z 2 przesiadkami a w godzinach wieczornych autobus do mojej wioski nie dojeżdza tak więc postawiłąbym tylko na weekendy i na mojego tż który czasami w tygodniu by po mnie przyjechał. Kasa nawet mała jak za taki kurs, no ale nawet jej nie mam, czekam na stypendium naukowe i wtedy za kurs zapłace ale co dalej? Dlatego w ruch idą już biedronki, savia w której ktoś ma na dniach się zwalniać, i briko i inter marche w których teściowa zna kierowniczkę czy kogoś tam ważnego Już nawet 3/4 etatu mnie interesuje żeby mieć na dojazd na ten kurs chociaż, bo na nim mi najbardziej zależy.

Co do pracy a McDonaldzie, to jest masakra, ja się dostałam, ale zrezygnowałam bo tak kręcili że szkoda gadać. Koleżanka ma teraz umowe na 3/4 etatu i robi po 10-11 godzin cały miesiąć

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-31, 12:42   #1862
Prisha
Rozeznanie

Cytat:
Selene do powtórki angielskiego polecam Ci fiszki można ćwiczyć wszystko za jednym razem
Potwierdzam. Do przypomnienia języka najlepsze fiszki . A do nauki angielskiego w domu polecam serię Profesor Henry.

Muszynianka a kiedy roznosiłaś cv do sklepów. Chyba w zeszłym tygodniu, co? Ja w wakacje też szukałam pracy w centrach handlowych i mieli się skontaktować średnio po około dwóch tygodniach, tylko w jednym w ciągu tygodnia. I rzeczywiście zadzwonił ktoś po dwóch tygodniach (2,5) i ktoś po ponad miesiącu . Także szukaj dalej, ale nie trać nadziei.

Gwiazdeczka trzymam za ciebie kciuki. Powodzenia.

Antunka w piątek do tego urzędu idziesz, tak? Dużo chętnych na jedno miejsce?

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Ekaterina są sprawy ważne i ważniejsze. Ja też podejmowałam się zajęć poniżej moich kwalifikacji i też miałam taką sytuację jaką masz teraz - zależało mi na pewnym kursie płatnym i potrzebna mi była kasa, więc poszłam do pierwszej lepszej w której mnie chcieli, nie przepracowałam tam nawet miesiąca, bo dostałam pracę w zawodzie.
Tak więc pójdź do marketu, zarobisz kasę, zrobisz ten kurs, a może w międzyczasie uda ci się szukać czegoś lepszego i szybko coś znajdziesz.

---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
wczoraj przez 3 godziny dyskretnie powtarzałam alfabet rosyjski... niektóre znaczki nadal są dla mnie zagadką, po prostu mi się myli na przykład C
Uczysz się od podstaw, czy już liznęłaś rosyjskiego wcześniej? Dla mnie w rosyjskim najtrudniejszy jest akcent. Wiadomo, że dane słowo ma wiele znaczeń, a jego znaczenie poznajemy właśnie po akcencie, ale ja w ogóle nie słyszę tego jak akcentuje dane słowo . To sprawia mi problem nie tylko przy rosyjskim, ale i angielskim tez, ale już mniejszy.

EDIT: już doczytałam, że od podstaw

Edytowane przez Prisha
Czas edycji: 2011-01-31 o 12:44
Prisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-31, 13:05   #1863
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Prisha Pokaż wiadomość

Ekaterina są sprawy ważne i ważniejsze. Ja też podejmowałam się zajęć poniżej moich kwalifikacji i też miałam taką sytuację jaką masz teraz - zależało mi na pewnym kursie płatnym i potrzebna mi była kasa, więc poszłam do pierwszej lepszej w której mnie chcieli, nie przepracowałam tam nawet miesiąca, bo dostałam pracę w zawodzie.
Tak więc pójdź do marketu, zarobisz kasę, zrobisz ten kurs, a może w międzyczasie uda ci się szukać czegoś lepszego i szybko coś znajdziesz.

Wiesz to nie jest też tak, że ja nie chce , że to wstyd, że to poniżej kwalifikacji itd. Tylko tak czytając wasze wypowiedzi można wywnioskować że tutaj praca w markecie czy coś to fee, no ale to takie moje odczucie. Z tymi marketami to faktycznie ciężka praca itd., ale dopiero teraz moge nawet składać do nich CV, gdyż jestem za parę dni na ostatnim semestrze studiów i mam nadzieję, nie mieć tak zawalonych weekendów zjazdami itd.a jak wiadomo praca w marketach jest ciągła, wolne dają w tygodniu a nie w weekend, oprócz tych ustawowych dni. Tak więc trzeba iśc i pracować, bo jak człowiaka na prawde przyciśnie to wszystkiego się złapie. U nas w okolicy bezrobocie straszne, ale prawie wszyscy wyjeżdzają do Kobierzyc albo Biskupic pod Wrocław do tych śmiesznych fabryk i tam pracują za mniejsze pieniądze, dodatkowo po 4 godziny w obie strony tracą na dojazd, czyli w domu nie ma cię 12 godzin, to dopiero padaczka, ale sobie obiecałam, że tam to już nie pódję, wolę biedronkę Tylko właśnie, boje się że nie dam rady dojeżdzać na kurs, że tego nie pogodzę, że w markecie nie dadza mi wolnego na egzamin , nie mówiąc o obronie , albo że tak szybko mnie nie zatrudnią, ech. Nie ma się pracy - problem, jest praca- problem

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2011-01-31, 13:15   #1864
Prisha
Rozeznanie

Ekaterina na pewno znajda się tacy co powiedzą, że praca w markecie jest fee, ale może niektórym udało się szybciej dostać satysfakcjonującą pracę. No, a są i tacy co szukają x czasu, a pieniądze z nieba nie spadają. Wiem co piszę, bo też po długim czasie znalazłam normalną pracę. Na pewno lekko nie będzie. Też myślałam o tym czy cię zwolnią np. jak będziesz miała inną rozmowę lub na ten kurs i jeszcze szkołę. Może być ciężko. Mimo to myślę, że warto spróbować, bo i tak nic innego na razie nie masz.
Z tymi dojazdami do pracy daj sobie spokój, nie dasz rady, ja chciałam spróbować i zgodziłam się kiedyś na pracę, do której dojazd zajmował mi właśnie 4 godziny w dwie strony. I też studiowałam w tym samym czasie w weekendy. Popracowałabym tam miesiąc dłużej to pewnie w szpitalu bym się znalazła. Z niewyspania miałam codziennie rano krwotoki z nosa. Nie warto.

Stary 2011-01-31, 13:17   #1865
antunka
Zakorzenienie

Cytat:
Muszynianka a kiedy roznosiłaś cv do sklepów. Chyba w zeszłym tygodniu, co? Ja w wakacje też szukałam pracy w centrach handlowych i mieli się skontaktować średnio po około dwóch tygodniach, tylko w jednym w ciągu tygodnia. I rzeczywiście zadzwonił ktoś po dwóch tygodniach (2,5) i ktoś po ponad miesiącu . Także szukaj dalej, ale nie trać nadziei.
Pod koniec studiów też szukałam pracy w centrach handlowych. Kiedyś zanoszę CV do sklepu gdzie kogoś poszukiwali a babka do mnie "będziemy oddzwaniać w czerwcu" (był marzec)
W Camaieu byłam na godzinie próbnej i szybciej stamtąd uciekłam niż weszłam. Zresztą babka dała mi do zrozumienia, że mnie nie chcą bo kończyłam studia i pewnie będę szukała pracy w zawodzie. Miała rację więc cóż nawet sie nie starałam

Cytat:
Antunka w piątek do tego urzędu idziesz, tak? Dużo chętnych na jedno miejsce?
W piątek mam dwa testy. Jeden w urzędzie na stanowisko ds. pozyskiwania funduszy unijnych. Chętnych 24 więc nie jest źle. A drugi test w Sadzie Rejonowym w wydziale ksiąg wieczystych. Tu nie ma konkretnych wymagań więc nie wiem z czego się przygotować. Kandydatów jest 71.
antunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-31, 13:26   #1866
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Ekaterina na pewno znajda się tacy co powiedzą, że praca w markecie jest fee, ale może niektórym udało się szybciej dostać satysfakcjonującą pracę. No, a są i tacy co szukają x czasu, a pieniądze z nieba nie spadają. Wiem co piszę, bo też po długim czasie znalazłam normalną pracę. Na pewno lekko nie będzie. Też myślałam o tym czy cię zwolnią np. jak będziesz miała inną rozmowę lub na ten kurs i jeszcze szkołę. Może być ciężko. Mimo to myślę, że warto spróbować, bo i tak nic innego na razie nie masz.
Z tymi dojazdami do pracy daj sobie spokój, nie dasz rady, ja chciałam spróbować i zgodziłam się kiedyś na pracę, do której dojazd zajmował mi właśnie 4 godziny w dwie strony. I też studiowałam w tym samym czasie w weekendy. Popracowałabym tam miesiąc dłużej to pewnie w szpitalu bym się znalazła. Z niewyspania miałam codziennie rano krwotoki z nosa. Nie warto.
No wiem, dlatego obiecałam sobie że tam nie wyladuje, chociaż by płącili 3 tysiące na rękę, nie za taką cenę. Ten kurs to właśnie szansa na wybicie się i pracę za fajne pieniądze w fajnych miejscach, mimo że czasami ludzie dadza popalić, ale tak to jest z polskimi turystami Ale organizatorka obiecała nam dac na koniec po egzaminie państwowym namiary na rózne BP i różne fajne oferty pracy, nie koniecznie odrazu za granicą, bo na to to trzeba przejśc kursy z danego BP ale nawet takie wycieczki w Polsce na rozgrzewkę. Jak nadarza się okazja to teraz nie wiem co robić, tu kasy nie ma, tu trzeba w końcu iśc do roboty jakiejkolwiek żeby ta kasa była, tu pojawia się problem jak to potem pogodzić itd., z w UP jak zwykle nic, tylko wysyłają pod wrocław, ale za kilka dni się takiej pani zapytam czy sama by tam pojechała pracować, ze stażami kaszana, bo tylko terminy zmieniają, a tez czekam na jakies info z up. Nic jutro się człowiek wybierze porozwozić te CV. Swoją drogą w miedzy czasie dorobiam sobie na robieniu kartek okolicznościowych itd. Jak jest sezon to już coś konkretnego wpada do kieszeni, jak jest okres przejściowy jak teraz narniutko, ale raz na jakiś czas ktos się o coś zapyta, także na moje wydatki cos sie uskłada.

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2011-01-31, 13:48   #1867
Prisha
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez antunka Pokaż wiadomość
W piątek mam dwa testy. Jeden w urzędzie na stanowisko ds. pozyskiwania funduszy unijnych. Chętnych 24 więc nie jest źle. A drugi test w Sadzie Rejonowym w wydziale ksiąg wieczystych. Tu nie ma konkretnych wymagań więc nie wiem z czego się przygotować. Kandydatów jest 71.
A w tym sądzie to na staż urzędniczy czy stanowisko pomocnicze? Bo jak na urzędnika to pewnie 3 etapy. Teraz pewnie test i rozmowa. Ja bym przejrzała ustawę o ustroju sądów powszechnych i dokładniej regulamin urzędowania sądów powszechnych (szczególnie sprawy wieczystoksięgowe). Prawdopodobnie trafią się szczegółowe pytania dot. ksiąg wieczystych i ogólne dot. sądownictwa powszechnego i funkcjonowania państwa, więc dobrze byłoby przypomnieć sobie całą Konstytucję. I pewnie będzie test na komputerze z szybkości pisania i formatowania, może być też coś w rodzaju dyktanda lub napisanie jakiegoś pisma procesowego.

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Ekaterina, ale fajna robota po tym kursie może być. Miodzio! To nic tylko szybkiego znalezienia pracy ci życzę.

Stary 2011-01-31, 14:43   #1868
doriiska
Zakorzenienie

Byłam dziś złożyć CV do odzieżówki, kierowniczka wzięła ode mnie papiery i jeszcze chwilę pogadałyśmy. Powiedziała, że może kogoś potrzebować jutro, albo nawet za 3 miesiące. Muszę uzbroić się w cierpliwość, eh.
Stary 2011-01-31, 15:59   #1869
antunka
Zakorzenienie

Cytat:
A w tym sądzie to na staż urzędniczy czy stanowisko pomocnicze? Bo jak na urzędnika to pewnie 3 etapy. Teraz pewnie test i rozmowa. Ja bym przejrzała ustawę o ustroju sądów powszechnych i dokładniej regulamin urzędowania sądów powszechnych (szczególnie sprawy wieczystoksięgowe). Prawdopodobnie trafią się szczegółowe pytania dot. ksiąg wieczystych i ogólne dot. sądownictwa powszechnego i funkcjonowania państwa, więc dobrze byłoby przypomnieć sobie całą Konstytucję. I pewnie będzie test na komputerze z szybkości pisania i formatowania, może być też coś w rodzaju dyktanda lub napisanie jakiegoś pisma procesowego.
Na staż urzędniczy. Ale Ty dużo wiesz. Właśnie takich informacji mi brakuje. Dzięki Ci wielkie Na razie czytam o prowadzeniu ksiąg wieczystych, jutro zajmę się resztą tak jak podpowiadasz. Testu komputerowego raczej się nie boję, gorzej z pismem procesowym bo nie miałam z tym do czynienia.
Co ja bym zrobiła bez wizażanek
Stary 2011-01-31, 16:06   #1870
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

Cytat:
Napisane przez doriiska Pokaż wiadomość
Byłam dziś złożyć CV do odzieżówki, kierowniczka wzięła ode mnie papiery i jeszcze chwilę pogadałyśmy. Powiedziała, że może kogoś potrzebować jutro, albo nawet za 3 miesiące. Muszę uzbroić się w cierpliwość, eh.
tez skladalam do CH nie raz, w sumie dwa razy po wakacjach, ogloszen duzo widzialo. a co z tego. Kumpela teraz pracuje w reserved, mowi ze tam są segregatory z cv, prawie codziennie ktos przynosi Nie rozumiem poco biora, jak itak zatrudniaja z polecenia. Wiecie, zawsze ktos szuka pracy, wtedy pracownik szuka wsrod znajomych kogos w miare "zaufanego" oby Ci sie udalo!

ja ostatnio mialam telefon, ze babka szuka kogos do salonu kosmetycznego uwaga od czerwca. Niby super oferta tzn nie zarobki ale nauka, doswiadczenie. Ale nie potrafilam jej nic powiedziec, bo nie wyobrazam sobie nie pracowac do tego czasu hm.

Po raz pierwszy pojde do urzedu sie zarejestrowac, brat mowi ze musze miec ze soba wszytskie dotychczasowe umowy. Przez 3 lata studiow pracowalam w tylu miejscach, po 2 dni na zlecenia, skad ja to wytrzasne. Czy o tym nie mowic?

help
Stary 2011-01-31, 16:21   #1871
black-bubu
Zakorzenienie

Do mnie kiedyś oddzwonili po....roku! Baba była tak bezczelna, że była święcie oburzona jak jej powiedziałam, że składałam c.v rok temu, a ona do mnie ale my teraz kogoś poszukujemy, na następny raz przy takiej akcji powiem co myślę, wtedy byłam tylko zszokowana.

black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-31, 16:22   #1872
muszynianka
Zakorzenienie

Jakie wszystkie dotychczasowe dokumenty?!!:OOOOOO za pracę na umowę-zlecenie jako hostessa TEŻ?!?!?!?!!?! ja nie trzymam umów sprzed 3-4 lat... nawet tych z zeszłego roku nie mam!!!!!!!!! :O
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-31, 16:33   #1873
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez _Ewelka___ Pokaż wiadomość

Po raz pierwszy pojde do urzedu sie zarejestrowac, brat mowi ze musze miec ze soba wszytskie dotychczasowe umowy. Przez 3 lata studiow pracowalam w tylu miejscach, po 2 dni na zlecenia, skad ja to wytrzasne. Czy o tym nie mowic?

help
Wydaje mi się, że do samej rejestracji umowy nie są potrzebne...no bo po co, tak logicznie?

Dla zainteresowanych ze stolicy:
Poszukujemy młodej, ambitnej i energicznej Pani z Warszawy bądź okolic do pracy w naszym biurze handlowym w Warszawie na stanowisku Sprzedawcy (bieżąca obsługa klienta oraz zamówień).
Wymagana znajomość obsługi komputera, dokładność, miła aparycja. Mile widziana znajomość produktów do pielęgnacji włosów i ciała.

CV ze zdjęciem prosimy przesyłać na adres: info@kerashop.pl

Zapraszamy!
Zespół Kerashop

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-31, 16:36   #1874
aaaniaaa666
Raczkowanie

jak ja się rejestrowałam to kazała mi przynieść dokumenty z pracy w której byłam ostatnio. skserowała i oddała. ja miałam tylko jedną pracę, ale przez 3 miesiące.. i papier za umówę-zlecenie przyniosłam tylko za ostatni miesiąc. wystarczyło.

czasem lepiej pominąć niektóre prace ..

Przyszła dyplomowana kosmetyczka

Początkująca Włosomaniaczka...

Mój P.
aaaniaaa666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-31, 16:38   #1875
muszynianka
Zakorzenienie

ja nie wiem, teraz to mnie przeraziłaś... zachowałam jedną umowę z listopada-grudnia bo z czerwca na przykład to nie mam, wywiązali się z podpisanej umowy, przesłali pieniądze to wyrzuciłam :/

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Boże nie ((((((((((((( ale tylko z ostatniej pracy czy jak...
Stary 2011-01-31, 16:40   #1876
aaaniaaa666
Raczkowanie

kurde to nie wiem... może za ten listopad-grudzień wystarczy. musisz zrobić sobie przebieżkę do PUP i zapytać. myślę, że powinno wystarczyć bo to tylko potwierdzenie, że gdzieś pracowałaś. chyba, że w takim wypadku skłamiesz na temat długości czasu pracy .. w sensie ilość miesięcy.

edit: znaczy się ja pracowałam w poprzednie wakacje jeszcze za siostrę na umowę zlecenie ale nie chcialam tego dawać do papierów z PUP.

a rok wcześniej pracowałam od lipca do września w księgarni i umowę dałam tylko za wrzesień mimo, że w papierach mam napisane, ze pracowałam od 07 - 09

Mój P.

Edytowane przez aaaniaaa666
Czas edycji: 2011-01-31 o 16:42 Powód: bla
Stary 2011-01-31, 16:42   #1877
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez aaaniaaa666 Pokaż wiadomość
jak ja się rejestrowałam to kazała mi przynieść dokumenty z pracy w której byłam ostatnio. skserowała i oddała. ja miałam tylko jedną pracę, ale przez 3 miesiące.. i papier za umówę-zlecenie przyniosłam tylko za ostatni miesiąc. wystarczyło.

To może się coś zmieniło najlepiej przedzwonić i zapytać.

Cytat:
ja nie wiem, teraz to mnie przeraziłaś... zachowałam jedną umowę z listopada-grudnia bo z czerwca na przykład to nie mam, wywiązali się z podpisanej umowy, przesłali pieniądze to wyrzuciłam :/

---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Boże nie ((((((((((((( ale tylko z ostatniej pracy czy jak...
Tak na przyszłość, to lepiej te umowy trzymać ja mam WSZYSTKIE na zlecenie, o dzieło od 2005 roku...dużo miejsca nie zajmują, a któż to wie...jeśli byś chciała starać się o zasiłek to wtedy są Ci potrzebne. Ja musiałam przynieść wszystkie, bo muszą sprawdzić czy masz przepracowane 12 z 15 miesięcy...a jak inaczej sprawdzą? (Ale tu znów nie wiem czy się coś zmieniło czy nie, u mnie tak właśnie było...)

Stary 2011-01-31, 16:43   #1878
muszynianka
Zakorzenienie

:[ :[ :[ kuuurde bo wiesz, promotor marki apple - to była moja praca na czerwiec-lipiec, więc trochę szkoda żeby przepadło bo nie mam umowy :/

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

Ale wiesz ja nie planuję starać się o żaden zasiłek...
Stary 2011-01-31, 16:45   #1879
aaaniaaa666
Raczkowanie

ano ;/ chyba, że jak masz możliwość to skontaktuj się z firmą może udzielą Ci kopii ... albo skserują to, które oni mają ze swojej strony, bo one są takie same. weź jeszcze tamto z listopada-grudnia i może to wystarczy.

<***> niedoczytałam... to przedzwoń do apple i zapytaj. poza tym, musisz pracować rok żeby starać sie o zasiłek... więc to nie ma większego znaczenia czy będziesz mieć to w papierach czy nie . nie wiem po co im to, zdaje mi się, ze dane o poprzedniej pracy są potrzebne do zasiłku tylko. nie jestem pewna

Mój P.

Edytowane przez aaaniaaa666
Czas edycji: 2011-01-31 o 16:47
Stary 2011-01-31, 16:45   #1880
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
:[ :[ :[ kuuurde bo wiesz, promotor marki apple - to była moja praca na czerwiec-lipiec, więc trochę szkoda żeby przepadło bo nie mam umowy :/

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ----------

Ale wiesz ja nie planuję starać się o żaden zasiłek...
Ja też wtedy nie planowałam i tak go nie dostałam, bo brakował mi miesiąc chyba z tych 15-tu nie wiem jak teraz, lepiej zadzwonić i zapytać czy do samej rejestracji potrzebne umowy czy nie. Już nie mieszam

Stary 2011-01-31, 17:06   #1881
muszynianka
Zakorzenienie

TŻ który się tam rejestrował w zeszłym roku mówi że nic takiego nie było potrzebne.

btw http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Praca...AdIdZ251851218

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

wpłynęła wypłata, jak w pysk strzelił hehe ale znalazłam fajną wyszukiwarkę www.jobrapido.pl wpisałam branżę i zbiór wszystkich ofert z rożnych portali
Stary 2011-01-31, 17:11   #1882
doriiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Ewelka___ Pokaż wiadomość
tez skladalam do CH nie raz, w sumie dwa razy po wakacjach, ogloszen duzo widzialo. a co z tego. Kumpela teraz pracuje w reserved, mowi ze tam są segregatory z cv, prawie codziennie ktos przynosi Nie rozumiem poco biora, jak itak zatrudniaja z polecenia. Wiecie, zawsze ktos szuka pracy, wtedy pracownik szuka wsrod znajomych kogos w miare "zaufanego" oby Ci sie udalo!

ja ostatnio mialam telefon, ze babka szuka kogos do salonu kosmetycznego uwaga od czerwca. Niby super oferta tzn nie zarobki ale nauka, doswiadczenie. Ale nie potrafilam jej nic powiedziec, bo nie wyobrazam sobie nie pracowac do tego czasu hm.

help
Moja znajoma tam pracuje, dziś z nią rozmawiałam więc liczę, że jakby co to o mnie wspomni choć dziwię się, bo ogłoszenie wisi tam już około miesiąca, więc przez ten czas kierowniczka mogła zebrać kilogramy "makulatury".
Przed wakacjami też składałam do wieeelu sklepów, ale nic z tego nie wyszło. Teraz potrzebuje pracy na jakieś pół roku, chyba, ze pójdę na zaoczne, to już na dłużej.

Co do tych umów - ja bym nie mówiła o jakiejś pracy, skoro nie miałam z niej dokumentów i tyle. Brak umowy, echh, mnie też to bardzo boli :/
Stary 2011-01-31, 17:14   #1883
muszynianka
Zakorzenienie

No ale po co właściwie umowa? Była podpisana, podatek odprowadzony, rozliczenie wykonane więc ja nie wiem:P? Umowę można "sfabrykować" jak im będzie bardzo zależeć w co wątpię to mogą mnie sprawdzić...
Stary 2011-01-31, 17:14   #1884
antunka
Zakorzenienie

Mi do zasiłku też jakoś miesiąca brakowało więc powiedziałam, że nigdzie nie pracowałam i żadnych umów nie zanosiłam. Nie wiem jak jest ze stażami tzn, to że ktoś już pracował może troche utrudnić dostanie się na staż ale pewna nie jestem. Ja mając czyste "konto" mam pierwszeństwo przy przyznawaniu stażu. Dlatego trzeba sobie to wykalkulować co nam się bardziej opłaca i na czym bardziej zależy.
Stary 2011-01-31, 17:18   #1885
Magda9876
Rozeznanie

GG do Magda9876 Send a message via Skype™ to Magda9876

Po co wyrzucać umowy o pracę? Tego z kolei ja nie rozumiem? Czy w domu nie znajdzie się miejsce na jakiś 1 segregator w którym trzyma się takie rzeczy? Ja nigdy żadnej nie wyrzuciłam. Nigdy nie wiadomo kiedy to się może przydać. Może nigdy, a może kiedyś po coś to będzie potrzebne. Na pewno nie wolno wyrzucać świadectw pracy. Jak się rejestrujesz 1wszy raz to trzeba pokazać wszystkie dotychczasowe świadectwa. Przy następnych rejestracjach wszystkie od ostatniej rejestracji. Mi by nigdy nie przyszło do głowy żeby wyrzucać dokumenty!!
A jak chcesz udowodnić, że w jakimś miejscu naprawdę pracowałaś? Jak nie masz choć umowy, to ktoś może stwierdzić, że sobie zmyślasz.
Świadectwa szkolne też wyrzucacie??

Antunka. Wg mnie źle zrobiłaś. Bo wychodzi na to że nie masz stażu pracy. A tak miałabyś 11m-cy. A to się jakoś wlicza przy emeryturze, czy coś takiego.

Edytowane przez Magda9876
Czas edycji: 2011-01-31 o 17:21
Magda9876 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-31, 17:26   #1886
muszynianka
Zakorzenienie

Mój tż właśnie był na stażu z PUP mówi że była naprawdę kupa ogłoszeń dla stażystów, nikt tego nie bierze bo wolą zasiłek... On pracował wtedy już 3 lata, z czego 2,5 na umowę o pracę... nie było problemu najważniejsze że się uczy i ma mniej niż 26 lat. Także bardziej się martwił to czy go szef przyjmie niż to czy urząd pracy go zakwalifikuje. Ale mówię, to u mnie. Miasta mogą się różnić.

---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Magda9876 bez jaj jak miałam 16 lat te kilka, 5 lat temu i rozdawałam ulotki myślisz że myślałam "o tak zostawię tę umowę zdecydowanie przyda mi się w up" albo jak stalam na promocji nestea to też się nad tym zastanawiałam?:P

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

hmmm no ale jak ja mam NIP i składałam tam dane do wykonywanej wtedy pracy to to nie jest swego rodzaju poświadczenie?
Stary 2011-01-31, 17:40   #1887
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

Cytat:
Napisane przez aaaniaaa666 Pokaż wiadomość

Cytat:
No ale po co właściwie umowa? Była podpisana, podatek odprowadzony, rozliczenie wykonane więc ja nie wiem:P? Umowę można "sfabrykować" jak im będzie bardzo zależeć w co wątpię to mogą mnie sprawdzić...
no wlasnie nie wiem po co

Dziewczyny, mój brat był w urzędzie zarejestrować się ponownie, po tym jak nie dostał przedłużonej umowy. I wiem że latał i załatwiał umowy bo ich nie miał tzn pracował gdzieś na umowę zlecenie 2 dni. Dzwonił do firmy i mu przesłali kopie bo firma ma, a przynajmniej powinna mieć. Musiał je dostarczyć do urzędu. Do zasiłku brakowało mu 3 miesięcy, może dlatego musiał dostarczyć

Ja przeprowadzałam się w ciągu 3 lat 3 razy, i umowy które podpisywałam na kilka dni zlecenia, po prostu się zawieruszyły. Te na dłuższy okres to mam. Głupie jest porównanie do świadectwa wiadomo że o świadectwo się dba.

Pytanie skierowałam do dziewczyn, które już się rejestrowały. Więc podam 2 prace, na które mam umowy. Z reszta spytam co i jak. Nie mam pojęcia po co byly by potrzebne. Gdyby chodziło o zasiłek czy coś, to jeszcze rozumiem.

Nie chce siać zamętu, sama spytalam bo zielona w tym jestem
Stary 2011-01-31, 17:43   #1888
muszynianka
Zakorzenienie

Ja też jestem w tym zielona ale wydawało mi się to wiesz trochę logiczne, bo byłam w urzędzie skarbowym z umową, podałam dane pracodawcy nadali mi NIP więc gdzieś legalnie pracowałam no zobaczymy, nie wiedziałam że to aż tak istotne. umowa za jeden dzień pracy ośmiogodzinny - po co mi to było doszła kasa to wyrzuciłam...
Stary 2011-01-31, 18:31   #1889
Selene _
Raczkowanie

Dziewczyny, czy któraś się orientuje, jak to jest ze stażami w UP w różnych miastach? czy jeśli np. odbywało się kiedyś staż w mieście x, to urząd w mieście y posiada tę informację?
druga sprawa - czy są jakieś szanse na to, żeby przy stażu móc dorywczo pracować na umowę o dzieło? czy jeśli o tym się nie powie, to ten fakt wyjdzie na jaw? (dochodzą u mnie koszty wynajmu mieszkania, więc z samego stażu bym się nie mogła utrzymać i zależałoby mi na choćby kilku groszach dodatkowych).
i ile absolwentowi studiów przysługuje miesięcy stażu do wykorzystania?
Z góry dzięki za odpowiedź, bo jestem zielona w tym temacie
Selene _ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-31, 19:07   #1890
Honey7
Zakorzenienie

Cytat:
Jakie wszystkie dotychczasowe dokumenty?!!:OOOOOO za pracę na umowę-zlecenie jako hostessa TEŻ?!?!?!?!!?! ja nie trzymam umów sprzed 3-4 lat... nawet tych z zeszłego roku nie mam!!!!!!!!! :O

niestety wszystkie, nawet jakbyś 10 lat temu pracowałą to też, wchodząc od razu chcą mieć do wglądu właśnie te umowy oraz ostatnie świadectwo , np świadectwo maturalne plus do tego wyniki z matury
bez tego ani rusz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości