Raczkujemy,ząbkujemy i już bardzo chodzić chcemy! Dzieci V-VI 2010r. cz.IV. :-) - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-01, 12:46   #631
kropka75
Zakorzenienie

Dot.: Raczkujemy,ząbkujemy i już bardzo chodzić chcemy! Dzieci V-VI 2010r. cz.IV. :-

Cytat:
Napisane przez Silpe Pokaż wiadomość
Wiec tak - dzieki za gratki odnośnie zeba

i wiadomośc dnia - ZEBA NIE MA
Tak śmiejcie sie ze mnie są anomalie pogodowe u nas są zebowe
albo jeszcze lepiej - jedni mają ci... na oczach a ja mam zeby

Autentycznie widziałam zeba , szwagierka go widziała a dziś go nie ma
była biała kropka , widoczna i wyczuwalna pod palcem a dziś gołe dziąsła

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;24772758]
dlaczego?
jeśli dziecko akurat zacznie chodzić w okresie największych upałów letnich to mam go w półbuty wpakować?
Maksiu właśnie na początku sandałki Bartka miał. [/QUOTE]
Po 1sze dlatego, że się UCZY, także własnych stóp, ich przyczepności, stabilności, dopiero kuma którą powierzchnią się o podłoże opierać itd.
Po 2 buty są do chodzenia, a my mówimy o dzieciach, które dopiero wstają i próbują zrobić pierwszy krok...

W okresie największych upałów tym bardziej bez sensu buty w domu zakładać.

To tak jakby pierwsze zabawki przez rękawiczki bez palców podawać.

Ps. Żeby było jaśniej... mówimy o dziecku ćwiczącym, nie chodzącym. I o dziecku w domu, nie na dworze.

"Masz świra to go hoduj."

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2011-02-01 o 12:48
kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 12:47   #632
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Dot.: Raczkujemy,ząbkujemy i już bardzo chodzić chcemy! Dzieci V-VI 2010r. cz.IV. :-

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Po 1sze dlatego, że się UCZY, także własnych stóp, ich przyczepności, stabilności, dopiero kuma którą powierzchnią się o podłoże opierać itd.
Po 2 buty są do chodzenia, a my mówimy o dzieciach, które dopiero wstają i próbują zrobić pierwszy krok...

W okresie największych upałów tym bardziej bez sensu buty w domu zakładać.

To tak jakby pierwsze zabawki przez rękawiczki bez palców podawać.
aaa... to źle zrozumiałam....
domu oczywiście, że w skarpetkach lub na bosaka.
ale na podwórku latem to tylko sandałki.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 12:55   #633
ona1981
Zakorzenienie

Silpe nie raz tak miałam z Michalem, że widziałam zabka - białą kropkę a na drugi dzień już nic nie było Pryebijający się ząbek to taka biała kreseczka bardziej, taka falbanka. No więc witamy ponownie w klubie bezzębnych

Michał zaczął chodzić w lutym, puszczałam go wtedy w skarpetkach antypoślizgowych, udało się też rostać w smyku antypoślizgowe rajtki. Albo zwykłe rajtki a na to skarpetki. W kwietniu kupiliśmy pierwsze buciki, dopiero wtedy zaczeliśmy go puszczać na dworze, nie były wysokie bo zgadzam się z Kropką, jak niby dziecko ma nauczyć się ładnie chodzić w ,,butach narciarskich,,. Latem też miał sandałki z lekko zabudowanymi paluszkami, wydaje mi się, że w sandalkach to konieczność, by dzieciątko nie obijało sobie paluszków. No i ja zawsze na podeszwę patrze, by była elastyczna a nie taka co się w ogóle nie zgina, albo zgina w połowie długości. Bardzo fajne pierwsze buciki ma Daichman- Elefanten: http://www.deichmann.pl/site/pl/cata...000551&brand=8
One waśnie sa takie idealne, lekkie, elastyczne, takie w sam raz
Jeszcze napiszę, że moje dziecko po tylu miesiącach latania z gołymi girkami zrobiło wielkie oczy jak pierwszy raz miał na nogach buty, był wielki płacz i długo z nim walczyłam bo cały czas namiętnie je zdejmowal...

U nas dziś (nie chcę zapeszać) lepiej. Kaszel mniejszy, mniej marudny. Pupka dalej czerwona niestety. Po tym nowym antybiotyku niestety tez ma rozwolnienie.

Edytowane przez ona1981
Czas edycji: 2011-02-01 o 13:00
ona1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 12:55   #634
kropka75
Zakorzenienie

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;24773190]aaa... to źle zrozumiałam....
domu oczywiście, że w skarpetkach lub na bosaka.
ale na podwórku latem to tylko sandałki.[/QUOTE]

No tak myślałam, dlatego dopisałam ps.

Aczkolwiek dzieciom nie chodzącym na dwór ja bym butów nie zakładała dalej. O ławki czy kosze wspinać się nie pozwolę. A jak łazi już, choćby za palce, to oczywiście specjalne na ten cel sandałki....

Stary 2011-02-01, 13:04   #635
Curly81
Wtajemniczenie

Ja jeszcze swojej nie zakładam butów na dwór.Ala ma teraz 8,5mca, a ja potrzebuję kupić butki na dwór za miesiąc i podejrzewam,że juz bedzie chodziła może nie będzie sama całkiem dreptała ale z moją pomocąTak myślę i chcę już mieć butki dla niej,żeby mogła sobie podreptać po śniegu trochę bo mam nadzieję,że będzie śniej jak pojedziemy.

A rajtek z ABS-ami poszukam

W oczekiwaniu na kolejne szczęście

Edytowane przez Curly81
Czas edycji: 2011-02-01 o 13:09
Curly81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 13:07   #636
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Curly81 Pokaż wiadomość
Ja jeszcze swojej nie zakładam butów na dwór.Ala ma teraz 8,5mca, a ja potrzebuję kupić butki na dwór za miesiąc i podejrzewam,że juz bedzie chodziła oczywiscie nie wyprostowana i sama ale z moją pomocąTak myślę i chcę już mieć butki dla niej,żeby mogła sobie podreptać po śniegu trochę bo mam nadzieję,że będzie śniej jak pojedziemy.

A rajtek z ABS-ami poszukam
To takie buty na pięć minut będą. Bo ileż można tak z dzieckiem chodzić, zwłaszcza zimą, w kurtce grubej itd.

Czemu nie wyprostowana?
Dzieci, które już powoli człapią zwykle są proste jak struny.

Na pewno mają w Cocodrillo.

Stary 2011-02-01, 13:24   #637
Curly81
Wtajemniczenie

Cytat:
To takie buty na pięć minut będą. Bo ileż można tak z dzieckiem chodzić, zwłaszcza zimą, w kurtce grubej itd.

Czemu nie wyprostowana?

A czemu na 5 minut?Przypuszczam,że wczesniej jak za miesiąc nie bedę jej puszczała na nogi na dworze a jak kupię i założe to juz będzie sobie chodziła po trochu na kazdym spacerze codziennie.A znając nasz klimat.. to często do kwietnia jeszcze śnieg pada lub jest zimno i chlapa i takie butki się przydadzą a będzie się rwała do chodzenia na spacerze i nie bede jej przecież siłą w wózku trzymała.Nie jestem znawcą ale noga jej tak szybko chyba nie urosnie i z 1,5 mca to chyba pochodzi w nich..To,że zima i w kombinezonie to nie znaczy,że ma nie połazić sobie i nie skosztować uroków tej pory roku w pełni.Nie będę jej skerzyła na buciki tylko dla tego,że nie będzie w nich cały czas chodziłaNawet jak 10min na kazdym spacerze połazi to juz coś dla niej i atrakcja i jakies nowe doświadczeniaTak myślę.

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak chodzi 9,5 mczne dziecko,miałam tylu bratanków ale nie pamiętam jak to z nimi było...Może i będzie sama dreptała,zobaczymy,mam taką nadzieję bo nie chce mi się jej ciągać za ręce

Edytowane przez Curly81
Czas edycji: 2011-02-01 o 13:26
Stary 2011-02-01, 13:38   #638
araczki
Zadomowienie

Czesc babeczki,

wyzdrowialam. Czuje sie cudnie Dzieki wszystkim tym, ktore zyczyly mi zdrowia, zadzialalo
Mialam piekielne zapalenie przelyku, bol taki, ze lepiej nie mowic. Raz, w nocy dostalam dziwnego skurczu w gardle, nie moglam przez chwile zlapac oddechu. Ale juz dobrze. Uff.

Ona, wspolczuje bardzo choroby maluszka, zwlaszcza rozwolnienia i problemow z pupa. Mam nadzieje, ze niedlugo to sie skonczy

Bratka, pisalas cos o mamie, ze sie wybiera do domu opieki? Dobrze zrozumialam? Chce abys doplacala?

Kropka, padlam jak sobie wyobrazilam Daniela stopa - reka a reszta nad powierzchnia to musi byc super smieszne i kochane bo tak sobie radzi dzielnie

Silpe, coz, jutro kolejny dzien i moze znowu bedzie zabek

W miedzyczasie Malvinka skonczyla dziewiec miesiecy z bilansem 7 zebow i osmym prawie przebitym. Miala dwa a piec wylazlo prawie na raz.
Nowe umiejetnosci to otwieranie klapy w sedesie i macanie co tam w srodku jest
Pozatym upierdliwe czepianie sie nogi, nogawki, zadarcie glowy do gory i krzyczenie:eeeee, eeee, eee..
Podobnie jak u Tymka Lei, lubi jak sie ja goni i podszczypuje w pupe, ucieka z piskiem wtedy ale tez robi sie czasami taka przylepa jak Luiza Bydgoszczanki, wisi na rekach, wtula sie i obejmuje szyje raczkami.
U nas sprawdzaja sie do smigania skarpetki z podeszwa, chyba Silpe kiedys pokazala zdjecie Gabi w takowych.

Ja o wakacjach nie mysle, za to mysle o kolejnej zimie, mam zamiar odlozyc troche i po swietach smignac z tej ponurej wtedy Fin gdzies gdzie cieplo. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

A teraz ide na ogorkowa

körö körö kirkkoon
araczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 13:47   #639
Silpe
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez araczki Pokaż wiadomość
Czesc babeczki,

Silpe, coz, jutro kolejny dzien i moze znowu bedzie zabek

Silpe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 14:39   #640
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:
Wieczorami po kąpieli jak Ala zje kaszkę to już tylko chce być ze mną.Ciekawe bo mój mąż duzo się z nia bawi i zajmuje a ona ryczy i wyciąga ręce do mnie.Zje kaszkę,popje cyckiem nie chce jeszcze spać i wtedy zostawiam ją w łozeczku i mój mąż z nią jest...płacze i woła mammmmm,nie mogę się wykąpać spokojnie,nic zrobić bo woła mammm i płaczę,tak mnie to wkurza...mój TŻ mówi nie lubi mnie czy co???Tak ją zawsze nachodzi o po tej kąpieli,że tylko ze mną chce być...DlaczegoT ata niedobry???TŻ też ją przytula,całuje i bawi się a ona woła mammm i ręce wyciąga.A ja nie jestem jej niewolnicą przecież.
U mnie jest to samo.

Te ceny w Daichmanie to jak u mnie w Clarks.A Clarks porównywalny jest do Bartka.

Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 14:42   #641
xxNiuniaxx
Raczkowanie

Margo, wiesz trochę się obawiam przedszkoli i szkół... ja sama jak miałam na 8 do szkoły to pierwsze 3 lekcje byłam nieprzytomna..... to samo mój mąż Jesteśmy 100% "sowami".
Widzę że dziecie nasz tryb przejmuje, no cóż- może zawiozę do przedszkola i pójdę spać dalej

Edytowane przez xxNiuniaxx
Czas edycji: 2011-02-01 o 14:46
xxNiuniaxx jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-01, 14:59   #642
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
A czemu na 5 minut?Przypuszczam,że wczesniej jak za miesiąc nie bedę jej puszczała na nogi na dworze a jak kupię i założe to juz będzie sobie chodziła po trochu na kazdym spacerze codziennie.A znając nasz klimat.. to często do kwietnia jeszcze śnieg pada lub jest zimno i chlapa i takie butki się przydadzą a będzie się rwała do chodzenia na spacerze i nie bede jej przecież siłą w wózku trzymała.
No nie dosłownie. Na jakieś dwa, trzy miesiące góra.
No i okazjonalnie, bo latem to można wyjść i poł dnia spędzić nad wodą czy w lesie, a teraz pół godziny, godzina i do domu... A z tej godziny to i tak większość w wózku albo na rękach, skoro nie chodzi jeszcze.

W takim sensie 5 minut, znaczy że krótko.

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
Kropka, padlam jak sobie wyobrazilam Daniela stopa - reka a reszta nad powierzchnia to musi byc super smieszne i kochane bo tak sobie radzi dzielnie
Faktycznie śmiesznie. Radzi sobie za dobrze, ledwie przyszłam, wpadłam do kuchni, wodę na herbatę wstawiłam, a on już jest.

Cytat:

W miedzyczasie Malvinka skonczyla dziewiec miesiecy z bilansem 7 zebow i osmym prawie przebitym. Miala dwa a piec wylazlo prawie na raz.
Pozatym upierdliwe czepianie sie nogi, nogawki, zadarcie glowy do gory i krzyczenie:eeeee, eeee, eee..

Gratuluję 9 miesięcy i 7 zębów.

Stary 2011-02-01, 15:01   #643
ona1981
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość
U mnie jest to samo.

Te ceny w Daichmanie to jak u mnie w Clarks.A Clarks porównywalny jest do Bartka.
Moim zdaniem warte ceny. Choć butów dla dorosłych nie lubię z daichmana, ale te elefanty są super jakości. A Bartka osobiście nie lubię, większość bucikow ma bardzo sztywne i podeszwy tez sztywne, ceny z kosmosu wzięte. Byłam w Bartku raz, ale wyszłam z buciakami z Pumy, zdecydowanie przebiłe te bartkowe. O Clarksie się nie wypowiem bo nie znam W szczecinie troche lipa ze sklepami.
Stary 2011-02-01, 15:02   #644
Curly81
Wtajemniczenie

Cytat:
No nie dosłownie. Na jakieś dwa, trzy miesiące góra.
No i okazjonalnie, bo latem to można wyjść i poł dnia spędzić nad wodą czy w lesie, a teraz pół godziny, godzina i do domu... A z tej godziny to i tak większość w wózku albo na rękach, skoro nie chodzi jeszcze.

W takim sensie 5 minut, znaczy że krótko.
no domyślam się ,że nie dosłownie 5 min...ale niestety,wiele rzeczy jakie kupujemy teraz dzieciom jest na 2, 3 mce bo wyrastają i trzeba znowu kupowaćto tak jak np.kupuję się kostium kąpielowy a na basen chodzi się np,raz w tyg...to nie znaczy,że ma sie nie kupować.Takie zycie,żeby dziecię czegoś zasmakowało to trzeba kupić to czy tamto i wymienić za te 3 mce np. na większe.

Edytowane przez Curly81
Czas edycji: 2011-02-01 o 15:05
Stary 2011-02-01, 15:15   #645
szalony Buziaczek
Raczkowanie

GG do szalony Buziaczek

Witam
jak zwykle miałam się częściej odzywać i wyszło jak zawsze , ale ciesze się że jeszcze jestem na liście. Podczytuje Was co jakiś czas ale brak czasu lub weny na odpisanie. Wiem tłumaczę się być może brak mi lepszego zorganizowania.
I w związku z tym mam pytanie. Chce przestać karmić małą moim mlekiem bo zajmuje mi to kuupę czasu. Ściągam 3 x dziennie i jedno ściąganie trwa przeszło 40 min (i tak lepiej bo jak mała piła tylko mleko to musiałam 5 - 6 x dziennie) ; kiedyś już pisałam że ściągam mleko laktatorem od początku bo mała nie nauczyła się ssać piersi a że uparłam się że będzie piła moje mleko to zaczęłam ściąganie i tak ta przygoda trwa już ponad 8 miesięcy. No więc mam zamiar przestać choć zamierzenie było że do roku będę ją tak karmić ale zobaczymy. Póki co jestem za tym aby przerwać i tu pytanie jakie mleko polecacie? nie mam w tym temacie zielonego pojęcia, rozumiem że w tym wieku to już jakieś mleko następne? Czy można używać wody mineralnej ? proszę napiszcie jak to u Was wygląda.

Poza tym to mała rośnie zdrowo, nadal mamy 2 ząbki, mówimy ciągle dada da albo ta tata i nawet dzia dzia mimo iż ja jej ciągle powtarzam mama , siedzieć ładnie prosto i nawet same siadamy z pozycji leżącej ale raczkować nie raczkujemy córa woli siedzieć ewentualnie turlać się a jak ją kładę na brzuch to się przekręca na plecy i tyle z raczkowania a tak bym chciała jak oglądam Wasze maluszki to troszkę zazdroszczę. Być może moja nie będzie raczkować bo ja nie raczkowałam i mój małż też nie.

Lea, Marhalczar Kardashi, Curly dla Waszych maluszków, super sobie radzą
Sparkly Twój małżon wymiata pszczółka Maja is the best nio i Twoje córy cud mód
Basiak Twój synek pasował by do mojej też szczupła i długa i nie kwapi się do raczkowania
Szaja Twoja córa na filmiku piękne oczy i już wie gdzie się należy dobierać

A i jeszcze mi się przypomniało do mam karmiących jak wyglądają Wasze piersi? Bo ja mam prawą większą może nie jakoś bardzo ale jednak, też macie nierówne? Czy po przerwaniu karmienia wrócą do dawnego wyglądu?

hmm wszystkiego jeszcze nie doczytałam jeszcze z ponad 10 stron do nadrobienia i więcej nie pamiętam, także pozdrawiam pozostałe mamuśkli i ich pociechy

Ząbki
szalony Buziaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 15:49   #646
Silpe
Zadomowienie

Cytat:
Czesc babeczki,

Podobnie jak u Tymka Lei, lubi jak sie ja goni i podszczypuje w pupe, ucieka z piskiem wtedy ale tez robi sie czasami taka przylepa jak Luiza Bydgoszczanki, wisi na rekach, wtula sie i obejmuje szyje raczkami.
U nas sprawdzaja sie do smigania skarpetki z podeszwa, chyba Silpe kiedys pokazala zdjecie Gabi w takowych.
Gratki za 9 miesiecy i umiejetnosci no i za zeby

Cytat:
Napisane przez sonia1981 Pokaż wiadomość
No ja właśnie myślałam o Włoszech. Podróż około 10-11 godz. i tak włąsnie sobie planujemy, ze moglibyśmy miec nocleg w Austrii albo w Czechach. Zobaczymy.

?
Też myslała o malym wypadzie do Włoch a konkretniej do Wenecji - byłam tam 2 lata temu to był prezent od demnie dla małża na 5 rocznice ślubu było super i obiecaliśmy sobie że wrócimy tam z Gabi w tym że my raczej wyruszylibyśmy z Monachium bo było by bliżej niż z polski . I tak mamy w planach wypad do tatusia to może przy okazji
Tylko że my jak sie gdzieś wybieramy lub wybieraliśmy to zawsze drogi nadrabiamy bo przecież tyle fajnych miejsc do zobaczenia po drodze
Tak było tamtym razem - Monachium - Wenecja - jakieś 500 km. robimy to z palcem w du.. ale po drodze tak pilotowałam że zwiedziliśmy - Werone - Dolomity - auto szło pionowo w góre a w dół hamulce nam sie paliły - Veneto i wieczorem dopiero padnieci byliśmy na miejscu

Z powrotem zaliczyliśmy jeszcze obiad nad jeziorem Garda

Cytat:
No ja własnie też jestem z tych matek co uważają, ze po wieczorynce dziecko powinno już być w łóżeczkui dlatego nie wiem teraz co robić, zeby wróciła kąpiel o 19 i zasypianie najpóźniej o 19.30. Ostatnio usypianie jej to walka z wiatrakami i wychodząc z sypialni jestem już meega zmęczona.
!!
Ja też i udaje sie nam .

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

Dilayla pytanko do Ciebie bo ty znawca jesteś
kiedy najlepiej zacząc oswajac dziecko z konmi
kiedy czas na nauke jazdy
chyba jeszcze mamy czas na to ale chciała bym wiedziec.
u nas w okolicy są 2 stajnie z konmi - można sie nauczyc na nich jezdzic , wypożyczyc itp. dorośli i dzieci,
czy jest ryzyko dla małych dzieci jak małych itp.
tak sie zastanawiam z racji bliskości tych koników czy kiedyś nie zainteresowac nimi Gabi - może jej sie spodoba i odkryje w sobie pasje

Mnie to jakoś omineło z braku czasu ale może teraz razem byśmy sie nauczyły no może nie teraz ale kiedyś - kiedy

Na razie jedyny kon o jakim marze żeby go ujezdzic to Ford Mustang rocznik 2000

Silpe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 16:19   #647
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
no domyślam się ,że nie dosłownie 5 min...ale niestety,wiele rzeczy jakie kupujemy teraz dzieciom jest na 2, 3 mce bo wyrastają i trzeba znowu kupowaćto tak jak np.kupuję się kostium kąpielowy a na basen chodzi się np,raz w tyg...to nie znaczy,że ma sie nie kupować.Takie zycie,żeby dziecię czegoś zasmakowało to trzeba kupić to czy tamto i wymienić za te 3 mce np. na większe.
Ja nie mówię, żeby nie kupować.

Jakoś tak po prostu buty traktuję inaczej, bo cholernie drogie. Body można dostać 7miopak za 4 dychy fajny. I noszony dużo będzie, bo przynajmniej pół doby jednorazowo. Porty można używane kupić jak nowe. Ja np. żadnych spodni Daniowi poza dresami nowych nie kupiłam...
A buty ponad stówę i na chwilę...

Stary 2011-02-01, 16:42   #648
Curly81
Wtajemniczenie

Cytat:

Jakoś tak po prostu buty traktuję inaczej, bo cholernie drogie. Body można dostać 7miopak za 4 dychy fajny. I noszony dużo będzie, bo przynajmniej pół doby jednorazowo. Porty można używane kupić jak nowe. Ja np. żadnych spodni Daniowi poza dresami nowych nie kupiłam...
Ja tak tego nie rozpatruję.Jak jest coś potrzebne to kupuję i nie patrzę czy na 15min.dziennie czy na 5 godzin...Ważne,że czemuś będą służyły w tym wypadku chodzeniu po dworze.Jak dziecko niechodzące to nie jestem zakupowaniem ale jak już chodzi to owszem.Jak po mieszkaniu za łapki chodzi to tym bardziej za miesiąc moze już chodzić po dworze.Tak mi się wydaje.A jabym miała porównywać ceny ubranek i butów to buty są dużo zdroższe od ubranek ale kupuję się zazwyczaj 1 parę butów a ubranek mnóstwo...Myślę też,że mała nie zniszczy ich na tyle bym nie mogła ich potem np.sprzedać...Starszy buty może znikształcić ale niemowlę chyba nie...i można odsprzedać w razie czego...

Stary 2011-02-01, 17:20   #649
djerba
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny

Wpadłam tylko, żeby napisać hej i pokazać co wymyśliło dziś ciekawego moje dziecię, tzn miejsce do zabawy Na nic więcej nie mam weny

http://www.youtube.com/watch?v=V8fEZAk7xWA
http://www.youtube.com/watch?v=bo1hC_FBxk8
Stary 2011-02-01, 17:30   #650
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:

To co wogóle butow nie bedziesz kupowała?Bo drogie i na chwile?
Przecież kupujac sandały masz je tylko na 3miechy bo za rok beda za małe.Tak samo bedzie z innymi butami-kozaczki tylko na zimę,półbuciki tylko na wiosnę bo na jesień bedą już za małe.Co sezon to nowy but i tak to 18stki.
I tak masz dobrze bo masz chłopaka a oni mniej par butów potrzebują.

Ja na teraz mam tylko adidasy, używane z ebaya.
Z nowych butów to zakupiłam czarne lakierki do sukienek na wiosne, ale one z miękkich są to w nich nie da sie chodzić.

Stary 2011-02-01, 18:07   #651
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

Szaja - przyszła na mula przestrzenna do mnie. Fajna. Danio był mocno zainteresowany... Całe 10 minut. Mula leży i czeka na lepszy czas.

Ja jestem na etapie kupowania ogrodniczek na r. 80 i 86. Właśnie wyrastamy z 74ek Nexta.
Do Zary się zraziłam, spodnie na 12 mcy są dziś już dobre w tułowiu, a nogawki jak na żyrafę mają. Celuję więc w używki Next. Na razie mi się sprawdza.
Biega w 3 takich portach na 74 (6-9 mcy), kupiłam już 4 pary ogrodniczek na 9-12 i jedne na 12+ oraz jedne dżinsiory na gumce w pasie na 9-12 i sztruksy też do pasa jedne na 12+.

Poluję jeszcze na ogrodniczki 12+ i na wiatrówki jakieś. Jedną na 86 już mam.

Mamy też zdobyczne butki skórzane Clarks na 12,5cm, czyli na wiosnę tak akurat, bo teraz włazi mi w nie palec za piętę małego. Takie na pierwsze tuptanie na dworze.

Poza tym oczywiście body jeszcze.
Koszulki jakieś mam z przecen i wyprzedaży z tesco i carrefoura. Nie bardzo trafione, bo to co miał nosić wiosną jest dobre dziś i 4 bluzki na długi rękaw leżą, bo w domu ciepło, a na dwór to za cienkie jest. Ale mam tego więcej... może coś się sprawdzi.

Mam też dwa swetry rozpinane na wiosnę, jeden na polarze, drugi bez podbicia, jak będzie cieplej... z kapturem oba.

Coś jeszcze potrzebuję? Szczerze mówiąc poza dresami do szurania to wydaje mi się, że chyba mam wszystko.
Nie martw się, u nas po 2 miesiąca olewki zabawka doczekała się łaski
Ostatnio spodnie liczyłam, to chyba z 10 par mam na wiosnę-lato. Bodziaki już chyba wszystkie też mam, bluzeczki na lato też, z krótkim rękawem, ew. kilka bodziaków z krótkim wezmę, spodenki mam. Sukienek nie mam i raczej nie kupię, no chyba, że jakaś w ciuchlandzie będzie fajna A, sorki, jedną jeansową mam, wiosenną taką, ale myślę, że ona i na jesień jeszcze będzie ok. Dresy rozmiar 80 mam 2. Bluz chyba 3, sweterki zrobię.

Cytat:
My na przyszłość pajacy nie kupujemy już, a z tych 6-9 wyrośliśmy w stópkach i nogawkach. Dumałam kupić komplet jeszcze jeden większy do spania, ale... zrezygnowałam w końcu.

Bo to od nas kaaaawał drogi jest. Zamęczy się dziecko w aucie. Ja się męczę na tej trasie...
No właśnie, Kardashi, jakim cudem twoja długa córa nosi pajace 3-6? u nas 6-9 już końcówka, z kolei 9-12 za długie jeszcze (mam kilka, ale więcej nie biorę).

Cytat:
Napisane przez Silpe Pokaż wiadomość
Wiec tak - dzieki za gratki odnośnie zeba

i wiadomośc dnia - ZEBA NIE MA
Tak śmiejcie sie ze mnie są anomalie pogodowe u nas są zebowe
albo jeszcze lepiej - jedni mają ci... na oczach a ja mam zeby

Autentycznie widziałam zeba , szwagierka go widziała a dziś go nie ma
była biała kropka , widoczna i wyczuwalna pod palcem a dziś gołe dziąsła

Wniosek z tego taki że chyba młoda ugryzła coś mocno i coś sie tam zrobiło pleśniawek nie ma i nie miała ani tym podobnych rzeczy .
wiec co to było na pewno nie ząb

witam z powrotem w klubie bezzebnych
czekamy dalej.....
Silpe, u nas tak w sierpniu było Biała TWARDA kropka, która potem znikła. I co to było, he?

Cytat:
Czesc babeczki,

wyzdrowialam. Czuje sie cudnie Dzieki wszystkim tym, ktore zyczyly mi zdrowia, zadzialalo
Mialam piekielne zapalenie przelyku, bol taki, ze lepiej nie mowic. Raz, w nocy dostalam dziwnego skurczu w gardle, nie moglam przez chwile zlapac oddechu. Ale juz dobrze. Uff.

Ja o wakacjach nie mysle, za to mysle o kolejnej zimie, mam zamiar odlozyc troche i po swietach smignac z tej ponurej wtedy Fin gdzies gdzie cieplo. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

A teraz ide na ogorkowa
Nooo to ok, że ok

ILE??? Kolejna szalona zębistka

Cytat:
Napisane przez szalony Buziaczek Pokaż wiadomość
Witam
jak zwykle miałam się częściej odzywać i wyszło jak zawsze , ale ciesze się że jeszcze jestem na liście. Podczytuje Was co jakiś czas ale brak czasu lub weny na odpisanie. Wiem tłumaczę się być może brak mi lepszego zorganizowania.
I w związku z tym mam pytanie. Chce przestać karmić małą moim mlekiem bo zajmuje mi to kuupę czasu. Ściągam 3 x dziennie i jedno ściąganie trwa przeszło 40 min (i tak lepiej bo jak mała piła tylko mleko to musiałam 5 - 6 x dziennie) ; kiedyś już pisałam że ściągam mleko laktatorem od początku bo mała nie nauczyła się ssać piersi a że uparłam się że będzie piła moje mleko to zaczęłam ściąganie i tak ta przygoda trwa już ponad 8 miesięcy. No więc mam zamiar przestać choć zamierzenie było że do roku będę ją tak karmić ale zobaczymy. Póki co jestem za tym aby przerwać i tu pytanie jakie mleko polecacie? nie mam w tym temacie zielonego pojęcia, rozumiem że w tym wieku to już jakieś mleko następne? Czy można używać wody mineralnej ? proszę napiszcie jak to u Was wygląda.

Wiesz co, mam wrażenie, że obojętnie jakie mleko każde dziecko inaczej reaguje, polecam takie, które jest WSZĘDZIE dostępne. Np.Bebiko - w Biedronce, Kauflandzie, Rossmannie, normalnych sklepach jest. My robimy na 5l wodzie biedronkowej czy innej. Bo nasza kranówa w pełni zasługuje na swoją nazwę...

Cytat:

A używanych nie kupisz. Przynajmniej ja mam takie podejście, buty będą nowe. Z tym, że wiem, że nie wydam też kilku stów na buty dla małej, bo nie mam na to kasy i tyle.

Cytat:
Ja tak tego nie rozpatruję.Jak jest coś potrzebne to kupuję i nie patrzę czy na 15min.dziennie czy na 5 godzin...Ważne,że czemuś będą służyły w tym wypadku chodzeniu po dworze.Jak dziecko niechodzące to nie jestem zakupowaniem ale jak już chodzi to owszem.Jak po mieszkaniu za łapki chodzi to tym bardziej za miesiąc moze już chodzić po dworze.Tak mi się wydaje.A jabym miała porównywać ceny ubranek i butów to buty są dużo zdroższe od ubranek ale kupuję się zazwyczaj 1 parę butów a ubranek mnóstwo...Myślę też,że mała nie zniszczy ich na tyle bym nie mogła ich potem np.sprzedać...Starszy buty może znikształcić ale niemowlę chyba nie...i można odsprzedać w razie czego...
A ja nie mam możliwości finansowych na takie podejście Niestety muszę zakupy dokładnie przemyśleć.

Cytat:
Napisane przez djerba Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

Wpadłam tylko, żeby napisać hej i pokazać co wymyśliło dziś ciekawego moje dziecię, tzn miejsce do zabawy Na nic więcej nie mam weny

Cuuuudo

Dziękuję w imieniu Agatki za ciepłe słowa o jej czołganiu się

I dzisiaj już dół nieco mniejszy, no. A jak wczoraj Agu nie jadła nic prawie (a ja już blada ze strachu...), tak dzisiaj ładnie bardzo. I teraz nam się pory posiłków ułożyły od dawna tak:

8 - mleko (ilość różna, od 80 do 180ml)
11- słoiczek owocków
13- obiadek
17 -180 mleka
22-210 kaszki wypite

Ale teraz też, zamiast 180 mleka o 17, zacznę może podawać kanapeczkę? Malutką, więc dopiję mlekiem, ale jednak. Ot, taki podwieczorek.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 18:27   #652
bratkab
Zadomowienie

Witam!
Ja na chwilkę. Siedzę z bólem po leczeniu zęba. Zawsze tak mam jak znieczulenie schodzi. Ale mam też dobre wieści. Od paru dni jak mały kasłał to dawałam go w ciągu dnia częściej do łóżeczka i się nauczył sam siadać i siedzieć.
Cytat:
Napisane przez Dilayla Pokaż wiadomość
moze w tym tyg uda mi sie skonsultowac prywatnie z rehabilitantka....40 zl godz...nie wiem czy to duzo czy malo?nie znam sie
U mnie konsultacja 100zł a zajęcia 55zł za jedne jak są kupione w pakiecie na cały miesiąc
Cytat:
U nas raczkowanie na całego. Czasem na dwa kolana, czasem na lewe kolano i prawą stopę , czasem na obie stopy - łazi wtedy na stopach i dłoniach. Prześmieszne to moje dziecię jest.

Góry z takim maluchem to nie dla mnie, bo ja w górach to łażę po szlakach, nie po uzdrowiskowych lokalach.
A często takie cuda wyprawia?? Czy to raczej sporadycznie??
Dlatego pokochałam Beskid Żywiecki pomimo że Śląski całe życie miałam bliżej. Tam jest mniej uzdrowiskowych lokali
Cytat:
Myslalas moze o tym?? Chciałabym od małego zaszczepić jej miłość do gór. Już sie nie umiem doczekać!!
Powodzenia. Moja mama też we mnie zaszczepiała. Sama miała odznaki turystyczne, ale mnie nie przekonała. Za bardzo pewnie chciała. Może gdyby dała więcej luzu )
Cytat:
Ale Danio waży 10kg. Nie dam rady go taszczyć przez 10-12 godzin po szlaku. Zresztą on jest za żywy na takie długie tachanie, miota się, chce wyjść... Umarlibyśmy tam z głodu na tym szlaku. Albo niedźwiedzie by nas zjadły.

Poluję jeszcze na ogrodniczki 12+ i na wiatrówki jakieś. Jedną na 86 już mam.
W Beskidach boisz się niedźwiedzi??
Ja tam o ogrodniczkach nie myślę. Ogólnie stronię od takich sztywnych spodni. Wolę dawać mu dresy żeby miał pole manewru dla nóg i nic go sztucznie nie hamowało. Czasem jak idziemy w gości to założę, ale to rzeczywiście od wielkiego dzwonu. Tak jest u mnie. A jak u Ciebie?? Zakładasz na codzień??

---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Cytat:
Bratka, pisalas cos o mamie, ze sie wybiera do domu opieki? Dobrze zrozumialam? Chce abys doplacala?
Graulacje dla Malvi
U nas takie prawo. Jak emerytura nie pokrywa kosztów utrzymania to w pierwszej kolejności rodzina jest zobowiązana dopłacać a jak udowodni że nie ma z czego do gmina. Taki kraj.

Zmykam młodego kąpać. Narka

Edytowane przez bratkab
Czas edycji: 2011-02-01 o 19:46
bratkab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 19:06   #653
kardashi
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj czytałam na necie taki artykuł:
http://www.babyboom.pl/niemowleta/ro..._miesiaca.html
Sama zastanawiałam się dlaczego moje dziecię takie marudne i wymagające jest ostatnio.Bawi się sama ale musi mnie widzieć.Jak traci mnie z oczu to po chwili marudzi,chce by jej rzucić jakąs zabawkę,zainteresować się nią co chwilę,popatrzeć ,cos zagadać do niej,wymaga wiecej uwagi.
Moja nie karze się prowadzać,sama sobie chodzi w kojcu dookoła przy szczebelkach,jeszcze tego brakowało,żebym musiała ją oprowadzać po domu.Chyba bym się wykończyłaJa niestety nie mam prowadzaczy w domu.Dobrze,ze kupiłam ten drewniany kojec bo przynajmniej ma gdzie łazić i czego się trzymać.W łożeczku zbyt ciasno jest i zbyt miękko...
Oo prooszę. To jest jakieś tłumaczenie, ten kryzys

Mojej się chyba znudziło łażenie przy meblach. Bo obejdzie trochę i już buuuuuczy

Cytat:
Dzięki za infoPrzejdę się i obejrzę.A jakieś butki po domu jej zalładasz juz?Bo moja myka w rajtkach bo skarpety antypoślizgowe sobie ściąga.Jak jej zakładam baletki to też zdejmuje,może jakbym jej załozyła typowe sandałki ,ktore trudno zdjąc to by chodziła...ale nie wiem czy to zdrowo dla stópek zakładać już takie sandałki po domu...Podobno stopa najlepiej sie rozwija na boso ale na boso jest zimno teraz a w rajtach się trochę ślizga...

ja po domu nie zakładam butków
Zakładam normalne skarpetki albo z absem

Cytat:
A jakie?
Nie znalazłam tych Bartkowych, ale są prawie takie same jak te z Elephanten http://www.deichmann.pl/site/pl/cata...roduct=1007209
Tylko tu sa tylko różowe (niestety) A tam i niebieskie i beżowe (które ja bym wzięła) i żólte i różowe i jeszcze jakieś za 70zł.
Ale nad tymi z elephanten tez się zastanawiam

Cytat:
Czemu nie wyprostowana?

Oo taak. Prosta jak by coś połknęła

Cytat:
Hej dziewczyny

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;24781198]

No właśnie, Kardashi, jakim cudem twoja długa córa nosi pajace 3-6? u nas 6-9 już końcówka, z kolei 9-12 za długie jeszcze (mam kilka, ale więcej nie biorę).

[/QUOTE]

Niee wiem To jest największa zagadka
Ona ma już 73,5 cm
N z Mothercare sa chyba większe te ubranka, bo z innych pajacy na 3-6 wyrosła z tych z mothercare jeszcze nie i nie zanosi się żeby szybko wyrosła

Jutro jadę do koleżanki i jej miesięcznego synka
Ciekawa jestem jak mój mały szubienik będzie się zachowywał

10.11.12 - zapuszczam włosy

kardashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 19:12   #654
djerba
Wtajemniczenie

Shadee kazała mi pokazać wam co dzisiaj dostała w prezencie od mamy
Jak chce to niech ma no
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1422625224.jpg (60,1 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1422626742.jpg (68,8 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1422626940.jpg (103,2 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1423460800.jpg (83,9 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_6778.jpg (55,9 KB, 35 załadowań)
Stary 2011-02-01, 19:18   #655
Konto usunięte

ta 1 i ostatnia sa cuuuudne!
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 19:20   #656
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:
Napisane przez szalony Buziaczek Pokaż wiadomość

A i jeszcze mi się przypomniało do mam karmiących jak wyglądają Wasze piersi? Bo ja mam prawą większą może nie jakoś bardzo ale jednak, też macie nierówne? Czy po przerwaniu karmienia wrócą do dawnego wyglądu?
Ja ma prawą większą, ale mi tak zostało po Łukim, bo z tej piersi częściej karmiłam. Minimalnie różnicę widać.

Cytat:
Przecież kupujac sandały masz je tylko na 3miechy bo za rok beda za małe.Tak samo bedzie z innymi butami-kozaczki tylko na zimę,półbuciki tylko na wiosnę bo na jesień bedą już za małe.Co sezon to nowy but i tak to 18stki.
I tak masz dobrze bo masz chłopaka a oni mniej par butów potrzebują.

Ja na teraz mam tylko adidasy, używane z ebaya.
Z nowych butów to zakupiłam czarne lakierki do sukienek na wiosne, ale one z miękkich są to w nich nie da sie chodzić.
I tu się nie zgodzę. Łukasz już teraz ma buty na 2 sezony.

Cytat:
Hej dziewczyny

Ona jest świetna

Świetne ciuszki. Oj będzie mała strojnisia

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.

Edytowane przez bydgoszczanka
Czas edycji: 2011-02-01 o 19:23
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 19:28   #657
Konto usunięte

Dziewczyny, a kojarzycie z deichmanna serię butków bobby shoes? http://www.deichmann.pl/site/pl/cata...60157100000551
Stary 2011-02-01, 19:31   #658
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość
J
I tu się nie zgodzę. Łukasz już teraz ma buty na 2 sezony.

Napisłam to z przymróżeniem oka bo nie wiem kiedy przestaje dziecku rosnąć noga.

Stary 2011-02-01, 19:41   #659
djerba
Wtajemniczenie

Słuchajcie, wiecie może gdzie można nabyć legginsy dla dzieci? Nie widziałam na stronie rekids, ani 5 10 15...może w jakiś innych sieciówkach?
Stary 2011-02-01, 19:45   #660
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, właśnie tak napisałam... moje dziecko będzie chodziło boso.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości